Hore

Olympus PEN pre blogerky

Olympus cieli so svojimi modelmi PEN E-PL na ženy, dupľovane na blogerky. Dokazuje to každým novým modelom.

Aktuálne je to E-PL9, podľa môjho názoru najkrajší model tohto radu. Recenziu sme publikovali pred pár týždňami. Teraz si však povieme niečo o tom, ako ho využiť v praxi. Dámy, viem, že nemáte k technike taký vzťah, ako my chlapi, ale ak vám záleží na kvalitných výsledkoch, musíte zvládnuť aspoň základy obsluhy fotoaparátu. Urobte si niektorý večer čas, pustite si obľúbenú hudbu, nalejte červené a s návodom v ruke sa pustite do štúdia obsluhy fotoaparátu.

Pod článkom nájdete zaujímavé odkazy na stránky blogeriek, používajúcich bezzrkadlovky Olympus.


Takmer rovnaké možnosti ako PEN E-PL9 poskytujú aj staršie modely. Od modelu PEN E-PL5 sú všetky vybavené rovnakým 16 Mpx snímačom. Najnovší model sa odlišuje predovšetkým videom v 4K rozlíšení a ako prvý Olympus vôbec má okrem WiFi aj Bluetooth.


https://www.olympus.sk/site/cs/c/cameras/pen_cameras/pen/e_pl9/index.html

https://www.ephoto.sk/fototechnika/recenzie/fotoaparaty/olympus-pen-e-pl9---este-krajsi/

Nastavte fotoaparát

V prvom rade sa musíte rozhodnúť, do akého formátu budete fotografovať. JPG je štandardom pre publikovanie na internete. Je to prakticky hotová fotografia, upravená fotoaparátom. Aplikované sú na nej všetky nastavenia, vrátane obrazových profilov, či umeleckých efektov. RAW je surový výstup zo snímača, ktorý vyžaduje úpravu v počítači. Obsahuje však viac obrazových informácií a dá sa lepšie upraviť. Ak sa neviete rozhodnúť, nastavte súčasné snímanie do obidvoch formátov (JPG+RAW).


Naučte sa základy fotografie a využívajte pokročilé expozičné režimy. Zoznámte sa so špeciálnymi funkciami, ktoré bezzrkadlovky Olympus ponúkajú. Rozšíri to vaše kreatívne možnosti.


Nastavte fotoaparát tak, aby najlepšie vyhovoval vašim potrebám.

Ak chcete mať fotografovanie pod kontrolou, musíte sa naučiť pracovať s automatickým zaostrovaním, vyvážením bielej a korekciou expozície. K tomu odporúčam aj vedieť pracovať s obrazovými profilmi.

Automatické zaostrovanie

Moderné fotoaparáty disponujú pokročilým automatickým zaostrovaním s množstvom bodov. Dokážu detekovať tváre a dokonca aj oči fotografovaných osôb. Skúsený fotograf vám povie, že je to dobré pre laika, ale nie pre niekoho, kto chce fotiť seriózne. Automatika nemusí správne vybrať bod, kam má zaostriť. To viete vy. Preto je lepšie používať len jeden zaostrovací bod, ktorý umiestnite tam, kde potrebujete. Bod môžete vybrať pomocou tlačidiel, prípadne aj v kombinácii s rollermi. Najjednoduchšie je použiť dotykovú obrazovku, prstom vyberiete kam má fotoaparát zaostriť.


Ovládnite automatické zaostrovanie, aby ste mali vždy zaostrené tam, kde chcete.

Vyváženie bielej

Automatické vyváženie bielej funguje u fotoaparátov celkom dobre. Zabezpečuje, aby boli farby zaznamenané také, aké sú, bez ohľadu na farbu zdroja svetla. Fotograf však vie využiť vyváženie bielej kreatívne, zámerne farby posunie smerom do teplých alebo studených tónov.

Osobne miesto Auto WB mávam nastavené vyváženie bielej na Slnečno (symbol slnka). Niekedy chcem výrazne teplejšie farby, vtedy použijem predvoľby Zamračené (symbol mrau) alebo V tieni (symbol domčeka vrhajúceho tieň). Teplejšie farby preferujeme najmä pri portrétoch, jedle a v krajinárskej fotografii.

      
Vyváženie bielej má veľký vplyv na farebnú atmosféru.

Citlivosť ISO

Citlivosť ISO určuje, aký bude snímať citlivý vzhľadom na množstvo svetla, ktoré naň dopadá. Kde je veľa svetla, stačí nižšia hodnota ISO. Kde je svetla málo, je potrebné citlivosť zvýšiť (ak nepoužijete statív alebo blesk). Zvýšenie hodnoty ISO so sebou prináša rušivý šum. Niekedy sa mu nevyhneme, inak by sme nedokázali urobiť záber.

V začiatkoch môžete zveriť nastavenie citlivosti automatike (Auto ISO).

Korekcia expozície

Skúsení fotografi používajú korekciu expozície neustále. Buď korigujú nepresnosti merania expozície, alebo zámerne fotografiu exponujú inak, než je obvyklé. Fotograf sa nemá sťažovať na to, že automatika spôsobila, že je fotka príliš tmavá, alebo príliš svetlá. Musí fotoaparátu "povedať", že to chce inak. A to urobí použitím korekcie expozície (+/-).

Korekcia expozície funguje v pokročilých expozičných režimoch P/A/S/M. Preto, ak chcete mať fotografický proces pod kontrolou, musíte sa naučiť používať pokročilé expozičné režimy.

Obrazový profil

Obrazový profil určuje, ako budú spracované farby. Ovplyvňuje kontrast, saturáciu a reprodukciu jednotlivých odtieňov farieb. Použitie obrazových profilov môžeme prirovnať k použitiu rôznych filmov, z ktorých každý má vlastný charakter. Prakticky každý fotoaparát má v ponuke základnú paletu obrazových profilov. Fotograf by ich mal vyberať podľa toho, čo fotí a čo chce dosiahnuť.

Natural poskytuje prirodzené farby, Muted tlmené, Vivid výrazne saturované a Portrait zabezpečí ľúbivé podanie pleťových odtieňov. Obľúbený je profil Monochrome, čiže čiernobiely profil. Obrazové profily sa aplikujú na fotografie vo formáte JPG, pri RAW-e je potrebné vybrať obrazový profil pri jeho vyvolávaní v počítači.

     
Výber obrazového profilu ovplyvňuje farby a kontrast. Profil Monochrome je čiernobiely.

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/digitalna-fotografia/olympus-colour-creator-a-farby-jesene/

Instagram formát

Instagram je u blogeriek nesmierne populárny. Charakteristický je preň štvorcový formát, aj keď od istého času sa na Instagram dá nahrať fotografia aj s iným pomerom strán, než len 1:1. Priamo vo fotoaparátoch PEN, ale aj OM-D, môžete nastaviť pomer strán. Natívny formát Olympusu je 4:3, daný je pomerom strán snímača. Na výber máte ešte formáty 3:2, 16:9 a 1:1. Ak si nastavíte 1:1, budete fotografovať priamo do Instagramom odporúčaného formátu. Formát 1:1 môžete dostať orezaním obdĺžnikovej fotografie vo fotoeditore. Ak ho však máte nastavený na fotoaparáte, bude sa vám ľahšie komponovať.


Natívny formát Olympusu je 4:3, je daný pomerom strán snímača. Priamo vo fotoaparáte ho však môžete zmeniť.

Panoramatický formát

Panoramatický formát má najčastejšie pomer 16:9. Používa sa najmä vo videu. Pre svoj podlhovastý formát je ale obľúbený aj v záhlaví článkov. Nemýľte si panoramatický formát s funkciou panorámy. Panoráma je scénický režim, ktorý umožňuje nasnímať veľmi širokouhlý záber, ktorého pomer strán je výrazne širokouhlejší a vhodný je pre prezeranie na televízore.

Umelecké efekty

Na Instagrame uspejú fotografie, ktoré sú upravené a majú štýl. Fotografie dokážete upraviť priamo v aplikácii Instagram, alebo v inom editore. Všetky bezzrkadlovky Olympus majú zabudované umelecké efekty (Art effects), ktoré fungujú podobne ako úpravy v Instagrame. Výhodou je, že sa aplikujú priamo na fotku, s ktorou už nič nemusíte robiť. Naviac efekt vidíte v živom náhľade, čo vám pomôže s výberom vhodného efektu a aj s kompozíciou záberu.

Funkciu umeleckých efektov nájdete na voliči programov (ART). Na výber je viac ako 15 filtrov, niektoré z nich majú aj niekoľko variant a majú ešte možnosť nastavenia. Art efektu môžete pridať soft efekt, vinetáciu, rámček atď.

Ak radšej používate pokročilé režimy P/A/S/M, môžete umelecké efekty použiť tiež. Nájdete ich v ponuke obrazových profilov. Tu nájdete ďalšiu zaujímavú efektovú funkciu, Color Creator. Ten umožňuje fotografiu tónovať, pridať do farebnej fotografie ďalšiu farbu s nastaviteľnou intenzitou. Na výber sú farby z celého spektrálneho kruhu.


Jeden z umeleckých efektov s pridaným rámčekom. Takto upravené fotografie vychádzajú priamo z fotoaparátu.

Umelecké efekty a tónovanie pomocou Color Creatora sa aplikujú len na fotografie vo formáte JPG.




Scénické a špeciálne režimy

Skôr, či neskôr, dospejete k tomu, že dobrý fotograf musí mať fotoaparát plne pod kontrolou. Čo sa týka expozície, je to pri použití pokročilých expozičných programov P/A/S/M. Väčšina fotografov používa najčastejšie program predvoľby clony A, v kombinácii s korekciou expozície.

Nie každý sa chce zaoberať pokročilým fotografovaním. Preto vo fotoaparátoch nájdete automatické režimy. Je tu plná automatika, ale aby ste mali proces aspoň pod čiastočnou kontrolou, je lepšie použiť scénické režimy. Každý zo scénických režimov je navrhnutý pre fotografovanie konkrétneho žánru. Najnovší PEN E-PL9 ponúka scénické režimy pod položkou SCN, na voliči programov. Režimy sú rozdelené do 6 skupín, pričom každá je pekne ilustrovaná, rovnako aj samostatné scénické režimy. Okrem obrázkov sú doplnené aj krátkym textovým popisom.

Olympus už dlhší čas pomáha začiatočníkom s fotením žánrov, ktoré väčšinou vyžadujú pokročilejšie znalosti fotografie. Patrí k ním fotenie nočných záberov, ohňostrojov, bleskov, svetelných stôp áut, či maľovanie svetlom. Žiadna iná značka neponúka začiatočníkom tak jednoduchý postup fotenia týchto obťažných žánrov. Sú na to určené funkcie Live Bulb, Live Time a Live Composite. Ukryté sú štandardne v manuálnom expozičnom režime. Olympus PEN E-PL9 a OM-D E-M10 Mark III ich však ponúkajú v špeciálnom režime AP (na voliči programov). Sú tak ľahšie dostupné a aj ich nastavenie je jednoduchšie.

Fotoaparáty Olympus zjednodušujú aj fotenie Multishot fotografií. (dvojexpozícia).


S funkciou Live Composite je fotografovanie svetelných stôp áut hračkou.

Selfie

Jednou z predností E-PL9 je režim "selfie". Márne ho budete hľadať medzi programami. Aktivuje sa automaticky, keď displej vyklopíte do selfie režimu. Na displeji sa objavia prvky, ktoré poznáte z chytrých telefónov.

Video

Olympus PEN E-PL9 je prvým v rade PEN, ktorý ponúka video v 4K rozlíšení. 4K video ponúka 4x väčšie rozlíšenie ako Full HD video. Pomaly, ale isto, sa stáva 4K video štandardom. Aby ste si ho naplno vychutnali, potrebujete 4K televízor, alebo 4K monitor na počítači. Pokiaľ nemáte TV alebo monitor s týmto rozlíšením, odvďačí sa vám 4K video lepšou ostrosťou.

4K video je dátovo a výkonovo náročné. Potrebujete rýchlu pamäťovú kartu s dostatočnou kapacitou a aj dostatočne výkonný počítač na jeho spravovanie. Ak vyššie rozlíšenie 4K videa nevyužijete, alebo vám zbytočne sťažuje prácu, zmeňte rozlíšenie na Full HD. Nebojte sa dramatického poklesu kvality. Full HD video bude dobre vyzerať aj na 4K televízore.

Full HD video je výpočtovo menej náročné, vďaka čomu môžete priamo vo fotoaparáte využiť umelecké efekty a ďalšie trikové videoefekty, ktoré má fotoaparát zabudované.

E-PL9 ponúka režim Clips. V tomto režime nahrávate krátke niekoľkosekundové klipy. Tie môžete spojiť do jedného videa, pridať im prechodové efekty a dokonca aj hudobný podmaz. Video tak môžete zostrihať priamo vo fotoaparáte.

Prepojenie s telefónom

Bezdrôtové prepojenie cez WiFi je u Olympusu štandardom aj v najnižších modeloch. PEN E-PL9 ako prvý prináša prepojenie aj prostredníctvom Bluetooth technológie. Jej výhodou je ľahšie párovanie a menšie nároky na energiu.

Prv ako sa pustíte do prvého spárovania, stiahnite si do chytrého zariadenia aplikácie Olympus Image Share a Olympus Image Palette. Sú zdarma a nájdete ich na Google Play (Android) a Apple App Store (iOS).

Olympus Image Share

Olympus Image Share je aplikácia pre prepojenie fotoaparátu Olympus s chytrým zariadením. Má niekoľko funkcií:

Diaľkové ovládanie - umožňuje ovládať fotoaparát na diaľku, so živým náhľadom a možnosťou nastavenia expozičných parametrov. Nasnímaný záber možno stiahnuť do chytrého zariadenia.

Importovanie fotografií - kedykoľvek môžete do chytrého zariadenia stiahnuť už nafotené fotografie, ktoré sú uložené na pamäťovej karte.

Pridanie geotagov - do EXIF-u fotografií vo fotoaparáte sa zapíšu GPS dáta o zemepisnej polohe, ktorú zaznamenáva mobilný telefón. Tieto dáta sa môžu použiť napr. na zobrazenie fotografií na mape.


Aplikácia Olympus Image Share vám umožní fotoaparát ovládať z telefónu a sťahovať z neho fotografie, ktoré môžete publikovať na internete.

Olympus Image Palette

Táto aplikácia slúži na úpravu a zdieľanie fotografií. Do určitej miery je podobná aplikácii Instagram. Fotografiu môžete orezať, otočiť a upraviť. Nájdete tu úpravy, ktoré poznáte z fotoaparátu. Je tu kompletná ponuka Art efektov, Color Creator, gradačná krivka a naviac možnosť pridať do fotky vodoznak. Vodoznakom môže byť váš ručne písaný podpis, obrázkové logo, alebo text. Ďalej sú tu vodoznaky s logami modelových radov fotoaparátu Olympus. Upravenú fotografiu môžete uložiť alebo zdielať.


Aplikácia Olympus Image Palette umožňuje upravovať neupravené fotografie v štýle umeleckých filtrov, ktoré sú vo fotoaparáte.

Svetelnejší objektív

Vo fotografii je veľmi populárne využitie malej hĺbky ostrosti s výrazne rozostreným pozadím. Bokeh je výraz pre kvalitu rozostrenia pozadia. Mobilné telefóny, kvôli malému snímaču, neumožňujú výrazne a esteticky rozostriť pozadie. Preto sa o to snažia softvérovo, od dokonalosti sú však stále ďaleko. Výhodou systémových fotoaparátov, medzi ktoré patria aj bezzrkadlovky Olympus, je možnosť používať rôzne objektívy. Medzi nimi nájdete špecialistov práve na efektné rozostrenie pozadia.

Efektné rozostrenie pozadia je najobľúbenejšie v portrétnej fotografii. Pre tú je ideálny objektív Olympus M.Zuiko 45/1,8 MSC, ktorý je najdostupnejším objektívom s pevnou ohniskovou dĺžkou. Pri fotení v interiéri môže byť niekedy "dlhý". To znamená, že máte malo priestoru a fotografovaný objekt sa vám do záberu nezmestí. Vtedy je nutné použiť o niečo širokouhlejší objektív. Olympus má v ponuke M.Zuiko 25/1,8 MSC.


Fotografiu robí predovšetkým objektív. Investícia do kvalitného svetelného objektívu rozšíri kreatívne možnosti fotografa a ihneď sa prejaví na výzore fotografií.
Portrét snímaný s objektívom M.Zuiko 45/1,8 MSC.


Pevné objektívy Olympus M.Zuiko sú malé a ľahké.

25 alebo 45 mm? Ľahko to zistíte so setovým objektívom 14-42 mm. Nastavenú ohniskovú dĺžku vidíte na displeji fotoaparátu a zaznamenáva sa aj do EXIFU (metadáta pripojené k digitálnej fotografii). Stačí skontrolovať, akú ohniskovú dĺžku používate častejšie a podľa toho si vyberiete objektív.


Možno si kladiete otázku, prečo si kupovať pevný objektív s ohniskovou dĺžkou, ktorá je obsiahnutá v rozsahu setového objektívu 14-42 mm? Dôvodov je niekoľko. V našom prípade je to kvôli tomu, že dokážete oveľa výraznejšie a krajšie rozostriť pozadie. Ďalej vďaka lepšej svetelnosti môžete fotiť za horších svetelných podmienok, bez nutnosti príliš zvyšovať citlivosť ISO (prináša to výrazný šum) alebo nutnosti použiť blesk (potláča prirodzenú svetelnú atmosféru). No a na koniec, určite oceníte aj výrazne lepšiu technickú kvalitu záberov.

Ak sa chcete špecializovať na portréty, najlepším objektívom pre tento žáner je určite Olympus M.Zuiko 75/1,8 MSC  s nádherným bokehom a špičkovou ostrosťou.

Makro objektív a makropredsádka

Ak potrebujete fotiť malé objekty, napr. šperky, zistíte, že nafotiť ich setovým objektívom je nemožné. Máte ale systémový fotoaparát a tento problém je riešiteľný. Začnem cenovo menej náročným riešením. Je ním makropredsádka, funguje rovnako ako lupa. Makropredsádka sa nasadí na prednú časť objektívu a umožní fotiť z kratšej vzdialenosti. Olympus má v ponuke makropredsádku MCON-P02, ktorá je navrhnutá pre použitie so setovým objektívom a niekoľkými ďalšími objektívmi. Práca s ňou je jednoduchá.


Olympus MCON-P02 je makropredsádka pre snímanie detailov. Jednoducho sa upevní na filtrovú obrubu objektívu.

Kvalitnejším riešením pre tých, ktorí často potrebujú fotiť makro, je špeciálny makroobjektív. Ten umožňuje kvalitne fotiť veľmi malé detaily. Použiteľný je aj ako normálny objektív. Olympus má v ponuke makrobjektív M.Zuiko 30/3,5 ED, ideálny pre produktovú fotografiu, medzi ktorú patrí fotenie šperkov, detailov oblečenia, jedla atď. Spomenutý objektív má vynikajúci pomer výkon/cena a umožňuje na celý záber odfotiť objekt veľký len 15 mm.


Makroobjektív Olympus M.Zuiko 30/3,5 ED.

LED svetlo

Fotenie s bleskom je dnes out. Najmä ten vstavaný spoľahlivo zabije svetelnú atmosféru. Fotografi sa čoraz viac spoliehajú na svetelné objektívy a citlivé stabilizované snímače. Svetlo je však základnou esenciou fotografie a často ho potrebujeme nie kvôli jeho nedostatku, ale jeho kvalite. Jedným z najúčinnejších spôsobov, ako svetlo skvalitniť, je umiestniť jeho zdroj ďalej od fotoaparátu. To poznáme z fotoateliéru. Kto by však s malým fotoaparátom vláčil nepraktické ateliérové vybavenie? Pre dosiahnutie lepšieho nasvietenia často stačí niečo oveľa menšie a aj lacnejšie. Dnes sú populárne malé LED svetlá, ktoré môžete mať so sebou, zaberú minimum miesta a využijete ich vo fotografii aj videu. Vzhľadom na to, že sú to trvalé svetlá, na rozdiel od blesku vidíte ich účinok na nasvietenie. Naviac nevyžadujú žiadne prepojenie s fotoaparátom.

LED svetlo využijete pri fotení makra, jedla i portrétov. Práca s LED svetlami je intuitívnejšia, ako práca s bleskami.


Tam, kde je málo svetla, pomôže prídavné svetlo zlepšiť technickú kvalitu záberov. Fotoaprát nie je nútený ísť na najkrajnejšiu hranicu svojich možností. Správne zvolený uhol nasvietenia dodá fotografii lepšiu svetelnú atmosféru, bude vyzerať profesionálnejšie. Nebojte sa so svetlom experimentovať. Skúšajte meniť vzdialenosť od fotografovaného objektu. Svetlo umiestnené zozadu môžete použiť na vytvorenie obrysového svetla (rim light).








Medzi populárne LED svetlá, ktoré sa zmestia do vrecka, alebo kabelky, patria Manfrotto Lumimuse, LumeCube, alebo Aputure Amaran AL-M9.

Stolový statív

Veľký trojnohý statív dnes už nikto nechce so sebou nosiť. Ak fotíte u seba doma, alebo v ateliéri, nie je s tým problém. Von ho však zoberiete málokedy. Občas by sa ale statív zišiel. Nemusí to byť ani štandardný veľký statív, častokrát postačí aj malý stolový. Nezaberie veľa miesta a ani nie je ťažký. Nemusí byť použitý len v kombinácii s fotoaparátom, môžete naň upevniť aj LED svetlo.


Skladný stolový statív Manfrotto Pixi Evo.


Veľmi populárny statív Joby Gorillapod, ktorý sa dá aj omotať okolo zábradlia, konára a pod.

Módne príslušenstvo

Ženy a dievčatá chcú od fotoaparátu viac, než len aby bol prístrojom pre zaznamenanie obrazu. Práve preto Olympus zapracoval nielen na funkcionalite, ale aj na dizajne fotoaparátov radu PEN. Neskončil však len pri tom. V ponuke sú doslova desiatky modelov príslušenstva (popruhy, puzdra, vrecká, brašne, kabelky…), s ktorými vyparádite váš fotoaparát a prispôsobíte vášmu štýlu. Aj preto sú u žien Olympusy PEN také obľúbené.


Fotoaparát ako módny doplnok.

Záver

Ak o kúpe blogerského fotoaparátu uvažujete, skúste do užšieho výberu zaradiť aj fotoaparáty z modelového radu OM-D, napr. E-M10 Mark III. I tie sa dajú pekne "vyšperkovať" a majú štýl. Naviac majú zabudovaný elektronický hľadáčik, v ktorom je obraz dobre pozorovateľný aj na priamom slnečnom svetle.


Olympus OM-D E-M10 Mark III.

https://www.mojolympus.sk/blog/lide/2115/nejlepsi-blogerky-roku-foti-olympusem

http://bloggersre.com/je-olympus-pen-idealny-fotoaparat-pre-blogerky/

http://www.dblog.cz/2016/05/02/what-cameralenses-do-i-use/

http://www.blogerky.cz/blogy/prispevek/313579

https://schoolofstyle.blog/2017/09/22/my-bloggers-kit/

http://www.bangonstyleblog.com/2017/03/olympus-pen-camera-settings.html

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované