Zakaždým, keď idem cez víkend von na vysokohorskú túru, bzučí okolo mňa dron, ak nie dva. Normálne uvažujem, že aj ja by som si jeden taký.
Je dron fasa vec na fotografovanie?
Chcel by som sa vyvarovať chyby, ktorú som už urobil X-krát v živote:
Keď s niečím začínam a kupujem si prvú vec daného druhu, kúpim si len takú lacnú základnú, že veď to mi stačí na začiatok, kým sa naučím. O pár mesiacov ale zistím, že základná lacná vec má prudké obmedzenia a že by som predsa len potreboval tú lepšiu drahšiu. Tak pekne krásne pod cenu predám alebo niekomu darujem to, čo som kúpil a miniem peniaze za pokročilejšiu verziu.
To je blbosť. Chcel by som sa tomu vyvarovať.
Napríklad píšu, že DJI Mini 4 Pro je najlepší dron pre začiatočníka a často jediný dron, ktorý bude človek potrebovať. Ale fakt? Či ho zase budem o pár mesiacov predávať a kupovať Mavic 3 Pro?
od roviny az po kopce.. takto..aj Minicko odvedie kus dobrej prace..ale..poznas to aj z bezneho fotenia, najlepsie zabery su z netradicnych podmienok..prichadza burka, alebo je po burke, ale este fuka, atd..a so stabilnejsim dronom nafotis viac takychto zaberov..alebo si pri pobrezi a nad urcite kmh vetra nemozes fotit, tympadom tam mas sice male Mini zbytocne.. Mini je dobre do miernejlsich podmienok, ale tie nebyvaju v prirode vzdy.. nuz..vyriesili to 1/1.3 a potom skok do 4/3..v kombinacii s wide-tele.. nieco ako fuji..co ma apsc a stredoformat..a vynechalo ff
Presne. Najlepšie fotky urobíš v najhoršom počasí. Toto viem, a potom aj tak chodím fotiť len keď je slnečno 😂
Pozriem si ako ľudia nosia tieto väčšie drony do terénu. Určite o tom budú články aj videá.
noo..a preto sa zvyknu pouzivat lokatory, co ukazuju silu, smer podla priblizenia., dost sa to rozoberalo na fb Dji sk/cz strankach, ake typy, znacky..ja to nepouzivam.. inak tam by si mohol nacerpat aj dost vedomosti..len najprv vyhladavaj cez vyhladavanie az potom sa pytaj..trochu su tam alergicki na newbies otazky..frajeri, co zabudli, ze aj oni boli telata
Aha, to mi nenapadlo že veď sa dá pozrieť aj na špecializované fóra 👍🏻
Práve som sa dočítal, že sa hovorí o Mavic 4 sérii. Podľa niektorých mala byť uvedená teraz v auguste.
Tá 3 séria bude mať v novembri 2 roky, to je dosť.
to je taky gear syndrom pohlad a fakt mas asi problem s tym, co si o sebe pisal vyssie uz mavic 2 pro, ten s tym 1" bol technologicky mega nadupana masina..taka, ze keby si ho dnes vedel kupit novy, absolutne nic by ti na nom nechybalo.. a mavic 3 je este viac..absolutne nemas na co cakat.. jedine na mastnu cenu alebo..vlastne hej, ze po vydani 4ky, pojde dole s cenou 3ka
to je taky gear syndrom pohlad a fakt mas asi problem s tym, co si o sebe pisal vyssie uz mavic 2 pro, ten s tym 1" bol technologicky mega nadupana masina..taka, ze keby si ho dnes vedel kupit novy, absolutne nic by ti na nom nechybalo.. a mavic 3 je este viac..absolutne nemas na co cakat.. jedine na mastnu cenu alebo..vlastne hej, ze po vydani 4ky, pojde dole s cenou 3ka
Hehe, nie, ale vieš, kupovať na konci cyklu... keď už je na spadnutie nová verzia... To je ako kupovať iPhone začiatkom septembra, keď o 2 týždne bude uvedený nový lepší.
Ako hovoríš, séria 3 pôjde dole s cenou. Alebo si priplatíš 100-150 EUR za ktovie aké nové mega-parametre 😎😊
Hehe, nie, ale vieš, kupovať na konci cyklu... keď už je na spadnutie nová verzia... To je ako kupovať iPhone začiatkom septembra, keď o 2 týždne bude uvedený nový lepší.
Ako hovoríš, séria 3 pôjde dole s cenou. Alebo si priplatíš 100-150 EUR za ktovie aké nové mega-parametre 😎😊
to je ako s Gopro, vyjde novy model napr. Gopro12 ale fotografuje tak isto ako Gopro9, mierne zlepsenie je tam vo videu.. lenze to zlepsenie nemas sancu postrehnut novy dron je obdobne, mavic2 pro bol prelomovy, fotil ovela lepsie ako model pred nim, tam to bolo zretelne, ale 3 ani 4 fotia lepsie iba minimalne.. dalsi prelomovy model bude mavic FF s vymenitelnym objektivom, tam bude vidiet kvalitnejsi vystup Ten maly snimac nepusti Tak isto ako Gopro aj Mavic musia dalej vyrabat nove modely, aj ked fotia tak isto ako predosle modely
to je ako s Gopro, vyjde novy model napr. Gopro12 ale fotografuje tak isto ako Gopro9, mierne zlepsenie je tam vo videu.. lenze to zlepsenie nemas sancu postrehnut novy dron je obdobne, mavic2 pro bol prelomovy, fotil ovela lepsie ako model pred nim, tam to bolo zretelne, ale 3 ani 4 fotia lepsie iba minimalne.. dalsi prelomovy model bude mavic FF s vymenitelnym objektivom, tam bude vidiet kvalitnejsi vystup Ten maly snimac nepusti Tak isto ako Gopro aj Mavic musia dalej vyrabat nove modely, aj ked fotia tak isto ako predosle modely
OK, rozumiem. Prekladám si to tak, že obaja hovoríte, že drony sú vyspelá technológia, ktorá sa zlepšuje už len marginálne. Tu si zase musím poopraviť svoj dojem: Myslel som si, že je to technológia ešte stále v prudkom vývoji, ktorá sa skokovo zlepšuje medzi generáciami.
Zrejme som si preniesol dojmy z VR okuliarov, čo je posledný nový typ technológie, ktorý som skúsil. Tam je situácia iná - vývoj je na začiatku a súčasné výrobky sú buď prakticky nepoužiteľné (Meta Quest 3), alebo stoja 5.000 EUR (Apple Vision Pro).
OK, rozumiem. Prekladám si to tak, že obaja hovoríte, že drony sú vyspelá technológia, ktorá sa zlepšuje už len marginálne. Tu si zase musím poopraviť svoj dojem: Myslel som si, že je to technológia ešte stále v prudkom vývoji, ktorá sa skokovo zlepšuje medzi generáciami.
Zrejme som si preniesol dojmy z VR okuliarov, čo je posledný nový typ technológie, ktorý som skúsil. Tam je situácia iná - vývoj je na začiatku a súčasné výrobky sú buď prakticky nepoužiteľné (Meta Quest 3), alebo stoja 5.000 EUR (Apple Vision Pro).
myslim, ze bude trvat peknych par rokov vyvoja kym dokaze ten pidi snimac fotit v rovnakej kvalite ako dnesne FF, urcite sa na tom pracuje, ale tiez urcite to nebude buduci model moj taky biedny odhat 5-7 rokov.. ked si ochotny este pockat 7 rokov dovtedy tie drony budu fotit v podobnej kvalite ako mavic2 pro, ktory je uz asi 4 roky na trhu preco ked mas nejake financne limity, si ho nekupis na splatky? nedavno som videl akciu na mavic3 pro na splatky, uz neviem okolo 70 eur mesacne dva alebo tri roky.. to vobec nie je spatne ani to nijak nezatazi tvoju financnu situaciu, ked sa pokazi 3 krat, vratia ti vsetky peniaze a zoberies dalsi..
co sa tyka letovych vlastnosti, ovladania, doletu, kvality vystupu, je mavic 3 spicka.. to bol aj mavic 2, akurat mal len 1".. najvacsi rozdiel bol prave ten 1" vs 4/3".. ak mavic 4 nebude apsc, rozdiel medzi 3 a 4 bude este mensi.. a rad by som ti este pripomenul, ze si amater, co este nikdy nelietal.. a tym to jednoducho pada castejsie takze vyberaj aj podla tohto parametru (ano je tu platena sluzba dji care refresh, pri ktorej ti rozbiteho drona vymenia za noveho, ale musis ho mat, aspon trosky , takze ked ti uleti, strati sa v horach, lese, alebo ho utopis, mas smolu
myslim, ze bude trvat peknych par rokov vyvoja kym dokaze ten pidi snimac fotit v rovnakej kvalite ako dnesne FF, urcite sa na tom pracuje, ale tiez urcite to nebude buduci model moj taky biedny odhat 5-7 rokov.. ked si ochotny este pockat 7 rokov dovtedy tie drony budu fotit v podobnej kvalite ako mavic2 pro, ktory je uz asi 4 roky na trhu preco ked mas nejake financne limity, si ho nekupis na splatky? nedavno som videl akciu na mavic3 pro na splatky, uz neviem okolo 70 eur mesacne dva alebo tri roky.. to vobec nie je spatne ani to nijak nezatazi tvoju financnu situaciu, ked sa pokazi 3 krat, vratia ti vsetky peniaze a zoberies dalsi..
Môj finančný limit je hlavne ten, že musím presvedčiť manželku o naliehavej potrebe kúpy dronu. Pretože máme takú dohodu (kto to vymyslel?!), že nákupy nad 200 EUR si odúhlasujeme. To ešte bude fuška! 😂
co sa tyka letovych vlastnosti, ovladania, doletu, kvality vystupu, je mavic 3 spicka.. to bol aj mavic 2, akurat mal len 1".. najvacsi rozdiel bol prave ten 1" vs 4/3".. ak mavic 4 nebude apsc, rozdiel medzi 3 a 4 bude este mensi.. a rad by som ti este pripomenul, ze si amater, co este nikdy nelietal.. a tym to jednoducho pada castejsie takze vyberaj aj podla tohto parametru (ano je tu platena sluzba dji care refresh, pri ktorej ti rozbiteho drona vymenia za noveho, ale musis ho mat, aspon trosky , takze ked ti uleti, strati sa v horach, lese, alebo ho utopis, mas smolu
Čóóóó?! Padá?! Ja som si myslel, že mi to nespadne ani nenarazí NIKDY! Veď nemá to automatcké vyhýbanie sa prekážkam a čo všetko?! 😱😱😱
Zaujímavé, aj Schuberth, čo je špičková značka motocyklových prilieb (prílb? prilbov?) mala podobný program: Keď pri páde poškodíš prilbu, za lacný peniaz môžeš získať novú. Tieto veci treba vedieť a posúdiť či do toho pri kúpe ideš. Dík!
Čóóóó?! Padá?! Ja som si myslel, že mi to nespadne ani nenarazí NIKDY! Veď nemá to automatcké vyhýbanie sa prekážkam a čo všetko?! 😱😱😱
Zaujímavé, aj Schuberth, čo je špičková značka motocyklových prilieb (prílb? prilbov?) mala podobný program: Keď pri páde poškodíš prilbu, za lacný peniaz môžeš získať novú. Tieto veci treba vedieť a posúdiť či do toho pri kúpe ideš. Dík!
tak..stroje niesu dokonale a my takisto..a cim mensi skill (zaciatocnik), tym vacsia sanca chyby.. samozrejme, oproti fpv dronom, rc modelom, su tieto takmer blbuvzdorne, napriek tomu ludia kazdorocne prichadzaju o znacne percento.. napr. na tych fb dji strankach by si si precital stovky pribehov, ako sa to da
tak..stroje niesu dokonale a my takisto..a cim mensi skill (zaciatocnik), tym vacsia sanca chyby.. samozrejme, oproti fpv dronom, rc modelom, su tieto takmer blbuvzdorne, napriek tomu ludia kazdorocne prichadzaju o znacne percento.. napr. na tych fb dji strankach by si si precital stovky pribehov, ako sa to da
aale na to kasli..max. zopar pre vystrahu.. .. skor namakni, ako dobre lietat, dobre dron ovladat.. nejake videjka..a ideal je, na zopar prvych letov, mat niekoho so sebou, kto uz lieta..
K1000 ďaka za tému s dronmi, tiež som rozmýšľal nad touto zábavkou, ale skôr s nižšou cenovkou a ísť do DJI Mini 2. Nečudoval by som sa, keby na začiatku jeden padol za vlasť kým by som si zvykol na ovládanie Inak len pre info, v akom softe striháte video z dronu, alebo využívate len fotky?
K1000 ďaka za tému s dronmi, tiež som rozmýšľal nad touto zábavkou, ale skôr s nižšou cenovkou a ísť do DJI Mini 2. Nečudoval by som sa, keby na začiatku jeden padol za vlasť kým by som si zvykol na ovládanie Inak len pre info, v akom softe striháte video z dronu, alebo využívate len fotky?
Výborná diskusia. Veľa som sa dozvedel, vrátane praktických vecí, o ktorých som sa inde nedočítal a nebol by som ich docenil. Som vďačný.
Najviac ma teší, že sme sa všetci zhodli na jednom: Dron je fasa vec.
Je jedno z čoho striháš, najlepší soft je DaVinci resolve studio, oficiálne neplatená verzia s malými obmedzeniami, ale Ty si najdeš aj plnú verziu🙂. Momentálne asi verzia 19.3 beta. NVIDIA RTX s tým robí úžasné veci vrátane AI.
Výborná diskusia. Veľa som sa dozvedel, vrátane praktických vecí, o ktorých som sa inde nedočítal a nebol by som ich docenil. Som vďačný.
Ja som skôr rozmýšľal nad krátkymi videami, keď človek raz za čas vybehne z pracovného zhonu z mesta na dedinu a urobiť prelety ponad polia a stromy Ale naposledy som strihal videá s Movie Makerom po tom, čo sme digitalizovali videá z analógovej kamery cez TV kartu v kompe. A to už je pár rokov dozadu, ale dron ma láka tiež
Inak ani som netušil, ako sú drony zadelené do skupín a aké povinnosti určuje legislatíva. Ak som to správne pochopil, pri drone do váhy 250g (aj preto DJI Mini 2 SE) je potrebná registrácia drona ale online skúšky nie sú potrebné, čerpal som z týchto webov:
Je dron fasa vec?
Normálne uvažujem, že aj ja by som si jeden taký.
Je dron fasa vec na fotografovanie?
Chcel by som sa vyvarovať chyby, ktorú som už urobil X-krát v živote:
Keď s niečím začínam a kupujem si prvú vec daného druhu, kúpim si len takú lacnú základnú, že veď to mi stačí na začiatok, kým sa naučím. O pár mesiacov ale zistím, že základná lacná vec má prudké obmedzenia a že by som predsa len potreboval tú lepšiu drahšiu. Tak pekne krásne pod cenu predám alebo niekomu darujem to, čo som kúpil a miniem peniaze za pokročilejšiu verziu.
To je blbosť. Chcel by som sa tomu vyvarovať.
Napríklad píšu, že DJI Mini 4 Pro je najlepší dron pre začiatočníka a často jediný dron, ktorý bude človek potrebovať.
Ale fakt? Či ho zase budem o pár mesiacov predávať a kupovať Mavic 3 Pro?
Vďaka vopred za názory a rady.
takto..aj Minicko odvedie kus dobrej prace..ale..poznas to aj z bezneho fotenia, najlepsie zabery su
z netradicnych podmienok..prichadza burka, alebo je po burke, ale este fuka, atd..a so stabilnejsim dronom nafotis viac takychto zaberov..alebo si pri pobrezi a nad urcite kmh vetra nemozes fotit, tympadom tam mas sice male Mini zbytocne..
Mini je dobre do miernejlsich podmienok, ale tie nebyvaju v prirode vzdy..
nuz..vyriesili to 1/1.3 a potom skok do 4/3..v kombinacii s wide-tele..
nieco ako fuji..co ma apsc a stredoformat..a vynechalo ff
Pozriem si ako ľudia nosia tieto väčšie drony do terénu. Určite o tom budú články aj videá.
inak tam by si mohol nacerpat aj dost vedomosti..len najprv vyhladavaj cez vyhladavanie az potom sa pytaj..trochu su tam alergicki na newbies otazky..frajeri, co zabudli, ze aj oni boli telata
uz mavic 2 pro, ten s tym 1" bol technologicky mega nadupana masina..taka, ze keby si ho dnes
vedel kupit novy, absolutne nic by ti na nom nechybalo..
a mavic 3 je este viac..absolutne nemas na co cakat.. jedine na mastnu cenu
alebo..vlastne hej, ze po vydani 4ky, pojde dole s cenou 3ka
uz mavic 2 pro, ten s tym 1" bol technologicky mega nadupana masina..taka, ze keby si ho dnes
vedel kupit novy, absolutne nic by ti na nom nechybalo..
a mavic 3 je este viac..absolutne nemas na co cakat.. jedine na mastnu cenu
alebo..vlastne hej, ze po vydani 4ky, pojde dole s cenou 3ka
To je ako kupovať iPhone začiatkom septembra, keď o 2 týždne bude uvedený nový lepší.
To je ako kupovať iPhone začiatkom septembra, keď o 2 týždne bude uvedený nový lepší.
novy dron je obdobne, mavic2 pro bol prelomovy, fotil ovela lepsie ako model pred nim, tam to bolo zretelne, ale 3 ani 4 fotia lepsie iba minimalne.. dalsi prelomovy model bude mavic FF s vymenitelnym objektivom, tam bude vidiet kvalitnejsi vystup
Ten maly snimac nepusti
Tak isto ako Gopro aj Mavic musia dalej vyrabat nove modely, aj ked fotia tak isto ako predosle modely
novy dron je obdobne, mavic2 pro bol prelomovy, fotil ovela lepsie ako model pred nim, tam to bolo zretelne, ale 3 ani 4 fotia lepsie iba minimalne.. dalsi prelomovy model bude mavic FF s vymenitelnym objektivom, tam bude vidiet kvalitnejsi vystup
Ten maly snimac nepusti
Tak isto ako Gopro aj Mavic musia dalej vyrabat nove modely, aj ked fotia tak isto ako predosle modely
Tu si zase musím poopraviť svoj dojem: Myslel som si, že je to technológia ešte stále v prudkom vývoji, ktorá sa skokovo zlepšuje medzi generáciami.
Tu si zase musím poopraviť svoj dojem: Myslel som si, že je to technológia ešte stále v prudkom vývoji, ktorá sa skokovo zlepšuje medzi generáciami.
preco ked mas nejake financne limity, si ho nekupis na splatky? nedavno som videl akciu na mavic3 pro na splatky, uz neviem okolo 70 eur mesacne dva alebo tri roky.. to vobec nie je spatne ani to nijak nezatazi tvoju financnu situaciu, ked sa pokazi 3 krat, vratia ti vsetky peniaze a zoberies dalsi..
to bol aj mavic 2, akurat mal len 1"..
najvacsi rozdiel bol prave ten 1" vs 4/3"..
ak mavic 4 nebude apsc, rozdiel medzi 3 a 4 bude este mensi..
a rad by som ti este pripomenul, ze si amater, co este nikdy nelietal..
a tym to jednoducho pada castejsie
takze vyberaj aj podla tohto parametru
(ano je tu platena sluzba dji care refresh, pri ktorej ti rozbiteho
drona vymenia za noveho, ale musis ho mat, aspon trosky
strati sa v horach, lese, alebo ho utopis, mas smolu
preco ked mas nejake financne limity, si ho nekupis na splatky? nedavno som videl akciu na mavic3 pro na splatky, uz neviem okolo 70 eur mesacne dva alebo tri roky.. to vobec nie je spatne ani to nijak nezatazi tvoju financnu situaciu, ked sa pokazi 3 krat, vratia ti vsetky peniaze a zoberies dalsi..
Na splátky tiež nie je možnosť na zahodenie, dík!
to bol aj mavic 2, akurat mal len 1"..
najvacsi rozdiel bol prave ten 1" vs 4/3"..
ak mavic 4 nebude apsc, rozdiel medzi 3 a 4 bude este mensi..
a rad by som ti este pripomenul, ze si amater, co este nikdy nelietal..
a tym to jednoducho pada castejsie
takze vyberaj aj podla tohto parametru
(ano je tu platena sluzba dji care refresh, pri ktorej ti rozbiteho
drona vymenia za noveho, ale musis ho mat, aspon trosky
strati sa v horach, lese, alebo ho utopis, mas smolu
tym vacsia sanca chyby..
samozrejme, oproti fpv dronom, rc modelom, su tieto takmer blbuvzdorne,
napriek tomu ludia kazdorocne prichadzaju o znacne percento..
napr. na tych fb dji strankach by si si precital stovky pribehov, ako sa to da
tym vacsia sanca chyby..
samozrejme, oproti fpv dronom, rc modelom, su tieto takmer blbuvzdorne,
napriek tomu ludia kazdorocne prichadzaju o znacne percento..
napr. na tych fb dji strankach by si si precital stovky pribehov, ako sa to da
skor namakni, ako dobre lietat, dobre dron ovladat..
nejake videjka..a ideal je, na zopar prvych letov, mat niekoho
so sebou, kto uz lieta..
https://www.alza.sk/dji-mini-2-se-fly-more-combo-d7671942.htm
https://www.aprop.sk/clanok/legislativa-pravidla-lietanie-drony/
https://www.xtreme.sk/clanok/14/drony-legislativa-2024/