Hore

Príprava na zimu (2020)

Fotoaparáty a objektívy sú citlivé zariadenia, ktoré môžu byť poškodené nepriaznivými klimatickými podmienkami, ktoré zima prináša. Fotografi majú obavy z používania fototechniky v zime. Obzvlášť úzkostliví sú začiatočníci, starí harcovníci vedia, že to nie je až taký problém. Hazardovať by ste však nemali.


Marcel Rebro (mrco) fotografoval v extrémnych podmienkach, na ktoré nie je stavaný žiaden fotoaparát. Jeho Olympus to zvládol aj pri -30°C. Výrobca odporúča používať ho do -10°C.

Mráz

Každý výrobca udáva, za akých podmienok sa môže technika používať. Bežne je to pri teplote okolo 0°C-40°C a do 85% vlhkosti (bez kondenzácie). Podľa odporúčania by sme si v zime veľmi nezafotili. V našich klimatických podmienkach sa zriedkavo stretávame s mrazmi pod -10°C. Pri teplotách mierne pod nulou funguje technika spoľahlivo, mráz jej neuškodí. Problém nie je ani z kapacitou batérií, pokiaľ fotoaparát držíte v brašni, ich kapacita sa zmenší len málo.

Problémy môžu nastať pri nižších teplotách, výrazných mrazoch. V prvom rade je to zníženie výdrže batérií. Je dobré ich držať v teple, napr. vo vnútornom vrecku bundy, a do fotoaparátu ich vkladať len pri fotení. Odporúča sa mať so sebou náhradné batérie.

Pri veľmi nízkych teplotách sa môžu objaviť problémy nielen s batériami. Zima pôsobí na tekuté kryštály displejov a iné elektronické súčiastky. Tie nemusia pracovať tak ako majú. Pôsobí však aj na mechanické časti. Vplyvom mrazu sa materiály sťahujú a mazivo môže tuhnúť. Z tohto dôvodu nemusia niektoré časti fotoaparátu alebo objektívu pracovať. Typicky je to napr. clona objektívu.

Ak aj v mraze nastanú s technikou problémy, nemusí hneď znamenať, že sa pokazila. Po prechode do tepla sa funkčnosť obnoví.

Niektorí sa s fotoaparátom dostanú do extrémnych podmienok. Žiadna fototechnika nie je do takých podmienok určená a žiaden výrobca vám nezaručí, že pri nich bude fungovať. Vlastne to výrobcovia neodporúčajú. Napriek tomu fotografi fotia v Himalájach i za polárnym kruhom. Samozrejme volia techniku, ktorá je navrhnutá pre prácu v nepriaznivých podmienkach, fotoaparáty a objektívy utesnené proti prachu, vlhkosti a vode, niektoré sú aj mrazuvzdorné do -10°C. Ktorá technika obstojí v najnáročnejších podmienkach? To musí fotograf odskúšať.


Majte náhradnú batériu, alebo aj viac a udržiavajte ich v teple. Do fotoaparátu vkladajte batériu len pre fotografovanie, inak ju vyberte a schovajte do tepla.


Niektoré fotoaparáty umožňujú dobíjať batériu z powerbanky.

Vlhkosť

Bežný fotograf, ktorý nefotí za extrémnych podmienok, ale chce si užiť krásy zimy, sa nemusí báť mrazu, ale vlhkosti. Tá je veľkým nepriateľom hlavne elektroniky, ktorou sú digitálne fotoaparáty doslova napeckované a nechýba ani v objektívoch.


Profesionálna technika vydrží i nepriaznivé podmienky.


Dáždnik zamedzí, aby sa dážď a sneh dostali na prednú šošovku objektívu, hľadáčik a displej. Ochráni aj fotografa.

V prvom rade techniku ohrozuje sneh, dážď, či ich kombinácia. Zažil som to neraz, aj na workshopoch, kde z techniky doslova stekala snehová brečka. Prežili to aj neutesnené fotoaparáty a objektívy, ale spoliehať sa na to nemôžete. Ak máte fotoaparát utesnený, zatečenia sa báť nemusíte. I tak si však treba dávať pozor. Môžete sa stretnúť so zamŕzaním vody na technike a fotografovaniu môže prekážať prítomnosť vody alebo snehu na prednom optickom člene objektívu, v okulári hľadáčika a na displeji. Dobrou ochranou je obyčajný dáždnik, keďže máme len dve ruky, fotoaparát by mal byť na statíve. Ak potrebujete byť flexibilný, bude vhodnejšou ochranou pláštenka (rain jacket/rain cover). Nájdete ju v ponuke Peak Design i Think Tank. Môžete si samozrejme vyrobiť pláštenku aj sami, z nejakého vrecka. Výborne poslúži kúpacia čapica z hotela.


Tzv. rain jacket v praxi.


Pláštenka Think Tank.

https://www.thinktankphoto.com/collections/camera-rain-covers

https://www.peakdesign.com/products/shell

Fotoaparáty a objektívy vieme spoľahlivo ochrániť pred snehom a dažďom. Väčšie nebezpečenstvo hrozí z kondenzovanej vlhkosti. Vlhkosť je prirodzene obsiahnutá vo vzduchu, ktorý sa nachádza aj vo vnútri fotoaparátu a objektívov. Tá sa pri prechode zo zimy do tepla zráža na chladných častiach techniky. Dochádza k zaroseniu optických členov objektívu, hľadáčika i snímača. Tu nepomôže ani to, že je fotoaparát a objektív utesnený. Skondenzovaná vlhkosť môže poškodiť elektroniku. Aby ste tomu predišli, pred príchodom do tepla vložte techniku do brašny alebo batohu a zatvorte. Po príchode do tepla nechajte techniku temperovať, nech sa pomaly jej teplota vyrovná okoliu. Buďte trpezliví a techniku nechajte temperovať aspoň 20 minút. Odstrániť vlhkosť z brašne alebo batohu pomôžu vrecká so silica gélom (pohlcovač vlhkosti). Nájdete ich napríklad v škatuliach od topánok, môžete ich vložiť do brašny alebo batohu.


Vrecká so silica gélom nájdete napr. v krabici od topánok. Slúžia na pohlcovanie vlhkosti.

Komfort

Nebudem sa tu venovať oblečeniu a obutiu do zimy. V tom vám poradia na stránkach venovaných turistike. O pár veciach súvisiacich s komfortom si však povieme.

V chlade potrebujete ovládať techniku v rukaviciach. V ponuke sú aj špeciálne rukavice pre fotografov navrhnuté tak, aby sa s nimi dobre manipulovalo s fototechnikou. Vybavené sú protišmykovou úpravou. Čoraz viac fotoaparátov má dotykový displej. Fotografi často používajú aj mobilné telefóny, napr. pre ovládanie fotoaparátu. Aby ste nemuseli dávať rukavice dole, mali by mať plôšky, vďaka ktorým sa dá dotykovo ovládať fotoaparát alebo mobil. Pri niektorých rukaviciach môžete z palca a ukazováka stiahnuť prednú časť a poodhaliť tak špičku prstov.


Rukavice pre fotografov vyrába napr. Vallerret. V ponuke má niekoľko modelov, podľa toho, v akých zimných podmienkach ich chce fotograf používať.


Palčiaky do najkrutejších mrazov sa nasadzujú na ďalšie rukavice.

Prehľad rukavíc pre fotografov od značky Vallerret si môžete pozrieť v našom článku.

I v rukaviciach vám môžu skrehnúť prsty, alebo je vám celkovo zima zo státia za statívom, v takom prípade oceníte ohrievače rúk (hand warmer), ktoré majú teplo kumulované v géli. Zoženiete ich v predajniach s turistickým a športovým vybavením. Dlhšie vydržia ohrievače založené na princípe zapaľovača, napr. od legendárnej firmy Zippo. Zaujímavá je kombinácia powerbanky s ohrievačom Jupio Power Vault Heat 6000.


Hand warmer s gélom je opakovateľne použiteľný.


Aj v ponuke Zippo nájdete ohrievače rúk. Nepoužívajú chemickú reakciu gélu, ale spaľovanie.


Jupio Power Vault Heat 6000, powerbanka s funkciou ohrievania.

V zime oceníte, ak máte na statíve bandáže. Stačí aj na jednej nohe. Hlavne u kovových statívov oceníte, že pri prenášaní a manipulácii nechytáte studený kov. DYI bandáž si ľahko urobíte z pásu molitanu a lepiacej pásky.


Statív Sirui Traveler 7C má od výroby bandáže na dvoch nohách.


Bandáž si ľahko urobíte z molitanu a lepiacej pásky.

Prehľad statívov Sirui.

Chrániť treba aj techniku uloženú v brašni alebo batohu. Vyberajte také, ktoré sú z nepremokavých materiálov, alebo je k nim ochranná pláštenka.


Ochrannú pláštenku spopularizovala najmä firma Lowepro.

Záver

Zima je krásne obdobie, užite si ho komfortne a tak, aby ste si nepoškodili techniku.


Ak ste dobre pripravení, zima vás neprekvapí.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
robertondrejovic
2019-12-03 08:06:28
Okrem iného rád fotografujem v zostave Nikon d500 a Sigma 150 - 600 Sports do diaľky napríklad výhľady z našich kopcov do okolia ,lebo turistka je tiež mojou celoživotnou vášňou. Aby to bolo technicky možné potrebujem vymrznutý vzduch , lebo najväčším nepriateľom dlhého ohniska do diaľky je sama atmosféra. Mrazivé ráno a tlaková výš ma vyháňa veľmi skoro z postele.Fotenie je v pohode , ale pri návrate som opatrný možno až prehnane. Baterku a pamätovú kartu vyberiem ešte v exteriéri a potom zatvorený fotobatoh aj technikou si uložím v izbe a otvorím ho až na druhý deň. Mám zlé skúsenosti z kondenzáciu ešte pri Praktice MTL 5B. Baterku vyberám preto ak by predsa len nastala kondenzácia nech prístroj nie je pod napätím a kartu preto lebo si naozaj neviem predstaviť ako by som mohol vydržať do nasledujúceho dňa bez toho aby som si nepozrel
čo som nafotil.
 
jozef84
2019-12-03 09:59:22
príspevok od: robertondrejovic
Okrem iného rád fotografujem v zostave Nikon d500 a Sigma 150 - 600 Sports do diaľky napríklad výhľady z našich kopcov do okolia ,lebo turistka je tiež mojou celoživotnou vášňou. Aby to bolo technicky možné potrebujem vymrznutý vzduch , lebo najväčším nepriateľom dlhého ohniska do diaľky je sama atmosféra. Mrazivé ráno a tlaková výš ma vyháňa veľmi skoro z postele.Fotenie je v pohode , ale pri návrate som opatrný možno až prehnane. Baterku a pamätovú kartu vyberiem ešte v exteriéri a potom zatvorený fotobatoh aj technikou si uložím v izbe a otvorím ho až na druhý deň. Mám zlé skúsenosti z kondenzáciu ešte pri Praktice MTL 5B. Baterku vyberám preto ak by predsa len nastala kondenzácia nech prístroj nie je pod napätím a kartu preto lebo si naozaj neviem predstaviť ako by som mohol vydržať do nasledujúceho dňa bez toho aby som si nepozrel
čo som nafotil.
Kondenzácia po príchode do vykúrenej miestnosti je horšia, ako vonkajšie prostredie. A hlavne hneď nezapínať techniku. Inak mám vyskúšané zo zimných výstupov v pohode aj neutesnenú techniku(Nikon D40X - zniesla aj nedopatrením výdatné poliatie čajom z termosky- treba rýchlo vybrať baterku a ihneď vysušiť, aj Nikon D5100 fungovala spoľahlivo aj pri -27). Ale netreba preceňovať utesnenie techniky. Negatívna skúsenosť so Sony A7III a s objektívom 24-70(2,8). Vlhkosť sa dostane všade- u Sony A7III konkrétne do hľadáčika, na zadný optický člen (vraj utesnený objektív, ktorý je neutesnený okolo bajonetu). Takže, netreba skúšať, čo to znesie, ale radšej použiť dáždnik, schovať pod vlastnú pláštenku, do batoha, kapsy(ale nie pod zaparený pršiplášť, prepotenú bundu a pod. )
 
jozef84
2020-12-02 09:46:29
Už sú v ponuke aj vyhrievané rukavice s reguláciou.
 
annewarren
2020-12-02 14:57:36
Yes! we are waiting
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované