Dobry den, Rad by som Vam opisal svoj problem ohladom kupy svojej prvej zrkadlovky. Viem je tu toho velmi vela a hlavne velmi vela podobnych laikov ako ja, pytajucich sa na zrkadlovku. Avsak ja po dlhom zvazovani stale nemam jasno. Chcel by som fotit bezne rodinne momentky, prirodu, panoramy, turisticke vylety, bikove vylety, a pod. Viem na to staci velakrat aj kompakt, ale ten nechcem, chcel by som fotku pochopit. Chapat suvislosti, preco je to teraz tmave, preco je to rozostrene atd. Cital som aj odporucania, ze treba najskor vela citat, ucit sa z webu a literatury. Citam na webe citam, hltam informacie, ale mam pocit, ze kym si to na vlastnej kozi neviem skusit tak je to take ako ked Vam rozpravaju o tom ake je to soferovat auto. Jednoducho tu zrkadlovku chcem a nechcem si robit dalsi medzistupen s kompaktom, aj tak by som pri tej zkradlovke raz skoncil. Aj ked viem ze to bude spociatku cesta trnista, pretoze si to kvoli automatickemu rezimu nekupujem. Kamos mal Canon 450d /kym mu ju neukradli/ a velmi sa mi to pacilo, rychlost zaobstarania fotky, nastavenie. No dostavam sa k jadru /to trvalo :o)/. Ono by to bolo viac menej jednoduche ak by bol financny rozpocet neobmedzeny, a ak by som nechcel aby to malo aj ake take video, kedze by som rad uchovaval aj nejake rodinne videa z oslav a pod. akcii. Viem, ze to nebude plnohodnotne video, ale stacilo by. Cely cas som mal vyhliadnutu Nikon d3100, po pochopeni funkcie Bracketing /a po zhliadnuti fotiek z Domu Sv. Martina/ uz 3100 nechcem. Takze ostala v hre Nikon d5000 /prijatelna cena/, Nikon d90 /vsetkymi ospevovany/ a Canon EOS 500d /720p na 30fps co sa mi pozdava/. Pri d5000 viem o nutnosti AF motorceku v objektive. Pri Nikonoch by to boli objektivy 18 - 105 mm a pri Canone 18 - 135 mm. Docital som sa ze pri Canonoch su mensie dalsie investicie do skla, je to tak? Rozhodne mi financie nedovolia menit zkradlovku kazde 2 roky, mozno ani 5, aj preto sa obraciam na Vas. Ja som po precitani vsetkeho najviac nakloneny k D90, avsak to slabsie video ma tam kusok skrie. Budem vdacny za kazdy prispevok. Prosim o zhovievavost ak som cosi nepochopil alebo mi nieco unika. PS. co si mam mysliet o tomto eshope? mate niekto nejaku skusenost? mne pridu lacnejsi ako vsetko ostatne co som nasiel, otazne je aki su spolahlivi http://www.edigital.sk/SLR_fotoaparat/Nikon_D90_digitalny_fotoaparat_kit_%28s_18-105mm_DX_VR_objektivom%29-p39720.html
Zdravim. Zalezi aj aky mas rozpocet. Ja osobne mam D90 - vianocny kit z www.ephotoshop.sk je tam vpodstate vsetko co ako amater potrebujem, zakladny objektiv 18-105, pamat. karta, taska, cistiaca sada, UV filter...Obchod ako taky - bol to moj prvy nakup a vianoce mi velmi sprijemnili...(nerobim reklamu, pisem ako to je). Skus sa dohodnut s niekym kto D90 ma v tvojom okoli, pozri video ci ti bude stacit a potom pripadne porovnaj s videom ineho fotaku...
Zdravim. Zalezi aj aky mas rozpocet. Ja osobne mam D90 - vianocny kit z www.ephotoshop.sk je tam vpodstate vsetko co ako amater potrebujem, zakladny objektiv 18-105, pamat. karta, taska, cistiaca sada, UV filter...Obchod ako taky - bol to moj prvy nakup a vianoce mi velmi sprijemnili...(nerobim reklamu, pisem ako to je). Skus sa dohodnut s niekym kto D90 ma v tvojom okoli, pozri video ci ti bude stacit a potom pripadne porovnaj s videom ineho fotaku...
nemam si to u koho skusit, a co som videl na webe, tak mi nepripada ako dostacujuca vzorka, ale diky utvrdzujem sa v tej D90
No hlavne pokial viem tak D90 je radovo inde ako 500D... Cize ak chces porovnavat tak s 50D (60D). Ak pre teba 50D nema zmysel z dovodu, ze nema video tak bud uvazuj o 60D co je drahsia verzia (a video je skvele ) alebo si kup D90. To je urcite dobra volba (nemal som ale vsetci chvalia).
D90 pripadne ak si ochotny ozeliet moznost natacat video, tak jazdeny canon 50D (mozno sa da este aj novy - nesledujem to)
Da sa ,ja som videl novy 50D asi pred tyzdnom v jednej predajni.
Pozri si najma ponuky objektivov tychto znaciek ci uz do buducnosti alebo teraz-o spokojnosti nerozhoduje (len) par funkcii tela,ale aj to,ci potom Tvoj vyrobca ma objektiv, aky potrebujes a za prijatelnu cenu. Mozno aj preto sa kupuje najprv ten kompakt, ze zistis, ake ohniska potrebujes...ci by si si niekedy kupil canon 400mm/5,6 alebo od nikonu 35mm/1,8...nikon ma dobry 18-200mm,od canonu mas na vyber styri kvalitne 70-200mm teleobjektivy atd...treba najst svoje priority
D90 je urcite super fotak, suhlasim s mirosz, ber ho btw d3100 vs d5000, oba nemaju motorceky v tele, mam znameho s d5000, ktory chce kupit pevnu svetelnu 50tku...keby ma minimalne d90ku, pevne sklo 50mm 1.8 zozene za 130eur. Teraz je vsak nuteny kupit 50mm sklo (f1.4,ale s motorcekom, aby mu na d5000 fungoval aj autofocus) za 350eur :-/ a 50tka je by som povedal jednym z prvych objektivov, ktore budes dokupovat
Da sa ,ja som videl novy 50D asi pred tyzdnom v jednej predajni.
Pozri si najma ponuky objektivov tychto znaciek ci uz do buducnosti alebo teraz-o spokojnosti nerozhoduje (len) par funkcii tela,ale aj to,ci potom Tvoj vyrobca ma objektiv, aky potrebujes a za prijatelnu cenu. Mozno aj preto sa kupuje najprv ten kompakt, ze zistis, ake ohniska potrebujes...ci by si si niekedy kupil canon 400mm/5,6 alebo od nikonu 35mm/1,8...nikon ma dobry 18-200mm,od canonu mas na vyber styri kvalitne 70-200mm teleobjektivy atd...treba najst svoje priority
ja byt tebou, tak neriesim ziadny eshop, zvlast teraz po vianociach - kopa ludi dostala od jeziska nove fotaky a zbavuju sa starych, respektive ked sa jezisko netrafil a zle obdaroval, tak sa daju teraz zohnat nepouzite kusy aj so zarukou, uplne rovnako ako keby si ju kupil v obchode, akurat za ovela mensi peniaz ... napr. na taku 500D som videl za posledny tyzden min. 10 inzeratov od pouzitej az po funglovku s 2r zarukou
DNeska už to není jen o expozici +nebo -. Dobrá DSL dokáže udělat i škálu WB, saturace, kontrast nebo ostrost.
A na co je to dobre? Ten bracketing chce kvoli HDR. Z toho vyplyva, ze bude fotit do RAW aby vyuzil cely dynamicky rozsah snimaca. Takze vsetko co si vymenoval, v tomto pripade, nefunguje. Ak bude fotit do JPG a potom z toho skladat HDR, je to nespravny postup. Vlastne takmer akekolvek fotenie do JPG. Fotograf ma urcovat co a ako a nie nejake prednastavenia, naviac nevyuzivajuce plne moznosti snimaca a postprocesingu.
ak chces pochopit fotografiu, kup si najprv staru Prakticu alebo Zenit a vyfot na ne zopar roliek. Nauci ta to dobrym manierom a prinuti ta rozmyslat pred kazdym zaberom
kludne ber tu D3100 na zaciatok skvely fotak za malo penazi.
jediny vacsi problem je absencia ostriaceho motora, cize kopa objektivov len v manualnom rezime. ale bezne objektivy su aj tak vsetky dostupne s nejakym motorom.
Ktoru zrkadlovku?
Rad by som Vam opisal svoj problem ohladom kupy svojej prvej zrkadlovky. Viem je tu toho velmi vela a hlavne velmi vela podobnych laikov ako ja, pytajucich sa na zrkadlovku. Avsak ja po dlhom zvazovani stale nemam jasno.
Chcel by som fotit bezne rodinne momentky, prirodu, panoramy, turisticke vylety, bikove vylety, a pod. Viem na to staci velakrat aj kompakt, ale ten nechcem, chcel by som fotku pochopit. Chapat suvislosti, preco je to teraz tmave, preco je to rozostrene atd. Cital som aj odporucania, ze treba najskor vela citat, ucit sa z webu a literatury. Citam na webe citam, hltam informacie, ale mam pocit, ze kym si to na vlastnej kozi neviem skusit tak je to take ako ked Vam rozpravaju o tom ake je to soferovat auto. Jednoducho tu zrkadlovku chcem a nechcem si robit dalsi medzistupen s kompaktom, aj tak by som pri tej zkradlovke raz skoncil. Aj ked viem ze to bude spociatku cesta trnista, pretoze si to kvoli automatickemu rezimu nekupujem. Kamos mal Canon 450d /kym mu ju neukradli/ a velmi sa mi to pacilo, rychlost zaobstarania fotky, nastavenie.
No dostavam sa k jadru /to trvalo :o)/. Ono by to bolo viac menej jednoduche ak by bol financny rozpocet neobmedzeny, a ak by som nechcel aby to malo aj ake take video, kedze by som rad uchovaval aj nejake rodinne videa z oslav a pod. akcii. Viem, ze to nebude plnohodnotne video, ale stacilo by. Cely cas som mal vyhliadnutu Nikon d3100, po pochopeni funkcie Bracketing /a po zhliadnuti fotiek z Domu Sv. Martina/ uz 3100 nechcem. Takze ostala v hre Nikon d5000 /prijatelna cena/, Nikon d90 /vsetkymi ospevovany/ a Canon EOS 500d /720p na 30fps co sa mi pozdava/. Pri d5000 viem o nutnosti AF motorceku v objektive. Pri Nikonoch by to boli objektivy 18 - 105 mm a pri Canone 18 - 135 mm. Docital som sa ze pri Canonoch su mensie dalsie investicie do skla, je to tak? Rozhodne mi financie nedovolia menit zkradlovku kazde 2 roky, mozno ani 5, aj preto sa obraciam na Vas. Ja som po precitani vsetkeho najviac nakloneny k D90, avsak to slabsie video ma tam kusok skrie. Budem vdacny za kazdy prispevok. Prosim o zhovievavost ak som cosi nepochopil alebo mi nieco unika.
PS. co si mam mysliet o tomto eshope? mate niekto nejaku skusenost? mne pridu lacnejsi ako vsetko ostatne co som nasiel, otazne je aki su spolahlivi
http://www.edigital.sk/SLR_fotoaparat/Nikon_D90_digitalny_fotoaparat_kit_%28s_18-105mm_DX_VR_objektivom%29-p39720.html
jediny vacsi problem je absencia ostriaceho motora, cize kopa objektivov len v manualnom rezime. ale bezne objektivy su aj tak vsetky dostupne s nejakym motorom.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa