Hore

Prvé kroky s bezzrkadlovkou II. - všeobecné nastavenia

Prvé kroky s bezzrkadlovkou začneme niekoľkými všeobecnými radami, ktoré patria aj pre iné typy fotoaparátov.

Fotoaparáty sú komplikované zariadenia s množstvom funkcií. Pre bezzrkadlovky to platí dupľovane. Nebuďte frajeri a pokorne si preštudujte návod na použitie. Aj ja s mojimi dlhoročnými skúsenosťami musím siahať po návode, aby som sa dozvedel niektoré špecifické prvky nastavenia. Viackrát sa budem odvolávať na články vo Fotoškole, odkazy nájdete pod článkom.

Pamäťová karta

Viem, že sa tešíte na prvé fotenie, ale kúpu pamäťovej karty by ste si mali premyslieť a nekupovať prvú, na ktorú narazíte, alebo tú najlacnejšiu. V návode alebo v špecifikácii k fotoaparátu sa dočítate o kompatibilite s pamäťovými kartami. Dnešné fotoaparáty sú rýchle a vyžadujú rýchle karty. Rýchlosť je vyžadovaná pri sériových záberoch, vysokom rozlíšení a pri snímaní videa, najmä v 4K rozlíšení. Aj keby ste nevyužili rýchle sériové snímanie a video s vysokým rozlíšením, pomalá karta vás môže zdržiavať. Fotografie sa budú dlhšie ukladať, čo vás bude brzdiť. Pomalšie bude aj prezeranie a presúvanie súborov do počítača.

Pri fotoaparátoch Sony som sa stretol s tým, že pri 4K videu nestačí mať len dostatočne rýchlu kartu, ale naviac musí mať minimálnu kapacitu 64 GB. I takú vec sa dozviete z návodu na použitie, preto si ho preštudujte.

Nekupujte pomalé karty, ale neutrácajte peniaze ani za karty, ktorých rýchlosť nedokáže váš fotoaparát využiť a zbytočne sú pre vás drahé.

O požiadavkách na karty sa viac dozviete v návode na použitie.

Batéria

Digitálne fotoaparáty, až na výnimky, sú napájané dobíjateľným akumulátorom. Všeobecne bezzrkadlovky vydržia menej na jedno nabitie, ako zrkadlovky. Môže to byť dokonca aj 1/3. Preto je prakticky nutnosťou dokúpiť minimálne jeden náhradný akumulátor. U Li-Ion akumulátorov sa nestretávame s pamäťovým efektom. Aj tak sa však odporúča aspoň trikrát batériu nabiť a úplne vybiť. Pre niekoho môže byť originálna batéria drahá. Pri kúpe neznačkovej si dávajte pozor. Nekvalitné batérie vám môžu poškodiť fotoaparát. Kupujte len osvedčené značky. Informácie o skúsenostiach nájdete na internete v recenziách a v diskusných fórach. Problémom môže byť aj ochrana zo strany výrobcu pred používaním neoriginálnych batérií. Fotoaparát alebo nabíjačka ich nemusia akceptovať.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia