Ahojte, som začiatočník, kúpil som si zrkadlovku Olympus e450, a časom sa chcem pozháňať po lepšiom objektíve. Ale neviem aký kúpiť ( aké su kompaktibilné s mojím telom ( fotoaparátu )). Nejaké dobré rady?
..mrkni si Zuiko objektívy s dobrou svetelnosťou...koľko ich vlastne potrebuješ ? Vytrieskaj z toho maximum, využívaj dobrého svetla, námet a sám zistíš wo co go.
Investicie do drahsich objektivov by som zvazil. Zda sa, ze s 4/3 zrkadlovkami je pomaly koniec. Ziaden novy model na obzore. Co s tym, ked tela budu zastarale a nove nebudu?
V bazaroch sa zainaj pomaly objavovat mnozstvo Zuiko objektivov, co nebolo zvykom. Asi je to predzvest toho, ako uzivateli Oly koncia a prechadzaju na ine znacky. Zaroven je to ale aj dobry cas doplnit svoju zbierku objektivov, pretoze su v dobrych cenach.
Aj ja by som sa chcel niečo opýtať ohladne objektívov na olympus. Chcel by som si kúpiť kompakt PEN E-PL1. Objektívy Zuiko digital a M.Zuiko digital je niečo úplne iné? Prečo je koniec zrkadlovkám 4/3 ? Prečo nieje šťastná volba redukcia a trebárs objektív zo starej mechanickej zrkadlovky? Dá sa to vôbec?
Aj ja by som sa chcel niečo opýtať ohladne objektívov na olympus. Chcel by som si kúpiť kompakt PEN E-PL1. Objektívy Zuiko digital a M.Zuiko digital je niečo úplne iné? Prečo je koniec zrkadlovkám 4/3 ? Prečo nieje šťastná volba redukcia a trebárs objektív zo starej mechanickej zrkadlovky? Dá sa to vôbec?
Postupne :
- Zuiko digital su na format 4/3 (rada E). M.Zuiko su na m4/3 (rada Pen). - odpoved je zlozita. Maju dobre skla, ale uz dlho stagnuje vyvoj tiel (cipov). V E5 mas v podstate skoro to iste ako v E450. Alebo ani tak nestagnuje ako je zviazany fyzikalnymi obmedzeniami - redukcia je clekom OK ak mas 4/3 na m/4.3. Tam Ti funguje meranie, AF a vsetko. - pri starej mechanickej zrkadlovke (bajonet OM) ti (z niektorymi redukciami) bude fungovat meranie, ale so ziadnou AF. A ostrit manualne vez m43 hladacik (alebo aj LV) je utrpenie
Suma somarum : da sa to, ale je to narocna skladba
1. PEN ni je kompakt. Tieto fotoaparaty nesu nazov Mirrorless, EVIL, Compact System camera 2. Zuiko digital su pre zrkadlovky, M.Zuiko pre PEN. Zrkadlovkove sa daju pomocou redukcie dat na PEN. 3. Koniec zrkadlovkam 4/3? Asi ano,od zaciatku je to koncept, ktory nemal taky potencial ako konkurencne APS-C a FF zrkadlovky. Aj ked to tak mnohym na zaciatku nepripadalo. Tym netvrdim, ze sa nimi nedaju nafotit dobre fotky. Buducnost je ale neista a konkurencia je o nieco dalej a hlavne perspektivnejsia. 4. Na PEN das cez redukciu hocico. A s tym hocicim sa budes poriadne trapit. To ze niekto urobil kopec roznych redukcii neznamena, ze ten pristro je na to idealny. Vsetko v manuale, problematicke ostrenie...
Ďakujem za exrta rýchle odpoveďe. Ak som dobre pochopil, tak cesta vedie cez redukciu 4/3 na m.4/3 a Zuiko digital. Nechystám sa hneď kupovať objektívy, len som chcel mať jasno.
Neposrne zaujimave. A da sa s tym aj nieco odfotit?
S tou obratenou 50tkou akurat mrtva mucha na konari v bezveri. Ale inak je to celkom pouzitelne aj bez hladacika, pokial prave neprazi slnko na displej. Z terenu mam malo fotiek, 90% casu je nastoknuta 20/1.7, a kvety z bytu tu aj tak nikoho nezaujimaju
S tou obratenou 50tkou akurat mrtva mucha na konari v bezveri. Ale inak je to celkom pouzitelne aj bez hladacika, pokial prave neprazi slnko na displej. Z terenu mam malo fotiek, 90% casu je nastoknuta 20/1.7, a kvety z bytu tu aj tak nikoho nezaujimaju
No a sme doma. Wayne, vyjadri sa prosím ťa na PEN e-pl1 so základným objektývom 14-42. Špekulácia z mojej strany začala tam, že občas by sa mi zišiel zoom 4-6x . Našiel som Olympus ZUIKO ED 40-150mm 1:4.0-5.6 za 70€ a nevedel som či sa to dá spojiť.
No a sme doma. Wayne, vyjadri sa prosím ťa na PEN e-pl1 so základným objektývom 14-42. Špekulácia z mojej strany začala tam, že občas by sa mi zišiel zoom 4-6x . Našiel som Olympus ZUIKO ED 40-150mm 1:4.0-5.6 za 70€ a nevedel som či sa to dá spojiť.
Da sa, ak si kupis redukciu MMF-1 alebo MMF-2 (ale neviem presne ktora podporuje autofocus).
Skus sa obratit na podporu olympus mojolympus@olympus.sk tam ti poradia najskor, pripadne ta odkazu na nejaku tabulku alebo tak..
Ohľadom objektívov na olympus
Trvalo to 30 sekund.
http://www.four-thirds.org/en/fourthirds/lense.html
V bazaroch sa zainaj pomaly objavovat mnozstvo Zuiko objektivov, co nebolo zvykom. Asi je to predzvest toho, ako uzivateli Oly koncia a prechadzaju na ine znacky. Zaroven je to ale aj dobry cas doplnit svoju zbierku objektivov, pretoze su v dobrych cenach.
PEN E-PL1.
Objektívy Zuiko digital a M.Zuiko digital je niečo úplne iné?
Prečo je koniec zrkadlovkám 4/3 ?
Prečo nieje šťastná volba redukcia a trebárs objektív zo starej mechanickej zrkadlovky?
Dá sa to vôbec?
PEN E-PL1.
Prečo nieje šťastná volba redukcia a trebárs objektív zo starej mechanickej zrkadlovky?
Dá sa to vôbec?
- Zuiko digital su na format 4/3 (rada E). M.Zuiko su na m4/3 (rada Pen).
- odpoved je zlozita. Maju dobre skla, ale uz dlho stagnuje vyvoj tiel (cipov). V E5 mas v podstate skoro to iste ako v E450. Alebo ani tak nestagnuje ako je zviazany fyzikalnymi obmedzeniami
- redukcia je clekom OK ak mas 4/3 na m/4.3. Tam Ti funguje meranie, AF a vsetko.
- pri starej mechanickej zrkadlovke (bajonet OM) ti (z niektorymi redukciami) bude fungovat meranie, ale so ziadnou AF. A ostrit manualne vez m43 hladacik (alebo aj LV) je utrpenie
Suma somarum : da sa to, ale je to narocna skladba
PEN E-PL1.
Dá sa to vôbec?
2. Zuiko digital su pre zrkadlovky, M.Zuiko pre PEN. Zrkadlovkove sa daju pomocou redukcie dat na PEN.
3. Koniec zrkadlovkam 4/3? Asi ano,od zaciatku je to koncept, ktory nemal taky potencial ako konkurencne APS-C a FF zrkadlovky. Aj ked to tak mnohym na zaciatku nepripadalo. Tym netvrdim, ze sa nimi nedaju nafotit dobre fotky. Buducnost je ale neista a konkurencia je o nieco dalej a hlavne perspektivnejsia.
4. Na PEN das cez redukciu hocico. A s tym hocicim sa budes poriadne trapit. To ze niekto urobil kopec roznych redukcii neznamena, ze ten pristro je na to idealny. Vsetko v manuale, problematicke ostrenie...
Ak som dobre pochopil, tak cesta vedie cez redukciu 4/3 na m.4/3 a Zuiko digital.
Nechystám sa hneď kupovať objektívy, len som chcel mať jasno.
1-2 nikon af-s 35/1.8G DX cez redukciu
3-5 AF 50/1.8 nasadeny opacne na redukcii
vsetko ISO1250, fotene s E-PL1.
1-2 nikon af-s 35/1.8G DX cez redukciu
3-5 AF 50/1.8 nasadeny opacne na redukcii
vsetko ISO1250, fotene s E-PL1.
Wayne, vyjadri sa prosím ťa na PEN e-pl1 so základným objektývom 14-42.
Špekulácia z mojej strany začala tam, že občas by sa mi zišiel zoom 4-6x .
Našiel som Olympus ZUIKO ED 40-150mm 1:4.0-5.6 za 70€ a nevedel som či sa to dá spojiť.
Wayne, vyjadri sa prosím ťa na PEN e-pl1 so základným objektývom 14-42.
Špekulácia z mojej strany začala tam, že občas by sa mi zišiel zoom 4-6x .
Našiel som Olympus ZUIKO ED 40-150mm 1:4.0-5.6 za 70€ a nevedel som či sa to dá spojiť.
Skus sa obratit na podporu olympus mojolympus@olympus.sk tam ti poradia najskor, pripadne ta odkazu na nejaku tabulku alebo tak..
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa