Fórum » Vyberáme fotoaparát

Rada pre nováčika

KlaudiaH
2024-11-24 11:46:15+01
Dobrý deň milovníci fotografovania . Som tu nová a idem si po radu . Rada by som si zadovážila niaky fotoaparát / zrkadlovku . Niečo na domáce používanie ,portréty dieťaťa , pripadne vianočné fotenie rodiny a pod. Nehľadala niečo drahé ,keďže sa bude jednať o príležitostne fotenie avšak niečo kvalitne . Viete mi prosím poradiť . Samozrejme budem kukať pravdepodobne aj fotaky z druhej ruky . Ďakujem veľmi pekne za každú radu 😇

robertondrejovic
2024-11-24 12:44:53+01
Zrkadlovku by som už vynechal,tie mali hlavný nedostatok presne zaostriť a to je pre úspešný snímok to najdôležitejšie.Teraz práve vydali bezzrkadlovku Nikon Z50 II, má všetko čo začiatočník dokáže využiť, a hlavne vylepšené presné ostrenie také aké majú aj profi modely. Fotím Nikon fotoaparátmi od roku 2010 osobne mám vyskúšaných dosť modelov a aj stará verzia Nikon Z50 je v mojej výbave a na vami uvedené situácie je aj to postačujúci stroj. Ale hlavné je naučiť sa fotiť ak neviem čo robím tak radšej použiť automatiku ak sú fotky rozmazané alebo inak technicky nevydarené na vine je fotograf nie foťák. Samozrejme neviem ako ste na tom z rozpočtom, ale pri cenovej relácii 1000 euro ako je Nikon Z 50II to začína, aby to malo celé zmysel a bolo vidieť rozdiel od mobilu, lebo tie už vo fotení veľmi pokročili.

JohnNewton
2024-11-24 13:11:55+01
Ako si napísala "niaký"😉, fotomobil Ti urobí lepšiu službu, zvlášť keď o tom veľa nevieš, vrátane následnej úpravy fotografie. Ušetríš si prípadné sklamanie, čas, a možno aj financie.

Rolo79
2024-11-24 16:27:34+01
Sú okolnosti kedy zohráva rolu veľkosť snímača a v tomto fotomobily ťahajú za kratší koniec. Majú omnoho menší senzor než MFT a to som pritom MFT foťak dal preč, keďže za slabších svetelných podmienok už bolo vidno zrnenie.
Ďalej veľke plus pre vymeniteľné objektívy a plus pre hľadáčik.
Ďalej, keď bežné používanie fotomobilu spôsobí vybitie akumulátora v nevhodnej situácii zatiaľ čo foťak odpočíva s plne nabitým akumulátorom.

JohnNewton
2024-11-24 17:09:58+01
príspevok od: Rolo79
Sú okolnosti kedy zohráva rolu veľkosť snímača a v tomto fotomobily ťahajú za kratší koniec. Majú omnoho menší senzor než MFT a to som pritom MFT foťak dal preč, keďže za slabších svetelných podmienok už bolo vidno zrnenie.
Ďalej veľke plus pre vymeniteľné objektívy a plus pre hľadáčik.
Ďalej, keď bežné používanie fotomobilu spôsobí vybitie akumulátora v nevhodnej situácii zatiaľ čo foťak odpočíva s plne nabitým akumulátorom.
Veru, odpočívajúci fotoaparát sa nevybije, ale ani nič nenafotí , ako aj odpočívajúci mobil

JohnNewton
2024-11-24 17:32:49+01
To sa začiatočník dosť zapotí , kým sa priblíži fotoaparátom k dobrému mobilu:
www.ephoto.sk/ephoto/redakcny-blog/fotostlpcek-132024/

Paladin25
2024-11-24 17:49:41+01
príspevok od: JohnNewton
Tak zrovna ten mobil si nekupuje každý

Ale inak súhlasím.

JohnNewton
2024-11-24 18:06:37+01
príspevok od: Paladin25
Tak zrovna ten mobil si nekupuje každý

Ale inak súhlasím.
Tak určite nie, ale už od cca 600 € to je veľmi slušné, a to sa môže aj priemerná foto výbava rýchlo vyšplhať na nekresťanské ceny.

Rofo
2024-11-24 19:04:52+01
Prišla si na fotoportál aby ti poradili nejaký foták. A tí milovníci fotografie ti poradili mobil !!! 😂😃😊

To keď chceš nejaký skutočný foťák to musíš mať hlavne obrovskýýý talent, a potom študovať dni a noci teóriu svetla a preštudovať desiatky kních o technike fotenia a možno až potom po tejto tvrdej snahe ti to vylúdi nejaký obrázok. Ale pozor! Nebude to ešte také dobré ako z toho mobilu. Ešte musíš čítať manuály a technickú dokumentáciu toho prístroja … A nezabudni na objektívy, ďalšie roky štúdia.
Takéto náročné prekážky musíme my fotografi prekonať kým dostaneme jeden jediný obrázok z toho zložitého prístroja. Preto je teraz len na ttebe či chceš podstúpiť túto tŕnistú cestu …

robertondrejovic
2024-11-24 19:12:57+01
To je nám čo fotíme foťákmi jasné. Je tu ešte jedna dôležitá vec. Na čom sa budú fotky pozerať? Ak na mobile, ako je to v 99% ľudí okolo mňa, tak naozaj môže prísť sklamanie, tam nevidno žiadny rozdiel. Ja čo posielam fotky z akcií kamarátom z Nikonu Z 7 tak všetci to pozerajú len na mobile a potom nechápu načo sa ťahám z fotobatohom. Jeden to raz pozeral aj v počítači ,ale len v akomsi základnom prehliadači kde obrázok bol veľký ako v mobile. Poznámka že treba okno zobraziť na celú obrazovku nenašla pochopenie. Odpoveď bola, je mi to jedno. Takže milá KlaudiaH, foťák len vtedy ak sa chcem naučiť fotiť, mať pod kontrolou expozičný trojuholník a hĺbku ostrosti , možnosť fotiť v horších svetelných podmienkach a meniť objektívy.Úpravu fotiek brať ako relax nie záťaž. Mať radosť z vlastného výsledku , nie z produktu umelej inteligencie.A pracovať a pozerať fotky na veľkom,najlepšie pre grafiku určenom monitore.
Ak je to jedno na čom či len na mobile, potom je aj jedno čím je to odfotené. Nič lepšie sa nezobrazí.

seifi
2024-11-24 19:27:24+01
príspevok od: Rofo
Prišla si na fotoportál aby ti poradili nejaký foták. A tí milovníci fotografie ti poradili mobil !!! 😂😃😊

To keď chceš nejaký skutočný foťák to musíš mať hlavne obrovskýýý talent, a potom študovať dni a noci teóriu svetla a preštudovať desiatky kních o technike fotenia a možno až potom po tejto tvrdej snahe ti to vylúdi nejaký obrázok. Ale pozor! Nebude to ešte také dobré ako z toho mobilu. Ešte musíš čítať manuály a technickú dokumentáciu toho prístroja … A nezabudni na objektívy, ďalšie roky štúdia.
Takéto náročné prekážky musíme my fotografi prekonať kým dostaneme jeden jediný obrázok z toho zložitého prístroja. Preto je teraz len na ttebe či chceš podstúpiť túto tŕnistú cestu …
talent, študovať dni a noci, preštudovať desiatky kníh, manuály, tech.dokumentácia, ďalšie roky štúdia ... toto nehrozí ani študentom školy v Opave ... ešte si aj mňa vystrašil pani nech si kúpi foťák a fotí, a sem tam nech jej niekto k tomu niečo povie alebo jej poradím jednu knižku na večer a vybavené; dáma nepovedala že chce patriť do klubu Magbum photos

JohnNewton
2024-11-24 19:39:47+01
príspevok od: robertondrejovic
To je nám čo fotíme foťákmi jasné. Je tu ešte jedna dôležitá vec. Na čom sa budú fotky pozerať? Ak na mobile, ako je to v 99% ľudí okolo mňa, tak naozaj môže prísť sklamanie, tam nevidno žiadny rozdiel. Ja čo posielam fotky z akcií kamarátom z Nikonu Z 7 tak všetci to pozerajú len na mobile a potom nechápu načo sa ťahám z fotobatohom. Jeden to raz pozeral aj v počítači ,ale len v akomsi základnom prehliadači kde obrázok bol veľký ako v mobile. Poznámka že treba okno zobraziť na celú obrazovku nenašla pochopenie. Odpoveď bola, je mi to jedno. Takže milá KlaudiaH, foťák len vtedy ak sa chcem naučiť fotiť, mať pod kontrolou expozičný trojuholník a hĺbku ostrosti , možnosť fotiť v horších svetelných podmienkach a meniť objektívy.Úpravu fotiek brať ako relax nie záťaž. Mať radosť z vlastného výsledku , nie z produktu umelej inteligencie.A pracovať a pozerať fotky na veľkom,najlepšie pre grafiku určenom monitore.
Ak je to jedno na čom či len na mobile, potom je aj jedno čím je to odfotené. Nič lepšie sa nezobrazí.
Nestraš, aj webkamera je cesta 😆

robertondrejovic
2024-11-24 19:52:11+01
príspevok od: Rofo

Nemyslím, žeby tu niekto mal úmysel niekoho odradiť od kúpy fotoaparátu. Naopak,nech nás je čo najviac ,aby ich bolo komu vyrábať a zdokonalovať, radi uvítame nového člena ktorý používa foťák. Ale vyjasniť nováčikovi, čo od kúpy fotoaparátu treba čakať a čo nie pokladám za správne. Áno KlaudiaH učíme sa roky,celý život, ale na prvé fotenie foťákom stačí dať baterku,pamäťovú kartu a zapnúť plnú automatiku. Vychutnať si prvé snímky ktoré nemajú byť prečo zlé.A potom neskôr začať fotiť v poloautomatickom režime či plnom manuáli. Ale to už to učenie a naozaj na dlho. Ja dodnes pozerám aj expozičné dáta fotiek hlavne p.Karola Srnca a učím aj keď už fotím 40rokov.

robertondrejovic
2024-11-24 20:10:51+01
príspevok od: seifi
talent, študovať dni a noci, preštudovať desiatky kníh, manuály, tech.dokumentácia, ďalšie roky štúdia ... toto nehrozí ani študentom školy v Opave ... ešte si aj mňa vystrašil pani nech si kúpi foťák a fotí, a sem tam nech jej niekto k tomu niečo povie alebo jej poradím jednu knižku na večer a vybavené; dáma nepovedala že chce patriť do klubu Magbum photos
Mne to tiež hlava neberie a nemám šancu sa dovtípiť či je to myslené vážne alebo sarkazmus.

RobinoB
2024-11-24 20:44:12+01
Tiež som dúfala ,že dostanem radu na fotak . Zatiaľ bez úspechu , mobil nemám pláne si kupovať 😁 ale aj tak ďakujem za každú radu , neradu. Chcela som len možno radu na lacnejší fotak ( možno fotak ,ktorý ma niekto vyskúšaný pri jeho začiatkoch )na ktorý odfotím veci ktoré chcem a niečo si naštudujem ,výmyslim ,premyslím a počas materskej sa budem doučovať a vzdelávať . Snáď si teda poradím 😇 Ďakujem

RobinoB
2024-11-24 20:50:51+01
Reagovala som z iného profilu -môjho ocinka ,keďže používame rovnaký PC v domácnosti a poradila som mu opýtať sa ho na tomto forume očividne sa zabudol odhlásiť 🙈 a ja som si to nevšimla . KlaudiaH ... tiež sa pýtal na fotoaparát .

blahoslav J B Art
2024-11-24 20:56:52+01
v sobotu som bol na oslave v restauracii, cez den tam bolo dost svetla, fotil som s mojim Google Pixelom 7 Pro, svagor s iPhone 15 Pro a boli z toho celkom pouzitelne fotky

kamarat tam na chvilu prisiel s fotakom Fuji X-E3 so setovym objektivom 18-55 a s bleskom Godox, tak som cvakol par fotiek s nasadenym bleskom na fotaku v automatickom rezime fotaku aj blesku, strop bol biely a nebol vysoky, tak som blesk vyklopil nahor s vystrcenou bielou kartickou, boli z toho technicky kvalitne fotky, samozrejme kvalitnejsie ako z mobilov

takze za mna staci akakolvek sucasna bezzrkadlovka (tato Fuji X-E3 vysla na trh pred 7 rokmi v 2017), aj so setovym objektivom a kompatibilnym systemovym bleskom ... a daju sa s tym vyfotit kvalitne fotky aj v interieri v plne automatickom rezime

Rofo
2024-11-24 22:02:21+01
Myslel som to ako sarkazmus samozrejme. Hocijaký foťák s portrétnym objektívom keď si dnes kúpi, a zapne zaostrovanie na tváričku, tak sa s ním naučí fotiť rodinu. Aj keď nikdy nefotila. Na fotografickom portály jej ale doporúčujú mobil

Paladin25
2024-11-24 22:32:44+01
Nestraš, aj webkamera je cesta 😆
Nestraš a neprivolávaj toho-čo-ho-netreba-menovať!

Paladin25
2024-11-24 22:36:19+01
Len je rozdieľ kedy sme začínali fotiť "my" a "vy" a kedy chce začať fotiť ona.

Niekedy bol úspech odfotiť snímok. K spokojnosti stačilo menej.

Dnes keď mobil obsahuje pokročilý počítač, ktorý na základe algoritmov upravý snímok tak aby sa publiku páčilo je ťažké niekomu vysvetliť že to, čo vylezie z fotoaparátu za stovky-tisícky eur treba ešte spracovávať v programe za dalšie desiatky-stovky eur.

Toto si treba uvedomiť. A áno dá sa fotiť aj do jpg a môže to byť fajn (ale treba foťák adektávne nastaviť) a aj tak ten jpeg zvládne standardne lepšie práve ten mobil.

Strana 1 z 4

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()