Fórum » Vyberáme fotoaparát

Rada pre nováčika

KlaudiaH
KlaudiaH 2024-11-24 11:46:15+01
Dobrý deň milovníci fotografovania . Som tu nová a idem si po radu . Rada by som si zadovážila niaky fotoaparát / zrkadlovku . Niečo na domáce používanie ,portréty dieťaťa , pripadne vianočné fotenie rodiny a pod. Nehľadala niečo drahé ,keďže sa bude jednať o príležitostne fotenie avšak niečo kvalitne . Viete mi prosím poradiť . Samozrejme budem kukať pravdepodobne aj fotaky z druhej ruky . Ďakujem veľmi pekne za každú radu 😇

Paladin25
2024-11-25 12:23:54+01
príspevok od: Rolo79
Btw na fotky z foťaku by už mohli robiť digitálne fotorámiky veľkosti A4 prípadne A3 😁
Robia a volajú to TV Samsung má aj radu FRAME.

Rolo79
2024-11-25 12:46:34+01
Mal som MFT panasonic Lumix GX80 a mal funkciu kedy odfotil viacero snímkov so zaostrením na iný bod a následne som si vybral ktorú fotku chcem uložiť. Mal aj funkciu sekvenčneho 4k fotenia pre rýchle deje.

Rolo79
2024-11-25 12:48:02+01
príspevok od: Paladin25
Robia a volajú to TV Samsung má aj radu FRAME.

Ale to väčšinou použivaš na pozeranie televízie. Fotoramček má nonstop funkciu sledovania fotiek.

blahoslav J B Art
2024-11-25 13:01:50+01
fotoramcek nebol temou zakladatelky temy, ked sme vycitali Gytheiovi, ze odvadza diskusiu od temy, nerobme to ani my ... ak nechceme byt ako on

este raz zhrniem moje rady:

bezzrkadlovka
setovy objektiv
systemovy blesk
automaticky rezim fotenia
online editor fotiek

jozef84
2024-11-25 13:15:49+01
príspevok od: Azimut
Nikto tu ani slovkom nespomenul kompakty s 1 snímačom, napr. Sony RX 100 alebo Panasonic LX 15. Fotia výborne. Toto je fotené najstaršou verziou Sony RX 100. Samozrejme do JPG: A Panasonic mám tiež, pred troma rokmi ma stál okolo 500 .- €. Ináč posledných asi 8 rokov fotím len na tieto kompakty, fotky orezujem na 16:9 a podľa žánru a miesta turistiky ich mám uložené vo veľkom televízore, k tomu hudba a krásne podívaníčko..
Áno, súhlasím. Ja ho mám za 250 eur...
Tú je napríklad fotka z neho:
www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/693976/ecopark-mlini-bosna/?s=photos

blahoslav J B Art
2024-11-25 13:30:14+01
príspevok od: jozef84
Áno, súhlasím. Ja ho mám za 250 eur...
Tú je napríklad fotka z neho:
www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/693976/ecopark-mlini-bosna/?s=photos
Zakladatelka temy hlada ... ''Niečo na domáce používanie ,portréty dieťaťa , pripadne vianočné fotenie rodiny a pod.''
tak fotka vodopadu nie je ten najlepsi priklad

jozef84
2024-11-25 13:50:39+01
príspevok od: blahoslav J B Art
Zakladatelka temy hlada ... ''Niečo na domáce používanie ,portréty dieťaťa , pripadne vianočné fotenie rodiny a pod.''
Jasne. Pomýlil som si vlákno.

jozef84
2024-11-25 14:01:25+01
Už som v obraze. Hlavne svetelný objektív 20-50mm ohnisko(v interiéri) zbytok je skoro jedno. Ak sa priblysne o strop bleskom, tak to môže byť aj celkom slušné.

Paladin25
2024-11-25 14:32:10+01
fotoramcek nebol temou zakladatelky temy, ked sme vycitali Gytheiovi, ze odvadza diskusiu od temy, nerobme to ani my ... ak nechceme byt ako on

este raz zhrniem moje rady:

bezzrkadlovka
setovy objektiv
systemovy blesk
automaticky rezim fotenia
online editor fotiek
Odbáčanie od témy bola tá najmenšia výčitka, ktorú som voči nemu mal.

Každopne rady už zazneli. Kým neodpovie ťažko pomôcť. Tvoja rada je dobrá avšak v podstate môže byť proti zadaniu ak zoberieš do úvahy cenu aparátu (bezrkadlovka je väčšinou drahšia).

Pravdepodobný výber sa rieši paralelene (cez konto jej otca?) tu vedľa:

www.ephoto.sk/forum/7/32242/fotak-pre-syna/strana-1/#cid-387562

blahoslav J B Art
2024-11-25 15:05:38+01
príspevok od: Paladin25
Odbáčanie od témy bola tá najmenšia výčitka, ktorú som voči nemu mal.

Každopne rady už zazneli. Kým neodpovie ťažko pomôcť. Tvoja rada je dobrá avšak v podstate môže byť proti zadaniu ak zoberieš do úvahy cenu aparátu (bezrkadlovka je väčšinou drahšia).

Pravdepodobný výber sa rieši paralelene (cez konto jej otca?) tu vedľa:

www.ephoto.sk/forum/7/32242/fotak-pre-syna/strana-1/#cid-387562
Bezzkadlovka nemusi byt draha, bez hladacika, ale ak nefotila doteraz cez hladacik, nemusel by jej chybat:
https://foto.bazos.sk/inzerat/170640325/olympus-pen-lite-e-pl6-obj-14-42-mm.php

k tomu blesk:
https://foto.bazos.sk/inzerat/171730867/godox-tt350o-olympuspanasonicmicro-34.php

spolu do 200 eur, sam som mal Olympus EP-L5, podobny blesk a fotil rodinne akcie, portrety (s lacnym cinskym odpalovacom za asi 10 eur a cez biely dazdnik za par eur)

Rolo79
2024-11-25 15:07:54+01
A už si fotil bez hľadačika vonku na priamom Slnku ? Ak áno tak vieš, že nič moc. Hľadáčik je veľký pomocník fotografa činuž v exteriéri tak aj v interiéri. Postupne ako sa fotograf vyvíja, začne naplní využívať prístroj aj na iné učely než pôvodne zamýšľal. Je lepšie hneď kupiť niečo, čo má všetko potrebné pre fotografa než potom zamieňať a zvykať si nový prístroj.

JohnNewton
2024-11-25 15:10:11+01
A ako ochotne, a znovu skočíme na tú návnadu však, ako som písal Gemini jej dá relevantnejšiu odpoveď, ak teda vôbec o ňu stojí, kto z Vás si takto vyberal fototechniku, ruky hore

JohnNewton
2024-11-25 15:21:57+01
A už si fotil bez hľadačika vonku na priamom Slnku ? Ak áno tak vieš, že nič moc. Hľadáčik je veľký pomocník fotografa činuž v exteriéri tak aj v interiéri. Postupne ako sa fotograf vyvíja, začne naplní využívať prístroj aj na iné učely než pôvodne zamýšľal. Je lepšie hneď kupiť niečo, čo má všetko potrebné pre fotografa než potom zamieňať a zvykať si nový prístroj.
Ale aj na video, lebo mať v budúcnosti svoje deti na videu je vyšší level ako na fotografiách, dnes tomu nič nestojí v ceste....

blahoslav J B Art
2024-11-25 15:41:21+01
a cital si moj prispevok cely, ze som mal tento isty model (teda o generaciu starsi EP-L5)?
a samozrejme, ze som s nim fotil aj vonku, aj pri slnku, vtedy pomoze vyklopit displej
navyse takmer kazdy foti mobilom bez hladacika, kde sa ani displej neda vyklopit

Rolo79
2024-11-25 15:44:52+01
a cital si moj prispevok cely, ze som mal tento isty model (teda o generaciu starsi EP-L5)?
a samozrejme, ze som s nim fotil aj vonku, aj pri slnku, vtedy pomoze vyklopit displej
navyse takmer kazdy foti mobilom bez hladacika, kde sa ani displej neda vyklopit
Aj preto používame radšej fotoaparát ako mobil. Mobil je len nudzovka.

blahoslav J B Art
2024-11-25 15:48:35+01
príspevok od: JohnNewton
A ako ochotne, a znovu skočíme na tú návnadu však, ako som písal Gemini jej dá relevantnejšiu odpoveď, ak teda vôbec o ňu stojí, kto z Vás si takto vyberal fototechniku, ruky hore
nadejna fotografka si moze kazdy utorok na Youtube pozriet zivy stream Fotoskoda - Skoda to nechytit (o 17. alebo 18.hod ?), kde divaci davaju otazky ohladom techniky, odpovedaju 2 fotografi, z toho 1 je recenzent fototechniky a foti tiez svadby, druhy foti motorky, ale to ju asi nebude zaujimat
https://www.youtube.com/@FotoSkoda/streams

blahoslav J B Art
2024-11-25 15:55:14+01
Aj preto používame radšej fotoaparát ako mobil. Mobil je len nudzovka.
mobil nie je nudzovka, je to samostatna kategoria fotopristrojov a nie kazdy, kto vie dobre fotit fotoaparatom, vie dobre fotit aj s mobilom ... a naopak

prirovnal by som to sportu na kolesach ... spickovy pretekar na relly, ci F1 mozno nevie rovnako dobre jazdit na bicykli ... a rovnako Sagan mozno rovnako spickovo nevie jazdit relly, ako na bicykli

aj mobil, aj fotak sluzia na fotenie ... aj bicykel aj relly auto sluzia na jazdenie, len su to rozne kategorie

mobil na fotenie pouziva radovo nasobne viac ludi, ako fotoaparat

Rolo79
2024-11-25 17:01:56+01
mobil nie je nudzovka, je to samostatna kategoria fotopristrojov a nie kazdy, kto vie dobre fotit fotoaparatom, vie dobre fotit aj s mobilom ... a naopak

prirovnal by som to sportu na kolesach ... spickovy pretekar na relly, ci F1 mozno nevie rovnako dobre jazdit na bicykli ... a rovnako Sagan mozno rovnako spickovo nevie jazdit relly, ako na bicykli

aj mobil, aj fotak sluzia na fotenie ... aj bicykel aj relly auto sluzia na jazdenie, len su to rozne kategorie

mobil na fotenie pouziva radovo nasobne viac ludi, ako fotoaparat
Toto už ani nemôžeš myslieť važne.

blahoslav J B Art
2024-11-25 17:07:46+01
jasne, ze to myslim vazne ... ale mozno nesledujes sport, tak ti ten priklad nic nehovori

JohnNewton
2024-11-25 17:17:44+01
No, a bolo Ti to treba ? F1 a bicykel, elementárna logika 😆 Časom si zvykneš, vie prekvapiť 😄

Strana 3 z 4

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()