Fórum » Právna poradňa

Kúpa cez e-bay

lastmohikan
lastmohikan 2010-07-25 09:52:42+02
Rad by som si nieco kupil cez e-bay, ma mi to kto priviezt z tamad takze dan a clo nebudem platit. Fotim uz asi 7-8 rokov. Som mierne pokrocily fotograf. Myslim si ze uz je cas prejst na zrkadlovku lebo mi moja masina uz odchadza :(. Chcel by som sa popytat ci ma niekto skusenosti s predajom fotakov cez ebay. Co by ste mi odporucili? Set5: http://cgi.ebay.com/USA-Canon-EOS-50D-Digital-SLR-Camera-5-LENS-16GB-MORE-/160459450417?cmd=ViewItem&pt=Digital_Cameras&hash=item255c20e831 Set6: http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=160428541337 Set7: http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=130378728985 Chcem fotit, vela fotit. Vyuzijem to vsetko? alebo je to zbytocne?

VanJ
2010-09-17 07:47:18+02
Tak sa pridam, a tiez od tial objednam. Do konca septembra maju postovne zdarma :-) pri kupe nad 120 E. :-))

hombreee
2010-09-17 09:39:27+02
No to mas uplne fuk, v celej EU je povinna minimalne 24 mesacna zaruka (na novy tovar). tovar kupeny v clenskom state EU mozes reklamovat v ktoromkolvek state EU v autoriovanom servise. Cize ak kupis fotak, TV, kameru, telefon atd atd atd trebars vo Francuzsku, reklamovat to mozes kludne u nas, alebo proste v najblizsom autorizovanom servise. Nic take ze by zaruka platila len v jednom state EU neexistuje, vzdy plati v celej EU.

upir13
- moderator
2010-09-17 10:15:56+02
príspevok od: lastmohikan
:) no mna skor zaujima ci ma niekto skusenost s kupou.. ci si uz niekto kupil nieco...
z ebay som bral asi 2 objektivy a polku atelieru....
mas zopar krokov, ktore musis dodrzat!!!!
1) prever si predavajuceho, pokial nema asi 1000 kupujucich a 99% pozitivnych, tak ides prec
2) cena v porovnanim s nasimi neni o tolko nizsia... canon skla su v cine lacnejsie len o nikolko %, kdezto tokina moze byt lacnejsia aj o 1/3...
3) poziadaj o co najviac fotodokumentacie predavaneho tovaru, takto zistis ci to vobec ma doma a mozes zistit nejake kozmeticke vady. V tomto doporucujem kupovat z nemecka. ked som bral od nemca objektiv, tak mi poslal 2xA4 s popisom a fotkou vsetkych oskreni, spiniek a prachovych casticiek s velkym ospravedlnenim, ze na jednom clene nedokazal odfotit prach.
4) sposob orucovania ta moze velmi predrazit, casto krat cena na vyse moze byt aj niekolko desiatok az sto eur, takze sa vyhni transferu cez more kvoli nakladom s prepravou, uprednostnuj ebay.de alebo ine predajne v EU
5) ked uz si si isty, ze kupujuci je zodpovedny a neosiera, poziadaj ho aby balicek oznacil ako gift (darcek). Velke balicky vacsinou odchytia colnici a musis sa teperit na colnu spravu. Tam ti mas par moznosti: a) priznas co mas v balicku a zaplatis clo a dan pekne vysoku b) zatloukat zatloukat zatloukat, ja som moje studiove svetla uhral na zelezne stojany s objimkou na ziarovku na osvetlovanie pri stavebnych pracach a usetril som takto okolo 120 eur c) jemne mu posunut 50 eur aby to zapisal ako textil

upir13
- moderator
2010-09-17 10:18:28+02
príspevok od: hombreee
No to mas uplne fuk, v celej EU je povinna minimalne 24 mesacna zaruka (na novy tovar). tovar kupeny v clenskom state EU mozes reklamovat v ktoromkolvek state EU v autoriovanom servise. Cize ak kupis fotak, TV, kameru, telefon atd atd atd trebars vo Francuzsku, reklamovat to mozes kludne u nas, alebo proste v najblizsom autorizovanom servise. Nic take ze by zaruka platila len v jednom state EU neexistuje, vzdy plati v celej EU.
pokial beres veci z ciny alebo podobnych veci, da sa dokupit 5 rocna zaruka...
ja som ju dokupoval na objektivy. cena tovaru pod 1000 eur a 5 rocna zaruka ma stala asi 12 eur. Po 2 rokoch mi zacala blnut clona. Napisal som do tej firmy s popisom problemu a prilozenymi vsetkymi dokladmi. Odpoved bola jasna, posli to na opravu a nam potom fakturu. Do 3 dni od poslania fa som mal peniaze na ucte.

quintes
2010-09-17 10:26:23+02
až na to, že slovenskí colníci ti balík otvoria skôr než prídeš.. Kamarát to má v ke permanentne otvorené.. A vieš kto najviac nakupuje cez ebay? Colníci :-)

maxmaniak
2010-12-16 14:13:15+01
práve zvažuem kúpu cez edigital (NIKON D5000). Preto zisťujem jednotlivé riziká nákupu a moje zistenia sú nasledovné:
- volal som do servisného strediska na slovensku a tam mi povedali, že mi zreklamujú výrobok ale iba v prvom roku a potom to musím reklamovať v maďarsku
- na stránke edigital sú podmienky reklamácie

•Nesprávnu prepravu,skladovanie, násilné vniknutie do pristroja, vonkajšie poškodenie kábla, alebo skrat.
•Nesprávne použivanie, prach, použitie vo vlhkom prostreí.
•Iné rôzne opravy, prepravy, okrem servisu Extreme Digital Zrt. •Použitie chybných softverových inštalácií, neoprávnené použitie softvéru, alebo virusové poškodenia.
•Prirodzené opotrebovanie

Tak je to trošku zamotané s tou zárukou

SHoDaN
2010-12-16 14:54:10+01
príspevok od: pedro81
dik za tip
samotne telo 50D je v zaujimavej cene v uvedenom shope www.edigital.sk
osobná skúsenosť s týmto eshopom je pozitívna. kupoval som elektroniku a v pohode doviezol kuriér.

maxmaniak
2010-12-16 20:34:08+01
písal som do edigitalu a odpísali mi že záruka na NIKON u nich platí 3 roky

fvcc
2010-12-17 00:07:58+01
príspevok od: upir13
z ebay som bral asi 2 objektivy a polku atelieru....
mas zopar krokov, ktore musis dodrzat!!!!
1) prever si predavajuceho, pokial nema asi 1000 kupujucich a 99% pozitivnych, tak ides prec
2) cena v porovnanim s nasimi neni o tolko nizsia... canon skla su v cine lacnejsie len o nikolko %, kdezto tokina moze byt lacnejsia aj o 1/3...
3) poziadaj o co najviac fotodokumentacie predavaneho tovaru, takto zistis ci to vobec ma doma a mozes zistit nejake kozmeticke vady. V tomto doporucujem kupovat z nemecka. ked som bral od nemca objektiv, tak mi poslal 2xA4 s popisom a fotkou vsetkych oskreni, spiniek a prachovych casticiek s velkym ospravedlnenim, ze na jednom clene nedokazal odfotit prach.
4) sposob orucovania ta moze velmi predrazit, casto krat cena na vyse moze byt aj niekolko desiatok az sto eur, takze sa vyhni transferu cez more kvoli nakladom s prepravou, uprednostnuj ebay.de alebo ine predajne v EU
5) ked uz si si isty, ze kupujuci je zodpovedny a neosiera, poziadaj ho aby balicek oznacil ako gift (darcek). Velke balicky vacsinou odchytia colnici a musis sa teperit na colnu spravu. Tam ti mas par moznosti: a) priznas co mas v balicku a zaplatis clo a dan pekne vysoku b) zatloukat zatloukat zatloukat, ja som moje studiove svetla uhral na zelezne stojany s objimkou na ziarovku na osvetlovanie pri stavebnych pracach a usetril som takto okolo 120 eur c) jemne mu posunut 50 eur aby to zapisal ako textil
teraz zatkli 8 colníkov - za to jemné posunutie ľachko môžeš isť za nimi

j.a.r.o.
2010-12-17 11:48:17+01
Ja mám s ebay zatiaľ iba pozitívne skúsenosti (battery grip, odpaľovače bleskov, nabíjačky, batérie, ...). Teraz chcem objednať Nikkor 50/1,8f , iba čakám až po Vianociach - nechcem aby sa mi to v tom poštovo-vianočno-balíčkovskom chaose stratil balík.
Cena je vinikajúca (cca 118.- USD za nový objektív):

http://cgi.ebay.com/Nikon-50mm-f1-8-f-1-8-50-1-8-Nikkor-AF-len-D3X-D100-D90_W0QQitemZ120583412991QQcategoryZ3323QQcmdZViewItemQQ_trksidZp5197.m7QQ_trkparmsZalgo%3DLVI%26itu%3DUCI%26otn%3D3%26po%3DLVI%26ps%3D63%26clkid%3D5710182545053431473

Na Slovensku min 134.-€.

markus
2010-12-17 13:07:02+01
príspevok od: fvcc
teraz zatkli 8 colníkov - za to jemné posunutie ľachko môžeš isť za nimi
Pocuj ked raz je to darcek a nema v balicku prilozenu fakturu tak colnici si mozu ist piskat. Pri najhorsom vo photoshope zmenis cenu na fakture ktoru si vytlacis ked ti pride pladba z payoal a je to.

markus
2010-12-17 13:14:54+01
Ja to mam jednoduchsie kazdy rok cez zimu chodim na brigadu do UK najlepsi ebay je prave ten UK clo neplatim do cca 350 libier ak objednavam z ciny a casto cinania maju urobene PO BOXi v UK takze sa to tvari ako britsky obchod. Co sa tyka pouzitej techniky jedine od britov ty ma nesklamali nikdy netajili zavadovost vyrobku a preto pri kupe som vedel co si vyberam. K dnesnemu dnu som cez ebay kupil 120 vyrobok.

pufko
2010-12-17 13:27:47+01
príspevok od: markus
Pocuj ked raz je to darcek a nema v balicku prilozenu fakturu tak colnici si mozu ist piskat. Pri najhorsom vo photoshope zmenis cenu na fakture ktoru si vytlacis ked ti pride pladba z payoal a je to.
Aby si nebol prekvapený, ja poznám prípad, ked kamoš kupil v USA výhodne foťák , ktorý preposlal na SK, neviem či to poslal ako dar, alebo zmenili výšku faktúry, ale výsledok bol taký že colníci dopočítali výšku colného dlhu na základe doporučenej ceny slovenského distribútora, čoho v konečnom dôsledku vyšlo drahšie o cenu dopravy z USA. Samozrejme doporučená cena oficiálneho distribútora na SK nebola tiež najnižšia v porovnaní s inými obchodmi...
Ja mám za sebou tiež kopec obchodov a viackrát sa mi stalo , že zásielka bola prebalená a vo vnútri tlačivo \"bez colného dlhu\" , a dávam si sakra pozor na výšku objednaného tovaru .
Trebárs u nás stojí Tamron 90mm f/2,8 necelých 500€ z Hong Kongu by som ho mal ani nie za 300€ , ale mám obavu aby som nedopadol ako kamoš, pretože sami predajcovia píšu faktúry z nižšou cenou aká bola skutočne zaplatená. Z pohladu colníka sa jedná o colný podvod...

fvcc
2010-12-17 14:01:10+01
príspevok od: markus
Vidím, že si múdry. Odo mňa už žiadali výpis tranzakcie z Paypal. Na faktúru neboli zvedaví.

upir13
- moderator
2010-12-17 14:20:08+01
príspevok od: pufko
Aby si nebol prekvapený, ja poznám prípad, ked kamoš kupil v USA výhodne foťák , ktorý preposlal na SK, neviem či to poslal ako dar, alebo zmenili výšku faktúry, ale výsledok bol taký že colníci dopočítali výšku colného dlhu na základe doporučenej ceny slovenského distribútora, čoho v konečnom dôsledku vyšlo drahšie o cenu dopravy z USA. Samozrejme doporučená cena oficiálneho distribútora na SK nebola tiež najnižšia v porovnaní s inými obchodmi...
Ja mám za sebou tiež kopec obchodov a viackrát sa mi stalo , že zásielka bola prebalená a vo vnútri tlačivo \"bez colného dlhu\" , a dávam si sakra pozor na výšku objednaného tovaru .
Trebárs u nás stojí Tamron 90mm f/2,8 necelých 500€ z Hong Kongu by som ho mal ani nie za 300€ , ale mám obavu aby som nedopadol ako kamoš, pretože sami predajcovia píšu faktúry z nižšou cenou aká bola skutočne zaplatená. Z pohladu colníka sa jedná o colný podvod...
colnik ti nema ako dokazat, ze si to nekupil za 300E!! pokial ty mas fakturu na sumu XYZ opeciatkovanu od predajcu, tak colnik si moze prdnut. pokial nemas fakturu, tak beru odporucanu cenu slovenskeho dodavatela.

je to pravne napadnutelne a neni s tym problem. objednas sklo od cinana a poprosis ho nech ti da Fa na 250 eur a ked ti odchytia zasielku tak platis clo z 250 eur.

Za predpokladu, ze si vypytaju doklad o transakcii, kde bolo na ucet poslanych 999 eur, tak 250 eur bola transakcia za objektiv, kt si kupoval ty, 100 bolo postovne a zvysok penazi bolo za dva objektivy pre jozka mrkvicku. poslal 3 skla ale kvoli poplatkom v banke za zahranicny prevod ste si doholi s predajcom, ze to poslete vsetko dokopy.

fvcc
2010-12-17 15:09:49+01
vypytaju doklad o transakcii, kde bolo na ucet poslanych 999 eur

Tak platíš clo + DPH zo sumy 999 eur. Colníka nebudú zaujímať tvoje hlúpe rečičky. Naviac dá na teba trestné oznámenie za úmyselné krátenie daní... a môžeš isť sťažovať, kam len chceš.

pufko
2010-12-17 15:33:20+01
upir13 to je ten problém, ten tvoj posledný odstavec. Zjednodušene povedané ty si objednáš tovar a predajca ti napíše faktúru s polovičnou cenou, colníkom sa to nebude zdať a vyžiadajú si výpis a myslím že ich nebudú trápiť nejaké dohody medzi tebou a údajnými kamarátmi , ale čisto len papierové fakty, ty si zaplatil 500€ a na faktúre je 250€ ...
Najviac podozrivé sú zásielky , ktorých papierová hodnota je nižšia ako je hodnota tovaru na ktorú sa nevzťahuje CLO.
Čiže ak by som si objednal spomenutý Tamron 90mm (fungel nový, krabica + manuál) ktorý by ma vyšiel na 300€ a na faktúre by bolo iba 150€ čo nepodlieha preclievaniu, tak mám o prúser asi postarané.

fvcc
2010-12-17 15:49:46+01
Pufko
faktúre by bolo iba 150€ čo nepodlieha preclievaniu

Už zmenili predpisy: nad 28 eur už platíš DPH, čiže sa to preclieva: CLO = 0%, DPH = 19%. Dokonca rozlišujú aj to, či zásielka prišla zo súkromnej adresy, alebo z firemnej.

slado
2010-12-17 19:49:44+01
príspevok od: j.a.r.o.
Ja mám s ebay zatiaľ iba pozitívne skúsenosti (battery grip, odpaľovače bleskov, nabíjačky, batérie, ...). Teraz chcem objednať Nikkor 50/1,8f , iba čakám až po Vianociach - nechcem aby sa mi to v tom poštovo-vianočno-balíčkovskom chaose stratil balík.
Cena je vinikajúca (cca 118.- USD za nový objektív):

http://cgi.ebay.com/Nikon-50mm-f1-8-f-1-8-50-1-8-Nikkor-AF-len-D3X-D100-D90_W0QQitemZ120583412991QQcategoryZ3323QQcmdZViewItemQQ_trksidZp5197.m7QQ_trkparmsZalgo%3DLVI%26itu%3DUCI%26otn%3D3%26po%3DLVI%26ps%3D63%26clkid%3D5710182545053431473

Na Slovensku min 134.-€.
Dnes som ho kupil, tak som zvedavy ci sa dockam. Seller ale vyzera byt celokm ok.

j.a.r.o.
2010-12-17 19:55:38+01
príspevok od: slado
Dnes som ho kupil, tak som zvedavy ci sa dockam. Seller ale vyzera byt celokm ok.
Tak držím palce!

Strana 2 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()