Fórum » Blesky

SB-700 a Nikon D90

Radoš
2011-01-11 13:46:03+01
Ahojte.

Chcel by som sa opýtať, či mi viete povedať, ako mám bezdrôtovo spojazdniť blesk Nikon Spedlight SB-700 s foťákom Nikon D90, ak chcem tento blesk použiť ako externú zábleskovú jednotku (napr. na stranové osvetlenie objektu pri portréte a pod.)

Prečítal som si návod k fotoaparátu. Prečítal som si návod k blesku. Prešiel som si obsah tém na tomto fóre, v ktorých by to mohlo byť spomenuté. Žiaľ, nenašiel som nič.

V návodoch je buď na troch stranách napísané, ako sa do blesku vkladajú baterky, alebo potom je tam už technicky náročný popis používania pokročilých funkcií blesku pre skúsených fotografov (a nie pre takých ako ja, teda úplných začiatočníkov). V podstate mi ide o to, že mi niekto poradí:

Pozri, zapneš foťák, zapneš blesk, blesk postavíš mimo fotáku na stoja, vo foťáku nastavíš toto, v blesku toto a pôjde to.

Pôvodne som si myslel, že budem potrebovať IR panel Nikon SG-3IR, avšak v predajni, v ktorej som kupoval fotoaparát, mi predajca povedal, že D90-ka má vstavaný IR žiarič a teda zvládne odpaľovať externé blesky bez prídavného panelu.

Som úplný začiatočník a len prichádzam do toho, ako foto technika funguje, tak vopred ďakujem za zhovievavosť a trpezlivosť.

Ďakujem.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-01-11 13:57:56+01
V navode je to celkom zrpzumitelne. Comander mod je popisany krok za krokom. Neviem, ako ti poradit este lepsie. Skus najst nejake video.

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-01-11 14:32:41+01
proste na blesku nastav režim na slave TTL a Group A a kanal 1. Presne tu istu grupu aj kanal nastav v D90 a interný blesk zapni do Comander režimu TTL. A nezabudni to potvrdiť aby ti to naozaj nabehlo! jeden moj kolegy vždy zvolil funkci na nikone ale nepotvrdil . a interný blesk musí blysnúť na slave blesk - ideálne na čidlá, v miestnosti by som to skúšal prvý krát...

A ta info s IR žiaričom pobavila - tiež si dávam taky ked mám zapchate dutiny čo si pamatam tak na D200 sa slave blesk odpaloval jedine vstavaným bleskom

Yamismo
2011-01-11 14:49:25+01
tak si to precitaj znova a znova...a potom mozno otvoris menu fotaku, spravne sa dopatras k polozke blesk, a nastavis tam commander
a ak z tohto obrazku nechapes ako to nastavit na blesku, sorry, ale asi si si ho nemal kupovat
http://www.photokina-show.com/news_images/00772_nikon-sb700.jpg

Radoš
2011-01-11 18:13:53+01
A, už mi je to jasné.

Chybu som robil v tom, že:

1. návod od fotoaparátu som si prečítal celý a viackrát (aj so zameraním na danú problematiku), ale asi nie dostatočne pozorne. Moja chyba.

2. V registri návodu je pod heslom \"Blesk\" vymenovaných 12 podkapitol, z toho ani jedna sa nevenuje Commander modeu (čiže Režimu riadiacej zábleskovej jednotky).

-------

Commander mode (Režim riadiacej zábleskovej jednotky) a jeho nastavenia sú spomenuté v návode len v súvislosti s podrobným nastavením fotoaparátu, asi práve preto som to nenašiel a prehliadol. Okrem toho som, ako som už spomínal, vo fotografii úplný začiatočník a nebol mi zrejmý princíp, ako to celé s diaľkovým spúšťaním blesku funguje, takže som sa nemal o čo oprieť, resp. som nevedel, čo mám hľadať. Preto ďakujem Karolovi Srncovi za pojem Commander mode, od toho som sa v návode odrazil. Jozefovi NR ďakujem za návod, podľa ktorého som to prvýkrát nastavil a použil.
Momentálne už prakticky skúšam všetky možnosti tohoto systému. Tiež mi pomohla rada Yamisma a to čítať návod znova a znova, nakoľko opakovanie je matka múdrosti, všakáno...

--------

Zhrniem to, ak by mal v budúcnosti niekto podobný problém ako ja:

pri fotoaparáte Nikon D90 sa táto funkcia diaľkového ovládania externej zábleskovej jednotky volá Commander mode (Režim riadiacej zábleskovej jednotky) a je možné ju nastaviť v:

Menu / Custom Setting Menu / e: Brecketing - Flash / e2 Flash Cntrl fol Built-in Flash, kde Commander mode (Režim riadiacej zábleskovej jednotky) je schovaný pod poslednou, štvrtou možnosťou v ponuke. Jej otvorením sa táto možnosť aktivuje a zároveň je možné je podrobne nastaviť.

Externý blesk je potrebné nastaviť podľa obrázku podľa Yamisma (resp. podľa konkrétnej potreby).

Takto to teda funguje.

Ďakujem všetkým za pomoc, trpezlivosť a zhovievavý úsmev!

Falconer
2011-12-20 06:45:10+01
príspevok od: Radoš
A, už mi je to jasné.

Chybu som robil v tom, že:

1. návod od fotoaparátu som si prečítal celý a viackrát (aj so zameraním na danú problematiku), ale asi nie dostatočne pozorne. Moja chyba.

2. V registri návodu je pod heslom \"Blesk\" vymenovaných 12 podkapitol, z toho ani jedna sa nevenuje Commander modeu (čiže Režimu riadiacej zábleskovej jednotky).

-------

Commander mode (Režim riadiacej zábleskovej jednotky) a jeho nastavenia sú spomenuté v návode len v súvislosti s podrobným nastavením fotoaparátu, asi práve preto som to nenašiel a prehliadol. Okrem toho som, ako som už spomínal, vo fotografii úplný začiatočník a nebol mi zrejmý princíp, ako to celé s diaľkovým spúšťaním blesku funguje, takže som sa nemal o čo oprieť, resp. som nevedel, čo mám hľadať. Preto ďakujem Karolovi Srncovi za pojem Commander mode, od toho som sa v návode odrazil. Jozefovi NR ďakujem za návod, podľa ktorého som to prvýkrát nastavil a použil.
Momentálne už prakticky skúšam všetky možnosti tohoto systému. Tiež mi pomohla rada Yamisma a to čítať návod znova a znova, nakoľko opakovanie je matka múdrosti, všakáno...

--------

Zhrniem to, ak by mal v budúcnosti niekto podobný problém ako ja:

pri fotoaparáte Nikon D90 sa táto funkcia diaľkového ovládania externej zábleskovej jednotky volá Commander mode (Režim riadiacej zábleskovej jednotky) a je možné ju nastaviť v:

Menu / Custom Setting Menu / e: Brecketing - Flash / e2 Flash Cntrl fol Built-in Flash, kde Commander mode (Režim riadiacej zábleskovej jednotky) je schovaný pod poslednou, štvrtou možnosťou v ponuke. Jej otvorením sa táto možnosť aktivuje a zároveň je možné je podrobne nastaviť.

Externý blesk je potrebné nastaviť podľa obrázku podľa Yamisma (resp. podľa konkrétnej potreby).

Takto to teda funguje.

Ďakujem všetkým za pomoc, trpezlivosť a zhovievavý úsmev!
DIk pomohlo a feeest !!!!

@photomaro
2011-12-20 09:13:21+01
a este v tom commander mode na D90 sa da zvolit, ci bude v zabere aj vstavany blesk, alebo len predblikne pre odpal- v tom pripade aj bude len riadit, tak infra kryt nepotrebujes.

ak vsak fotis portret, tak ti asi model nepodakuje, ked mu napalis vstavany blesk do tvare, preto pouzi ten IR kryt, alebo si zakri papierikom vstavany blesk (alebo rukou), ten zablesk, co pojde do okolia ti odpali externy blesk, ale nebude ti oslepovat fotenu osobu. ak nefotis pri tom cloveka, je to jedno.... ale aj tak si moze nastavit, ci ma vstavany blesk palit "do zaberu"- budem mat tak 2 blesky, alebo ci ma len predbliknut, cize komandovat...

dodo_bb
2011-12-20 10:33:27+01
príspevok od: Jozef Peniak
proste na blesku nastav režim na slave TTL a Group A a kanal 1. Presne tu istu grupu aj kanal nastav v D90 a interný blesk zapni do Comander režimu TTL. A nezabudni to potvrdiť aby ti to naozaj nabehlo! jeden moj kolegy vždy zvolil funkci na nikone ale nepotvrdil . a interný blesk musí blysnúť na slave blesk - ideálne na čidlá, v miestnosti by som to skúšal prvý krát...

A ta info s IR žiaričom pobavila - tiež si dávam taky ked mám zapchate dutiny čo si pamatam tak na D200 sa slave blesk odpaloval jedine vstavaným bleskom
Vo vstavanom blesku je asi naozaj infražiarič, pretože diaľkové ovládanie blesku funguje na IR a nie na viditeľnej časti svetla. A práve spomínaná infra krytka zablokuje viditeľnú časť svetla, aby nerobila nablízko galibu a pustí von len riadiace signály IR svetla. Hlavne pri makre je to takmer nutné. Len neviem, či Ti to pomôže na tie dutiny - tam asi len ten žiarič z NAY

Dusan76
2011-12-20 11:04:02+01
No hneď po práci to skúšam aj ja. Tiež som na to išiel všelijako, len nie tak ako by sa malo Vopred ďakujem.

vladimirM
2011-12-20 11:26:51+01
príspevok od: dodo_bb
Vo vstavanom blesku je asi naozaj infražiarič, pretože diaľkové ovládanie blesku funguje na IR a nie na viditeľnej časti svetla. A práve spomínaná infra krytka zablokuje viditeľnú časť svetla, aby nerobila nablízko galibu a pustí von len riadiace signály IR svetla. Hlavne pri makre je to takmer nutné. Len neviem, či Ti to pomôže na tie dutiny - tam asi len ten žiarič z NAY
navod som precital, vsetko som nastavil a aj to fungovalo. akurat mi furt neslo do hlavi preco bliska interny a naco mi treba tu IR kritku. pekne vysvetlene.

skoda ze tato tema tu nebola skor. nemusel som otravovat Karola ktory mi ochotne pomohol a vysvetlil mi to.

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-12-20 11:35:12+01
príspevok od: dodo_bb
OMFG! ved svetelný výboj blesku je aj tepelný výboj takže je to aj infražiarič svojím spôsobom, nie je tam samostatný infražiarič ako taký, ale však hlavne že sa bavíme všetci.

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-12-20 11:42:54+01
príspevok od: vladimirM
navod som precital, vsetko som nastavil a aj to fungovalo. akurat mi furt neslo do hlavi preco bliska interny a naco mi treba tu IR kritku. pekne vysvetlene.

skoda ze tato tema tu nebola skor. nemusel som otravovat Karola ktory mi ochotne pomohol a vysvetlil mi to.
krytku ti vôbec netreba-ved to je to , lebo ked daš interný blek do Comander režimu tak sa dá nastaviť tak aby ten interný do svetelnej scény neblysol ale len odpáli predzábleskom ďalšie blesky. na D200 aj D700 to tak ide

dodo_bb
2011-12-20 11:55:56+01
krytku ti vôbec netreba-ved to je to , lebo ked daš interný blek do Comander režimu tak sa dá nastaviť tak aby ten interný do svetelnej scény neblysol ale len odpáli predzábleskom ďalšie blesky. na D200 aj D700 to tak ide
No ja teda neviem, ale mne na D300 a D700 aj keď ho nastavím na nulu, tak blyskne aj viditeľným svetlom a nielen predblesk, ale aj pri hlavnom záblesku. Pri makre je to poznať na výslednom obraze, IR krytka to spoľahlivo odblokuje (používam ju občas). Pri portréte neviem, možno je to tak slabé svetlo, že na tú diaľku to pri výkone ostatných bleskov nevadí...

JOK3R
2011-12-20 11:55:59+01
To je síce pravda, ale z vlastnej skúsenosti viem že je tam ten priamy blesk aj tak vždy vidno (aj keď minimálne). Teda aspoň na D7000. Ale krytku aj tak nepoužívam.

Shooter
2011-12-20 11:59:32+01
A vieš aj ako to nastaviť? Mám tiež D90 a SB-700, ale nikdy sa mi nepodarilo nastaviť interný blesk, tak aby ho vôbec nebolo vidno. Ak ho prepnem do Comander mode, tak mam na výber iTTL režim, Manuál, a potom, neviem ako sa to volá, iba také dve pomlčky "--" . Nech som skúsil čokoľkek, stále bolo a fotke vidno, že ten blesk tam bol. Skúšali sme to s kamošom aj na D300 a výsledok bol viacmenej rovnaký. Najmenej badateľný interný blesk bol v TTL a maximálna kompenzácia do mínusu.

dodo_bb
2011-12-20 12:03:37+01
príspevok od: Shooter
A vieš aj ako to nastaviť? Mám tiež D90 a SB-700, ale nikdy sa mi nepodarilo nastaviť interný blesk, tak aby ho vôbec nebolo vidno. Ak ho prepnem do Comander mode, tak mam na výber iTTL režim, Manuál, a potom, neviem ako sa to volá, iba také dve pomlčky "--" . Nech som skúsil čokoľkek, stále bolo a fotke vidno, že ten blesk tam bol. Skúšali sme to s kamošom aj na D300 a výsledok bol viacmenej rovnaký. Najmenej badateľný interný blesk bol v TTL a maximálna kompenzácia do mínusu.
Máš tam položku "Interný blesk" a tan si nastav na manual a na najnižšiu možnú hodnotu. Obvykle je to tuším 1/128.

dodo_bb
2011-12-20 12:05:40+01
Existuje aj externý commander na riadenie bleskov SU800, napísal som pred časom pár nesúvislých slov o ňom aj o celom NIKON CLS systéme
www.ephoto.sk/moje-ephoto/blog/24/commander-nikon-su800/
a mám doma aj nejaký originál NIKON materiál o používaní CLS systému v pdf, môžem ho poslať, ak má niekto záujem...

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-12-20 12:06:05+01
príspevok od: Shooter
a presne tie pomlčky to su..

vladimirM
2011-12-20 12:09:19+01
ja to tak mam nastavene. ale ked je objekt blisko ta to trochu ovplivni zaber. teda, mam nastaveny comander mode na --.a na displeji kontrolka blesku nesvieti,takze predpokladam ze je vypnuty a bliska ten predzablesk.

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-12-20 12:27:08+01
príspevok od: vladimirM
ja to tak mam nastavene. ale ked je objekt blisko ta to trochu ovplivni zaber. teda, mam nastaveny comander mode na --.a na displeji kontrolka blesku nesvieti,takze predpokladam ze je vypnuty a bliska ten predzablesk.
jo a pozri aby s nemal nejakú dlhú expozíciu alebo druhú lamelu alebo neviem čo, mne to proste normálne funguje, interný nevidím na zábere

Strana 1 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()