Fórum » Vyberáme fotoaparát

prosim o nazor a radu pred kupou. dakujem.

Kuban
Kuban 2011-10-30 19:05:28+01
Caute,
Planujem si kupit fotoaparat, no v dnesnej dobe je tolko moznosti ze bezny clovek ktory sa tomu profesionalne nevenuje sa len tazko rozhoduje.
----
Chcem sa naucit fotit, zrkadlovku som nikdy nemal a preto velmi zvazujem ci sa do nejakej pustit. Viem ze ziadnym kompaktom nespravim fotky ako zrkadlom a tiez viem ze kupou zrkadla bude treba investovat dalej do objektivov a pod.
Som student a moj max rozpocet je 500 € (z bazaru nechcem kupovat).
rozmyslal som nad nejakym ultrazoomom ale po precitani clankov a odporucani som dospl k zaveru ze zoom v podstate casto nevyuzijem. preto som sa rozhodol ak kompakt tak nieco poriadne co by stalo za to.
---
aby som sa tu nerozpisoval donekonecna tak to skratim :
teda dospel som k zaveru a momentalne mam tychto kandodatov:
-- canon EOS 1100 D + 18-55mm IS II
-- canon G12
-- nikon J 1 + 10-30mm VR (trocha cez moj rozpocet)
---
1100 D - neviem ci sa oplati kupit zrkadlovku ak v dlhsej dobe do nej urcite neplanujem vrazat dalsie peniaze na objektiv a pod a zase velkost a vaha je dost minus. ale kvalita fotiek dost velke +
G12 - tu je moja dilema bud najnizsiu triedu zrkadlovky alebo najvissiu triedu kompaktu ? celkom ma zaujal no co sa tika kvaliti fotiek uvital by som nazory skusenejsich
nikon J 1 - cital som recenzie a kazdy vravi inak: niekto ze je to zbytocne predrazene niekto ze je to super novinka tak teda neviem...
-------------
sony NEX je uz moc drahy a celkovo mi sony moc nevonia, fotoaparaty typu (a velkosti) : S95 a CX5 mi pridu dost male, vreckovi kompakt uz mam nepotrebujem zas dalsi do vrecka i ked o dost vykonnejsi.
-----------
prepacte za chyby a
DAKUJEM vsetkym odbornikom za rady. snad pomozu pri rozhodovani nielen mne.

Rastislav
2011-10-31 08:53:07+01
http://www.dpreview.com/reviews/pentaxkr/

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-10-31 08:59:30+01
príspevok od: Kuban
Caute,
Planujem si kupit fotoaparat, no v dnesnej dobe je tolko moznosti ze bezny clovek ktory sa tomu profesionalne nevenuje sa len tazko rozhoduje.
----
Chcem sa naucit fotit, zrkadlovku som nikdy nemal a preto velmi zvazujem ci sa do nejakej pustit. Viem ze ziadnym kompaktom nespravim fotky ako zrkadlom a tiez viem ze kupou zrkadla bude treba investovat dalej do objektivov a pod.
rozmyslal som nad nejakym ultrazoomom ale po precitani clankov a odporucani som dospl k zaveru ze zoom v podstate casto nevyuzijem. preto som sa rozhodol ak kompakt tak nieco poriadne co by stalo za to.
---
-- canon G12
---
1100 D - neviem ci sa oplati kupit zrkadlovku ak v dlhsej dobe do nej urcite neplanujem vrazat dalsie peniaze na objektiv a pod a zase velkost a vaha je dost minus. ale kvalita fotiek dost velke +
G12 - tu je moja dilema bud najnizsiu triedu zrkadlovky alebo najvissiu triedu kompaktu ? celkom ma zaujal no co sa tika kvaliti fotiek uvital by som nazory skusenejsich
nikon J 1 - cital som recenzie a kazdy vravi inak: niekto ze je to zbytocne predrazene niekto ze je to super novinka tak teda neviem...
-------------
sony NEX je uz moc drahy a celkovo mi sony moc nevonia, fotoaparaty typu (a velkosti) : S95 a CX5 mi pridu dost male, vreckovi kompakt uz mam nepotrebujem zas dalsi do vrecka i ked o dost vykonnejsi.
-----------
prepacte za chyby a
Pozri si koľko stoja výpreajové Olympusy EPL1, teraz si jeden kupoval kamoš za 300.- v elektorreťazci, je to slušný foťák pre teba.

b.a.f.o.a.r.t.
2011-10-31 09:01:11+01
kup pen jednotku za 300 a budes spokojnejsi ako s g12

wlad
2011-10-31 09:05:45+01
Nekupuj kompakt ! Ak uz potrebujes male rozmery, tak urcite si radsej kup nejaky mirrorless (micro 4/3) fotak, pokial ti rozmery zrkadloviek nevadia, tak D3100 ta urcite nesklame.
Powershot G je len predrazeny zasumeny shit - to uz si rovno mozes kupit kompakt za 150 eur.

Narfyk
2011-10-31 09:30:59+01
Určite Canon EOS 1100D alebo skôr Nikon D3100 s 18-55mm (AF-S DX VR) objektívom (18-55mm = zhruba 3x optický zoom). V jednom obchode som našiel D3100 kit (s 18-55mm) za 381€, ale neviem či je ten obchod spolahlivý... A keď nebude rozsah stačiť, tak si potom dokúpiš napr. ten nový od Tamronu 70-300mm SP VC USD, alebo aj ten Nikon 55-200mm. (Ja sa chýstam na tú D3100)

DuFFi
2011-10-31 10:18:31+01
Tiez som toho nazoru, ze namiesto kompaktu si radsej kup micro 4/3 system, alebo ak zrkadlovku tak Nikon D3100. Za tu cenu dostanes kvalitny fotak. Zo zaciatku ti urcite bude stacit rozsah 18-55mm, mozno casom dokupis objektiv 35mm 1,8 s ktorym sa daju robit celkom zaujimave veci
Urcite by som nekupoval G12, ktora je zbytocne draha.

tomis.ales
2011-10-31 10:24:59+01
este raz diky za rady,
--
jasne zabudol som spomenut co chcem fotit. dost ma zaujima makro ( i ked som cital ze makro je 1:1 ale snad sa chapeme) a potom prirodu a co v nej pride
zrejme idealne by bolo mat G12 ako zalohu a zrkadlom fotit
markato1: tak na momentky a zabavu skor nie, to by som sa bal ze nedopadne dobre. ale na skladovani a prenose mi viac menej aj zalezi.
neviem preco ale viac som nakloneny prave ku G12. len neviem ci sa to oplati v pomere cena/vykon. a chcem sa este spytat, ak sa rozdonem pre nho, ci jeho pouzivanim (M) sa daju ziskat skusenosti ktore mozno dalej vyuzit pri foteni zrkadlom. ?
wayne: viem ze zoom nieje vsetko prave preto nezakladam na nom ktory kompakt sa neoplati predat, lebo ziadny lepsi nieje ? trocha som neporozumel.
a inac, onkretne aku micro4/3 zostavu mas na mysli. nechcem ta otravovat ak budes mat cas, mohol by si sa nato mrknut (nemusi hned). Dik
G12 si NEKUPUJ ani omylom. Je to cierna diera, tmavy objektiv. Rakovina. Ak chces mat zrkadlovku za 500, na co chces este zalohu ktora je o 100g lahsia a o 2cm mensia??? G12 je najhorsi z najlepsich kompaktov. Ked kompakt, tak kup Olympus XZ-1 alebo vyrazne lacnejsi Samsung EX1. Alebo velmi drahy Fujifilm X10, ktory je mimo tvoj rozpocet a este neni ani na trhu.
Kazdym fotakom sa da ziskavat skusenosti. Hlavne nech tam mas manualne ovladanie.
Co sa tyka makra. Mozno na kompaktoch narazis na take to kvazi makro na sirokom ohnisku, co samozrejme vyzera hnusne. Na zrkadlovke ti nepomoze nic iba skutocny makro objektiv. Alebo lacne makropredsadky, ktore ale stoja aj tak za prd.

rasto.tn
2011-10-31 11:05:40+01
Caute,
----
---
-- canon G12
---
-------------
-----------
prepacte za chyby a
Myslím, že zostava canon EOS 1100 D + 18-55mm IS II je vhodná pre teba. Mám 1000D a kedysi som mal k tomu 18-55 IS a ozaj sa s takou mašinou naučíš skvelo fotiť. Prípadne choď do nejakého väčšieho zoomu, napr. 18-135 a pod., ale samozrejme, z tých lacnejších. G12 je fajn foťák, ale na učenie to ozaj nie je. Skôr si ho kupujú fotografi, ktorí chcú dobrý výkon pri malom tele, čo sa využije pri cestovaní a pod. Zo začiatku si vylúčil ultrazoomy neviem prečo. Podľa mňa je to najideálnejší spôsob, ako sa nučiť fotiť, lebo ti ponúkajú fajn tele, macro, manuálne nastavenia a pod. Samozrejme, uvažoval by som v tomto prípade o ultrazoome z bazáru, aby ti cena/výkon prišla rentabilná. Ale ako som písal hore, C1100D 18-55II, je ideálna.

Kuban
2011-10-31 11:55:09+01
ten PEN 1 sa mi vobec nepozdava, celkovo tie "polozrkadlovky " s objektivmy nemam s nich moc dobry pocit,
nikon 1 ma maly cmos snimac (teda mensi nez GF2 a NEX), vyhodu ma rychle fotenie co mne je v podstate na nic.
GF2 sa mi nelubi dotykovi disp.
NEX: neviem, .... i ked lepsie raz vidiet ako 100 x citat.
---
vela krat to bolo aj na fore diskusia 1100 vs 3100 ale presny dovod preco ktory nikde.
spoliehat len na prvy dojem ? canony maju lacnejsie objektivy ale ako je to s fotkami a manualnym nastavenim? niekde som cital ze nikon treba nastavovat vsetko cez menu a canon na to vyuziva tlacidka. neviem co je na tom pravda.
---
diky ze ste mi ten G12 vyhovorili, myslim ze mate pravdu, predsa ste len skusenejsi

wlad
2011-10-31 12:14:11+01
ten PEN 1 sa mi vobec nepozdava, celkovo tie "polozrkadlovky " s objektivmy nemam s nich moc dobry pocit,
nikon 1 ma maly cmos snimac (teda mensi nez GF2 a NEX), vyhodu ma rychle fotenie co mne je v podstate na nic.
GF2 sa mi nelubi dotykovi disp.
NEX: neviem, .... i ked lepsie raz vidiet ako 100 x citat.
---
vela krat to bolo aj na fore diskusia 1100 vs 3100 ale presny dovod preco ktory nikde.
spoliehat len na prvy dojem ? canony maju lacnejsie objektivy ale ako je to s fotkami a manualnym nastavenim? niekde som cital ze nikon treba nastavovat vsetko cez menu a canon na to vyuziva tlacidka. neviem co je na tom pravda.
---
diky ze ste mi ten G12 vyhovorili, myslim ze mate pravdu, predsa ste len skusenejsi
D3100 ma o nieco lepsi vykon pri vyssom ISO, ale myslim ze je to viac-menej jedno ktory fotak si vyberies. Zbehni do obchodu, podrz obidva v ruke, pohraj sa s menu a ovladanim, a ktory ti lepsie sadne, ten si zober. Neurobis chybu ked si kupis jeden alebo druhy.

wayne
2011-10-31 12:22:29+01
Kuban, ako clovekovi, ktory v zivote nedrzal zrkadlovku v ruke, Ti bude zo zaciatku uplne jedno, ci zmacknes o 1-2 tlacitka naviac, fotoaparat sa da nastavit tak, ze jedine co menis je clona/cas, vsetko ostatne robi za teba bud automatika, alebo pri specifickych podmienkach si nastavis natvrdo hodnoty ktore chces, aby si sa mohol sustredit max. na cas, clonu a kompoziciu. Saskovat manualne 5 minut kvoli 1 zaberu je nezmysel, napriek tomu, ze sa to da

Ktorykolvek si vyberies z dvojice D3100/1100D s oboma budes spokojny, hlavne treba ale hladiet na to, co fotit, nie na to, co maju ostatni

Kuban
2011-10-31 12:30:50+01
príspevok od: wayne
Kuban, ako clovekovi, ktory v zivote nedrzal zrkadlovku v ruke, Ti bude zo zaciatku uplne jedno, ci zmacknes o 1-2 tlacitka naviac, fotoaparat sa da nastavit tak, ze jedine co menis je clona/cas, vsetko ostatne robi za teba bud automatika, alebo pri specifickych podmienkach si nastavis natvrdo hodnoty ktore chces, aby si sa mohol sustredit max. na cas, clonu a kompoziciu. Saskovat manualne 5 minut kvoli 1 zaberu je nezmysel, napriek tomu, ze sa to da

Ktorykolvek si vyberies z dvojice D3100/1100D s oboma budes spokojny, hlavne treba ale hladiet na to, co fotit, nie na to, co maju ostatni

jasne chapem
tak myslim ze mam v tom jasno, neskor napisem pre ktory som sa rozhodol,

DIKES vsetkym ktori si dali namahu poradit cenim si to.

Kuban
2011-11-09 14:39:14+01
inac, na nete som si vsimol ze sa D3100 predava s objektivom 18-55 AF -S DX VR alebo 18-55 II AF -S DX vysvetli mi niekto aky je tam rozdiel ? asi to bude mat nieco spolocne so stabilizaciou ? ci ? a tiez D3100 vraj nema motor, teda co to v praxy znamena ?

mayq
2011-11-09 14:46:06+01
1. VR - spravne, je stabilizovany
2. Nema motor v tele, takze bud objektivy s motorom pre automaticke ostrenie, alebo potom bez motora a bude ostrenie na tebe

Kuban
2011-11-09 14:54:24+01
príspevok od: mayq
1. VR - spravne, je stabilizovany
2. Nema motor v tele, takze bud objektivy s motorom pre automaticke ostrenie, alebo potom bez motora a bude ostrenie na tebe
1.- ahaa, chapem, a preco je potom D3100 s objektivom VR lacnejsia ked je asi aj lepsi ked je stabilizovany nie ? dez to 18-55 II AF-S DX je o 30 € drahsia sorry ale nedava mi o zmysel, (hamba nieje sa spytat, hamba je ostat sprostym)
2. - ako su oznacene objektivi s motorom - automatickym ostrenim ?

mayq
2011-11-09 15:00:58+01
1. Casto som to tiez videl, marketingovy tah?
2. Objektivy s motorom maju oznacenie AF-S, bez motora AF.. napr. Nikon AF-S 50mm F1,8G a Nikon 50mm f/1.8D AF

Kuban
2011-11-20 12:17:45+01
Po precitany recenzii a roznych prispevkov som sa rozhodol dosetrit a zvysit cenovy strop na 700 € .
Teda stupla trieda rivalov na nikon 5100 vs canon 550D.
Nepotrebujem ziadne rady, myslim ze toto sa na fore rozoberalo dost takze vas usetrim. Chcem sa len spytat, kedze 550D ma az 18 Mpx ci je mozne fotit aj napr na 12 Mpx (teda predpokladam ze hej) a tym padom ci sa zlepsi kvalita fotografii ? kedze procak spracuje mensi pocet px. .. alebo naopak zhorsi ?
Co ma dost prekvapilo ze canon 550D ma mensi snimac a naopak podla testov (ano viem su to len testy beznym okom mozno nerozoznatelne) lepsie vysledky pri ISO a viac Mpx. Zase nikon ma vecsi a nejaky novsi snimac.
A este som cital ze taky vysoky pocet Mpx a setovy objektiv k sebe moc nejde a fotky stracaju na kvalite. (neviem co je natom pravda)
otocny display ma moc nezaujima canon to vynahradza rozlisenim 3:2 co je vraj lepsie (VRAJ)
v ruke mi padli obe super takze natom zakladat zrejme nebudem a kedze som amater, objektivy v blizkej buducnosti tiez neplanujem nakupovat, chcem sa dokladne naucit fotenie setovym.

za vase postrehy a nazory vopred dakujem.

lacikam
2011-11-20 12:50:07+01
hm, nerozumiem vete: "Nepotrebujem ziadne rady, myslim ze toto sa na fore rozoberalo dost takze vas usetrim." - čo "toto" sa rozoberalo dosť? Myslíš Canon vs. Nikon? Hm, možno by na to mohol reagovať p.Peniak, ktorý rozpredáva vybavenie od Canonu.

Photograph33
2011-11-20 12:58:09+01
Po precitany recenzii a roznych prispevkov som sa rozhodol dosetrit a zvysit cenovy strop na 700 € .
Teda stupla trieda rivalov na nikon 5100 vs canon 550D.
Nepotrebujem ziadne rady, myslim ze toto sa na fore rozoberalo dost takze vas usetrim. Chcem sa len spytat, kedze 550D ma az 18 Mpx ci je mozne fotit aj napr na 12 Mpx (teda predpokladam ze hej) a tym padom ci sa zlepsi kvalita fotografii ? kedze procak spracuje mensi pocet px. .. alebo naopak zhorsi ?
Co ma dost prekvapilo ze canon 550D ma mensi snimac a naopak podla testov (ano viem su to len testy beznym okom mozno nerozoznatelne) lepsie vysledky pri ISO a viac Mpx. Zase nikon ma vecsi a nejaky novsi snimac.
A este som cital ze taky vysoky pocet Mpx a setovy objektiv k sebe moc nejde a fotky stracaju na kvalite. (neviem co je natom pravda)
otocny display ma moc nezaujima canon to vynahradza rozlisenim 3:2 co je vraj lepsie (VRAJ)
v ruke mi padli obe super takze natom zakladat zrejme nebudem a kedze som amater, objektivy v blizkej buducnosti tiez neplanujem nakupovat, chcem sa dokladne naucit fotenie setovym.

za vase postrehy a nazory vopred dakujem.
v cene 700 eu doporucujem uz vyssiu triedu D90 plus napr 50mm 1.8......tento fotak ta nesklame, osobne ho mam uz viac ako 2 roky a absolutna spokojnost.....

Narfyk
2011-11-20 12:58:59+01
asi skôr D5100 ten má snímač z D7000 čo je tuším poloprofi model (ak sa mýlim, opravte ma)
pozri si toto:
http://snapsort.com/compare/Canon_EOS_550D-vs-Nikon-D5100
a podľa toho sa rozhodni.. a myslím že D5100 tiež nemá v sebe motorček, rovnako ako D3100, D3000 a D5000

Strana 2 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()