Fórum » Objektívy a filtre

Ostrost objektivu(objektivov)

Cross
Cross 2017-09-20 15:48:53+02
Zdravim,

chcel by som vas poprosit o pomoc pri pochopeni ostrosti objektivu (objektivov). Ide mi o udaj zo stranky Dxomark. Prikladam aj link https://www.dxomark.com/Lenses/Tamron/Tamron-SP-90mm-F28-Di-MACRO-11-VC-USD-Nikon-mounted-on-Nikon-D500__1061
Napr. Nikon D500 ma 20.9Mpx snimac ale udaj Sharpness je pri objektive Tamron SP 90mm F/2.8 Di MACRO 1:1 VC USD Nikon a D500 len 12 P-Mpx. Je to vlastne percento px ktore dokaze dany objektiv na snimac preniest? Cize vysledna fotka bude mat kvalitu len 12 Mpx? Alebo ako to vlastne je? Dakujem vopred za rady.

gytheio
2024-01-26 04:31:59+01
príspevok od: K1000
Tu som dal síce 1/80 s na 24 mm objetív (Sigma Art), ale zase kôň sa hýbal tak asi aj to bolo málo.
Plus, clona len 1,4, lebo už bolo podvečer.
ISO 100, tam som mal rezervu.
Fotot z ruky pri takych casoch je vzdy loteria, niekto robi ostre fotografie aj pri 1/30, vie to udrzat a niekto ma problem aj pri 1/250.
Odporucal by som ten stativ pri krajinkach, nie je to pohodlne ale bude to zarucene ostre. Blesk zase zaruci ostrost pri fotografovani ludi.

gytheio
2024-01-26 08:48:50+01
príspevok od: jozef84
Čas máš už na hrane. Dal by som 1/180 min. A postproces.
neodpovedal si, drahe objektivy su drahe pre tu svetelnost?

K1000
2024-01-26 09:07:19+01
Vďaka za rady.

Takto rozostrené fotky, to už sa nedá zachrániť v post, však? To už by bolo priveľa?

gytheio
2024-01-26 09:23:16+01
Vďaka za rady.

Takto rozostrené fotky, to už sa nedá zachrániť v post, však? To už by bolo priveľa?
Samozrejme da sa to priostrit, neviem aky program pouzivas.. v Photoshope na hornej liste Filter a vyberies Priostrenie, alebo Camera Raw - Textura alebo Zretelnost... Alebo Lightroom..
Ja vobec neostrim nikdy, ostrenim mazes atmosferu tiene, vytvaras rozne vedlajsie efekty ako bielu ziaru okolo objektu a to najhorsie, fotografia sa stava ostrenim plochou, skratka nevyzera to dobre.
Vzdy je najdolezitejsie ako to odfotis. Pre ludi ktori neudrzia fotoaparat v ruke a nechce sa im nosit stativ by som odporucil fotit v automatickom rezime.

K1000
2024-01-26 09:25:40+01
príspevok od: gytheio
Samozrejme da sa to priostrit, neviem aky program pouzivas.. v Photoshope na hornej liste Filter a vyberies Priostrenie, alebo Camera Raw - Textura alebo Zretelnost... Alebo Lightroom..
Ja vobec neostrim nikdy, ostrenim mazes atmosferu tiene, vytvaras rozne vedlajsie efekty ako bielu ziaru okolo objektu a to najhorsie, fotografia sa stava ostrenim plochou, skratka nevyzera to dobre.
Vzdy je najdolezitejsie ako to odfotis. Pre ludi ktori neudrzia fotoaparat v ruke a nechce sa im nosit stativ by som odporucil fotit v automatickom rezime.
Rozumiem. Vďaka, že si si našiel čas napísať.

gytheio
2024-01-26 09:27:55+01
Kedykolvek

gytheio
2024-01-26 09:38:10+01
velmi dobry priklad ako znicit fotografiu ostrenim

Dražovský kostolík pri západe

svatoziara okolo kostola, na monitore to az tak nekrici ale ako tu jeden spominal, ze by si to vedel predstavit na stene, keby to vytlacil na velky format, tam sa ta prehnana PP ukaze v celej parade.
A samozrejme plochost, vela ludi na ephote ani nevie co je to plocha fotografia.

K1000
2024-01-26 09:40:31+01
Ani ja neviem, čo je to plochá fotografia

Mimochodom, zabudol som povedať: Na post používam Nikon NX Studio.
Donedávna som nepoužíval nič, neupravoval som. V poslednom čase som začal už aspoň vyťahovať detaily z tieňov.

gytheio
2024-01-26 09:47:16+01
Ani ja neviem, čo je to plochá fotografia

Mimochodom, zabudol som povedať: Na post používam Nikon NX Studio.
Donedávna som nepoužíval nič, neupravoval som. V poslednom čase som začal už aspoň vyťahovať detaily z tieňov.
Plochost sa da docielit aj tym ked zacnes vytahovat tie detaily z tienov. Vzdy to treba robit tak aby tam tie tiene ostaly, ked zmazes tiene, nebude to plasticke, bude to v jednej rovine. Dobry priklad je HDR v mobile, samotna fotografia ktoru spravy mobil je velmi zlej kvality a ked to dokonci v HDR uz to znici uplne. HDR je vyborna vec, ale treba vediet s s tym programom pracovat.

K1000
2024-01-26 10:21:56+01
Ináč o tom veľkom formáte máš pravdu. Akurát pred pár dňami som tu mal rozhovor s jedným kolegom na tú tému. Máme doma 65" televízor Samsung The Frame, ktorý funguje aj ako fotorámček - počas nečinnosti môžeš na ňom nechať zobraziť maľbu alebo fotografiu.

Na takej ploche sa už sakramentsky prejaví kvalita fotografie. Keď tam dám fotku z mobilu, to je humus, nevydržím sa na to pozerať ani 10 sekúnd. Povypadávané farby, divoké farby, artefakty komprimácie... humus. A pritom tá fotka na mobile (možno ešte aj na PC) vyzerá super.

gytheio
2024-01-26 10:26:13+01
Ináč o tom veľkom formáte máš pravdu. Akurát pred pár dňami som tu mal rozhovor s jedným kolegom na tú tému. Máme doma 65" televízor Samsung The Frame, ktorý funguje aj ako fotorámček - počas nečinnosti môžeš na ňom nechať zobraziť maľbu alebo fotografiu.

Na takej ploche sa už sakramentsky prejaví kvalita fotografie. Keď tam dám fotku z mobilu, to je humus, nevydržím sa na to pozerať ani 10 sekúnd. Povypadávané farby, divoké farby, artefakty komprimácie... humus. A pritom tá fotka na mobile (možno ešte aj na PC) vyzerá super.
Ked si spomenul co na velkej obrazovke ako pozadie ked nepozeras film

https://www.youtube.com/watch?v=ydYDqZQpim8&ab_channel=NamibiaCam

Ja som nonstop v Namibii

K1000
2024-01-26 10:39:06+01
Ked si spomenul co na velkej obrazovke ako pozadie ked nepozeras film

https://www.youtube.com/watch?v=ydYDqZQpim8&ab_channel=NamibiaCam

Ja som nonstop v Namibii
Hehe, super!
Dobré rozlíšenie na webcam.

Ináč na tom The Frame môžeš samozrejme nechať v pozadí aj video (niekedy si dáme 4k video z Hawaii alebo z Nórska, v zime si dávame oheň v kozube), len vtedy "žerie" plný príkon, myslím, že 100W. Keď sa používa ako fotorámček, žerie len 20W. Plus, sám sa vypne keď dlhší čas nikoho nezaregistruje v izbe.

Do Namíbie by som veľmi chcel ísť, fotografovať púšť, Skeleton Coast, tie opustené mestá čo zavial piesok a bývalé nemecké koloniálne mestá čo vyzerajú ako by si bol v Bavorsku...
Možno raz...

gytheio
2024-01-26 10:45:30+01
Hehe, super!
Dobré rozlíšenie na webcam.

Ináč na tom The Frame môžeš samozrejme nechať v pozadí aj video (niekedy si dáme 4k video z Hawaii alebo z Nórska, v zime si dávame oheň v kozube), len vtedy "žerie" plný príkon, myslím, že 100W. Keď sa používa ako fotorámček, žerie len 20W. Plus, sám sa vypne keď dlhší čas nikoho nezaregistruje v izbe.

Do Namíbie by som veľmi chcel ísť, fotografovať púšť, Skeleton Coast, tie opustené mestá čo zavial piesok a bývalé nemecké koloniálne mestá čo vyzerajú ako by si bol v Bavorsku...
Možno raz...
Oblasti nemeckej juhozápadnej Afriky (teraz Namíbia) boli formálne kolonizované Nemeckom v rokoch 1884–90. Semiaridné územie bolo viac ako dvakrát väčšie ako Nemecko, no napriek tomu v ňom žil len zlomok obyvateľstva – približne 250 000 ľudí...
Rozpraval som sa v Nemecku s jednym Namibijcom, on vravel, ze v Namibii su cele dediny a mesta ktore vybudovali Nemci, ktore su teraz uplne opustene. Pritom tak kvalitne domy ktore tam postavili Nemci sa v Afrike tazko najdu.

K1000
2024-01-26 11:15:56+01
Najznámejší je Kolmanskop, často sa na foto-stránkach zjavujú zábery z tohto opusteného mesta:

https://www.google.com/search?sca_esv=601691903&rlz=1C5CHFA_enES1064ES1064&sxsrf=ACQVn0_hylMivsDOVnE2Fds6E5ujgnyWvQ:1706263770141&q=Kolmanskop+Namibia&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ved=2ahUKEwje46Xv5_qDAxWph_0HHWarAOAQ0pQJegQIDRAB&biw=1919&bih=1474&dpr=2

Aj Swakopmund je známy:

https://www.google.com/search?sca_esv=601691903&rlz=1C5CHFA_enES1064ES1064&sxsrf=ACQVn0_N7zoFfYOdx2Ezntmbgs7BYcdp8g:1706263944836&q=Swakopmund+Namibia&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ved=2ahUKEwjTrMzC6PqDAxXShf0HHYEIBLQQ0pQJegQICxAB&biw=1919&bih=1474&dpr=2

Ináč na tej Namíbii na láka aj to, že je to jedna z krajín s najmenšou hustotou obyvateľstva na svete. Lebo v poslednom čase si vyberám cestovné destinácie podľa jednoho hlavného kritéria: Kde bude najmenej ľudí

Trochu som si aj zisťoval okolo cesty, treba cestovať do JAR a tam prestúpiť.
Nemám skúsenosti s cestovaním do exotických krajín, najexotickejšie čo som bol je Maroko, a to nie je zase až tak exotické.

Ako vravím, možno raz...

gytheio
2024-01-26 11:19:49+01
Najznámejší je Kolmanskop, často sa na foto-stránkach zjavujú zábery z tohto opusteného mesta:

https://www.google.com/search?sca_esv=601691903&rlz=1C5CHFA_enES1064ES1064&sxsrf=ACQVn0_hylMivsDOVnE2Fds6E5ujgnyWvQ:1706263770141&q=Kolmanskop+Namibia&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ved=2ahUKEwje46Xv5_qDAxWph_0HHWarAOAQ0pQJegQIDRAB&biw=1919&bih=1474&dpr=2

Aj Swakopmund je známy:

https://www.google.com/search?sca_esv=601691903&rlz=1C5CHFA_enES1064ES1064&sxsrf=ACQVn0_N7zoFfYOdx2Ezntmbgs7BYcdp8g:1706263944836&q=Swakopmund+Namibia&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ved=2ahUKEwjTrMzC6PqDAxXShf0HHYEIBLQQ0pQJegQICxAB&biw=1919&bih=1474&dpr=2

Ináč na tej Namíbii na láka aj to, že je to jedna z krajín s najmenšou hustotou obyvateľstva na svete. Lebo v poslednom čase si vyberám cestovné destinácie podľa jednoho hlavného kritéria: Kde bude najmenej ľudí

Trochu som si aj zisťoval okolo cesty, treba cestovať do JAR a tam prestúpiť.
Nemám skúsenosti s cestovaním do exotických krajín, najexotickejšie čo som bol je Maroko, a to nie je zase až tak exotické.

Ako vravím, možno raz...
Presne, mozno raz.. vyludnene, nadherne plaze a zaruka, ze slnko bude svietit.

tyto
2024-01-26 11:55:33+01
Ano zaklad je urobit ostru fotku uz pri foteni.

Ale automatika nikomu nepomoze!

Jedine co pomoze je znalost svojich schopnosti a hlavne znalost expozicneho trojuholnika. Ked tak poloautomatika ale ten trojuholnik musis vediet.

gytheio
2024-01-26 12:00:11+01
príspevok od: tyto
Ano zaklad je urobit ostru fotku uz pri foteni.

Ale automatika nikomu nepomoze!

Jedine co pomoze je znalost svojich schopnosti a hlavne znalost expozicneho trojuholnika. Ked tak poloautomatika ale ten trojuholnik musis vediet.
Chcel si tym povedat, ze dokazes vzdy nastavit ten fotoaparat ako by to dokazal sam v A rezime, tak?

gytheio
2024-01-26 12:03:09+01
Chcel si tym povedat, ze dokazes vzdy nastavit ten fotoaparat ako by to dokazal sam v A rezime, tak?
dokazes vzdy nastavit ten fotoaparat lepsie ako by to dokazal sam

tyto
2024-01-26 12:15:06+01
dokazes vzdy nastavit ten fotoaparat lepsie ako by to dokazal sam
vidim ze si uz vies aj sam odpovedat

gytheio
2024-01-26 12:17:42+01
príspevok od: tyto
vidim ze si uz vies aj sam odpovedat
myslis, ze to co si napisal bola korektna odpoved? alebo nevies odpovedat?

Strana 4 z 10

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()