Fórum » Vyberáme fotoaparát

Oplatí sa iPhone Pro kvôli RAW-kám?

K1000
K1000 2024-09-12 08:58:18+02
Zdravím!

Rozmýšľam, že by som si tohto roku možno zaobstaral iPhone Pro, a síce kvôli možnosti fotiť do RAW. Zvyčajne si kupujem len také tie najlacnejšie ajfouny, či už Mini (keď ešte existoval), alebo non-Pro. Tie však neumožňujú fotiť do RAW - iba Pro to umožňujú.

Oplatí sa to?
Vy, čo máte skúsenosti s týmito RAW, sú to bohaté súbory s množstvom informácií, z ktorých sa dá vytiahnuť oveľa viac, než tie JPG čo ti ten ajfoun vypočíta sám? Alebo budem len na tom istom a nezískam nič naviac?

Vopred vďaka!

K1000
2024-09-12 12:31:48+02
príspevok od: Paladin25
Nato existuje odpoveď - malý foťák najaká Fuji X100, Ricoh GR. To dáš do kapsy a ani o tom nevieš.

Ale hej mal som to doma podobne. Načo stále ťaháš ten foťák atd. ale aj to sa časom mení a vyvýja teraz po mne manželka "kriči" ak nedajbože vytiahnem mobil na niečo že načo som si kupoval tie drahé foťáky keď vyťahujem mobil
Mám Sony RX100. Zlatá vecička.
0
1

K1000
2024-09-12 12:40:13+02
príspevok od: fatality
ta "normal" fotka dost hruza oproti tej z "camera+" 😮..
farebne a svetlom mdla a s divnou aurou hore..
Ono tam tá divná aura v skutočnosti nie je. To len pri tom náhľade iPhone automaticky detekuje hlavný objekt a zvýrazňuje ho pomocou takej aury po obvode - pre prípad, že by si ho chcel vystrihnúť. Pripájam originál fotky z Camera+ (tá svetlejšia) a sériovej app-ky (tá tmavšia).
0
0

K1000
2024-09-12 12:40:59+02
príspevok od: jozef84
Aj Sony RX100 urobí z RAW dobrý výsledok a strčíš do vrecka. Ale Fuji a Ricoh sú ešte ďalej. Podobne vreckový je aj Fuji E a k tomu ľahučký objektív 18mm, alebo 15-45 a veľmi slušný výsledok.
Sony RX-100 rules! 😎👍🏻
0
1

K1000
2024-09-12 12:42:48+02
príspevok od: Rofo
Skus si stiahnúť apku Adobe Lr do mobilu a môžeš fotiť do DNG v hociakom smartfóne.
To som nevedel, dík! Pripájam fotku obrazovky keď sa fotí cez Lr + výstup.
0
1

fatality
2024-09-12 12:43:33+02
Skus si stiahnúť apku Adobe Lr do mobilu a môžeš fotiť do DNG v hociakom smartfóne.
super..diky..
0
0

K1000
2024-09-12 12:46:43+02
Aký je potom zmysel / výhoda iPhone Pro že akože len on fotí do RAW, keď aj na hocijakom nie-Pro iPhone pomocou vhodnej app-ky môžeš tiež fotiť do RAW?

Je tam nejaký rozdiel medzi Pro RAW natívne a nie-Pro RAW pomocou app-ky?

Či zase len nejaký marketingový oblb od Apple?
0
0
editovaný

K1000
2024-09-12 12:54:13+02
príspevok od: gianmarco1
nepreplo ti kameru? jedna snímka je fotena s 12Mp a druha s 24Mp, poprípade mi ešte napadá skontrolovať settings v Appke Camera+
tiež ju mám 100 rokov, ešte z čias, keď natívna appka camera v iphone neumožňovala žiadne nastavenie, len stlačenie spúšte.
Myslím, že nie, všimni si, na obidvoch píše, že použil ten 26-mm objektív. Aj ohnisko tak približne zodpovedá pohľadu - je to približne rovnaké.

Možno, že keď Camera+ fotí do TIFF / DNG, tak musí zredukovať megapixle aby sa to vôbec dalo? 🤷🏼‍♂️
0
0

JohnNewton
2024-09-12 13:03:53+02
Neoplatí, ani náhodou 🤗
0
0

Linuxak
2024-09-12 13:05:40+02
príspevok od: K1000
Aký je potom zmysel / výhoda iPhone Pro že akože len on fotí do RAW, keď aj na hocijakom nie-Pro iPhone pomocou vhodnej app-ky môžeš tiež fotiť do RAW?

Je tam nejaký rozdiel medzi Pro RAW natívne a nie-Pro RAW pomocou app-ky?

Či zase len nejaký marketingový oblb od Apple?
Hodil som do prílohy fotku z mobilu, fotil som do DNG s apkou ProCam X a poviem ti, že keby som vedel že tak budú lietať farby asi by som fotil rovno do jpgčka a nechal to na mobil. Samozrejme som ich trošku pritiahol ale DNG z mobilu a LR si až tak nerozumeli vo farbách a musel som sa zabávať
0
1

Paladin25
2024-09-12 13:10:35+02
príspevok od: fatality
noo..nieje to to iste..
kedysi sme si kupovali male fotaky k velkym, ze tie budeme nosit so sebou vzdy,
ked velke nie..
ale casom level lenivost pokrocil a stale nemame pri sebeu ani tie..
viem to z vlastnej skusenosti
zvykol som si do vacku, len tak, supnut g7x, ale casom som to prestal robit..
a bravam si ju len ked idem von s umyslom fotit - nalahko..
a ulohu "maleho fotaku vzdy pri sebe" prebrali mobily..
lebo je to predmet, ktory mame fakt vzdy pri sebe (z mnohych inych dovodov, nez foto pohotovost ,
lebo kvalita vystupu stupla takmer na uroven "tych malych fotakov" a ani si za
to moc nepriplacame
Áno - ale žiaľ s fotenia s mobilom nemám takú radosť.

Ešte by ma zaujímalo koľko hoc aj tu aktívnych fotografov upravuje RAW z mobilu? Môj odhad je že to číslo bude veľmi malé ale možno budeme prekvapení ....
0
1

Paladin25
2024-09-12 13:12:11+02
Dík za tip!
0
0

Paladin25
2024-09-12 13:15:13+02
Aj Sony RX100 urobí z RAW dobrý výsledok a strčíš do vrecka. Ale Fuji a Ricoh sú ešte ďalej. Podobne vreckový je aj Fuji E a k tomu ľahučký objektív 18mm, alebo 15-45 a veľmi slušný výsledok.
áno mám aj ten zabudol som ho dať do zoznamu ale radšej beriem Fuji.
RX100 som už v podstate posunul dcére - každopádne tiež som sa tam s rawom trápil viac ako z hoc akej zrkadlovky čo som vlasnil.
0
1

K1000
2024-09-12 13:19:03+02

Ešte by ma zaujímalo koľko hoc aj tu aktívnych fotografov upravuje RAW z mobilu? Môj odhad je že to číslo bude veľmi malé ale možno budeme prekvapení ....
Minimálne jeden uznávaný fotograf tu nedávno dal na hodnotenie jednu mobilovku z iPhonu Pro. Pýtal som sa ho, či ju upravoval z RAW-ka a potvrdil mi, že áno 😊

Nápoveda: Zvyčajne fotí Olympusom OM-D E-M1 😊
0
0

Paladin25
2024-09-12 13:21:34+02
príspevok od: K1000
Minimálne jeden uznávaný fotograf tu nedávno dal na hodnotenie jednu mobilovku z iPhonu Pro. Pýtal som sa ho, či ju upravoval z RAW-ka a potvrdil mi, že áno 😊

Nápoveda: Zvyčajne fotí Olympusom OM-D E-M1 😊
Viem videl som to. Zaujímavé a v rámci diskusie hodnotné by bolo vidieť originál heif/jpeg pre porovnanie.

Ale súhlasím určite sú ľudia čo to využijú.
0
1

jozef84
2024-09-12 13:24:19+02
áno mám aj ten zabudol som ho dať do zoznamu ale radšej beriem Fuji.
RX100 som už v podstate posunul dcére - každopádne tiež som sa tam s rawom trápil viac ako z hoc akej zrkadlovky čo som vlasnil.
Máš pravdu. DX má skrátka viac rezerv. U Sony treba viac pritlačiť na pílu a priostriť, pridať saturáciu, clarity a separátne úpravy o 50% viac ako u bežnej zrkadlovky. Inak je to taký "Yperit bez farby a zápachu".
0
1

Paladin25
2024-09-12 13:26:51+02
Máš pravdu. DX má skrátka viac rezerv. U Sony treba viac pritlačiť na pílu a priostriť, pridať saturáciu, clarity a separátne úpravy o 50% viac ako u bežnej zrkadlovky. Inak je to taký "Yperit bez farby a zápachu".
Preto v minulosti ked som skúšal raw z mobilu bol to boj a nakoniec som si povedal že to nato nestoji. Ale doba pokročila a dnes to už môže byť lepšie.
0
1

Linuxak
2024-09-12 13:36:14+02
Preto v minulosti ked som skúšal raw z mobilu bol to boj a nakoniec som si povedal že to nato nestoji. Ale doba pokročila a dnes to už môže byť lepšie.
Presne tak, mám rovnaké skúsenosti
0
1

jozef84
2024-09-12 13:40:52+02
Tiež mám ten názor, že sa moc s tým neoplatí párať.Mobil to urobí väčšinou lepšie. Mobil má vysoký výpočtový výkon, dokáže pospájať viac expozícií do jednej, vie porovnať fotky s databázou na nete a "vylepšiť" fotky, aby boli vizuálne "krajšie". Na sociálne siete je to v pohode a vyzerajú pekne v náhľade. A niekedy aj na tlač pohľadnicových fotiek.
0
0

K1000
2024-09-12 13:43:11+02
Tiež mám ten názor, že sa moc s tým neoplatí párať.Mobil to urobí väčšinou lepšie. Mobil má vysoký výpočtový výkon, dokáže pospájať viac expozícií do jednej, vie porovnať fotky s databázou na nete a "vylepšiť" fotky, aby boli vizuálne "krajšie". Na sociálne siete je to v pohode a vyzerajú pekne v náhľade. A niekedy aj na tlač pohľadnicových fotiek.
Zaujímavé, to by som si nebol myslel. Bol by som čakal, že RAW-ko bude vždy lepšie.

Ako vás tak čítam, RAW-ká z mobilu teda nemajú veľký zmysel.
0
0
editovaný

fatality
2024-09-12 13:46:39+02

to ani ja
ale jednoducho..ten fotak (akykolvek) nemam vzdy pri sebe..
mobil a kluce hej
ako..vedel by som si predstavit, ze pri prisnej discipline by som vedel mat
stale pri sebe nieco ako g9x, rx100 verziu bez vykl. displeja, nieco z tych
starsich malych canon gecok, s 1/1.7 snimacom ..alebo ricoh gr..
ale aj tam by sa stavalo, ze by som nan zabudol..
kdezto na mobil a kluce nezabudam nikdy
0
0

Strana 2 z 13

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()