Fórum » Digitálne zrkadlovky

dynamický rozsah digi čipu

transporti686
transporti686 2011-12-04 23:09:32+01
Ahojte, chcem sa opýtať, aký dynamický rozsah v EV ponúkajú dnešné digi čipy? Myslím v strednej triede resp. niečo ako nikon d90, canon eos 550d, prípadne v porovnaní s digi fullframom vyššej triedy. Diky.

transporti686
2011-12-05 10:52:34+01
príspevok od: wlad
asi si si nevsimol ze ten link na goo.gl je len skracovac URL a samotna stranka je DxOmark.
Ten isty DxOmark, ktory meral aj ostatne fotaky.

A ak aj napriek tomu stale neveris tym cislam, tak si pozri videa na tejto stranke:

http://testcams.com/blog/2011/05/03/nikon-dx-vs-canon-aps-c-dynamic-range/
pozriem si link, nie je dôležité, či je stránka DxOmark to nehrá rolu, či ja verím tiež nehrá až tak rolu, ja sa o to zaujímam zo zvedavosti čo od toho môžem teraz čakať, rolu hrajú skúsenosti užívateľov a či je výstup pri tých trebárs 14EV naozaj tak dobrý ako sa tvrdí, myslím ak potrebujem využiť celý rozsah

tino8
2011-12-05 10:58:28+01
Ludske oko je schopne naraz vnimat rozsah cca 6.5 EV. Pri skumani sceny po nej pohladom "skenujeme" a pocas toho oko neustale meni svoju "citlivost na svetlo" podla oblasti na ktoru sa sustredi. Mozok je takto schopny poskladat z jednotlivych vnemov tej istej sceny obraz s rozsahom cca 20EV.

Aky ma vyznam ci ma fotak 13 alebo 14 EV? Podla mna sa tento parameter zbytocne precenuje pri tom ake male su rozdiely medzi sucasnymi aparatmi. Prepaly ma mat fotograf pod kontrolou ked kontroluje histogram.. Ak ma scena vyssi dynamicky rozsah, zvycajne to nie su 1-2 EV a tam aj tak nepomoze nic ine ako viacnasobna expozicia..

wlad
2011-12-05 11:14:34+01
príspevok od: tino8
Ludske oko je schopne naraz vnimat rozsah cca 6.5 EV. Pri skumani sceny po nej pohladom "skenujeme" a pocas toho oko neustale meni svoju "citlivost na svetlo" podla oblasti na ktoru sa sustredi. Mozok je takto schopny poskladat z jednotlivych vnemov tej istej sceny obraz s rozsahom cca 20EV.

Aky ma vyznam ci ma fotak 13 alebo 14 EV? Podla mna sa tento parameter zbytocne precenuje pri tom ake male su rozdiely medzi sucasnymi aparatmi. Prepaly ma mat fotograf pod kontrolou ked kontroluje histogram.. Ak ma scena vyssi dynamicky rozsah, zvycajne to nie su 1-2 EV a tam aj tak nepomoze nic ine ako viacnasobna expozicia..
je rozdiel ci vies vytiahnut detaily z tmavych miest o 2EV, alebo o 4-5EV.
A ked clovek nemoze pouzit bracketing (nema stativ), stale moze scenu podexponovat o 2-3 EV a bez problemov vytiahnut tie detaily v PP. Pokial moze pouzit base ISO.

transporti686
2011-12-05 11:23:52+01
príspevok od: Karol Srnec
SOrry osobne EV neriesim. Je mi jedno kolko EV ma scena. Dolezite je poznat svoj fotak, co dokaze a co dokaze RAW konvertor. Jednoducho skusenosti.
s tým poznaním foťáku máš absolútnu pravdu....

transporti686
2011-12-05 11:30:29+01
je rozdiel ci vies vytiahnut detaily z tmavych miest o 2EV, alebo o 4-5EV.
A ked clovek nemoze pouzit bracketing (nema stativ), stale moze scenu podexponovat o 2-3 EV a bez problemov vytiahnut tie detaily v PP. Pokial moze pouzit base ISO.
áno toto môže byť zaujímavé, má možnosť použiť ten rozsah, dôležité je samozrejme čo po tej úprave bude ako finálna foto, ako sa to na nej prejaví, Karol to celkom správne priklincoval, že každý foťák je iný a údaj EV je niečo hovoriaci ale nie všetko....

wlad
2011-12-05 13:15:12+01
príspevok od: transporti686
áno toto môže byť zaujímavé, má možnosť použiť ten rozsah, dôležité je samozrejme čo po tej úprave bude ako finálna foto, ako sa to na nej prejaví, Karol to celkom správne priklincoval, že každý foťák je iný a údaj EV je niečo hovoriaci ale nie všetko....
lol, tak mi vysvetli naco si zalozil temu o dynamickom rozsahu ked ju potom uzavres s tym, ze pre teba vlastne ani nie je dynamicky rozsah dolezity

transporti686
2011-12-05 15:21:35+01
lol, tak mi vysvetli naco si zalozil temu o dynamickom rozsahu ked ju potom uzavres s tym, ze pre teba vlastne ani nie je dynamicky rozsah dolezity
ja som tému neuzavrel, dynamický rozsah je zaujímavý z hľadiska používania prechoďákov atď.....je dobré mať informácie, mal som napr. nikon d70 a osobne som presvedčený, že podľa mňa tých deklarovaných viac ako 10EV teda neurobí a to som si otestoval reálne, takže som chcel podebatovať a zistiť skúsenosti iných ľudí aj s inými zrkadlovkami, informácie sa môžu zísť napr. prí kúpe novej digi zrkadlovky a stále ešte fotím aj na film

Strana 2 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()