Fórum » Vyberáme fotoaparát

Nikon D90 vs. D5100 vs. D7000?

Bdurex
Bdurex 2012-04-01 10:46:58+02
Zdravím. Mám túto dilemu a preto sa obraciam na vás. D90 je fotoaparát ktorý mi ponúkne všetko čo by som od fotoaparáta očakával, lenže technologicky už taký vyspelý nieje. D5100 je fotoaparát ktorý je veľmi kreatívni. Má u mňa veľké plus jeho výklopný display. Lenže mi neponúka to čo model D90. Málo programovaných tlačidiel lenže je vyspelý . A teras D7000. Je to vyspelý model, ktorý je akoby hybridom D90 a D5100. Čiže presne vyhovujúci. Lenže otázka znie. Oplatí sa mi zainvestovať do D7000 ak D5100 mi ponúkne to isté? Alebo D90 bude najlepší kompromis? Za odpovede a rady vopred ďakujem

markato1
2012-04-01 22:06:30+02
príspevok od: hombreee
Nefotil som s D7000, preto sa robia tie testy a porovnania, aby si si nemusel kazdy fotak vyskusat osobne.

Ja netvrdim ze D7000 nie je vo vyssich ISO lepsi, ale urcite to nie je "kamkooo!!! TO JE UPLNE NIECO INE!!!!". Nieco uplne ine to je s D800, nie s D7000.

Vlavo D90, vpravo D7000. ISO 3200. Zapalovac je teraz odfoteny s D90 na ISO 3200.
dnesne aps-c senzori v pohode zvladaju vyssie iso..dost zalezi aj od skla..s pevnym sklom byvaju fotografie menej zasumene ako pri zoomoch a samozrejme ze s pouzitim blesku dosiahne pristroj omnoho lepsie vysledky ako bez neho,tieto foto co tu davate sa nedaju porovnavat,kazdy je inak foteny. a myslim ze sa da v pohode pouzit este vyssie iso za urcitych podmienok,laboratorne testy su objektivnejsie,ale aj tak castokrat podavaju skreslene informacie..a mna osobne ani nezaujimaju..pokial by mala technika vsetko robit za mna,tak sa na to mozem rovno vy...
Obdivujem ludi co fotia so starsou vybavou a produkuju kvalitnejsie foto ako technokrati s nadupanou vybavou mozno technicky dobre,ale nulovy obsah..

hombreee
2012-04-01 22:06:41+02
príspevok od: Manicy
joj ..napisal som ze je to uplne nieco ine ako celok...! pre mna.. keby som bol spokojny s D80 alebo D90 nekupujem za dvojnasobok D7000
Iso bolo ako dolnenie
kamkoo
OK tak sme sa zle pochopili.

Manicy
2012-04-01 22:09:55+02
OK tak sme sa zle pochopili.
ok ved pohoda

SK_8er
2012-04-01 22:15:38+02
príspevok od: Karol Srnec
A ja som zapol Lightroom a zistil som, ze:
- 76 050 fotiek mam v kniznici
- 1074 fotiek je nafotenych nad ISO 800
- 48 150 fotiek je nafotenych na ISO 200 a 400

Z toho vyvodzujem, ze pre bezne fotograficke namety nepotrebujem vysoke ISO. Dalej viem, ze nad ISO 800 rapidne klesa dynamicky rozsah, takze keby moj fotak mal nulovy sum pri ISO 6400, aj tak budem vzdy ked sa to da pouzivat co najnizsie ISO. Osobne preferujem skor vyuzitie vysokosvetelnych objektivov.
to zalezi na tom kto co foti, ja co som si teraz pozeral lightroom tak mi to vychadza tak pol na pol s fotkami s isom pod 800 a nad 800, na prvom mieste je u mna iso 200 a na druhej priecke sa usadil zavodnik s cislom 1600 :-P

hombreee
2012-04-01 22:21:51+02
príspevok od: markato1
dnesne aps-c senzori v pohode zvladaju vyssie iso..dost zalezi aj od skla..s pevnym sklom byvaju fotografie menej zasumene ako pri zoomoch a samozrejme ze s pouzitim blesku dosiahne pristroj omnoho lepsie vysledky ako bez neho,tieto foto co tu davate sa nedaju porovnavat,kazdy je inak foteny. a myslim ze sa da v pohode pouzit este vyssie iso za urcitych podmienok,laboratorne testy su objektivnejsie,ale aj tak castokrat podavaju skreslene informacie..a mna osobne ani nezaujimaju..pokial by mala technika vsetko robit za mna,tak sa na to mozem rovno vy...
Obdivujem ludi co fotia so starsou vybavou a produkuju kvalitnejsie foto ako technokrati s nadupanou vybavou mozno technicky dobre,ale nulovy obsah..
Ano ja viem. Preto som pridal tie fotky figuriny, ktore su fotene za rovnakych podmienok. Ja som ten jeho prispevok pochopil tak, ze fotit s D7000 pri ISO 3200 je "NIECO UPLNE INE!!!" ako s D90 alebo D300. Co podla testov proste nie je pravda.

SK_8er
2012-04-01 22:34:22+02
Nefotil som s D7000, preto sa robia tie testy a porovnania, aby si si nemusel kazdy fotak vyskusat osobne.

Ja netvrdim ze D7000 nie je vo vyssich ISO lepsi, ale urcite to nie je "kamkooo!!! TO JE UPLNE NIECO INE!!!!". Nieco uplne ine to je s D800, nie s D7000.

Vlavo D90, vpravo D7000. ISO 3200. Zapalovac je teraz odfoteny s D90 na ISO 3200.
tak je to uplne nieco ine ako d60 a d80... a ak to chapeme ako stroj tak d7000 je o dost lepsi ako d90.
samozrejme ani ja nehovorim ze d90 neni super masinka, je to skvely stroj a urcite je vo vyssich iso tiez pouzitelny, ked je fotka dobra tak napr mne sum vobec neprekaza, je to aj o tolerancii v ludoch.
mal som d5000 co je orezana d90, cize by mala byt rovnaka aj v hodnotach iso, ak nie tak sa ospravedlnujem. ale ak to tak je tak viem ze tam je dost badatelny rozdiel, samozrejme zalezi vzdy od situacie a osvetlenia...

vtedy sa ukaze najviac co ten stroj so svojim iso dokaze

ak si si mohol dovolit odfotit ten zapalovac pri clone 4,5 s casom 1/160 tak si tam mal osvetlenie dobre

spravil som v mojej izbe s tymito nastaveniami fotku a druhu spravne naexponovanu, rozdiel je vidiet

beholder
2012-04-02 18:21:15+02
len som vyjadril svoj nazor...pre mna vysoke citlivosti boli najdolezitejsie kriterium
...u mňa je benefitom rýchlejšie ostrenie a čip schopný prekresliť objektívy ktoré vlastním.............moderné antiultranízko šumové mašiny síce šumia menej....ale vždy to je na úkor kvality....

beholder
2012-04-02 18:43:18+02
príspevok od: SK_8er
krasna veta:
"A to nepisem preto ze mam D90 Viem ze D7000 je lepsi fotak. Ale aby si nejaky laik nemyslel ze z D7000 (alebo hocijakeho APS-C) dostane pri ISO 3200 nadherne obrazky, to by musel kupit FF "

nemam slov ....

fotil si vobec niekedy s d7000 ?
prva fotka a ta macicka je na iso 2000
druha fotka a posledna je na iso 3200

....v podstate má hombreee pravdu..........priepastný rozdiel vo zvládaní šumu medzi DX a FX je očividný......i keď ešte vždy to nie je z mojej strany po technickej stránke akceptovateľné (možno raz) a už vôbec nie hodné chválospevov ako to tu mnohí prehnane glorifikujú..........u reportáže/športu šum budiž...............no úprimne.... ten šum v pozadí za mačičkou je príšerný........o degenerácii kresby, dynamického rozsahu, farieb pri uvedenom portréte ani nehovoriac..a nech je použité iso akékokoľvek....

..ale, zasa to je iba o osobných preferenciách, prioritách a subjektívnom názore...

beholder
2012-04-02 19:01:34+02
príspevok od: nyco
fotím aj D50 pre lepší jpeg...
inak D7000
prečo preferuješ ccd snímač?
...pre lepší JPEG

Manicy
2012-04-02 20:34:00+02
príspevok od: beholder
...u mňa je benefitom rýchlejšie ostrenie a čip schopný prekresliť objektívy ktoré vlastním.............moderné antiultranízko šumové mašiny síce šumia menej....ale vždy to je na úkor kvality....
osobne najradsej fotim ludi pri akej kolvek cinnosti uz som si zvykol ze mi svetlo nepraje a kedze sa snazim pouzivat blesk minimalne , preto vysoke ISO vyuzivam casto...

beholder
2012-04-02 21:22:26+02
osobne najradsej fotim ludi pri akej kolvek cinnosti uz som si zvykol ze mi svetlo nepraje a kedze sa snazim pouzivat blesk minimalne , preto vysoke ISO vyuzivam casto...
.....na fotografiu je potrebné svetlo......to žiaľbohu neošidíš.....

Falconer
2012-09-02 01:23:50+02
príspevok od: Karol Srnec
A ja som zapol Lightroom a zistil som, ze:
- 76 050 fotiek mam v kniznici
- 1074 fotiek je nafotenych nad ISO 800
- 48 150 fotiek je nafotenych na ISO 200 a 400

Z toho vyvodzujem, ze pre bezne fotograficke namety nepotrebujem vysoke ISO. Dalej viem, ze nad ISO 800 rapidne klesa dynamicky rozsah, takze keby moj fotak mal nulovy sum pri ISO 6400, aj tak budem vzdy ked sa to da pouzivat co najnizsie ISO. Osobne preferujem skor vyuzitie vysokosvetelnych objektivov.
No pekne si im to Karolko vytmavil )

Strana 3 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()