Niekedy sa v tlači stretávam s vyjadreniami typu "the lens outresolves a 45 Mpx sensor".
Nemám v tom jasno, ako je to s rozlíšením fotografických objektívov? Dá sa vyjadriť v megapixloch, podobne ako u snímačov? Má vôbec zmysel hovoriť o "rozlíšení" objektívov v tomto zmysle?
Dá sa to nejako odmerať? Dá sa to zistiť, alebo aspoň odhadnúť z fotografie?
Aké je ideálne spárovanie objektívu so snímačom, majú mať to isté rozlíšenie? Ako sa prejavuje, keď nemajú?
Pýtam sa čisto len zo zvedavosti, bez žiadneho konkrétneho dôvodu. Mám jeden starý Jupiter 11 (135 f4, možno z konca 60-tych rokov). Zdá sa mi ohromne ostrý a chcel by som vedieť aspoň približne akému rozlíšeniu zodpovedá, ak sa to vôbec dá zistiť.
do riti no skus konecne opisat co tam je napisane a preco je hriech fotit na f22
Odo mňa Ty radu nedostaneš, ak nie si dislektik, za hodinu by si mal podstatu pochopiť a vedieť si to dohľadať. Tak pohni riťou, ale veľkú šancu tomu nedávam....
Odo mňa Ty radu nedostaneš, ak nie si dislektik, za hodinu by si mal podstatu pochopiť a vedieť si to dohľadať. Tak pohni riťou, ale veľkú šancu tomu nedávam....
podstatu coho?? ja mam fotografie.. TY.. to nevies opisat vlastnymi slovami
Úroveň. Ako deti v materskej škôlke. Ešte aj tie majú viac rozumu než vy.
Už to niekto zamknite, lebo títo tu budú takto až do Vianoc 🙄
Ja som sa vrátil k starému profilu a k starým návykom nechovať trolov. Nie si aj na inom komunikačnom kanáli? Momentálne riešim jednu technickú otázku mimo fotografie v oblasti zvuku a celkom by mi hodil názor niekoho technicky zdatného
pocitam, ze to si tiez videl na nejakom svatom obrazku
No, lozil som v noci po rusských webcamerách, považujem túto vysoko učenú debatu za ukončenú, a to nie je obrázok ale print screen výpočtu istých bežných fotografických veličín o ktorých si nikdy nepočul ....
Rozlíšenie snímača vs. rozlíšenie objektívu
Niekedy sa v tlači stretávam s vyjadreniami typu "the lens outresolves a 45 Mpx sensor".
Nemám v tom jasno, ako je to s rozlíšením fotografických objektívov? Dá sa vyjadriť v megapixloch, podobne ako u snímačov? Má vôbec zmysel hovoriť o "rozlíšení" objektívov v tomto zmysle?
Dá sa to nejako odmerať? Dá sa to zistiť, alebo aspoň odhadnúť z fotografie?
Aké je ideálne spárovanie objektívu so snímačom, majú mať to isté rozlíšenie? Ako sa prejavuje, keď nemajú?
Pýtam sa čisto len zo zvedavosti, bez žiadneho konkrétneho dôvodu. Mám jeden starý Jupiter 11 (135 f4, možno z konca 60-tych rokov). Zdá sa mi ohromne ostrý a chcel by som vedieť aspoň približne akému rozlíšeniu zodpovedá, ak sa to vôbec dá zistiť.
nepočul ....