Fórum » Vyberáme fotoaparát

Kompakt na turistiku

hugy
2020-08-18 14:07:48+02
Dobry den.
Potreboval by som poradit s vyberom kompaktu na turistiku, teda prevazne na fotenie prirody, priroda + osoba v pozadi a podobne.

V pokrocilych nastaveniach sa nevyznam, preto uprednostnujem volbu amaterov - automaticke rezimy.
Fotoaparat by mal splnat tieto kriteria:
- vhodny pre laika
- skladny a lahky
- kvalita fotiek je nadradena schopnosti priblizenia
- vydrz baterie aspon na 1 den (cca 200 fotiek)
- nabijanie cez USB (nemusi ale potesi)
- vyklopny display (nemusi ale potesi)
- musi byt dostupny v nay.sk

Ja osobne som si vyhliadol tieto riesenia (do 400e -500 +/-)
Canon PowerShot G7 X Mark II
Nikon A1000
Sony Cyber-Shot DSC-WX350.

Tento Sony je sice najlacnejsi ale mozno by mi tiez stacil.
Otazka ale je, ci sa mi oplati investovat do drahsich variant, zvlast ak som cisto "vikendovy" fotograf.
A fotky robievam cisto narazovo, napr. 2 mesiace nic a potom pride vylet alebo dovolenka a bum 200 fotiek.
Cize pokial mi jeden z danych fotoaparatov vydrzi aj x rokov, tak som si ochotny si priplatit.

Dakujem za kazdu radu.

fatality
2020-08-18 14:26:53+02
príspevok od: hugy
Dobry den.
Potreboval by som poradit s vyberom kompaktu na turistiku, teda prevazne na fotenie prirody, priroda + osoba v pozadi a podobne.

V pokrocilych nastaveniach sa nevyznam, preto uprednostnujem volbu amaterov - automaticke rezimy.
- vhodny pre laika
- skladny a lahky

Nikon A1000

Otazka ale je, ci sa mi oplati investovat do drahsich variant, zvlast ak som cisto "vikendovy" fotograf.
A fotky robievam cisto narazovo, napr. 2 mesiace nic a potom pride vylet alebo dovolenka a bum 200 fotiek.
Cize pokial mi jeden z danych fotoaparatov vydrzi aj x rokov, tak som si ochotny si priplatit.

Dakujem za kazdu radu.
zakladom,dnes,pokial nechces aby ti fotak fotil ako tvoj mobil,je vacsi snimac..z tych vyssie menovanych ho ma len canon g7x m2..
takze by som si vyberal medzi nim,sony rx100III,alebo panasonic lx100..
koli hladaciku(neocenitelna vec na slnku,dennom svetle) skor z tych poslednych dvoch..

francesco
2020-08-18 14:27:18+02
Dobry den.

- vhodny pre laika
- skladny a lahky

Nikon A1000

Dakujem za kazdu radu.
Jednoznacne mobil, ktory ma dobry fotak.

photox
2020-08-18 14:38:15+02
gopro

Porubo
2020-08-18 14:40:23+02
Ja bych siahol po bazari. Sam som tak kupil Canon G1X a je to uplne super fotak. Tym vsak netvrdim ze je to jedina volba, takych fotakov je habadej aj od Ricohu, Nikonu atd.
Co sa tyka automatiky, tak aspon sa nauc: Vyvazenie bielej - ked sa foti pri vychode a zapade na horach tak nech farby su pekne. Prioritu clony a prioritu spute - je to velmi jednoduche oba rezimy sa naucit - a prinesie to konzistenciu pri foteni.

hugy
2020-08-18 15:03:16+02
Dakujem za odpovede, zakladne veci mi samozrejme nerobi problem sa naucit.
Co sa tyka mobilu, vlastnim iphone 11.
Pokial si myslite, ze ziadny z tychto fotakov nestoji za to aby som ho pouzival na fotenie namiesto mobilu, tak dam na vase slovo.

photox
2020-08-18 15:06:30+02
Pokial si myslite, ze ziadny z tychto fotakov nestoji za to aby som ho pouzival na fotenie namiesto mobilu, tak dam na vase slovo.
Na Gopro nema ziaden fotak ani mobil. Maly lahky rychly spolahlivy vodotesny.

kevo7
2020-08-18 15:43:18+02
Zo štyroch len jeden ti poradil mobil. Ja osobne plne súhlasím s tým, čo ti poradil fatality. Sám vlastním sony rx100III a som veľmi spokojný.

jozef84
2020-08-18 15:52:42+02
príspevok od: fatality
zakladom,dnes,pokial nechces aby ti fotak fotil ako tvoj mobil,je vacsi snimac..z tych vyssie menovanych ho ma len canon g7x m2..
takze by som si vyberal medzi nim,sony rx100III,alebo panasonic lx100..
koli hladaciku(neocenitelna vec na slnku,dennom svetle) skor z tych poslednych dvoch..
Súhlas. Ale s tým hľadáčikom už celkom nesúhlasím. Mám RX100III, ale po počiatočnom "žmúrení" do minihľadáčika, som nastavil najvyšší jas na displayi a môžem povedať, že je to ok a myslím, že som ho už nemal vôbec vysunutý. Takže dá sa aj bez hľadáčika v pohode.Myslím, že ani s jedným neurobí chybu. Po nalepení adaptéra na predný člen, môže použiť aj polarizák, ND filtre. Dokúpiť ešte ministatív a gimbal Feiyu G6 plus(k tomu prechodový filter na video) a myslím, že to má univerzál foťák.

blahoslav J B Art
2020-08-18 15:59:38+02
príspevok od: Porubo
Ja bych siahol po bazari. Sam som tak kupil Canon G1X a je to uplne super fotak. Tym vsak netvrdim ze je to jedina volba, takych fotakov je habadej aj od Ricohu, Nikonu atd.
Co sa tyka automatiky, tak aspon sa nauc: Vyvazenie bielej - ked sa foti pri vychode a zapade na horach tak nech farby su pekne. Prioritu clony a prioritu spute - je to velmi jednoduche oba rezimy sa naucit - a prinesie to konzistenciu pri foteni.
Na to je najlepšie používať motivove programy ... Ak si na horách, dáš ikonku hôr a fotis, pri východe slnka dáš ikonku východu slnka, v interiéri interiér, chceš portrét, dáš ikonku portrét, a tak podobne, sám som tak s kompaktmi fotil.
Teraz fotím mobilom a on sám dokáže detekovať scénu a nastaviť podľa toho najvhodnejšie parametre.

francesco
2020-08-18 16:05:52+02
Vychadzam zo zadania, ktore som si pozorne precital. Nepytal sa cim fotim, nechcel gimbal ani filtre ani hladacik (ma rx100iii je naozaj slabucky). Podla toho ako si sa vyjadril predpokladam, ze das 500 eur a budes sklamany. Ina vec by bola, keby si napisal, ze chces na sebe pracovat a zlepsovat sa. S telefonom, ktory mas sa daju urobit pelne zabery.

JohnNewton
2020-08-18 16:24:01+02
Po mnohých rokoch som prišiel o navigáciu Garmin na biku, tak som to nahradil mobilom, dnes to je už lepšie riešenie. V Dxo to má 120 bodov, no ale že by som to označil za primeranú náhradu za 1" alebo MFT snímač (väčší ani nespomeniem) z hľadiska fotenia, tak to ani náhodou. A ergonómia fotografovania je pre masochistov. Teda aspoň pre niekoho, kto nezačinal foto a video záľubu mobilom. Ako občasný foto video zápisník, niekedy môže byť, ale pre mňa nič viac.

kevo7
2020-08-18 16:29:47+02
príspevok od: francesco
Vychadzam zo zadania, ktore som si pozorne precital. Nepytal sa cim fotim, nechcel gimbal ani filtre ani hladacik (ma rx100iii je naozaj slabucky). Podla toho ako si sa vyjadril predpokladam, ze das 500 eur a budes sklamany. Ina vec by bola, keby si napisal, ze chces na sebe pracovat a zlepsovat sa. S telefonom, ktory mas sa daju urobit pelne zabery.
Ja som to pochopil tak, že hľadá kompakt do 500 Eur:

"Potreboval by som poradit s vyberom kompaktu na turistiku"
"(do 400e -500 +/-)"
Súhlasím s tebou, že dobrý mobil fotí lepšie ako Sony Cyber-Shot DSC-WX350, ktorý tam uviedol ale uvedené požiadavky RX100 spĺňa.

francesco
2020-08-18 16:38:36+02
príspevok od: kevo7
Ja som to pochopil tak, že hľadá kompakt do 500 Eur:

"Potreboval by som poradit s vyberom kompaktu na turistiku"
"(do 400e -500 +/-)"
Súhlasím s tebou, že dobrý mobil fotí lepšie ako Sony Cyber-Shot DSC-WX350, ktorý tam uviedol ale uvedené požiadavky RX100 spĺňa.
Jasne, beriem rx100iii mam odskusanu, je to naj pomer cena-hodnota, len sa obavam, ze to da do aut. rezimu a po case zisti, ze nema rozdiel vo fotkach a nebude ho nosit vobec. Nespochybnujem rozdiel madzi fotakmi a mobilom, prave naopak.

hugy
2020-08-18 17:03:01+02
Dakujem za prispevky..

fatality
2020-08-18 17:35:28+02
príspevok od: jozef84
Súhlas. Ale s tým hľadáčikom už celkom nesúhlasím. Mám RX100III, ale po počiatočnom "žmúrení" do minihľadáčika, som nastavil najvyšší jas na displayi a môžem povedať, že je to ok a myslím, že som ho už nemal vôbec vysunutý. Takže dá sa aj bez hľadáčika v pohode.Myslím, že ani s jedným neurobí chybu. Po nalepení adaptéra na predný člen, môže použiť aj polarizák, ND filtre. Dokúpiť ešte ministatív a gimbal Feiyu G6 plus(k tomu prechodový filter na video) a myslím, že to má univerzál foťák.
ten hladacik je fajn pre situacie,ked na displeji nevidis nic..urcite nie na sustavne pouzivanie..len,ked ho nemas,nemas co vysunut

fatality
2020-08-18 17:43:20+02
iphone 11 je silny hrac,ale stale ho vyssie menovane fotaky pri troche sikovnosti tromfnu..+ako som spomenul,dva z nich maju hladacik a vsetky maju od 3x do 5x opticky zoom..takze aj "priblizene" objekty vyzeraju "trochu inak",nez elektronicky zoom na iphone..
nevraviac o pohotovosti,rychlosti ovladania,zmien parametrov,ked sa s nim trochu naucis narabat..

bonifacko
2020-08-19 08:27:19+02
Fotomobil, niečo za dobry pomer cena/vykon, takže motorola One Fusion s podporou RAW: https://www.mojandroid.sk/motorola-one-fusion-recenzia/#fotoaparat

A ak taky vystup nepostačuje, tak Olympus OM-D M10 mk II vo vypredaji.

Jozi Mačutek
2020-08-19 09:19:59+02
Ja by som sa obzrel aj po bazárovych Sony NEX foťakoch alebo inom vreckovom mirrorless. Ja som nedavno kupil sony NEX 3N s APS-C snimačom za 80€ a fotilo to skvele čo sa týka obrazovej kvality

perf
2020-08-19 21:41:31+02
Tiež sa prikláňam ku Sony RX100 Mark III. Je cenovo dostupný a kvalita výborná. Nabíjanie aj cez USB.

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()