Zdravim, asi trocha omielana tema ale mam trocha specificke poziadavky. Rad by som si kupil svoju prvu zrkadlovku + objektiv. Rad fotim hlavne prirodu t.j. krajinu, ponoramy, zapady a vychody slnka atd... macro fotim velmi zriedka. Urcite by sa zisiel objektiv na spominane ucely + dalsi na oslavy, party, no proste fotenie ludi v horsich svetelnych podmienkach. Rozpocet mam zhruba 800 € tak dva objektivy zatial asi nehrozia. Je teda lepsie si pre zaciatok vybrat nejaky univerzalnejsi ? ale specificky napr na tu prirodu a neskor dokupit druhy ? poradte mi prosim aj aky.
Co sa tyka zrkadlovky zvazujem medzi Nicon D5100, Canon 650D a Sony A57. Alebo existuju aj lepsie ekvivalenty co sa vojddu do mojho rozpoctu ?
Zdravim, asi trocha omielana tema ale mam trocha specificke poziadavky. Rad by som si kupil svoju prvu zrkadlovku + objektiv. Rad fotim hlavne prirodu t.j. krajinu, ponoramy, zapady a vychody slnka atd... macro fotim velmi zriedka. Urcite by sa zisiel objektiv na spominane ucely + dalsi na oslavy, party, no proste fotenie ludi v horsich svetelnych podmienkach. Rozpocet mam zhruba 800 € tak dva objektivy zatial asi nehrozia. Je teda lepsie si pre zaciatok vybrat nejaky univerzalnejsi ? ale specificky napr na tu prirodu a neskor dokupit druhy ? poradte mi prosim aj aky.
Co sa tyka zrkadlovky zvazujem medzi Nicon D5100, Canon 650D a Sony A57. Alebo existuju aj lepsie ekvivalenty co sa vojddu do mojho rozpoctu ?
Vopred dakujem za rady.
Nazdar,
ako sa aj vo fotoškole píše, krajinu sa dá nafotiť širokáčom ale aj teleobjektív poslúži. Záleží aký výsledok chceš
Objektív: Pre začiatok by som odporúčam Tamron 17-50 f/2.8 bez VC - je to kvalitné sklo, či už na Nikon alebo Canon - dosť široké na krajinu a fajn aj na dovolenku/bežné fotenie.
Ak chceš fotiť party/oslavy tak sa neskôr poobzeraj po externom blesku. Nafotil som veľa akcií a blesk je proste nevyhnutnosť ak nefotíš čisto na pevné ohniská a na vysokom ISO.
Foťák: Čo sa týka Nikonu, to Ti nepoviem. K 650D - nekupuj ho ak neplánuješ jedno zo skiel 40 f/2.8 STM alebo 18-135 STM. 650D je prvý, ktorý má "phace detection" AF vo videu a ten funguje iba so spomínanými sklami. Postačíš si aj so 600D - prakticky identický snímač ako 7D, možnosť odpaľovať externé blesky pomocou foťáku, výklopný displej atď atď.
Takže, odporučil by som 600D + Tamron 17-50 f/2.8 bez VC. Budeš mať dobrý svetelný zoom na fajn tele pre začiatočníka
Stotožňujem sa s radou nadomnou. Záleží ešte od toho, či chceš kupovať nové telo aj objektívy alebo ako ? 600D je pomerne nové telo od Canonu, takže by som kľudne šiel na do bazárov. Ušetríš a môžeš si kúpiť statív. Ten sa ti pri krajinkách a podob. zíde. Tamron 17-50 je určite dobrý výber. Môžeš sa pozrieť aj po Nikonoch. Niečo ako d5100 alebo d3200. d3200 má tusím aj cls už. Mne nevyhovujú kvôli veľkosti. Ale na krajinky sú to fajn telá.
Vopred dakujem za rady.
verím, že si si už bol ošahať do obchodu, ak áno, tak ja pridám ešte kombináciu Nikon D90 + 18-105, D90 je jeden z najpredávanejších zrkadloviek od Nikonu, získala si veľké davy fanúšikov, pretože je to skvelý fotoaparát, recenzií je viac než dosť, stačí polistovať aj tu na ephoto..
No a ako riesite pripadny BF alebo FF? oplati sa kupovat zrkadlovku bez moznosti mikronastavenia AF?
AFMA, teda auto focus micro adjustment, je možný iba na vyšších radách od Canonu. Pokiaľ viem, tak 50D, 7D, 5D Mk II, 5D Mk III a niektoré 1D-čka. Z tých, čo majú AFMA je najlacnejší 50D - ale jedine bazárovo.
50D mala kovovú konštrukciu a práve AFMA, zatiaľ čo nástupca (60D) už je celoplastový a túto možnosť neponúka. Pravým "nástupcom" 50D sa stala 7D ale tá zároveň sa posunula funkčne aj cenovo o vyššie.
Pôvodná otázka znela "do 800 € s objektívom", čo rozhodne 7D nebude (bazárovo 930€ a viac). Samozrejme dá sa bazárovo zohnať 50D za nejakých 500€ + ešte ten Tamron. Rozhodnutie je na Luoslavovi.
...okrem toho, AFMA je dôležitá funkcia/možnosť nastavenia najmä v prípade práce s vysokosvetelnými sklami (2.8 a svetelnejšie), keďže sa vtedy pracuje s veľmi malou hĺbkou ostrosti - je dôležité aby bol AF presný presne tam kde chceme
Neviem ci vyuzijem tele, susedov z okna fotit nebudem a momentalne so svojim kompaktom zoomujem len minimalne Externy blesk je zatial hudba buducnosti, uvidim co dokazem so vstavanym a sam zistim ake mam naroky.
To s tou detekciou tvare vo videu... vobec som neratal s tym ze bude treba specialny objektiv, ale pri sony a d650 sa mi paci hlavne moznost zaostrit na objekt cez dotykovy display... ci na to tiez treba objektiv s nejakym motorcekom ? (asi sa blbo pytam)
Preco nie Sony ? v com je horsi oproti niconom canonom ? D90 + 17-50 = cez 930 €
Neviem ci vyuzijem tele, susedov z okna fotit nebudem a momentalne so svojim kompaktom zoomujem len minimalne Externy blesk je zatial hudba buducnosti, uvidim co dokazem so vstavanym a sam zistim ake mam naroky.
To s tou detekciou tvare vo videu... vobec som neratal s tym ze bude treba specialny objektiv, ale pri sony a d650 sa mi paci hlavne moznost zaostrit na objekt cez dotykovy display... ci na to tiez treba objektiv s nejakym motorcekom ? (asi sa blbo pytam)
Preco nie Sony ? v com je horsi oproti niconom canonom ? D90 + 17-50 = cez 930 €
Tele môžeš prípadne dokúpiť neskôr
K detekcii tváre - je to "phase detection", čiže detekcia fázy resp. pohybu objektu - nie je to detekcia tváre (face). V skratke, ide tam o to, že 650D má snímač, ktorý umožňuje (sľubuje) sledovať objekt a kontinuálne preostrovať (pri tých 2 sklách, kt. som spomínal). Pri "contrast detection" je to zložitejšie. Btw: tí, čo to myslia s točením videa na zrkadlovke vážnejšie aj tak ostria manuálne.
Dotykový displej nemá s technológiou ostrenia nič spoločné. Rovnako Ti bude ostriť pomocou dotykového ostrenia aj keď použiješ iné ako STM sklo. Tam rozdiel nie je.
Sony - nebudem sa vyjadrovať, keďže som na Sony nikdy nefotil a nemám skúsenosti. Jednu vec ale viem, že SAL objektívy sú dosť drahé.
Inak, súhlasím, že radšej nový ako bazár - predsalen je to istota. A telo + sklo 17-50 f/2.8 Ťa vyjde stále okolo tých 900 €, či už Nikon alebo Canon. Ale myslím si, že sa oplatí si priplatiť - ten Tamron je naozaj fajn - a verzia od Canonu 17-55 f/2.8 IS stojí okolo 970 €.
Dakujem za vysvetlenie, no jak tak studujem D650/600 vylucujem uz len z toho dovodu ze nemaju funkciu time laps, potom priam tuzim Tiez chcem naplno vyuzit format raw vo photoshope, D90 ma vraj len 8bit (aj ked neviem presne ako to ovplyvnuje vyslednu kvalitu)
Zatial sa najviac priklanam k D5100, ale este nieco postudujem okolo A57. Uvidim...
Dakujem inac vsetkym za prispevky, uvitam aj dalsie rady
Dakujem za vysvetlenie, no jak tak studujem D650/600 vylucujem uz len z toho dovodu ze nemaju funkciu time laps, potom priam tuzim Tiez chcem naplno vyuzit format raw vo photoshope, D90 ma vraj len 8bit (aj ked neviem presne ako to ovplyvnuje vyslednu kvalitu)
Zatial sa najviac priklanam k D5100, ale este nieco postudujem okolo A57. Uvidim...
U značky Canon získaš time laps nainštalovaním soft. Magic latern a taktiež najprogresívnejší druh time lapse- bulb ramping. Možnosť je kúpiť aj grip z touto funkciou.
U značky Canon získaš time laps nainštalovaním soft. Magic latern a taktiež najprogresívnejší druh time lapse- bulb ramping. Možnosť je kúpiť aj grip z touto funkciou.
aha a je to plnohodnotne ? resp. je ten firmware dotiahnuty na 100 %
Osobne mám N5100 so setovým 18-105. Ako druhý objektív mám 35/1,8 to by ti na začiatok mohlo plne postačovať. A cenu? skús si pohľadať, ale myslím, že to tej sumy by sa to dnes možno už dalo. Ja som plne spokojný. Myslím si, že pre bežného uživateľa, a takého čo sa chce pri fotení aj vyhrať je to postačujúce telo. Netreba nám stroje za tisíce eur. Pamätaj, že aj tak je najdôležitejšou súčasťou zostavy fotograf. Za ušetrené peniaze je lepšie chodiť niekam a fotiť. A o to asi v prvom rade ide. Mať radosť s fotenia.
Nieje to priamo ku teme, ale bol tu spominany BF / FF. Je mozne ze by vznikol po case aj na originalnych Canon objektivoch? Najma sa mi jedna o 17-55 2.8. Pouzivam ho na 7D, vseobecne spokojnost, ale mam pocit, ze sa mi mierne posunul AF a ostri o daco pred objekt. No doma na testovacom terci som posun nezaznamenal.
Ja by som odporucal Sony A57. Mam ho a je to uplna spokojnost. Je rychly (12 snimkov/sec), kontinualne ostrenie pocas videa, vo full HD mas dalsich niekolo rezimov (od neprekladanych, po kinoformat 24obr/sec), detektor tvare ma, aj si mozes pridat k tvary meno a pri rozoznani bude ostrit iba na tu tvar a to plati aj pre video, v tele ma motor aj stabilizator, v ruke drzi uzastne, a baterka ma velku vydrz. Myslim, ze s nim nespravis chybu....
K tomu FF/BF: kupil som d5100 s 18-105 pred necelym rokom (tusim september 2011). Potom dokupil 35mm na Vianoce. Na zaciatku som si nic nevsimol, vsetko sa mi zdalo OK. Neskor som najma na tej 35ke pozoroval, ze ostre je to mierne za tym, kde som chcel mat zaostrene. Na testovacom obrazci sa mi to potvrdilo, BF bol s oboma objektivmi. V ramci zaruky som to nechal preverit v nikon servise v Prahe (posielane cez Penta sk). Vratili mi to s tym, ze 35mm bol ok a prestavili telo a objektiv 18-105. Odvtedy je to nastastie ok. Jedine co ma mrzelo, ze to trvalo 3-4 tyzdne. Chcel som len tolko, ze lepsie je ked to fotak umoznuje postelovat. Ale v ramci zaruky to aj servis spravi, len to isty cas trva.
Zrkadlovka do 800 €
Vopred dakujem za rady.
Vopred dakujem za rady.
ako sa aj vo fotoškole píše, krajinu sa dá nafotiť širokáčom ale aj teleobjektív poslúži. Záleží aký výsledok chceš
Objektív:
Pre začiatok by som odporúčam Tamron 17-50 f/2.8 bez VC - je to kvalitné sklo, či už na Nikon alebo Canon - dosť široké na krajinu a fajn aj na dovolenku/bežné fotenie.
Ak chceš fotiť party/oslavy tak sa neskôr poobzeraj po externom blesku. Nafotil som veľa akcií a blesk je proste nevyhnutnosť ak nefotíš čisto na pevné ohniská a na vysokom ISO.
Foťák:
Čo sa týka Nikonu, to Ti nepoviem. K 650D - nekupuj ho ak neplánuješ jedno zo skiel 40 f/2.8 STM alebo 18-135 STM. 650D je prvý, ktorý má "phace detection" AF vo videu a ten funguje iba so spomínanými sklami. Postačíš si aj so 600D - prakticky identický snímač ako 7D, možnosť odpaľovať externé blesky pomocou foťáku, výklopný displej atď atď.
Takže, odporučil by som 600D + Tamron 17-50 f/2.8 bez VC. Budeš mať dobrý svetelný zoom na fajn tele pre začiatočníka
Vopred dakujem za rady.
osobne by som Sony nebral.
Vopred dakujem za rady.
50D mala kovovú konštrukciu a práve AFMA, zatiaľ čo nástupca (60D) už je celoplastový a túto možnosť neponúka. Pravým "nástupcom" 50D sa stala 7D ale tá zároveň sa posunula funkčne aj cenovo o vyššie.
Pôvodná otázka znela "do 800 € s objektívom", čo rozhodne 7D nebude (bazárovo 930€ a viac). Samozrejme dá sa bazárovo zohnať 50D za nejakých 500€ + ešte ten Tamron. Rozhodnutie je na Luoslavovi.
K detekcii tváre - je to "phase detection", čiže detekcia fázy resp. pohybu objektu - nie je to detekcia tváre (face). V skratke, ide tam o to, že 650D má snímač, ktorý umožňuje (sľubuje) sledovať objekt a kontinuálne preostrovať (pri tých 2 sklách, kt. som spomínal). Pri "contrast detection" je to zložitejšie. Btw: tí, čo to myslia s točením videa na zrkadlovke vážnejšie aj tak ostria manuálne.
Dotykový displej nemá s technológiou ostrenia nič spoločné. Rovnako Ti bude ostriť pomocou dotykového ostrenia aj keď použiješ iné ako STM sklo. Tam rozdiel nie je.
Sony - nebudem sa vyjadrovať, keďže som na Sony nikdy nefotil a nemám skúsenosti. Jednu vec ale viem, že SAL objektívy sú dosť drahé.
Inak, súhlasím, že radšej nový ako bazár - predsalen je to istota. A telo + sklo 17-50 f/2.8 Ťa vyjde stále okolo tých 900 €, či už Nikon alebo Canon. Ale myslím si, že sa oplatí si priplatiť - ten Tamron je naozaj fajn - a verzia od Canonu 17-55 f/2.8 IS stojí okolo 970 €.
http://www.eloshop.sk/tovar/11135-objektiv-tamron-17-50-2-8-di-ii-nikon.html
Chcel som len tolko, ze lepsie je ked to fotak umoznuje postelovat. Ale v ramci zaruky to aj servis spravi, len to isty cas trva.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa