Hore

Lightroom 5 - synchronizácia nastavení WB

Vyváženie bielej (WB) zabezpečuje správnu reprodukciu farieb, ktorú ovplyvňuje farebná teplota svetelného zdroja. Pri fotení na film je konkrétny film navrhnutý pre konkrétny zdroj svetla. Najčastejšie denné svetlo. V prípade svetelného zdroja s inou teplotou dôjde k posunu farieb. Niekedy je želaný, ale väčšinou nie. Vyskúšať to môžete ľahko. Stačí na vašom digitálnom fotoaparáte prepínať jednotlivé prednastavenia vyváženia bielej a uvidíte, ako sa farebnosť fotografie mení. Pri fotení na film musel fotograf použiť správny typ filmu a používať korekčné filtre. Tento problém v digitálnej fotografii nepoznáme, snáď až na podvodnú fotografiu, kde sa stále korekčné filtre používajú. Bežne nám stačí funkcia vyváženia bielej. Vo väčšine prípadov majú fotografi nastavené automatické vyváženie bielej. Fotoaparát sa sám snaží zistiť farebnú teplotu svetelného zdroja a nastaviť tomu zodpovedajúce vyváženie bielej. Väčšinou automatika funguje správne, len s malými odchýlkami.

Sú situácie, kedy sa hodí mať rovnaké vyváženie bielej na sérii fotografií. Tomu sa dnes budeme venovať. Predstavte si, že nafotíte sériu fotografií nasnímané rovnakými alebo podobnými motívmi, za rovnakých svetelných podmienok. Automatické vyváženie bielej spôsobí, že pri každej fotografii zo série, bude teplota farieb vyvážená trochu inak. Pozornému oku to neujde. Pre konzistentnosť celej série fotografií, ktoré patria k sebe, je lepšie, ak sú spracované rovnako, vrátane vyváženia bielej. Riešenie je jednoduché, pri fotení stačí nastaviť rovnaké vyváženie bielej pre celú sériu fotografií. Ale keď Auto WB je tak pohodlné a pri fotení do RAW môžeme vyváženie bielej kedykoľvek zmeniť. Ta poďme na to!

Začneme tým, že vyváženie bielej nastavíme na jednej fotografii, alebo si vyberieme takú, kde sa nám WB páči najviac. Upraviť môžete aj iné parametre, napríklad odšumenie, doostrenie, korekcia objektívu, výber farebného profilu atď. Jednoducho to, čo bude mať séria fotografií spoločné. Čím viac spoločných úprav vykonáme na jednej fotografii a prenesieme na ostatné, tým viac si ušetríme prácu.

Chcel som sa pochváliť novou brašnou. Nafotil som preto sériu záberov. Dôležité je, aby vynikla farba kože. Na tomto zábere som nastavil vyváženie bielej a niekoľko ďaľších parametrov.

Synchronizáciu nastavení (Sync Settings), by bolo asi lepšie nazvať synchronizáciou úprav. Synchronizáciu úprav vykonávame v module “Library”. Pomocou myši a kláves Shift a CTRL (CMD v Mac OS) vyberte všetky fotografie, na ktorých chcete synchronizovať úpravy, vrátane fotografie, z…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Peto Praw
2015-03-07 09:19:56
Diki Karol za super navod, mam sice knizku o Lightroome, no ktomu som sa zial este nedostal Teraz viem ako upravit viac fotiek naraz a nemusim si pisat hodnoty z prvej fotky a nastavovat ich zvlast na dalsich este raz diki
 
seifi
2015-03-07 16:28:07
vďaka
 
Ľuboš Capcara
2015-03-07 23:47:38
príspevok od: Peto Praw
Diki Karol za super navod, mam sice knizku o Lightroome, no ktomu som sa zial este nedostal Teraz viem ako upravit viac fotiek naraz a nemusim si pisat hodnoty z prvej fotky a nastavovat ich zvlast na dalsich este raz diki
Tak si akože pracoval do teraz?
 
Peto Praw
2015-03-11 12:38:07
príspevok od: Ľuboš Capcara
Tak si akože pracoval do teraz?
iba na niektorých , keď som chcel aby séria snímok mala rovnaké hodnoty
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované