Hore

Botanica blanco

Pred týždňom sme dali prednosť temnote, dnes z našich fotografií zažiari svetlo. Ukážeme si ako nafotiť a upraviť fotografie kvetov v štýle High Key.

Minule to bolo ľahké, ťažký postprocesing odmakali pluginy. Mysleli ste si, že to bude tak vždy? Ale to by ste sa nikam neposunuli.  Našim cieľom bude dosiahnuť opak toho, čo sme robili v príbehu fotografie “Botanica noir”. Fotiť a upravovať budeme v štýle high key, kedy v obraze prevládajú svetle tóny. Ako názov napovedá, budeme opäť fotografovať flóru, tentoraz kvety ovocných stromov. Upravovať budeme v programe Adobe Lightroom CC. Ale aby ste nepovedali, že som sadista, nakoniec si ukážeme aj ľahké úpravy v plugine Silver Efex Pro2.

Ako mnohí iní, bol som veľmi natešený, keď sa mi prvýkrát podarilo ostro odfotiť vetvičku obsypanú kvetmi. Najľahšie je to za pekného slnečného počasia, proti modrej oblohe. Biele, či ružové kvietky na nej doslova svietia. Čo tak ale tento banálny motív spracovať umeleckejšie?

 Tradičný záber vetvičky čerešne, biele kvietky pekne vyniknú na blankytnej oblohe. Tuctovka, ktorú zvládnete aj telefónom. Dá sa takýto motív nafotiť umeleckejšie?

Výbava

Ja som na fotenie použil nový Olympus PEN-F s makroobjektívom M.Zuiko 60/2,8. Výhodou použitého fotoaparátu bol otočný displej. Vďaka nemu som mohol hľadať rôzne uhly a vsunúť fotoaparát hlbšie medzi konáre. V prípade, že nemáte makroobjektív ani iné makropomôcky (predsádka, medzikrúžky, reverzný krúžok), použite teleobjektív. Neurobíte ním superdetail, ale to ani nie je nutné, ako uvidíte na fotografiách. V mierke 1:1 nie je žiadna.

Fotenie kvetov v protisvetle je motív ideálny pre staré manuálne objektívy typu Helios. Ich optické chyby (difúzia svetla, chromatická chyba, reflexy, neostré rohy a jedinečný bokeh) urobia vaše fotografie jedinečné.

Nastavenia

Pokiaľ nefotíte pohyb, je najlepším programom predvoľba clony (A/Av), clonou regulujete hĺbku ostrosti. Expozíciu dolaďujeme korekciou expozície.…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia