Rozmýšľam, že by som si tohto roku možno zaobstaral iPhone Pro, a síce kvôli možnosti fotiť do RAW. Zvyčajne si kupujem len také tie najlacnejšie ajfouny, či už Mini (keď ešte existoval), alebo non-Pro. Tie však neumožňujú fotiť do RAW - iba Pro to umožňujú.
Oplatí sa to? Vy, čo máte skúsenosti s týmito RAW, sú to bohaté súbory s množstvom informácií, z ktorých sa dá vytiahnuť oveľa viac, než tie JPG čo ti ten ajfoun vypočíta sám? Alebo budem len na tom istom a nezískam nič naviac?
Nato existuje odpoveď - malý foťák najaká Fuji X100, Ricoh GR. To dáš do kapsy a ani o tom nevieš.
Ale hej mal som to doma podobne. Načo stále ťaháš ten foťák atd. ale aj to sa časom mení a vyvýja teraz po mne manželka "kriči" ak nedajbože vytiahnem mobil na niečo že načo som si kupoval tie drahé foťáky keď vyťahujem mobil
ta "normal" fotka dost hruza oproti tej z "camera+" 😮.. farebne a svetlom mdla a s divnou aurou hore..
Ono tam tá divná aura v skutočnosti nie je. To len pri tom náhľade iPhone automaticky detekuje hlavný objekt a zvýrazňuje ho pomocou takej aury po obvode - pre prípad, že by si ho chcel vystrihnúť. Pripájam originál fotky z Camera+ (tá svetlejšia) a sériovej app-ky (tá tmavšia).
Aj Sony RX100 urobí z RAW dobrý výsledok a strčíš do vrecka. Ale Fuji a Ricoh sú ešte ďalej. Podobne vreckový je aj Fuji E a k tomu ľahučký objektív 18mm, alebo 15-45 a veľmi slušný výsledok.
Aký je potom zmysel / výhoda iPhone Pro že akože len on fotí do RAW, keď aj na hocijakom nie-Pro iPhone pomocou vhodnej app-ky môžeš tiež fotiť do RAW?
Je tam nejaký rozdiel medzi Pro RAW natívne a nie-Pro RAW pomocou app-ky?
nepreplo ti kameru? jedna snímka je fotena s 12Mp a druha s 24Mp, poprípade mi ešte napadá skontrolovať settings v Appke Camera+ tiež ju mám 100 rokov, ešte z čias, keď natívna appka camera v iphone neumožňovala žiadne nastavenie, len stlačenie spúšte.
Myslím, že nie, všimni si, na obidvoch píše, že použil ten 26-mm objektív. Aj ohnisko tak približne zodpovedá pohľadu - je to približne rovnaké.
Možno, že keď Camera+ fotí do TIFF / DNG, tak musí zredukovať megapixle aby sa to vôbec dalo? 🤷🏼♂️
Aký je potom zmysel / výhoda iPhone Pro že akože len on fotí do RAW, keď aj na hocijakom nie-Pro iPhone pomocou vhodnej app-ky môžeš tiež fotiť do RAW?
Či zase len nejaký marketingový oblb od Apple?
Hodil som do prílohy fotku z mobilu, fotil som do DNG s apkou ProCam X a poviem ti, že keby som vedel že tak budú lietať farby asi by som fotil rovno do jpgčka a nechal to na mobil. Samozrejme som ich trošku pritiahol ale DNG z mobilu a LR si až tak nerozumeli vo farbách a musel som sa zabávať
noo..nieje to to iste.. kedysi sme si kupovali male fotaky k velkym, ze tie budeme nosit so sebou vzdy, ked velke nie.. ale casom level lenivost pokrocil a stale nemame pri sebeu ani tie.. viem to z vlastnej skusenosti zvykol som si do vacku, len tak, supnut g7x, ale casom som to prestal robit.. a bravam si ju len ked idem von s umyslom fotit - nalahko.. a ulohu "maleho fotaku vzdy pri sebe" prebrali mobily.. lebo je to predmet, ktory mame fakt vzdy pri sebe (z mnohych inych dovodov, nez foto pohotovost , lebo kvalita vystupu stupla takmer na uroven "tych malych fotakov" a ani si za to moc nepriplacame
Áno - ale žiaľ s fotenia s mobilom nemám takú radosť.
Ešte by ma zaujímalo koľko hoc aj tu aktívnych fotografov upravuje RAW z mobilu? Môj odhad je že to číslo bude veľmi malé ale možno budeme prekvapení ....
Aj Sony RX100 urobí z RAW dobrý výsledok a strčíš do vrecka. Ale Fuji a Ricoh sú ešte ďalej. Podobne vreckový je aj Fuji E a k tomu ľahučký objektív 18mm, alebo 15-45 a veľmi slušný výsledok.
áno mám aj ten zabudol som ho dať do zoznamu ale radšej beriem Fuji. RX100 som už v podstate posunul dcére - každopádne tiež som sa tam s rawom trápil viac ako z hoc akej zrkadlovky čo som vlasnil.
Ešte by ma zaujímalo koľko hoc aj tu aktívnych fotografov upravuje RAW z mobilu? Môj odhad je že to číslo bude veľmi malé ale možno budeme prekvapení ....
Minimálne jeden uznávaný fotograf tu nedávno dal na hodnotenie jednu mobilovku z iPhonu Pro. Pýtal som sa ho, či ju upravoval z RAW-ka a potvrdil mi, že áno 😊
Minimálne jeden uznávaný fotograf tu nedávno dal na hodnotenie jednu mobilovku z iPhonu Pro. Pýtal som sa ho, či ju upravoval z RAW-ka a potvrdil mi, že áno 😊
Nápoveda: Zvyčajne fotí Olympusom OM-D E-M1 😊
Viem videl som to. Zaujímavé a v rámci diskusie hodnotné by bolo vidieť originál heif/jpeg pre porovnanie.
áno mám aj ten zabudol som ho dať do zoznamu ale radšej beriem Fuji. RX100 som už v podstate posunul dcére - každopádne tiež som sa tam s rawom trápil viac ako z hoc akej zrkadlovky čo som vlasnil.
Máš pravdu. DX má skrátka viac rezerv. U Sony treba viac pritlačiť na pílu a priostriť, pridať saturáciu, clarity a separátne úpravy o 50% viac ako u bežnej zrkadlovky. Inak je to taký "Yperit bez farby a zápachu".
Máš pravdu. DX má skrátka viac rezerv. U Sony treba viac pritlačiť na pílu a priostriť, pridať saturáciu, clarity a separátne úpravy o 50% viac ako u bežnej zrkadlovky. Inak je to taký "Yperit bez farby a zápachu".
Preto v minulosti ked som skúšal raw z mobilu bol to boj a nakoniec som si povedal že to nato nestoji. Ale doba pokročila a dnes to už môže byť lepšie.
Preto v minulosti ked som skúšal raw z mobilu bol to boj a nakoniec som si povedal že to nato nestoji. Ale doba pokročila a dnes to už môže byť lepšie.
Tiež mám ten názor, že sa moc s tým neoplatí párať.Mobil to urobí väčšinou lepšie. Mobil má vysoký výpočtový výkon, dokáže pospájať viac expozícií do jednej, vie porovnať fotky s databázou na nete a "vylepšiť" fotky, aby boli vizuálne "krajšie". Na sociálne siete je to v pohode a vyzerajú pekne v náhľade. A niekedy aj na tlač pohľadnicových fotiek.
Tiež mám ten názor, že sa moc s tým neoplatí párať.Mobil to urobí väčšinou lepšie. Mobil má vysoký výpočtový výkon, dokáže pospájať viac expozícií do jednej, vie porovnať fotky s databázou na nete a "vylepšiť" fotky, aby boli vizuálne "krajšie". Na sociálne siete je to v pohode a vyzerajú pekne v náhľade. A niekedy aj na tlač pohľadnicových fotiek.
Zaujímavé, to by som si nebol myslel. Bol by som čakal, že RAW-ko bude vždy lepšie.
Ako vás tak čítam, RAW-ká z mobilu teda nemajú veľký zmysel.
to ani ja ale jednoducho..ten fotak (akykolvek) nemam vzdy pri sebe.. mobil a kluce hej ako..vedel by som si predstavit, ze pri prisnej discipline by som vedel mat stale pri sebe nieco ako g9x, rx100 verziu bez vykl. displeja, nieco z tych starsich malych canon gecok, s 1/1.7 snimacom ..alebo ricoh gr.. ale aj tam by sa stavalo, ze by som nan zabudol.. kdezto na mobil a kluce nezabudam nikdy
Oplatí sa iPhone Pro kvôli RAW-kám?
Rozmýšľam, že by som si tohto roku možno zaobstaral iPhone Pro, a síce kvôli možnosti fotiť do RAW. Zvyčajne si kupujem len také tie najlacnejšie ajfouny, či už Mini (keď ešte existoval), alebo non-Pro. Tie však neumožňujú fotiť do RAW - iba Pro to umožňujú.
Oplatí sa to?
Vy, čo máte skúsenosti s týmito RAW, sú to bohaté súbory s množstvom informácií, z ktorých sa dá vytiahnuť oveľa viac, než tie JPG čo ti ten ajfoun vypočíta sám? Alebo budem len na tom istom a nezískam nič naviac?
Vopred vďaka!
Ale hej mal som to doma podobne. Načo stále ťaháš ten foťák atd. ale aj to sa časom mení a vyvýja teraz po mne manželka "kriči" ak nedajbože vytiahnem mobil na niečo
farebne a svetlom mdla a s divnou aurou hore..
tiež ju mám 100 rokov, ešte z čias, keď natívna appka camera v iphone neumožňovala žiadne nastavenie, len stlačenie spúšte.
Možno, že keď Camera+ fotí do TIFF / DNG, tak musí zredukovať megapixle aby sa to vôbec dalo? 🤷🏼♂️
kedysi sme si kupovali male fotaky k velkym, ze tie budeme nosit so sebou vzdy,
ked velke nie..
ale casom level lenivost pokrocil
viem to z vlastnej skusenosti
zvykol som si do vacku, len tak, supnut g7x, ale casom som to prestal robit..
a bravam si ju len ked idem von s umyslom fotit - nalahko..
a ulohu "maleho fotaku vzdy pri sebe" prebrali mobily..
lebo je to predmet, ktory mame fakt vzdy pri sebe (z mnohych inych dovodov, nez foto pohotovost
lebo kvalita vystupu stupla takmer na uroven "tych malych fotakov" a ani si za
to moc nepriplacame
RX100 som už v podstate posunul dcére
Ale súhlasím určite sú ľudia čo to využijú.
RX100 som už v podstate posunul dcére
Ako vás tak čítam, RAW-ká z mobilu teda nemajú veľký zmysel.
ale jednoducho..ten fotak (akykolvek) nemam vzdy pri sebe..
mobil a kluce hej
ako..vedel by som si predstavit, ze pri prisnej discipline
stale pri sebe nieco ako g9x, rx100 verziu bez vykl. displeja, nieco z tych
starsich malych canon gecok, s 1/1.7 snimacom ..alebo ricoh gr..
ale aj tam by sa stavalo, ze by som nan zabudol..
kdezto na mobil a kluce nezabudam nikdy