Zdravím. Už fotím nejaký ten piatok na ultrazoom Fuji HS25, ale chcelo by to čosi viac. Rozhoda som sa, že si kúpim nejakú lacnejšiu používanú zrkadlovku. Veľmi rada fotím makro (čo s týmto fotákom nie je žiadna sláva), zvieratá, občas prírodu. Taktiež aj natáčam videá, tak by som bola rada ak by zrkadlovka mala aj nejakú použiteľný video výstup. Limit nemám veľký, tak do 300€. Pozerala som na Pentax K5 so setakom za 300€, nafotenych 50 000 alebo D3200 za 340€ s 18-55mm a Sigma 70-300. Asi by som veľmi nerozmýšľala, ale Nikone ma odrádza, že nemá žiadnu stabilizáciu obrazu, čo by pri videách mohol byť problém, keďže nebehám stále so statívom. Vedeli by ste mi niečo poradiť? Je mi úplne jedno aká by to bola značka a v zrkadlovkách nemám taký veľký prehľad. Ďakujem
S tých dvoch je Pentax vyššia trieda a je to cítiť aj na rozdielnej hmotnosti. Ak nemáš problém s vyššou váhou, tak by som zobral asi ten. Ale o foťák v podstate až tak neide, všetky novšie modely poslúžia dobre. Musíš si hlavne položiť otázku, či si ochotná nosiť viacej objektívov. Či ťa nosenie ťažšej výbavy neprestane zachviľu baviť. Zrkadlovka so seťákom nieje oveľa lepšia, ako kompakt, takže sa nevyhneš kúpe ďalších objektívov.
Mne je to v podstate jedno, keďže ani môj terajší foťák neváži 100gramov. Ani mirrorless by nebol zlý, lenže v tých sa vyznám ešte menej ako v zrkadlovkách. Mohla by to byť aj lepšia voľba keďže dosť cestujem. Ale na mnohých stránkach čítam, že nemajú tak bohatý výber objektívov.
blahoslav, rada by som si článok prečítala, keby nebol platený
Mne je to v podstate jedno, keďže ani môj terajší foťák neváži 100gramov. Ani mirrorless by nebol zlý, lenže v tých sa vyznám ešte menej ako v zrkadlovkách. Mohla by to byť aj lepšia voľba keďže dosť cestujem. Ale na mnohých stránkach čítam, že nemajú tak bohatý výber objektívov.
da sa zaplatit konto Classic na mesiac za 2 eura, vo fotoskole je dost zaujimavych clankov, co sa za tu sumu naozaj oplati vyskusat ... aj ohladom vyberu objektivov ... ktore su pre vyslednu fotku dolezitejsie ako telo
tu je odkaz na iny clanok http://www.fotoradce.cz/zrcadlovka-za-vas-hezke-fotky-neudela
Vďaka za článok. Čítala som aj nejaké ďalšie a zvažujem aj kúpu mirrorlessu ak by bol za výraznejšie nižšiu cenu. Vedeli by ste mi nejaký poradiť?
ako sa aj v clanku pise, ak si niekto kupi zrkadlovku, ci bezzrkadlovku a pouziva ich len so setovym objektivom, vysledok nebude lepsi ako fotka z kompaktu s 1 palcovym cipom (napr. Sony RX100), ktory je osadeny nevymenitelnym, ale kvalitnym objektivom
ako sa aj v clanku pise, ak si niekto kupi zrkadlovku, ci bezzrkadlovku a pouziva ich len so setovym objektivom, vysledok nebude lepsi ako fotka z kompaktu s 1 palcovym cipom (napr. Sony RX100), ktory je osadeny nevymenitelnym, ale kvalitnym objektivom
RX100 je špica, ale myslím si že ked chce fotiť makro nieje to najlepšia voľba. Na väčších ohniskách ta minimalna ostriaca zdialenosť nieje ani zdaleka na poriadne makro.
Už nechcem nič s pevným objektívom. Mám foťák s pevným objektívom. Chcem niečo viac. Chcem mať možnosť viac zasiahnuť do fotky. Nechcem prejsť z kompaktu na menší kompakt. Je mi viacmenej jedno či to bude DSLR alebo mirrorless, skôr ma zaujíma množstvo a cena príslušenstva a objektívov, ktoré sa dajú dokúpiť. Ešte som našla canon 550D s 18-55mm za 250. Je lepší ako ten Pentax? Mirrorlessov som našla po bazároch až príliž veľa a neviem si ani len tipnúť, ktorý by mohol byť lepší ako iný. Dokonca neviem ani o nikom v okolí, čo by mal mirrorless a mohol sa poďeliť so skúsenosťami.
Už nechcem nič s pevným objektívom. Mám foťák s pevným objektívom. Chcem niečo viac. Chcem mať možnosť viac zasiahnuť do fotky. Nechcem prejsť z kompaktu na menší kompakt. Je mi viacmenej jedno či to bude DSLR alebo mirrorless, skôr ma zaujíma množstvo a cena príslušenstva a objektívov, ktoré sa dajú dokúpiť. Ešte som našla canon 550D s 18-55mm za 250. Je lepší ako ten Pentax? Mirrorlessov som našla po bazároch až príliž veľa a neviem si ani len tipnúť, ktorý by mohol byť lepší ako iný. Dokonca neviem ani o nikom v okolí, čo by mal mirrorless a mohol sa poďeliť so skúsenosťami.
Pentax je lepší, ako ten Canon. Ak ti na tom záleží, má vyššiu kvalitu obrazu, ako hocijaký mirrorless za dvojnásobok ceny. Na Canon ale ľahšie zoženieš nejaké bazárové sklá.
Hlavne si uvedom že pri investícii 300,- Eur nemôžeš očakávať že budeš mať super techniku na MAKRO + WILD s tým seťákom nevyfotíš poriadne ani jedno... možno tak WILD v ZOO
A tá RX100 je na makro bohužiaľ nepoužiteľná hoc na krajinku je a rodinné výlety fajn
Čo sa týka zrkadlovak vs mirrorless tak pre amatérske použitie je to dnes v podstate jedno mirrorlessy sa kvalitou dorovnávajú ale pre teba bude platiť to isté obmezenie so seťákom je to Makro problmatické /hoc sú spôsoby/ a WILD nemožné /jedine že si ninja v maskovaný/
Áno, rátam aj s tým, že so seťákom veľa nenafotím a určite si hneď kúpim niečo lepšie. Pri tom pentaxe by to asi nebolo tak skoro. Našla som ešte jeden pentax Kx, viem, že to je mižší level ako K5, ale je na predaj s 18-55mm F3.5-5.6 AL, Pentax-M 50mm F1.7 a Soligor 60-300mm za 230€. Nad týmto začínam seriózne uvažovať. Ak nie, tak nejaký mirrorless možno. Ale čo tak čítam, tak vraj majú objektívy za príliž veľké ceny
Áno, rátam aj s tým, že so seťákom veľa nenafotím a určite si hneď kúpim niečo lepšie. Pri tom pentaxe by to asi nebolo tak skoro. Našla som ešte jeden pentax Kx, viem, že to je mižší level ako K5, ale je na predaj s 18-55mm F3.5-5.6 AL, Pentax-M 50mm F1.7 a Soligor 60-300mm za 230€. Nad týmto začínam seriózne uvažovať. Ak nie, tak nejaký mirrorless možno. Ale čo tak čítam, tak vraj majú objektívy za príliž veľké ceny
Ja som nedávno poriešil mirrorless, bol som zhrozeny z cien ktoré pýtaju za originál objektívy na A7, kedže mirrorlessy majú bajonet hned pri čipe s vhodnou redukciou na tom použiješ všetky stare skla ake ta len napadnú, ma to ale cenu že foťak nepríjma údaje o clone a ostriť musíš manualne... fakt je že je mnoho starých kvalitných pevných skiel na makro za zlomok ceny nových. Wild by som až tak na tvojom mieste neriešil kedže si pýta "trošku" drahšiu techniku aj skúsenosti.
tie objektivy Pentax 50mm a Soligor 60-300mm su len manualne ... ale neviem, ako dobre sa na tom Pentaxe Kx da manualne ostrit ... vo vseobecnosti cez opticky hladacik je to bieda, lepsie je to s funkciou focus peaking alebo zvacsenim nahladu cez displej (Kx ma male rozlisenie displeja) ... takze vyuzitie hlavne na staticke motivy
Tak za tú cenu, by som si do 300€ mohla ešte niečo dokúpiť. Cielene nejaké športy fotiť v pláne nemám, ale keď sa naskytne príležitosť, prečo nie. Ale ak si kúpim mirrorless s redukciou, tak budem stále na manuálnom ostrení, nie? Čo by ste radšej odporučili?
Odporučil by som ešte chvíľu počkať, zjavne sama neviete čo by ste chceli. Venujte viac času študovaniu techniky. Manuálne objektívy by som určite začiatočníkovi neodporúčal, nebral by som to ako výhodu pri kúpe...Inak čo ste navrhli, by som zobral K5 i keď so set. objektívom.
Mam na predaj k5 nafotene cca 30000 vsetky papiere a krytky komplet dokumentacia plus setovy objektiv wr ide ako hodinky cena 350 euro fotky si pozri v galerii neviem od kial si?Odskusas a uvidis
http://foto.bazos.sk/inzerat/58138217/Olympus-E-PL6--ED-12-50mm-f35-63-EZ.php slusna ponuka,v zaruke+ten objektiv ma makro mod..sice to nebude makro ako s makro objektivom ale bude lepsie nez s obycajnym setakom..
Väčšina teraz prechádza zo zdrkadlovky, vy chcete ísť na zrkadlovku . Ale čo už, kto chce kam, pomôžme mu tam.
Najprv RX100 je výborná, ale nevhodná na makro. To platí o väčšine profikompaktov.
Na makro by som dnes nešiel do zrkadlovky ale práve do bezrkadlovky. Aj tak pri makre používaš live view a ten majú lepšie zvládnutý práve bezrkadlovky. Pri makre je navyše výhodou menší senzor, z týchto dôvodov by som to smeroval na m4/3 - v praxi akýkoľvek Olympus so 16 Mpx senzorom (12 Mpx nestáli za veľa). A k tomu nejaké makro sklo. Nemalo by to byť ani drahé.
Ak by si predsa len chcela zrkadlovku, tak nechoď do Pentaxu. Je to síce výborná značka, má v nových modeloch zaujímavé vychytávky. Je mi to dokonca sympatická značka, no výberom značky si človek vyberá aj systém a ako systém má navrch predsa len Canon alebo Nikon. Najmä výberom príslušenstva, objektívov, bazárom... Viem, že používatelia Pentaxu mi budú oponovať, ale zväčša oni repcú prečo napríklad Sigma nevydala, ten ktorý objektív pre Pentax. Pentax by som odporúčal tomu, kto sa vyzná a vie povedať, čo bude potrebovať a vie, že pri Pentaxe bude mať všetko potrebné, nechce riešiť bazár...
Pri Canone by som išiel do čohokoľvek od 450D (prvý model, nad ktorým by som uvažoval, z dôvodu dostatočného rozlíšenia a zmysluplného liveview) alebo 550D (prvý model ak by bolo prioritou video). Nikon vo videu zaostáva a nemám skúsenosti, o ktorom najstaršom modeli má zmysel uvažovať. Pri novým modeloch je jedno, aká je to značka, všetky sú dobré. Len sa nezmestíš do budgetu.
Takže moje odporúčanie je takéto (všade nejaký seťák, teleobjektív, makro objektív): * Nejaký Olympus m4/3 * Nejaký Sony APS-C mirrorless * Canon 450D/550D
Prechod na zrkadlovku
Pozerala som na Pentax K5 so setakom za 300€, nafotenych 50 000
alebo D3200 za 340€ s 18-55mm a Sigma 70-300.
Asi by som veľmi nerozmýšľala, ale Nikone ma odrádza, že nemá žiadnu stabilizáciu obrazu, čo by pri videách mohol byť problém, keďže nebehám stále so statívom.
Vedeli by ste mi niečo poradiť? Je mi úplne jedno aká by to bola značka a v zrkadlovkách nemám taký veľký prehľad. Ďakujem
Musíš si hlavne položiť otázku, či si ochotná nosiť viacej objektívov. Či ťa nosenie ťažšej výbavy neprestane zachviľu baviť. Zrkadlovka so seťákom nieje oveľa lepšia, ako kompakt, takže sa nevyhneš kúpe ďalších objektívov.
tu je odkaz na iny clanok
http://www.fotoradce.cz/zrcadlovka-za-vas-hezke-fotky-neudela
http://www.fotoguru.cz/jak-vybrat-zrcadlovku/
http://www.fotoguru.cz/jak-vybrat-kompakt/
http://www.fotoguru.cz/jak-vybrat-zrcadlovku/
http://www.fotoguru.cz/jak-vybrat-kompakt/
Ešte som našla canon 550D s 18-55mm za 250. Je lepší ako ten Pentax?
Mirrorlessov som našla po bazároch až príliž veľa a neviem si ani len tipnúť, ktorý by mohol byť lepší ako iný. Dokonca neviem ani o nikom v okolí, čo by mal mirrorless a mohol sa poďeliť so skúsenosťami.
Mirrorlessov som našla po bazároch až príliž veľa a neviem si ani len tipnúť, ktorý by mohol byť lepší ako iný. Dokonca neviem ani o nikom v okolí, čo by mal mirrorless a mohol sa poďeliť so skúsenosťami.
A tá RX100 je na makro bohužiaľ nepoužiteľná hoc na krajinku je a rodinné výlety fajn
ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/535941/trbske-pleso/?s=photos
Čo sa týka zrkadlovak vs mirrorless tak pre amatérske použitie je to dnes v podstate jedno mirrorlessy sa kvalitou dorovnávajú ale pre teba bude platiť to isté obmezenie so seťákom je to Makro problmatické /hoc sú spôsoby/ a WILD nemožné /jedine že si ninja v maskovaný/
Našla som ešte jeden pentax Kx, viem, že to je mižší level ako K5, ale je na predaj s 18-55mm F3.5-5.6 AL, Pentax-M 50mm F1.7 a Soligor 60-300mm za 230€. Nad týmto začínam seriózne uvažovať. Ak nie, tak nejaký mirrorless možno. Ale čo tak čítam, tak vraj majú objektívy za príliž veľké ceny
Našla som ešte jeden pentax Kx, viem, že to je mižší level ako K5, ale je na predaj s 18-55mm F3.5-5.6 AL, Pentax-M 50mm F1.7 a Soligor 60-300mm za 230€. Nad týmto začínam seriózne uvažovať. Ak nie, tak nejaký mirrorless možno. Ale čo tak čítam, tak vraj majú objektívy za príliž veľké ceny
Čo by ste radšej odporučili?
slusna ponuka,v zaruke+ten objektiv ma makro mod..sice to nebude makro ako s makro objektivom ale bude lepsie nez s obycajnym setakom..
Najprv RX100 je výborná, ale nevhodná na makro. To platí o väčšine profikompaktov.
Na makro by som dnes nešiel do zrkadlovky ale práve do bezrkadlovky. Aj tak pri makre používaš live view a ten majú lepšie zvládnutý práve bezrkadlovky. Pri makre je navyše výhodou menší senzor, z týchto dôvodov by som to smeroval na m4/3 - v praxi akýkoľvek Olympus so 16 Mpx senzorom (12 Mpx nestáli za veľa). A k tomu nejaké makro sklo. Nemalo by to byť ani drahé.
Ak by si predsa len chcela zrkadlovku, tak nechoď do Pentaxu. Je to síce výborná značka, má v nových modeloch zaujímavé vychytávky. Je mi to dokonca sympatická značka, no výberom značky si človek vyberá aj systém a ako systém má navrch predsa len Canon alebo Nikon. Najmä výberom príslušenstva, objektívov, bazárom... Viem, že používatelia Pentaxu mi budú oponovať, ale zväčša oni repcú prečo napríklad Sigma nevydala, ten ktorý objektív pre Pentax. Pentax by som odporúčal tomu, kto sa vyzná a vie povedať, čo bude potrebovať a vie, že pri Pentaxe bude mať všetko potrebné, nechce riešiť bazár...
Pri Canone by som išiel do čohokoľvek od 450D (prvý model, nad ktorým by som uvažoval, z dôvodu dostatočného rozlíšenia a zmysluplného liveview) alebo 550D (prvý model ak by bolo prioritou video). Nikon vo videu zaostáva a nemám skúsenosti, o ktorom najstaršom modeli má zmysel uvažovať. Pri novým modeloch je jedno, aká je to značka, všetky sú dobré. Len sa nezmestíš do budgetu.
Takže moje odporúčanie je takéto (všade nejaký seťák, teleobjektív, makro objektív):
* Nejaký Olympus m4/3
* Nejaký Sony APS-C mirrorless
* Canon 450D/550D
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie