Fórum » Digitálne zrkadlovky

Uzávierka

Narfyk
Narfyk 2011-12-25 21:58:27+01
zdravím.. neviete mi pls niekto povedať, že keď nahrávam video (konkrétne na D3100) a že keď ho nastavím na 24fps, tak tá každá jedna snímka (z tých 24 za sek.) je ako normálna fotka ? t.j, že sa tým normálne opotrebováva uzávierka ako keby som normálnu fotku vyfotil ? lebo už som prečítal zopár tém, ale odpoveď na niečo podobné som nenašiel.. a keď sa mi "vyfotí" uzávierka počas záruky, neplatím za výmenu nič a po záruke platím asi koľko ? a kedže sa jedná o Nikon, posiela sa to do Prahy, či to vymenia aj napr, v ProLaike ? ďakujem za odpovede

Narfyk
2011-12-25 22:53:56+01
príspevok od: Karol Srnec
Na zamyslenie:
Tvoj fotak je stavany na 100 000 cyklov zavierky. Pri 24 obr./s by ti vydrazala 69 minut. AK ta ani teraz netrkne, tak je to strateny pripad.
no jako zdalo sa mi to nejaké čudné.. ďakujem za objasnenie budem sa snažiť podobné témy už nezakladať.. (a návod som si pozrel )

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-12-25 22:55:06+01
príspevok od: Narfyk
ja myslím to.. neviem jak to nazvať proste jak je, napr. na neviem ktorom canone sa dá nastaviť napríklad kvalita videa 720p a fps na 60.. a tak.. chápeš už ? ak ne, tak nechaj tak ja sa s tým nejak zmierim..
Tak vazne nechapem A to som si myslel. ze som takmer vestec.

Paulie
2011-12-25 22:56:22+01
Ano, da sa ocakavat povianocny prisun novopecenych majitelov fotaku, ktory si neprestuduju ani navod a hned sa vrhnu na forum. Boh fotografie nam pomahaj.
Chcelo by to aspoň na mesiac vycapiť cedulu "z technických príčin zatvorené".

Narfyk
2011-12-25 22:57:15+01
Tak vazne nechapem A to som si myslel. ze som takmer vestec.
už nič.. pochopil som to už dík

Big Lebowski
2011-12-25 23:35:53+01
príspevok od: Paulie
som za

Tukiee
2011-12-26 02:56:02+01
ále .. načo by? .. to by sme sa my vzďelaňejšý nemali na čom potom pobaviť (niektorí chytať za hlavy - podľa povahy)

Jakub.Rovný
2011-12-26 08:06:29+01
Karol zial tak to je....

Paulie
2011-12-26 09:48:26+01
príspevok od: Tukiee
ále .. načo by? .. to by sme sa my vzďelaňejšý nemali na čom potom pobaviť (niektorí chytať za hlavy - podľa povahy)
Môže byť, a pre tých ktorí sa chcú držať za hlavy by bol nápis "Pozor padá omietka!"

MarianDLL
2011-12-26 13:22:04+01
príspevok od: Narfyk
zdravím.. neviete mi pls niekto povedať, že keď nahrávam video (konkrétne na D3100) a že keď ho nastavím na 24fps, tak tá každá jedna snímka (z tých 24 za sek.) je ako normálna fotka ? t.j, že sa tým normálne opotrebováva uzávierka ako keby som normálnu fotku vyfotil ? lebo už som prečítal zopár tém, ale odpoveď na niečo podobné som nenašiel.. a keď sa mi "vyfotí" uzávierka počas záruky, neplatím za výmenu nič a po záruke platím asi koľko ? a kedže sa jedná o Nikon, posiela sa to do Prahy, či to vymenia aj napr, v ProLaike ? ďakujem za odpovede
Uz hodinu rozmyslam, co vtipne napisem na takuto otazku. Ale potom som si povedal, ved kazdy sme nejak zacinali. OK. Najst odpoved na tuto otazku nie je tazke. Nemusis dokonca ani nic citat a nikoho sa pytat. Staci len rozmyslat.
Kupil si si / dostal si zrkadlovku, ano?
Aky je zakladny rozdiel medzi zrkadlovkou a nezrkadlovkou?
Ano, spravne si hovoris v duchu. Zrkadlovka ma zrkadlo.
A co robi zrkadlo pri foteni?
Sklapa sa hore aj dole (konkretne pre tvoj fotoaparat urcite).
A vydava pri tom nejaky zvuk?
Ano, je to typicky zvuk pre fotoaparat, ale na rozdiel od kompaktu sa tento zvuk neda vypnut, lebo je mechanicky (narozdiel od kompaktu).

Takze otazka na teba: Keby si nahral video na fotak, a naozaj by sa zrkadlo sklapalo 24 krat za sekundu, asi by si nemal vela z audio zaznamu, vsak? Zrejme by tam bolo pocut to klap-klap-klap-klap 24 x za sekundu.
Tak ak si si uz nieco nahral, pusti si to znovu, zosilni hlas a pocuvaj, ci to klapkanie tam budes pocut. Ak nie, tak zrkadlo sa nesklapa pre kazdy obrazok.

oksyd
2011-12-26 13:34:42+01
príspevok od: MarianDLL
Uz hodinu rozmyslam, co vtipne napisem na takuto otazku. Ale potom som si povedal, ved kazdy sme nejak zacinali. OK. Najst odpoved na tuto otazku nie je tazke. Nemusis dokonca ani nic citat a nikoho sa pytat. Staci len rozmyslat.
Ano, je to typicky zvuk pre fotoaparat, ale na rozdiel od kompaktu sa tento zvuk neda vypnut, lebo je mechanicky (narozdiel od kompaktu).

Takze otazka na teba: Keby si nahral video na fotak, a naozaj by sa zrkadlo sklapalo 24 krat za sekundu, asi by si nemal vela z audio zaznamu, vsak? Zrejme by tam bolo pocut to klap-klap-klap-klap 24 x za sekundu.
Tak ak si si uz nieco nahral, pusti si to znovu, zosilni hlas a pocuvaj, ci to klapkanie tam budes pocut. Ak nie, tak zrkadlo sa nesklapa pre kazdy obrazok.
Prosim ta vies aky je rozdiel medzi uzavierkou a zrkadlom. Lebo vsetci tu hovoria o uzavierke a iba ty o zrkadle...

Narfyk
2011-12-26 14:03:04+01

síce som sa pýtal na uzávierku, ale dík.. a máš pravdu, každý nejak začínal.. a ja som si len nebol istý, tak som sa radšej opýtal.. ale akotak som už odpoveď získal (dík Karol).
ja som proste len chcel vedieť že či každá tá jedna snímka z tých 24 (sa sekundu) sa ráta ako normálna fotka, čiže či sa pritom "opotrebuváva" uzávierka ako pri normálnej fotke, toť vše.. hlavne že už som to zistil

Emilio
2011-12-26 14:36:47+01
Ano, da sa ocakavat povianocny prisun novopecenych majitelov fotaku, ktory si neprestuduju ani navod a hned sa vrhnu na forum. Boh fotografie nam pomahaj.
Treba povoliť registráciu až po dokázatelnom prečítaní fotoškoly. Len mnohým ako ja ani to nestačí

MarianDLL
2011-12-26 14:37:09+01
príspevok od: oksyd
Prosim ta vies aky je rozdiel medzi uzavierkou a zrkadlom. Lebo vsetci tu hovoria o uzavierke a iba ty o zrkadle...
A moze sa uzavierka otvarat a zatvarat bez toho aby sa zrkadlo sklapalo?

martin9113
2011-12-26 14:41:05+01
príspevok od: Emilio
Treba povoliť registráciu až po dokázatelnom prečítaní fotoškoly. Len mnohým ako ja ani to nestačí
ja som ju necital mam sa odhlasit?

MarianDLL
2011-12-26 14:45:01+01
No fyzicky asi ano, ale ja som si myslel, ze pri beznej zrkadlovke sa to deje naraz.
Ale pri predsklopeni zrkadla sa to nedeje naraz, takze teoreticky by sa ta zavierka mohla zatvarat a otvarat... No tak som bol trochu "off topic". Co uz, vsak su vianoce, snad mi to odpustis

viking81
2011-12-26 14:53:44+01
ked sme pri tom....aj samotna uzavierka cvaka....nie tak hlasno ako zrkadlo ale cvaka kedze je to mechanicka suciastka....tak ci onak...autor vlakna sa pyta uplnu kravinu na ktoru staci pouzit sedliacky rozum alebo na 27 sekund googel...

Paulie
2011-12-26 15:06:26+01
Môže v LiveView, zrkadlo je hore, teda sa nesklápa a uzávierka si cvaká cvak-cvak.

MarianDLL
2011-12-26 15:12:55+01
OK. Zasmial som sa sam na sebe, lebo som si to podvedome spojil (uzavierku a zrkadlo) a odpovedal som odveci. Na druhu stranu, ked tak nad tym rozmyslam...
Autor otazky napisal: "...normálne opotrebováva uzávierka ako keby som normálnu fotku vyfotil ?"
To su vlastne 2 rozne otazky.
Ta uzavierka, hoc by to nemalo zmysel, by mohla cvakat, zatial co zrkadlo by ostalo sklopene dole. Vieme predsa, ze ked mozeme robit casy 1/4000 sekundy a podobne,
tak by to ta uzavierka mohla teoreticky "stihat" 24x za sekundu. Na tuto otazku nepoznam odpoved a otazka ma zmysel. Myslim si ale, ze uzavierka necvaka.
2. vec je, ze autor napisal "...ako keby som normálnu fotku vyfotil ?" A na to som nadviazal.
Vyfotit fotku znamena ze, senzory zaostria, zmeraju expoziciu, potom sa zrkadlo sklopi, uzavierka otvori, snimac nasnima, atd. Proste cely proces fotenia. To znamena "ako keby som normálnu fotku vyfotil".
A podla mna to takto v prvom momente pochopil aj Karol Srnec, lebo napisal nieco v tom zmysle, ze by chalan mal potom najrychlejsi fotak na svete...

Ked som si precital moj 1. komentar, uvedomil som si, ze mohol vyzniet blbo, akoby som sa hral na ucitela, ale tak som to nemyslel. Myslel som to uprimne, jednoducho. Nabuduce si dam pozor ako pisem. Asi ta moj komentar urazil.

MarianDLL
2011-12-26 15:15:16+01
Môže v LiveView, zrkadlo je hore, teda sa nesklápa a uzávierka si cvaká cvak-cvak.
To naozaj? Ale ved ked si ja zapnem live view, tak pocujem, ze sa zrkadlo sklopi dole. A ked sa vratim do normalneho rezimu, tak zrkadlo sa vrati nahor. Tak teraz neviem..

martin9113
2011-12-26 15:25:32+01
To naozaj? Ale ved ked si ja zapnem live view, tak pocujem, ze sa zrkadlo sklopi dole. A ked sa vratim do normalneho rezimu, tak zrkadlo sa vrati nahor. Tak teraz neviem..
nemas to nejak naopak?

Strana 2 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()