Hore

Prvé kroky s bezzrkadlovkou III. - špecifické nastavenia

V tretej časti seriálu sa venujeme špecifickým nastaveniam, ktoré súvisia s konštrukciou a funkcionalitou bezzrkadloviek.

S kompaktom alebo fototelefónom má skúsenosť každý z nás. Bezzrkadlovka je intuitívnejšie použiteľná, ako zrkadlovka, pretože rovnako ako u kompaktu a fototelefónu, obraz komponujeme na displeji. Ten vždy býva na zadnej strane, ako sme zvyknutí a u lepších modelov je malý displej aj súčasťou hľadáčika. Zobrazuje to, čo veľký displej, len je schovaný pred vonkajší svetlom, takže je obraz dobre viditeľný, aj keď vám na fotoaparát svieti priame slnečné svetlo. Naviac ak hľadáčik priložíte k oku, bude držanie fotoaparátu stabilnejšie.

Olympus OM-D E-M10 Mark III, klasický dizajn i ovládanie v štýle moderných zrkadloviek.

Fujifilm X-E3 má ovládanie v štýle mechanických filmových fotoaparátov. Ak ste odchovanci digitálov, nemusí to byť pre vás to najintuitívnejšie ovládanie. Preto si to vyžaduje viac sa zahĺbiť do návodu, aby ste zvládli nastavenie expozičného trojuholníka.

Funkcionalita hľadáčika a displeja

Prepínanie medzi displejom a EVF

Ak má váš fotoaparát okrem displeja aj hľadáčik, mali by ste sa naučiť nastaviť si, akým spôsobom obidva zobrazovače majú pracovať. Štandardne sú fotoaparáty vybavené automatickým prepínaním medzi displejom a hľadáčikom. Súčasťou hľadáčika je senzor, ktorý prepne obraz z displeja do hľadáčika, keď priblížite k nemu oko. Keď ho vzdialite, prepne sa obraz späť na veľký displej. Ak vám tento spôsob nevyhovuje, môžete prepínať medzi hľadáčikom a displejom manuálne. Slúži na to tlačidlo, väčšinou umiestnené v blízkosti hľadáčika. Ak ho neviete nájsť, alebo sa táto funkcia ovláda inak, naštudujte si návod.

Tlačidlo pre nastavenie prepínania medzi displejom a hľadáčikom sa nachádza väčšinou blízko hľadáčika.

Zobrazovanie informácií

So zobrazovaním na displejoch súvisí aj to, aké informácie budú okrem obrazu fotografovanej scény zobrazené. Väčšinou…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia