Hore

Farby (colours)

Odtieň (hue)

Inými slovami farba samotná. Základ tvoria takzvané primárne odtiene (RYB – červená, žltá, modrá pre odrazené svetlo a RGB – červená, zelená, modrá pre vyžarované svetlo), z ktorých je možné vytvoriť všetky ostatné odtiene.

Áno, aj zelená je odtieň!

Sýtosť (saturation)

Sila a čistota farby. Čím vyššia saturácia, tým je daná farba bližšie k svojmu teoretickému ideálnemu stavu. V prírode však tieto čisté farby takmer vôbec nenachádzame. Znižovaním saturácie sa farba mieša s bielou, sivou, čiernou, alebo svojimi komplementárnymi farbami.

Vysoko saturovaná červená. Nie v prírode.

Jas (brightness)

Svetlosť farby. To, aký veľký rozsah jasu môže farba mať je závislé od jej odtieňa. Žltá sa dokáže prejaviť iba od stredných tónov po svetlé, zato modrá v sebe obsahuje celý rozsah, od veľmi tmavej po úplne svetlú. Jemným podexponovaním fotografie dokážeme vytvoriť sýtejšie farby.

Fotografia s prevahou farieb vo vyššom spektre jasu.

Vyváženie bielej (white balance)

Farebný nádych fotografie. Pri digitálnych fotografiách sa odvodzuje od toho ako fotoaparát vidí neutrálnu sivú, alebo bielu farbu. Skladá sa z dvoch zložiek – teploty farieb (modrá – žltá) a farebného nádychu (zelená - fialová).

Obrázok posunutý do studenších farieb pre tonálne  zjednotenie…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
basetek
2012-11-13 08:27:59
stručné, přehledné, srozumitelné, výborné
 
Juraj Lacko
2012-11-13 14:39:38
Myslel som ze teplota blesku je 5500k ale podla tejto tabulky to ukazuje 4500k.
 
netmouse
2012-11-13 14:46:00
príspevok od: Juraj Lacko
Myslel som ze teplota blesku je 5500k ale podla tejto tabulky to ukazuje 4500k.
podla toho ci mas "teplu letnu" alebo "studenu zimnu" burku ... vzime blyska mozno aj na viac K
 
wowwdesign
2012-11-13 19:08:52
no a moj vecny boj: rgb vs cmyk - nastavenie a tlac... jeden program tak, druhy inak, beznemu cloveku to nevadi, ale su obcas potreby ktore ... nevysvetlite, ze toto uz cmyk nevytlaci, ze treba pantone ze domaca laserovka v hodnote cartridgeov nemoze tlacit nahladove rastre vo farbe ako Heidelber za milion euro, ... a potom sa na to vykaslete a idete peso lesom a smejete sa .-D
Ale clanok super, par obrazkov ulozenych - teda jeden
 
Marek Vančo
2012-11-13 21:31:30
článok sa mi páčil. Bude to mať pokračovanie? Mal som pocit, že sa to akosi skoro skončilo... Poznáte nejakú knižku o farbách? Prípadne fotografické cvičenia na "precvičenie farieb a prácu s farbami vo fotografii ? - nemyslím colormanagment, ale skôr tématické spracovanie fotografie kde je hlavný motíf farba...
 
Michal Matloň
redakcia ephoto.sk 2012-11-13 22:05:42
príspevok od: Marek Vančo
článok sa mi páčil. Bude to mať pokračovanie? Mal som pocit, že sa to akosi skoro skončilo... Poznáte nejakú knižku o farbách? Prípadne fotografické cvičenia na "precvičenie farieb a prácu s farbami vo fotografii ? - nemyslím colormanagment, ale skôr tématické spracovanie fotografie kde je hlavný motíf farba...
K dielu o farbách som pokračovanie neplánoval. Je ale možné, že niektoré z pojmov ešte budú niekde zahrnuté.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované