Fórum » Návrhy a pripomienky

kupa foto + objektiv???

gfx42
gfx42 2010-11-07 19:07:51+01
Chcel by som kupit fotoaparat, som sice amater ale chcel by som zacat CANON EOS 60D + objektiv L triedy mohol by mi volakto poradit ci je to dobra kombinacia a jaky by mal byt ten objektiv aby bol co najuniverzalnejsi na zaciatok??? dakujem

marish1
2010-11-08 02:50:57+01
príspevok od: gfx42
napr 17-55 vyuzijem vonku aj vo vnutri aj portret ? a 70-200 na zoom..
17-55 vyuzijes vonku aj vo vnutri a 70-200 na portret a ´zoom´.

ale aj ja ti odporucam ako prve si zistit co znamenaju tie cisla, potom co je to svetelnost (f), aky je vztah medzi svetelnostou a hlbkou ostrosti alebo medzi ohniskom a hlbkou ostrosti. expozicny trojuholnik predpokladam ze poznas, ked si uz fotak mal (princip je rovnaky pri kompakte, zrkadlovke aj krabici s dierou). fotoskolka a fotoskola tu na ephote je velmi dobre spracovana a budes mat hned jasnejsie v tom co kupit.
tomu studiu sa totiz nevyhnes. necakaj, ze ked si kupis techniku, tak systemom pokus omyl sa z teba stane lepsi fotograf ako studiom. a urcite to nebude ani rychlejsie.

gfx42
2010-11-08 07:05:07+01
mas pravdu uz si to pomalicky citam vsetko ale aspon aky taky smer mi to dalo, ake boli reakcie na moj peispevok thx:)

gfx42
2010-11-08 07:22:44+01
no kazdy nieje taky modry ako Ty sam najvacsi tejto stranky:)) mozno budem pre srandu ale nato to tu je aby ste sa ako velky odbornici vyjadrili aj uplnym amaterom..!! A len tak aby si bol v obraze S1 bol moj prvy digital a moc casu som na neho nemal a bolo to pred 9rokmi bol som rad ze fotim potom mi odisiel chip na nom a dali mi za neho S5 na ktorej som sa pomalicky chcel ucit na maualne nasvavovanie ale bohuzial mi ho ukradli a potom som narychlo potreboval fotak tak som kupil potapaca lebo som siel na dovolenku... No nevadi dakujem ti za super rady idem si citat tu Vasu fotoskolu.:)

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2010-11-08 07:40:20+01
no kazdy nieje taky modry ako Ty sam najvacsi tejto stranky:)) mozno budem pre srandu ale nato to tu je aby ste sa ako velky odbornici vyjadrili aj uplnym amaterom..!! A len tak aby si bol v obraze S1 bol moj prvy digital a moc casu som na neho nemal a bolo to pred 9rokmi bol som rad ze fotim potom mi odisiel chip na nom a dali mi za neho S5 na ktorej som sa pomalicky chcel ucit na maualne nasvavovanie ale bohuzial mi ho ukradli a potom som narychlo potreboval fotak tak som kupil potapaca lebo som siel na dovolenku... No nevadi dakujem ti za super rady idem si citat tu Vasu fotoskolu.:)
však ale každý ti tu radil a ty si len točíš dookola to svoje. keby si si zobral aspoň niektorú z tých rád k srdcu, tak by si tu toľko nemusel vypisovať. :-)

gfx42
2010-11-08 07:50:17+01
príspevok od: Martin Brojo
však ale každý ti tu radil a ty si len točíš dookola to svoje. keby si si zobral aspoň niektorú z tých rád k srdcu, tak by si tu toľko nemusel vypisovať. :-)
sak som si zobral ved citam tu fotoskolu.. a keby som uz bol v obraze a viem co ako je tak by som sem asi nepisal...:) a som rad ze sa tolko ludi zapojilo rady mi urcite pomozu som dost ucenlivy nastastie..

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2010-11-08 08:03:27+01
sak som si zobral ved citam tu fotoskolu.. a keby som uz bol v obraze a viem co ako je tak by som sem asi nepisal...:) a som rad ze sa tolko ludi zapojilo rady mi urcite pomozu som dost ucenlivy nastastie..
prepáč, zatiaľ to tak nevyzerá. naviac, keď ešte slovne zaútočíš na jednu z autorít tohto portálu, tak veľa ľudí stratí záujem ti niečo poradiť. priznám sa, že sa čudujem, že sa tu nezapojil javelin a neposlal ti obrázok - čo je ešte možné. ale hlavne sa pýtaš veci podľa ktorých je všetkým jasné, že o tom nemáš ani páru, ale chceš si trvať na svojom. ale mám celkom dobrý deň, tak ti čo to napíšem:
chceš univerzálny objektív, tým 24-70 nie je a to z týchto dôvodov:
- na crope (60D) nie je vhodný na fotenie v interiery na to potrebuješ niečo širšie (napr. 17-40 f/4 - čo je problém so svetelnosťou a expozičnými časmi, alebo lepšie ale drahšie 16-35 f/2.8), zase napr. na šport potrebuješ niečo dlhšie a najlepšie stabilizované (napr. 70-200 f/2.8 L IS USM II, ten je ale cenovo dosť vysoko a je pomerne ťažký a veľký, ale má výbornú optickú kvalitu a svetelnosť, alebo lacnejšia varianta 70-200 f/4 L IS USM - ktorý má tiež výbornú optickú kvalitu, ale už tam nie je svetelnosť). 24-70 zase využiješ napr. u krajiniek, architektúry a možno aj pri portréte.

tie čísla u tých objektívov znamenajú ohniskovú vzdialenosť (24-70) a vypočítaš z toho zoom (70mm / 24mm = aký veľký to má zoom). f/2.8 je svetelnosť - čím nižšie číslo, tým pustí viac svetla na snímač, a môžeš fotiť na kratší čas, ale zníži sa hĺbka ostrosti čo niekedy môže byť dobré a niekedy zlé - podľa toho čo fotíš. L - je u Canonu označenie profi objektívov. IS - znamená image stabilizátor, čiže stabilizovanie proti otrasom a chveniu rúk. USM - že to má sonický motor - veľmi rýchle zaostrovanie.

dôležité pre teba je poznať vlyv použitej clony na hĺbku ostrosti a expozičný trojuholník (čas-clona-iso) aby si mohol niečo tvoriť, dovtedy budeš fotiť len na automatike, lebo nebudeš vedieť čo s tým, prečo máš foto tmavú, prečo svetlú. a určite odporúčam ešte naštudovať základy kompozície.

ale o všetkom sa dočítaš v tom linku na fotoškolu čo som ti dal niekedy na začiatku.

wayne
2010-11-08 08:26:58+01
:))) klobuk dole, takto drzo proti jednej z najvacsich osobnosti ePhota by som si ani ja nedovolil :))

inak, amater a zaciatocnik nie je to iste, ale co by som uz nechcel :)

conan7
2010-11-08 08:29:39+01
javelin ma tiež sklamal :)
v jednom s tebou nesúhlasím. na čo na šport ten IS, ked časy používaš okolo 1/500s a kratšie.

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2010-11-08 08:33:18+01
asi nie je vo forme :-)
to je pravda, ale tie s IS majú omnoho lepšiu optickú kvalitu, ako bez IS a to IS sa môže niekedy hodiť. ale ešte som mu zabudol poradiť nejaký makráč, lebo tamtým makro neodfotí.

conan7
2010-11-08 08:39:15+01
tiež by som dovolil oponovať :) ako samozrejme nový mark II neberme do úvahy, ten valcuje všetko, ale v prípade staršej 70-200 f2.8 s IS a bez IS, viacerí potvrdili že ten bez IS je ostrejší. recenzie o tom tiež hovoria. hej IS sa môže hodiť ako komu. napr. aj ja som bol IS pozitív, ale teraz už neplánujem kúpu žiadneho objektívu s IS, nepotrebujem to.

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2010-11-08 08:44:52+01
príspevok od: conan7
tiež by som dovolil oponovať :) ako samozrejme nový mark II neberme do úvahy, ten valcuje všetko, ale v prípade staršej 70-200 f2.8 s IS a bez IS, viacerí potvrdili že ten bez IS je ostrejší. recenzie o tom tiež hovoria. hej IS sa môže hodiť ako komu. napr. aj ja som bol IS pozitív, ale teraz už neplánujem kúpu žiadneho objektívu s IS, nepotrebujem to.
ja som vychádzal len z testov, aj keď je pravda, že až tak som sa im nevenoval, keďže som bol rozhodnutý pre IS.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-11-08 08:50:09+01
Dobry ucitel nie je ten, kto dokaze ziakovi odpovedat na kazdu otazku, ale ten, kto ho prinuti mysliet a hladat odpovede. :-)

Marcel Rebro
2010-11-08 08:57:56+01
príspevok od: Karol Srnec
Dobry ucitel nie je ten, kto dokaze ziakovi odpovedat na kazdu otazku, ale ten, kto ho prinuti mysliet a hladat odpovede. :-)
Majstre, uz 7 rokov meditujem ako ste ma ucili, ale stav Nirvany nie a nie dosiahnut ...
Ziak moj, asi slaby matros kupujes ...

tomasqo
2010-11-08 09:10:56+01
tak ti poviem nie som tip ktory bude mesiace sedet pri nete a citat kym sa rozhodne radsej si to kupim a postupne sa budem venovat len tomu:) kazdy sme iny:)ide mi hlavne o to ako som uz pisal ked sa da radsej kupim daco lepsie hned ako za rok dva riesit dalsie objektivy.. ako tie co si spomenul urcite postacuju hlavne pre mna:)
Ahoj,
nemam cas to docitat uplne do konca, no dam Ti radu z mojej skusenosti. Ja, ked som prechadzal z kompaktu na zkradlovku, kupil som si asi druhy najnizsi nikon so setovymi objektivmi 18-55 a 55-200. Mesiac az dva som bol uneseny z nezasumenej fotografie, z uzasneho rozlisenia a uzasnej ostrosti. Potom som chcel fotit v interieri a dokupil som si blesk (a coby nie hned ten najvyssi za polovicu ceny celeho setu co som dal za zrkadlovku s objektivmi). Dlho som snim nevedel fotit, na jeho caro som prisiel az neskor (skusenostami). Postupne som predal objektivy a kupil svetelne poloprofi objektivy, za ktore som dal 5 nasobok povodnej investicie. A telo mam stale to iste, ten isty model takmer z najnizsej triedy.

Pretoze aj bez ohladu na to kolko mas penazi, zacni s niecim jednoduhsim, aj so setakom 18-200, ktory je univerzalny zo strany ohniska. Nie je svetelny ale na to, ci potrebujes svetelny objektiv prides az neskor, a to su investicie ktore sa casto odlisuju dalsou nulou pridanu na koniec v cene.

Takisto som si kupoval a cital knihy, cital net, kniha za 300 korun mi usetrila tisice, ked som sa v nej docital, co na co je a co mi asi bude treba a napr ze na krajinky mi netreba svetelny objektiv.

O tom by sa dalo dlho klabosit...

Ak by si potreboval k mojmu prispevku este nieco doplnit, opytat sa, kludne pis, rad poradim.

Tomas

gfx42
2010-11-08 09:50:37+01
citam citam fotoskolu od rana...:) ja nechcem na nikoho utocit ja sa len branim ked nechcete davat rady uplnym amaterom tak nech da pan autorita vstupny test do forumu:)) ale diky za vsetky rady vsetko poctivo zaznamenavam

gfx42
2010-11-08 09:56:01+01
niekde zacat treba a proti nikomu ja nejdem len si troska obranim aj seba aj zaciatocnik musi byt

conan7
2010-11-08 10:41:18+01
citam citam fotoskolu od rana...:) ja nechcem na nikoho utocit ja sa len branim ked nechcete davat rady uplnym amaterom tak nech da pan autorita vstupny test do forumu:)) ale diky za vsetky rady vsetko poctivo zaznamenavam
ked si už začal čítať fotoškolu tak určite si si všimol že najviac článkov, a pre teba najhodnotnejšie články písal ten ´modrý´ na koho si tak vyskočil. teda ospravedlnenie by bolo na mieste.

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2010-11-08 11:25:57+01
tak prečo si potom myslíš, že ti poradíme niečo iné ako je v tej fotoškole? alebo ti máme sem skopírovať celý článok, či napísať nový článok o tom? treba si uvedomiť, že sa to celé nedá zhrnúť do jednej, dvoch viet, ale že je to omnoho komplikovanejšie a obšírnejšie, takže na tvoje otázky je ťažko poradiť, nikto nevie čo presne budeš chcieť fotiť, čo od toho očakávaš, obvzlášť keď ty sám presne nevieš, čo chceš fotiť, na čo ten objektív čo si si vybral používať. ake 100% ti môžem povedať 24-70 nie je univerzálny objektív.

gfx42
2010-11-08 11:59:13+01
príspevok od: Martin Brojo
tak prečo si potom myslíš, že ti poradíme niečo iné ako je v tej fotoškole? alebo ti máme sem skopírovať celý článok, či napísať nový článok o tom? treba si uvedomiť, že sa to celé nedá zhrnúť do jednej, dvoch viet, ale že je to omnoho komplikovanejšie a obšírnejšie, takže na tvoje otázky je ťažko poradiť, nikto nevie čo presne budeš chcieť fotiť, čo od toho očakávaš, obvzlášť keď ty sám presne nevieš, čo chceš fotiť, na čo ten objektív čo si si vybral používať. ake 100% ti môžem povedať 24-70 nie je univerzálny objektív.
ja to ale netvrdim ze 24-70 je univerzalny to su nazory od Vas tych co sa tomu ´rozumeju´... myslim ze na zaciatok mi bude postacovat ta rura ako to tu volakdo nazval 18-200

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2010-11-08 12:02:48+01
dobre robíš :-) nie je to opticky bohviečo, ani svetelnosť to nemá nič extra, ale na učenie ti bude stačiť a na ňom zistíš ktoré ohniská používaš najčastejšie, tak sa budeš môcť potom rozhodnúť aký objektív vezmeš

Strana 4 z 5

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()