Hore

Digitálna Lomografia

Lomografia je fotografický smer, charakteristický použitím jednoduchých fotoaparátov a objektívov. Využívajú sa tu optické chyby ako vinetácia, difúzia svetla, reflexy, neostrosť v rohoch atď. Fotí sa na film. Vítané sú rôzne farebné posuny a výrazné farby.

To sa dosahuje použitím prešlých a špeciálnych filmov a neštandardným vyvolávaním. Lomografii dal meno fotoaparát Lomo LC-A, sovietsky kompakt so zónovým manuálnym zaostrovaním a automatickou expozíciou.

Na film sa dnes už bežne nefotí, začína to byť drahý koníček a čoraz horšie sa zháňa filmový materiál i to, kto vám ho vyvolá. Lomografia však vôbec nie je o použití nekvalitného fotoaparátu a prešlého filmu. Je to o celkovom prístupu k foteniu, kde ide o zachytenie okamihu a na technickú kvalitu sa príliš nehľadí. Vďaka kombinácii použitej techniky a prístupu k foteniu vznikajú jedinečné zábery, odlišné od súčasného hlavného prúdu.


Lomo LC-A, ktorý dal Lomografii meno. Obyčajný filmový kompakt, kedysi sovietskej výroby. Nie najkvalitnejší objektív v kombinácii s prešlým filmom stoja za charakteristickým lookom Lomografie.

Priznám sa, neláka ma kúpiť si Lomo, vložiť do neho film, nacvakať 36 obrázkov a dať ich vyvolať. Nie som zanietený lomografista. Lomo som si kúpil ešte pred revolúciou, kedy o Lomografii nikto nechyroval. Pre mňa to bol obyčajný fotoaparát a na fotkách som nevidel nič, čo by vyzeralo lomograficky. Pochopil som, že je to viac o tom, ako fotíte. Jednoduchý fotoaparát je tu preto, aby ste si s nastavovaním nelámali hlavu. Kašľať na presné zaostrenie i presnú expozíciu. To sa dá predsa aj s dnes najpoužívanejším typom fotoaparátov, zrkadlovkou a bezzrkadlovkou.

  • Ak chcete zažiť ten pocit prekvapenia, ktorý fotenie na film prináša, vypnite si zobrazovanie nafotených záberov.

  • Foťte impulzívne. U digitálu sa zvýšených nákladov báť nemusíte. Impulzívnosťou zmeníte presné komponovanie na menej presné, zato pohotovejšie.

  • Foťte na automatiku a nechajte sa prekvapiť, akú kombináciu času a clony fotoaparát nastaví.

  • Originálne Lomo používa zónové zaostrovanie. To znamená, že zaostríte na pevnú vzdialenosť a využívate väčšiu hĺbku ostrosti. Smelo to môžeme prirovnať k využitiu hyperfokálnej vzdialenosti. Tú môžete použiť u širokouhlejších objektívov s manuálnym zaostrovaním. Predostríte a o viac sa nestaráte.

  • Použite objektív s charakteristickým obrazovým výstupom.

Pinhole

Do žánru Lomografia môžeme zaradiť aj fotenie s fotoaparátmi typu pinhole, po našom dierková kamera. Miesto objektívu sa používa malý otvor, nie je použitá žiadna optika. Pinhole fotoaparát môžete urobiť z krabice od topánok, do ktorej vložíte svetlo-citlivý papier. Namiesto objektívu urobíte malú dierku napr. do alobalu, aby bola čo najpresnejšia. Ako pinhole poslúži aj digitálny fotoaparát. Stačí do krytky tela vyvŕtať dierku a máte pinholku. Lepšie je však kúpiť si špeciálnu pinhole krytku, kde je diera vyvŕtaná do kovu. Je presne vypočítaná a umiestená. Problémom pinhole fotoaparátov je nízka svetelnosť. Dierka je tak malá, akoby ste objektív priclonili na veľmi vysoké clonové číslo. Potrebujete statív, alebo musíte zdvihnúť citlivosť ISO.

Firma Olympus vyrába dva hybridné pinhole krytkoobjektívy, ktoré majú v sebe aj jednoduchú optiku. Vďaka tomu sú ľahšie použiteľné a obraz je o niečo kvalitnejší. 9 mm má svetelnosť F8, má označenie Fisheye. Nemá zďaleka záber 180°, typické sférické skreslenie tu však je. 15 mm má tiež svetelnosť F8. Vďaka optike je tu možnosť zónového zaostrovania v troch krokoch. Clona sa nastavovať nedá. Len nedávno sme na tieto objektívy zverejnili recenziu.


Olympus vyrába dvojicu objektívov v krytke, obidva sú vylepšené pinholky.


Olympus BCL-0980 Fisheye + obrazový efekt fotoaparátu OM-D E-M10 Mark III.


Profesionálne vyrobená pinhole krytka.

Objektívy

Svojho času spôsobil malú revolúciu objektív Lensbaby. Dnes je ich niekoľko s rôznym efektom. Tieto objektívy sú priam predurčené pre Lomografiu. Rovnako sú vhodné aj objektívy vyrobené podľa vzoru Petzvalovej optickej konštrukcie, o jej znovu vzkriesenie sa postarala priamo firma Lomography. Vytešovať sa z nich môžu hlavne majitelia zrkadloviek Canon a Nikon, cez adaptér ich dáte aj na bezzrkadlovku. Lomography pripravuje aj modulárny objektívový systém Neptune.

Čo by mohlo byť ešte viac Lomo? No predsa použiť objektív z Lomo LC-A na digitálnom fotoaparáte. Lomography má takýto Lomo LC-A MINITAR-1 Art Lens 2.8/32 M v ponuke, pre bajonet Leica M.


Lensbaby objektív vniesol do sveta digitálnych zrkadloviek prvok zábavy a neopakovateľnosti.


Nové objektívy Petzval navrhnuté podľa starej optickej konštrukcie nášho rodáka Jozefa Maximiliána Petzvala.


Lomo LC-A MINITAR-1 Art Lens 2.8/32 pre bajonet Leica M.

Z čias filmovej fotografie je v obehu množstvo starších objektívov, medzi ktorými sa nájde dosť objektívov s charakterom podobným Lomu. Aj u nás je obľúbený sovietsky objektív Helios 44M. Na internete sú komunity a skupiny špecializujúce sa na fotenie starými objektívmi. Aj v našej galérii nájdete množstvo fotografií, ak si vyfiltrujete žáner "fotenie starými sklami". Zrkadlovky sú prakticky obmedzené len na objektívy so závitom M42, u bezzrkadloviek je použitie starších objektívov takmer neobmedzené.


Helios 44M.

Postprocesing

Lomografia nie je len o objektívoch, ale aj charakteristickom výstupe spôsobenom použitým filmom, alebo jeho špeciálnym vyvolaním. Pre dosiahnutie lomo-efektu preto nestačí len použiť objektív.

Väčšina amatérskych a dokonca aj niektoré profesionálne (týka sa bezzrkadloviek) fotoaparáty majú zabudované obrazové filtre, napodobujúce rôzne fotografické techniky, medzi ktorými nájdete aj tie, vhodné pre Lomografiu. Bezzrkadlovkári môžu ich efekt pozorovať v hľadáčiku alebo na displeji, zrkadlovkári ich účinok uvidia až po nasnímaní záberu. Obrazové efekty sa aplikujú výhradne na fotografie vo formáte JPG. Ak chcete lomo-efekt aj pri fotografiách snímaných do RAW, budete ich tak musieť upraviť v počítači.

Niektorí výrobcovia majú vo svojich RAW konvertoroch aj napodobnenie obrazových efektov, ktoré sú vo fotoaparáte. Väčšina fotografov však používa univerzálne editory. Schopnejší užívatelia sami dokážu napodobniť lomo-efekt. Menej zdatným pomôžu presety a tutoriály. Pripájam jeden video tutoriál od PH Learn:



Napodobnenie lomo-efektu v Adobe Lightroom Classic CC.


Využiť môžete aj chytré zariadenie, pre ktoré je v ponuke množstvo aplikácií, s ktorými lomo-efekt dosiahnete veľmi ľahko.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia