Fórum » Právna poradňa

zivnost alebo dohoda?

scooti
scooti 2010-02-19 13:54:12+01
chcem sa opytat, akym sposobom sa standardne plati, dokladuje za foto sluzby? Vy co fotite na akciach, mate na to zalozenu zivnost a potom len fakturujete, alebo akym sposobom sa to legalne da vydokladovat? Priznam sa ze doteraz som fotil vpodstate len tak, ze mi bolo zaplatene "na ruku" a to ako si to zakaznik vydokladoval mi bolo jedno, alebo na dohodu o vykonani prace. no teraz som dostal ponuku na fotenie od jednej organizacie a zaroven sa zakaznik pyta, ze akym sposobom im to mozem vydokladovat. Preto sa chcem opytat, akym najlepsim sposobom im to zdokladovat aby si to mohli vyuctovat. Do zivnosti sa mi teda velmi nechce ist :) Vopred dakujem za kazdu odpoved, dufam ze som to vysvetlil ako-tak a da sa pochopit o co mi ide :) Pekny den vsetkym

arnie175
2010-02-19 20:01:39+01
príspevok od:
zivnost je na slovensku dost zatazena na odvody, preto vznikaju eserocky, vlastne obchodne spolocnosti, komanditne ci akciove spolocnosti, kde je to osetrene omnoho lepsie...ale v principe mas pravdu - fotit pre radost, nie pre peniaze a mas svaty pokoj :o))
preto si vsadam lotto:-)ale bohuzial z fotenia pre radost si nevyrobim na studiove zablesky, nikor 70-200 VRII a pod..

2010-02-19 20:06:40+01
príspevok od: arnie175
preto si vsadam lotto:-)ale bohuzial z fotenia pre radost si nevyrobim na studiove zablesky, nikor 70-200 VRII a pod..
vsetko sa da :o)) aj ja si davam lotto, no uz 2x sa mi stalo, ze som nedal a nejaky Fero vyhral...tento ci minuly tyzden nieco vyse 1,5 miliona :o) asi nemam stastie v hre :o)

arnie175
2010-02-19 20:13:24+01
príspevok od:
vsetko sa da :o)) aj ja si davam lotto, no uz 2x sa mi stalo, ze som nedal a nejaky Fero vyhral...tento ci minuly tyzden nieco vyse 1,5 miliona :o) asi nemam stastie v hre :o)
no ked nasi ministri mohli dat miliony za odpratavanie snehu co nenanadol, chcelo by to spravit fotografie pre poslancov za par milionov a mas klud do dochodku:-)

2010-02-19 20:25:41+01
no ked nasi ministri mohli dat miliony za odpratavanie snehu co nenanadol, chcelo by to spravit fotografie pre poslancov za par milionov a mas klud do dochodku:-)
na take veci treba mat zaludok...ono je dost dolezite rano vstat a nepovracat sa zo seba pri pohlade do zrkadla...a zrkadlo sa tiez neda naveky krmit kinedrilom :o))

scooti
2010-02-19 20:44:00+01
dakujem vsetkym za prispevky, pomohli a viem aspon ako dalej postupovat. Ako najschodnejsie riesenie teda vidim tu ´Zmluvu o dielo´ a ak som to spravne pochopil, tak ak rocne prijmy nepresiahnu tych 894 EUR, tak to bude ciste a este aj bez dani a danoveho priznania. A co ak presiahnu? ake naklady si potom na to mozem uplatnit? len do vysky 40% zo vsetkych nakladov? A ako ich zdokladujem?
Dufam ze nezachadzam velmi do ekonomickych a danovych otazok, ale hadam to v buducnosti niekomu dalsiemu tiez pomoze.
Este raz vdaka za vase prispevky a odpovede

arnie175
2010-02-19 20:48:15+01
najlepsie je sa poradit s niekym kto vie riadne vypisovat danove priznania a ma v tom nejake skusenosti,lebo co mas vsetko dat do priznania a pod ti tu nikto nenapise,preto aj za tych par veci si to radsej dam spravit ekonomke v mojom meste...

scooti
2010-02-19 21:12:49+01
najlepsie je sa poradit s niekym kto vie riadne vypisovat danove priznania a ma v tom nejake skusenosti,lebo co mas vsetko dat do priznania a pod ti tu nikto nenapise,preto aj za tych par veci si to radsej dam spravit ekonomke v mojom meste...
to ano, obratim sa znamych co robia s ekonomickymi vecami, ja som hlavne chcel vediet ako to standardne funguje u fotografov ktori fotenie nemaju ako hlavnu pracovnu cinnosti

Palso
2010-02-19 21:38:19+01
zmluva o dielo?? nie zmluva o vytvorení diela?

2010-02-19 21:42:16+01
príspevok od: Palso
nie, zmluva o dielo...to je oficialny nazov...

Ferdo
2010-02-19 21:43:14+01
Z pravnickeho hladiska je to spravne, Zmluva o dielo podla § 536.... najprv pouzi google, potom sa zmatene pytaj :D

Bindo
2010-02-19 21:51:01+01
Ja si tiez planujem zalozit zivnost. Nie priamo na fotenie ale tiez si to tam pripisem co ak raz. Ako student mam vyhodu ze nic neplatim kym nezarobim tusim 1700€. Potom platim zdravotne a nad 3300€tusim socialne. Ak by to niekomu pomohlo :) Ale papierovaciek a zakonov je to k***a vela... :( A najhorsie je ze nikde nic nevedia poradit cloveku. Obehal som milion uradov a nikde nic. Vsade ma poslali prec ze oni to na starosti nemaju. Takze treba mat nervy :)

Palso
2010-02-19 22:25:05+01
príspevok od: Ferdo
Z pravnickeho hladiska je to spravne, Zmluva o dielo podla § 536.... najprv pouzi google, potom sa zmatene pytaj :D
ja mám naštudovaných zákonov až až, akurát chcem vedieť, prečo práve zmluva o dielo a nie zmluva o vytvorení diela :) do daní sa nevyznám,preto sa pýtam, prečo sa to oplatí viac

Palso
2010-02-19 22:26:42+01
príspevok od: Bindo
Ja si tiez planujem zalozit zivnost. Nie priamo na fotenie ale tiez si to tam pripisem co ak raz. Ako student mam vyhodu ze nic neplatim kym nezarobim tusim 1700€. Potom platim zdravotne a nad 3300€tusim socialne. Ak by to niekomu pomohlo :) Ale papierovaciek a zakonov je to k***a vela... :( A najhorsie je ze nikde nic nevedia poradit cloveku. Obehal som milion uradov a nikde nic. Vsade ma poslali prec ze oni to na starosti nemaju. Takze treba mat nervy :)
ja som tiež študent, akurát sa serkám s daňovým bo chcem, aby mi vrátili daň, našťastie je priateľkina mamina daňová kontrolórka, takže len donesiem papieriky a už mi s tým pomôže :)

Palso
2010-02-19 22:27:05+01
príspevok od:
nie, zmluva o dielo...to je oficialny nazov...
viď post vyššie :)

2010-02-19 23:13:39+01
viď post vyššie :)
jednoducha odpoved - univerzalny nazov, pretoze v predmete zmluvy sa dojednava konkretny druh zmluvy - zhotovenie, sprostredkovanie, odstranenie atd...

marian004
2010-02-19 23:32:08+01
ak by som chcel robit na zaklade zmluvy o vytvoreni diela podla autorskeho zakona, je potrebne byt registrovany na danovom urade a mat pridelene DIC? alebo sa to da aj bez toho?

immortal20
2010-02-20 11:00:03+01
ja si koly tomu robim zivnost ... firma od teba chce fakturu a nie zmluvu o diele

2010-02-20 11:04:06+01
a fakturu resp. iny doklad nemozno vydat bez toho, aby mal clovek zivnost?

Dodo PO
2010-02-20 11:18:51+01
príspevok od: marian004
ak by som chcel robit na zaklade zmluvy o vytvoreni diela podla autorskeho zakona, je potrebne byt registrovany na danovom urade a mat pridelene DIC? alebo sa to da aj bez toho?
Celý ten „umelecký svet“ je divne ukotvený v daňovom a poistnom systéme. Nepoznám presne Tvoju situáciu, ale pokiaľ budeš pôsobiť iba na základe AZ, budeš zastrešený nejakým umeleckým fondom, do ktorého budeš odvádzať napr. 2%príspevok z obdržaných príjmov (honorárov), na DÚ nemusíš mať DIČ. Daňové priznanie budeš podávať na svoje rodné číslo.

2010-02-20 11:28:57+01
len by som doplnil poznatok ohladom vykonavani urcitej cinnosti na Zmluvu o dielo...pokial sa tato cinnost opakuje, je ju mozne povazovat za zavislu cinnost a danovaci o tom velmi dobre vedia :o)

Strana 2 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()