Fórum » Objektívy a filtre

Samyang 14mm f/2.8 a AF confirm

mathino
2011-06-09 01:06:18+02
Zdravím všetkých

Viem, že Samyang 14mm f/2.8 je MF objektív. Fotím na Canon a rád by som aj svetelný UWA. Pri tomto objektíve je, pre mňa, dobrý pomer cena/kvalita/využiteľnosť.
- Na internete som sa dočítal, že sa dá toto sklo "ochipovať" aby potvrdzovalo zaostrenie (AF confirm), predpokladám, že treba naň nalepiť ten chip alebo čo.
- Ešte je aj možnosť použiť AF confirm Nikon>EOS adaptér a nasadiť teda Nikoňácku verziu skla na tento adaptér.

Moja otázka znie teda nasledovne:

Ktorý spôsob je spoľahlivejší (resp. sa vám zdá) a trvácnejší ? (s nastavením AF chipu sa samozrejme vyhrám)

Ďakujem za všetky odpovede

bonifacko
2011-06-09 06:37:18+02
Canon/y nemaju indikaciu (zvukovu a v hladačiku) pri manualnom ostrení?

viking81
2011-06-09 07:27:11+02
maju....ale musia mat tie skla nejaku elektroniku aby vedel aparat ze tam je nieco nasadene

atlantel
2011-06-09 11:17:01+02
príspevok od: mathino
Zdravím všetkých

Viem, že Samyang 14mm f/2.8 je MF objektív. Fotím na Canon a rád by som aj svetelný UWA. Pri tomto objektíve je, pre mňa, dobrý pomer cena/kvalita/využiteľnosť.
- Na internete som sa dočítal, že sa dá toto sklo "ochipovať" aby potvrdzovalo zaostrenie (AF confirm), predpokladám, že treba naň nalepiť ten chip alebo čo.
- Ešte je aj možnosť použiť AF confirm Nikon>EOS adaptér a nasadiť teda Nikoňácku verziu skla na tento adaptér.

Moja otázka znie teda nasledovne:

Ktorý spôsob je spoľahlivejší (resp. sa vám zdá) a trvácnejší ? (s nastavením AF chipu sa samozrejme vyhrám)

Ďakujem za všetky odpovede
Tak AF chip mas prilepeny za 30 minut, potom mu len treba naprogramovat EXIF ak si taky kupis ktory ma moznost programovania. Nativna verzia pre Canon je 100x lepsie riesenie nez adapter NIKON F na EOS. Preco vlastne chces ist tak komplikovane cez NIKON ? Aj keby NIKON verzia Samyangu bola ocipovana z fabriky , tak adapter nema prenos dat do tela a si tam kde s Canon verziou. Ostrit manualne 14mm na APS-C aj FF je dost tazke. Live view to isti.

Big Lebowski
2011-06-09 12:09:37+02
príspevok od: atlantel
Tak AF chip mas prilepeny za 30 minut, potom mu len treba naprogramovat EXIF ak si taky kupis ktory ma moznost programovania. Nativna verzia pre Canon je 100x lepsie riesenie nez adapter NIKON F na EOS. Preco vlastne chces ist tak komplikovane cez NIKON ? Aj keby NIKON verzia Samyangu bola ocipovana z fabriky , tak adapter nema prenos dat do tela a si tam kde s Canon verziou. Ostrit manualne 14mm na APS-C aj FF je dost tazke. Live view to isti.
Zacloníš na f/5.6, zaostríš zhruba na dva metre a máš všetko ostré od metru do nekonečna.

mathino
2011-06-09 12:35:32+02
Dík za odpoveď Asi bude naozaj lepšie ísť do Canon verzie + EMF AF chip, ktorý si naprogramujem. Nevieš náhodou kde by sa taký chip dal zohnať buď na SVK alebo z CZE ?

mathino
2011-06-09 12:55:14+02
príspevok od: Big Lebowski
Zacloníš na f/5.6, zaostríš zhruba na dva metre a máš všetko ostré od metru do nekonečna.
Jasné, rozumiem, ale rád by som využíval aj na 2.8 a mal korektne zaostrené.

tomis.ales
2011-06-09 13:06:03+02
V tom pripade ti na f2,8 staci zaostrit na vzdialenost 3,66m a od 1,83 metra od teba az do nekonecna mas vsetko ostre.
http://www.dofmaster.com/dofjs.html

Crazy41
2011-06-09 13:51:44+02
sirokoulhy objektiv si sam o sebe pyta velku hlbku ostrosti, takze aspon z mojich skusenosti budes pouzivat clony 4-8, predpokladam ze ako sirokac nebude mat neviem aky bokeh takze to co nebude v rovine ostrosti nebude ani 2x pekne

Crazy41
2011-06-09 13:57:39+02
http://www.kenrockwell.com/tech/samyang/14mm-f28.htm ,ten obrazok sudkoveho skreslenia hovori sam o sebe

atlantel
2011-06-09 14:15:31+02
Dík za odpoveď Asi bude naozaj lepšie ísť do Canon verzie + EMF AF chip, ktorý si naprogramujem. Nevieš náhodou kde by sa taký chip dal zohnať buď na SVK alebo z CZE ?
EMF chip je dobra volba, aj ked rusky Dandelion je za podobne prachy ale jeho programovaci mod je tragedia a Hong Kongsky OPTIX V5 je zase strasne drahy a funkcne o nic bohatsi. Kde sa da na SK zohnat neviem a ja tiez v tomto momente asi nemam ziadne EMF-ko, musim pozriet do suflikov.

atlantel
2011-06-09 14:32:15+02
príspevok od: Big Lebowski
Tak znie teoria. Ja fotim s Nikkorom 14-24/2.8 adaptovanym na EOS a tu polohu ostriaceho prstenca som si musel testami velmi presne najst aby sa clovek dostal do hyperfocalu. U toho objektivu je aj maly posun prstenca velmi razantny a ziadne 2 metre tam nefunguju... inac mas fotky rozmazane. V mojom pripade je ta poloha v strede znaku nekonecno. Ak fotim blizsie objekty ostrim vyhradne cez Liveview a to je na 100PRO.

mathino
2011-06-09 14:32:57+02
príspevok od: Crazy41
http://www.kenrockwell.com/tech/samyang/14mm-f28.htm ,ten obrazok sudkoveho skreslenia hovori sam o sebe
Som si vedomý toho skreslenia. Plánujem ho aj využiť (street, sk8). A dá sa vcelku slušne odstrániť na PC. Samozrejme na krajinu alebo tak budem voliť 5.6 až 8 ale pri slabšom osvetlení chcem využiť aj 2.8 (najmä vnútri).

mathino
2011-06-09 14:42:24+02
EMF chip je dobra volba, aj ked rusky Dandelion je za podobne prachy ale jeho programovaci mod je tragedia a Hong Kongsky OPTIX V5 je zase strasne drahy a funkcne o nic bohatsi. Kde sa da na SK zohnat neviem a ja tiez v tomto momente asi nemam ziadne EMF-ko, musim pozriet do suflikov.
Uvidím, čo sa mi podarí zohnať. Zatiaľ si sklo vyskúšam bez a uvidím ako to pôjde Ďakujem každopádne

atlantel
2011-06-09 15:00:30+02
Uvidím, čo sa mi podarí zohnať. Zatiaľ si sklo vyskúšam bez a uvidím ako to pôjde Ďakujem každopádne
V pohode, ja som si vsetky manualne objektivy ochipoval len preto, aby som ich vedel spatne identifikovat ktory je ktory....

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()