zdravim, zakupil som si prvu zrkadlovku - vyber vyhral nikon d5100. Predvcerom som ju aj dostal. Zial po vybaleni ma znechutila jemna vôla vo vnutri pristroja akoby sa nieco pri otacani hybalo.
Nemyslim ze pri fotaku za 700€ je to normalne ale kedze ide o prvu zrkadlovku, radsej sa opytam skusenych, ci je to problem produktu alebo je bezne slaba vola suciastky vo vnutri pristroja.
V zasade aj reklamacia by to mala riesit, nie? - nehovoriac o tom ze je to z eshopu vramci 7dnovej lehoty.
len by ma zaujimalo ci si mal aj nasadeny objektiv.. mohla to byt totiz vola v bajonete- pri plastovych celkom bezny jav. A tak isto to mohol byt VR clen v objektive- ten pocujem vo vypnutom stave behat pri prevrateni aj ja, kedze je zo skla a nie z papieru..
Mám Nikon 5100 a zaujímalo by ma ostrenie. Fotím na manuál, niekedy zaostrí dobre, ale niekedy i ked stále sa snažím ostriť na oči, tak mi to zaostrí napr.na nohy. Neviem či to dobre vysvetlujem, mám nadstavené ostrenie na stred, kontinuálne, jenorazové, ale no neviem. Objektív mám 50mm 1.4. Čím to môže byť? Doložím aj foto, ak by sa chcel na to niekto pozrieť.ĎAkujem za odpoveď.
pri 1.4 foťák veľmi ťažko zaostrí presne napr. na oči.. ak sa predmet nehýbe a je zamierené stredovým bodom je to ešte v pohode, ale napr. ak sa trochu pohybuje a je pri kraji AF bodov, tak to už je ťažšie.. (logicky ) v tomto prípade (ak môžeš) odskúšaj manuálne ostrenie ale radšej na displeji
Mám Nikon 5100 a zaujímalo by ma ostrenie. Fotím na manuál, niekedy zaostrí dobre, ale niekedy i ked stále sa snažím ostriť na oči, tak mi to zaostrí napr.na nohy. Neviem či to dobre vysvetlujem, mám nadstavené ostrenie na stred, kontinuálne, jenorazové, ale no neviem. Objektív mám 50mm 1.4. Čím to môže byť? Doložím aj foto, ak by sa chcel na to niekto pozrieť.ĎAkujem za odpoveď.
Kontinuálne jednorázové? Nie som si istý, čo znamená to jednorázové, ale kontinuálne pracuje tak, že neustále vyhodnocuje situáciu a stále, teda kontinuálne preostruje. ak je to potrebné. Preto ak zaostríš na oči, a potom prekomponuješ, tak foťák zaznamená, že obraz je rozostrený a znova zaostrí. Ak chceš, aby ti po sltlačení spúšte do polovice už nepreostrovalo, tak musíš mať nastavený režim servo - AF-S. Potom by to už malo ostriť správne na oči aj po prekomponovaní. Samozrejme ak ostatné veci budú v poriadku (hlbka ostrosti, nehybný objekt, ...)
je to akoby nejake sklo? zrkadlo? nebolo pevne zafixovane - a trosku sa hybalo...
zrkadlo... prečo sa to asi volá digitálna zrkadlovka ? áno, pretože má zrkadlo.. a práve to zrkadlo ti odráža obraz do hľadáčika a taktiež sa pri exponovaní dvíha (môžeš si nájsť na youtube video..) ak je to už vyriešené tak sry že píšem teraz ak nie, tak možno máš odpoveď
Kontinuálne jednorázové? Nie som si istý, čo znamená to jednorázové, ale kontinuálne pracuje tak, že neustále vyhodnocuje situáciu a stále, teda kontinuálne preostruje. ak je to potrebné. Preto ak zaostríš na oči, a potom prekomponuješ, tak foťák zaznamená, že obraz je rozostrený a znova zaostrí. Ak chceš, aby ti po sltlačení spúšte do polovice už nepreostrovalo, tak musíš mať nastavený režim servo - AF-S. Potom by to už malo ostriť správne na oči aj po prekomponovaní. Samozrejme ak ostatné veci budú v poriadku (hlbka ostrosti, nehybný objekt, ...)
No už som to skúšala aj tak AF-S aj AF-c, výsledok rovnaký, ale nie vždy, niekdy ostrí v pohode. Nikto nemá žiadne postrehy čo by s tým mohlo byť?Iso, čas aj clonu nadstaviť viem, tam problém nebude, nehybný objekt pri deťoch, to ani nejde.
No už som to skúšala aj tak AF-S aj AF-c, výsledok rovnaký, ale nie vždy, niekdy ostrí v pohode. Nikto nemá žiadne postrehy čo by s tým mohlo byť?Iso, čas aj clonu nadstaviť viem, tam problém nebude, nehybný objekt pri deťoch, to ani nejde.
Nuz, pri clone 1,4 a zaostrovacej vzdialenosti tak 1,5 metra (odhadom) je hlbka ostrosti niekde medzi 1,47 a 1,52 m; tzn. ze ak sa po zaostreni pohne 2cm vpred-vzad, uz je momo ostrosti. Zalezi aj od svetla - pri horšom svetle sa ostri horsie. Rada: dobre svetlo a priclonit na dakych 5,6 - na 1,5m tak bude hlbka ostrosti 1,4 - 1,6m; to by malo na ostru snimku stacit...
Deti, hmm, tak je je iný oriešok skús najprv objektív otestovať na nejakom statickom predmete. Keď nemáš testovací obrazec, tak mne sa najviac osvedčilo fotenie klávesnice pod uhlom zhruba 45°. Tam hneď vidíš čo je ostré a čo nie. Nastav si čo najmenšiu clonu a skús napr. zo vzdialenosti 0,5m odfotiť nejaké písmenko, ale bez toho aby si prekomponovala. Ak bude ostré fajn. Potom skús aj s prekomponovaní. V závislosti od toho ako veľmi pohneš foťákom, tak sa trochu posunie aj písmenko z hlbky ostrosi, ale nemalo by to byť nič dramatické. Ak tento pokus dopadne dobre, tak vieš, kde je chyba. V deťoch a v rýchlosti ostrenia. Ak ostríš s AF-S s prekomponovaním, tak aj keby si bola superman, tak kým zaostríš, prekomponuješ a dieťa, za tú chvíľu prebehne riadny kus a je tým pádom neostré. Ak fotíš s AF-C vo väčšine prípadov vznikne neostrosť tak, že objektív jednoducho nestíha sledovať a preostrovať rýchlo sa pohybujúci objekt. A tam si nepomôžeš, jedine kontinuálne fotenie a dúfať, že aspoň jeden záber bude ostrí.
chybny nikon d5100
Zial po vybaleni ma znechutila jemna vôla vo vnutri pristroja akoby sa nieco pri otacani hybalo.
Nemyslim ze pri fotaku za 700€ je to normalne ale kedze ide o prvu zrkadlovku, radsej sa opytam skusenych, ci je to problem produktu alebo je bezne slaba vola suciastky vo vnutri pristroja.
V zasade aj reklamacia by to mala riesit, nie? - nehovoriac o tom ze je to z eshopu vramci 7dnovej lehoty.
Dakujem za kazdy nazor.
Rada: dobre svetlo a priclonit na dakych 5,6 - na 1,5m tak bude hlbka ostrosti 1,4 - 1,6m; to by malo na ostru snimku stacit...
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa