Fórum » Vyberáme fotoaparát

(prvá) zrkadlovka do 700€

engineer
engineer 2012-09-23 11:03:53+02
Po 5 rokoch používania superzoomu Fujifillm Finepix S6500fd som sa rozhodol kúpiť si svoju prvú zrkadlovku, pretože fotenie ma naozaj baví a chcel by som sa mu venovať na "vyššej (kvalitatívnej) úrovni. Teoretické veci mám vcellku zvládnuté, ale potreboval by som poradiť hlavne čo sa týka praktického smeru. Rozpočet mám obmedzený tzn. to 700€ (telo+objektív). Do úvahy prichádzajú aj bazárové modely čo potencionálnu ponuku trochu rozširuje. Po realizácii malého prieskumu som narazil na tieto modely: Canon 500D, 550D, Nikon D5000, D5100, D90. Samozrejme sú medzi nimi cenové rozdiely a preto by som sa chcel spýtať čo sa najviac oplatí, či sa oplatí kúpiť napr. staršiu 500D za nižšiu cenu alebo radšej zháňať D90-ku (síce tiež starší model) ale za vyššiu cenu.
Čo sa týka tém fotenia tak sa chcem špecializovať predovšetkým na fotenie portrétov, ale na začiatok asi bude vhodnejšie kúpiť nejaký univerzálnejší objektív typu Nikkor 18-105mm. Samozrejme, že okrem portrétov by som rád fotil aj iné veci-rodinu, krajinky apod.
Vopred ďakujem za rady a pripomienky.

Marek Bučko
2012-09-24 14:45:05+02
Canon EOS 1100D 379.-EUR, Tamron SP 17-50 F2.8 (verzia bez VC) 355.-EUR, spolu 734.-EUR

Dumaru
2012-09-24 15:11:32+02
Canon EOS 1100D + Canon EF 40 f2.8 STM
http://digitalne-fotoaparaty.heureka.sk/canon-eos-1100d/
http://objektivy.heureka.sk/canon-ef-40mm-f-2-8-stm/

Nikon D5100 + Nikon 35mm f1.8
http://digitalne-fotoaparaty.heureka.sk/nikon-d5100/
http://objektivy.heureka.sk/nikon-35mm-f-1-8g-af-s-dx/

Dumaru
2012-09-24 15:16:46+02
Tesne v limite, Nikon D90:
http://digitalne-fotoaparaty.heureka.sk/nikon-d90/
http://objektivy.heureka.sk/nikon-35mm-f-1-8g-af-s-dx/

Nad limit, Canon EOS 600D:
http://digitalne-fotoaparaty.heureka.sk/canon-eos-600d/
http://objektivy.heureka.sk/canon-ef-40mm-f-2-8-stm/

Mesi
2012-09-24 16:26:18+02
Ahoj, viem ze Pentax nie je zrovna oblubena znacka, ale ja som si ju zvolil hlavne kvoli egronomii, v tej dobe mi najviac vyhovovala, ale taktiez cena/funkcie.

Osobne si nemyslim, ze patrim do kategorie fotografov, ktori budu potrebovat do 5 rokov FF, tiez nefotim vela sportu, kde rozhodne Pentax v AF.C zaobstava v "sledovani pohybujuceho objektu". Ja radsej viac niekde som, fotim krajinku, popripade priatelov, kde mi PX staci a myslim, ze kvalitou (technickou) fotiek na toto pouzitie to bolo stale dobre rozhodnutie.

Napr. K-5, som videl v bazari za nejakych 600€. S K-5 boli na zaciatku vyroby problemy s cipmi, ktore suviseli s prachom v cipe, tie sa vsak menili za nove, v dalsich seriach tieto problemy neboli. Pentax ma rozhodne mensie zastupenie na trhu, o pouzite objektivy sa neda zakopavat kazdy den na bazare. Pentax ma navyse stabilizaciu v tele, cize objektivy byvaju lacnejsie (Tamron/Sigma).

Ako ti tu uz niekto pisal, musis sa rozhodnut co chces do buducnosti fotit, aky system/kategoria ti na to najviac pasuje a podla financii sa rozhodnut. Prajem pevnu ruku

Bucina
2012-09-24 17:34:12+02
engineer: ponúkam C 50D, ak je záujem ozvi sa písal som ti správu tu

engineer
2012-09-24 18:22:48+02
pravdupovediac už som naklonený asi skôr pre Nikon (najmä kvôli slušnému setovému objektívu 18-105), chcem sa teda ešte spýtať (aby som to bral objektívne) ponúka Canon v tejto cenovej relácii niečo podobné? a pri neskoršom dokúpení "portrétového" objektívu cca s akou cenou mám počítať? rád by som počul názory pre obe značky, lebo nerád by som bol, keby napr. pre Nikon bol pevný svetelný objektív na portréty buď nejaký prehnane drahý alebo lacný a zlý. V tomto smere sa nevyznám resp. nemám prehľad aké sú možnosti.

Mesi
2012-09-24 18:37:00+02
príspevok od: engineer
pravdupovediac už som naklonený asi skôr pre Nikon (najmä kvôli slušnému setovému objektívu 18-105), chcem sa teda ešte spýtať (aby som to bral objektívne) ponúka Canon v tejto cenovej relácii niečo podobné? a pri neskoršom dokúpení "portrétového" objektívu cca s akou cenou mám počítať? rád by som počul názory pre obe značky, lebo nerád by som bol, keby napr. pre Nikon bol pevný svetelný objektív na portréty buď nejaký prehnane drahý alebo lacný a zlý. V tomto smere sa nevyznám resp. nemám prehľad aké sú možnosti.
Mozno by si mal si precitat recenzie ohladom objektivov. http://www.dpreview.com/, alebo pre kratke a strukturovane recenzie http://www.photozone.de - najdes tam aj velmi rychly (aj ked nie kompletny) zoznam objektivov pre jednotlive systemy.

Pisem preto, lebo som mal z tvojho prispevku dojem, ze hodnotenie "slusnemu setovemu objektivu" prislo za ohniskovy rozsah, ale mozno sa mylim

engineer
2012-09-26 10:28:45+02
ako recenzie sú fajn, ale keď nemám prehľad v objektívoch tak je dosť náročné a sčasti aj kontraproduktívne čítať 200 recenzií na každý objektív. dobré by bolo keby niekde robili veľký test tzn. napríklad 10 objektívov na portréty pre Nikon (Canon) a do nejakej cenovej hladiny, lebo inak si môže čítať recenzie len ten, ktorý už vie čo chce a potrebuje len isté informácie na rozhodnutie sa.

Photograph33
2012-09-26 10:48:44+02
osobna skusenost.......fotil som aj Nikonom D5100 aj D3100, D90 uz lezi u mna doma v skrini.....prve dva fotaky, som testoval asi dva dni....ale uprimne poviem ze by som ich nechcel ani zdarma.......prve co potrebujem aby sa mi telo drzalo dobre v rukach, a ked som mal napr D5100 pripadalo mi to neskutocne malicke.....ano zvyk na D90.......teraz osobne vlastnim D7000ku plus batery grip a neviem si ju vynachvalit.........obrazovej kvalite nie je co vytknut, samozrejme zalezi aj na podmienkach co a kde fotis.........moj nazor je ber D7000 myslim bazarovu, tu na ephote bola napr 4 mesacna za cenu 700 eu.....plus pre zaciatok univerzalny setal 18-105 cena okolo 120eu.....alebo pevnu 50mm 1.8D za cenu okolo 80 eu......nebudes lutovat, dobre svetlo prajem....

engineer
2012-09-26 22:34:51+02
jasné, že D7000 by som bral najradšej, ujo ho má a je nadmieru spokojný, lenže to je už nad môj rozpočet bohužiaľ...ešte rozmýšľam nad 50D, niekto mi to tu aj radil, takže mám chrobáka v hlave, ale nie som si istý, je to už tiež starý model, i keď stále má čo ponúknuť...tie peniaze raz obmedzujú človeka v rozhodovaní

martin9113
2012-09-27 04:10:32+02
jasné, že D7000 by som bral najradšej, ujo ho má a je nadmieru spokojný, lenže to je už nad môj rozpočet bohužiaľ...ešte rozmýšľam nad 50D, niekto mi to tu aj radil, takže mám chrobáka v hlave, ale nie som si istý, je to už tiež starý model, i keď stále má čo ponúknuť...tie peniaze raz obmedzujú človeka v rozhodovaní
aj mitsubishi lancer evo 6 je stary model a matrie to novej fabii RS.

Mito24
2012-09-27 07:20:23+02
Ak dobre viem tak keď prišlo 50D bol už len model 5D, žiadne 7D, takže to bolo ako keby top v APS-C. Potom prišlo 7D a aj 60D. 60D sa vobec nechytá na 50D, má to len lepší senzor a možeš ISO nastavovať ešte vyššie a je o pár stop použitelnejšie no 50D má magnéziové telo, je pevné ako skala... U mňa je úplná spokojnosť s 50D no možno tebe ide viacej o to ISO a ak hej tak choď do 600/650D lebo to čo si pýtajú za 60D tak to nezodpovedá cene (Nové 50D stálo 1500 euro, Nové 60D stálo 950 euro)

engineer
2012-09-27 07:40:56+02
Neviem este ci budem vyuzivat take vysoke ISO, resp. nie som na to zatazeny, skor ma laka vzdy vyssi level resp spracovanie a ergonomia to sa priznam,ale zasa. A druhej strane, kedze som nepouzival ziadnu zrkadlovku tak je to trosku zlozitejsie, no som si vedomy, ze stanovenie priorit je uz na mne. a mas pravdu ta 60d je riadne predrazena, ale na margo toho akurat vcera som narazil na inzerat kde ho chlapik ponuka za 600€ co je naozaj zaujimava suma (v porovnani ako sa predava inde) takze zasa to mam o nieco tazsie

engineer
2012-10-16 15:12:06+02
nakoniec som vybral D5100 a chcel by som sa spýtať ohľadom výberu externého blesku. nepočítal som s jeho nákupom, ale zaujímalo by ma či by malo zmysel kúpiť nejaký lacnejší napr. Metz MB 36 AF-5 alebo potom došetriť a kúpiť neskôr SB700, ktorý samozrejme stojí min. dvojnásobok. zatiaľ som stále iba amatér. ďakujem vopred za užitočné rady a vyjadrenia typu choď rovno do SB900 apod analogicky ignorujem.

Marek Bučko
2012-10-16 16:01:18+02
nakoniec som vybral D5100 a chcel by som sa spýtať ohľadom výberu externého blesku. nepočítal som s jeho nákupom, ale zaujímalo by ma či by malo zmysel kúpiť nejaký lacnejší napr. Metz MB 36 AF-5 alebo potom došetriť a kúpiť neskôr SB700, ktorý samozrejme stojí min. dvojnásobok. zatiaľ som stále iba amatér. ďakujem vopred za užitočné rady a vyjadrenia typu choď rovno do SB900 apod analogicky ignorujem.
Mam Metz 36 ale na Canon 1100D. Na zaciatocne zoznamenie s bleskom a za tu cenu mi celkom dobre sluzi. Regulacia ohniska a uhla zablesku je velke plus hlavne v spojeni s roznymi difuzormi. Trochu nezvycajne mi ale najviac tento blesk pomaha pri ostreni v horsom svetle pomocnym AF cervenym svetlom, co je ovela prijatelnejsie ako otravne zablesky vstavaneho blesku. Dost ma zacina obmedzovat nemoznost nastavenia vykonu zablesku...

CambalJozef
2012-10-16 16:06:47+02
príspevok od: Mito24
Ak dobre viem tak keď prišlo 50D bol už len model 5D, žiadne 7D, takže to bolo ako keby top v APS-C. Potom prišlo 7D a aj 60D. 60D sa vobec nechytá na 50D, má to len lepší senzor a možeš ISO nastavovať ešte vyššie a je o pár stop použitelnejšie no 50D má magnéziové telo, je pevné ako skala... U mňa je úplná spokojnosť s 50D no možno tebe ide viacej o to ISO a ak hej tak choď do 600/650D lebo to čo si pýtajú za 60D tak to nezodpovedá cene (Nové 50D stálo 1500 euro, Nové 60D stálo 950 euro)
súhlas vieš čo píšeš a moju 50D by som nemenil za nijaký plasták 60D...

smaro77
2012-10-16 16:31:01+02
Na zatlkanie klincov,je asi naozaj vhodnejsie magneziove telo.Pokial chces fotakom "len" fotit,obavy z plastoveho tela mat nemusis, 60D ma telo vyrobene kvalitne.Sam asi vies kolko vydrzala tvoja, tiez plastova Fujifillm Finepix S6500fd .Predpokladam,ze ju nechces vymenit preto,zeby sa rozbila.

zino
2012-10-16 16:52:44+02
Ja len pridám maličký postreh ku 60D. Som v rozhodovaní o novom tele a práve 60D (7D som kvôli cene zamietol) a D7000 sú dvaja finalisti vo výbere. Asi pôjdem do D7000 - jednak kvôli snímaču a výbave fotoaparátu, ale čo sa týka 60D, tak pre mňa jednoznačne najlepšie APS-C telo, čo sa ergonómie a úchopu týka. Žiadny APS-C fotoaparát sa mi zatiaľ nedržal tak dobre ako práve tento. Keby mal 60D vnútornosti D7000, tak nerozmýšlam ani sekundu. A na to, že je to plastové telo, tak vôbec nepôsobí nejak lacno alebo plastovo. Materiál je veľmi príjemný, fotoaparát pôsobí absolútne pevne a veľmi kvalitne. Ergonómiu má výbornú! Avšak ďalšia vec, ktorá ma ešte ťahá k Nikonu, sú niektoré sklá. Avšak sám ešte nie som rozhodnutý. Určite si ich oba ešte poriadne ohmatám a vyskúšam v obchode...

dwirth
2012-11-01 10:34:08+01
ahojte, nechcem zakladat novu temu, preto si dovolim polozit otazku v tejto.
uvazujem u kupe zrkdalovky.
predbeyne mam vybrate d5100 alebo d90
moja otazka znie, ci za rovake peniaze, nekupim nieco lepsie od canonu?
foto krajinky, rodina.

martin9113
2012-11-01 11:22:04+01
príspevok od: dwirth
ahojte, nechcem zakladat novu temu, preto si dovolim polozit otazku v tejto.
uvazujem u kupe zrkdalovky.
predbeyne mam vybrate d5100 alebo d90
moja otazka znie, ci za rovake peniaze, nekupim nieco lepsie od canonu?
foto krajinky, rodina.

to je jedno. zalôezi ake objektivy chces. nikon ma vynikajuce zakladne objektivy. Canon troska zaostava. chyba mu dobra pevna 50 za rozumnu cenu. canon ma lacne teleobjektivy.

Strana 2 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()