Fórum » Vyberáme fotoaparát

Oplatí sa iPhone Pro kvôli RAW-kám?

K1000
K1000 2024-09-12 08:58:18+02
Zdravím!

Rozmýšľam, že by som si tohto roku možno zaobstaral iPhone Pro, a síce kvôli možnosti fotiť do RAW. Zvyčajne si kupujem len také tie najlacnejšie ajfouny, či už Mini (keď ešte existoval), alebo non-Pro. Tie však neumožňujú fotiť do RAW - iba Pro to umožňujú.

Oplatí sa to?
Vy, čo máte skúsenosti s týmito RAW, sú to bohaté súbory s množstvom informácií, z ktorých sa dá vytiahnuť oveľa viac, než tie JPG čo ti ten ajfoun vypočíta sám? Alebo budem len na tom istom a nezískam nič naviac?

Vopred vďaka!

Paladin25
2024-09-12 13:53:14+02
príspevok od: fatality
to ani ja
ale jednoducho..ten fotak (akykolvek) nemam vzdy pri sebe..
mobil a kluce hej
ako..vedel by som si predstavit, ze pri prisnej discipline by som vedel mat
stale pri sebe nieco ako g9x, rx100 verziu bez vykl. displeja, nieco z tych
starsich malych canon gecok, s 1/1.7 snimacom ..alebo ricoh gr..
ale aj tam by sa stavalo, ze by som nan zabudol..
kdezto na mobil a kluce nezabudam nikdy
Áno, je to o disciplíne ja 95% času zo sebou ten foťák mám.

Ale stane sa že ho nevytiahnem a odfotím niečo mobilom Nie vždy mi to stojí zato.

Skúšal si aj editovať RAW z mobilu?
0
0

Paladin25
2024-09-12 13:54:34+02
príspevok od: K1000
Zaujímavé, to by som si nebol myslel. Bol by som čakal, že RAW-ko bude vždy lepšie.

Ako vás tak čítam, RAW-ká z mobilu teda nemajú veľký zmysel.
RAW bude lepší - ide o pomer úsilia, ktorý do toho musíš venovať aby si dostal požadovaný výsledok.

Ja som v minulosti vyhodnotil že mi to zato nestojí, ale si ma nakopol a ked bude čas asi to skúsim znovu
0
1

jozef84
2024-09-12 13:56:55+02
Zaujímavé, to by som si nebol myslel. Bol by som čakal, že RAW-ko bude vždy lepšie.

Rawko má vždy viac možností úprav ako formát JPEG. Zmysel to má, keď nemáš možnosť to nafotiť lepšie s foťákom(nemal si foťák) a jedná sa o unikátne fotky. Ale je to niekedy trápenie dosiahnuť prijateľné farby, ostrosť, vzhľad, atď. Pokiaľ nájdeš nastavenia, kedy tvoj výsledok bude lepší, ako dokáže mobil "vylepšiť" fotky, tak choď do toho. Ale tie "rezervy" , kedy niečo zachrániš z RAWU sú omnoho menšie ako z väčších snímačov. Pokiaľ budeš robiť skladané fotky, aby si zväčšil dynamický rozsah v ťažkej scéne, tak na hranie by to bolo. Ale načo, keď to za teba urobí a dopočíta aj sám mobil.
0
1

K1000
2024-09-12 13:57:13+02
Tu je info od Apple o tom ich ProRAW formáte:

https://support.apple.com/en-us/119916

Vraj spája informácie obsiahnuté v tradičnom RAW s informáciami zo spracovania obrazu mobilom, čiže asi to "vylepšovanie" čo spomínal Jozef.
To znie dobre.

Stále mi nie je jasné, či toto je exkluzívne len pre ajfoun Pro, alebo to isté dokážeš aj s nie-Pro pomocou vhodnej app-ky (napríklad Lr). Tipujem, že nie - asi to bude len pre foun Pro. Pretože to je vec od Apple, ktorú oni vyvinuli. Jedine, že by dali k tomu prístup aj vývojárom od iných firiem... 🤷🏼‍♂️

Zatiaľ v tom nemám úplne jasno, ešte poštudujem a dám vedieť keď niečo.
0
1

jozef84
2024-09-12 14:04:35+02

Vraj spája informácie obsiahnuté v tradičnom RAW s informáciami zo spracovania obrazu mobilom, čiže asi to "vylepšovanie" čo spomínal Jozef.
To znie dobre.

Stále mi nie je jasné, či toto je exkluzívne len pre ajfoun Pro, alebo to isté dokážeš aj s nie-Pro pomocou vhodnej app-ky (napríklad Lr). Tipujem, že nie - asi to bude len pre foun Pro. Pretože to je vec od Apple, ktorú oni vyvinuli. Jedine, že by dali k tomu prístup aj vývojárom od iných firiem... 🤷🏼‍♂️

Vraj čerpá informácie aj z databázy fotiek, potom vyrovnáva dynamický rozsah scény(obloha, okolie) a vie "nahradiť " prechodový filter, keď má menej svetla, tak spojí viac záberov do jedného(zbiera svetlo) - ale inteligentne dopočítaním. Každý z týchto výrobcov má svoje algoritmy a vylepšuje fotky hlavne u vlajkových lodí. Najlepšie je pozriet na DXOMark a poštudovať:
https://www.dxomark.com/smartphones/reviews/
0
1

fatality
2024-09-12 14:37:41+02

zalezi od situacie, tvojich schopnosti a preferencii..
ak nie si velmi zdatny a scena je narocna (napr. low light, protisvedlo, dynamicky
narocna scena), je lepsie nechat to na (kvalitne fotiaci) mobil, ktory nafoti viac zaberov,
spoji viac expozicii, primerane doostri, odsumi atd..
ak mas inu predstavu o vyslednej foto, nez vystup mobilu, na scenu staci jeden (raw) zaber a
ovladas postproces, je lepsie fotit do rawu..
0
3

fatality
2024-09-12 14:43:31+02
príspevok od: Paladin25
Áno, je to o disciplíne ja 95% času zo sebou ten foťák mám.

Ale stane sa že ho nevytiahnem a odfotím niečo mobilom Nie vždy mi to stojí zato.

Skúšal si aj editovať RAW z mobilu?
tak tam nieje o com, ak dokazes mat fotak u seba takmer tak isto, ako mobil,
je to jasna volba..
noo myslel som si, ze moj mobil do rawu nefoti a az tu som sa dozvedel,
ze vlastne ano (lr)
skusim niekedy porovnavacku..
0
3

fatality
2024-09-12 14:45:04+02

To znie dobre.

tak to je potom myslim unikat a velka vychytavka..
de fakto spojednie vypoctovej fotografie a rawu..
0
1

K1000
2024-09-12 14:46:10+02
tak to je potom myslim unikat a velka vychytavka..
de fakto spojednie vypoctovej fotografie a rawu..
Len či to je pravda... 😅
0
0

fatality
2024-09-12 14:56:14+02
Len či to je pravda... 😅
myslim ze hej..
nech si o apple tvrdi kto co chce (obcas sa aj ja pridam, najma k posmechu i-ovciam a vytvaraniu atmosfery, ze vsetko od apple je "magic" ), ale techniku maju kvalitnu..
napr. ak si pozries stranky gsmarena.com, maju tam taku porovnavaciu scenu, ako na dpreview.com, a iphony maju jednu z najostrejsich optik vobec..
vyrovnaju sa im iba vlajky od samsungu a xiaomi..
0
0

K1000
2024-09-12 15:19:09+02
myslim ze hej..
nech si o apple tvrdi kto co chce (obcas sa aj ja pridam, najma k posmechu i-ovciam a vytvaraniu atmosfery, ze vsetko od apple je "magic" ), ale techniku maju kvalitnu..
napr. ak si pozries stranky gsmarena.com, maju tam taku porovnavaciu scenu, ako na dpreview.com, a iphony maju jednu z najostrejsich optik vobec..
vyrovnaju sa im iba vlajky od samsungu a xiaomi..
Áno, z viacerých zdrojov čítam, že fakt je to tak: Apple ProRAW kombinuje klasické RAW-ko s výpočtovou fotografiou. Pridáva do RAW-ka údaje zo Smart HDR, Deep Fusion a Night mode.

Príklady zdrojov info, kde som to čítal / počul:

https://www.alessandromichelazzi.com/everything-about-apple-proraw-a-full-complete-review/
https://www.youtube.com/watch?v=y9RA6R-2zZY
https://www.youtube.com/watch?v=0LXExadptgk

A áno, je to špecifické len pre rad Pro.

Čo sa týka Apple, ja mám taký kontroverzný postoj k nim, "love-hate relationship", ako sa povie. Na jednej strane som si obľúbil ich výrobky (niektoré sú geniálne, viď MacMini), na druhej strane mi je nesympatická ich snaha vytrieskať z ľudí čo najviac prachov za každú cenu.
0
3

Jozi Mačutek
2024-09-12 16:00:04+02
Trošku mimo tému, ale...
Ja som kúpil radu pro hlavne kvôli 10bit log Prores, a fakt som ostal v úžase z toho výstupu a možnostiami následneho colorgradingu, fakticky ťažko okrem DOF rozoznať rozdiel s výstopom 10bit z A7IV.
0
2

fatality
2024-09-12 16:24:37+02
Áno, z viacerých zdrojov čítam, že fakt je to tak: Apple ProRAW kombinuje klasické RAW-ko s výpočtovou fotografiou. Pridáva do RAW-ka údaje zo Smart HDR, Deep Fusion a Night mode.

Príklady zdrojov info, kde som to čítal / počul:

https://www.alessandromichelazzi.com/everything-about-apple-proraw-a-full-complete-review/
https://www.youtube.com/watch?v=y9RA6R-2zZY
https://www.youtube.com/watch?v=0LXExadptgk

A áno, je to špecifické len pre rad Pro.

Čo sa týka Apple, ja mám taký kontroverzný postoj k nim, "love-hate relationship", ako sa povie. Na jednej strane som si obľúbil ich výrobky (niektoré sú geniálne, viď MacMini), na druhej strane mi je nesympatická ich snaha vytrieskať z ľudí čo najviac prachov za každú cenu.
s tym Applom suhlasim na 100%..na druhu stranu tvrdia, ze ludia u nich za tie prachy (a koli tym prachom) dostanu viac..co je v podstate pravda, lebo vdaka tym peniazom si mozu dovolit zaplatit spickovy vyvoj a techniku (vid aj teraz tie 3nm A18, ktore su momentalne tusim jedine chipy na svete..v smartphone sfere..vyrobene tou technologiou..)..
0
1

seifi
2024-09-12 17:13:22+02
už idú na nás úpravy pomocou AI, tak ja neviem ja som v tomto konzervatívec, mobil využívam na odfotenie otváracích hodín apod ; ale tá neochota či nevyužitie mobilu na fotenie bude vyplývať z nefotenia cez displej; aj kompakt s hľadáčikom / G5X;
naopak - čo nedajú na lepší kompakt nejaký okresaný mobil pre možnosť zatelefonovať si v prípade potreby / najlepšie na ktorý sa nedá dovolať, z ktorého sa dá len telefonovať
0
2

Paladin25
2024-09-12 18:23:47+02
príspevok od: seifi
už idú na nás úpravy pomocou AI, tak ja neviem ja som v tomto konzervatívec, mobil využívam na odfotenie otváracích hodín apod ; ale tá neochota či nevyužitie mobilu na fotenie bude vyplývať z nefotenia cez displej; aj kompakt s hľadáčikom / G5X;
naopak - čo nedajú na lepší kompakt nejaký okresaný mobil pre možnosť zatelefonovať si v prípade potreby / najlepšie na ktorý sa nedá dovolať, z ktorého sa dá len telefonovať
Tento koncept skúšal Samsung hádam 10 rokov dozadu ak ma pamät neklame.

Vtedy sa to neujalo. Doba sa ale zmenila. Možno by to dnes prešlo
0
1

fatality
2024-09-12 18:36:19+02
príspevok od: seifi
upravy s AI uz mas aj v Photoshope, Lightroome a ostatnych editoroch
noo ved ked to mas rad takto, tak nic nemen, zoberes kluce, mobil a g5x a si vybaveny
vyhoda mobilu je len, ked sa ti okrem klucov a smartphonu nechce nic ine brat..
holt lenivie tento svet
0
1
editovaný

fatality
2024-09-12 18:44:46+02
príspevok od: Paladin25
Tento koncept skúšal Samsung hádam 10 rokov dozadu ak ma pamät neklame.

Vtedy sa to neujalo. Doba sa ale zmenila. Možno by to dnes prešlo
dnes davaju na "lepsie mobily nejake okresane kompakty pre moznost zafotit si v pripade potreby"
0
1

K1000
2024-09-12 19:10:05+02
príspevok od: Jozi Mačutek
Trošku mimo tému, ale...
Ja som kúpil radu pro hlavne kvôli 10bit log Prores, a fakt som ostal v úžase z toho výstupu a možnostiami následneho colorgradingu, fakticky ťažko okrem DOF rozoznať rozdiel s výstopom 10bit z A7IV.
To som si musel vygúgliť čo to vôbec je - vysvitlo, že video 😅
Ja o videu nula celá nula.
Jediné čo viem je, že Bentley raz pred desiatimi rokmi natočili reklamu iPhonom 5S. Odvtedy mi nejako utkvelo, že iPhony budú asi robiť obstojné video 😄

https://youtu.be/PQmzuT0C8T4?si=leZEK8OsPH4_yKSc
0
0

K1000
2024-09-12 19:13:56+02
Ktovie, či aj Sangsungy a iní Androidi majú taký nejaký ekvivalent k tomu Apple ProRAW.
A ktovie, či ten ProRAW je fakt dobrá vec.

Bude to treba vyskúšať.

Ďalšia vec čo som si tak všimol na ajfounoch je, že PANO režim robí lepšie fotky, než normálny režim. Ktovie prečo 🤷🏼‍♂️
0
0

Paladin25
2024-09-12 19:14:40+02
dnes davaju na "lepsie mobily nejake okresane kompakty pre moznost zafotit si v pripade potreby"
A tak ono zasa výhoda mobilnej fotografie je v tom automatickom spracovaní. Ten obraz čo víde z mobilu je na lepší ako vychádzal v minulosti z lacných kompaktov. A hlavne veľa ľudí sa nevenovalo post-procesu s tými kompaktami. V tomto je mobil pokrok že to na istú úroveň spracuje sám.
0
0

Strana 3 z 13

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()