Fórum » Vyberáme fotoaparát

Kompakt s RAW do 250,-€

lesiak307
2012-05-29 09:16:21+02
Pozdravujem všetkých. Doteraz som mal staručký Olympus SP320, jeho výhodou boli RAWka (na tú dobu kedy som ho kupoval). Fotenie ma baví a v poslednú dobu sa to zintenzívnilo. Rozmýšľal som o kúpe Nikon D3100, no keďže foťák nosím so sebou všade (oslavy, svadby, dovolenky, kúpalisko, do prírody) obávam sa že zrkadlovka je pre mňa dosť veľká a bola by mi na príťaž. Prosím Vás o radu, aký kompaktný fotoaparát kúpiť? Ide o obyčajné domáce fotenie. Priorita č.1 je RAW a podľa možnosti dobrý obraz. Za kompakt som ochotný dať max. 250,-€. Ďakujem za tipy.

bonifacko
2012-05-29 09:25:50+02
príspevok od: lesiak307
Pozdravujem všetkých. Doteraz som mal staručký Olympus SP320, jeho výhodou boli RAWka (na tú dobu kedy som ho kupoval). Fotenie ma baví a v poslednú dobu sa to zintenzívnilo. Rozmýšľal som o kúpe Nikon D3100, no keďže foťák nosím so sebou všade (oslavy, svadby, dovolenky, kúpalisko, do prírody) obávam sa že zrkadlovka je pre mňa dosť veľká a bola by mi na príťaž. Prosím Vás o radu, aký kompaktný fotoaparát kúpiť? Ide o obyčajné domáce fotenie. Priorita č.1 je RAW a podľa možnosti dobrý obraz. Za kompakt som ochotný dať max. 250,-€. Ďakujem za tipy.
Skus nejaky Canon, ak si šikovny, da sa fotiť do vystupneho formatu raw cez riešenie CHDK, žiadne flashovanie firmware, uplne bezpečne. Večer ti zalinkujem zoznam aparatov, pre ktore je to odokmnute.

marcus_labeo
2012-05-29 09:29:53+02
Podľa mňa máš jedinú možnosť: Samsung EX1: http://www.najnakup.sk/Porovnaj_digitalne-fotoaparaty_SAMSUNG-EC-EX1_530241.html

lesiak307
2012-05-29 09:42:13+02
príspevok od: bonifacko
Skus nejaky Canon, ak si šikovny, da sa fotiť do vystupneho formatu raw cez riešenie CHDK, žiadne flashovanie firmware, uplne bezpečne. Večer ti zalinkujem zoznam aparatov, pre ktore je to odokmnute.
Ďakujem, budem čakať. Idem si o tom niečo vygoogľiť

wayne
2012-05-29 09:43:51+02
Co je pre teba akceptovatelna velkost? Ja so sebou nosim vsade Olympus E-PL1, ktory je trosku prerastenejsi "kompakt" a ma raw a velky, naozaj velky snimac, a v pohode pouzitelne ISO3200 - mozno by stal za zvazenie.. Nie je sice najmodernejsi a ma svoje muchy, ale obrazky robi fantasticke.

Pokial vsak trvas vyslovene na kompakte, marcus_labeo ti radi dobre.

Ak si "geek" a trufnes si na experimentovanie, precitaj si co to o CHDK, duves dal tiez dobry tip.

Moznosti je skutocne vela, a je len na Tebe ktoru si vyberies.

PeCh
2012-05-29 09:45:07+02
Ja by som ti poradil, aby si zvážil nejaký mirrorless. Napr. Sony NEX, či Micro4/3 (Panasonic, Olympus PEN). Majú RAW ako chceš a oproti kompaktom väčší senzor a hlavne vyššiu kvalitu obrazu. Pozri si tu nejaké recenzie. Čo sa týka ceny, tak je to viac ako 250€, ale keď zvažuješ aj D3100, tak k takej cene by si sa vedel dostať. Veľkosťou sú tak medzi kompaktom a zrkadlovkou.

skokanix
2012-05-29 10:04:12+02
Skús Panasonic DMC-LX3 ,má RAW a super objektív s dobrou svetelnosťou.Ja som s ním spokojný.

balazovic.lubos
2012-05-29 10:12:46+02
príspevok od: skokanix
Skús Panasonic DMC-LX3 ,má RAW a super objektív s dobrou svetelnosťou.Ja som s ním spokojný.
Ak na nemýlim, už je LX5ka .

balazovic.lubos
2012-05-29 10:15:06+02
Skús Canon S100. Aj keď nie je do 250 Eur, ale je malinký, clona f/2,0, čo je super. Fotí do RAW, editor na RAW máš v cene od CANONu ( DPP). A ešte má aj GPS zabudované. DOlný zoom 24, horný tuším 120. A ešte ja aj malinký ! Mal som ho teraz 3 týždne na cestách, super !

Marcel Rebro
2012-05-29 10:17:52+02
Canon S90 z eBay. Alebo priplat na Canon S100. Alebo priplat este kusok a zober Olympus XZ-1

bonifacko
2012-05-29 10:26:21+02
Ďakujem, budem čakať. Idem si o tom niečo vygoogľiť
Mam trochu priestor. http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK
tu je zoznam kompaktov, ktore sa daju upraviť, samozrejme zvol taky, čo sa ešte predava v obchodoch
http://mighty-hoernsche.de/
Napíš mi sukr.spravu s mailovym kontaktom, pošlem utilitku na formatovanie SD karty a inštalaciu suborov.

wayne
2012-05-29 11:23:30+02
príspevok od: balazovic.lubos
Ak na nemýlim, už je LX5ka .
To nevadi, LX3 je tiez slusna masinka este aj dnes

balazovic.lubos
2012-05-29 11:39:07+02
príspevok od: wayne
To nevadi, LX3 je tiez slusna masinka este aj dnes
Tomu verím. Mal som LX2ku a vozím ju v aute stále so sebou kvôli práci a stále fičí ( aj keď som ju už raz opláchol pri tobogánoch celú ) . Kolega má tú LX5ku, je to super mašinka tiež. Ale oproti tej S100ke je podstatne väčší a má horný zoom tuším "len" 90 ! Ale fotí dobre tiež ! Ale tiež mu nevojde do 250 Ečiek .

total empty
2012-05-29 12:16:55+02
príspevok od: PeCh
Ja by som ti poradil, aby si zvážil nejaký mirrorless. Napr. Sony NEX, či Micro4/3 (Panasonic, Olympus PEN). Majú RAW ako chceš a oproti kompaktom väčší senzor a hlavne vyššiu kvalitu obrazu. Pozri si tu nejaké recenzie. Čo sa týka ceny, tak je to viac ako 250€, ale keď zvažuješ aj D3100, tak k takej cene by si sa vedel dostať. Veľkosťou sú tak medzi kompaktom a zrkadlovkou.
Panasonic je dobrá voľba, ale pod 500 eura by sa asi nezmestil.

fatality
2012-05-29 13:05:37+02
ak je tyx 250 nevyhnutna podmienka,tak samsung ex-1,ak bys stovku prihodil,tak olympus xz-1,sam ho vlastnim,objektiv Zuiko ostry jak britva s velmi peknou kresbou,snimac o nieco vacsi ako "bezne" kompakty,svetelnost 1.8-2.5,takze nad iso 400 som prakticky nemusel nikdy ist,malinky,skladny,s moznostou pouzitia distancneho kruzku na filtre,predsadky..momentalne asi najlepsia volba cena/kvalita/velkost..

balazovic.lubos
2012-05-29 14:00:34+02
príspevok od: fatality
ak je tyx 250 nevyhnutna podmienka,tak samsung ex-1,ak bys stovku prihodil,tak olympus xz-1,sam ho vlastnim,objektiv Zuiko ostry jak britva s velmi peknou kresbou,snimac o nieco vacsi ako "bezne" kompakty,svetelnost 1.8-2.5,takze nad iso 400 som prakticky nemusel nikdy ist,malinky,skladny,s moznostou pouzitia distancneho kruzku na filtre,predsadky..momentalne asi najlepsia volba cena/kvalita/velkost..
no pozeral som aj ja XZ-1, lebo mi ho tu jeden ujo odporučil. Vyzerá špičkovo, výborne sedí v ruke, o obrazovej kvalite nepochybujem. Jediné, čo sa mi na ňom nepáčilo, bola veľkosť. Aj keď viem, že to je kvôli ostatným plusom, vsjo jásno ! . Ako mrco napísal, S100 alebo XZ-1. Treba skočiť v BA do NAY do Auparku, tam majú ten OLYMPUS , skúsiť do ruky a je to !

fatality
2012-05-29 14:10:59+02
príspevok od: balazovic.lubos
no pozeral som aj ja XZ-1, lebo mi ho tu jeden ujo odporučil. Vyzerá špičkovo, výborne sedí v ruke, o obrazovej kvalite nepochybujem. Jediné, čo sa mi na ňom nepáčilo, bola veľkosť. Aj keď viem, že to je kvôli ostatným plusom, vsjo jásno ! . Ako mrco napísal, S100 alebo XZ-1. Treba skočiť v BA do NAY do Auparku, tam majú ten OLYMPUS , skúsiť do ruky a je to !
myslis velkost ako ze je prilis velky? lebo v tej kvalite myslim nic mensie nezozenes..mozno este X10 od fuji sa mu blizi velkostou ale je drahsi a zalezitosti typu canon s90,ktore su mensie sa mu kvalitou nevyrovnaju..

PeCh
2012-05-29 14:41:38+02
príspevok od: total empty
Panasonic je dobrá voľba, ale pod 500 eura by sa asi nezmestil.
Ja som našiel Panasonic GF3 za 362 €. Olympus E-PM1 za cca toľko isto. Pravda nie sú to top modely, ale poslúžia dobre.

total empty
2012-05-29 14:48:24+02
príspevok od: PeCh
Ja som našiel Panasonic GF3 za 362 €. Olympus E-PM1 za cca toľko isto. Pravda nie sú to top modely, ale poslúžia dobre.
Je to možné,ceny starších modelov padnú časom aj na polovicu,tu však treba rozlišovať či sa nejedná o mašinku z výmenýmy objektívmy,tam to môže byť relatívne lacné,pokiaľ sa jedná len o nejaký jednoduchý zákľaďak.Lepší objektív zvýši CENU.AK chce čistO KOMPAKT môže skúsiť aj sériu LUMIX TZ

marcus_labeo
2012-05-29 15:12:14+02
príspevok od: fatality
myslis velkost ako ze je prilis velky? lebo v tej kvalite myslim nic mensie nezozenes..mozno este X10 od fuji sa mu blizi velkostou ale je drahsi a zalezitosti typu canon s90,ktore su mensie sa mu kvalitou nevyrovnaju..
Na základe čoho tvrdíš, že Olympusu XZ-1 sa nevyrovnajú Canony Sxx? Ja na základe vlastnej skúsenosti tvrdím, že všetky profikompakty majú veľmi podobný výstup (mnohé majú identický čip Sony) a špeciálne XZ-1 a S100 majú k sebe dosť blízko. Ani pri detailnom skúmaní scény na dpreview nevidím nijaké relevantné rozdiely: http://www.dpreview.com/reviews/canons100/11 (ak už, tak Oly viac rozpíja JPEGy a v RAWe o chlp viac šumí).

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()