Fórum » Vyberáme fotoaparát

Oplatí sa iPhone Pro kvôli RAW-kám?

K1000
K1000 2024-09-12 08:58:18+02
Zdravím!

Rozmýšľam, že by som si tohto roku možno zaobstaral iPhone Pro, a síce kvôli možnosti fotiť do RAW. Zvyčajne si kupujem len také tie najlacnejšie ajfouny, či už Mini (keď ešte existoval), alebo non-Pro. Tie však neumožňujú fotiť do RAW - iba Pro to umožňujú.

Oplatí sa to?
Vy, čo máte skúsenosti s týmito RAW, sú to bohaté súbory s množstvom informácií, z ktorých sa dá vytiahnuť oveľa viac, než tie JPG čo ti ten ajfoun vypočíta sám? Alebo budem len na tom istom a nezískam nič naviac?

Vopred vďaka!

K1000
2024-09-12 19:24:46+02
Jedna fotka Nikon D780 + Sigma Art 24, panoráma z asi 16 záberov.
Druhá fotka iPhone 15 v režime PANO.

Kto rozpozná ktorá je ktorá bez nazerania do EXIFu?
0
2

blahoslav J B Art
2024-09-12 19:45:51+02
Moj Huawei Mate 20 pro z roku 2018 ma aj USB-C konektor, aj moznost fotit do RAW v nativnej aplikacii ... rovnako ako iPhone 15 Pro z roku 2023
0
0

K1000
2024-09-12 19:51:12+02
príspevok od: blahoslav J B Art
Moj Huawei Mate 20 pro z roku 2018 ma aj USB-C konektor, aj moznost fotit do RAW v nativnej aplikacii ... rovnako ako iPhone 15 Pro z roku 2023
Ha, lenže vieš, čo bude mať iOS 18 čo výjde teraz?! Možnosť umiestniť ikonky KDEKOĽVEK na obrazovke!!
To si nečakal, čo?! Šach mat, mike drop, bum!

🤣🤣🤣🤣🤣
0
2
editovaný

JohnNewton
2024-09-12 20:19:30+02
príspevok od: Jozi Mačutek
Trošku mimo tému, ale...
Ja som kúpil radu pro hlavne kvôli 10bit log Prores, a fakt som ostal v úžase z toho výstupu a možnostiami následneho colorgradingu, fakticky ťažko okrem DOF rozoznať rozdiel s výstopom 10bit z A7IV.
Apple kodek je málo účinnejší ako H.265 ale objemnejší ako H.265. Na YT je video ktoré ich porovnáva ale aj kde porovnáva Apple 15 a GoPro 12 (tiež 10bit, log, Flat HDR,5,3k . Tam má Goprp navrch.Dosť mýtov panuje ohľadne spracovanie videa Jablkom, niekde je o10 % rýchlejšie ale inde o 200-300%pomalšie ako porovnateľné PC. Výhodou jablčných notbookov je vyššia energeticka účinnosť, výhoda pri strihu na batériu.
0
0

Paladin25
2024-09-12 20:29:41+02
príspevok od: JohnNewton
Apple kodek je málo účinnejší ako H.265 ale objemnejší ako H.265. Na YT je video ktoré ich porovnáva ale aj kde porovnáva Apple 15 a GoPro 12 (tiež 10bit, log, Flat HDR,5,3k . Tam má Goprp navrch.Dosť mýtov panuje ohľadne spracovanie videa Jablkom, niekde je o10 % rýchlejšie ale inde o 200-300%pomalšie ako porovnateľné PC. Výhodou jablčných notbookov je vyššia energeticka účinnosť, výhoda pri strihu na batériu.
Kde je prosím ťa o 200 - 300 % pomalšie?
0
0

K1000
2024-09-12 20:34:56+02
Teraz sa už objavili notebooky s tými novými Qualcomm čipmi založenými tiež na architektúre ARM, tak tá batérriová výhoda sa možno čoskoro vyrovná.
Neviem, či všetok relevantný software už bol prepísaný pre Windows for ARM.

Ja už rok a pol prevádzkujem Windows for ARM v emulácii cez Parallels na Mac M2 Pro a funguje bezchybne. Používam síce len kancelárske aplikácie, ale zato aj také, ktoré nie sú prepísané pre ARM a fungujú v emulácii x64 (dvojitá emuácia). Nespoznal by si rozdiel.

A Mac na tých svojich 44 stupňov, akoby sa nič nedialo. Ventilátor vôbec nepočuť.
0
0
editovaný

JohnNewton
2024-09-12 20:59:51+02
príspevok od: Paladin25
Kde je prosím ťa o 200 - 300 % pomalšie?
Napr. tu, dostatočne podrobne, fy vybavuje domáce i profi štúdiá na zákazku:https://www.pugetsystems.com/labs/articles/mac-vs-pc-for-content-creation-2024/

napr:
0
0

fatality
2024-09-12 21:11:41+02
A tak ono zasa výhoda mobilnej fotografie je v tom automatickom spracovaní. Ten obraz čo víde z mobilu je na lepší ako vychádzal v minulosti z lacných kompaktov. A hlavne veľa ľudí sa nevenovalo post-procesu s tými kompaktami. V tomto je mobil pokrok že to na istú úroveň spracuje sám.
hej, len si treba dobre vybrat, dokonca nie ani znacku, ale konkretny model..
lebo charakter postprocesu sa meni u niektorych znaciek od generacie ku generacii, alebo aj z modelu na model..
asi len apple to ma konzistentnejsie..
cinske znacky fakt chaos, od presaturovanych vystupov az po podsaturovane..
a aj samsung to nema uplne kozistentne..
a niekedy to clovek ani nema moznost ovplyvnit..len si vybrat viac ci menej saturovane..viac ci menej hdrkoidne..
0
1

tyto
2024-09-12 22:52:57+02
tiez nemam dobre skusenosti s RAWom z mobilu, ale tiez je to zo starej S9. Teraz su sice tie stroje riadny kus inde, ale ked sa zamyslim, naco by som potreboval RAW z mobilu? Ako to tu uz bolo spomenute, je to vela namahy pre fotku, ktoru pouzijes k comu...na web?
Sice som videl nejake video, ze tipek tlacil metrovu fotku z mobilu, ale zvysoval tam rozlisenie a co ja viem co. Tak preco rovno nefotit na fotak ak chces velkoplosnu tlac.

Ja pouzivam fotak v mobile na dokumentacne fotky, alebo ked potrebujem dakomu daco poslat. Aj ked odkedy mam iphone, je to o dacom inom, viac fotim aj mobilom...nahradza mi sirokac. ALe aj tak len JPG, lebo vacsinu prace urobi mobil a len to dotiahnes v nejakej apke.

Proste RAW v mobile mi pride ako zbytocnost
0
3

K1000
2024-09-12 23:23:22+02
príspevok od: tyto
tiez nemam dobre skusenosti s RAWom z mobilu, ale tiez je to zo starej S9. Teraz su sice tie stroje riadny kus inde, ale ked sa zamyslim, naco by som potreboval RAW z mobilu? Ako to tu uz bolo spomenute, je to vela namahy pre fotku, ktoru pouzijes k comu...na web?
Sice som videl nejake video, ze tipek tlacil metrovu fotku z mobilu, ale zvysoval tam rozlisenie a co ja viem co. Tak preco rovno nefotit na fotak ak chces velkoplosnu tlac.

Ja pouzivam fotak v mobile na dokumentacne fotky, alebo ked potrebujem dakomu daco poslat. Aj ked odkedy mam iphone, je to o dacom inom, viac fotim aj mobilom...nahradza mi sirokac. ALe aj tak len JPG, lebo vacsinu prace urobi mobil a len to dotiahnes v nejakej apke.

Proste RAW v mobile mi pride ako zbytocnost
Ja som rozmýšľal tým spôsobom, že keď už jediné čo mám pri sebe je ten mobil, tak aspoň ním urobiť čo najlepšiu fotku.

Ale podľa toho, čo píšete, on ti vo väčšine prípadov vygeneruje najlepšiu fotku sám, bez potreby vyvolávať z RAW-u.

Jedine že by sa potvrdilo, že tie Apple ProRAW sú fakt niečo viac, teda že majú v sebe informácie tak z RAW-u, ako aj z výpočtovej fotografie a že sa z toho dá vydolovať viac, než by mobil vygeneroval sám a zároveň viac, než by si dostal z tradičného RAW-u.

To by som chcel preskúmať, možno pôjdem do toho Pro. Už dávno som nemal Pro, má aj iné výhody ako lepší displej, kvalitnejšie video, tretí objektív a podobne.
0
2

Paladin25
2024-09-13 07:18:33+02
príspevok od: fatality
hej, len si treba dobre vybrat, dokonca nie ani znacku, ale konkretny model..
lebo charakter postprocesu sa meni u niektorych znaciek od generacie ku generacii, alebo aj z modelu na model..
asi len apple to ma konzistentnejsie..
cinske znacky fakt chaos, od presaturovanych vystupov az po podsaturovane..
a aj samsung to nema uplne kozistentne..
a niekedy to clovek ani nema moznost ovplyvnit..len si vybrat viac ci menej saturovane..viac ci menej hdrkoidne..
Áno plný súhlas.
0
0

Paladin25
2024-09-13 07:44:27+02
Napr. tu, dostatočne podrobne, fy vybavuje domáce i profi štúdiá na zákazku:https://www.pugetsystems.com/labs/articles/mac-vs-pc-for-content-creation-2024/

napr:
Neviem či niečo čítam zle.

Ale teda porovnávame notebook vs stolné PC? Očakával by som tam MAC studio v porovnaní.

Ale v pohode do tohto vlákna to nepatrí tak to tu nemusíme dalej rozoberať.
0
0

tyto
2024-09-13 08:05:38+02
príspevok od: K1000
Ja som rozmýšľal tým spôsobom, že keď už jediné čo mám pri sebe je ten mobil, tak aspoň ním urobiť čo najlepšiu fotku.

Ale podľa toho, čo píšete, on ti vo väčšine prípadov vygeneruje najlepšiu fotku sám, bez potreby vyvolávať z RAW-u.

Jedine že by sa potvrdilo, že tie Apple ProRAW sú fakt niečo viac, teda že majú v sebe informácie tak z RAW-u, ako aj z výpočtovej fotografie a že sa z toho dá vydolovať viac, než by mobil vygeneroval sám a zároveň viac, než by si dostal z tradičného RAW-u.

To by som chcel preskúmať, možno pôjdem do toho Pro. Už dávno som nemal Pro, má aj iné výhody ako lepší displej, kvalitnejšie video, tretí objektív a podobne.
...ide ti o co najlepsiu fotku...ako asi tu vsetkym...tak zakladna otazka, z coho budes mat lepsiu fotku z fotaku alebo z mobilu? Tu dokola riesena velkost cipu na ktorej zalezi???

Lenze fotku robi fotograf nie fotak, alebo mobil. Nie je to o pixeloch, optike a detajloch, je to o spravnom momente, kompozicii, svetle a tvojom oku fotografa.

Ked chces chod donho, co som cital je to pecka.
Aj pokrok vo fotke z mobilu je uz pre mna nepochopitelny. Zena ma S22 oproti mojej S9 uz bola supa a to bola S9 vo svojej dobe nieco. Teraz mam od kamosky Iphone 11 a ten sa mi paci este viac ako S22. Takze nove PROcko bude zasa inde.

Proste na ten RAW by som sa ja osobne nespoliehal. Vyhoda mobilu nie je RAW, ale prave to ze ho mas pri sebe a ze urobi za teba gro postprocesu.
0
1

K1000
2024-09-13 08:06:49+02
Neviem či niečo čítam zle.

Ale teda porovnávame notebook vs stolné PC? Očakával by som tam MAC studio v porovnaní.

Ale v pohode do tohto vlákna to nepatrí tak to tu nemusíme dalej rozoberať.
V pohode, ja som už pôvodnú otázku dostal zodpovedanú od viacerých kolegov (ďakujem!), takže ak chcete aj o niečom inom, nie je problém.
0
0

K1000
2024-09-13 08:12:13+02
príspevok od: tyto
...ide ti o co najlepsiu fotku...ako asi tu vsetkym...tak zakladna otazka, z coho budes mat lepsiu fotku z fotaku alebo z mobilu? Tu dokola riesena velkost cipu na ktorej zalezi???

Lenze fotku robi fotograf nie fotak, alebo mobil. Nie je to o pixeloch, optike a detajloch, je to o spravnom momente, kompozicii, svetle a tvojom oku fotografa.

Ked chces chod donho, co som cital je to pecka.
Aj pokrok vo fotke z mobilu je uz pre mna nepochopitelny. Zena ma S22 oproti mojej S9 uz bola supa a to bola S9 vo svojej dobe nieco. Teraz mam od kamosky Iphone 11 a ten sa mi paci este viac ako S22. Takze nove PROcko bude zasa inde.

Proste na ten RAW by som sa ja osobne nespoliehal. Vyhoda mobilu nie je RAW, ale prave to ze ho mas pri sebe a ze urobi za teba gro postprocesu.
V podstate súhlas. Podobne sa aj ostatní vyjadrili. Tvoja posledná veta je za mňa zhrnutím celej tejto diskusie.
0
1

juve16
2024-09-13 08:17:25+02
príspevok od: blahoslav J B Art
Podobne, mám Huawei mate 10 pro z 2018 a z fotiek tlačím bežne kalendáre vo veľkosti A3. Partnerka má samsung z 2023 a je to oproti tomuto blato.
Všeobecne som toho názoru, že pri dobrom svetle nebude veľký rozdiel medzi fotkami z mobilu a zrkadlovkou (mimo zoomovania - tam bude rozdiel v ostrosti). V tme, šere sa to porovnávať nedá. Aj čo pozerám originál výstupy v recenziách z najlepších fotomobilov súčasnosti, na foťáky sa to proste nechytá. Rawko to nezachráni. Určite treba kombináciu mobil+foťák.
0
2

K1000
2024-09-13 08:37:37+02
príspevok od: juve16
Podobne, mám Huawei mate 10 pro z 2018 a z fotiek tlačím bežne kalendáre vo veľkosti A3. Partnerka má samsung z 2023 a je to oproti tomuto blato.
Všeobecne som toho názoru, že pri dobrom svetle nebude veľký rozdiel medzi fotkami z mobilu a zrkadlovkou (mimo zoomovania - tam bude rozdiel v ostrosti). V tme, šere sa to porovnávať nedá. Aj čo pozerám originál výstupy v recenziách z najlepších fotomobilov súčasnosti, na foťáky sa to proste nechytá. Rawko to nezachráni. Určite treba kombináciu mobil+foťák.
Podľa mojich skúseností sú ešte rozdiely medzi mobilom a fotoaparátom aj pri ideálnom svetle, napríklad v množstve zachytených detailov.

Tu hore som dal dve fotky krajiny, jednu mobilovku a jednu zo zrkadlovky s kvalitným sklom. Tu to až tak nevidno, lebo sú to zmenšeniny na 5 MB, ale v Lightroome vidím markatné rozdiely v zachytených detailoch.

Ale aj tak, nie sú tie dve fotky kvalitatívne omnoho bližšie, než majú akékoľvek právo byť? Zatraceně blízko, ako hovoria bratia Česi?

Iste to bude aj spracovaním, niekto šikovnejší by z tých DSLR RAW vyťažil oveľa viac než ja, ale aj tak...

(P.S. Tá panoráma je z ôsmich fotiek, nie zo šestnástich ako som tam napísal. Lebo je to len jeden rad, nie dva rady nad sebou).
0
0
editovaný

Paladin25
2024-09-13 08:45:26+02
Podľa mojich skúseností sú ešte rozdiely medzi mobilom a fotoaparátom aj pri ideálnom svetle, napríklad v množstve zachytených detailov.

Tu hore som dal dve fotky krajiny, jednu mobilovku a jednu zo zrkadlovky s kvalitným sklom. Tu to až tak nevidno, lebo sú to zmenšeniny na 5 MB, ale v Lightroome vidím markatné rozdiely v zachytených detailoch.

Ale aj tak, nie sú tie dve fotky kvalitatívne omnoho bližšie, než majú akékoľvek právo byť? Zatraceně blízko, ako hovoria bratia Česi?

Iste to bude aj spracovaním, niekto šikovnejší by z tých DSLR RAW vyťažil oveľa viac než ja, ale aj tak...

(P.S. Tá panoráma je z ôsmich fotiek, nie zo šestnástich ako som tam napísal. Lebo je to len jeden rad, nie dva rady nad sebou).
Áno tie fotky sú zatracene blízko (po zmenšení) v plnej veľkosti už až tak nie.
Možnosti postprocesu sú tiež diametrálne odlišné.

Každopádne ak to zmenšíš a postneš na socialne siete alebo hoc aj sem na ephoto - zbadať rozdiel je ťažké. Čo je to dosť desivé!
0
1

K1000
2024-09-13 08:52:04+02
Áno tie fotky sú zatracene blízko (po zmenšení) v plnej veľkosti už až tak nie.
Možnosti postprocesu sú tiež diametrálne odlišné.

Každopádne ak to zmenšíš a postneš na socialne siete alebo hoc aj sem na ephoto - zbadať rozdiel je ťažké. Čo je to dosť desivé!
Ja mám na to taký jednoduchý test: 65" televízor Samsung The Frame, ktorý funguje aj ako fotorámček.

Zobrazíš na ňom fotku zo zrkadlovky: Radosť pozerať.
Dáš mobilovku: Jdu ven blít, velebnosti 😂

Na tých 65" sa to už sakra ukáže, no...
0
0
editovaný

JohnNewton
2024-09-13 09:59:05+02
Ja mám na to taký jednoduchý test: 65" televízor Samsung The Frame, ktorý funguje aj ako fotorámček.

Zobrazíš na ňom fotku zo zrkadlovky: Radosť pozerať.
Dáš mobilovku: Jdu ven blít, velebnosti 😂

Na tých 65" sa to už sakra ukáže, no...
No na tej uhlopriečke stačí pozerať aj bežné HD vyseilanie ako istú cestu k bulímii🤗
0
0
editovaný

Strana 4 z 13

Inzercia