Fórum » Vyberáme fotoaparát

Cestovanie, krajinky, co vybrat ?

andreewp
2019-11-24 21:16:15+01
Caute, rad by som upgradol fotak ale neviem sa rozhodnut ktorou cestu sa ubrat.

Aktualna vybava zahrna uz x-rocny Canon 1000D, setak, 50 1.8, 17-40 f4, 430x blesk a drobnosti. Vybavu predavat neplanujem, max. 17-40 ak by si nasla adekvatna nahrada v pripade bezzrkadlovky.

Vyuzitie, sem tam krajinkarska fotografia, aj narocnejsie podmienky ale chcel by som vyuzivat aj na bezne cestovanie a nosit casto v batohu na take casual fotky. Rad by som zacal aj s videom...

Paci sa mi Canon RP bezzrkadlovka, akurat pouzitie adapteru a ponuka objektivov ma mierne odradzaju. Rad by som presiel na FF a tak dalsia moznost je 6D I - Mark II, tu by som uvazoval ako maly minus mierne vacsie rozmery / vahu tela. A najnovsie som si vsimol 77D a neskor prechod na bezzrkadlovku , ked bude sirsia ponuka.

Budget 1500+-, rozmyslam nad nejakym kompaktnym objektivom, nieco ako 24mm f2.0.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2019-11-25 10:05:37+01
Ja by som sa v tomto cestovatelskom zanri na FF vykaslal a vyuzil vyhody mensich snimacov. Moj typ:

Fujifilm X-T30 + 16-80/4, vyborne filmuje a objektiv je vynikajuci
Olympus alebo Panasonic s M.Zuiko 12-100/4 IS PRO. Tento objektiv nema konkurenciu, co sa tyka univerzalnosti a kvality pri danom rozsahu. Vynikajuca stabilizacia umoznuje snimat z ruky casmi aj okolo 3 sekund. Nepotrebujes takmer stativ.
Sony A6400 + 16-70/4. Vyborne zaostrovanie, vyborne video. Moznost cez adapter pouzivat EF objektivy.

Marcel Rebro
2019-11-25 14:12:38+01
príspevok od: andreewp

Aktualna vybava zahrna uz x-rocny Canon 1000D, setak, 50 1.8, 17-40 f4, 430x blesk a drobnosti. Vybavu predavat neplanujem, max. 17-40 ak by si nasla adekvatna nahrada v pripade bezzrkadlovky.

Vyuzitie, sem tam krajinkarska fotografia, aj narocnejsie podmienky ale chcel by som vyuzivat aj na bezne cestovanie a nosit casto v batohu na take casual fotky. Rad by som zacal aj s videom...

Paci sa mi Canon RP bezzrkadlovka, akurat pouzitie adapteru a ponuka objektivov ma mierne odradzaju. Rad by som presiel na FF a tak dalsia moznost je 6D I - Mark II, tu by som uvazoval ako maly minus mierne vacsie rozmery / vahu tela. A najnovsie som si vsimol 77D a neskor prechod na bezzrkadlovku , ked bude sirsia ponuka.

Budget 1500+-, rozmyslam nad nejakym kompaktnym objektivom, nieco ako 24mm f2.0.
Ja cestujem s RX100. Verzia V alebo VI. Na krajinky stačí. Teda mne určite.

andreewp
2019-11-25 14:26:27+01
Alternativa Panasonic k xt30 .. a6400 ?

Pozeram napriklad tento objektiv Panasonic Leica 12-60mm F2.8-4 ASPH Power OIS

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2019-11-25 14:47:42+01

Podla mojho testu nie je tento objektiv hodny tych penazi. Lepsi je doknca obycajnejsi Panasoni 12-60/3,5-5,6. Najlepsi cestovatelsky objektiv je ale Olympus 12-100/4. Naplno ho vyuzijes s novym Olympusom OM-D E-M5 Mark III, alebo Panasonicom G90.

landov
2019-11-25 15:07:26+01
Na turistiku, cestovanie a na "stale so sebou" mam Canon G1XMK3: APSC snimac, zoom EQ 24-70mm, utesneny, dual pixel, hladacik...proste parada. No a rozmery su priam luxusne.

Marcel Rebro
2019-11-25 19:19:48+01
príspevok od: landov
Na turistiku, cestovanie a na "stale so sebou" mam Canon G1XMK3: APSC snimac, zoom EQ 24-70mm, utesneny, dual pixel, hladacik...proste parada. No a rozmery su priam luxusne.
Mal som ho požičaný keď som pred rokom zatopil svoj UW setup. Čumel som čo z toho "kompaktu" liezlo pod vodou a bez blesku.

fatality
2019-11-26 08:18:01+01

4/3 su fajn fotaky,ale clovek ked meni zostavu,vacsinou si chce polepsit vo vsetkych aspektoch..a tu neviem,ci by nastal kvalitativny posun aj oproti staremu 1000D..
moj tip je modernejsi apsc nez 1000d..
fuji xt20,xt2,xt30..sony a6xxx..canon m50..
alebo uz aj vyssie spominany kompakt g1xm3..

MagickVamp
2019-11-26 09:23:08+01

Ak mas dobry mobil tak sa mozes urcite vykaslat na 1palcove kompakty, mal som a foti to proste na nerozoznanie. Ty uvidis progres asi v akomkolvek modernom fotaku, ale siel by som minimalne do Canon 200D, snimac maju ten isty ako 77D a 80D, kamos s tym foti krajinky a je spokojny. Na krajinky ti netreba viac profi ostrenie 77D ci 80Dcka.

Ak chces prejist na bezzrkadlo, vsade ti bude treba redukciu, alebo komplet zmenit system.

Pri RP mas vyhodu ze cez redukciu plnohodnone vyuzijes skla co mas cez adapter.
Uvazoval by som este o Sony A6400, A7mkIII, Canon R. Alebo Canon M6mkII mas tam 32Mpx a tiez cez adapter vyuzijes skla.

6D a 6DmkII by som uz nekupoval.

andreewp
2019-11-26 09:38:30+01
Aktualne rozmyslam asi najviac nad fujifilm x-t20 s kitom 18-55 f2.8-4.0, oproti x-t30 v obrazovej kvalite markantny rozdiel nie je a kvalita videa - 4k atd pre mna nie su podmienkou. Nasiel som deal na lokalom eshope pod 700e s cashbackom.

MagickVamp
2019-11-26 09:51:49+01
Aktualne rozmyslam asi najviac nad fujifilm x-t20 s kitom 18-55 f2.8-4.0, oproti x-t30 v obrazovej kvalite markantny rozdiel nie je a kvalita videa - 4k atd pre mna nie su podmienkou. Nasiel som deal na lokalom eshope pod 700e s cashbackom.
Pozor na snimac FUJI, ma inu masku, robi to omalovanky a artefakty na krajinkach, su ale programy ktore to vedia vyvolat lepsie. No napriklad fotoshop k nim nepatri.

andreewp
2019-11-26 10:30:04+01
príspevok od: MagickVamp
Pozor na snimac FUJI, ma inu masku, robi to omalovanky a artefakty na krajinkach, su ale programy ktore to vedia vyvolat lepsie. No napriklad fotoshop k nim nepatri.
Dik za postreh, tyka sa to celkovo snimacu.. aj pri foteni do raw ?

MagickVamp
2019-11-26 10:43:15+01
Prave to ze FUJI zasahuje aj do rawov, asi ako jedina znacka fotakov. Aj Srnec vo viacerych recenziach pisal ze nie je vhodny moc na krajinky. Ale daktori FUJIsti pouzivaju nejake specialne programy a potom je to lepsie. Ale ak si krajinkar, zvyknuty na klasicky snimac ci klasicke programy na spracovanie, tak myslim ze spokojny nebudes, to su machule.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2019-11-26 10:53:15+01
Prave to ze FUJI zasahuje aj do rawov, asi ako jedina znacka fotakov. Aj Srnec vo viacerych recenziach pisal ze nie je vhodny moc na krajinky. Ale daktori FUJIsti pouzivaju nejake specialne programy a potom je to lepsie. Ale ak si krajinkar, zvyknuty na klasicky snimac ci klasicke programy na spracovanie, tak myslim ze spokojny nebudes, to su machule.
Kazdo generaciou je to lepsie. V prvej generacii boli skutocne vyrazne artefakty v podobe cervikovania a akvareloveho efektu zelenej farby. Dalo vela namahy, vybrat spravy RAW konvertor a vediet ho nastavit, aby sa artefakty potlacili. Ze to nebola chyba Lightroomu, dokazuje ze artefakty su aj na JPG-och.
U najnovsieho 26 Mpx snimaca sa tym uz netreba trapit. X-Trans dospel a spracovanie RAW je bezrpoblemove.

fatality
2019-11-26 12:33:26+01
zas..neprehanaj.. ..

fatality
2019-11-26 12:35:25+01
keby to bolo take hrozne,tak tento panko by xt20 nepouzival
www.ephoto.sk/uzivatel/tibor-rendek/

jozef84
2019-11-26 15:37:56+01
príspevok od: fatality
keby to bolo take hrozne,tak tento panko by xt20 nepouzival
www.ephoto.sk/uzivatel/tibor-rendek/
Hej, dá sa. Len treba opatrnejšie ťahať za tiahla pri úprave ako pri Sony čípoch. Skôr mi vadí tyrkysový odtieň, poltóny a mikrodetaily. Možno už v T3 je to lepšie.

fatality
2019-11-26 19:12:05+01
príspevok od: jozef84
Hej, dá sa. Len treba opatrnejšie ťahať za tiahla pri úprave ako pri Sony čípoch. Skôr mi vadí tyrkysový odtieň, poltóny a mikrodetaily. Možno už v T3 je to lepšie.
ale ved ten 24mpix je od Sony

jozef84
2019-11-26 20:30:44+01
Áno, ale inak máš mriežku RGB.

jozef84
2019-11-26 20:49:46+01
Ty betar, si ma dostal. 😆. Nikon a Sony majú inak filtrovane farby(pravidelne), preto používali moare filter a Fuji ma nepravidelnú mriežku pred Sony snímačom, preto to nepotrebovali. Predpokladám, že to je pozostatok ich starých čipov, kde si mal veľké a menšie snímacie pixely. Na nových je pokope 4ks zelených a relatívne náhodne modré a červené v určitom pomerne. Preto môže byť výsledkom menší šum, čistejšie fotky, ale aj menej detailov a problémy s niektorými farbami. Mne to pripadalo akoby čip mal menej pixelov.(spojenie 4 zelených akoby do jedného a extrapolacia so susednými pixelmi). U novších čipov použitých u Fuji s viac pixelmi to podľa mňa ustúpilo do pozadia.

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()