Hore

Autor: Srnec Karol

ZPS X - Portrét

Predstavenie programu Zoner Photo Studio X máme za sebou. Ukázali sme si funkcionalitu všetkých modulov a hlavne kde hľadať návody a inšpiráciu. Teraz vám v trojici článkov ukážeme jednoduché návody na úpravu a nakoniec si môžete zasúťažiť o publikácie z vydavateľstva Zoner Press.

Ak ste niekedy boli na podujatí Foto Slovakia, mohli ste vyskúšať aj fotografovanie v ateliéri. Možno máte v portfóliu podobnú fotografiu, akú budeme upravovať. Odkaz na RAW nájdete na konci článku.

Fotografia vyvolaná z RAW, bez akýchkoľvek úprav.

Pred každou úpravou fotografie by ste ju mali analyzovať a určiť si, aké úpravy chcete vykonať. Našim cieľom bude jemne upraviť farby, expozíciu a zjemniť pleť.

Neupravený RAW má mierne studenšie farby i keď sa Auto WB trafilo do neutrality šedého pozadia. U portrétov preferujeme teplejšie farby. Najjednoduchšie je ich nastaviť pomocou “Teploty bielej” v paneli “Vyrovnanie bielej”. Nejde nám o presné vyváženie bielej, to by sme použili pipetu, s ktorou by sme odčítali farbu neutrálneho pozadia. Teplotu nastavte podľa vlastnej preferencie.

V druhom kroku jemne upravíme prekreslenie svetiel a tieňou. Fotografia je exponovaná takmer presne, histogram ukazuje, že vo svetlách je ešte mala rezerva atak sme expozíciu upravili o +0,3EV. Aby vynikla kresba v čipke šiat, stiahli sme “Svetlá”, najtmavšie plochy sme zosvetlili pomocou funkcie “Tiene”.

Tip: Pri akejkoľvek úprave expozície, globálnej aj lokálnej, sledujte histogram. Ten vám ukáže, či máte rezervu vo svetlách a tieňoch a na fotografii nie sú orezané najvyššie a najnižšie jasy.




Teplotu farieb a expozíciu sme rýchlo upravili. Ak pri fotografovaní nastavíte všetko správne, pri úpravách máte menej práce. Poďme sa vrhnúť na úpravu portrétovanej osoby.

Globálne znížime “Zreteľnosť”, to funguje ako soft filter zjemňujúci kresbu. Silu efektu kontrolujte pri 100% zväčšení.

Po globálnych úpravách prišiel čas na lokálne, upravíme oči a pleť.

Na zosvetlenie očí použijeme štetec (“Štetcový filter”), nastavte jeho veľkosť, aby zodpovedala veľkosti očí. V “Základných úpravách” nastavte Expozíciu na plusovú hodnotu a štetcom prejdite po očiach. AK je efekt slabý alebo silný, upravte hodnotu expozície.

Ak neviete ako pridať ďalší štetec, nad hlavičkou prvého kliknite pravým tlačidlom myši a zvoľte “Pridať”.

V tomto kroku ešte viac zjemnime pleť. ZPS X má na to špeciálny štetec “Žehlička”, ale nám sa viac páči použitie funkcie ”Textúra”. Zväčšite priemer filtra a nastavte funkciu “Textúra” na mínusovú hodnotu. Následne štetcom upravte textúru pokožky. Silu efektu môžete kedykoľvek zmeniť.

Prejdeme opäť na globálne úpravy.

Pri úprave expozície sa na fotografii môže objaviť šum. Ten potlačíte použitím funkcie “Jas” v paneli “redukcia šumu”. Keď už sme pri detailoch, môžete upraviť aj ostrosť. My sme použili “Chytré doostrenie” v paneli “Ostrosť”. Nastavenie odšumovania a doostrovania vykonávajte vždy pri 100% priblížení.

Fotografiu máme upravenú. Dá sa samozrejme ďalej vyšperkovať. Ďalšie úpravy sú na vašom individuálnom vkuse. Môžete sa inšpirovať našími ďalšími úpravami.

V tomto kroku použijeme color grading, jemné tónovanie. V paneli “Farebné tónovanie” zvoľte tónovanie tieňou. My sme použili tónovanie jemnou oranžovou farbou, čo sa prejavilo najmä na ateliérovom pozadí.

Úpravy zakončíme pridaním vinetácie, ktorá zvýrazní nasvietenie objektu. Funkciu nájdete v paneli”Efekty”. Nastavenie vinetácie zvoľte podľa seba.

Upravená fotografia.

Záver

Po troch častiach naších malých návodov si budete môcť zasúťažiť o knihy z vydavateľstva Zoner Press. Súťaž bude spočívať v tom, že upravíte vzorové RAW-y, každý podľa svojho vkusu. Zo súťažných fotiek vyberieme tie, ktorých úpravy sa nám najviac páčia.


Pred tým, ako importujete fotografie do Zoneru, uistite sa, či máte aktuálnu verziu Adobe DNG Convertor. 




Ak vaša verzia nepodporuje niektorý model fotoaparátu, ZPS X. vás na to upozorní a presmeruje vás na stránku s návodom.

Na stiahnutie

Aby ste mohli trénovať a súťažiť, budete potrebovať originálny RAW. Stiahnuť si môžete aj preset, ktorý si môžete naimportovať a aplikovať na RAW, uvidíte aké úpravy sme urobili my.

Originál RAW fotografie: 1A275832.orf

Preset s našou úpravou: portret2.zpspresets

V menu presetov zvoľte “Importovať presety…” a importujte súbor portret2.zpspresets.

Súvisiace články

1. časť: ZPS X - Jesenné farby

2. časť: ZPS X - Pražská panoráma


Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia