Fórum » Vyberáme fotoaparát

Výber zrkadlovky

ZacI
ZacI 2011-11-28 11:20:55+01
Dobrý deň, preštudoval som si veľa článkov, pozrel veľa recenzií a nakoniec som si zložil "zostavu" ktorú by som si rád zaobstaral a tak som prišiel sem po radu.

Zostava:

Telo: Canon 550D [url]http://www.pixmania.sk/sk/sk/5482188/art/canon/eos-550d-telo.html#pix-review[/url]
Objektívy: [url]http://www.pixmania.sk/sk/sk/2986/art/canon/objektiv-ef-50-mm-f-1-8-i.html[/url]
a [url]http://www.pentask.sk/objektiv-tamron-af-sp-17-50mm-f-2-8-pro-canon-xr-di-ii-ld-asp-if-_d11914.html[/url]
Príslušenstvo: [url]http://www.pentask.sk/prislusenstvi-canon-lp-e8-li-ion-aku-pro-eos-550d_d43321.html[/url]
[url]http://www.pentask.sk/pametova-karta-sandisk-secure-digital-ultra-sdhc-16gb_d33113.html[/url]
a ešte neakú brašnu, ktorú by ste mi mohli poradiť

Chcel by som sa opýtať na váš názor na túto zostavu, poprípade čo by ste zmenili, poradili mi, ale som študent, čiže nad tých cca 1000e by som fakt nerád šiel.

Moje skúsenosti so zrkadlovkou:
- fotil som s požičaným Nikonom D 3100 a objektívmi AF-S 18-55 mm f/3,5-5,6G DX VR a 18-105mm F3.5-5.6G AF-S DX VR ED
- s oboma sa mi fotilo dobre, aj stávalo sa mi často, že mi nestačila ich svietivosť( preto som vybral ten Tamron)

Od kamaráta som mal poradené, že by som si mal vybrať telo od Canonu, kvôli cenám objektívov. Mne to je jedno či Canon, či Nikon, nemám problém sa naučiť v novom prostredí, čiže ak by bol lepší Nikon, nie je problém.

Čo budem fotit?
- Väčšinu fotiek budú tvoriť fotky prírody(možno architektúry) a potom v menšom množste rodinné oslavy, akcie s kamarátmi( preto ten canon objektív)

Ďakujem

Marek Janicko
2011-11-28 14:41:01+01
príspevok od: ZacI
No ten Pentax K-r je zaujímavé zariadenie, ale je to asi ekvivalent k 550D všakže? Ale neako ma to neláka k tomu Pentaxu, ak tam nie je až taký rozdiel.

Ešte k pamäťovkám, stačí mi klasická Class 10 aby to stíhalo FullHD pri 25fps?

A k brašiam, neviem mi niekto odporučiť neakú, s ktorou má skúsenosti? Aspoň na 2 objektívy, možno externý blesk, ale tak do 40e +-

Ak chces mam na predaj Brasna Lowepro Inverse 200AW za 35 eur. V datarte stoji nejakych 55 eur. Ja uz mam vacsiu vybavu, ktoru do toho nenapcham. Som takisto z KE ak chces mozes si ju osahat do stredy v hocktorom case pocas dna kedze som na PNke.

Odkaz na brasnu:
http://products.lowepro.com/product/Inverse-200-AW,2101,7.htm

ZacI
2011-11-28 14:45:40+01
príspevok od: denySK
na to, co chces fotit, ma nikon lepsie a lacnejsie objektivy.... 35/1.8 a/alebo 50/1.8, a na krajinky setak 18-55...co sa tela tyka tak d90 + setak 18-55 sa da zohnat za 670eur a 35/1.8 za cca 200eur...pripadne 50tku mozes kupit aj tu starsiu verziu za 110eur.
Canon ma staru 35/f2 (bzz bzz ostrenie, a stoji viac ako nikonacka 1.8cka), 50t/1.8 aj 50/1.4 zle ostria = velky odpad ....
do buducnosti 85tka /1.8 stoja +- rovnako canon aj nikon, jedine telezoom je u nikonu drahsi, ale to ty, ako pises, nepotrebjes....a keby aj ano tak existuje sigma 70-200 2.8
moja volba by bol teda nikon d90+18-55 + 35/1.8 alebo 50/1.8
Ďakujem, konečne aj iný názor
V rýchlosti som si pozrel porovnanie 550d a 90d a 550d je lepší ( oprav ma ak sa mýlim)
V objektívoch Nikon sa neorientujem, ale ak by som si vybral telo Nikon asi by som si naň hodil ten Tamron čo som si vybral aj na Canon. To chcem na začiatok.

Fakt sú tie canon 50/1,8 a 1,4 na tom tak zle?

ZacI
2011-11-28 14:46:20+01
príspevok od: Bpali
v KE mas dve predajne na Hlavnej,jedna oproti Tescu, druhu najdes po ceste od Tesca ku Aide..a potom v Optime mas obchod s fototechnikou...
Ďakujem, tak tam sa asi pôjdem pozrieť na brašne poprípade nemajú svoje web stránky?

ZacI
2011-11-28 14:48:54+01
príspevok od: Marek Janicko
Ak chces mam na predaj Brasna Lowepro Inverse 200AW za 35 eur. V datarte stoji nejakych 55 eur. Ja uz mam vacsiu vybavu, ktoru do toho nenapcham. Som takisto z KE ak chces mozes si ju osahat do stredy v hocktorom case pocas dna kedze som na PNke.

Odkaz na brasnu:
http://products.lowepro.com/product/Inverse-200-AW,2101,7.htm
Ďakujem, porozmýšľam nad tým

lubo-125
2011-11-28 14:54:11+01
Tá 50f1,8 nie je až taká nutnosť, skôr ten tamron ma zaujímal, že ako sa s ním fotí a podobne
a aký filter by si odporučil, vo filtroch sa vôbec nevyznám. Ďakujem
foti sa snim velmy prijemne a pokial nefotis šport kde sa obiekt rychlo hybe aj ostrenie stiha na 2,8 od 17-35 perfektna ostront na 50mm to uz ubuda tam treba priclonit ... ja mam HOYA HD cirkularny polarizak - maximalna spokojnost

Rastislav
2011-11-28 14:55:45+01
príspevok od: PeCh
To vieš, občas sa tu rieši Canon, inokedy Nikon ale skoro vždy si môžeš byť istý, že sa ozve nejaký hlások Pentax, ale prakticky nikto ho nepočúva . Osobne si nemyslím, že Pentax je zlý. Dokonca kedysi bol výborný. Ale momentálne postráda tú výhodu Canonu a Nikonu a to výber bazárových objektívov a príslušenstva. Je to dobré, keď chceš niečo lacnejšie dokúpiť, ale i vtedy, ak sa rozhodneš niečo predať. Preto má u mňa výhodu ísť do Canona alebo Nikona.
S bazárovým sortimentom to je vždy lotéria a rozhodnúť sa pre značku len preto, že si môžem kupovať niečo použité, tak tomu hovorím rozumné rozhodnutie. A to čo tvrdíš je pravda možno tak na Slovensku, ale vo svete nie, stačí pozrieť tu:
http://www.ebay.com/sch/Lenses-Filters-/78997/i.html?_nkw=pentax+lens&_catref=1&_trksid=p3286.c0.m1538
A tie arogantné a zosmiešňujúce slová radšej nehodnotím.

tom-o
2011-11-28 14:58:56+01
Ďakujem, konečne aj iný názor
V rýchlosti som si pozrel porovnanie 550d a 90d a 550d je lepší ( oprav ma ak sa mýlim)
V objektívoch Nikon sa neorientujem, ale ak by som si vybral telo Nikon asi by som si naň hodil ten Tamron čo som si vybral aj na Canon. To chcem na začiatok.

Fakt sú tie canon 50/1,8 a 1,4 na tom tak zle?
no neviem ci je 550d lepsia ako d90... ono je to dost veci preferencii a neviem ci http://snapsort.com/compare/Canon_EOS_550D-vs-Nikon_D90 ma nejaku vahu a da sa na to spolahnut ale ked si pozries hodnotenie tak d90 ma lepsie hodnotenie co do kvality obrazu a 550d skor do konfortu ked to tak mozem nazvat

mirosz
2011-11-28 15:01:30+01
ďakujem, áno viem, že nemusím kúpiť všetko cez internet, ale pýtal som sa hlavne kvôli odporučeniu. V Košiciach neviem o žiadnom špecializovanom obchode na fotoaparáty, ale tak obehnem aspoň NAY a Datacomp, aj keď nemám rád veľmi tieto obchody.
V NAY mavaju celkom vyber takych mensich tasiek, pripadne pozri nejaky Fotolab. Ja mam Lowepro Nova 170 AW, mam v nej Nikon D90 + Nikkor 18-200, nikkor 50 f/1.8D a aj blesk SB700. A este je tam trochu miesta na sersamy (filtre, nahr. baterky, srajtofla a snuptichle )
Ale tasku je lepsie si na vlastnom fotaku vyskusat.

Bpali
2011-11-28 15:15:03+01
Ďakujem, tak tam sa asi pôjdem pozrieť na brašne poprípade nemajú svoje web stránky?
netusim,ci maju stranky nejake...ale ak ides kupovat techniku z pixmanie,si to premysli...uz sa to tu x-krat preberalo,ze su potom problemy s reklamaciou,lebo vraj treba posielat do francuzska,ci kde...
ak by si chcel dobre ceny,aj na pocitacovom obchode maju rozne veci pre fotoaparaty: www.datacomp.sk maju 3 kamenne predajne v KE....budes to mat lahsie v pripade reklamacie,keby nieco...

ZacI
2011-11-28 15:17:11+01
netusim,ci maju stranky nejake...ale ak ides kupovat techniku z pixmanie,si to premysli...uz sa to tu x-krat preberalo,ze su potom problemy s reklamaciou,lebo vraj treba posielat do francuzska,ci kde...
ak by si chcel dobre ceny,aj na pocitacovom obchode maju rozne veci pre fotoaparaty: www.datacomp.sk maju 3 kamenne predajne v KE....budes to mat lahsie v pripade reklamacie,keby nieco...
JJ to bol iba náhodný link, neplánujem odtiaľ kúpiť.... to ešte bude veľa hodín hľadania dobrej ceny a obchodu, datacomp som pozeral, ale majú tam príliš drahý 550d.

ZacI
2011-11-28 15:19:41+01
príspevok od: tom-o
no neviem ci je 550d lepsia ako d90... ono je to dost veci preferencii a neviem ci http://snapsort.com/compare/Canon_EOS_550D-vs-Nikon_D90 ma nejaku vahu a da sa na to spolahnut ale ked si pozries hodnotenie tak d90 ma lepsie hodnotenie co do kvality obrazu a 550d skor do konfortu ked to tak mozem nazvat
Stále viac som nerozhodný. Je to naozaj tak zlé s tým Canonom 50mm/1,8 lebo kamarát aj kamarátka čo ho majú sú s ním spokojný.

lucassi
2011-11-28 15:22:29+01
JJ to bol iba náhodný link, neplánujem odtiaľ kúpiť.... to ešte bude veľa hodín hľadania dobrej ceny a obchodu, datacomp som pozeral, ale majú tam príliš drahý 550d.
na margo tej 550ky...dnes som objednal z megafoto 600D-cko..myslim ze celkom zaujimava ponuka .. http://www.megafoto.sk/Canon/eos-600d-18-megapixelov-hd-video-vyklopny-d

Bpali
2011-11-28 15:27:23+01
co si nevezmes canon 600d, je teraz v bazare za dobru cenu podla mna...

tom-o
2011-11-28 15:28:20+01
Stále viac som nerozhodný. Je to naozaj tak zlé s tým Canonom 50mm/1,8 lebo kamarát aj kamarátka čo ho majú sú s ním spokojný.
neviem ako to je s tym objektivom ale urcite to nebude take tragicke... ked su s nim kamarati spokojni tak ti budu vediet aj poradit co robis zle ak nahodou budes robit nieco zle... nie som pokrocili, fakt teda neviem, ja som len reagoval na samotne tela... ako sa tu vsak mnohokrat spominalo je jedno ktory model/znacku si vyberies vsetky su dobre, je to len o peniazoch a sympatiach... a s pevnym 35/50mm tiez urcite nespravis chybu pri hocjakej znacke

ZacI
2011-11-28 15:41:39+01
co si nevezmes canon 600d, je teraz v bazare za dobru cenu podla mna...
Nemám teraz toľko peňazí, plánoval som to kúpiť až o také 2-3 týždne, keď príde výplata.

wayne
2011-11-28 15:43:06+01
Ked maju kamarati Canon, kup si Canon a balast okolo toho neries. Ma to vyhodu - mozes mat supercool fotak so supercool stylovymi objektivmi, ale co z toho ked v okoli 100km budes jediny kto ho ma a budes si musiet vsetko kupovat alebo poziciavat od neznamych ludi?

A hlavne nespekuluj ci je nieco drahe alebo nie, obcas tych 30 eur naviac ti zaruci komfort moznosti kedykolvek odniest ak sa nieco pokazi, telo/objektiv reklamovat do kamennej predajne, co je podla mna obrovska vyhoda oproti roznym pochybnym eshopom...

Sem tam maju nieco vo vacsich elektrach za slusnu cenu, pokial je specializovany fotoobchod prilis drahy, bola by to asi druha volba.

Ale je to na Tebe, rozhodne by som z toho vsak nerobil velku vedu

Kup a fot - studovanie techniky, vyckavanie a porovnavanie ciar na grafoch ta dobre fotky robit nenauci.

Marek Janicko
2011-11-28 15:48:04+01
Vies co je zaujimave, nevsimol som si, ze by ti tu niekto radil osahat si ich.

Ja som prisiel do Nikon predajne a povedal som im, mam peniaze, chcem ich utratit za telo, objektiv a blesk najvyssej rady naraz, chcem kupit, mam vybraty C 550D a N D90, no prisiel som na to, ze ci si vyberiem jeden alebo druhy, tak vobec nezrobim zle, tak ma presvedcte preco si mam kupit D90. A odpoved bola: "mam pravdu, no nikon ma navrh v ergonomii" a mal pravdu, pretoze den predtym som si ich obsahal v inej predajni a Canon som mal problem ovladat a na Nikone som nasiel okamzite co som hladal a to na com si si zmyslel. A pri Canone hroza a des.

A to niesom antitalent, uz predtym som mal fotak, v AJ nemam problem a PC ma nestrasia, takze v kazdom menu sa viem okamzite orientovat pokial je normalne navrhnute.

A preto mam Nikon.

A mozes ty studovat rozdiely medzi C, Ni alebo Pentax. Nepomozu ti. Pretoze fotaky su technologicky dost podobne a zavisi len od teba, kolko vrazis peniaze do objektivov a casu do studovania + fotenia. Pretoze, ak nebudes mat peniaze a cas tak mozno drobne rozdiely, ktore mozes vyuzivat medzi znackami v buducnosti nevyzuzijes a budu pre teba v case kupy absolutne nepodstatne. No pokial sa rozhodnes hoc ako a budes fotiti iba rodinne posedenia, tak budes mat aspon hrejivy pocit, ze si si vyberal fotak podla kvanta odporucani.

A na zaver. Moj vyber nemusi byt tvojim vyberom a netvrdim, ze je spravny. Mozno zajtra pojdes do obchodu, chytis obe do ruky a sadne ti canon. Preto na zaver len dopisem, fotaky su si podobne, len si ich obsahaj a s cim sa vzijes od prvej chvile to kupuj a nepozeraj ci objektiv je o 50 eur lacnejsi, pretoze o rok to moze byt naopak.

PeCh
2011-11-28 16:05:11+01
príspevok od: Rastislav
S bazárovým sortimentom to je vždy lotéria a rozhodnúť sa pre značku len preto, že si môžem kupovať niečo použité, tak tomu hovorím rozumné rozhodnutie. A to čo tvrdíš je pravda možno tak na Slovensku, ale vo svete nie, stačí pozrieť tu:
http://www.ebay.com/sch/Lenses-Filters-/78997/i.html?_nkw=pentax+lens&_catref=1&_trksid=p3286.c0.m1538
A tie arogantné a zosmiešňujúce slová radšej nehodnotím.
S tým bazárom je to často aj o tom nie len niečo lacnejšie kúpiť ale mať následne možnosť predať. Ale to chápeš. Ak máš u nás exotickú značku, tak šance na predaj sú rádovo slabšie. Hodnotím tu na SK, nie svet, kvôli tomu, že väčšina tu nebude riešiť kúpu/predaj inde na svete.

Reagujem skôr kvôli "arogantným a zosmiešňujúcim slovám". Jediné, čo vyzerá na to je ten "hlások" ale nemyslel som to vyslovene posmešne ale ako zdrobnelinu preto, že keď si pozrieš diskusie, tak na 50 komentárov Canon/Nikon je 1 komentár Pentax, ku ktorému sa zväčša ďalší už nevyjadrujú. Táto diskusia je skôr výnimka. Preto mi slovo "hlások" pripadalo výstižné. Inak viem, že napríklad v Čechách je Pentax komunita podstatne väčšia ako u nás. U nás je to (bez urážky) ohrozený druh. Ak niekto zobral môj príspevok za urážlivý, tak sa ospravedlňujem.

PeCh
2011-11-28 16:20:28+01
Nie je vôbec zlá. Ale treba rátať, že je to objektív len za 100 €. Mal som 50/1.8 a bol to môj najpoužívanejší objektív (aj keď mám aj 70-200/2.8L IS). Od f/2.8 mal parádnu kresbu. Naozaj krása. Vymenil som ho za 50/1.4 len kvôli tomu, že bol naozaj najpoužívanejší a najpoužívanejším objektívom si zaslúži byť niečo lepšie . Tento objektív (50/1.4), čo sa týka ostrosti na plnú dieru tiež zatracujú, ale podľa mňa neprávom. Aj na plnú dieru je prudko použiteľný. Po priclonení ešte lepší (ale to pri normálnych fotkách nezbadáš, lebo už f/1.4 je dosť dobré). Na plnú dieru má problém len v slabšom kontraste, ale nie je to nič tragické, čo by nedokázal riešiť postproces.

Čo sa týka ostrenia a jeho presnosti. Tak sčasti je problém vo fotografovi, že očakáva, že objektív bude ostriť aj v tme, ale v tme nezaostrí žiadny. Za normálneho svetla nemá problém ostriť ani 50/1.8. Pri slabšom svetle je to horšie ale problém je často aj v hĺbke ostrosti, kde pri plne otvorenej clone je hĺbka ostrosti pár milimentrov a len ťažko zabezpečíš, že sa nepohneš ty alebo fotený objekt, nehovoriac ako fotíš štýlom zostriť-prekomponovať-odfotiť. Takže často chyba nie je v objektíve. Niekde som čítal, že očakávania od svetelných objektívov sú prehnané lebo málokto s nimi aj vie fotiť a je normálne, že odpad je cez 70 % (práve kvôli DOF) a len dobrý fotograf sa dostane pod 50 % odpadu. Je to celkom pravda.

Ak máš pochybnosti, tak si ho od kamarátov najprv požičaj. Prípadne kúp bazárový kus, ktorý následne môžeš predať za tú istú cenu, ako si ho kúpil.

PeCh
2011-11-28 16:22:29+01
príspevok od: PeCh
Nie je vôbec zlá. Ale treba rátať, že je to objektív len za 100 €. Mal som 50/1.8 a bol to môj najpoužívanejší objektív (aj keď mám aj 70-200/2.8L IS). Od f/2.8 mal parádnu kresbu. Naozaj krása. Vymenil som ho za 50/1.4 len kvôli tomu, že bol naozaj najpoužívanejší a najpoužívanejším objektívom si zaslúži byť niečo lepšie . Tento objektív (50/1.4), čo sa týka ostrosti na plnú dieru tiež zatracujú, ale podľa mňa neprávom. Aj na plnú dieru je prudko použiteľný. Po priclonení ešte lepší (ale to pri normálnych fotkách nezbadáš, lebo už f/1.4 je dosť dobré). Na plnú dieru má problém len v slabšom kontraste, ale nie je to nič tragické, čo by nedokázal riešiť postproces.

Čo sa týka ostrenia a jeho presnosti. Tak sčasti je problém vo fotografovi, že očakáva, že objektív bude ostriť aj v tme, ale v tme nezaostrí žiadny. Za normálneho svetla nemá problém ostriť ani 50/1.8. Pri slabšom svetle je to horšie ale problém je často aj v hĺbke ostrosti, kde pri plne otvorenej clone je hĺbka ostrosti pár milimentrov a len ťažko zabezpečíš, že sa nepohneš ty alebo fotený objekt, nehovoriac ako fotíš štýlom zostriť-prekomponovať-odfotiť. Takže často chyba nie je v objektíve. Niekde som čítal, že očakávania od svetelných objektívov sú prehnané lebo málokto s nimi aj vie fotiť a je normálne, že odpad je cez 70 % (práve kvôli DOF) a len dobrý fotograf sa dostane pod 50 % odpadu. Je to celkom pravda.

Ak máš pochybnosti, tak si ho od kamarátov najprv požičaj. Prípadne kúp bazárový kus, ktorý následne môžeš predať za tú istú cenu, ako si ho kúpil.
Len na upresnenie. 50/1.8 má do f/2.8 slabú kresbu. Vyhovovala mi až od f/2.8. Ale oplatí sa aj keby sa mal používať len ako 50/2.8.

Strana 2 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()