Fórum » Objektívy a filtre

znacenie ohniskovej vzdialenosti

Brian
2011-05-25 23:48:55+02
majme napr. objektiv Canon 50/1,2L ktory po prepocne na kinofilm pre APS-C snimac je 80mm. Preco potom ak mam stary Zenit na kinofilm na ktorom mam pevnu pedesiatku a pozriem do hladacika vidim to iste ako s canon 50mm na canone 50D? Som bol v tom ze ak mam na APS-C zrkadlovke napr ohnistko 35mm ze to zodpoveda ohnisku 50 na kinofilm? tak teraz neviem ci ta pedesiatka na tom zenite nie je naozaj pedesiatkou alebo sa mylim?

werdza
2011-05-26 02:26:24+02
s tym, ze "Som bol v tom ze ak mam na APS-C zrkadlovke napr ohnistko 35mm ze to zodpoveda ohnisku 50 na kinofilm" mas pravdu, ked napriklad aj na fullframe nasadis 50tku, tak vidis to, co by si na crope videl 35. Ale inak ti odpovedat neviem a tiez som zvedava na odpovede

Boondock
2011-05-26 06:51:23+02
príspevok od: Brian
majme napr. objektiv Canon 50/1,2L ktory po prepocne na kinofilm pre APS-C snimac je 80mm. Preco potom ak mam stary Zenit na kinofilm na ktorom mam pevnu pedesiatku a pozriem do hladacika vidim to iste ako s canon 50mm na canone 50D? Som bol v tom ze ak mam na APS-C zrkadlovke napr ohnistko 35mm ze to zodpoveda ohnisku 50 na kinofilm? tak teraz neviem ci ta pedesiatka na tom zenite nie je naozaj pedesiatkou alebo sa mylim?
Ja ti odpoviem skor, nez ta vysmeju ostatny. Uz sa to tu riesilo, dokonca aj pred par dnami, pozrite si forum.

Ked nasadis 50mm obj. na APS-C s crop faktorom 1,6 sa ti stane to, ze v hladaciku "vidis vsetko rovnako blizko", ako keby si 50mm obj. nasadil na full frame. Rozdiel je, ze pri APS-C z neho vidis mensiu cast. Aj ked sa pozires na hladacik, tak na APS-C je uzsi ako Full Frame.

Cize, aby si mal rovnaku fotku ako s 50mm obj na full frame potrebujes pouzit 35mm na APS-C, to je pravda, ale pohlad do hladacika bude iny. Na APS-C sa ti vsetko bude javit mensie a viac nahustene, ale uvidis to v mensom hladaciku.

Snad som to vysvetlil dost ako pre debilkov.

Boondock
2011-05-26 06:57:21+02
skuste trochu googlit a prehladavat fora. Toto je forum pre fotografov a ty by mali mat aspon predstavu o zakladnych pojmoch. Mne osobne by hanba nedovolila pitat sa taketo trivialnosti

btw. 1min na googli a je to clanok presne pre teba
http://www.digital-photography-school.com/full-frame-sensor-vs-crop-sensor-which-is-right-for-you

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-05-26 07:26:38+02
V lepsom pripade ten Zenit ukazuje aspon okolo 90% toho, co fotis, mozno aj menej. Skus porovnat hotove fotografie.

richardhierweg
2011-05-26 07:36:28+02
nemas nahodou na zenite helios, ktory ma 58mm?

javelin
2011-05-26 07:38:35+02
príspevok od: Karol Srnec
V lepsom pripade ten Zenit ukazuje aspon okolo 90% toho, co fotis, mozno aj menej. Skus porovnat hotove fotografie.
Podľa mňa je toto jeho problém....pri tom 90% zobrazení vidí cca rovnako od skrine po telku s obidvomi ohniskami....

vlcimak
2011-05-26 08:22:32+02
Hanba nie je nevediet, ale nehladat odpoved. Druha vec je ta, ze my starsi sme to mali kedysi s hladanim informacii podstatne tazsie, dnes je to ovela jednoduchsie a asi je vhodnejsie najskor pohladat sam a az v pripade neuspechu sa pytat ostatnych na zakladne veci. Co je vsak pre pokrocileho trivialne, moze byt pre zaciatocnika neriesitelny problem.

wayne
2011-05-26 08:31:24+02
príspevok od: Boondock
skuste trochu googlit a prehladavat fora. Toto je forum pre fotografov a ty by mali mat aspon predstavu o zakladnych pojmoch. Mne osobne by hanba nedovolila pitat sa taketo trivialnosti

btw. 1min na googli a je to clanok presne pre teba
http://www.digital-photography-school.com/full-frame-sensor-vs-crop-sensor-which-is-right-for-you
A kde presne sa tam pise, preco v hladaciku zenitu (fullframe) s 50mm objektivom, je zobrazene to iste ako na canone 50D (aps-c) s 50mm objektivom?

NIKON D666
2011-05-26 08:35:24+02
Co tu kua riešite ?

Ved ohnisková vzdialenost je vždy rovnaká, len záber na snímač je iný

To je ako keby ste riešili 50km/h na Mercedesi a Škodovke

Boondock
2011-05-26 08:43:22+02
http://go-dslr.com/explained/explained-crop-and-full-frame-demystified-aps-c-vs-full-frame

wayne
2011-05-26 09:24:09+02
príspevok od: NIKON D666
Co tu kua riešite ?

Ved ohnisková vzdialenost je vždy rovnaká, len záber na snímač je iný

To je ako keby ste riešili 50km/h na Mercedesi a Škodovke
Auta sem nemiesaj. Riesime obraz v hladaciku

wayne
2011-05-26 09:29:02+02
príspevok od: Boondock
http://go-dslr.com/explained/explained-crop-and-full-frame-demystified-aps-c-vs-full-frame
Myslim, ze toto je autorovi dost jasne, on sa skor snazi zodpovedat otazku, preco je obraz vo fullframe hladaciku rovnaky ako na aps-c, hoci ma na oboch 50mm objektiv.

A ten obrazok je zavadzajuci, na aps-c je to vyrez.

keko
2011-05-26 09:29:43+02
A skusal si ten povedzme Cano 50mm/1,2L nasadit na Zenit? Ze to nejde? Riesilo sa to tu uz na fore? Co potom vidis v hladaciku? Sovietkeho vojaka?

dorwin
2011-05-26 10:14:58+02
príspevok od: Brian
podľa mňa nevidíš to isté. polož statív a sprav dve fotky a porovnaj si ich. To máš najlepšie porovnanie.

Fotograf77
2011-05-26 10:29:36+02
hmm. . . odpoved by som videl v neumytych ociach?

Ono vidiet rovnake zvacsenie v hladaciku a rovnaky uhol zaberu je dost velky rozdiel. . . skus sa presne pozriet, aku vzdialenost vidis z prava do lava v oboch pripadoch a neverim, ze uvidis rovnaku

Crazy41
2011-05-26 10:52:20+02
kinofilmove aparaty maju vacsi hladacik tym sa ti to moze skreslovat, mne sa tez najskor zdalo ze 200mm objektiv ma rovnake priblizenie aj na crop aj na 35mm formate ,ale zistil som ze tym ze je to len vacsim hladacikom, druha vec je ze podanie perspektivy si objektiv vzdy zachovava takze objety sa ti budu zdat rovnako od seba ale budes mat mensi vyrez a svoje urobi aj pokrytie hladacika ako ti tu uz pisali

haplo602
2011-05-26 13:17:05+02
co ma otazka spolocne s nazvom temy ? na objektive je vzdy skutocna fyzikalna ohniskova vzdialenost.

Brian
2011-05-30 19:16:37+02
príspevok od: Karol Srnec
len 90%? som myslel ze to ma aspon 96% ked nie viac. v tom to asi bude. dik za asi jedinu normalnu odpoved tykajucu sa mojej otazky, ostatni mi tu odpovedaju uplne od veci...skusim porovnat hotove fotky, ale kym sa vyfoti cely film chvilu to potrva

Brian
2011-05-30 19:18:00+02
príspevok od: Crazy41
kinofilmove aparaty maju vacsi hladacik tym sa ti to moze skreslovat, mne sa tez najskor zdalo ze 200mm objektiv ma rovnake priblizenie aj na crop aj na 35mm formate ,ale zistil som ze tym ze je to len vacsim hladacikom, druha vec je ze podanie perspektivy si objektiv vzdy zachovava takze objety sa ti budu zdat rovnako od seba ale budes mat mensi vyrez a svoje urobi aj pokrytie hladacika ako ti tu uz pisali
prepac, ale naozaj si ma podcenil ak si si myslel ze ja porovnavam ake velke to je v hladaciku a nie realne "od kial pokial" vydim vyrez sceny takze tym to nebude...

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()