Fórum » Vyberáme fotoaparát

Zrkadlovka do 800 €

Ľuboš Capcara
Ľuboš Capcara 2012-07-21 00:44:54+02
Zdravim, asi trocha omielana tema ale mam trocha specificke poziadavky. Rad by som si kupil svoju prvu zrkadlovku + objektiv. Rad fotim hlavne prirodu t.j. krajinu, ponoramy, zapady a vychody slnka atd... macro fotim velmi zriedka. Urcite by sa zisiel objektiv na spominane ucely + dalsi na oslavy, party, no proste fotenie ludi v horsich svetelnych podmienkach. Rozpocet mam zhruba 800 € tak dva objektivy zatial asi nehrozia. Je teda lepsie si pre zaciatok vybrat nejaky univerzalnejsi ? ale specificky napr na tu prirodu a neskor dokupit druhy ? poradte mi prosim aj aky.

Co sa tyka zrkadlovky zvazujem medzi Nicon D5100, Canon 650D a Sony A57. Alebo existuju aj lepsie ekvivalenty co sa vojddu do mojho rozpoctu ?

Vopred dakujem za rady.

PeterSSS
2012-07-23 15:05:34+02
príspevok od: mirec1
Ja by som odporucal Sony A57. Mam ho a je to uplna spokojnost. Je rychly (12 snimkov/sec), kontinualne ostrenie pocas videa, vo full HD mas dalsich niekolo rezimov (od neprekladanych, po kinoformat 24obr/sec), detektor tvare ma, aj si mozes pridat k tvary meno a pri rozoznani bude ostrit iba na tu tvar a to plati aj pre video, v tele ma motor aj stabilizator, v ruke drzi uzastne, a baterka ma velku vydrz. Myslim, ze s nim nespravis chybu....
Ja mam tak tiež sony A 57 síce ešte sním nemám moc nafotené(mam ho pár dní) ale čo som fotil tak som sním max spokojný,keď to porovnám proti kompaktu!(fotil som hlavne deti) Mal som objednaný nikon 5100+18-105,ale po jeden a pol mesiaci čakania na výrobu(nedostupný,neviem či ešte aj stále,lebo sa ho nedočkáš ) som nemal nervy a kúpil sony.Ten ma aj lepšie video ako nikon čo bola aj jedna podmienka pri kúpe.Kúpil som ho za 700e aj s dvoma objektívmi.Inač keď porovnáš 5100 vs A57 tak majú aj dosť podobné parametre.

lubomirzvolensky
2012-07-25 16:01:52+02
v porovnani s akymkolvek kompaktom by teda hadam mala mat kazda zrkadlovka lepsi obraz...

inak Mirec, co pises hore tak to su take uzivatelske blbosticky, "v ruke sa drzi uzastne", "bateria ma velku vydrz" atd. Ja mam doma tiez A57 ale od uzasTneho fotaku to ma hodne daleko. Ked budes mat D90 ktora na bateriu vydrzi 1500 az 2000 snimkov, potom rozpravaj o uzasTnej vydrzi 500 snimkovej baterie A57... to je proste hotova tragedia a nie uzasTne. Drzanie v ruke ? Nikdy si nedrzal poriadny fotak, ze nie ? Myslim tym full frame... A57 je ergonomicky jednoducha a obycajna konzumna trieda.

V neposlednom rade nie je spravne ani ohanat sa 12 snimkami za sekundu lebo tie fotak dosahuje pri prudko zmensenom rozliseni, polovicnom. To by sme mohli povedat ze Casio kompakty maju 240 obrazkov za sekundu... a zabudnut povedat ze v rozliseni 300x200 co je nepouzitelne uplne na nic.

Sony A57 je extremne kontroverzny pristroj, ako hovorim mam ho doma. Vyzdvihnut niektore jeho vlastnosti je asi naozaj treba v porovnani s konkurenciou, ale zase spravit z neho skoro najlepsiu vec na svete (este sme sa nebavili o high-iso noise) je velmi prehnane. Zvlast ked nemas za sebou 15 rokov fotenia so serioznymi pristrojmi. Neber tieto slova osobne alebo prilis kriticky, len ta davam do reality.

Su daleko lepsie pristroje ako A57 a nemaju na sebe napisane Sony. Preco ich nemam doma aj ja ? Lebo cena.

lubomirzvolensky
2012-07-25 16:14:50+02
aby som sa dotkol aj otazky polozenej v tejto teme : na fotenie krajiniek, panoram a zapadov slnka bude asi plusminus rovnako dobry kazdy z fotakov ktore si vymenoval, D5100, 650D aj A57. D5100 ma z nich najlepsi dynamicky rozsah pri dodrzani rovnakej hranice sumovosti a najlepsiu hlbku farieb (obidva parametre nepatrne lepsie ako A57, zhruba okolo 5%) , A57 ma sice funkciu panoramy ale na tu sa uplne vykasli lebo najlepsiu panoramu ajtak spravis rucne zo stativu a potom v pocitaci poskladanim snimok.

650D je zatial neprilis otestovana, ja osobne by som do nej nesiel lebo sa mi zda velmi draha na to co ponuka a lebo Canon snimace v poslednej dobe nedosahuju low-level parametre Nikonu a Sony. Objektivne vsak treba povedat, ze 650D vobec nebude zly pristroj. Proste ta zakladna konzumna trieda vyrobcov je jednoducho plusminus vyrovnana, to sa mozeme dlho bavit aj o tom ci su "lepsie" tmavovlasky alebo blondiny, a potom zistime ze vlastne ani nevieme co je to lepsie.

Osobne by som z tvojho vyberu bral D5100 lebo chces fotit veci ktore sa neprilis pohybuju. Krajinka aj zapad slnka 6 sekund pocka a rychlost/plynulost autofocusu zase nie je az taka dolezita ale decka ktore lietaju okolo mna proste neobsedia a 4fps je na nich sialene malo.

Objektiv ? To je dalsia obrovska diskusia. Tu na fore neprilis oblubeny a neprilis tradicny, ale predsa ti skusim doporucit Sigma 8-16mm:

http://www.slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/1330/cat/31
http://www.photozone.de/canon-eos/515-sigma816f4556apsc?start=1
http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/625-sigma816f4556dx?start=1

sirku 8mm (equivalent 12mm na 35mm kinoformate) ti neposkytne absolutne ziadna ina čočka na svete. Sigma je vynikajuco ostra v strede a takmer vynikajuco ostra na krajoch v tomto rozliseni, kraje budes asi aj tak kusok odstrihavat kvoli skresleniu. Jedine snad pozor na vystupnu kvalitu, mnohe Sigmy trpia na frontfocus/backfocus co ta sice pri krajinkach az tak zaujimat nebude, ale proste na to pozor. Mnohe cocky od Sigmy su vsak extremne vynikajuco hodnotene, napriklad aj ich macro objektivy ktore v mnohych parametroch predbiehaju original Nikon/Canon objektivy.

Na fotenie party/oslav idealne nejake pevne sklo, 35mm alebo 50mm so svetelnostou f1.4 alebo f1.8, realne pouzitie od f2.4 alebo f2.8. Alternativou moze byt uz spomenuty vynikajuci zoom, jeden z najlepsich na svete Tamron 17-50mm f2.8 ktory sa da pouzivat na f2.8 a je spickovo ostry od f4.0. Pozor na to, medzi f4.0 a f2.8 mas jeden cely expozicny krok rozdiel (polovicny cas expozicie, o krok lepsie = menej sumove ISO, atd) a to iste plati aj medzi f2.8 a f2.0.

Vyhodou 50mm f1.8 objektivov je ze su sialene lacne pre kazdu znacku. S f1.8 nerataj, ako pisem, ale f2.0 nudzovo ide a f2.8 je uplne v pohode z hladiska optickych vad.

Mozno aj nejaky blesk... budovat budes postupne.

PS: na krajinky sa velmi casto a velmi uspesne vyuzivaju aj objektivy razenia 70-200mm a podobne. Wide angle samozrejme nie je jedina vec co na svete existuje.

Ľuboš Capcara
2012-09-09 23:04:14+02
Tak od dnes som vlastnikom D5100 + sigma 70-300 so zarukou a to vsio za 400 € (z druhej ruky). Este ten tamron 17-50 by sa zisiel aka tam je vyhoda/nevyhoda verzie s VC ? (okrem stabilizacie, ceny)

lubomirzvolensky
2012-09-09 23:23:58+02
to je moc dobrá cenovka, ten objektív sám o sebe rozhodne za stovku stojí aj použitý teda máš foťák za tri stovky. So zárukou ? Absolútne perfektné.

Čo sa týka Tamronu bez a so stabilizáciou :
http://www.photozone.de/ nájdeš sám ; mne sa nechce
http://slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/355/cat/23
http://slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/1297/cat/23

sachmo
2012-09-10 09:11:31+02
príspevok od: mathino
AFMA, teda auto focus micro adjustment, je možný iba na vyšších radách od Canonu. Pokiaľ viem, tak 50D, 7D, 5D Mk II, 5D Mk III a niektoré 1D-čka. Z tých, čo majú AFMA je najlacnejší 50D - ale jedine bazárovo.

50D mala kovovú konštrukciu a práve AFMA, zatiaľ čo nástupca (60D) už je celoplastový a túto možnosť neponúka. Pravým "nástupcom" 50D sa stala 7D ale tá zároveň sa posunula funkčne aj cenovo o vyššie.

Pôvodná otázka znela "do 800 € s objektívom", čo rozhodne 7D nebude (bazárovo 930€ a viac). Samozrejme dá sa bazárovo zohnať 50D za nejakých 500€ + ešte ten Tamron. Rozhodnutie je na Luoslavovi.
Moj Pentax K-r za cca 450e (telo) jemne doladenie AF ma.

sachmo
2012-09-10 09:16:19+02
príspevok od: Ľuboš Capcara
Zdravim, asi trocha omielana tema ale mam trocha specificke poziadavky. Rad by som si kupil svoju prvu zrkadlovku + objektiv. Rad fotim hlavne prirodu t.j. krajinu, ponoramy, zapady a vychody slnka atd... macro fotim velmi zriedka. Urcite by sa zisiel objektiv na spominane ucely + dalsi na oslavy, party, no proste fotenie ludi v horsich svetelnych podmienkach. Rozpocet mam zhruba 800 € tak dva objektivy zatial asi nehrozia. Je teda lepsie si pre zaciatok vybrat nejaky univerzalnejsi ? ale specificky napr na tu prirodu a neskor dokupit druhy ? poradte mi prosim aj aky.

Co sa tyka zrkadlovky zvazujem medzi Nicon D5100, Canon 650D a Sony A57. Alebo existuju aj lepsie ekvivalenty co sa vojddu do mojho rozpoctu ?

Vopred dakujem za rady.
Neuvazoval si nad Pentax K-30? Telo kupis uz od cca 650e, v sete s utesnenou 18-55 WR to mas za cc 750e, a este ti zostane na brasnu
Rozhodne by som ho tiez zaradil do vyberu a popozeral si recenzie.

Rasty Gibel
2012-09-10 10:45:45+02
príspevok od: Ľuboš Capcara
Tak od dnes som vlastnikom D5100 + sigma 70-300 so zarukou a to vsio za 400 € (z druhej ruky). Este ten tamron 17-50 by sa zisiel aka tam je vyhoda/nevyhoda verzie s VC ? (okrem stabilizacie, ceny)
Ja som si pred nedavnom kupil verziu VC. Zatial sa s nou zoznaujem, ale zatial som spokojny. Foto f 2,8 1/20 sec bez akejkolvek upravy. Zaver si urob sam

aesace
2012-09-10 11:48:52+02
príspevok od: lubomirzvolensky
v porovnani s akymkolvek kompaktom by teda hadam mala mat kazda zrkadlovka lepsi obraz...

inak Mirec, co pises hore tak to su take uzivatelske blbosticky, "v ruke sa drzi uzastne", "bateria ma velku vydrz" atd. Ja mam doma tiez A57 ale od uzasTneho fotaku to ma hodne daleko. Ked budes mat D90 ktora na bateriu vydrzi 1500 az 2000 snimkov, potom rozpravaj o uzasTnej vydrzi 500 snimkovej baterie A57... to je proste hotova tragedia a nie uzasTne. Drzanie v ruke ? Nikdy si nedrzal poriadny fotak, ze nie ? Myslim tym full frame... A57 je ergonomicky jednoducha a obycajna konzumna trieda.

V neposlednom rade nie je spravne ani ohanat sa 12 snimkami za sekundu lebo tie fotak dosahuje pri prudko zmensenom rozliseni, polovicnom. To by sme mohli povedat ze Casio kompakty maju 240 obrazkov za sekundu... a zabudnut povedat ze v rozliseni 300x200 co je nepouzitelne uplne na nic.

Sony A57 je extremne kontroverzny pristroj, ako hovorim mam ho doma. Vyzdvihnut niektore jeho vlastnosti je asi naozaj treba v porovnani s konkurenciou, ale zase spravit z neho skoro najlepsiu vec na svete (este sme sa nebavili o high-iso noise) je velmi prehnane. Zvlast ked nemas za sebou 15 rokov fotenia so serioznymi pristrojmi. Neber tieto slova osobne alebo prilis kriticky, len ta davam do reality.

Su daleko lepsie pristroje ako A57 a nemaju na sebe napisane Sony. Preco ich nemam doma aj ja ? Lebo cena.
To mas tazke, ked si kupujes po profi alebo aj polo profi fotakoch amatersku zrkadlovku. Tieto veci sa tazko porovnavaju v prospech nizsej triedy. Tiez som tak prechadzal z Pentaxu K10D na nizsiu triedu hlavne kvoli financiam a po kupe Nikonu D5100 to bola naozaj katastrofa pri porovnavani tychto dvoch fotakov. Preto ked som si kupil A57 miesto toho Nikonu, konecne som si mohol povedat, ze aj amaterska zrkadlovka sa da spravit dobre, s kvalitnym obladanim a vyuzitelnymi funkciami.
Nikon v amaterskej triede z teba spravi mechanika, ktory musi kazdu blbost manualne nastavovat pre takmer kazdy snimok zvlast. Pri A57 si aj amater pripada ako fotograf. Z toho dovodu by som D5100 odporucal naozaj iba totalnym zaciatocnikom, lebo aj mnohe kompakty maju lepsie ovladanie, nez tato zrkadlovka.
Sony A57 mozno nie je zazrak pri porovnani s profi telami, ale vo svojej triede je to naozaj celkom vynimocny fotak. Este Pentax K-30 moze byt dobra volba, ale ten som nemal moznost vyskusat.

Strana 2 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()