Hore

Prvé kroky s bezzrkadlovkou IV. - ovládnite fotoaparát

Skutočne úspešný môžete byť, len ak máte fotografický proces pod kontrolou. Môžete využívať automatiky a poloautomatiky, ale keď nefungujú, musíte vedieť zobrať všetko pod plnú kontrolu. K znalostiam práce s expozíciou musíte pridať aj dobrú znalosť ovládania fotoaparátu.

Len tak ho dokážete využiť na maximum. Žiaden fotoaparát a žiaden objektív nie sú dokonalé. Musíte spoznať krajné limity vašej techniky. Čím lepšie svoju techniku poznáte, tým viac možností budete mať a zväčšíte vašu úspešnosť.

Plnú kontrolu nikdy nebudete mať v plnoautomatických expozičných režimoch! Tie používajú len tí, ktorí nevedia fotoaparát obsluhovať a neovládajú teóriu fotografie.

Tento článok je všeobecný a nedá sa v ňom obsiahnuť univerzálny spôsob nastavenia fotoaparátu. Každý model sa nastavuje inak a preto si budete musieť vyhľadať jednotlivé funkcie v návode.

Zaostrovanie

Zaostrovacie body

Základným spôsobom automatického zaostrovania bezzrkadloviek je zaostrovanie s vyhodnotením kontrastu. Zrkadlovky štandardne využívajú zaostrovanie s vyhodnotením fázovej detekcie. Obidva spôsoby majú svoje výhody a nevýhody. Preto sa čoraz častejšie stretávame s tým, že zrkadlovky aj bezzrkadlovky majú obidva spôsoby automatického zaostrovania. Ale len bezzrkadlovky majú obidva v režime živého náhľadu. Naviac pri nich nebýva problém s backfocusom a frontfocusom, pretože senzory sú umiestnené priamo na snímači.

Bezzrkadlovky bežne disponujú desiatkami až stovkami zaostrovacích bodov, pokrývajúcich veľkú časť snímaného poľa.

Základné modely majú väčšinou zaostrovanie s vyhodnotením kontrastu. Pri zaostrovaní sa môže použiť takmer celá plocha snímača. Zaostrovacích bodov sú desiatky až stovky. O tomto spôsobe sa hovorí, že je pomalšie. Dnes sa to týka najmä kontinuálneho zaostrovania. Práve preto sa do bezzrkadloviek postupne aplikuje aj zaostrovanie s fázovou detekciou. Ale aj zaostrovanie s vyhodnotením kontrastu môže byť rýchle, ako dokazuje napr. Panasonic. Zaostrovanie s fázovou detekciou väčšinou nájdete v profesionálnych bezzrkadlovkách, kde sa predpokladá častejšie fotenie pohybu.

Video - Autofocus System for Fast Moving Subjects

Pre začiatočníka je dôležitejšie ovládnutie zaostrovania než to, akým spôsobom fotoaparát zaostruje. Veľké množstvo zaostrovacích bodov nám má pomôcť, ale nie vždy je to úspešné. Ani s pomocou detekcie tváre, či dokonca očí, nemusí byť automatický výber miesta, kam fotoaparát zaostrí správne. Fotograf musí vedieť deaktivovať detekciu tváre a musí vedieť vybrať bod, ktorý bude použitý pri zaostrovaní. Ako vybrať…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia