Hore

Domáci ateliér s LED svetlami

Na Foto Slovakia 2017 som pre účastníkov vymyslel malý ateliérik. V otvorenom ateliéri Fomei prebiehal program a zafotiť sa dalo len v prestávkach. Malý skromný ateliérik slúžil počas celého dňa.

Aby nebol prázdny, pozval som členov združenia Fringia. Nemohli ste ich prehliadnuť v ich krásnych šľachtických úboroch z obdobia Rakúsko-Uhorska. Kým sa podujatie nerozbehlo naplno, urobil som zhruba tucet fotografií, aj aby som odskúšal, či je všetko v poriadku.

Spätne mi napadlo, že by možno nebolo zlé, niečo napísať o vybavení miniateliéru. Ten nám zapožičal Stano Jendek, ktorému týmto ďakujem. Vedel som, že ateliérik bude bez dozoru, preto to chcelo ľahko použiteľné vybavenie. Z času na čas niekto založí tému vo fóre, aké svetlá do malého domáceho ateliéru. Pokiaľ možno lacné. A práve také nám Stano zapožičal.

Typickými ateliérovými svetlami boli donedávna blesky. Poskytujú vysoký výkon, umožňujú použiť rôzne modifikátory svetla a vďaka pilotnému svetlu vidíte približne ako je fotografovaný subjekt/objekt nasvietený. Blesky majú však aj nevýhody. Náhradné výbojky sú drahé, blesky treba zosynchronizovať s fotoaparátom. Začínajúcim fotografom môže robiť problém správne nastaviť expozičné hodnoty na fotoaparáte a výkon bleskov.

Intuitívnejšie sa pracuje s tzv. trvalými svetlami, čo sú vlastne výkonné lampy. Kedysi ako zdroj svetla slúžili najmä halogénové žiarovky s vysokou spotrebou, ktoré navyše produkovali veľa tepla. Ekvivalente sa neskôr začali používať výbojky alebo úsporné žiarovky. Až s príchodom výkonných LED sa stali trvalé svetlá skutočne zaujímavé.

LED svetlá sú oveľa úspornejšie, kompaktnejšie, nevyžadujú chladenie a ešte majú aj dlhšiu životnosť. My sme mali v ateliéri dve svetlá Quantum VideoLED 600. Bližšie sa s nimi môžete zoznámiť v nasledujúcom videu (poľsky).


Trvalé svetlá sú menej výkonné ako blesky, v malom domácom ateliéri to však nevadí. Udávaný výkon našich svetiel je 60W, čo je ekvivalent 600W klasickej žiarovky. Odporúča sa mať svetlá 1-2 metre od fotografovaného subjektu/objektu. Sú aj výkonnejšie svetlá, ekvivalent 2000 - 3000W, ktoré sú ale drahé.


LED svetlá majú nízku spotrebu a produkujú málo tepla.


Najekonomickejšie a pritom účinné modifikátory sú dáždniky.

Quantum VideoLED 600 a im podobné LED svetlá sú určené pre foto aj video. Ovládajú sa nesmierne jednoducho, potenciometrom ovládate výkon. To je všetko. Svetlá, vďaka Bowens bajonetu umožňujú pripojiť rôzne modifikátory svetla. Štandardne sú vo výbave hrnce. Nasadiť môžete klapky, komínky, softboxy, dáždniky, beauty dish. My sme na výstave mali na jednom svetle nasadený štandardný hrniec a na druhom stredne veľký softbox Fomei. Svetlá boli na dvoch bežných štúdiových stojanoch. Šedé polypropylénové pozadie o šírke 1,6 m(na papierovej rolke) bolo zavesené na dvoch stojanoch s držiakmi na pozadie. Celá zostava bola doplnená veľkou odrazkou Fomei 5v1. Kto má možnosť, môže pozadie pripevniť na stenu, nepotrebuje potom stojany.

Vzhľadom na menší výkon svetiel odporúčam použiť svetelnejší objektív, stačí aj základný objektív 50 mm so svetelnosťou F1,8 alebo podobný. My sme mali šedé pozadie, vďaka čomu nie je problém vyvážiť bielu aj automaticky. Snímanie fotografií nevyžaduje žiadne pokročilé znalosti. Je to rovnako, akoby ste fotografovali vonku. Väčšina fotografov uprednostní program predvoľby clony A/Av v kombinácii s korekciou expozície.

   
Surové neupravené zábery. Olympus PEN-F, M.Zuiko 75/1,8 MSC.

   
Po úprave v Lightroome.

Náš miniateliér využili viacerí. Myslím, že obstál so cťou a dokázal, že pre malý domáci ateliér sú LED trvalé svetlá vhodné. Ak sa rozhodnete pre takéto alebo podobné svetlá a zvažujete, aké príslušenstvo k ním dokúpiť, odporúčam na začiatok biele dáždniky. Sú lacné, ľahko sa s nimi manipuluje a účinne zmäkčujú svetlo. Ak máte radi dramatické filmové svetlo, kúpte si klapky.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Jurajsolti
2017-11-15 21:43:43
Aký je prosím vás váš názor na svetlo Quantum VideoLED 600? Má aktívne chladenie, je tiché? Hluk ventilátoru sa nezaznamená na zvukovú stopu pri nakrúcaní?
 
duroslav
2017-11-16 13:34:14
Ako je to celkovo so spoľahlivosťou svetiel Quantuum / Quadralite? Chovám voči poľským výrobkom dosť vysokú nedôveru.
Akože nejaké stojaný a drobné doplnky tejto značky mám, ale pri svetlách som radšej pre istotu uprednostnil iné značky.
 
francesco
2017-11-16 15:06:31
Je to vyrobca Godox predavany aj pod znacaymi Quadralite, Flashpoint ai. Mam zablesky Godox AD600, AD200, TT600, Quantuum Movie 400 a nemozem povedat jednu kritiku, max. spolahlive a myslim,ze ich riesenia maju ucelenu koncepciu. Kupil som si aj led svetlo Godox SL 100W a to bolo uplne zle, blikanie bolo vidiet volnym okom a vratil som ho (bez problemov, mal som pocit, ze nie som prvy). Tot moja skusenost. Ale mozno som mal iba smolu.
 
acton
2017-11-16 15:07:30
Podla mna ani to svetlo nema dobry odtien ani uprava mi nesedi, alebo podla tychto fotografii by som to svetlo urcite nekupil.
 
francesco
2017-11-16 15:16:13
príspevok od: acton
Podla mna ani to svetlo nema dobry odtien ani uprava mi nesedi, alebo podla tychto fotografii by som to svetlo urcite nekupil.
Hlavne je tam problem s vykonom, skor take nudzove riesenie pre pripady ked sa z nejakého dovodu nemoze blyskat prip. na video.
 
duroslav
2017-11-16 15:32:29
príspevok od: francesco
Hlavne je tam problem s vykonom, skor take nudzove riesenie pre pripady ked sa z nejakého dovodu nemoze blyskat prip. na video.
LED svetlá sú dobré aj na fotenie v tme kde kvôli absencii trvalého svetla je problém so zaostrovaním. Čiže nie len ako núdzové riešenie.
 
francesco
2017-11-16 15:35:12
príspevok od: duroslav
LED svetlá sú dobré aj na fotenie v tme kde kvôli absencii trvalého svetla je problém so zaostrovaním. Čiže nie len ako núdzové riešenie.
Rozumiem , prave pre tento dovod jedno vlastnim. Avsak aj bleskove zariadenia disponuju touto funciou.
 
blahoslav J B Art
2017-11-16 16:18:18
Vianoce sa blizia ... tak uvazujem o tomtom LED svetle Rotolight NEO2
https://www.youtube.com/watch?v=3FmsXSuKFbo
 
duroslav
2017-11-16 16:34:49
príspevok od: francesco
Rozumiem , prave pre tento dovod jedno vlastnim. Avsak aj bleskove zariadenia disponuju touto funciou.
Myslíš AF-asist na systémových bleskoch alebo pilotku na baterkových monoblokoch?
Mám jedno baterkové 600ws svetlo Fomei a s ním som mal zase takú skúsenosť, že ak som chcel zachytiť aj okolité prostredie (nízke clonové číslo + vysoké ISO), tak bol aj na najmenšom výkone moc silný.
Čiže ďalší prípad využitia trvalého svetla. A dokonca som sa dostal takmer na hranicu s LED svetlom, ktoré som musel dať fakt takmer na minimum výkonu aby hlavný objekt nebol preexponovaný.


 
duroslav
2017-11-16 16:35:16
príspevok od: blahoslav J B Art
Vianoce sa blizia ... tak uvazujem o tomtom LED svetle Rotolight NEO2
https://www.youtube.com/watch?v=3FmsXSuKFbo
Rotolight brať!
Sám mám v zbierke 1ks NEO a 1ks AEOS.
 
mirobiel
2017-11-17 12:10:17
Kupil som si Quantum VideoLED 600, ale budem to musiet vratit. Ten ventilator je pocut pri audio zazname pri nakrucani. Viete mi odporucit dake led svetlo prevazne na video? Rotolight NEO2 je dobre? Potrebujem to do priestoru 4x4 m. Dakujem
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia