Zdravim. Posledne 3 tyzdne sa rozhodujem o kupe noveho fotaku. Pred tym som ziaden fotak nemal. Prebehol som snad cely internet a viac som sa zastavil pri 4 fotakoch: Fujifilm Finepix s2800hd Fujifilm Finepix s2500hd Pentax Optio x90 Kodak Easyshare Z981
Chcem zacat aktivne fotografovat a tak som sa rozhodol zohnat si schopny fotak, nie zas na urovni a v cenovej katogorii zrkadlovky. Chcem sa vas opytat na vas nazor, ktory z tychto 4 fotakov je podla vas najkvalitnejsi. Moje fotky budu zamerane predovsetkym na krajinu. Tiez potesi vsak kvalitne makro. Ako som spominal, s kupou fotoaparatu nemam ziadne skusenosti, snazil som sa na internete vysvetlit si viacero pojmov iso,ohnisko..... Mna osobne najviac zaujal s2800hd. No radsej si necham poradit od skusenych. Este raz podotykam, ze sa chcem zacat foteniu aktivne venovat a kupujem prvy fotak na zaciatok. Ocenim mnozstvo uzitocnych a manualnych funkcii. Prosim vas usetrite ma od rad typu - Kup si rovno zrkadlovku. Raz tu budem pisat o prosbu pri rade so zrkadlovkou nebojte sa! Dakujem za vsetky rady...
Ak sa rozhoduješ do 300€ tak popozeraj zrkadlovku v bazáre, dá sa nájsť aj za menej. Pri kúpe popros niekoho kto ma skúsenosti zo zrkadlovkou nech ide s tebou. Prípadne spíš kúpno-predajnú zmluvu. Akákoľvek zrkadlovka má v porovnaní s UZ navrch.
no kedze zacinas s fotenim, bolo by dobre nekupovat hned zrkadlo ale zacat s nejakym kompaktom resp. UZ,aby si sa naucil spravne fotit ,ale to uz asi vies..na osvojenie si zakladnych praktik fotenia mam pre Teba vhodny tip,momentalny bestseller medzi UZ je fuji HS10(teda nie tie co si spominal,tie su horsie od tohto modelu), ma to funkcie podobne zrkadlu ale predsa je to kompakt,pekna masinka ,robi uz aj full HD videjka,ma vylepseny CMOS senzor novej generacie-BSI CMOS,ponuka pekny ohniskovy rozsah 24-720mm ,robi RAW-ka a ma aj sanky na externy blesk ...dokonca podla recenzii sa nanho nechytaju (hlavne cenou ale i kvalitou a funkciami) ani take dlhorocne esa vo svojej triede medzi UZ ako su aktualne modely panasonic FZ 45/100, prip canon sx30is... ,ak by sa ti tento fuji nepozdaval, mas este velmi podobny model tiez za dobru cenu nikon P100 ,no ja by som siel do tej novinky a skusil ten fuji p.s. ak by si chcel stihly kompakt do vrecka, potom take naj modely v cene do 300eur su panasonic tz10/tz8 prip este canon sx130is, alebo samsung WB650, resp fuji f300exr, prip sa mi celkom pozdava aj sony DSC HX5V novinka, takze celkovo ak to mozem zhrnut.. pokial ta nelimituje velmi cena,jednoducho vyber ten ktory sa ti paci a zober ho p.s. priznam sa aj mna celkom zaujala novinka od olympusu XZ-1,tymto si olympus veeelmi polepsi co sa tyka kompaktov(lebo ostatne modely co robi posledne roky,su fakticky smejdy), len som zvedavy na jeho cenu..ocakavam ze bude niekde okolo 400e a tak sa zaradi niekde ku modelom G12/G13/S95/P7000/EX-1/LX3/LX5
jo, fuji hs10 jsem měl minulý týden na půl hodinky v ruce a byl jsem hodně mile překvapený nejen při osahání, ale i při náhledu na displeji. Mrknite na megapixel.cz nebo alza.cz, myslím, že je ve výprodeji.
Co hovorite na nakup jazdenych zrkadloviek ? neviem ci to je len fam, ale zrkadlovky su vraj obmedzene poctom fotiek. vplyva to potom na kvalitu fotiek alebo tak nejak? a ako zistim kolko fotiek spravil uzivatel predo mnou? ako vydite pomaly predsa uvazujem nad zrkadlom. ale ak zrkadlo, tak jednoznacne jazdene, pretoze som student a nove kvalitne zrkadlo by som si jednoducho nemohol dovolit.
Co hovorite na nakup jazdenych zrkadloviek ? neviem ci to je len fam, ale zrkadlovky su vraj obmedzene poctom fotiek. vplyva to potom na kvalitu fotiek alebo tak nejak? a ako zistim kolko fotiek spravil uzivatel predo mnou? ako vydite pomaly predsa uvazujem nad zrkadlom. ale ak zrkadlo, tak jednoznacne jazdene, pretoze som student a nove kvalitne zrkadlo by som si jednoducho nemohol dovolit.
zakladne zrkadla niesu o moc drahsie ako si si dal limit, cize 300 eur. U jazdenych su lepsie ceny a mnoho krat lepsia vybava prislusenstva. Pozri aj tu na tomto webe v bazare, urcite si nieco vyberies. No este dodam, ze aj ja som mal tu cest chvilu fotit s fujifilm HS10 a musim povedat, ze to robi dobre fotecky, a stale si myslim, ze pre cloveka, ktory je obmedzeny financne, na zaciatok postacuje. No pravdou ostava zrkadlo je zrkadlo.
nie je to fáma ale vlastnosť závierka je dimenzovaná na určitý počet snímok, low-endy spravidla na 100 000 high-endy na 300 000. ale môže ti odísť aj po 5000 alebo vydrží aj 500 000. na zistenie sú rôzne programy. napr EOSInfo na Canon a podobné.................
su obmedzene, ale je to cosi ako minimalna doba trvanlivosti, su take ktore vydrzia tyzden, su take ktore aj niekolko rokov. uzvierky su stavane v slabsich mdeloch na cca 50tis zaberov. ak fotis denne a aktivne vsetko okolo sbea vydrzi ti to mozno 3-4 roky. ak uvazuejs nad zabermi a kompoziciou zivotnost nemusis prekonat ani po 10 rokoch... je to vec priorit a ako sa k tomu postavis. ja som svoju zrkadlovku kupil cez bazar tu na ephoto a vobec nic jej nie je. pokial je moznost sa s clovekom osobne stretnut a osahat si fotoaparat je to vyborne. navyse, fotoparaty predavaju vacsinou ludia co co-to o nich vedia...
Schopný model okolo 300€ je Samsung EX-1. Ultrazoom to nie je, ale aspoň opticky je to kvalitnejšie. No a pokiaľ trváš na ultrazoome, tak si skús pozrieť aj Fujifilm Finepix HS10. Ajkeď ako už napísal yanoschick, ak sa foteniu chceš venovať aktívne, ultrazoom Ti po čase prestane stačiť a ajtak skončíš pri zrkadlovke...
zrkadlovky su obmedzene zivotnostou mechanickych casti (zrkadlo, uzavierka atd.) ... ale aj tieto su stavane na 50 000 a viac cyklov (resp su testovane na urcitu minimalnu zivotnost). ak fotis normalne tak sa na limit dostanes za 5-6 rokov, co v pripade digitalnych pristrojov znamena ze uz davno budes mat nove telo cisto kvoli technickemu pokroku v oblasti.
dobre kompakty - panasonic LX-3 alebo LX-5, canon G11 alebo G12, samsung ex-1, nikon myslim ze 7000 (nechce sa mi hladat) Ultrazoomy su dnes uz vsetky na figu, posledny co bol ako tak k bol panasonic FZ28, teraz este jedno Fuji ale vazi takmer kilo a zacina na 30,5mm cize ani to by som nebral aj ked sum minimalny. Ak nepotrebujes velky zoom tak najlepsi pomer cena a kvalita je panasonic G1+14-45, stoji dnes do 400 eur, pripadne ak mensie tak GF1+20/1,7 (ale tam nie je zoom) za 11000 ceskych. Pripadne nejaky Olympus Pen. Mam Panasonic LZ7 (kompakt) FZ18 (ultrazoom), G1,G2, na ceste GH2. Dokazem to porovnat. Ak nepotrebujes video a chces sa fotenim bavit, nie si nim zarabat tak G1. Mimochodom G2 budem mat na predaj Zial ten dnes este je relativne drahy.
Na zaciatku spominas ze sa chces venovat foteniu aktivne. Nebolo by vhodne prehodnotit vyber techniky este raz? Pytam sa len preto, lebo pred par rokmi som mal taku istu dilemu: potom ako som sa tiez ako ty rozhodol, ze stary kompakt uz nestaci; kupil som panasonic fz18. Po 3/4-roku som ho aj tak vymenil za zrkadlovku, pretoze mi nemohol ponuknut to, co dslr?
Tak toto je presne môj prípad - po 3/4 roku som predal ultrazoom a prešiel na zrkadlovku a teraz sa divím, že prečo som to nespravil ihneď ...
pisal som G2 ze je napredaj. nie GH2. GH2 tak skoro predavat nebudem Najprv som mal 1,5 roka G1, potom som zobral G2 kvoli videu a G1 som dal otcovi nech sa s nou hra. Pred mesiacom som kupil GH2 a tak je G2 na predaj. Mam zvysne vlastne telo, teoreticky aj s 14-42. Ten 14-140 nemam, mam 14-45, 45-200, 45-ku makro, 14-42. 14-140 ani nechcem, je dobra iba na video lebo pri kombinacii GH2+45-200 pri zoomovani pocut clonu a su skoky v obraze, ale iba pri niektorych rezimoch, a s 14-140 tieto problemy nie su. Inac video s G2 ma v podstate rovnaku kvalitu ako GH2, rozdiel je v rychlejsom AF u GH2. Co sa fotiek tyka tak je ISO o jedno EV lepsie na GH2. Ale aj telo GH2 stoji vyse 800 eur, ja davam G2 za polovicu. Cize to je asi tak ze si clovek musi rozmysliet ci chce lepsie telo alebo radsej usetri 400 eur na objektiv
Dilema menom Ultrazoom
Posledne 3 tyzdne sa rozhodujem o kupe noveho fotaku. Pred tym som ziaden fotak nemal.
Prebehol som snad cely internet a viac som sa zastavil pri 4 fotakoch:
Fujifilm Finepix s2800hd
Fujifilm Finepix s2500hd
Pentax Optio x90
Kodak Easyshare Z981
Chcem zacat aktivne fotografovat a tak som sa rozhodol zohnat si schopny fotak, nie zas na urovni a v cenovej katogorii zrkadlovky. Chcem sa vas opytat na vas nazor, ktory z tychto 4 fotakov je podla vas najkvalitnejsi. Moje fotky budu zamerane predovsetkym na krajinu. Tiez potesi vsak kvalitne makro. Ako som spominal, s kupou fotoaparatu nemam ziadne skusenosti, snazil som sa na internete vysvetlit si viacero pojmov iso,ohnisko.....
Mna osobne najviac zaujal s2800hd. No radsej si necham poradit od skusenych. Este raz podotykam, ze sa chcem zacat foteniu aktivne venovat a kupujem prvy fotak na zaciatok. Ocenim mnozstvo uzitocnych a manualnych funkcii.
Prosim vas usetrite ma od rad typu - Kup si rovno zrkadlovku. Raz tu budem pisat o prosbu pri rade so zrkadlovkou nebojte sa!
Dakujem za vsetky rady...
Pri kúpe popros niekoho kto ma skúsenosti zo zrkadlovkou nech ide s tebou. Prípadne spíš kúpno-predajnú zmluvu.
Akákoľvek zrkadlovka má v porovnaní s UZ navrch.
p.s. ak by si chcel stihly kompakt do vrecka, potom take naj modely v cene do 300eur su panasonic tz10/tz8 prip este canon sx130is, alebo samsung WB650, resp fuji f300exr, prip sa mi celkom pozdava aj sony DSC HX5V novinka, takze celkovo ak to mozem zhrnut.. pokial ta nelimituje velmi cena,jednoducho vyber ten ktory sa ti paci a zober ho
p.s. priznam sa aj mna celkom zaujala novinka od olympusu XZ-1,tymto si olympus veeelmi polepsi co sa tyka kompaktov(lebo ostatne modely co robi posledne roky,su fakticky smejdy), len som zvedavy na jeho cenu..ocakavam ze bude niekde okolo 400e a tak sa zaradi niekde ku modelom G12/G13/S95/P7000/EX-1/LX3/LX5
Ultrazoomy su dnes uz vsetky na figu, posledny co bol ako tak k bol panasonic FZ28, teraz este jedno Fuji ale vazi takmer kilo a zacina na 30,5mm cize ani to by som nebral aj ked sum minimalny.
Ak nepotrebujes velky zoom tak najlepsi pomer cena a kvalita je panasonic G1+14-45, stoji dnes do 400 eur, pripadne ak mensie tak GF1+20/1,7 (ale tam nie je zoom) za 11000 ceskych. Pripadne nejaky Olympus Pen.
Mam Panasonic LZ7 (kompakt) FZ18 (ultrazoom), G1,G2, na ceste GH2. Dokazem to porovnat. Ak nepotrebujes video a chces sa fotenim bavit, nie si nim zarabat tak G1. Mimochodom G2 budem mat na predaj
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa