Fórum » Vyberáme fotoaparát

Rada pre nováčika

KlaudiaH
KlaudiaH 2024-11-24 11:46:15+01
Dobrý deň milovníci fotografovania . Som tu nová a idem si po radu . Rada by som si zadovážila niaky fotoaparát / zrkadlovku . Niečo na domáce používanie ,portréty dieťaťa , pripadne vianočné fotenie rodiny a pod. Nehľadala niečo drahé ,keďže sa bude jednať o príležitostne fotenie avšak niečo kvalitne . Viete mi prosím poradiť . Samozrejme budem kukať pravdepodobne aj fotaky z druhej ruky . Ďakujem veľmi pekne za každú radu 😇

Paladin25
2024-11-24 22:40:18+01
príspevok od: KlaudiaH
Dobrý deň milovníci fotografovania . Som tu nová a idem si po radu . Rada by som si zadovážila niaky fotoaparát / zrkadlovku . Niečo na domáce používanie ,portréty dieťaťa , pripadne vianočné fotenie rodiny a pod. Nehľadala niečo drahé ,keďže sa bude jednať o príležitostne fotenie avšak niečo kvalitne . Viete mi prosím poradiť . Samozrejme budem kukať pravdepodobne aj fotaky z druhej ruky . Ďakujem veľmi pekne za každú radu 😇
Na začiatok je to skoro úplne jedno. Technika za posledných 10-15 rokov ti dovolí vyfotiť kvalitné a dobré snímky.

Aj moja prastará D3000 od Nikonu (čo je uplny low-end na ktorom som začínal) dokáže spraviť s lacnou Nikon 50 1,8 lepšu fotku ako akýkoľvek mobil - ak to preženiem cez PC a patrične upravím.

Koľko chceš do začiatku investovať?

Paladin25
2024-11-24 22:45:45+01
príspevok od: Rofo
Myslel som to ako sarkazmus samozrejme. Hocijaký foťák s portrétnym objektívom keď si dnes kúpi, a zapne zaostrovanie na tváričku, tak sa s ním naučí fotiť rodinu. Aj keď nikdy nefotila. Na fotografickom portály jej ale doporúčujú mobil
Áno len to nebude úplne to lacné riešenie. Lebo ked sa bavíme o auto-ostrení na tváričku tak sme už pri MILC a tie zasa úplne lacné nie sú.

Kedže píše že sa tomu chce venovať len občas tak je otázne či sa bude venovať aj editu tých fotiek. Ak nie tak by nebolo sklamanie... áno my vieme ako z foťáku dostať aj pekný jpeg. Ale tiež to žiaľ nejde samé a je za tým dosť driny.

Najlepšie to vidieť pri krajinkách kde väčina jpeg z foťáku nevyzerá lepšie ako jpeg z mobilu (za ideálneho svetla) nakoľko ten mobil to spracuje lepšie ako to dokáže spracovať akýkoľvek fotoaparát. Ak to preženieme následne cez PC tak sa karta dramaticky otáča. Ale ak niekto napíše že chce fotiť príležitostne tak je otázka či sa k editu vôbec dostane.

JohnNewton
2024-11-25 06:50:55+01
príspevok od: Paladin25
Na začiatok je to skoro úplne jedno. Technika za posledných 10-15 rokov ti dovolí vyfotiť kvalitné a dobré snímky.

Aj moja prastará D3000 od Nikonu (čo je uplny low-end na ktorom som začínal) dokáže spraviť s lacnou Nikon 50 1,8 lepšu fotku ako akýkoľvek mobil - ak to preženiem cez PC a patrične upravím.

Koľko chceš do začiatku investovať?
Tak technika stará 1O a viac rokov zápasila s množstvom problémov, FF,BF, kontinuálne ostrenie, stabilizácia, DR, slabé video, roztrasenie snímača ...... atď..., a nováčik to nevie identifikovať, iba vidí, že výsledok nie je taký ako očakával.Do toho ešte naučiť sa PP a bude z toho ťažítko na stole 🫣

JohnNewton
2024-11-25 07:24:37+01
príspevok od: Paladin25
Len je rozdieľ kedy sme začínali fotiť "my" a "vy" a kedy chce začať fotiť ona.

Niekedy bol úspech odfotiť snímok. K spokojnosti stačilo menej.

Dnes keď mobil obsahuje pokročilý počítač, ktorý na základe algoritmov upravý snímok tak aby sa publiku páčilo je ťažké niekomu vysvetliť že to, čo vylezie z fotoaparátu za stovky-tisícky eur treba ešte spracovávať v programe za dalšie desiatky-stovky eur.

Toto si treba uvedomiť. A áno dá sa fotiť aj do jpg a môže to byť fajn (ale treba foťák adektávne nastaviť) a aj tak ten jpeg zvládne standardne lepšie práve ten mobil.
A ešte, súčasné fotoaparáty disponujú množstvom pokročilých funkcií a možnosti ich detailného prispôsobenia, len manuál k nim je hrubý ako Leninove spisy, a to je len tá technická časť fotografovania a videa. Musí to človeka baviť sa to naučiť.

Paladin25
2024-11-25 07:28:07+01
príspevok od: JohnNewton
A ešte, súčasné fotoaparáty disponujú množstvom pokročilých funkcií a možnosti ich detailného prispôsobenia, len manuál k nim je hrubý ako Leninove spisy, a to je len tá technická časť fotografovania a videa. Musí to človeka baviť sa to naučiť.
Sme na jednej ľodi.

Toto bude pravedepodobne prepojená téma - podľa nickov.

www.ephoto.sk/forum/7/32242/fotak-pre-syna/strana-1/#cid-387537

Len som sa stratil či hľadá foťák mamička na materskej dovolenke alebo otec pre syna

Limitom dnešných foťákov je jednoznačne ten kto ten fotoaparát obsluhuje (na 99%).
Výhoda mobilu je že k jeho obsluhe nepotrebuješ vedieť v podstate nič a zvládne to aj dieťa od 3 rokov. S foťákom to "žiaľ" ani dnes také jednoduché nie je a chce to "niečo viac" čo do toho musí človek vložiť.

Rolo79
2024-11-25 08:13:02+01
Zase nestrašte toľko začiatočnika. Kľudne môže začat fotiť na automaticky režim, pozorovať aké hodnoty v akých situáciách dáva a učiť sa za pochodu (samozrejme popritom študovať teóriu) Toto je spôsob ako sa učiť zábavné a nenechať sa znechutiť.

Paladin25
2024-11-25 08:40:31+01
príspevok od: Rolo79
Zase nestrašte toľko začiatočnika. Kľudne môže začat fotiť na automaticky režim, pozorovať aké hodnoty v akých situáciách dáva a učiť sa za pochodu (samozrejme popritom študovať teóriu) Toto je spôsob ako sa učiť zábavné a nenechať sa znechutiť.
Tak ona nepíše že sa chce stať fotografkou a venovať tomu veľa času a peňazí. Len že chce príležitostne fotiť dľa vedľajšej témy, ktorú založil jej spriaznený účet ide po lowende zo seťákom. Čo môže viesť k tomu, že bude z výsledných fotografii nie nadšená.

Treba nato človeka jednoducho upozorniť. Dnes je "instantná doba" v sobotu som do pol noci fotil rodinnú oslavu a celú nedeľu ma bombardujú ľudia že chcú fotky toto ti dá mobil. S fotoaparátom je to trochu komplikovanejšie a kedže sa fotilo v šere bez správneho osvetlenia tie fotografie proste musia prejsť cez postproces čo žiaľ chvíľu trvá a ľudia si to neuvedomujú.

Ak si kupiš základnú 10 ročnú zrkadlovku so seťákom tma-tma a postavíš voči tomu mobil lepšej strednej triedy. Spravíš fotku a pozrieš ju na obrazovke mobilu a na obrazovke fotoaparátu - hádaj ktorá sa bude viac páčiť?

JohnNewton
2024-11-25 09:21:51+01
Ono podobných"zoznamovacích" inzerátov typu čo si mám kúpiť tu ešte do vianoc bude neúrekom, je to ako cez kopír, aj AI by to už písala lepšie. 😉

JohnNewton
2024-11-25 09:46:18+01
A len tak mimochodom, opýtajte sa to trebárs AI Gemini .Aký fotoaparát si mám kúpiť ? 🤗 Bol jeden užívateľ menom Stančok, s rôznymi nickmi ten s tým zamestnával všetky SK a CZ weby, mnoho rokov, Keď to všetkých prestalo baviť, tak odpoveď bola, kúp si kolieskové korčule 😂

blahoslav J B Art
2024-11-25 09:51:31+01
ako som uz pisal, treba kupit BEZZRKADLOVKU, nie zrkadlovku.
Uz moja bezzrkadlovka Olympus E-M10 z roku 2014 ostrila velmi dobre, mala stabilizovany cip, a so systemovym bleskom na fotaku som s nou fotil viacere rodinne oslavy v restauraciach.
Treba fotit v automatike a nestresovat sa nejakymi nastavovaniami, fotak a blesk su dost inteligentne zariadenia, inteligentnejsie ako priemerny slovensky volic

JohnNewton
2024-11-25 10:00:54+01
príspevok od: blahoslav J B Art
ako som uz pisal, treba kupit BEZZRKADLOVKU, nie zrkadlovku.
Uz moja bezzrkadlovka Olympus E-M10 z roku 2014 ostrila velmi dobre, mala stabilizovany cip, a so systemovym bleskom na fotaku som s nou fotil viacere rodinne oslavy v restauraciach.
Treba fotit v automatike a nestresovat sa nejakymi nastavovaniami, fotak a blesk su dost inteligentne zariadenia, inteligentnejsie ako priemerny slovensky volic
Ty si si dosť skúsený, aby si vedel že na konci tejto debaty tu bude väčší chaos ako na začiatku🤗

tyto
2024-11-25 10:30:15+01
príspevok od: RobinoB
Tiež som dúfala ,že dostanem radu na fotak . Zatiaľ bez úspechu , mobil nemám pláne si kupovať 😁 ale aj tak ďakujem za každú radu , neradu. Chcela som len možno radu na lacnejší fotak ( možno fotak ,ktorý ma niekto vyskúšaný pri jeho začiatkoch )na ktorý odfotím veci ktoré chcem a niečo si naštudujem ,výmyslim ,premyslím a počas materskej sa budem doučovať a vzdelávať . Snáď si teda poradím 😇 Ďakujem
kolegovia sa vam iba snazia povedat, ze za dobrou fotkou z fotaku je kopec prace, ucenia a skusenosti, ktore mobil urobi za vas len v mensej kvalite. Ak chcete iba fotky do digitalneho albumu, na to staci aj ten mobil. Dokonca aj na tlaceny album je to dostatocna kvalita. Ale ak chcete nieco viac, tak chodte do toho. Bazare su plne fotakov od vymyslu sveta. Ja tvrdim ze zacat sa da cimkolvek, a clovek sam pride na to co potrebuje.
Ale osobne by som siel do bezrkadlovky, pre zaciatocnika je to najlepsia volba. Ked to poviem zjednodusene...lebo tam vidite ako sa meni expozicia ked tocite kolieskami.
Co sa tyka znacky je to uplne jedno, dolezita je velkost snimaca. Zistite si vyhody a nevyhody.
Ja fotim na olympus (snimac M4/3) a nemam pocit ze by ma v niecom obmedzoval maly snimac.

blahoslav J B Art
2024-11-25 10:40:04+01
Ty si si dosť skúsený, aby si vedel že na konci tejto debaty tu bude väčší chaos ako na začiatku🤗
prave ze sa to snazim zjednodusit a nie komplikovat nejakymi trojuholnikmi, hlbkou ostrosti, ci inymi fotografickymi zaklinadlami ...
na fotke aj tak najviac fotografovaneho zaujima, ci na nej dobre vyzera, ako sa tvari ... a nie nejaka hlbka ostrosti, nad ktorou rozjimaju hlavne fotografi

moj zaver:
1. kupit BEZzrkadlovku, so setovym objektivom
2. kupit kompatibilny systemovy blesk na fotenie v interieri (napriklad znacky Godox, su lacne a dobre blesky, pouzivaju ich aj svadobni fotografi)
3. fotit na automatiku
4. najdolezitejsie je zachytit ten spravny okamih ... pri stromceku, pri rodinnych udalostiach, portretoch

na upravu fotiek pre zaciatok bude stacit aj nejaky online editor, alebo editor dodavany k fotaku (ak take este davaju.

Rolo79
2024-11-25 10:43:13+01
Priznávam, že xiaomi 14 ultra ma zaujal. A ako som dočítal z recenzie tak ma 1" senzor. Za úvahu by stálo dokúpenie tohoto photo kitu : https://youtube.com/shorts/5tDPiJFGamA?feature=shared

Rolo79
2024-11-25 10:49:27+01
Btw na fotky z foťaku by už mohli robiť digitálne fotorámiky veľkosti A4 prípadne A3 😁

Rolo79
2024-11-25 10:55:06+01
Ešte niečo ku Xiaomi :
https://youtube.com/shorts/kFJvhhg3Vy8?feature=shared

Azimut
2024-11-25 11:50:53+01
Nikto tu ani slovkom nespomenul kompakty s 1 snímačom, napr. Sony RX 100 alebo Panasonic LX 15. Fotia výborne. Toto je fotené najstaršou verziou Sony RX 100. Samozrejme do JPG: A Panasonic mám tiež, pred troma rokmi ma stál okolo 500 .- €. Ináč posledných asi 8 rokov fotím len na tieto kompakty, fotky orezujem na 16:9 a podľa žánru a miesta turistiky ich mám uložené vo veľkom televízore, k tomu hudba a krásne podívaníčko..

JohnNewton
2024-11-25 12:15:52+01
Btw na fotky z foťaku by už mohli robiť digitálne fotorámiky veľkosti A4 prípadne A3 😁
To je jedna z vecí, ktoré som predpokladal, že sa stanú, a mýlil som sa....

Paladin25
2024-11-25 12:16:22+01
Ono podobných"zoznamovacích" inzerátov typu čo si mám kúpiť tu ešte do vianoc bude neúrekom, je to ako cez kopír, aj AI by to už písala lepšie. 😉
Aj by lepšie odpovedala

JohnNewton
2024-11-25 12:23:06+01
príspevok od: Azimut
Nikto tu ani slovkom nespomenul kompakty s 1 snímačom, napr. Sony RX 100 alebo Panasonic LX 15. Fotia výborne. Toto je fotené najstaršou verziou Sony RX 100. Samozrejme do JPG: A Panasonic mám tiež, pred troma rokmi ma stál okolo 500 .- €. Ináč posledných asi 8 rokov fotím len na tieto kompakty, fotky orezujem na 16:9 a podľa žánru a miesta turistiky ich mám uložené vo veľkom televízore, k tomu hudba a krásne podívaníčko..
Ja to exportujem do 4 k videa čo mi umožní robiť nájazdy, pohyby po fotografii a podobné efekty, prípadne do videí pridám na koniec fotografie. Používam okrem MFT aj dva 1" snímače ale výchdzí zdroj pre úpravy je vždy RAW

Strana 2 z 4

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()