Fórum » Vyberáme fotoaparát

Nový fotoaparát

xvejkax
xvejkax 2023-10-20 20:59:56+02
Ahoojte.Začnem tým, že som úplný nováčik v hobby fotení...🙂Chcem si kúpiť fotoaparát.Baví ma fotiť prírodu, zvieratá v prírode a makro.Začala som hľadať fotoaparáty na nete . Priznám sa,že najprv ma ohúril Canon EOS R7 s objektívom RF-S 18-150 mm R/3.5 -6.3 IS STM.Nato mi bola odporúčaná bazarovka Nikon full frame D 700 (nafotenych okolo 4700...zaberov a k tomu bazarovy objektiv 24- 70 mm.Nasla som aj Nikon D 780 s objektivom 24-120 mm f/4....,ktorý sa mi tiež veľmi pozdaval,čo je už trochu drahšie...🙄tu som sa už stratila...Čo by bolo pre mňa ako začínajúceho fotografa lepšie?Alebo kúpiť zvlášť telo a zvlášť objektiv,ktorý by mi vyhovoval taký nejaký všeobecný na nejaké to naučenié sa?Je mi jasné, že nebude so mňa hneď fotograf a chce to veľa,veľa času a potom si vyberiem čo mi bude najviac vyhovovať....Ale keďže je to pre mňa dosť veľká investícia a viem že s tým budem fotiť najbližšie 3 roky,keďže sa ešte len hľadám, tak by som Vás poprosila o rady.😃Ďakujem

gytheio
2023-10-22 11:13:22+02
príspevok od: xvejkax
A čo by si mi teda odporučil ty?🙂Čiže to zhrniem.Rozpočet mam do 2000 €.Chcela by som,aby to bol Canon alebo Nikon.Bavi ma fotiť najmä prírodu, zvieratá v prírode a makro.Telo aby bolo použiteľné nejakých pár rokov.(keďže nerada mením)Objektiv ak je nejaký zatiaľ taký lepší univerzálny...Dúfam že som na nič nezabudla...🙂
Makro nefotim, tu ti neporadim ale s tym by som este pockal lebo na to treba vediet dobre pracovat so svetlom a okrem objektivu budes potrebovat aj blesk..
Za 2000 eur mozes kupit spickovy FF fotoaparat aj s objektivom, Canon R7 ma APS-C snimac a FF fotoaparat nema oproti APS-C ziadne minusy, foti lepsie kvalitnejsie.
https://www.mpb.com/en-eu/product/canon-eos-6d-mark-ii/sku-2185106
tento objektiv, je to profesionalny spickovy objektiv.. su to objektivy z druhej ruky ale na tejto stranke nemusis mat strach nieco kupit, je to aj so zarukou
https://www.mpb.com/en-eu/product/tamron-sp-24-70mm-f-2-8-di-vc-usd-g2-canon-ef-fit?showAll=true&page=3

Setove objektivy su pre ludi ktori chcu nafotit dovolenku, pre niekoho kto sa chce ucit fotografovat su setove objektivy strata casu aj penazi, treba sa ucit na tom kde aj vidis vysledky a tak isto s APS-C co je Canon R7 alebo aj s tym Nikonom je to podobne ako so setovym objektivom. Naco sa ucit s malym snimacom ked za tie iste peniaze sa mozno ucit s FF a vysledok bude minimalne o triedu lepsi.
Setovy objektiv vazne nie je pre uplnych amaterov, nevedia ich pouzivat neuvidia taky vysledok aky by uvideli napr s tym Tamronom... setovym objektivom moze fotografovat niekto kto vie ako ten šrot funguje.

0
0

gytheio
2023-10-22 11:20:16+02
príspevok od: Paladin25
Ono je to strašne zábavné. Lebo ako vždy vôbec nereflektuje zadanie, ktoré dostal.

Lebo zadávateľka chce univerzálny objektív a fotít zvieratá v prírode a makro ... tak jej poradí širokáč 12-24 s ktorým sa bude trápiť a kopec fotiek bude mať totálne deformovaných

Ešte zábavnejšia je jeho kritika seťáku - ktorý si sám dobrovľne kúpil a dokonca ním aj fotí ... nerozumiem človek jeho "vedomostí a znalostí" a kupi si seťák, ktorý vie že nebude používať?

Každopádne aby sme nehanili ten objektív tak na internete z neho nájdeš kopce parádnych fotiek ... čo ma privádza k myšlienke že problém bude skôr v obsluhe ako v technike ....
Lenze ja viem ako fotit so setakom.. mohol by si tu konecne napisat kolko mas ludovych., neuveritelne ako keby si mal 5 rokov, vobec sa necudujem, ze tu urazas ludi na fotografiach.
Uplny amater s tym setakom neodfoti to co vidi v internete.
0
0
editovaný

jozef84
2023-10-22 13:33:08+02
Ono je to strašne zábavné. Lebo ako vždy vôbec nereflektuje zadanie, ktoré dostal.

Lebo zadávateľka chce univerzálny objektív a fotít zvieratá v prírode a makro ... tak jej poradí širokáč 12-24 s ktorým sa bude trápiť a kopec fotiek bude mať totálne deformovaných

Ešte zábavnejšia je jeho kritika seťáku - ktorý si sám dobrovľne kúpil a dokonca ním aj fotí ... nerozumiem človek jeho "vedomostí a znalostí" a kupi si seťák, ktorý vie že nebude používať?

Každopádne aby sme nehanili ten objektív tak na internete z neho nájdeš kopce parádnych fotiek ... čo ma privádza k myšlienke že problém bude skôr v obsluhe ako v technike ....
Suhlasim, ako vzdy si nepozrie, co klient chce. Preostril postprocesom - prehnal to. Ani sa nechcem zapajat do rad, lebo to uz je velakrat preberane to iste. Ale 2000 eur je velmi slusny rozpocet na fotovybavu, ktoru si chce nechat cca 2 roky. Inak z toho co piasala, tak by som sa rozhodoval asi ten Nikon 780, alebo co tam nema tak skor Nikon 750, k tomu ten objektiv 24-120, stativ, polarizacny a Nd 64 filter a Raynox makro predsadku a vyjde aj na krabicovu Adobe CS6 s Adobe Raw. Ale ak by to malo byt pre mna, tak to uz musi splnat aj poziadavky na vahu vybavy, ktoru som ochotny tahat zo sebou na tury a to je uz uplne ine a radsej ju nejdem motat 😉. FF s vybavou je uz dost tazka, ale kvalitna vybava. Je to otazka, ci aj taku kvalitu naozaj potrebuje a aj vie vyuzit.
0
0

Paladin25
2023-10-22 13:36:49+02
príspevok od: jozef84
Suhlasim, ako vzdy si nepozrie, co klient chce. Preostril postprocesom - prehnal to. Ani sa nechcem zapajat do rad, lebo to uz je velakrat preberane to iste. Ale 2000 eur je velmi slusny rozpocet na fotovybavu, ktoru si chce nechat cca 2 roky. Inak z toho co piasala, tak by som sa rozhodoval asi ten Nikon 780, alebo co tam nema tak skor Nikon 750, k tomu ten objektiv 24-120, stativ, polarizacny a Nd 64 filter a Raynox makro predsadku a vyjde aj na krabicovu Adobe CS6 s Adobe Raw. Ale ak by to malo byt pre mna, tak to uz musi splnat aj poziadavky na vahu vybavy, ktoru som ochotny tahat zo sebou na tury a to je uz uplne ine a radsej ju nejdem motat 😉. FF s vybavou je uz dost tazka, ale kvalitna vybava. Je to otazka, ci aj taku kvalitu naozaj potrebuje a aj vie vyuzit.
Áno presne to je ten ďaľší fakt.
Aby ju to fotenie aj bavilo. Lebo ťahať sa s ťažkou DSLR FF a profi objektívom sa na hobby fotenie nechce ani profíkom a často si dokupujú menšie a skladnejšie systémy.
0
1

jozef84
2023-10-22 13:41:19+02
Ahoojte.Začnem tým, že som úplný nováčik v hobby fotení...🙂Chcem si kúpiť fotoaparát.Baví ma fotiť prírodu, zvieratá v prírode a makro.Začala som hľadať fotoaparáty na nete . Priznám sa,že najprv ma ohúril Canon EOS R7 s objektívom RF-S 18-150 mm R/3.5 -6.3 IS STM.Nato mi bola odporúčaná bazarovka Nikon full frame D 700 (nafotenych okolo 4700...zaberov a k tomu bazarovy objektiv 24- 70 mm.Nasla som aj Nikon D 780 s objektivom 24-120 mm f/4....,ktorý sa mi tiež veľmi pozdaval,čo je už trochu drahšie...🙄tu som sa už stratila...Čo by bolo pre mňa ako začínajúceho fotografa lepšie?Alebo kúpiť zvlášť telo a zvlášť objektiv,ktorý by mi vyhovoval taký nejaký všeobecný na nejaké to naučenié sa?Je mi jasné, že nebude so mňa hneď fotograf a chce to veľa,veľa času a potom si vyberiem čo mi bude najviac vyhovovať....Ale keďže je to pre mňa dosť veľká investícia a viem že s tým budem fotiť najbližšie 3 roky,keďže sa ešte len hľadám, tak by som Vás poprosila o rady.😃Ďakujem
Skus si pozriet realne fotky z fotakov a objektivov, co dokazu na Juzaphoto. Com. Mas tam rozsiahlu databazu aj recenziami. To by ti malo pomoct preosiat, co ti z toho rozpoctu vyjde. Ak to chces na dva roky a na ucenie, tak moznosti mas velmi vela. Nieco najdes aj tu na e-phote, ale musis filtrovat subjektivne nazory.
0
0

jozef84
2023-10-22 13:48:23+02
Áno presne to je ten ďaľší fakt.
Aby ju to fotenie aj bavilo. Lebo ťahať sa s ťažkou DSLR FF a profi objektívom sa na hobby fotenie nechce ani profíkom a často si dokupujú menšie a skladnejšie systémy.
Presne. Ked idem nalahko tak mam iba Sony Rx100iii, hlinikovy ministativ, polarizak, nd64, kamerku dji osmo pocket 2 s polarizakom. A to viem zobrat vsade a vysledok na 95%pripaddov bohate staci. Ak chcem na fotky pre tlac tak Nikon 610, 70-200, 20mm k tomu polarizak, nd64, ministativ a ak mam este miesto tak ir Nikon 5100, Tokinu 11-16, pre ciernobiele fotkyA bohate to staci. Na to mi staci aj nizky rozpocet aj pre slusne fotky pre tlac.
0
1

MagickVamp
2023-10-23 10:09:59+02
Dnes sa uz vobec neoplati tahat fotaky ako RX100III ci G7x a podobne.... Mobil to zvladne asi aj lepsie, okamzite upravene, okamzite sa da zdielat. Ked nieco odfotim na S23 Ultra na 200mpx, ta foto posobi na 27 palcovom monitore ako zo zrkadlovky, ak to dakto nezacne moc priblizovat... G7xmkII mi prisiel ako zbytocny uz pri S10...

Ak chce clovek nieco serioznejsie, je na vyber z mnozstva malych a lacnych APSC. V Canone napriklad R50 alebo R10. Fotak beriem vyslovene ked chcem spravit fotku, ktoru mienim nejako vyuzit. Na bezne vylety, uz nosim len mobil.

0
1

jozef84
2023-10-23 10:53:18+02
príspevok od: MagickVamp
Dnes sa uz vobec neoplati tahat fotaky ako RX100III ci G7x a podobne.... Mobil to zvladne asi aj lepsie, okamzite upravene, okamzite sa da zdielat. Ked nieco odfotim na S23 Ultra na 200mpx, ta foto posobi na 27 palcovom monitore ako zo zrkadlovky, ak to dakto nezacne moc priblizovat... G7xmkII mi prisiel ako zbytocny uz pri S10...

Ak chce clovek nieco serioznejsie, je na vyber z mnozstva malych a lacnych APSC. V Canone napriklad R50 alebo R10. Fotak beriem vyslovene ked chcem spravit fotku, ktoru mienim nejako vyuzit. Na bezne vylety, uz nosim len mobil.

Súhlasím takmer na 100%. Pár drobností mi ale chýba, preto aj nosím RX100 a DJI so sebou. Dokonca fakt niektoré mobily dokážu urobiť aj pekne máznuté vodopády a dokážu softwarovo dorovnať pekne jasy, tiene a farby. Videjká dokáže tiež veľmi dobre aj bez stabilizácie, má to aj časozber, spomalené video. Takže skoro všetko. To skoro je pre mňa ešte dôležité ako čerešnička na torte. Torta bude rovnaká, ale tá čerešnička, to je to, že ma to baví takto. Nasadiť filter, natočiť, pripevniť na statív, nastaviť kompozíciu, priblížiť, exponovať, potom sa s tým pohrať v počítači...A keď to bude na tlač, tak aj vytlačiť a dať na "čestné" miesto. Foťák a kamerka bude vždy konzervatívnejšie médium ako mobil. U mobilov je vývoj podstatne rýchlejší a zjednodušuje ovládanie fotenia, filmovania, postprocesu a finality. Ale myslím, že nejaké miesto pre fotenie foťákom tu ostane vždy. Preto aj mnohí majú platne a aj napriek tomu, že sú veľké, ťažkopádne, praskajú, tak ich radi počúvajú.
0
0

MagickVamp
2023-10-23 14:58:29+02
Súhlasím takmer na 100%. Pár drobností mi ale chýba, preto aj nosím RX100 a DJI so sebou. Dokonca fakt niektoré mobily dokážu urobiť aj pekne máznuté vodopády a dokážu softwarovo dorovnať pekne jasy, tiene a farby. Videjká dokáže tiež veľmi dobre aj bez stabilizácie, má to aj časozber, spomalené video. Takže skoro všetko. To skoro je pre mňa ešte dôležité ako čerešnička na torte. Torta bude rovnaká, ale tá čerešnička, to je to, že ma to baví takto. Nasadiť filter, natočiť, pripevniť na statív, nastaviť kompozíciu, priblížiť, exponovať, potom sa s tým pohrať v počítači...A keď to bude na tlač, tak aj vytlačiť a dať na "čestné" miesto. Foťák a kamerka bude vždy konzervatívnejšie médium ako mobil. U mobilov je vývoj podstatne rýchlejší a zjednodušuje ovládanie fotenia, filmovania, postprocesu a finality. Ale myslím, že nejaké miesto pre fotenie foťákom tu ostane vždy. Preto aj mnohí majú platne a aj napriek tomu, že sú veľké, ťažkopádne, praskajú, tak ich radi počúvajú.
To dufam, mam v tom dost velke peniaze Desim sa dna, ked zacnem rozpredavat zostavu, lebo niektore zanre plne nahradi mobil...viem ze aj to bude... Otazka ako daleko ci blizko to je...
0
0

jozef84
2023-10-23 21:22:24+02
príspevok od: MagickVamp
To dufam, mam v tom dost velke peniaze Desim sa dna, ked zacnem rozpredavat zostavu, lebo niektore zanre plne nahradi mobil...viem ze aj to bude... Otazka ako daleko ci blizko to je...
Ty s mobilom urcite nenafotis to, co ta bavi. Na to mobily nedorastu. U mna je to o nieco menej. Tvoj zaner nefotim, ale kvalitny zoom obcas tiez potrebujem.
0
1

Mgr. art.  Zdenko Dendis
2023-10-24 14:21:01+02
Ja by som sa už kúpe klasickej digitálnej zrkadlovke vyhol a ako začiatočník by som kúpil už rovno mirroless fotoaparát. Vyhol by som sa aj snímaču APS-C a prešiel rovno na Full-frame snímač. Pri kúpe Full-frame bezzrkadlovky získate totiž dva fotoaparáty v jednom a s použitým jedného objektívu tiež dva objektívy v jednom. Volil by som kúpu bazárového Nikonu Z6 v cene okolo 1000 eur
https://foto.bazos.sk/inzerat/155679940/nikon-z6-40mm-f2-ftz-ii-prislusenstvo.php
a k tomu nový objektív Nikkor Z 24-120mm f/4 S v cene 1199 eur
https://www.prolaika.sk/e-shop/nikon-nikkor-z-24-120-mm-f-4-s/p-5107666.xhtml?gclid=CjwKCAjw1t2pBhAFEiwA_-A-NCmCHmhUEZUN4gnTv0QVGBuu-xMDeOh_CKHJzf2YKmKrpNNpB2xvDhoCRwwQAvD_BwE
U Nikone Z6 získate po nastavení do formátu APS-C hodnoty cca. 12 Mpix. a s použitým objektívom hodnoty 36-180 mm. Celá zostava by Vás tak vyšla na cca. 2200 eur a pokiaľ by ste niekde našli na bazosi použité sklo, tak by to vyšlo ešte lacnejšie.
Recenziu na hore spomínaný objektív nájdete tu:
https://www.fotoma.sk/magazin/recenzie/hladanie-univerzala-nikkor-z-24-120-mm-f-4-s/
Je to sklo S-kovej rady s výbornou kvalitou obrazu v celom rozsahu a pre začiatočníka plne postačujúce. Sám mám Nikon Z6 II a u neho často používam full-frame formát aj APS-C formát. Možno som tu prvý, ktorý sa v prípade 2000 eurovej investície pozerá na tento problém zrovna takto, ale príde mi to ako racionálna a pre začínajúci život fotografa dobra voľba, ktorá ho asi bude obmedzovať čo najmenej.
0
1

matpi
2023-10-24 14:21:13+02
Uz v ZIADNOM pripade nekupovat zrkadlovku. Iba bezzrkadlo. Ako zaciatocnik si kup, co ti prve padne do oka. Cim viac si budes chciet dat poradit, tym viac ta bude boliet hlava. Ber tu R7.
0
3

jozef84
2023-10-24 16:35:28+02
príspevok od: matpi
Uz v ZIADNOM pripade nekupovat zrkadlovku. Iba bezzrkadlo. Ako zaciatocnik si kup, co ti prve padne do oka. Cim viac si budes chciet dat poradit, tym viac ta bude boliet hlava. Ber tu R7.
A prečo nie zrkadlovku? Mňa napadá spústa dôvodov, prečo áno aj táto možnosť. A taktiež spústa iných možností.
0
0

matpi
2023-10-25 10:45:40+02
A prečo nie zrkadlovku? Mňa napadá spústa dôvodov, prečo áno aj táto možnosť. A taktiež spústa iných možností.
Z rovnakeho dovodu, z akeho si dnes nikto nekupi cd prehravac na hudbu alebo blue ray prehravac na filmy
0
0

gytheio
2023-10-25 11:00:44+02
Z rovnakeho dovodu, z akeho si dnes nikto nekupi cd prehravac na hudbu alebo blue ray prehravac na filmy
A co ma spolocne pocuvanie hudby s ucenim sa fotografovat?
0
0

matpi
2023-10-25 12:13:57+02
príspevok od: gytheio
A co ma spolocne pocuvanie hudby s ucenim sa fotografovat?
K jednemu aj druhemu potrebujes nejaku techniku.
0
0

gytheio
2023-10-25 12:24:11+02
K jednemu aj druhemu potrebujes nejaku techniku.
Takze ked niekto sa chce ucit na trombon a poziada o radu ktory model si ma kupit.. automaticky poradis najnovsi model lebo je to najnovsi model. Je uplne jedno, ze ten starsi model ma neporovnatelne lepsi zvuk, treba najnovsi model...
Toto nikdy nepochopim ake jednoduche je pre vas tahat druhym z vacku peniaze. Za pol roka bude clovek znechuteny a bude vsetko predavat.
0
0

matpi
2023-10-25 12:40:10+02
príspevok od: gytheio
Takze ked niekto sa chce ucit na trombon a poziada o radu ktory model si ma kupit.. automaticky poradis najnovsi model lebo je to najnovsi model. Je uplne jedno, ze ten starsi model ma neporovnatelne lepsi zvuk, treba najnovsi model...
Toto nikdy nepochopim ake jednoduche je pre vas tahat druhym z vacku peniaze. Za pol roka bude clovek znechuteny a bude vsetko predavat.
Ak by sa trombony vyvijali a zlepsovali tak ako fotoaparaty a ucenie a hranie na novych by bolo lepsie a jednoduchsie, tak samozrejme odporucim novsi model

Ale ty naschval vyberies blbost, ktora je 200 rokov rovnaka a trepes nezmysly. Navyse nie je to diskusia k clanku, takze toto je moja posledna odpoved.
0
1

gytheio
2023-10-25 12:46:47+02
Ak by sa trombony vyvijali a zlepsovali tak ako fotoaparaty a ucenie a hranie na novych by bolo lepsie a jednoduchsie, tak samozrejme odporucim novsi model

Ale ty naschval vyberies blbost, ktora je 200 rokov rovnaka a trepes nezmysly. Navyse nie je to diskusia k clanku, takze toto je moja posledna odpoved.
Nestracas sa v tom nahodou? Existuju trombony pre amaterov a pre profesionalov a ty radis amatersky trombon aj ked by mohla mat za tu istu cenu trombon pre profesionalov.. aj tak si myslim, ze to stale nechapes.
Ja vyberam blbost ktora je 200 rokov rovnaka?... o com to tocis prosim ta
0
0

xvejkax
2023-10-25 14:13:23+02
Páni,ďakujem Vám všetkým pekne za Váš čas a rady 🙂 ,určite si to ešte všetko prejdem....A snáď sa dobre rozhodnem...😃
0
2

Strana 2 z 9

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()