Hore

Krajina s Micro 4/3 fotoaparátmi

V žánroch, kde je nutné používať vysoké citlivosti majú navrch väčšie snímače, no nie je tak v krajinárskej fotografii. Menší Micro 4/3 snímač má výborný obrazový potenciál a systém na ňom založený umožňuje krajinu snímať oveľa ľahšie.

Ako fotografovať krajinu s fotoaparátom, ktorý má APS-C alebo FF snímač vieme. Veď až donedávna väčšina fotografov fotila zrkadlovkami, najmä z produkcie Canonu a Nikonu. Časy sa menia, fotografi začínajú dávať prednosť menším a ľahším fotoaparátom typu CSC. S nimi sa pracuje trochu inak, dupľovane ak majú menší snímač. Tento článok je určený tým, ktorí sa rozhodujú, že krajinársku fotografiu budú fotiť kompaktnejšou technikou.

Micro 4/3 CSC fotoaparáty používajú snímač, ktorý je menší ako APS-C alebo plný formát. To určuje ich potenciál. Systém postavený na menšom snímači má svoje výhody aj nedostatky. V každom prípade, treba tomu prispôsobiť spôsob fotografovania. Kým sa k ním dostaneme, budeme sa venovať samotnej fototechnike.

Fotoaparáty

Až na jeden kompakt, sú Micro 4/3 snímačom osadené výhradne bezzrkadlovky. Ich koncepcia je pre fotenie krajiny vhodnejšia, ako koncepcia zrkadloviek. Sú menšie a ľahšie, natívne fungujú v režime živého náhľadu s možnosťou simulácie expozície a iných expozičných nastavení. Väčšina má aj režim elektronickej uzávierky, vďaka čomu odpadá riziko otrasov od uzávierky. Vďaka absencii zrkadla, je riziko otrasov ešte menšie.

Aktuálne modely majú stabilizovaný snímač, niektoré dokážu využívať kombinovanú stabilizáciu obrazu pohybom snímača + stabilizáciou objektívov.

I keď prístrojov s Micro 4/3 snímačom vyrába viacero značiek, tými hlavnými sú Olympus a Panasonic. Obidvaja výrobcovia ponúkajú viacero fotoaparátov rôznej cenovej a výkonnostnej úrovne. V dizajne možno vysledovať dva smery, fotoaparáty inšpirované zrkadlovkami (hľadáčik nad objektívom) a fotoaparáty inšpirované rangefindermi (hľadáčik v ľavom hornom rohu, prípadne bez hľadáčika).

Aktuálne sa používajú snímače s rozlíšením 16 Mpx alebo 20 Mpx. Obidvaja výrobcovia využívajú stabilizáciu obrazu posunom snímača, najnovšie modely ju kombinujú so stabilizáciou v objektíve.


Panasonic Lumix GX8 je zástupcom fotoaparátov s dizajnom hľadáčikových prístrojov (rangefinder).


Olympus OM-D E-M 5 Mark II reprezentuje modely inšpirované zrkadlovkami.

U obidvoch výrobcov je štandardom výklopný alebo plne otočný displej s dotykovým ovládaním. Rovnako je štandardom aj WiFi, ktoré umožňuje fotoaparát prepojiť s chytrým zariadením, do ktorého je možné posielať fotografie a ovládať z neho fotoaparát. Krajinkári ocenia digitálnu vodováhu a pomocnú kompozičnú mriežku.

https://www.olympus.sk/site/cs/c/cameras/om_d_system_cameras/index.html

http://www.panasonic.com/uk/consumer/cameras-camcorders/lumix-g-compact-system-cameras.html

Objektívy

Výhodou Micro 4/3 systému je vzájomná kompatibilita fotoaparátov a objektívov rôznych značiek, ktoré sú členmi 4/3 konzorcia. A tak môžete podľa ľubovôle kombinovať fotoaparáty a objektívy Olympus, Panasonic, či po najnovšom aj Xiaomi a objektívy ostatných značiek vyrobených pre Micro 4/3 fotoaparáty (Sigma, Tamron atď.).


Pre Micro 4/3 fotoaparáty sú k dispozícii desiatky objektívov.

V krajinárskej fotografii využijete prakticky všetky ohniskové dĺžky. Rybie oko nemusíte nutne mať, ale aj to je použiteľné. Štandardnú výbavu tvoria objektívy od superširokouhlého po tele. Dokonca aj silné teleobjektívy majú dobré využitie v krajinárskej fotografii. Praktickejšie sú transfokátory, kde môžete plynule meniť uhol záberu. Pri fotení krajiny často musíte byť na konkrétnom mieste, aby ste urobili ten správny záber. Presnú kompozíciu vám vtedy zaručí len transfokátor.

Krajinársky žáner patrí medzi tie žánre, kde sa vyžaduje najvyššia technická kvalita. Tá je do veľkej miery podmienená kvalitou objektívov. Svetelnosť nie je dôležitá. I tak možno budete musieť kúpiť svetelnejšie transfokátory, ale kvôli ich optickej kvalite.

Superširokouhlé objektívy

Pri veľmi širokých záberoch krajiny nepostačuje štandardný objektív. Niekedy je potrebné použiť objektív s uhlom záberu cez 90°. Takýto objektív nesie označenie superširokouhlý. U Micro 4/3 systému je to objektív s ohniskovou dĺžkou menšou ako 12 mm. Cenovo najdostupnejší je Olympus M.Zuiko 9-18/4-5,6. Nie je zlý, ale neuspokojí najnáročnejších fotografov. Nie o veľa viac stojí kvalitnejší Panasonic G 7-14/4 ASPH. Pre profesionálov je určený Olympus M.Zuiko 7-14/2,8 PRO, spolu s rybím okom M.Zuiko 8/1,8 PRO sú vhodné aj pre astrofotografiu. Pre potreby krajinkára je asi najlepší nový Panasonic Leica G 8-18/2,8-4 Asph., pretože disponuje štandardným závitom pre filtre.


Superširokouhlý transfokátor Panasonic Leica G 8-18/2,8-4 Asph., prednosťou je filtrová obruba.

Štandardné objektívy

Setové objektívy nemusia byť zlé, ale v prípade krajinárskej fotografie odporúčam priplatiť za objektív s výbornou kresbou, prípade mierne väčším (univerzálnejším) rozsahom. Cenovo dostupnejšie objektívy tejto triedy zastupujú napr. Panasonic G 12-60/3,5-5,6 Power OIS (až prekvapujúco dobrý) a Olympus M.Zuiko 12-50/3,5-6,3EZ. No a špičku zastupuje skvelý Olympus M.Zuiko 12-40/2,8 PRO, ktorý si dobre poradí aj pri fotení detailov. Jeho lacnejšou a kompaktnejšou alternatívou je Panasonic G 12-35/2,8 II Apsh. Power OIS.


Panasonic G 12-60/3,5-5,6 Power OIS s výborným pomerom výkon/cena.


Olympus M.Zuiko 12-40/2,8 PRO pre tých najnáročnejších.

Teleobjektívy

Teleobjektívy sú v krajinárskej fotografii využiteľné viac, ako si väčšina fotografov myslí. Sú typy krajiny, kde bez teleobjektívu nič nenafotíte. Odporúčam objektív s ohniskovou dĺžkou aspoň 150-200 mm (ekvivalent 300-400 mm plnoformátového objektívu). Niekedy aj to je málo.

Výhodou Micro 4/3 systému je, že aj teleobjektívy môžu byť veľmi kompaktné a tak ani zoom s maximom 300 mm nezaberie veľa miesta. Základom sú objektívy ako M.Zuiko 40-150/4-5,6 II. To je však objektív, ktorý uspokojí len začiatočníkov. Strednú triedu zastupuje napr. Panasonic G 100-300/4-5,6 II Mega OIS. Ten má rovnaký uhol záberu, ako plnoformátový objektív 200-600 mm. To už je slušné priblíženie. Najvyššiu kvalitu poskytujú profesionálne telezoomy so svetelnosťou f/2,8. I keď ten od Panasonicu 30-100/2,8 Power OIS je kompaktnejší, osobne dávam prednosť Olympusu M.Zuiko 40-150/2,8 PRO. Nielen že má väčšie priblíženie, ktoré sa dá ešte zväčšiť použitím telekonvertoru, ale má aj slušné makro. Mne by max. 100 mm ohnisko Panasonicu nestačilo. Kto potrebuje veľmi dlhé ohniská, tomu odporúčam nový objektív Leica DG 100-400/4-6,3 Power OIS.


Krajinársky objektív pre stredne náročných, Panasonic G 100-300/4-5,6 II Mega OIS.


Profesionálny krajinársky objektív, Olympusu M.Zuiko 40-150/2,8 PRO.

Univerzálne objektívy

Z rôznych dôvodov niektorí fotografi uprednostňujú použitie jedného univerzálneho objektívu. Univerzálnosť je vždy kompromisná. Či je kompromis prijateľný rozhoduje fotograf. Lezec po skalách by len ťažko vymieňal objektívy uprostred lezenia.

Univerzálne objektívy sú transfokátory s nadštandardným rozsahom od širokouhlých ohnísk po tele. Tieto objektívy majú len priemernú kvalitu. To je jeden z kompromisov. Niekedy sa môžeme stretnúť s označením Travelzoom alebo Superzoom. V prípade Micro 4/3 systému sú to objektívy ako napr. M.Zuiko 14-150/4-5,6 II, alebo Panasonic G 14-140/3,5-5,6 Power OIS. Na Photokine 2016 bol predstavený nový profesionálny objektív, ktorý tiež môžeme zaradiť do tejto kategórie, je ním M.Zuiko 12-100/4 IS PRO. Je to najkvalitnejší objektív svojho druhu. Pevne dúfam, že nasledovať bude telezoom tejto triedy.


Panasonic G 14-140/3,5-5,6 Power OIS, cenovo dostupný objektív typu travelzoom.


Olympus M.Zuiko 12-100/4 IS PRO, jediný profesionálny travelzoom na trhu, ktorého označeniu PRO zodpovedá aj optická kvalita.


https://www.olympus.sk/site/cs/c/lenses/om_d_pen_lenses/index.html

http://www.panasonic.com/uk/consumer/cameras-camcorders/lumix-g-lenses.html

Vzorové zostavy

Pre začiatočníkov a mierne pokročilých

Fotoaparát: Olympus OM-D E-M10 Mark II alebo Panasonic Lumix G7

Štandard: Panasonic G 12-60/3,5-5,6 Power OIS

Teleobjektív: Panasonic G 45-200/4-5,6 II Power OIS alebo Olympus M.Zuiko 40-150/4-5,6 R

Pre stredne pokročilých

Fotoaparát: Panasonic Lumix G80 alebo Olympus OM-D E-M5 Mark II

Superširokáč: Panasonic G 7-14/4 Asph.

Štandard: Panasonic G 12-60/3,5-5,6 Power OIS alebo Panasonic G 12-35/2,8 II Apsh. Power OIS

Teleobjektív: Panasonic G 100-300/4-5,6 II Mega OIS alebo Olympus M.Zuiko 75-300/4,8-6,7 ED II

Pre pokročilých a profesionálov

Fotoaparát: Olympus OM-D E-M1 Mark II alebo Panasonic Lumix GX8

Superširokáč: Panasonic G 8-18/2,8-4 Asph. alebo Olympus M.Zuiko 7-14/2,8 PRO

Štandard: Olympus M.Zuiko 12-40/2,8 PRO/Olympus M.Zuiko 12-100/4 IS PRO alebo Panasonic G 12-35/2,8 II Apsh. Power OIS

Teleobjektív: Olympus M.Zuiko 40-150/2,8 IS PRO alebo Panasonic G 35-100/2,8 II Power OIS

S jediným objektívom

  • Panasonic Lumix G s objektívom Panasonic G 12-60/3,5-5,6 Asph. Power OIS
  • Olympus OM-D E-M1 Mark II s objektívom Olympus M.Zuiko 12-100/4 IS PRO


Práca s hĺbkou ostrosti

Veľkosť snímača ovplyvňuje možnosť práce s hĺbkou ostrosti. Zjednodušene platí, že čím menší snímač, tým ľahšie sa dá dosiahnuť veľká hĺbka ostrosti, čo je v krajinárskej fotografii výhodou. Na druhú stranu sa ťažšie výrazne rozostruje pozadie, musíte mať vysokosvetelné objektívy.

Platí, že pri rovnakej ekvivalentnej ohniskovej dĺžke, v porovnaní s FF snímačom, nám stačí polovičná clona. Tam, kde u plnoformátového Nikonu D800E musím nastaviť clonu f/13, mi u Olympusu OM-D/PEN stačí nastaviť clonu f/7,1. Väčšinou fotografujem krajinu s clonou f/8. Ak potrebujem mať čo najostrejšie aj blízke popredie, nastavím clonu f/11.

To, že musím cloniť oveľa menej má svoje výhody. Vychádzajú mi kratšie časy, takže nemusím tak často používať statív. Vďaka veľmi účinnej stabilizácii vo fotoaparátoch, ktoré používam, si môžem dovoliť fotografovať z ruky časmi, ktoré by som u FF zrkadlovky neudržal. Pri fotení som preto pružnejší.

Expozícia

Menší Micro 4/3 snímač má oveľa menšiu plochu ako plnoformátový, i v porovnaní s APS-C je tu dosť veľký rozdiel. Veľkosť plochy snímača určuje využitie svetla. To si všimnete najmä za zlých svetelných podmienok, keď je potrebné nastaviť vysokú citlivosť. I keď si Micro 4/3 snímače vedú prekvapujúco dobre, dokonca sa vyrovnajú s niektorými APS-C snímačmi, na FF nemajú. Rozdiel v množstve šumu na najvyšších citlivostiach je nepopierateľný. Toto nás však netrápi. Krajina sa fotografuje na základnej citlivosti, čo znamená ISO 100 alebo 200, podľa modelu fotoaparátu. Tu zo šumom problém nemajú ani menšie Micro 4/3 snímače.

S čím budeme bojovať, je menší dynamický rozsah. Najnovšia generácia Micro 4/3 snímačov má dynamický rozsah pomerne dobrý, vyrovná sa aj niektorým APS-C zrkadlovkám, ba dokonca starším FF. Dovoľuje pri postprocesingu robiť aj výraznejšie úpravy expozície. Stráca, ak ho porovnávame s tými najlepšími fotoaparátmi na trhu. Ja som zvyknutý na dynamický rozsah Nikonu D800E, ktorý patrí medzi špičku a dovoľuje robiť takmer zázraky pri záchrane prepalov a zlepšovaní prekreslenia tieňov. Nie je to tak dávno, čo Canon EOS 5D Mark II bol považovaný za špičkový profesionálny prístroj. V dynamickom rozsahu ho aktuálne MFT fotoaparáty prekonávajú.

Menší dynamický rozsah treba kompenzovať presnejšou prácou s expozíciou. V tom pomáha reálny obraz v hľadáčiku a pomocníci v podobe živého histogramu a zobrazenia prepalov. Krajinári s obľubou používajú šedé prechodové filtre, s ktorými znižujú dynamický rozsah fotografovanej scény. Ja ich používam nerád, kvôli problémom pri fotení scény s členitým horizontom i nepraktickej manipulácii. Radšej využívam techniku HDR. Pre zaznamenanie dielčich záberov (väčšinou troch) používam funkciu bracketingu. Fotoaparát je samozrejme na statíve, aby sa zábery dokonale prekrývali a spúšť aktivujem diaľkovo. V Lightroome CC sa HDR vytvára veľmi ľahko, používam aj program Aurora HDR 2017.

Príslušenstvo

Filtre


Micro 4/3 systém nijako neobmedzuje používanie filtrov.

Fotografické filtre neodmysliteľne patria ku krajinárskej fotografii. Fungujú rovnako dobre na bezzrkadlovkách i zrkadlovkách. K najpoužívanejším patria polarizačný,  šedý prechodový a ND filtre rôznej hustoty. Výhodou bezzrkadloviek je, že v živom náhľade môžu ukazovať reálnu expozíciu, alebo obraz v podobe vhodnej na pozeranie, čo oceníte pri použití veľmi silných ND filtrov predlžujúcich expozíciu rádovo aj na minúty.

Statív


Manfrotto Befree Carbon váži len 1100g a to aj s hlavou, je dostatočne robustný pre väčšinu kombinácií Micro 4/3 fotoaparátu a objektívu.

U novších modelov CSC, so stabilizáciou aj viac ako 5 EV, cez deň statív ani nepotrebujete (aj keď sa vždy odporúča). Ak skombinujeme fakt, že vám stačí cloniť menej s účinnou stabilizáciou, statív nemusíte používať ani za ťažších svetelných podmienok. Poctivý krajinkár ho používať bude, ale niekedy je statív skutočne na obtiaž a v takomto prípade výhody Micro 4/3 bezzrkadloviek oceníte.

Vzhľadom na menšie rozmery a nižšiu hmotnosť môžete používať ľahšie statívy typu Manfrotto Befree Carbon s hmotnosťou málo nad 1kg. U profesionálnych CSC, ktoré sú ťažie a v prípade veľmi dlhých expozícií odporúčam robustnejší statív, napr. Manfrotto 190XPRO alebo jeho ekvivalent od iného výrobcu.

Diaľkové ovládanie

Tým, že CSC fotoaparáty nemajú sklopné zrkadlo, nevznikajú v nich také otrasy ako u zrkadloviek. U fotoaparátov, ktoré majú tichý režim (elektronická uzávierka) sa eliminujú aj otrasy spôsobné mechanickou uzávierkou.

Pri práci na statíve s dlhšími časmi sa odporúča použiť samospúšť, diaľkovú káblovú spúšť alebo ovládanie z chytrého zariadenia.

Špeciality

Ak ste s CSC doteraz nemali skúsenosti, môžu vás prekvapiť niektoré funkcie, ktoré na zrkadlovkách nenájdete. Špecialistom je najmä Olympus, ktorý do niektorých svojich fotoaparátov pridáva funkcie, vďaka ktorým sa priamo vo fotoaparáte dajú robiť techniky, pre ktoré inak potrebujete počítač a program pre prácu s vrstvami.

Multishot

Niektoré Olympusy majú funkciu Multishot. Zložením ôsmich záberov sa vyskladá fotografia s vysokým rozlíšením. Túto funkciu používam pri záberoch, u ktorých predpokladám, že sa budú tlačiť na veľký formát. Viac v článku Olympus Multishot.

Live Composition

Ďalšou špecialitou niektorých Olympusov je funkcia Live Composite, ktorá v kombinácii so silnými ND filtrami umožňuje zaznamenávať fotografie technikou Time Capture. Túto funkciu neponúkajú fotoaparáty žiadnej inej značky. Túto špeciálnu techniku som podrobne popísal v našej Fotoškole. Jej primárnou funkciou je snímanie svetelných stôp, napr. idúcich automobilov. V krajinárskej fotografii je využiteľná pri snímaní tzv. startrails.

Live Composition je nadstavbou funkcie Live Time, pri ktorej sa zobrazuje na displeji postupné pribúdanie expozície v režime dlhej expozície.

Focus Stacking, Focus Bracketing

Focus Stacking je fotografická technika, kde sa pre dosiahnutie veľkej hĺbky ostrosti použije niekoľko fotografií, pričom u každej je zaostrené na inú vzdialenosť. Touto technikou sa dá dosiahnuť výnimočná ostrosť od popredia až po nekonečno. Väčšinou si vystačíme s veľkou hĺbkou ostrosti vytvorenou priclonením objektívu. Focus Stacking je technika, ktorá sa dá použiť u ľubovoľného fotoaparátu. Fotograf urobí sériu záberov s rôznym zaostrením a pomocou editora ich pospája. Samozrejme vyžaduje to pokročilé skúsenosti. Niektoré fotoaparáty Olympus majú túto funkciu zabudovanú, dokážu samé urobiť sériu fotografií a aj ich pospájať. Niektoré majú funkciu len na nasnímanie série fotografií (Focus Bracketing) a fotograf musí pospájať fotografie v počítači (napr. v Photoshope).

Fotoaparáty s Micro 4/3 snímačom nemajú s veľkou hĺbkou problémy. Techniku Focus Stacking preto pri fotení krajiny nutne nepotrebujete. Využiteľná je najmä v makrofotografii.

Záver

Vďaka menšiemu snímaču a účinnej stabilizácii sa krajina fotí ľahšie ako so zrkadlovkami s väčším snímačom. Ak nemôžete použiť statív, sú tieto vlastnosti veľkou výhodou. Strážiť si treba expozíciu, kvôli menšiemu dynamickému rozsahu, ako majú špičkové APS-C a FF fotoaparáty. Dynamický rozsah  však nie je vôbec zlý a možno budete prekvapení, koľko informácií RAW-y obsahujú.

Živý náhľad zjednodušuje nastavenie expozície a to aj pri použití silných ND filtrov. Celkovo je práca s CSC fotoaparátom o niečo jednoduchšia ako so zrkadlovkou, čo ocenia najmä začínajúci fotografi. Nezanedbateľná je úspora hmotnosti a rozmerov.


















Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Bpali
2017-07-10 07:42:54
dakujem za fajn zhrnutie
 
Marcel Rebro
2017-07-10 07:45:58
Tak takto veru nie priatelia. Kúpil som si zrkadlovku aby som robil profesionálne fotky. Aj tá zrkadlovka vyzerá profesionálne. A keď si ju postavím na trojnožku, hneď je každému jasné, kto je tu turista a kto seriózny fotograf. A teraz mi tu niekto bude tvrdiť, že to isté nafotím aj mikro 4/3 šumítkom. Veď to vyzerá ako väčší ultrazoom. A váži to toľko ako profesionálny fullframe. Celé zle! Idem ja radšej preštudovať nejaké číselká a krivky na DXOMark a pozrieť čo nové na rumoroch.
 
z80
2017-07-10 08:07:46
Ja osobne vidim este ako nevyhodu m43 pre krajinarsku fotografiu ich nizsie rozlisenie. 20 Mpx je maximum ale stale sa vyrabaju modely s 16 Mpx, na APS-C sa standardom uz stalo 24 Mpx. Zavisi samozrejme od pouzitia, na amaterske ucely je aj 16 Mpx dost, ale pri profesionalnej praci to uz moze byt pri krajinkach limitom.
 
acton
2017-07-10 08:49:40
kvalita vacsiny tych fotografii je skutocne katastrofalna a to co sa tu opisuje to je pre turistu, clovek ktory berie fotografiu poctivo a seriozne nepojde fotit toskansko so sumitkom.
 
JohnNewton
2017-07-10 10:07:00
príspevok od: z80
Ja osobne vidim este ako nevyhodu m43 pre krajinarsku fotografiu ich nizsie rozlisenie. 20 Mpx je maximum ale stale sa vyrabaju modely s 16 Mpx, na APS-C sa standardom uz stalo 24 Mpx. Zavisi samozrejme od pouzitia, na amaterske ucely je aj 16 Mpx dost, ale pri profesionalnej praci to uz moze byt pri krajinkach limitom.
A nielen to, tých 20 Mpx platí v RAWe len pre pomer strán 4:3. Pri 3:2 to je len cca 17 Mpx.
 
JohnNewton
2017-07-10 10:08:44
príspevok od: Marcel Rebro
Tak takto veru nie priatelia. Kúpil som si zrkadlovku aby som robil profesionálne fotky. Aj tá zrkadlovka vyzerá profesionálne. A keď si ju postavím na trojnožku, hneď je každému jasné, kto je tu turista a kto seriózny fotograf. A teraz mi tu niekto bude tvrdiť, že to isté nafotím aj mikro 4/3 šumítkom. Veď to vyzerá ako väčší ultrazoom. A váži to toľko ako profesionálny fullframe. Celé zle! Idem ja radšej preštudovať nejaké číselká a krivky na DXOMark a pozrieť čo nové na rumoroch.
No vidíš, nikdy nie je neskoro začať a poňať to komplexne ...
 
marcus_labeo
2017-07-10 10:09:33
Karol, viackrát odporúčaš setový 12-60/3,5-5,6, ale úplne opomínaš 12-60/2,8-4. Neskúšal si ho? Pretože to sklo sa mi aktuálne (papierovo) javí ako najlepší jediný objektív pre M4/3: výborný rozsah, slušná svetelnosť a stále pomerne malé rozmery/hmotnosť.
 
Fuser
2017-07-10 10:10:22
Pre Vas co sa rozculujete nad M4/3 vyrobene od 2015:

1) pre koho ste potrebovali taku super kvalitu krajinky, ze len FF to dokaze? A tlacili ste to aspon na A2 alebo do casopisu ...
2) Vacsinu ludi nezaujima uplne spickova kvalita len par "technofilov", ktory ani fotit nevedia ...
3) Predpokladam, ze ani ste NOVE objektivy a NOVE fotaky (2015-2017) nepouzivali, len tu mudrujete so starymi skusenostami.

 
marcus_labeo
2017-07-10 10:13:01
príspevok od: Marcel Rebro
Tak takto veru nie priatelia. Kúpil som si zrkadlovku aby som robil profesionálne fotky. Aj tá zrkadlovka vyzerá profesionálne. A keď si ju postavím na trojnožku, hneď je každému jasné, kto je tu turista a kto seriózny fotograf. A teraz mi tu niekto bude tvrdiť, že to isté nafotím aj mikro 4/3 šumítkom. Veď to vyzerá ako väčší ultrazoom. A váži to toľko ako profesionálny fullframe. Celé zle! Idem ja radšej preštudovať nejaké číselká a krivky na DXOMark a pozrieť čo nové na rumoroch.
Presne tak, M4/3 na krajinky je celé zle. A čo dynamický rozsah? Veď krajinky sa nedajú fotiť, pokiaľ senzor nemá DR aspoň 14 a tiene nevieš presvetliť o 5EV! Ja by som teda do Toskánska s ničím menším ako Fuji GFX 50 nešiel.
 
WildSammy
2017-07-10 10:16:50
príspevok od: marcus_labeo
Presne tak, M4/3 na krajinky je celé zle. A čo dynamický rozsah? Veď krajinky sa nedajú fotiť, pokiaľ senzor nemá DR aspoň 14 a tiene nevieš presvetliť o 5EV! Ja by som teda do Toskánska s ničím menším ako Fuji GFX 50 nešiel.
ja by som isiel kludne aj Pentaxom 645Z
 
michal.gaspierik
2017-07-10 10:19:36
Zdá sa že staré bitky Nikon vs Canon už sú minulosťou
 
JohnNewton
2017-07-10 10:30:05
príspevok od: WildSammy
ja by som isiel kludne aj Pentaxom 645Z
Ja aj s Foveonom
 
JohnNewton
2017-07-10 10:34:07
príspevok od: Fuser
Pre Vas co sa rozculujete nad M4/3 vyrobene od 2015:

1) pre koho ste potrebovali taku super kvalitu krajinky, ze len FF to dokaze? A tlacili ste to aspon na A2 alebo do casopisu ...
2) Vacsinu ludi nezaujima uplne spickova kvalita len par "technofilov", ktory ani fotit nevedia ...
3) Predpokladam, ze ani ste NOVE objektivy a NOVE fotaky (2015-2017) nepouzivali, len tu mudrujete so starymi skusenostami.

Chcel si povedať že nič lepšie nexistuje ? Ja to tiež nepotrebujem, to ale neznamená, že to neviem rozoznať. A krajinkár to rozozná ešte lepšie.
 
acton
2017-07-10 11:07:40
príspevok od: Fuser
Pre Vas co sa rozculujete nad M4/3 vyrobene od 2015:

1) pre koho ste potrebovali taku super kvalitu krajinky, ze len FF to dokaze? A tlacili ste to aspon na A2 alebo do casopisu ...
2) Vacsinu ludi nezaujima uplne spickova kvalita len par "technofilov", ktory ani fotit nevedia ...
3) Predpokladam, ze ani ste NOVE objektivy a NOVE fotaky (2015-2017) nepouzivali, len tu mudrujete so starymi skusenostami.

Uplne prve v com sa clovek orientuje su prilozene fotografie, jedine, ze by tieto fotografie boli urobene s M4/3 este z minuleho storocia... a clovek ktory upravoval tie fotografie musi byt uplne mesuge.
Ved v internete je na mraky kvalitnych fotografii z M4/3, clovek musi by slepy aby sem dal takuto fotografiu.
 
MagickVamp
2017-07-10 11:35:22
príspevok od: marcus_labeo
Presne tak, M4/3 na krajinky je celé zle. A čo dynamický rozsah? Veď krajinky sa nedajú fotiť, pokiaľ senzor nemá DR aspoň 14 a tiene nevieš presvetliť o 5EV! Ja by som teda do Toskánska s ničím menším ako Fuji GFX 50 nešiel.
Mno jo ale to sa este zarabalo na Nikone a trebalo nejak zadupat Canon.... Teraz su ambasadori pre CSC, takze nam ukazu ze DR uz treba nie je... Mne osobne nikdy nechybal DR ani v 6D, ale asi ide o princip teraz.
 
DrZak
2017-07-10 11:57:04
Spravny nastroj pre konkretny job... DR je problem pri velkych kontrastoch, ked ich nemate, nemate problem. HDR v krajinke - s tym nemozem suhlasit pokial nefotite iba kamene

Ak je niekto profi, ma asistenta alebo dostatok sily vlacit 10kg fotovybavy zo sebou. Karol ukazuje moznost ziskat 90% zaberov s 3,5-4kg vybavy. Takze.. je to moznost, alternativa, iny uhol pohladu

Ano, DR je slabe, rozlisenie RELATIVNE nizke (kto tu tlaci na vacsie formaty ako A3 aby 20mpx bolo malo???), musite nosit malicke 3-4 extra baterky, ziskavate naozaj komfortne pouzivanie, rozne vesele featury, a ak nefotite nieco extra specificke, 90% krajinkarskych obrazkov budu uplne v poriadku.

Niekto nechce mat viac moznosti??
 
kwido
2017-07-10 12:00:23
príspevok od: Marcel Rebro
Tak takto veru nie priatelia. Kúpil som si zrkadlovku aby som robil profesionálne fotky. Aj tá zrkadlovka vyzerá profesionálne. A keď si ju postavím na trojnožku, hneď je každému jasné, kto je tu turista a kto seriózny fotograf. A teraz mi tu niekto bude tvrdiť, že to isté nafotím aj mikro 4/3 šumítkom. Veď to vyzerá ako väčší ultrazoom. A váži to toľko ako profesionálny fullframe. Celé zle! Idem ja radšej preštudovať nejaké číselká a krivky na DXOMark a pozrieť čo nové na rumoroch.
 
JohnNewton
2017-07-10 12:07:10
príspevok od: kwido
No Marcel má viazaničku fotoaparátov, tak že to riešiť nemusí. Ale kto má jeden na všetko musí trochu vyberať
 
alkaline
2017-07-10 12:22:50
príspevok od: Marcel Rebro
Tak takto veru nie priatelia. Kúpil som si zrkadlovku aby som robil profesionálne fotky. Aj tá zrkadlovka vyzerá profesionálne. A keď si ju postavím na trojnožku, hneď je každému jasné, kto je tu turista a kto seriózny fotograf. A teraz mi tu niekto bude tvrdiť, že to isté nafotím aj mikro 4/3 šumítkom. Veď to vyzerá ako väčší ultrazoom. A váži to toľko ako profesionálny fullframe. Celé zle! Idem ja radšej preštudovať nejaké číselká a krivky na DXOMark a pozrieť čo nové na rumoroch.
...a keď už tam budeš kukať kukni kedy príde na trh 820 od nikona... tá desina je brutálne obmedzujúca...ďakujem...😜
 
Marcel Rebro
2017-07-10 12:36:51
príspevok od: alkaline
...a keď už tam budeš kukať kukni kedy príde na trh 820 od nikona... tá desina je brutálne obmedzujúca...ďakujem...😜
Nechceš počkať na N827čku? Tá má mať ISO 22-500000, DR 17.26 EV, ABS a HZDS. Rád som pomohol.
 
z80
2017-07-10 12:39:14
príspevok od: DrZak
Spravny nastroj pre konkretny job... DR je problem pri velkych kontrastoch, ked ich nemate, nemate problem. HDR v krajinke - s tym nemozem suhlasit pokial nefotite iba kamene

Ak je niekto profi, ma asistenta alebo dostatok sily vlacit 10kg fotovybavy zo sebou. Karol ukazuje moznost ziskat 90% zaberov s 3,5-4kg vybavy. Takze.. je to moznost, alternativa, iny uhol pohladu

Ano, DR je slabe, rozlisenie RELATIVNE nizke (kto tu tlaci na vacsie formaty ako A3 aby 20mpx bolo malo???), musite nosit malicke 3-4 extra baterky, ziskavate naozaj komfortne pouzivanie, rozne vesele featury, a ak nefotite nieco extra specificke, 90% krajinkarskych obrazkov budu uplne v poriadku.

Niekto nechce mat viac moznosti??
Mam na E-M10 II standartne nastavene v hladaciku zobrazovanie prepalov/podpalov a nepamatam si scenu, kde by ziadny nebol. Viem si predstavit reportaz, street alebo trebars wildlife, kde nejaky ten prepal/podpal nevadi, pokial je hlavny objekt dobre prekresleny ale v krajinke by malo byt dobre prekreslene vsetko. Takze niekedy ostava len to HDR (kvoli tomu mam expozicny bracketing nastaveny priamo na tlacitko) a samozrejme si treba vybrat cas, priestor a pocasie, ked sa v scene toho vela nehybe, aby bolo HDR vobec mozne.
 
alkaline
2017-07-10 13:00:22
príspevok od: Marcel Rebro
Nechceš počkať na N827čku? Tá má mať ISO 22-500000, DR 17.26 EV, ABS a HZDS. Rád som pomohol.
...prosím som predtým zámerne vynechal...nerád by som pôsobil mäkko...no ďakujem je na mieste...na tieto informácie som čakal...
...ešte však budem čakať ďalej...minimálne kým nebudú vyvrátené mýty o expozičnom trojuholníku...

😉

...mimochodom nevieš čo je to ambasádor...?
 
WildSammy
2017-07-10 13:30:28
tak ako ja neviem, mne tie fotky pridu ako z kompaktu.. mam panasonic dmc-lz8 a ten foti podobne, nevravim, ze je to zle, praveze foti dobre na to, ze je to kompakt..
 
maxik
2017-07-10 13:37:03
Tak Olympus E-M1 mark ii v high-res módu (pravda, se stativem) už dává 80 megapixelů. A DR zase tak špatný není http://photonstophotos.net/Charts/PDR.htm#Olympus%20OM-D%20E-M1%20Mark%20II,Sony%20ILCE-7M2
 
marcus_labeo
2017-07-10 13:49:38
príspevok od: z80
Mam na E-M10 II standartne nastavene v hladaciku zobrazovanie prepalov/podpalov a nepamatam si scenu, kde by ziadny nebol. Viem si predstavit reportaz, street alebo trebars wildlife, kde nejaky ten prepal/podpal nevadi, pokial je hlavny objekt dobre prekresleny ale v krajinke by malo byt dobre prekreslene vsetko. Takze niekedy ostava len to HDR (kvoli tomu mam expozicny bracketing nastaveny priamo na tlacitko) a samozrejme si treba vybrat cas, priestor a pocasie, ked sa v scene toho vela nehybe, aby bolo HDR vobec mozne.
Musím súhlasiť, s týmto v krajinkárskej fotografii bojujem stále, ako nemať prepaly v oblohe či čierne tiene. A za slnečného dňa či pri slnku v zábere je DR scény častokrát podstatne väčší, ako DR senzora, bez ohľadu na to, či je to 4/3 alebo FF. Dobrí fotografi (vrátane tých na ephoto, napr. Jan Šmíd) často robia krajinky pomocou expozičného braketingu, čo ja nezvládam a preto pri jednocvaku sa musím spoliehať na DR senzora.
www.ephoto.sk/fotogaleria/hodnotit-fotografiu/590899/cyprisovy-had/?a=
www.ephoto.sk/fotogaleria/hodnotit-fotografiu/587335/zlate-pisky/?a=
 
Marcel Rebro
2017-07-10 14:03:10
príspevok od: WildSammy
tak ako ja neviem, mne tie fotky pridu ako z kompaktu.. mam panasonic dmc-lz8 a ten foti podobne, nevravim, ze je to zle, praveze foti dobre na to, ze je to kompakt..
A nie je to super? V dnešnej dobe spraví kvalitný kompakt za dobrých podmienok fotky krajiny, ktoré na webe (a často ani na stene) nerozoznáš od tých z FF DSLR. Namiesto naťahovania sa s kilami techniky si môžeš užívať pobyt v prírode.

No ale keď chceš naozaj kvalitný záber krajiny, zabudni na všetko ostatné. Správny čas, miesto, výbava, viacnásobná expozícia, skladanie v PC, postproces. To všetko sú hodiny a hodiny času investované často do jediného záberu. Času a peňazí.

A teraz ruku na srdce. Koľko nás je tu takých? Myslím takých, čo investujú do naozaj špičkovej krajinkárskej fotografie. Pre tých tento článok asi určený nebude. Tí vedia čo potrebujú. A nám ostatným naozaj v 90% prípadov stačí kvalitný kompakt. Alebo m43.
 
WildSammy
2017-07-10 14:12:43
príspevok od: Marcel Rebro
A nie je to super? V dnešnej dobe spraví kvalitný kompakt za dobrých podmienok fotky krajiny, ktoré na webe (a často ani na stene) nerozoznáš od tých z FF DSLR. Namiesto naťahovania sa s kilami techniky si môžeš užívať pobyt v prírode.

No ale keď chceš naozaj kvalitný záber krajiny, zabudni na všetko ostatné. Správny čas, miesto, výbava, viacnásobná expozícia, skladanie v PC, postproces. To všetko sú hodiny a hodiny času investované často do jediného záberu. Času a peňazí.

A teraz ruku na srdce. Koľko nás je tu takých? Myslím takých, čo investujú do naozaj špičkovej krajinkárskej fotografie. Pre tých tento článok asi určený nebude. Tí vedia čo potrebujú. A nám ostatným naozaj v 90% prípadov stačí kvalitný kompakt. Alebo m43.
ja z toho kompaktu mam praveze vytlacenu fotku strbskeho plesa za usvitu ako z neho stupa para a je super... fotil som to 3:2, takze ma len 7mpx a mam to na 90x60cm platne.. ked sa na to pozeram z 1m a viac je to akurat.. pacilo sa mi, ze na displayi som si nastavil korekciu expozicie, aby to bolo tak akurat a potom to len doladil levelmi na kompe.. co na zrkadlovke casto neodhadnem tak dobre, ale zas mam raw.. teraz ak chcem ist na lahko so sebou nosim nikon d40, ktory foti s mojimi sklami naozaj vyborne, inac mam d700 a ziadne XYZ mpx dela nepotrebujem, praveze pokukujem po Nikone DF, ale ano.. ak by som bol ozaj seriozny krajinkar, tak by som zvazoval viac mpx, pripadne vacsi snimac MF a pod., ale tiez rad chodim na lahko, ale zas nech to ma aj nejaku uroven samozrejme.. mna len prekvapilo, ze na tych foto tu chybaju detaily akoby to bolo pricinou odsumenia vo fotaku, ze by som cakal od takeho stroja trocha viac, len na to som narazal, ale mne osobne tie fotky pridu dobre a keby sa vytlacia, tak by boli dobre urcite a nik by nic neriesil..
 
WildSammy
2017-07-10 14:33:46
koniec koncov aj blackmagic ma m43 pocket cinema kameru
 
Paulie
2017-07-10 14:39:51
príspevok od: Marcel Rebro
A nie je to super? V dnešnej dobe spraví kvalitný kompakt za dobrých podmienok fotky krajiny, ktoré na webe (a často ani na stene) nerozoznáš od tých z FF DSLR. Namiesto naťahovania sa s kilami techniky si môžeš užívať pobyt v prírode.

No ale keď chceš naozaj kvalitný záber krajiny, zabudni na všetko ostatné. Správny čas, miesto, výbava, viacnásobná expozícia, skladanie v PC, postproces. To všetko sú hodiny a hodiny času investované často do jediného záberu. Času a peňazí.

A teraz ruku na srdce. Koľko nás je tu takých? Myslím takých, čo investujú do naozaj špičkovej krajinkárskej fotografie. Pre tých tento článok asi určený nebude. Tí vedia čo potrebujú. A nám ostatným naozaj v 90% prípadov stačí kvalitný kompakt. Alebo m43.
...ale na fotoaparát bez zrkadla blondínečku nezbalíš.
 
Marcel Rebro
2017-07-10 14:47:57
príspevok od: MagickVamp
Mno jo ale to sa este zarabalo na Nikone a trebalo nejak zadupat Canon.... Teraz su ambasadori pre CSC, takze nam ukazu ze DR uz treba nie je... Mne osobne nikdy nechybal DR ani v 6D, ale asi ide o princip teraz.
Skús si prečítať príspevok na ktorý reaguješ ešte raz. Pomaly. A bez aktivovaného "antihumor" a "canonboy" filtra. Mohlo by to pomôcť.
 
MagickVamp
2017-07-10 15:50:17
príspevok od: Marcel Rebro
Skús si prečítať príspevok na ktorý reaguješ ešte raz. Pomaly. A bez aktivovaného "antihumor" a "canonboy" filtra. Mohlo by to pomôcť.
A ty si reagoval naco alebo na koho? Lebo v clanku nik nepisal ze 4/3 je naprt a ani nik pred tebou. Ci si mal tiez nejaky filter, co po tom clanku spustilo tvoju ironiu?
 
WildSammy
2017-07-10 17:07:16
príspevok od: MagickVamp
A ty si reagoval naco alebo na koho? Lebo v clanku nik nepisal ze 4/3 je naprt a ani nik pred tebou. Ci si mal tiez nejaky filter, co po tom clanku spustilo tvoju ironiu?
no tu ide o to, ze olympus zaplatil celej redakcii ephoto olympusy 4/3 s objektivami, cize je logicke, ze ich haja, aby mali s cim fotit, inac by si neskrtli a preto su tu take spektakularne recenzie o tom.. za tie roky, co som tu nebol som si myslel, ze pokrocili a zaplatil som si aj ekonto, ale vidim, ze to nestalo za to a tato stranka nie je objektivna ani zdaleka a clovek sa tu prakticky nic nove nedozvie, takze je odkazany aj tak na zahranicne stranky, takze tak..
 
WildSammy
2017-07-10 17:14:35
príspevok od: marcus_labeo
Karol, viackrát odporúčaš setový 12-60/3,5-5,6, ale úplne opomínaš 12-60/2,8-4. Neskúšal si ho? Pretože to sklo sa mi aktuálne (papierovo) javí ako najlepší jediný objektív pre M4/3: výborný rozsah, slušná svetelnosť a stále pomerne malé rozmery/hmotnosť.
lebo ten mu nedali, tak haji ten, co ma na iny totiz nema cash..
 
blahoslav J B Art
2017-07-10 17:18:35
fotky z Toskanska som videl vytlacene na Ephoto day 2014 v DK Ruzinov, vyse metrove printy a boli uplne vpohode ... aj ked asi len maloktory profesionalny krajinkar v tejto diskusii tlaci take rozmery
ak by niekomu nestacilo, pridam aj robson65-ov odkaz na Olympusackeho fotica krajiniek
https://500px.com/diegogm
 
acton
2017-07-10 18:22:10
príspevok od: blahoslav J B Art
fotky z Toskanska som videl vytlacene na Ephoto day 2014 v DK Ruzinov, vyse metrove printy a boli uplne vpohode ... aj ked asi len maloktory profesionalny krajinkar v tejto diskusii tlaci take rozmery
ak by niekomu nestacilo, pridam aj robson65-ov odkaz na Olympusackeho fotica krajiniek
https://500px.com/diegogm
A to vytlacili konkretne tie co su v tomto clanku??? Alebo na ephote ukazuju iba odpad?
 
z80
2017-07-10 21:13:05
príspevok od: maxik
Tak Olympus E-M1 mark ii v high-res módu (pravda, se stativem) už dává 80 megapixelů. A DR zase tak špatný není http://photonstophotos.net/Charts/PDR.htm#Olympus%20OM-D%20E-M1%20Mark%20II,Sony%20ILCE-7M2
Tych 80 Mpx musi vykreslit aj objektiv, co nie kazdy dokaze.
Hig-res mod posunom snimaca mam aj na mobile, kde to robi 64 Mpx obrazky, kde je sice viditelne viac detailov, ale tych 64 Mpx tam urcite dokonale vykreslenych nie je.
 
sharkyyy
2017-07-11 07:36:51
príspevok od: z80
Tych 80 Mpx musi vykreslit aj objektiv, co nie kazdy dokaze.
Hig-res mod posunom snimaca mam aj na mobile, kde to robi 64 Mpx obrazky, kde je sice viditelne viac detailov, ale tych 64 Mpx tam urcite dokonale vykreslenych nie je.
Nepis o com nevies To je sila citat niektore zvasty ludi, co v zivote nemali csc alebo zrkadlo v ruke.
Objektiv nemusi vediet vykreslit 80 Mpx !!!
 
acton
2017-07-11 08:18:34
príspevok od: sharkyyy
Nepis o com nevies To je sila citat niektore zvasty ludi, co v zivote nemali csc alebo zrkadlo v ruke.
Objektiv nemusi vediet vykreslit 80 Mpx !!!
a sharky opat perli... canon ma uz dlhsi cas 250 megovy snimac ale nemoze ho pouzivat lebo by musel vyvinut komplet nove objektivy pre tak velky snimac.
 
sharkyyy
2017-07-11 08:21:08
príspevok od: acton
a sharky opat perli... canon ma uz dlhsi cas 250 megovy snimac ale nemoze ho pouzivat lebo by musel vyvinut komplet nove objektivy pre tak velky snimac.
A kde ma olympus 80 mpix snimac moj zlaty? Si vedla jak ta bedla.
 
acton
2017-07-11 08:26:26
príspevok od: sharkyyy
A kde ma olympus 80 mpix snimac moj zlaty? Si vedla jak ta bedla.
myslim, ze to je jedno lebo 80 mega je uz celkom slusny prijem informacii a na to treba kvalitny objektiv, nie kazdy dokaze preniest tolko informacii.
 
Marcel Rebro
2017-07-11 08:28:57
príspevok od: acton
a sharky opat perli... canon ma uz dlhsi cas 250 megovy snimac ale nemoze ho pouzivat lebo by musel vyvinut komplet nove objektivy pre tak velky snimac.
Chlapi myslím že si nerozumiete. Sharkyyy píše že na zhotovenie 80Mpix záberu nepotrebuje Olympus objektív čo vykreslí 80Mpix, pretože reálne vždy sníma menej a výsledných 80Mpix sa skladá vo foťáku.
 
acton
2017-07-11 08:30:24
príspevok od: Marcel Rebro
Chlapi myslím že si nerozumiete. Sharkyyy píše že na zhotovenie 80Mpix záberu nepotrebuje Olympus objektív čo vykreslí 80Mpix, pretože reálne vždy sníma menej a výsledných 80Mpix sa skladá vo foťáku.
presne to som chcel povedat, ze kamera si vymysli tie informacie lebo nema sancu cez obycajny objektiv ziskat tie info.
 
Marcel Rebro
2017-07-11 08:39:13
príspevok od: acton
presne to som chcel povedat, ze kamera si vymysli tie informacie lebo nema sancu cez obycajny objektiv ziskat tie info.
Nevymyslí - vyskladá. Ale to je len termínus technikus.
 
acton
2017-07-11 08:44:05
príspevok od: Marcel Rebro
Nevymyslí - vyskladá. Ale to je len termínus technikus.
hej... kamera vysklada a clovek vymysli... lebo kamera nemysli.
 
z80
2017-07-11 09:01:35
príspevok od: sharkyyy
Nepis o com nevies To je sila citat niektore zvasty ludi, co v zivote nemali csc alebo zrkadlo v ruke.
Objektiv nemusi vediet vykreslit 80 Mpx !!!
A naco mi je potom to vysoke rozlisenie, ked ho objektiv nedokaze vykreslit ? Aby som mohol s vysokym rozlisenim fotit prach na snimaci ?
Ps: Mam doma jednu zrkadlovku a 3 ks CSC.
 
z80
2017-07-11 09:11:32
príspevok od: Marcel Rebro
Chlapi myslím že si nerozumiete. Sharkyyy píše že na zhotovenie 80Mpix záberu nepotrebuje Olympus objektív čo vykreslí 80Mpix, pretože reálne vždy sníma menej a výsledných 80Mpix sa skladá vo foťáku.
Ano vysledny obraz sa vytvara vo fotaku, ale ten musi dostat inu informaciu vzdy ked posunie snimac. Pokial by dostal rovnaku informaciu, lebo objektiv nedokaze preniest jemne detaily, vysledny obrazok by mal sice 80 Mpx ale jeho informacna hodnota by bola rovnaka ako keby mal 20 Mpx (to sa da exaktne zmerat cez frekvencnu analyzu vysledneho obrazu a priblizne cez velkost suboru v komprimovanom formate).
Jednoducho povedane, na to aby mal hi-res mod zmysel, musim pouzit lepsi objektiv ako ked hi-res nepouzivam.
To, ze hi-res vyzaduje nemennu scenu podobne ako HDR, lebo jeden obrazok vznika viacerymi expoziciami je uz len "drobny detail"
 
sharkyyy
2017-07-11 10:03:07
príspevok od: z80
Ano vysledny obraz sa vytvara vo fotaku, ale ten musi dostat inu informaciu vzdy ked posunie snimac. Pokial by dostal rovnaku informaciu, lebo objektiv nedokaze preniest jemne detaily, vysledny obrazok by mal sice 80 Mpx ale jeho informacna hodnota by bola rovnaka ako keby mal 20 Mpx (to sa da exaktne zmerat cez frekvencnu analyzu vysledneho obrazu a priblizne cez velkost suboru v komprimovanom formate).
Jednoducho povedane, na to aby mal hi-res mod zmysel, musim pouzit lepsi objektiv ako ked hi-res nepouzivam.
To, ze hi-res vyzaduje nemennu scenu podobne ako HDR, lebo jeden obrazok vznika viacerymi expoziciami je uz len "drobny detail"
Nie, cele zle co pises!
Staci aby bol objektiv schopny vykreslit 20 MPx, nie 80MPx ako s actonom tvrdite.
 
z80
2017-07-11 10:15:33
príspevok od: sharkyyy
Nie, cele zle co pises!
Staci aby bol objektiv schopny vykreslit 20 MPx, nie 80MPx ako s actonom tvrdite.
Tak naco mi je potom zbytocnych 60 Mpx v 80 Mpx subore, ktore nenesie uzitocnu informaciu ?
Aby lepsie zarabali vyrobcovia diskov a pamatovych kariet ?
.
Only the sharpest lenses can fill all those pixels with actually rendered detail. My guess is that 90%, perhaps more, of lenses on the market now do not meet this requirement.

http://www.wrotniak.net/photo/m43/em1.2-hires.html
 
acton
2017-07-11 10:52:05
príspevok od: z80
Tak naco mi je potom zbytocnych 60 Mpx v 80 Mpx subore, ktore nenesie uzitocnu informaciu ?
Aby lepsie zarabali vyrobcovia diskov a pamatovych kariet ?
.
Only the sharpest lenses can fill all those pixels with actually rendered detail. My guess is that 90%, perhaps more, of lenses on the market now do not meet this requirement.

http://www.wrotniak.net/photo/m43/em1.2-hires.html
ved ta informacia, ze dokaze robit 80 megove fotografie je sita na teba a tebe podobnym lebo je to podvod, preto aby si si kupil tu kameru, marketingovy trik... uz som to tu opisoval predtym aky je rozdiel medzi canonom a olympusom, canon odfoti realne 50 megove foto lebo ma na to snimac a objektiv, plympus spravi 80 megove foto podvodom.
 
acton
2017-07-11 10:58:19
príspevok od: acton
ved ta informacia, ze dokaze robit 80 megove fotografie je sita na teba a tebe podobnym lebo je to podvod, preto aby si si kupil tu kameru, marketingovy trik... uz som to tu opisoval predtym aky je rozdiel medzi canonom a olympusom, canon odfoti realne 50 megove foto lebo ma na to snimac a objektiv, plympus spravi 80 megove foto podvodom.
bolo to na sharkyho myslene, omluvam sa, snazim sa vsade ponahlat potom to tak vyzera.
 
Paulie
2017-07-11 14:09:41
príspevok od: acton
ved ta informacia, ze dokaze robit 80 megove fotografie je sita na teba a tebe podobnym lebo je to podvod, preto aby si si kupil tu kameru, marketingovy trik... uz som to tu opisoval predtym aky je rozdiel medzi canonom a olympusom, canon odfoti realne 50 megove foto lebo ma na to snimac a objektiv, plympus spravi 80 megove foto podvodom.
Tak potom aj 50 mpx snímač od canonu je podvod. Bayerova maska 50% zelená, 25% modrá, 25% červená, výsledný obraz sa softvérovo vypočíta vo foťáku, či...?
 
z80
2017-07-11 16:07:27
príspevok od: Paulie
Tak potom aj 50 mpx snímač od canonu je podvod. Bayerova maska 50% zelená, 25% modrá, 25% červená, výsledný obraz sa softvérovo vypočíta vo foťáku, či...?
Jasova informacia ma 50 Mpx, Pokial poznam farebnu teplotu svetla (a fotak ju pozna), viem v akom pomere je vo svetle zelena, cervena a modra zlozka, dokazem po prepocitani koeficientom (ktory je iny pre kazdu z RGB zloziek) vypocitat "ciernobiely" jas kazdeho pixelu.
Ano, farebna informacia ma cca. 3x nizsie rozlisenie, tak funguje kazdy senzor s maskou, Bayer aj X-Trans.
V principe aj hi-res mod na Olympuse da 80 Mpx jasovej informacie (a farebna informacia ma rovnako cca 3x nizsie rozlisenie) rozdiel oproti Canonu je v tom, ze Olympus musi urobit 8 expozicii, kym Canon len jednu.
Druhym rozdielom je to, ze objektiv, ktory ma vykreslit 80 Mpx na plochu m43 musi mat ovela vyssiu rozlisovaciu schopnost (merane v ciarach na mm) ako objektiv, ktory vykresli 50 Mpx na plochu full frame, pretoze v tom prvom pripade je velkost pixelu (respektivne subpixelu, lebo fotak posuva po vzdialenosti mensej ako pixel) ovela mensia. Takyto objektiv je komplikovanejsi, drahsi, alebo vobec neexistuje.
 
blahoslav J B Art
2017-07-11 16:21:06
ak by to nejakemu krajinkarovi - teoretikovi nebolo jasne, doporucujem precitat clanky z fotoskoly
www.ephoto.sk/fototechnika/recenzie/fotoaparaty/olympus-om-d-e-m1-mark-ii----multishot/
www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/zaciname-s-fotografovanim/ked-potrebujete-vyssie-rozlisenie/

... aj ked profi Ephotograf nefoti Olympusom, ale zrkadlovkou a nesklada expozicie, ale dava jednocvaky
 
acton
2017-07-11 18:13:07
príspevok od: Paulie
Tak potom aj 50 mpx snímač od canonu je podvod. Bayerova maska 50% zelená, 25% modrá, 25% červená, výsledný obraz sa softvérovo vypočíta vo foťáku, či...?
Lenze canon realne ma ten 50 mpx senzora k tomu naleziaci objektiv kdezto olympus nema ani jedno, no a kvalita fotografie z canonu je asi 50 krat vyssia ako z olympusu.
 
Marcel Rebro
2017-07-11 18:37:14
príspevok od: acton
Lenze canon realne ma ten 50 mpx senzora k tomu naleziaci objektiv kdezto olympus nema ani jedno, no a kvalita fotografie z canonu je asi 50 krat vyssia ako z olympusu.
Čo sa orieškuješ? Veď napíš kľudne že v skutočnosti je 53,14 krát vyššia! Máš to prakticky overené tak sa nehanbi za svoj názor.
 
Johnnny
2017-07-11 20:48:00
príspevok od: z80
Jasova informacia ma 50 Mpx, Pokial poznam farebnu teplotu svetla (a fotak ju pozna), viem v akom pomere je vo svetle zelena, cervena a modra zlozka, dokazem po prepocitani koeficientom (ktory je iny pre kazdu z RGB zloziek) vypocitat "ciernobiely" jas kazdeho pixelu.
Ano, farebna informacia ma cca. 3x nizsie rozlisenie, tak funguje kazdy senzor s maskou, Bayer aj X-Trans.
V principe aj hi-res mod na Olympuse da 80 Mpx jasovej informacie (a farebna informacia ma rovnako cca 3x nizsie rozlisenie) rozdiel oproti Canonu je v tom, ze Olympus musi urobit 8 expozicii, kym Canon len jednu.
Druhym rozdielom je to, ze objektiv, ktory ma vykreslit 80 Mpx na plochu m43 musi mat ovela vyssiu rozlisovaciu schopnost (merane v ciarach na mm) ako objektiv, ktory vykresli 50 Mpx na plochu full frame, pretoze v tom prvom pripade je velkost pixelu (respektivne subpixelu, lebo fotak posuva po vzdialenosti mensej ako pixel) ovela mensia. Takyto objektiv je komplikovanejsi, drahsi, alebo vobec neexistuje.
Nastastie taky objektiv nie je nutny, pretoze ziadny m4/3 snimac tych 80mpix nema.
 
pa10
2017-07-11 22:46:18
Pekny clanok. Podporim nazor, ze dnes nie je problem odfotit pekne zabery krajinky na m43 senzory, ale pri discipline, ktora bola dlhodobo povazovana za domenu zrkadloviek je take male ruhacstvo Kvalita, ktora bola pred piatimi-siedmimi rokmi domenou FF je dnes pritomna na m43, vyvoj ide neustale dopredu. Pamatam si casy, ked bolo pouzitelnou hranicou ISO 400-800, dnes poda lepsie vysledky m43 na ISO 1600-3200, krajinku vsak stale budeme fotit na ISO 100-200 a tam su zabery ciste ako vino. Pokrok je uz minimalne to, ze cloveku z vahy na turistike na chrbte nevyskoci platnicka a nizsie rozlisenie m43 snimacov na 95% pouzitia staci, zvysnych velkoformatovych 5% si stale ukradnu "velke fotoaparaty". Skor ako nad velkostou snimaca je vhodne zamerat sa na kvalitne ostre sklo, pretoze FF s biednym sklom dopadne horsie ako m43 so ziletkovym objektivom v 11 z 10 pripadov.
 
Štefan Káčer
2017-07-12 07:51:59
a na buduci rok si treba kupit urcite zase novu zostavu, pretoze bude urcite lepsia
osobne radsej pojdem za tie peniaze niekam do sveta a pokukam, pripadne nieco pre pamiatku aj odfotim svojou "dinosaurouskou" technikou
rozmyslam nad jednou vecou, preco si ti krajinkari, o ktorych si myslim, ze su v sucasnosti spickou, kupuju tie blbe a drahe stredoformaty, ked im urcite lepsie posluzi Micro 4/3
 
MagickVamp
2017-07-12 07:53:28
príspevok od: pa10
Pekny clanok. Podporim nazor, ze dnes nie je problem odfotit pekne zabery krajinky na m43 senzory, ale pri discipline, ktora bola dlhodobo povazovana za domenu zrkadloviek je take male ruhacstvo Kvalita, ktora bola pred piatimi-siedmimi rokmi domenou FF je dnes pritomna na m43, vyvoj ide neustale dopredu. Pamatam si casy, ked bolo pouzitelnou hranicou ISO 400-800, dnes poda lepsie vysledky m43 na ISO 1600-3200, krajinku vsak stale budeme fotit na ISO 100-200 a tam su zabery ciste ako vino. Pokrok je uz minimalne to, ze cloveku z vahy na turistike na chrbte nevyskoci platnicka a nizsie rozlisenie m43 snimacov na 95% pouzitia staci, zvysnych velkoformatovych 5% si stale ukradnu "velke fotoaparaty". Skor ako nad velkostou snimaca je vhodne zamerat sa na kvalitne ostre sklo, pretoze FF s biednym sklom dopadne horsie ako m43 so ziletkovym objektivom v 11 z 10 pripadov.
V podstate so vsetkym suhlasim, az na tu poslednu vetu, ktora je podla mna vseobecny omyl. Myslim ze cim mensi snimac tym na prenesenie rovnako vela megapixlov musi byt kvalitnejsie sklo. Opieram sa o dva fakty.

1.- logicka uvaha, ze ked nasadim FF sklo na APSC/DX snimac tak cely potencial je prenasany stredom objektivu. Inak povedane, ak ma FF 24 Mpx, tak na prenesenie tolkych detailov sa vyuziva cela plocha objektivu. Ale ak mame 24 Mpx APSC/Dx snimac tak na prenesenie 24Mpx sa vyuziva len stred objektivu, teda ovela mensia plocha, ergo sklo musi byt o dost kvalitnejsie ked cez mensiu plochu ma preniest viac MPx.

2.- Podporuju to aj testy Dxomark, ak si pozriete hocjaky APSC/Dx snimac s dajme tomu 24 Mpx a nejake konkretne sklo, tak pri FF prenesie vzdy detailov viac ako pri APSC/Dx. Cim je sklo kvalitnejsie tym viac sa APSC/DX priblizi udaju ktory dokaze preniest sklo s FF cipom. Zoberme si napriklad malo kvalitny objektiv Nikon 28-300, s 24 Mpx FF D750 ma ostrost 11 Mpx a s 24 Mpx Dx D7100 ma ostrost 7 Mpx..jednoducho ten objektiv ma problem celou plochou preniest 24 Mpx a prenesie len 11, a ked to pustime stredom je to ostrost slabych 7 mpx. Ak vezmem vynikajuci objektiv Nikon 105 F1,4 tak za rovnakych podmienok dokaze s FF snimacom preniest 23 Mpx a s D7100 kedze sa zas nevyuziva cela plocha objektivu prenesie 19 Mpx. Teda to uz je ovela blizsie k tomu co prenesie FF. Inak povedane, nato aby maly snimac dokazal preniest tolko detailov ako velky cez rovnake sklo, muselo by byt sklo doslova idealne a take ani neexistuje.

Takze plati ze cim viac MPX tym treba kvalitnejsie sklo a tiez plati ze cim mensi cip tym treba este kvalitnejsie sklo ak sa chceme dostat v detailoch na uroven FF. Olympus ma velmi kvalitne skla a atakuje APSC/Dx, ale na FF ma stale velmi daleko.

Teraz ma mozte ukamenovat ze som zas niekomu zobral radost, alebo spomenul Dxomark, ktory pred tym aj Karol rad spominal, zvlast ked pisal recenzie o Canone.

www.ephoto.sk/fototechnika/novinky-tlacove-spravy/test--canon-7d-mark-ii-priniesol-prekvapive-vysledky/

Respektive ze som tymto zneuctil dany pristroj. Napisal veci co sa nepisu. Fotit som bol vcera, tak ma zas neposielajte fotit prosim, 4 hodky som sa rypal hustinami, brodil rieku a tak. A dopredu sa ospravedlnujem, momentalne asi hlavne Marcelovi, ktory kazdu zmienku na CSC berie strasne citlivo a ospravedlnujem sa ze mi asi chyba jeho nadhlad a vedomosti. Ja sa stale ucim....
 
acton
2017-07-12 08:22:11
príspevok od: pa10
Pekny clanok. Podporim nazor, ze dnes nie je problem odfotit pekne zabery krajinky na m43 senzory, ale pri discipline, ktora bola dlhodobo povazovana za domenu zrkadloviek je take male ruhacstvo Kvalita, ktora bola pred piatimi-siedmimi rokmi domenou FF je dnes pritomna na m43, vyvoj ide neustale dopredu. Pamatam si casy, ked bolo pouzitelnou hranicou ISO 400-800, dnes poda lepsie vysledky m43 na ISO 1600-3200, krajinku vsak stale budeme fotit na ISO 100-200 a tam su zabery ciste ako vino. Pokrok je uz minimalne to, ze cloveku z vahy na turistike na chrbte nevyskoci platnicka a nizsie rozlisenie m43 snimacov na 95% pouzitia staci, zvysnych velkoformatovych 5% si stale ukradnu "velke fotoaparaty". Skor ako nad velkostou snimaca je vhodne zamerat sa na kvalitne ostre sklo, pretoze FF s biednym sklom dopadne horsie ako m43 so ziletkovym objektivom v 11 z 10 pripadov.
clovek ktory nikdy nefotil na FF moze napisat, ze to co FF fotil 7 rokov dozadu je dnes domenou m43... znamena to, ze m43 foti rovnako ako 5d m2?
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2017-07-12 08:43:08
príspevok od: acton
clovek ktory nikdy nefotil na FF moze napisat, ze to co FF fotil 7 rokov dozadu je dnes domenou m43... znamena to, ze m43 foti rovnako ako 5d m2?
EOS 5D m2 sme mali roky v redakcii. Svojho casu to bol prelomovy model, ktory mal ale vela nedostatkov. Mal som ho aj na krajinarskych workshopoch. Takze mozem porovnavat medzi nim a M43. Aktualne fotim najma s Oly PEN-F a OMD E-M1 Mark II. Obidva su na krajinu vhodnejsie ako ten EOS. Maju lepsi dynamicky rozsah a lepsie sa s nimi pracuje. Naviac objektivy radu PRO su ostre od rohu po roh, co sa o mnohych, aj L-kovych objektivoch pre FF neda povedat. Technicka kvalita fotiek z M43 je lepsia ko z EOS 5D M2, rozumej v zanri krajinarskej fotografie.
 
acton
2017-07-12 08:53:39
príspevok od: Karol Srnec
EOS 5D m2 sme mali roky v redakcii. Svojho casu to bol prelomovy model, ktory mal ale vela nedostatkov. Mal som ho aj na krajinarskych workshopoch. Takze mozem porovnavat medzi nim a M43. Aktualne fotim najma s Oly PEN-F a OMD E-M1 Mark II. Obidva su na krajinu vhodnejsie ako ten EOS. Maju lepsi dynamicky rozsah a lepsie sa s nimi pracuje. Naviac objektivy radu PRO su ostre od rohu po roh, co sa o mnohych, aj L-kovych objektivoch pre FF neda povedat. Technicka kvalita fotiek z M43 je lepsia ko z EOS 5D M2, rozumej v zanri krajinarskej fotografie.
hj hj, az teraz mi doslo, ze sa bavime o foteni matky prirody, stary clovek hotovy .....
to aby ste ma zase nezablokovali.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2017-07-12 08:58:12
príspevok od: acton
hj hj, az teraz mi doslo, ze sa bavime o foteni matky prirody, stary clovek hotovy .....
to aby ste ma zase nezablokovali.
Blokovanie dostavas za vulgarizmy.
 
acton
2017-07-12 09:09:12
príspevok od: Karol Srnec
Blokovanie dostavas za vulgarizmy.
ale to blokovanie by malo byt na ludoch ktory chodia na tento web si myslim a nie na jednom cloveku, mal by tu byt nastroj trebars blok, na ktory ked klikne trebars 20 ludi tak zablokuje dotycneho na 3 dni napriklad... mne sa nepaci ze je to na jedno cloveku.
 
sharkyyy
2017-07-12 10:23:27
príspevok od: MagickVamp
V podstate so vsetkym suhlasim, az na tu poslednu vetu, ktora je podla mna vseobecny omyl. Myslim ze cim mensi snimac tym na prenesenie rovnako vela megapixlov musi byt kvalitnejsie sklo. Opieram sa o dva fakty.

1.- logicka uvaha, ze ked nasadim FF sklo na APSC/DX snimac tak cely potencial je prenasany stredom objektivu. Inak povedane, ak ma FF 24 Mpx, tak na prenesenie tolkych detailov sa vyuziva cela plocha objektivu. Ale ak mame 24 Mpx APSC/Dx snimac tak na prenesenie 24Mpx sa vyuziva len stred objektivu, teda ovela mensia plocha, ergo sklo musi byt o dost kvalitnejsie ked cez mensiu plochu ma preniest viac MPx.

2.- Podporuju to aj testy Dxomark, ak si pozriete hocjaky APSC/Dx snimac s dajme tomu 24 Mpx a nejake konkretne sklo, tak pri FF prenesie vzdy detailov viac ako pri APSC/Dx. Cim je sklo kvalitnejsie tym viac sa APSC/DX priblizi udaju ktory dokaze preniest sklo s FF cipom. Zoberme si napriklad malo kvalitny objektiv Nikon 28-300, s 24 Mpx FF D750 ma ostrost 11 Mpx a s 24 Mpx Dx D7100 ma ostrost 7 Mpx..jednoducho ten objektiv ma problem celou plochou preniest 24 Mpx a prenesie len 11, a ked to pustime stredom je to ostrost slabych 7 mpx. Ak vezmem vynikajuci objektiv Nikon 105 F1,4 tak za rovnakych podmienok dokaze s FF snimacom preniest 23 Mpx a s D7100 kedze sa zas nevyuziva cela plocha objektivu prenesie 19 Mpx. Teda to uz je ovela blizsie k tomu co prenesie FF. Inak povedane, nato aby maly snimac dokazal preniest tolko detailov ako velky cez rovnake sklo, muselo by byt sklo doslova idealne a take ani neexistuje.

Takze plati ze cim viac MPX tym treba kvalitnejsie sklo a tiez plati ze cim mensi cip tym treba este kvalitnejsie sklo ak sa chceme dostat v detailoch na uroven FF. Olympus ma velmi kvalitne skla a atakuje APSC/Dx, ale na FF ma stale velmi daleko.

Teraz ma mozte ukamenovat ze som zas niekomu zobral radost, alebo spomenul Dxomark, ktory pred tym aj Karol rad spominal, zvlast ked pisal recenzie o Canone.

www.ephoto.sk/fototechnika/novinky-tlacove-spravy/test--canon-7d-mark-ii-priniesol-prekvapive-vysledky/

Respektive ze som tymto zneuctil dany pristroj. Napisal veci co sa nepisu. Fotit som bol vcera, tak ma zas neposielajte fotit prosim, 4 hodky som sa rypal hustinami, brodil rieku a tak. A dopredu sa ospravedlnujem, momentalne asi hlavne Marcelovi, ktory kazdu zmienku na CSC berie strasne citlivo a ospravedlnujem sa ze mi asi chyba jeho nadhlad a vedomosti. Ja sa stale ucim....
Teba musia strasne stvat tie CSC, vsak ?

To co sa predvadza na diskusiach na ephoto pod csc, je neuveritelne. Ale asi obraz naroda.

Preto chodim neustale na zahranicne fora, kde sa riesi vecny pristup, nie riesenia si ega.
Ty si aspon spomenul aj konkretne technicke pripomienky, ale ten podton urazeneho, poskodeneho, resp. vycitajuc neustale nieco niekomu je nesutocne citit nie len od teba.
Najhrosie su tu taky, ktory pisu ani nevedia o com pod csc, hoci ho nikdy nemali.

Ake by bolo super, keby bol clanok o technike, recenzia - a diskusia vecna, s odkazmi na testy, ako to foti, zaostruje, prakticke skusenosti, nie neustale spekulovanie bez realnych skusenosti.
Karol urobil konkretnu recenziu s konkretnymi vystupmi. Kto nesuhlasi, nech nafoti rovnaku snimku konrketnym zrkadlom+ konkretnym objektivom vs csc , s rovnakou upravou, rovnakymi expozicnymi hodnotami a porovna.
 
z80
2017-07-12 10:36:27
príspevok od: Johnnny
Nastastie taky objektiv nie je nutny, pretoze ziadny m4/3 snimac tych 80mpix nema.
Preco to nedokazes pochopit ? Fotak sa snazi posunom 20 Mpx snimaca vytazit z obrazu, ktory mu dodava objektiv, obrazok, ktory nesie informaci o 80 Mpx. Vysledny raw ma 80 Mpx, jpeg maju o nieco menej. Tych 80 Mpx mu musi dodat objektiv, lebo inak by to nedavalo zmysel a nedostal by som viac detailov ako bez hi-res modu..
 
MagickVamp
2017-07-12 11:10:11
príspevok od: sharkyyy
Teba musia strasne stvat tie CSC, vsak ?

To co sa predvadza na diskusiach na ephoto pod csc, je neuveritelne. Ale asi obraz naroda.

Preto chodim neustale na zahranicne fora, kde sa riesi vecny pristup, nie riesenia si ega.
Ty si aspon spomenul aj konkretne technicke pripomienky, ale ten podton urazeneho, poskodeneho, resp. vycitajuc neustale nieco niekomu je nesutocne citit nie len od teba.
Najhrosie su tu taky, ktory pisu ani nevedia o com pod csc, hoci ho nikdy nemali.

Ake by bolo super, keby bol clanok o technike, recenzia - a diskusia vecna, s odkazmi na testy, ako to foti, zaostruje, prakticke skusenosti, nie neustale spekulovanie bez realnych skusenosti.
Karol urobil konkretnu recenziu s konkretnymi vystupmi. Kto nesuhlasi, nech nafoti rovnaku snimku konrketnym zrkadlom+ konkretnym objektivom vs csc , s rovnakou upravou, rovnakymi expozicnymi hodnotami a porovna.
Pod diskusiami o CSC na ephoto? Cim to asi bude? Lebo sa neriesi vecne technika, ale su tu ludia, ktorych ked nepotlapkas po pleci a nepodporis ich nazor tak sa urazia? Lebo je to tu nevyvazene? Podton urazeneho mam len ja? Co tak trocha objektivity? Marcel hned prvy komentar? Jasne on nie, on preca zastupuje CSC.... Ale ja v skutocnosti urazeny nie som, preboha su to len blbe fotaky, kiez by to bolo to najvaznejsie co clovek v zivote riesi.

CSC zhodou okonosti mam, ale na to su prave fora a stranky o technike, aby som nemusel vlastnit vsetko a vedel vydedukovat schopnosti pristroja aj bez toho, ci sa snad mylim? No ako si napisal sam v svojom komenari vyssie, pisal som o technike, dal som konkretne informacie. To ze ma niekto lepsie foto neznamena ze vie viac o technike.

Mojo ako nafoti ten kto nesuhlasi rovnaku snimku konkretnym zrkadlom, je to trosku komplikovane sa drbat do BA, zhanat rovnaku alternativu objektivu, mat presne tie iste svetelne podmienky atd. Vobec ti co pises nepride odveci? Ja som za aby sa robilo viac porovnavacich testov, ja nie som ambasador, mna nik nicim nesponzoruje, takze ja si tych porovnavacich testov tolko nespravim.

Ak si si vsimol pisem o technike, sam si techniku kupujem, nemam pocit ze v Canone ci Nikone zalezi investorom na mne a men nezalezi na nich. Fakt nezalezi a ak by bol Olympus skutocne rovnocenny FF a stredoformatom, nadsene si ho vezmem, ved v provom rade ja usetrim na vahe, co je skvele. Ak moje nazory podla teba su nespravne. Skus sa zamysliet, naco sa vlastne robia vacsie cipy, naco sa robia FF, stredoformat, myslis ze marketing?

A ano fakt som silne za aby sa bavilo vecne o technike, davali odkazy a konkretne informacie, ale ja nie som ten co ked mu dojdu argumenty posiela kazdeho fotit, ani ten co zacne pisat ze ma to byt radost...jasne ma to byt radost, ale podla mna je to zmena temy...na toto nemam argument ani neviem tu radost podlozit ziadnym dokazom, ale ver ze mam radost aj so svojim zrkadlom, nato si CSC kupovat nemusim..ale ak je to hlavny argument ok...

Stale zastavam nazor ze forum by ti malo nieco dat, ja sa tu na nikoho nehnevam, lebo ako vravim su to len blbe fotaky, nevies s kym pises, jeden moze byt doktor a zachranit ti zivot, dalsi poziarnik, dalsi ta moze najist v lese ked si zlomis nohu a s velkym usilim ta dostat na cestu...A ten s ktorym tu zdielas nazory o technike ta necha lezat na zemi.
 
Marcel Rebro
2017-07-12 12:01:34
príspevok od: MagickVamp
Pod diskusiami o CSC na ephoto? Cim to asi bude? Lebo sa neriesi vecne technika, ale su tu ludia, ktorych ked nepotlapkas po pleci a nepodporis ich nazor tak sa urazia? Lebo je to tu nevyvazene? Podton urazeneho mam len ja? Co tak trocha objektivity? Marcel hned prvy komentar? Jasne on nie, on preca zastupuje CSC.... Ale ja v skutocnosti urazeny nie som, preboha su to len blbe fotaky, kiez by to bolo to najvaznejsie co clovek v zivote riesi.

CSC zhodou okonosti mam, ale na to su prave fora a stranky o technike, aby som nemusel vlastnit vsetko a vedel vydedukovat schopnosti pristroja aj bez toho, ci sa snad mylim? No ako si napisal sam v svojom komenari vyssie, pisal som o technike, dal som konkretne informacie. To ze ma niekto lepsie foto neznamena ze vie viac o technike.

Mojo ako nafoti ten kto nesuhlasi rovnaku snimku konkretnym zrkadlom, je to trosku komplikovane sa drbat do BA, zhanat rovnaku alternativu objektivu, mat presne tie iste svetelne podmienky atd. Vobec ti co pises nepride odveci? Ja som za aby sa robilo viac porovnavacich testov, ja nie som ambasador, mna nik nicim nesponzoruje, takze ja si tych porovnavacich testov tolko nespravim.

Ak si si vsimol pisem o technike, sam si techniku kupujem, nemam pocit ze v Canone ci Nikone zalezi investorom na mne a men nezalezi na nich. Fakt nezalezi a ak by bol Olympus skutocne rovnocenny FF a stredoformatom, nadsene si ho vezmem, ved v provom rade ja usetrim na vahe, co je skvele. Ak moje nazory podla teba su nespravne. Skus sa zamysliet, naco sa vlastne robia vacsie cipy, naco sa robia FF, stredoformat, myslis ze marketing?

A ano fakt som silne za aby sa bavilo vecne o technike, davali odkazy a konkretne informacie, ale ja nie som ten co ked mu dojdu argumenty posiela kazdeho fotit, ani ten co zacne pisat ze ma to byt radost...jasne ma to byt radost, ale podla mna je to zmena temy...na toto nemam argument ani neviem tu radost podlozit ziadnym dokazom, ale ver ze mam radost aj so svojim zrkadlom, nato si CSC kupovat nemusim..ale ak je to hlavny argument ok...

Stale zastavam nazor ze forum by ti malo nieco dat, ja sa tu na nikoho nehnevam, lebo ako vravim su to len blbe fotaky, nevies s kym pises, jeden moze byt doktor a zachranit ti zivot, dalsi poziarnik, dalsi ta moze najist v lese ked si zlomis nohu a s velkym usilim ta dostat na cestu...A ten s ktorym tu zdielas nazory o technike ta necha lezat na zemi.
Áno priznávam sa. Zastupujem CSC. Len nechápem čo za sabotéra mi stále pchá pod nos tie nemožné zrkadlovky. Chvíľku si vybehnem do prírody radostne zafotiť s nejakým mirrorlessom čo som dostal od sponzora, vrátim sa a aha čo mám v kufri ...
 
MagickVamp
2017-07-12 12:19:03
príspevok od: Marcel Rebro
Áno priznávam sa. Zastupujem CSC. Len nechápem čo za sabotéra mi stále pchá pod nos tie nemožné zrkadlovky. Chvíľku si vybehnem do prírody radostne zafotiť s nejakým mirrorlessom čo som dostal od sponzora, vrátim sa a aha čo mám v kufri ...
A? Ja viem ze mas aj zrkadlovky. Ved dobre nie?
 
alkaline
2017-07-12 12:35:19
príspevok od: Marcel Rebro
Áno priznávam sa. Zastupujem CSC. Len nechápem čo za sabotéra mi stále pchá pod nos tie nemožné zrkadlovky. Chvíľku si vybehnem do prírody radostne zafotiť s nejakým mirrorlessom čo som dostal od sponzora, vrátim sa a aha čo mám v kufri ...
...a totijena čo..?

🙈🙈🙈
 
alkaline
2017-07-12 12:39:11
...inak je na načase uvažovať o zmene názvu portálu...

...óóóphoto... bude mať ómnoho výpovednejšiu hodnotu...
...a pritiahne aj tak potrebnú novú krv...
...stará jak sa zdá bola preliata bezozbytku...



 
kwido
2017-07-12 12:40:07
príspevok od: z80
Preco to nedokazes pochopit ? Fotak sa snazi posunom 20 Mpx snimaca vytazit z obrazu, ktory mu dodava objektiv, obrazok, ktory nesie informaci o 80 Mpx. Vysledny raw ma 80 Mpx, jpeg maju o nieco menej. Tych 80 Mpx mu musi dodat objektiv, lebo inak by to nedavalo zmysel a nedostal by som viac detailov ako bez hi-res modu..
ano ale kolko snimok musi ten fotak urobit kym zlozi vyslednu fotku ?
objektiv by musel vediet preniest 80Mpx v pripade ze cip by mal nativnych 80 Mpx .
Preco to nedokazes pochopit ?
 
Marcel Rebro
2017-07-12 12:41:14
príspevok od: alkaline
...a totijena čo..?

🙈🙈🙈
To vieš - nerozhodný a neskúsený fotograf. Fotil som športovú akciu (z jedného miesta) a chcel som mať pokryté ohniská od 14 do 600mm.
 
kwido
2017-07-12 12:48:27
Boze strasne tu vsetci riesia co je lepsie .. Pre vacsinu beznych fotografov je naozaj to CSC dostacujuce , dokonca ani zdaleka nedosiahnu na jeho limity ..
Nikedy mam pocit ze vsetci su to top profici a tlacia fine art print cez 1 meter.
Samozrejme ze FF je lepsi ako CSC o tom nikto nemoze diskutovat.Ale realna otazka je ci to bezny uzivatel potrebuje ...
Fotim preto ze ma to bavi a nie preto aby som mal to najlepsie co na svete existuje ...
A lutujem tych co k tomu nemaju rovnaky pristup. Urcite mam vacsiu radost ked si nieco odfotim hoci aj s kompaktom ako vyssie spomenuty .. pretoze len riesia a riesia a idu sa zadusit od zavisti a nedajboze aby niekto povedal ze je lepsie nieco ine ako maju oni
Vela dobreho svetla prajem a zacnite mat konecne radost z tohto krasneho hobby
 
z80
2017-07-12 12:53:02
príspevok od: kwido
ano ale kolko snimok musi ten fotak urobit kym zlozi vyslednu fotku ?
objektiv by musel vediet preniest 80Mpx v pripade ze cip by mal nativnych 80 Mpx .
Preco to nedokazes pochopit ?
Ale preboha, vsak vsetky tie snimky robi cip z JEDNEHO obrazu ktory prenasa objektiv. Poloha fotoaparatu voci scene sa pocas snimania vsetkych tych snimkov nemeni (dokonca sa menit nesmie). Ten obraz z objektivu uz teda musi obsahovat plnu informaciu (80 Mpx), ktora bude vo vyslednej snimke. Kazda z expozicii odfoti 20 Mpx cast z tejto 80 Mpx informacie a fotak potom posklada vysledny 80 Mpx obraz.
Predpokladam, ze si to mylis s postupom, ked sa napriklad robi panorama skladanim viacerych snimok. Tam ma kazda snimka rozlisenie dane rozlisenim senzoru a staci ak aj objektiv poskytne taketo rozlisenie. V tomto pripade sa ale poloha fotoaparatu po kazdej expozicii ZMENI a kazda expozicia tak snima INY obraz.
 
alkaline
2017-07-12 13:13:25
príspevok od: Marcel Rebro
To vieš - nerozhodný a neskúsený fotograf. Fotil som športovú akciu (z jedného miesta) a chcel som mať pokryté ohniská od 14 do 600mm.
...odzbrojujúci je tento typ sarkazmu...
...keď púštnu búrku voláme športovou akciou...

...každopádne mám kamaráta a ten čítal že jeden povedal...
...a ten to má údajne z vlastnej skúsenosti...
...vraj možnosť voľby sťažuje výber...

...ale inak dobré...
...a predpokladám že na väčšine mašín bolo nastavené péčko...
...aby s človek zbytočne po prechopení nerozptyľoval...

 
kwido
2017-07-12 13:21:04
príspevok od: z80
Ale preboha, vsak vsetky tie snimky robi cip z JEDNEHO obrazu ktory prenasa objektiv. Poloha fotoaparatu voci scene sa pocas snimania vsetkych tych snimkov nemeni (dokonca sa menit nesmie). Ten obraz z objektivu uz teda musi obsahovat plnu informaciu (80 Mpx), ktora bude vo vyslednej snimke. Kazda z expozicii odfoti 20 Mpx cast z tejto 80 Mpx informacie a fotak potom posklada vysledny 80 Mpx obraz.
Predpokladam, ze si to mylis s postupom, ked sa napriklad robi panorama skladanim viacerych snimok. Tam ma kazda snimka rozlisenie dane rozlisenim senzoru a staci ak aj objektiv poskytne taketo rozlisenie. V tomto pripade sa ale poloha fotoaparatu po kazdej expozicii ZMENI a kazda expozicia tak snima INY obraz.
ano ale v tomto pripade sa posuva snimac nie cely fotoaparat. ale princip je ten isty .
 
MagickVamp
2017-07-12 13:21:36
príspevok od: kwido
Boze strasne tu vsetci riesia co je lepsie .. Pre vacsinu beznych fotografov je naozaj to CSC dostacujuce , dokonca ani zdaleka nedosiahnu na jeho limity ..
Nikedy mam pocit ze vsetci su to top profici a tlacia fine art print cez 1 meter.
Samozrejme ze FF je lepsi ako CSC o tom nikto nemoze diskutovat.Ale realna otazka je ci to bezny uzivatel potrebuje ...
Fotim preto ze ma to bavi a nie preto aby som mal to najlepsie co na svete existuje ...
A lutujem tych co k tomu nemaju rovnaky pristup. Urcite mam vacsiu radost ked si nieco odfotim hoci aj s kompaktom ako vyssie spomenuty .. pretoze len riesia a riesia a idu sa zadusit od zavisti a nedajboze aby niekto povedal ze je lepsie nieco ine ako maju oni
Vela dobreho svetla prajem a zacnite mat konecne radost z tohto krasneho hobby
(like som ti dal nechtiac) vies prave preto ze nie sme top profici tak FF nam pracu ulahcuje. Neviem ako ty, ale ja mam radost z fotky, nie z toho cim fotim a ked foto nema okrem inych veci aj mnou pozadovany vystup, tak radost nemam. Keby niekoho fotenie nebavilo, divil by som sa aby ho vobec zaujimali fotaky. Ja som nerozhodny pri vyrezoch a som rad ze FF mi dava vacsi priestor na vyrezy, alebo ze mozem dlhsie cakat skryty so stativom na zver a kaslem na to, ze Janko Hrasko uz fotak odlozil, lebo na neho je moc tma, ja som rad ze mam este par minut sancu a nie preto ze chcem byt lepsi ako Janko Hrasko, ale preto ze chcem toho jelena napriklad. Takze tolko k beznemu uzivatelovi FF co za nu vysoli par tisic. To nie je o tom ze chceme byt lepsi ako Janko Hrasko, to je o tom, ze si chceme za vlastne peniaze vybrat nieco co nam bude co najviac site na mieru a ked sa nam podari zaber na aky cakame sme radi. Neviem aka zavist, zavist ze co? Problem je v tom, co pisal Sharkyyy, preco sa nebavime vecne o technike? No lebo sa to neda, lebo napriklad aj z80 vysvetluje normalnu vec. Ja som tiez nenapisal nic nenormalne, ale zas reakcia bola taka ze neznasam CSC...preboha bavime sa o technike, zacnu sa pisat blbosti, respektive niekomu nie je nieco jasne, niekto to ozrejmi a okamzite sa znesie vlna kritiky v style a co? a co? No ved nic...
 
Marcel Rebro
2017-07-12 13:26:29
príspevok od: alkaline
...odzbrojujúci je tento typ sarkazmu...
...keď púštnu búrku voláme športovou akciou...

...každopádne mám kamaráta a ten čítal že jeden povedal...
...a ten to má údajne z vlastnej skúsenosti...
...vraj možnosť voľby sťažuje výber...

...ale inak dobré...
...a predpokladám že na väčšine mašín bolo nastavené péčko...
...aby s človek zbytočne po prechopení nerozptyľoval...

Jasné že Péčko. Veď režim P ako Profesionál.
 
alkaline
2017-07-12 13:35:27
príspevok od: Marcel Rebro
Jasné že Péčko. Veď režim P ako Profesionál.
...postupne v tom začínam mať jasno...
...pé...profesionál...
...á...ambasádor...
...už len zistiť em a es...a zakladám si vlastný server...

 
kwido
2017-07-12 13:37:00
príspevok od: MagickVamp
(like som ti dal nechtiac) vies prave preto ze nie sme top profici tak FF nam pracu ulahcuje. Neviem ako ty, ale ja mam radost z fotky, nie z toho cim fotim a ked foto nema okrem inych veci aj mnou pozadovany vystup, tak radost nemam. Keby niekoho fotenie nebavilo, divil by som sa aby ho vobec zaujimali fotaky. Ja som nerozhodny pri vyrezoch a som rad ze FF mi dava vacsi priestor na vyrezy, alebo ze mozem dlhsie cakat skryty so stativom na zver a kaslem na to, ze Janko Hrasko uz fotak odlozil, lebo na neho je moc tma, ja som rad ze mam este par minut sancu a nie preto ze chcem byt lepsi ako Janko Hrasko, ale preto ze chcem toho jelena napriklad. Takze tolko k beznemu uzivatelovi FF co za nu vysoli par tisic. To nie je o tom ze chceme byt lepsi ako Janko Hrasko, to je o tom, ze si chceme za vlastne peniaze vybrat nieco co nam bude co najviac site na mieru a ked sa nam podari zaber na aky cakame sme radi. Neviem aka zavist, zavist ze co? Problem je v tom, co pisal Sharkyyy, preco sa nebavime vecne o technike? No lebo sa to neda, lebo napriklad aj z80 vysvetluje normalnu vec. Ja som tiez nenapisal nic nenormalne, ale zas reakcia bola taka ze neznasam CSC...preboha bavime sa o technike, zacnu sa pisat blbosti, respektive niekomu nie je nieco jasne, niekto to ozrejmi a okamzite sa znesie vlna kritiky v style a co? a co? No ved nic...
nemusis si to vztahovat na seba , samozrejme v niektorych zanroch je FF daleko popredu a vysoko prevysuje vsetky ostatne systemy .. Ak vies na co to potrebujes a vies to vyuzit. ja napriklad urcite na krajinku uprednostim csc oproti ostatnym systemom. Uz len kvoli vahe .. ved kolko sa nachodis kym odfotis poriadny zaber ?
Reagoval som na tie posmesne komenty pod clankom (nie Marcelove). Preco sa vela ludi hned tak strasne urazi/posmieva ak sa spomenie SCS ?
 
kwido
2017-07-12 13:38:50
príspevok od: kwido
ano ale v tomto pripade sa posuva snimac nie cely fotoaparat. ale princip je ten isty .
zo stranky olympusu :
Pro ještě vyšší rozlišení je zde režim 50M High Res Shot: spojením osmi snímků vznikne jeden snímek o vysokém rozlišení odpovídajícím 50 megapixelům.
 
MagickVamp
2017-07-12 13:39:35
príspevok od: Marcel Rebro
Áno priznávam sa. Zastupujem CSC. Len nechápem čo za sabotéra mi stále pchá pod nos tie nemožné zrkadlovky. Chvíľku si vybehnem do prírody radostne zafotiť s nejakým mirrorlessom čo som dostal od sponzora, vrátim sa a aha čo mám v kufri ...
Marcel a ty si jedno stale neuvedomujes a podla mna si schopny to pochopit. Teda mozno sa mylim, ked tak ma oprav. Mas za sebou spustu foto tripov a akcii, spustu fotohodin ked si siel po maximalnej kvalite. Velke skusenosti. Statisice fotiek. Tak ako aj Karol..... ak to zjednodusim...ja som oproti vam zaciatocnik..a vychutnavam si to cim ste vy uz presli (a nie som sam).......Ok ked to cele zjednodusim....keby sme stali na brehu rieky na ktorej si stal uz 100 krat a mas tam nafoteneho leva na obrovskom mnozstve zaberov...tak ked tam prides 101. krat tak uz ti az tak nezalezi na tom ci mozes fotit kvoli vacsiemu cipu o 30 minut dlhsie a mozno ani na tom aby to bolo tak vysperkovane a detailne ako kedysi, lebo takych foto mas spustu, racej tam prides odychnutejsi s trochu horsou technikou, ved o nic nejde, nejdes z toho robit bilbordy. Ale ja nemam, stojim tam prvy krat a zalezi mi na kazdej minute a chcem mu vidiet dobre do oci. Ja som si to uvedomil pri Bambusekovi, ked povedal ze nemusi robit veci cely zivot rovnako. Preto chapem ze niekto prejde na 4/3 aby usetril na vahe a ze to staci....staci to jemu z dovodov ktore som uviedol a staci to tym pre ktorych uz to je kompromis ze musia tahat daco ine ako mobil. Ale ten zvysok to bude vzdy porovnavat a zvazovat ako minie peniaze, tak aby mali co najvacsiu sancu na co najlepsiu foto a az tych foto budu mat spustu..tak o 15 rokov uz budu vo vrecku nosit mozno len mobil a bude to "stacit", mojej mame to staci uz teraz, bilbordy tiez nerobi.
 
MagickVamp
2017-07-12 13:45:07
príspevok od: kwido
nemusis si to vztahovat na seba , samozrejme v niektorych zanroch je FF daleko popredu a vysoko prevysuje vsetky ostatne systemy .. Ak vies na co to potrebujes a vies to vyuzit. ja napriklad urcite na krajinku uprednostim csc oproti ostatnym systemom. Uz len kvoli vahe .. ved kolko sa nachodis kym odfotis poriadny zaber ?
Reagoval som na tie posmesne komenty pod clankom (nie Marcelove). Preco sa vela ludi hned tak strasne urazi/posmieva ak sa spomenie SCS ?
Jasne, takto napisane to beriem.
 
Marcel Rebro
2017-07-12 13:59:48
príspevok od: MagickVamp
Marcel a ty si jedno stale neuvedomujes a podla mna si schopny to pochopit. Teda mozno sa mylim, ked tak ma oprav. Mas za sebou spustu foto tripov a akcii, spustu fotohodin ked si siel po maximalnej kvalite. Velke skusenosti. Statisice fotiek. Tak ako aj Karol..... ak to zjednodusim...ja som oproti vam zaciatocnik..a vychutnavam si to cim ste vy uz presli (a nie som sam).......Ok ked to cele zjednodusim....keby sme stali na brehu rieky na ktorej si stal uz 100 krat a mas tam nafoteneho leva na obrovskom mnozstve zaberov...tak ked tam prides 101. krat tak uz ti az tak nezalezi na tom ci mozes fotit kvoli vacsiemu cipu o 30 minut dlhsie a mozno ani na tom aby to bolo tak vysperkovane a detailne ako kedysi, lebo takych foto mas spustu, racej tam prides odychnutejsi s trochu horsou technikou, ved o nic nejde, nejdes z toho robit bilbordy. Ale ja nemam, stojim tam prvy krat a zalezi mi na kazdej minute a chcem mu vidiet dobre do oci. Ja som si to uvedomil pri Bambusekovi, ked povedal ze nemusi robit veci cely zivot rovnako. Preto chapem ze niekto prejde na 4/3 aby usetril na vahe a ze to staci....staci to jemu z dovodov ktore som uviedol a staci to tym pre ktorych uz to je kompromis ze musia tahat daco ine ako mobil. Ale ten zvysok to bude vzdy porovnavat a zvazovat ako minie peniaze, tak aby mali co najvacsiu sancu na co najlepsiu foto a az tych foto budu mat spustu..tak o 15 rokov uz budu vo vrecku nosit mozno len mobil a bude to "stacit", mojej mame to staci uz teraz, bilbordy tiez nerobi.
Úplne ťa chápem. Boli časy keď som ani na prechádzku nevyrazil bez statívu. Trepal som so sebou stále kilá techniky. Aby mi neunikla TÁ fotka. V inom vlákne som písal, že ak mám so sebou na 10 túr ťahať statív aby som ho na jednej použil, radšej oželiem tú jednu fotku a 10 túr si budem užívať na ľahko.

Ak fotím za peniaze (stále menej, lebo si pýtam stále viac) samozrejme používam dve (alebo aj tri) FF telá - idem na istotu. Ak nie, som zmierený s tým že možno mi nejaký záber unikne. A čo sa stane? Nič. Je to o psychickom nastavení. Ten lev tam bude aj nabudúce. A možno nie. A ja možno miesto neho spravím omnoho lepšiu fotku s tým čo mám so sebou.
 
Johnnny
2017-07-12 14:10:44
príspevok od: z80
Preco to nedokazes pochopit ? Fotak sa snazi posunom 20 Mpx snimaca vytazit z obrazu, ktory mu dodava objektiv, obrazok, ktory nesie informaci o 80 Mpx. Vysledny raw ma 80 Mpx, jpeg maju o nieco menej. Tych 80 Mpx mu musi dodat objektiv, lebo inak by to nedavalo zmysel a nedostal by som viac detailov ako bez hi-res modu..
Pretoze je to nezmysel ?

Fotak nikdy neurobi viac ako 20mpix snimku a to je dovod, preco ich objektiv nikdy nemusi vykreslit. Je to tak jednoduche, tak preco to komplikovat ?
 
z80
2017-07-12 14:18:57
príspevok od: kwido
ano ale v tomto pripade sa posuva snimac nie cely fotoaparat. ale princip je ten isty .
Princip nie je ten isty, v pripade posunu snimaca snima objektiv pocas vsetkych expozicii stale tu istu scenu, teda objektiv musi byt schopny ju vykreslit v plnom hi-res rozliseni. V pripade zmeny polohy fotoaparatu sa meni scena teda kazda expozicia snima inu scenu a staci tu snimat len s rozlisenim snimaca.
 
Johnnny
2017-07-12 14:26:47
príspevok od: z80
Princip nie je ten isty, v pripade posunu snimaca snima objektiv pocas vsetkych expozicii stale tu istu scenu, teda objektiv musi byt schopny ju vykreslit v plnom hi-res rozliseni. V pripade zmeny polohy fotoaparatu sa meni scena teda kazda expozicia snima inu scenu a staci tu snimat len s rozlisenim snimaca.
Ale v pripade kazdej expozicie objektiv vykresluje VZDY!!!! v jednom momente len 20mpix snimok. On predsa nevytvara 80mpix vysledny snimok v jednom momente.
 
z80
2017-07-12 14:32:02
príspevok od: Johnnny
Pretoze je to nezmysel ?

Fotak nikdy neurobi viac ako 20mpix snimku a to je dovod, preco ich objektiv nikdy nemusi vykreslit. Je to tak jednoduche, tak preco to komplikovat ?
Koncim
Studuj, studuj, studuj ...
http://www.wrotniak.net/photo/m43/em1.2-hires.html
http://www.wrotniak.net/photo/m43/em1.2-hires-2.html
Conclusions:
The HR Mode brings in a possible increase in resolution by 60% or so;
This potential increase will become real only if the lens provides enough resolving power;
Secondly, at the current stage the sensor-shift HR technique suffers from some limitations. Two of those stand out.
Only the sharpest lenses can fill all those pixels with actually rendered detail. My guess is that 90%, perhaps more, of lenses on the market now do not meet this requirement.
 
marcus_labeo
2017-07-12 14:34:48
príspevok od: MagickVamp
Marcel a ty si jedno stale neuvedomujes a podla mna si schopny to pochopit. Teda mozno sa mylim, ked tak ma oprav. Mas za sebou spustu foto tripov a akcii, spustu fotohodin ked si siel po maximalnej kvalite. Velke skusenosti. Statisice fotiek. Tak ako aj Karol..... ak to zjednodusim...ja som oproti vam zaciatocnik..a vychutnavam si to cim ste vy uz presli (a nie som sam).......Ok ked to cele zjednodusim....keby sme stali na brehu rieky na ktorej si stal uz 100 krat a mas tam nafoteneho leva na obrovskom mnozstve zaberov...tak ked tam prides 101. krat tak uz ti az tak nezalezi na tom ci mozes fotit kvoli vacsiemu cipu o 30 minut dlhsie a mozno ani na tom aby to bolo tak vysperkovane a detailne ako kedysi, lebo takych foto mas spustu, racej tam prides odychnutejsi s trochu horsou technikou, ved o nic nejde, nejdes z toho robit bilbordy. Ale ja nemam, stojim tam prvy krat a zalezi mi na kazdej minute a chcem mu vidiet dobre do oci. Ja som si to uvedomil pri Bambusekovi, ked povedal ze nemusi robit veci cely zivot rovnako. Preto chapem ze niekto prejde na 4/3 aby usetril na vahe a ze to staci....staci to jemu z dovodov ktore som uviedol a staci to tym pre ktorych uz to je kompromis ze musia tahat daco ine ako mobil. Ale ten zvysok to bude vzdy porovnavat a zvazovat ako minie peniaze, tak aby mali co najvacsiu sancu na co najlepsiu foto a az tych foto budu mat spustu..tak o 15 rokov uz budu vo vrecku nosit mozno len mobil a bude to "stacit", mojej mame to staci uz teraz, bilbordy tiez nerobi.
Úplne súhlasím. My amatéri/začiatočníci, čo nemáme za sebou milióny záberov a desiatky foťákov, chceme ten okamih zvečniť na prvýkrát tým (naj)lepším foťákom. Keď som bol na Islande prvýkrát, bral som si skoro všetko príslušenstvo; ak tam pôjdem desiatykrát a budem mať nafotené všetko, možno mi postačí mobil na momentky. Ale zatiaľ mám k tomu ďaleko.

Pre porovnanie dávam foto z výletu, kde o nič nešlo a cvakol som to dvomi rôznymi prístrojmi. Jasný deň, fotené po svetle, tu naozaj postačí aj malý foťák a rozdiely bez bližšieho skúmania nevidieť (ak vôbec). Ale akékoľvek náročnejšie podmienky (západ slnka, protisvetlo atp.) by ten rozdiel ukázali. A obdobné platí pre ten M4/3.
 
Johnnny
2017-07-12 14:43:54
príspevok od: z80
Koncim
Studuj, studuj, studuj ...
http://www.wrotniak.net/photo/m43/em1.2-hires.html
http://www.wrotniak.net/photo/m43/em1.2-hires-2.html
Conclusions:
The HR Mode brings in a possible increase in resolution by 60% or so;
This potential increase will become real only if the lens provides enough resolving power;
Secondly, at the current stage the sensor-shift HR technique suffers from some limitations. Two of those stand out.
Only the sharpest lenses can fill all those pixels with actually rendered detail. My guess is that 90%, perhaps more, of lenses on the market now do not meet this requirement.
On sa v tom clanku odkazuje napriklad sem: http://www.stevehuffphoto.com/2016/08/23/making-the-em5-mk-2-high-res-mode-sing-by-brad-nichol/

Dotycny pan pise, ze M.Zuiko 45mm f1.8 to dava s prostom v zadku a to je sklo za 200eur.

Nikde nepise, ze objektiv vykresluje 80mpix. To by ziaden objektiv na m4/3 nedal. Problem je, ze objektivy pre m4/3 maju problem obecne, kedze 20Mpix je na ten snimac uz prilis. A o tom pise.
 
z80
2017-07-12 14:45:14
príspevok od: Johnnny
Ale v pripade kazdej expozicie objektiv vykresluje VZDY!!!! v jednom momente len 20mpix snimok. On predsa nevytvara 80mpix vysledny snimok v jednom momente.
Ale uvazuj nad tym z COHO ten vysledny 80Mpx snimok vznikne. Vznikne z obrazu, ktory musi vediet vykreslit objektiv. Fotak ho nevie odfotit naraz, lebo nema take rozlisenie, preto musi po tom objektivom vykreslenom obraze posuvat senzor a robit jednotlive 20 Mpx expozicie.
 
Johnnny
2017-07-12 14:50:37
príspevok od: z80
Ale uvazuj nad tym z COHO ten vysledny 80Mpx snimok vznikne. Vznikne z obrazu, ktory musi vediet vykreslit objektiv. Fotak ho nevie odfotit naraz, lebo nema take rozlisenie, preto musi po tom objektivom vykreslenom obraze posuvat senzor a robit jednotlive 20 Mpx expozicie.
Priznam sa, ze ma uplne fascinuju tvoje myslienkove pochody a chcel by som rozumiet tomu ako si to ty vlastne predstavujes.

Objektiv musi vykreslit to, co zachyti snimac. Nic viac. Objektiv nemusi vykreslovat 80Mpix na snimac, ktory ma realne len 20mpix. K comu by to bolo ?
 
z80
2017-07-12 15:03:13
príspevok od: Johnnny
Priznam sa, ze ma uplne fascinuju tvoje myslienkove pochody a chcel by som rozumiet tomu ako si to ty vlastne predstavujes.

Objektiv musi vykreslit to, co zachyti snimac. Nic viac. Objektiv nemusi vykreslovat 80Mpix na snimac, ktory ma realne len 20mpix. K comu by to bolo ?
Objektiv musi zachytit to co snimac len vtedy, ak sa poloha objektivu voci snimacu nemeni. Ak sa ale meni prave z dovodu zvysenie rozlisenia, musi objektiv poskytovat take rozlisenie ake chcem mat vo vyslednom snimku (teda 80 Mpx). Prave preto sa ten snimac pohybuje, aby zachytil viac pixelov z obrazu, ktory vykresluje objektiv, pretoze naraz dokaze zachytit len 20 Mpx.
 
Johnnny
2017-07-12 15:10:14
príspevok od: z80
Objektiv musi zachytit to co snimac len vtedy, ak sa poloha objektivu voci snimacu nemeni. Ak sa ale meni prave z dovodu zvysenie rozlisenia, musi objektiv poskytovat take rozlisenie ake chcem mat vo vyslednom snimku (teda 80 Mpx). Prave preto sa ten snimac pohybuje, aby zachytil viac pixelov z obrazu, ktory vykresluje objektiv, pretoze naraz dokaze zachytit len 20 Mpx.
Aaaaahhh, Jezisi ...

No nic, skuste to niekto iny, pretoze toto je zufale. Inak teda k tym 90% objektivov ktore to nezvladnu. Ako som pisal, typek na ktoreho sa odkazujes sa odkazuje na niekoho ineho kto tvrdi, ze 45mm je na high-ress idealny. Je to objektiv za nejakych 200eur, tusim o nieco drahsi. Zober si DxO a mrkni sa ako su na tom tie ostatne v porovnani s tym referencnym. Artove Sigmy za par drobnych su lepsie, 60mm macro tiez a celkovo sa da povedat, ze z hladiska ostrosti na high-ress staci ktorykolvek "prime" pre m4/3. Je sice mozne, ze nejake loacne panasonicy nie su tym pravym, ale nechcelo sa mi porovnavat vsetky. Inak aj take M.Zuiko 12-40 je ostrejsie nez 45mm, tym padom to zrejme bude platit aj o 40-150 a tak sa dostavame k tomu, ze objektivov ktore su pre high-ress vhodne je hromada. A ja osobne som presvedceny, ze ani jeden z nich na 80mpix m4/3 snimac nestaci
 
z80
2017-07-12 15:40:33
príspevok od: Johnnny
Aaaaahhh, Jezisi ...

No nic, skuste to niekto iny, pretoze toto je zufale. Inak teda k tym 90% objektivov ktore to nezvladnu. Ako som pisal, typek na ktoreho sa odkazujes sa odkazuje na niekoho ineho kto tvrdi, ze 45mm je na high-ress idealny. Je to objektiv za nejakych 200eur, tusim o nieco drahsi. Zober si DxO a mrkni sa ako su na tom tie ostatne v porovnani s tym referencnym. Artove Sigmy za par drobnych su lepsie, 60mm macro tiez a celkovo sa da povedat, ze z hladiska ostrosti na high-ress staci ktorykolvek "prime" pre m4/3. Je sice mozne, ze nejake loacne panasonicy nie su tym pravym, ale nechcelo sa mi porovnavat vsetky. Inak aj take M.Zuiko 12-40 je ostrejsie nez 45mm, tym padom to zrejme bude platit aj o 40-150 a tak sa dostavame k tomu, ze objektivov ktore su pre high-ress vhodne je hromada. A ja osobne som presvedceny, ze ani jeden z nich na 80mpix m4/3 snimac nestaci
Vsak on ten vysledny 80 Mpx subor nezobrazuje kresbu s rozlisenim 80 Mpx ale ma rozlisenie ktore je limitovane objektivom, Bez hi-res modu maju najlepsie objektivy ma m43 rozlisenie okolo 15-16 Mpx, V hi-res mode dokazem dostat z objektivu viac, lebo dokazem ciastocne obist veci ako low pass filter a demosaicing, ktore znizuju teoreticke maximum rozlisenia na strane fotaku, ale plnych 80 Mpx kresby (aj ked subor 80 Mpx bude mat) nedosiahnem.
 
helmiczka
2017-07-12 15:54:50
Páni, zaujala ma vaša diskusia. Opravte ma prosím, ak sú moje naivné predstavy príliš vzdialené realite. Ja si to predstavujem takto:

Máme objektív. Na vstupe do neho je X fotónov, na výstupe z neho je obraz (Y fotónov), ktorý zákonite musí byť deformovaný, limitovaný - má konečné rozlíšenie (X > Y). Tento obraz vidí snímač. Nech už je ten snímač aký chce, či "obyčajný" alebo s Pixel Shiftom tak stále platí, že tam, kde objektív narazí na hranice svojich možností a vykreslí jednofarebnú machuľku, tam žiadny snímač si už detaily nedomyslí. Snímač bude stále vidieť machuľku, akurát pri 20 MPx to bude 1-pixelová machuľka a pri 80 MPx 4-pixelová.

Na druhú stranu! U systému s Pixel Shiftom tie machuľky predsa len môžu byť vykreslené presnejšie, ostrejšie, lebo (ako už v tejto diskusii bolo spomenuté) sa vynechá demosaicing. https://www.pentaxforums.com/articles/photo-articles/how-pentax-k-3-ii-pixel-shifting-works.html

Zaujímavé je, že jeden z vás tvrdí, že u 90% objektívov k zlepšeniu nedôjde a druhý, že dostatočne kvalitných je spústa. Tieto tvrdenia nemusia byť v protiklade.
 
Robson65
2017-07-12 18:12:14
príspevok od: z80
Preco to nedokazes pochopit ? Fotak sa snazi posunom 20 Mpx snimaca vytazit z obrazu, ktory mu dodava objektiv, obrazok, ktory nesie informaci o 80 Mpx. Vysledny raw ma 80 Mpx, jpeg maju o nieco menej. Tych 80 Mpx mu musi dodat objektiv, lebo inak by to nedavalo zmysel a nedostal by som viac detailov ako bez hi-res modu..
možno sa mýlim oprav ma ak je to tak, ale nedáva ten objektív len 4x20 Mpx ale posunutých a foťák si to zloží? Takže objektív plní vždy len 20 Mpix?
 
Robson65
2017-07-12 18:22:20
príspevok od: z80
Ale preboha, vsak vsetky tie snimky robi cip z JEDNEHO obrazu ktory prenasa objektiv. Poloha fotoaparatu voci scene sa pocas snimania vsetkych tych snimkov nemeni (dokonca sa menit nesmie). Ten obraz z objektivu uz teda musi obsahovat plnu informaciu (80 Mpx), ktora bude vo vyslednej snimke. Kazda z expozicii odfoti 20 Mpx cast z tejto 80 Mpx informacie a fotak potom posklada vysledny 80 Mpx obraz.
Predpokladam, ze si to mylis s postupom, ked sa napriklad robi panorama skladanim viacerych snimok. Tam ma kazda snimka rozlisenie dane rozlisenim senzoru a staci ak aj objektiv poskytne taketo rozlisenie. V tomto pripade sa ale poloha fotoaparatu po kazdej expozicii ZMENI a kazda expozicia tak snima INY obraz.
nie som sice technofil ale mám pocit, že Karol pri článku o multishote na OMD E-M5 mark2 píše, že áno, ako píšeš, foťák musí byť bez pohnutia ale fotka sa skladá na čipe z osmich záberov, pri ktorých sa nakláňa čip, takže stále je to len 16 Mpix
 
z80
2017-07-12 18:26:42
príspevok od: Robson65
možno sa mýlim oprav ma ak je to tak, ale nedáva ten objektív len 4x20 Mpx ale posunutých a foťák si to zloží? Takže objektív plní vždy len 20 Mpix?
To by sa musel posuvat aj objektiv aby kazda z expozicii snimala inu cast sceny. Posuva sa ale len senzor voci objektivu, ktory snima stale rovnaku scenu. Teda vsetky 4 expozicie "fotia" ten isty obrazok (kazda expozicia je ale inak posunuta voci obrazku, ktory kresli objektiv), ktoreho fyzicke rozlisenie dane objektivom, je aj konecnym fyzickym rozlisenim vyslednej hi-res fotky.
Ten priklad s machulou, ktory uviedol helmiczka vyssie, to pekne ilustruje.
 
Robson65
2017-07-12 18:41:51
príspevok od: z80
To by sa musel posuvat aj objektiv aby kazda z expozicii snimala inu cast sceny. Posuva sa ale len senzor voci objektivu, ktory snima stale rovnaku scenu. Teda vsetky 4 expozicie "fotia" ten isty obrazok (kazda expozicia je ale inak posunuta voci obrazku, ktory kresli objektiv), ktoreho fyzicke rozlisenie dane objektivom, je aj konecnym fyzickym rozlisenim vyslednej hi-res fotky.
Ten priklad s machulou, ktory uviedol helmiczka vyssie, to pekne ilustruje.
nečítal som diskusiu ďalej a skôr som položil otázku...ja sa v podstate hádkami o technike nezaoberám, videl som fotky autora, ktorý fotí olympusmi (krajinkára) a nezdajú sa mi až tak zlé ako tu čítam kritiku na m4/3...https://500px.com/diegogm...pokial samozrejme to človek nechce tlačiť na velké formáty nad 1m...ale som teraz sám v štádiu rozhodovania medzi canon 6d mark2 alebo olym em1 mark2 a ešte ani sám neviem ako sa rozhodnem
 
Johnnny
2017-07-12 18:48:28
príspevok od: z80
To by sa musel posuvat aj objektiv aby kazda z expozicii snimala inu cast sceny. Posuva sa ale len senzor voci objektivu, ktory snima stale rovnaku scenu. Teda vsetky 4 expozicie "fotia" ten isty obrazok (kazda expozicia je ale inak posunuta voci obrazku, ktory kresli objektiv), ktoreho fyzicke rozlisenie dane objektivom, je aj konecnym fyzickym rozlisenim vyslednej hi-res fotky.
Ten priklad s machulou, ktory uviedol helmiczka vyssie, to pekne ilustruje.
Ono tie snimky v skutocnosti na "mikroskopickej" urovni odlisne su. Ten posun snimaca je tak maly, ze pri posune prakticky zachytava "medzery" medzi jednotlivymi pixelmi. To je dovod, preco je tam tych detailov viac.

A opat sa vraciam k objektivom. Podla Olympusu je pre high ress vhodny akykolvek M.Zuiko PRO/Premium objektiv, cize vacsina objektivov v ponuke.
 
Johnnny
2017-07-12 18:58:26
príspevok od: Robson65
nečítal som diskusiu ďalej a skôr som položil otázku...ja sa v podstate hádkami o technike nezaoberám, videl som fotky autora, ktorý fotí olympusmi (krajinkára) a nezdajú sa mi až tak zlé ako tu čítam kritiku na m4/3...https://500px.com/diegogm...pokial samozrejme to človek nechce tlačiť na velké formáty nad 1m...ale som teraz sám v štádiu rozhodovania medzi canon 6d mark2 alebo olym em1 mark2 a ešte ani sám neviem ako sa rozhodnem
Ja som na Olympus presiel nedavno. Mam E-M1 MK I a co sa mna tyka, vystup je horsi nez pri APS-C (o FF sa nema zmysel bavit), ale jedina zasadna vec ktora mi vadi je vacsia HO a aj to zvycajne nie je velky problem. Co sa vystupu tyka, je podla mna vyborny a s PRO sklami je ostrost fantasticka. Tiez sa s tym celkom dobre pracuje a s EVF aj dost dobre komponuje, hoci sa nan nediva idealne. Celkovo su ale moje skusenosti da sa povedat pozitivne
 
Robson65
2017-07-12 19:06:35
príspevok od: Johnnny
Ja som na Olympus presiel nedavno. Mam E-M1 MK I a co sa mna tyka, vystup je horsi nez pri APS-C (o FF sa nema zmysel bavit), ale jedina zasadna vec ktora mi vadi je vacsia HO a aj to zvycajne nie je velky problem. Co sa vystupu tyka, je podla mna vyborny a s PRO sklami je ostrost fantasticka. Tiez sa s tym celkom dobre pracuje a s EVF aj dost dobre komponuje, hoci sa nan nediva idealne. Celkovo su ale moje skusenosti da sa povedat pozitivne
mna na nom laka hlavne stabilizacia a samozrejme aj ina vahova kategoria ako FF...rozmyslam nad fotakom na dovolenky a dennu turistiku bez stativu a potom na moju srdcovku, krajinu ale ako citam, ako tu sfukli Karolove fotky z Toskanska, tak vobec neviem aku cestu zvolit, aj ked ja si nemyslim, ze tie fotky su zle, prave naopak...pravda je, ze zmena na olyho by znamenala vsetko nove a zmena canon tela by znamenala len zmenu tela...este popremyslam, ale kedze netlacim nejake velke printy, tak zatial vyhrava oly
 
Johnnny
2017-07-12 19:13:48
príspevok od: Robson65
mna na nom laka hlavne stabilizacia a samozrejme aj ina vahova kategoria ako FF...rozmyslam nad fotakom na dovolenky a dennu turistiku bez stativu a potom na moju srdcovku, krajinu ale ako citam, ako tu sfukli Karolove fotky z Toskanska, tak vobec neviem aku cestu zvolit, aj ked ja si nemyslim, ze tie fotky su zle, prave naopak...pravda je, ze zmena na olyho by znamenala vsetko nove a zmena canon tela by znamenala len zmenu tela...este popremyslam, ale kedze netlacim nejake velke printy, tak zatial vyhrava oly
Tak ono asi nezalezi na tom, co si o tom myslia ostatni. Podstatne je, ci tie fotky vadia Tebe Ako profi system by som si zrejme Olympus nekupil, ale ak by som mal dojem, ze jedina vec ktora mi brani v nejakom vaznejsom publikovani mojich fotiek je snimac, bolo by najmenej cely system vymenit. Kym su to ale fotky len pre mna, prilis sa tymto nezaoberam.

Co sa stabilizacie tyka, kvoli nej by som na Olympus neprechadzal. Podla mna nie je nijak zvlast kuzelna. Kuzelna je len v kombinacii so stabilizovanymi sklami od Olympusu a tie su aktualne myslim 2. 12-100 f4 PRO a 300 f4 PRO. Mam skusenost s E-M1 MK II + M.Zuiko 300 f4 PRO a ucinnost kombinacie tych dvoch stabilizacii ma posaidla na zadok. Ale samotna stabilizacia mi nijak vynimocna nepripada.
 
z80
2017-07-12 19:18:09
príspevok od: Johnnny
Ono tie snimky v skutocnosti na "mikroskopickej" urovni odlisne su. Ten posun snimaca je tak maly, ze pri posune prakticky zachytava "medzery" medzi jednotlivymi pixelmi. To je dovod, preco je tam tych detailov viac.

A opat sa vraciam k objektivom. Podla Olympusu je pre high ress vhodny akykolvek M.Zuiko PRO/Premium objektiv, cize vacsina objektivov v ponuke.
Ano snimky odlisne su, to je samotny princip hi-res modu, ale su vytvarane z toho isteho "zdrojoveho" obrazku vykresleneho objektivom. A ten "zdrojovy" obrazok musi mat take vysoke rozlisenie, ake chcem dosiahnut v hi-res mode, teda viac ako je rozlisenie samotneho senzoru.
Jednoducho povedane, pokial "medzi pixelmi" nic nove nie je, lebo objektiv nedokaze vykreslit take detaily, nema hi-res mod zmysel.
 
Robson65
2017-07-12 19:23:25
príspevok od: Johnnny
Tak ono asi nezalezi na tom, co si o tom myslia ostatni. Podstatne je, ci tie fotky vadia Tebe Ako profi system by som si zrejme Olympus nekupil, ale ak by som mal dojem, ze jedina vec ktora mi brani v nejakom vaznejsom publikovani mojich fotiek je snimac, bolo by najmenej cely system vymenit. Kym su to ale fotky len pre mna, prilis sa tymto nezaoberam.

Co sa stabilizacie tyka, kvoli nej by som na Olympus neprechadzal. Podla mna nie je nijak zvlast kuzelna. Kuzelna je len v kombinacii so stabilizovanymi sklami od Olympusu a tie su aktualne myslim 2. 12-100 f4 PRO a 300 f4 PRO. Mam skusenost s E-M1 MK II + M.Zuiko 300 f4 PRO a ucinnost kombinacie tych dvoch stabilizacii ma posaidla na zadok. Ale samotna stabilizacia mi nijak vynimocna nepripada.
Vdaka za info opierajuce sa o skusenosti...pre mna urcite dolezitejsie ako technofilné reci...mam maleho olyho EM10, mozno k nemu dokupim len profi 12-40tku na vylety a nakoniec pojdem do FF Canonu...uvidim co vyhrá
 
Johnnny
2017-07-12 19:26:08
príspevok od: Robson65
Vdaka za info opierajuce sa o skusenosti...pre mna urcite dolezitejsie ako technofilné reci...mam maleho olyho EM10, mozno k nemu dokupim len profi 12-40tku na vylety a nakoniec pojdem do FF Canonu...uvidim co vyhrá
12-40 je luxusne sklo V podstate kazde PRO je fakt luxus Akurat u nas su sialene drahe.
 
Robson65
2017-07-12 19:33:44
príspevok od: Johnnny
12-40 je luxusne sklo V podstate kazde PRO je fakt luxus Akurat u nas su sialene drahe.
ono clanky o EM1 mark2 od Karola ma dost nalomili...a co sa tyka HO, tak mne pride s 40-150tkou PRO aj HO celkom slusna, ta je sice tiez sialene draha ale ak by som predal vsetko co mam doma (nemyslim samozrejme zenu) tak by som hadam nieco poriesil, alebo skusim zbalit Onasisovu dceru
 
Johnnny
2017-07-12 19:38:21
príspevok od: Robson65
ono clanky o EM1 mark2 od Karola ma dost nalomili...a co sa tyka HO, tak mne pride s 40-150tkou PRO aj HO celkom slusna, ta je sice tiez sialene draha ale ak by som predal vsetko co mam doma (nemyslim samozrejme zenu) tak by som hadam nieco poriesil, alebo skusim zbalit Onasisovu dceru
Tak ... to je relativne. 40-150 a obecne PRO Zuika, resp aj ostatne dokazu ostrit na dost kratke vzdialenosti v porovnani s tym co poznas z DSLR. Vtedy je HO dostatocne mala a musis aj clonit. Vacsi problem je ked fotis nieco dalej. Skratka, to co dostanes z FF z toho nevykuzlis a proste sa s tym musis tak nejak zmierit.

Inak 40-150 mam tiez a je to uzasne sklo. V zahranici sa da zohnat za vyrazne nizsiu cenu. Tych 1400eur je fakt ulet, aj ked je radost to uz len drzat v ruke
 
Robson65
2017-07-12 19:53:29
príspevok od: Johnnny
Tak ... to je relativne. 40-150 a obecne PRO Zuika, resp aj ostatne dokazu ostrit na dost kratke vzdialenosti v porovnani s tym co poznas z DSLR. Vtedy je HO dostatocne mala a musis aj clonit. Vacsi problem je ked fotis nieco dalej. Skratka, to co dostanes z FF z toho nevykuzlis a proste sa s tym musis tak nejak zmierit.

Inak 40-150 mam tiez a je to uzasne sklo. V zahranici sa da zohnat za vyrazne nizsiu cenu. Tych 1400eur je fakt ulet, aj ked je radost to uz len drzat v ruke
ved uvidim, este si necham nejaky cas na rozmyslenie...canon 6d mark2 este v predaji nie je, tak to nejdem silit, pockam a dozrejem a potom udriem...vdaka za info, ak budem rozhodnuty pre olyho, tak ta mozno este trochu pootravujem ako jeho majitela, od ludi co maju skusenosti s danou technikou su pre mna relevantne informacie
 
Johnnny
2017-07-12 19:55:44
príspevok od: Robson65
ved uvidim, este si necham nejaky cas na rozmyslenie...canon 6d mark2 este v predaji nie je, tak to nejdem silit, pockam a dozrejem a potom udriem...vdaka za info, ak budem rozhodnuty pre olyho, tak ta mozno este trochu pootravujem ako jeho majitela, od ludi co maju skusenosti s danou technikou su pre mna relevantne informacie
Ak by si bol z BA, kludne si ho mozes aj vyskusat Ale jasne, kludne napis
 
Robson65
2017-07-12 19:58:09
príspevok od: Johnnny
Ak by si bol z BA, kludne si ho mozes aj vyskusat Ale jasne, kludne napis
som z BB ale to by problem nebol, ved uvidim...ale vdaka za ponuku
 
MagickVamp
2017-07-12 22:55:19
príspevok od: Marcel Rebro
Úplne ťa chápem. Boli časy keď som ani na prechádzku nevyrazil bez statívu. Trepal som so sebou stále kilá techniky. Aby mi neunikla TÁ fotka. V inom vlákne som písal, že ak mám so sebou na 10 túr ťahať statív aby som ho na jednej použil, radšej oželiem tú jednu fotku a 10 túr si budem užívať na ľahko.

Ak fotím za peniaze (stále menej, lebo si pýtam stále viac) samozrejme používam dve (alebo aj tri) FF telá - idem na istotu. Ak nie, som zmierený s tým že možno mi nejaký záber unikne. A čo sa stane? Nič. Je to o psychickom nastavení. Ten lev tam bude aj nabudúce. A možno nie. A ja možno miesto neho spravím omnoho lepšiu fotku s tým čo mám so sebou.
Tak som rad ze sme sa pochopili. Ja si to uvedomujem hlavne pri vyletoch, turach z ktorych mam spustu foto a FF tam uz beriem zriedkavo a ze rovnako je mozne a pravdepodobne ze pocase na tom budem podobne s babami aj wildlife a FF bude len ak si to bude vyzadovat zakazka. Vystup FF mi zatial tiez umoznuje minimalizovat zavahania ktore su u amaterov bezne. Jednoducho som zatial tam kde som a pisem zo svojej pozicie a ty zas zo svojej ktora je uz dost vzdialena. Preto ja mozno vypichujem veci ktore sa ti zdaju nepodstatne a vnimas to ako rypanie, no ty a karol pisete o veciach zas z mojho pohladu strasne vzletne a banalizujete z mojho pohladu dvolezite veci az mam potom z toho niekedy pocit ze ste zaujati. No je to zrejme tym ze v kazdej pozicii v ktorej sa nachadzame mame ine priority. Takze nutne este narazime. Ale myslim ze zas o nic nejde a zivot nam stoji na uplne inych pilieroch.
 
krispin.pucinko
2017-07-13 11:26:09
príspevok od: MagickVamp
Tak som rad ze sme sa pochopili. Ja si to uvedomujem hlavne pri vyletoch, turach z ktorych mam spustu foto a FF tam uz beriem zriedkavo a ze rovnako je mozne a pravdepodobne ze pocase na tom budem podobne s babami aj wildlife a FF bude len ak si to bude vyzadovat zakazka. Vystup FF mi zatial tiez umoznuje minimalizovat zavahania ktore su u amaterov bezne. Jednoducho som zatial tam kde som a pisem zo svojej pozicie a ty zas zo svojej ktora je uz dost vzdialena. Preto ja mozno vypichujem veci ktore sa ti zdaju nepodstatne a vnimas to ako rypanie, no ty a karol pisete o veciach zas z mojho pohladu strasne vzletne a banalizujete z mojho pohladu dvolezite veci az mam potom z toho niekedy pocit ze ste zaujati. No je to zrejme tym ze v kazdej pozicii v ktorej sa nachadzame mame ine priority. Takze nutne este narazime. Ale myslim ze zas o nic nejde a zivot nam stoji na uplne inych pilieroch.
ludia by si mohli konecne uvedomit ze idelany univerzalny fotoaparat proste nexistuje zabery budu stale unikat, len je uz na pouzivateloch aby sa rozhodli preco- z coho upusti. ci uz je to cena, max obrazovy vyokon, vaha stabilizacia...
 
bobo222
2017-07-13 11:50:36
Ja neviem, mne stačí na krajinu Ricoh GR a som váhovo a rozmerovo inde ako s OMD a veľkým sklom (ktoré mám mimochodom tiež), kamoš vláči veľkoformát s jeptiškou a drevenú trojnožku. Tvrdiť že niečo lepšie a najlepšie v dnešnej dobe je dosť ošemetné...
 
acton
2017-07-13 12:11:40
príspevok od: bobo222
Ja neviem, mne stačí na krajinu Ricoh GR a som váhovo a rozmerovo inde ako s OMD a veľkým sklom (ktoré mám mimochodom tiež), kamoš vláči veľkoformát s jeptiškou a drevenú trojnožku. Tvrdiť že niečo lepšie a najlepšie v dnešnej dobe je dosť ošemetné...
zalezi co pre teba znamena fotografia... tiez by som nesiel fotit krajinu s Ricohom.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2017-07-13 12:19:04
https://www.olympuspassion.com/2017/07/12/olympus-e-m1-mark-2-review-subjective-article-moving-full-frame-m43/
 
bobo222
2017-07-13 13:12:25
príspevok od: acton
zalezi co pre teba znamena fotografia... tiez by som nesiel fotit krajinu s Ricohom.
Ten ricoh má APSC čip a solídne ostrú optiku.
Mne to stačí.
 
marcus_labeo
2017-07-13 13:46:35
príspevok od: acton
zalezi co pre teba znamena fotografia... tiez by som nesiel fotit krajinu s Ricohom.
Tak ten senzor v GR prevalcuje akýkoľvek M4/3 a "na mieru šitý" pevný objektív je tiež parádny. A to všetko v tele veľkosti mydlovej krabičky, takže na cestovanie paráda. Akurát tých 28mm je na krajinky relatívne úzkych.
http://500px.com/photo/85290701/an-ancient-boulder-by-jaroslav-jelinek?ctx_page=1&from=search&ctx_type=photos&ctx_q=ricoh+gr
http://500px.com/photo/84137519/earthly-colours-by-jaroslav-jelinek?ctx_page=1&from=search&ctx_type=photos&ctx_q=ricoh+gr
http://500px.com/photo/119203543/cloudmageddon-by-madhulika-sarupria?ctx_page=2&from=search&ctx_type=photos&ctx_q=ricoh+gr
 
blahoslav J B Art
2017-07-13 15:07:24
príspevok od: acton
zalezi co pre teba znamena fotografia... tiez by som nesiel fotit krajinu s Ricohom.
a nemohol by si sem pripojit aspon 1 svoju krajinarsku fotku, aby sme vedeli, co pre teba znamena krajinarska fotografia?
 
acton
2017-07-13 16:07:29
príspevok od: blahoslav J B Art
a nemohol by si sem pripojit aspon 1 svoju krajinarsku fotku, aby sme vedeli, co pre teba znamena krajinarska fotografia?
Nie som krajinkar a napisal som, ze tiez KEBY som isiel fotit krajinky zobral by som si fotoaparat a nie krabicku.
Keby to este nebolo jasne kludne cinkni, budem ti to vysvetlovat pokial nepochopis.
 
JohnNewton
2017-07-13 16:11:21
príspevok od: acton
Nie som krajinkar a napisal som, ze tiez KEBY som isiel fotit krajinky zobral by som si fotoaparat a nie krabicku.
Keby to este nebolo jasne kludne cinkni, budem ti to vysvetlovat pokial nepochopis.
Nepochopí....
 
blahoslav J B Art
2017-07-13 17:17:25
príspevok od: acton
Nie som krajinkar a napisal som, ze tiez KEBY som isiel fotit krajinky zobral by som si fotoaparat a nie krabicku.
Keby to este nebolo jasne kludne cinkni, budem ti to vysvetlovat pokial nepochopis.
OK, pochopil som ... si teoretik, ktory krajinky prakticky nefoti
 
acton
2017-07-13 18:05:30
príspevok od: blahoslav J B Art
OK, pochopil som ... si teoretik, ktory krajinky prakticky nefoti
Blahoslav dal som ti vyssie otazku na ktoru si mi neodpovedal.
 
acton
2017-07-13 18:24:26
príspevok od: blahoslav J B Art
OK, pochopil som ... si teoretik, ktory krajinky prakticky nefoti
Ka mam taky siroky zaber v fotografii, ze by mi nerobilo problem fotot aj prirodu no mne to nic nehovori... to ale neznamena, ze som slepi, ta prva zelene toskansko... verim tomu a hlavne na ephote, ze sa najdu gyciari ktorim sa to paci, je to neskutocny grc, dalej fotografia kmen a v pozadi stromy, Karol to si snurkovou dierkou na topanke fotografoval? A tie ostatne presaturovane neviem, no fotografie...
Ano Blahoslav zobral by som si fotoaparat na fotenie krajinky...
 
blahoslav J B Art
2017-07-13 22:14:33
rozhovor s tu uz spominanym fotografom, ktory s Olympusom foti krajinu prakticky, ziaden teoretik
https://www.olympuspassion.com/2017/03/05/interview-with-the-olympus-visionary-diego-garin/
 
acton
2017-07-13 22:26:09
príspevok od: marcus_labeo
Tak ten senzor v GR prevalcuje akýkoľvek M4/3 a "na mieru šitý" pevný objektív je tiež parádny. A to všetko v tele veľkosti mydlovej krabičky, takže na cestovanie paráda. Akurát tých 28mm je na krajinky relatívne úzkych.
http://500px.com/photo/85290701/an-ancient-boulder-by-jaroslav-jelinek?ctx_page=1&from=search&ctx_type=photos&ctx_q=ricoh+gr
http://500px.com/photo/84137519/earthly-colours-by-jaroslav-jelinek?ctx_page=1&from=search&ctx_type=photos&ctx_q=ricoh+gr
http://500px.com/photo/119203543/cloudmageddon-by-madhulika-sarupria?ctx_page=2&from=search&ctx_type=photos&ctx_q=ricoh+gr
Videl som jeho fotografiu v profile, ten fotoaparat prevalcuje akurat moj mixer za 20 eur.
 
stereus
2017-07-13 23:41:20
príspevok od: blahoslav J B Art
fotky z Toskanska som videl vytlacene na Ephoto day 2014 v DK Ruzinov, vyse metrove printy a boli uplne vpohode ... aj ked asi len maloktory profesionalny krajinkar v tejto diskusii tlaci take rozmery
ak by niekomu nestacilo, pridam aj robson65-ov odkaz na Olympusackeho fotica krajiniek
https://500px.com/diegogm
No nestacilo, porovnajme si ho napr. s FF Nikonom https://500px.com/maxrivefotograaf
https://500px.com/kordan
 
blahoslav J B Art
2017-07-14 00:31:08
príspevok od: stereus
No nestacilo, porovnajme si ho napr. s FF Nikonom https://500px.com/maxrivefotograaf
https://500px.com/kordan
ale toto nie je clanok o foteni krajiny s FF, ani o porovnavani systemov, ale o foteni krajiny s m4/3 ... mna ako majitela Olympusu zaujima, co dokaze niekto nafotit s mojim systemom ... a potom viem zhodnotit, ake mam rezervy ako fotograf
 
Marcel Rebro
2017-07-14 08:41:53
príspevok od: blahoslav J B Art
ale toto nie je clanok o foteni krajiny s FF, ani o porovnavani systemov, ale o foteni krajiny s m4/3 ... mna ako majitela Olympusu zaujima, co dokaze niekto nafotit s mojim systemom ... a potom viem zhodnotit, ake mam rezervy ako fotograf
V tomto mám ja jasno aj bez porovnávaní. VEĽKÉ!
 
acton
2017-07-14 09:07:54
príspevok od: blahoslav J B Art
rozhovor s tu uz spominanym fotografom, ktory s Olympusom foti krajinu prakticky, ziaden teoretik
https://www.olympuspassion.com/2017/03/05/interview-with-the-olympus-visionary-diego-garin/
Je normalne, ze sem davate linky na fotografie ked tento clanok obsahuje fotografie?
Pisete tu vedeckotechnicke fantasmagorie o tomto systeme ale na prilozenych fotografiach tie parametre nenajdete ani pod mikroskopom, podla coho ste si vydedukovali tie parametre?
Skoro s kazdym fotakom sa daju spravit dobre fotografie ale fotografie v tomto clanku maju daleko od dobrej fotogafie.
 
Marcel Rebro
2017-07-14 20:20:06
príspevok od: acton
Ka mam taky siroky zaber v fotografii, ze by mi nerobilo problem fotot aj prirodu no mne to nic nehovori... to ale neznamena, ze som slepi, ta prva zelene toskansko... verim tomu a hlavne na ephote, ze sa najdu gyciari ktorim sa to paci, je to neskutocny grc, dalej fotografia kmen a v pozadi stromy, Karol to si snurkovou dierkou na topanke fotografoval? A tie ostatne presaturovane neviem, no fotografie...
Ano Blahoslav zobral by som si fotoaparat na fotenie krajinky...
A kde môžeme zhliadnuť tvoje širokorozáberové portfólio?
 
Marcel Rebro
2017-07-14 20:25:31
príspevok od: acton
kvalita vacsiny tych fotografii je skutocne katastrofalna a to co sa tu opisuje to je pre turistu, clovek ktory berie fotografiu poctivo a seriozne nepojde fotit toskansko so sumitkom.
Počúvaj. Nie si ty náhodou ten istý čo v inom vlákne odporúčal vziať si na Seychely ako fotoaparát GoPro?

www.ephoto.sk/forum/7/14881/najzakladnejsie-a-zaroven-najdolezitejsie-rady/strana-1/
 
acton
2017-07-14 22:20:43
príspevok od: Marcel Rebro
Počúvaj. Nie si ty náhodou ten istý čo v inom vlákne odporúčal vziať si na Seychely ako fotoaparát GoPro?

www.ephoto.sk/forum/7/14881/najzakladnejsie-a-zaroven-najdolezitejsie-rady/strana-1/
Rebro ty si presne to co tu o tebe pisali
 
fatality
2017-07-15 01:22:22
príspevok od: Marcel Rebro
Počúvaj. Nie si ty náhodou ten istý čo v inom vlákne odporúčal vziať si na Seychely ako fotoaparát GoPro?

www.ephoto.sk/forum/7/14881/najzakladnejsie-a-zaroven-najdolezitejsie-rady/strana-1/
uz dajte ban tomuto profesialnemu prudicovi a dezinformatorovi..za*iera svojou aroganciou kazdu druhu diskusiu..
 
alkaline
2017-07-15 08:42:49
...marcel rebro je v tejto kategórii debát jeden z mála prispievateľov píšucich na základe vlastných skúseností...
...určite sa dá súhlasiť s jeho názorom na sony rx sto...to je mimoriadne podarená vecička vo svete kompaktov...
...rozmery vs.možnosti sú exelentné...a tá ľahkosť a nenápadnosť je k nezaplateniu...sú ale ľudia ktorý na rodinnú dovolenku ovešaný telami zrkadloviek aby im nič neuniklo...nech sa páči...po rokoch prídu na to že uniklo...ale to je o inom...
...acton...argumentovať kvalitu niečoho postnutím cudzích výsledkov...je rovnaké ako argumentovať kvalitou priateľových fotiek vo vzťahu ku ich zdroju...platí to rovnako o tvojich vyjadreniach o géer ktrorý si pravdepodobne stretol iba v tejto diskusii...
...a olympus...ak sa týmto systémom dá urobiť to čo predvádza marcel rebro vo svojom posledne zverejnenom počine...tak ja tlieskam obom...a nebudem tu zacláňať rečami o iných značkách...lebo fakt nechápem načo...
...zvlášť keď sme na hobby diskusii...kde k vrcholnej ambícii patrí nafotiť svadbu za liter...

...raz mi jeden priateľ povedal...na fotografii je najkrajšie to že dokáže byt milostivá ku každému...ja by som dodal že už je načase byť milostivejší k nej...aspoň v tunajších končinách...

...pekný víkend všetkým...
 
acton
2017-07-15 16:42:02
príspevok od: alkaline
...marcel rebro je v tejto kategórii debát jeden z mála prispievateľov píšucich na základe vlastných skúseností...
...určite sa dá súhlasiť s jeho názorom na sony rx sto...to je mimoriadne podarená vecička vo svete kompaktov...
...rozmery vs.možnosti sú exelentné...a tá ľahkosť a nenápadnosť je k nezaplateniu...sú ale ľudia ktorý na rodinnú dovolenku ovešaný telami zrkadloviek aby im nič neuniklo...nech sa páči...po rokoch prídu na to že uniklo...ale to je o inom...
...acton...argumentovať kvalitu niečoho postnutím cudzích výsledkov...je rovnaké ako argumentovať kvalitou priateľových fotiek vo vzťahu ku ich zdroju...platí to rovnako o tvojich vyjadreniach o géer ktrorý si pravdepodobne stretol iba v tejto diskusii...
...a olympus...ak sa týmto systémom dá urobiť to čo predvádza marcel rebro vo svojom posledne zverejnenom počine...tak ja tlieskam obom...a nebudem tu zacláňať rečami o iných značkách...lebo fakt nechápem načo...
...zvlášť keď sme na hobby diskusii...kde k vrcholnej ambícii patrí nafotiť svadbu za liter...

...raz mi jeden priateľ povedal...na fotografii je najkrajšie to že dokáže byt milostivá ku každému...ja by som dodal že už je načase byť milostivejší k nej...aspoň v tunajších končinách...

...pekný víkend všetkým...
akym postnutim cudzich vysledkov? priatelovych fotiek? o com ty tu? fotim s gopro asi 10 rokov a napisal som to co som napisal preto lebo mam v tom skusenosti, chodim po svete a vsetci co chcu mat nieco viac z videa alebo fotografie maju gopro, ja to tak vidim neviem co je na tom zle... ukazte mi fotografie z nejakeho mydla ktore sa vyrovnaju tomu co som prilozil.
A fatality ked si este gopro ani nevidel na vlastne oci co sa ozyvas? ty si taky uboziak co sa nezmoze na nijake pripomienky lebo to mas v kalerabe uplne vymatene, slizak.
 
bobo222
2017-07-15 17:04:42
,
 
alkaline
2017-07-15 17:11:05
príspevok od: acton
akym postnutim cudzich vysledkov? priatelovych fotiek? o com ty tu? fotim s gopro asi 10 rokov a napisal som to co som napisal preto lebo mam v tom skusenosti, chodim po svete a vsetci co chcu mat nieco viac z videa alebo fotografie maju gopro, ja to tak vidim neviem co je na tom zle... ukazte mi fotografie z nejakeho mydla ktore sa vyrovnaju tomu co som prilozil.
A fatality ked si este gopro ani nevidel na vlastne oci co sa ozyvas? ty si taky uboziak co sa nezmoze na nijake pripomienky lebo to mas v kalerabe uplne vymatene, slizak.
...ja som sa ku kvalite go pro nevyjadroval...písal som o tvojom hodnotení o sony rx...
...a nebudem ťa citovať úplne presne ale spomínaš priateľa...ktorý ti dal upraviť fotky z tejto hračky...z čoho ti bolo ťažko...ok...?
...a toto je podobná empíria...ako argumentácia výsledkami renomovaných užívateľov systému olympus...čomu si nerozumel?
...druhá vec...reportáž z arménska...tie portréty sú skvelé...to nie sú nastajlované íííčoviny...to je život reálny ľudia...sú cítiť všetkým čo ľudí spája...
...a tvoja reakcia na toto...?...
...no s fotografiou nemá nič spoločné...
...ale k téme tejto diskusie...
...máš farebné videnie ktoré je tvoje...desať iných ľudí to vidí po svojom...
...fotografia krajiny nad ktorou sa vzdychá nikdy nie je jednocvak..
...a sú zábery kde sa bude dymiť z canonu rovnako ako z čohokoľvek iného...
...proste to na jeden krát nedáš...a to je kumšt a robota...
...každý kto chce cez to prejde...
...rovnako ako sochár od hliny k mramoru...
...a čo...? ...no tá hlina je lacný spôsob jak zistiť o čo ide...
...posledná vec...
...byť úctivý nie je prejavom slabosti...
...a v diskusii o spoločných záujmoch už vôbec nie...
 
acton
2017-07-15 17:23:42
príspevok od: alkaline
...ja som sa ku kvalite go pro nevyjadroval...písal som o tvojom hodnotení o sony rx...
...a nebudem ťa citovať úplne presne ale spomínaš priateľa...ktorý ti dal upraviť fotky z tejto hračky...z čoho ti bolo ťažko...ok...?
...a toto je podobná empíria...ako argumentácia výsledkami renomovaných užívateľov systému olympus...čomu si nerozumel?
...druhá vec...reportáž z arménska...tie portréty sú skvelé...to nie sú nastajlované íííčoviny...to je život reálny ľudia...sú cítiť všetkým čo ľudí spája...
...a tvoja reakcia na toto...?...
...no s fotografiou nemá nič spoločné...
...ale k téme tejto diskusie...
...máš farebné videnie ktoré je tvoje...desať iných ľudí to vidí po svojom...
...fotografia krajiny nad ktorou sa vzdychá nikdy nie je jednocvak..
...a sú zábery kde sa bude dymiť z canonu rovnako ako z čohokoľvek iného...
...proste to na jeden krát nedáš...a to je kumšt a robota...
...každý kto chce cez to prejde...
...rovnako ako sochár od hliny k mramoru...
...a čo...? ...no tá hlina je lacný spôsob jak zistiť o čo ide...
...posledná vec...
...byť úctivý nie je prejavom slabosti...
...a v diskusii o spoločných záujmoch už vôbec nie...
Vies vobec co predchadzalo tomu, ze som napisal co to ma spolocne s fotografiou?
A s tym sony je to pravda, k fotografiam z gopro sa to ani nepriblizilo...
Vyjadroval som sa tu ku kvalite fotografii, zaujimave, ze pri tom vsetci mlcite...
 
acton
2017-07-15 17:26:44
príspevok od: alkaline
...ja som sa ku kvalite go pro nevyjadroval...písal som o tvojom hodnotení o sony rx...
...a nebudem ťa citovať úplne presne ale spomínaš priateľa...ktorý ti dal upraviť fotky z tejto hračky...z čoho ti bolo ťažko...ok...?
...a toto je podobná empíria...ako argumentácia výsledkami renomovaných užívateľov systému olympus...čomu si nerozumel?
...druhá vec...reportáž z arménska...tie portréty sú skvelé...to nie sú nastajlované íííčoviny...to je život reálny ľudia...sú cítiť všetkým čo ľudí spája...
...a tvoja reakcia na toto...?...
...no s fotografiou nemá nič spoločné...
...ale k téme tejto diskusie...
...máš farebné videnie ktoré je tvoje...desať iných ľudí to vidí po svojom...
...fotografia krajiny nad ktorou sa vzdychá nikdy nie je jednocvak..
...a sú zábery kde sa bude dymiť z canonu rovnako ako z čohokoľvek iného...
...proste to na jeden krát nedáš...a to je kumšt a robota...
...každý kto chce cez to prejde...
...rovnako ako sochár od hliny k mramoru...
...a čo...? ...no tá hlina je lacný spôsob jak zistiť o čo ide...
...posledná vec...
...byť úctivý nie je prejavom slabosti...
...a v diskusii o spoločných záujmoch už vôbec nie...
www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/595421/bud-spokojny-s-tym-co-mas/?s=photos


to len aby si vedel ako to cele bolo, nikdy by som sem nedal fotografiu co nic nevyjadruje, napriklad sediacu babku za stolom... urcite ja mam na to iny pohlad ako rebro alebo ty.
 
acton
2017-07-15 17:29:19
príspevok od: alkaline
...ja som sa ku kvalite go pro nevyjadroval...písal som o tvojom hodnotení o sony rx...
...a nebudem ťa citovať úplne presne ale spomínaš priateľa...ktorý ti dal upraviť fotky z tejto hračky...z čoho ti bolo ťažko...ok...?
...a toto je podobná empíria...ako argumentácia výsledkami renomovaných užívateľov systému olympus...čomu si nerozumel?
...druhá vec...reportáž z arménska...tie portréty sú skvelé...to nie sú nastajlované íííčoviny...to je život reálny ľudia...sú cítiť všetkým čo ľudí spája...
...a tvoja reakcia na toto...?...
...no s fotografiou nemá nič spoločné...
...ale k téme tejto diskusie...
...máš farebné videnie ktoré je tvoje...desať iných ľudí to vidí po svojom...
...fotografia krajiny nad ktorou sa vzdychá nikdy nie je jednocvak..
...a sú zábery kde sa bude dymiť z canonu rovnako ako z čohokoľvek iného...
...proste to na jeden krát nedáš...a to je kumšt a robota...
...každý kto chce cez to prejde...
...rovnako ako sochár od hliny k mramoru...
...a čo...? ...no tá hlina je lacný spôsob jak zistiť o čo ide...
...posledná vec...
...byť úctivý nie je prejavom slabosti...
...a v diskusii o spoločných záujmoch už vôbec nie...
www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/595975/vykupenie-nevesty/?s=photos

on nerozumie ani tomu, ze toto nieje nijaka umelecka fotografia, je to zachyteny moment niecoho co patri k tej svadbe a v tej rychlosti sa to ani inac nedalo nafotit.

pripadate mi ako nejaka sekta.
 
alkaline
2017-07-15 17:56:17
príspevok od: acton
Vies vobec co predchadzalo tomu, ze som napisal co to ma spolocne s fotografiou?
A s tym sony je to pravda, k fotografiam z gopro sa to ani nepriblizilo...
Vyjadroval som sa tu ku kvalite fotografii, zaujimave, ze pri tom vsetci mlcite...
...ford raptor je auto ktoré prejde temer všetko...
...ale na vozenie detí do školy ho odporúčať nebudem...
...chlapec si chce kúpiť foťák...
...tým je vyjadrené viac...odporúčať mu duplovanie outdorového modelu...
...je zlomyseľnosť...viac než dobrá rada...


...ale je to asi zbytočná diskusia...i keď v tvojom prípade ma to prekvapuje...
 
alkaline
2017-07-15 18:08:51
príspevok od: acton
www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/595975/vykupenie-nevesty/?s=photos

on nerozumie ani tomu, ze toto nieje nijaka umelecka fotografia, je to zachyteny moment niecoho co patri k tej svadbe a v tej rychlosti sa to ani inac nedalo nafotit.

pripadate mi ako nejaka sekta.
...poňaté tvojim prísnym okom k iným...
...sú reči o okolnostiach iba reči...
...babka za stolom je z tohoto pohladu priam vesmír...

 
acton
2017-07-15 18:17:40
príspevok od: alkaline
...ford raptor je auto ktoré prejde temer všetko...
...ale na vozenie detí do školy ho odporúčať nebudem...
...chlapec si chce kúpiť foťák...
...tým je vyjadrené viac...odporúčať mu duplovanie outdorového modelu...
...je zlomyseľnosť...viac než dobrá rada...


...ale je to asi zbytočná diskusia...i keď v tvojom prípade ma to prekvapuje...
Pozri ja viem co to gopro dokaze a mal som v rukach vela fotoaparatov, stojim si za tym, ze je to najlepsia volba, je to univerzal z ktoreho nema ziadne mydlo ani 30%, povedz mi ktora KAMERA a nielen mydlo, robi video 2,7k 60fps? tento udaj tu pritomnym samozrejme nic nehovori preto robia blbcov zo seba, a na kvalitu fotografie z gopro sa nijake mydlo nechyta.
Mne je jedno nech si kupi co chce ale ked pride na tie seychely a uvidi, ze tam vacsina lturistov pobehuje s gopro... potom si spomenie na profikov z ephota.
aaa este doplnim to 2,7 60fps, ked si bude chciet spravit slow motion z nejakeho videa nasnimanim z mydla v HD kvalite pri 30fps... bude si hlavu buchat o stol.
 
alkaline
2017-07-15 18:31:39
...s tou sektou si ma nasral...
 
acton
2017-07-15 18:38:19
príspevok od: alkaline
...s tou sektou si ma nasral...
mohol si do toho dat nejaky rym, hned by ti bolo lepsie...
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2017-07-15 19:42:35
príspevok od: acton
Pozri ja viem co to gopro dokaze a mal som v rukach vela fotoaparatov, stojim si za tym, ze je to najlepsia volba, je to univerzal z ktoreho nema ziadne mydlo ani 30%, povedz mi ktora KAMERA a nielen mydlo, robi video 2,7k 60fps? tento udaj tu pritomnym samozrejme nic nehovori preto robia blbcov zo seba, a na kvalitu fotografie z gopro sa nijake mydlo nechyta.
Mne je jedno nech si kupi co chce ale ked pride na tie seychely a uvidi, ze tam vacsina lturistov pobehuje s gopro... potom si spomenie na profikov z ephota.
aaa este doplnim to 2,7 60fps, ked si bude chciet spravit slow motion z nejakeho videa nasnimanim z mydla v HD kvalite pri 30fps... bude si hlavu buchat o stol.
A zjavne to je jeho priorita, ako vyplyva z popisu temy. Acton, mal by si vediet, kedy skoncit. Najma ak je to mimo temy. Inak to budem brat za trolovanie a opat ti budem musiet dat BAN.
 
JohnNewton
2017-07-15 19:55:47
príspevok od: acton
Pozri ja viem co to gopro dokaze a mal som v rukach vela fotoaparatov, stojim si za tym, ze je to najlepsia volba, je to univerzal z ktoreho nema ziadne mydlo ani 30%, povedz mi ktora KAMERA a nielen mydlo, robi video 2,7k 60fps? tento udaj tu pritomnym samozrejme nic nehovori preto robia blbcov zo seba, a na kvalitu fotografie z gopro sa nijake mydlo nechyta.
Mne je jedno nech si kupi co chce ale ked pride na tie seychely a uvidi, ze tam vacsina lturistov pobehuje s gopro... potom si spomenie na profikov z ephota.
aaa este doplnim to 2,7 60fps, ked si bude chciet spravit slow motion z nejakeho videa nasnimanim z mydla v HD kvalite pri 30fps... bude si hlavu buchat o stol.
Ja Ti vôbec nerozumiem čo Ťa na tom GP videu natoľko fascinuje. Ja som po 20 sec čumenia na "sudy" miesto vertikál zrelý na kinedril
 
acton
2017-07-15 20:06:32
príspevok od: Karol Srnec
A zjavne to je jeho priorita, ako vyplyva z popisu temy. Acton, mal by si vediet, kedy skoncit. Najma ak je to mimo temy. Inak to budem brat za trolovanie a opat ti budem musiet dat BAN.
ja som sem tu temu nezavliekol tak co tu do mna prznis teraz? no a kludne si posluz ved to je jedine co ta bavi ocividne.
 
alkaline
2017-07-15 20:28:00
príspevok od: acton
mohol si do toho dat nejaky rym, hned by ti bolo lepsie...
...v tejto súvislosti ma napadá len jeden od fanánka...:...

...používam pri živote iba dobré značky...

 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2017-07-15 20:30:52
príspevok od: marcus_labeo
Karol, viackrát odporúčaš setový 12-60/3,5-5,6, ale úplne opomínaš 12-60/2,8-4. Neskúšal si ho? Pretože to sklo sa mi aktuálne (papierovo) javí ako najlepší jediný objektív pre M4/3: výborný rozsah, slušná svetelnosť a stále pomerne malé rozmery/hmotnosť.
Ten objektiv je otestovany s GH5. Bohuzial ma trochu sklamal.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2017-07-15 20:39:53
príspevok od: acton
ale to blokovanie by malo byt na ludoch ktory chodia na tento web si myslim a nie na jednom cloveku, mal by tu byt nastroj trebars blok, na ktory ked klikne trebars 20 ludi tak zablokuje dotycneho na 3 dni napriklad... mne sa nepaci ze je to na jedno cloveku.
Tento portal je sukromny. Z velkej mieri je financovany majitelmi. Pravidla portalu urcuje ephoto a preto aj BAN-y, ci zrusenie uctu, robime my. Ak si ty zalozis stranku, predpokladam, ze pravidla budes urcovat ty.
Do diskusii zasahujeme minimalne. Inde su ovela prisnejsie pravidla. Reagujeme hlavne na vulgarizmy, osocovanie a pod. Relativne zriedkavo trestame trolovanie. Minimalne zasahujeme do "sporov" uzivatelov, pokial neprekrocia mieru slusnosti a rozumu.
 
acton
2017-07-15 20:43:07
príspevok od: Karol Srnec
Tento portal je sukromny. Z velkej mieri je financovany majitelmi. Pravidla portalu urcuje ephoto a preto aj BAN-y, ci zrusenie uctu, robime my. Ak si ty zalozis stranku, predpokladam, ze pravidla budes urcovat ty.
Do diskusii zasahujeme minimalne. Inde su ovela prisnejsie pravidla. Reagujeme hlavne na vulgarizmy, osocovanie a pod. Relativne zriedkavo trestame trolovanie. Minimalne zasahujeme do "sporov" uzivatelov, pokial neprekrocia mieru slusnosti a rozumu.
urcujem ti tu nejake pravidla???
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2017-07-15 20:47:53
príspevok od: acton
urcujem ti tu nejake pravidla???
Ja som ti len vysvetlil, preco BANy davaju admini a nie uzivatelia.
 
acton
2017-07-15 20:50:39
príspevok od: Karol Srnec
Ja som ti len vysvetlil, preco BANy davaju admini a nie uzivatelia.
ale ved to bolo v teme kde sa pisali navrhy, preco si aj ostatnym neodpisal takym sposobom? nebol som jediny co nieco pisal...
 
JohnNewton
2017-07-15 20:54:04
príspevok od: acton
ale ved to bolo v teme kde sa pisali navrhy, preco si aj ostatnym neodpisal takym sposobom? nebol som jediny co nieco pisal...
Utri slzu, postav sa k tomu čelom, chovaj sa ako chlap.....atď.... Hádam sa nebudú len mne banom vyhrážať
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2017-07-15 20:55:08
príspevok od: acton
ale ved to bolo v teme kde sa pisali navrhy, preco si aj ostatnym neodpisal takym sposobom? nebol som jediny co nieco pisal...
Napisal si to v komentaroch k tomuto clanku. Co sa tyka podnetov v inych vlaknach, sledujeme ich, nechavame sa nimi inspirovat. Mnohe z poziadaviek sme pocas zivota ePhota zabudovali. Ine nie, pretoze mame svoju predstavu. Neda sa vyhoviet kazdemu a ani sa neda, aby sme diskutovanim nad navrhmi travili hodiny a hodiny. Vela veci o ktorych sa aktualne diskutuje je uz diskutovanych x-krat a vraciat sa k tomu nemienime.
 
acton
2017-07-15 20:59:02
príspevok od: Karol Srnec
Napisal si to v komentaroch k tomuto clanku. Co sa tyka podnetov v inych vlaknach, sledujeme ich, nechavame sa nimi inspirovat. Mnohe z poziadaviek sme pocas zivota ePhota zabudovali. Ine nie, pretoze mame svoju predstavu. Neda sa vyhoviet kazdemu a ani sa neda, aby sme diskutovanim nad navrhmi travili hodiny a hodiny. Vela veci o ktorych sa aktualne diskutuje je uz diskutovanych x-krat a vraciat sa k tomu nemienime.
cela ta moja pripomienka bola blbost ale vies preco som to napisal? lebo pre teba je slovo uchyl vulgarizmus, za slovo uchyl si ma zablokoval... viem co pisavali iny, ake vulgarizmy a ako napadali inych a neblokoval si ich, mne je to jedno nic si z toho nerobim iba ked uz ste taky postivy tak to berte poctivo.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2017-07-15 21:07:35
príspevok od: acton
cela ta moja pripomienka bola blbost ale vies preco som to napisal? lebo pre teba je slovo uchyl vulgarizmus, za slovo uchyl si ma zablokoval... viem co pisavali iny, ake vulgarizmy a ako napadali inych a neblokoval si ich, mne je to jedno nic si z toho nerobim iba ked uz ste taky postivy tak to berte poctivo.
Aj ini v tej diskusii dostali bany. Hlavne nemienim riesit, kto zacal a rozpytvavat kto je navine. BAN na 1 az 3 dni nie je predsa ziadna tragedia. Je to na to, aby uzivatel trochu vychladol a zamyslel sa nad sebou. Ak bude potom diskutovat slusne, moze byt pritom ostro, ale slusne, je vsetko OK. Tu nejde o to, aby vsetci boli kamarati, milucki a poplacavali sa po ramenach. Chceme len, aby sa tu ludia spravali slusne. Ak to niekto nedokaze ani po niekolkych upozorneniach, potom rusime ucet. Ale dokoca aj tym, ktori uz mali zruseni ucet, davame sancu na repete.
 
acton
2017-07-15 21:16:30
príspevok od: JohnNewton
Ja Ti vôbec nerozumiem čo Ťa na tom GP videu natoľko fascinuje. Ja som po 20 sec čumenia na "sudy" miesto vertikál zrelý na kinedril
vidis ze nic nevies, lebo to GP o ktorom nic nevies snima to video 2,7k v pomere 4:3... nijake sudy.
 
JohnNewton
2017-07-15 21:30:35
príspevok od: acton
vidis ze nic nevies, lebo to GP o ktorom nic nevies snima to video 2,7k v pomere 4:3... nijake sudy.
A to že už je čo za video 4:3 ? Či máš doma CRT ?
 
acton
2017-07-15 21:47:17
príspevok od: JohnNewton
A to že už je čo za video 4:3 ? Či máš doma CRT ?
zas to neprehanaj to video na 16:9 nie je sud.
 
JohnNewton
2017-07-15 21:52:41
príspevok od: acton
zas to neprehanaj to video na 16:9 nie je sud.
Asi máme dosť rozdielne vnímanie reality .
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia