Hore

Fotografovanie vtáctva v meste

Sťahovavé aj nesťahovavé vtáky hľadajú útočisko aj v meste. Labute, kačice, čajky... To je príležitosť si nafotiť aj niečo iné ako krajinku, architektúru, či portrét. 

Sťahovavé aj nesťahovavé vtáky hľadajú útočisko aj v meste. Labute, kačice, čajky... To je príležitosť si nafotiť aj niečo iné ako krajinku, architektúru, či portrét. Naviac je to oveľa jednoduchšie, ako “pravý drsný wildlife”, pri ktorom hodiny striehnete zamaskovaný ako príslušník špeciálnych jednotiek, doštípaný od komárov na plachú volavku. Pri nenáročnej prechádzke, napríklad aj s rodinkou, môžete nafotiť zaujímavé fotografie.

Nepotrebujete ani drahú výbavu. Postačí amatérska zrkadlovka s bežným teleobjektívom. Určitú skúsenosť s ovládaním ale musíte mať a ak nemáte, bude to dobrý tréning.

Fotografujte za pekného slnečného počasia, aby ste mali dostatok svetla. Pre zmrazenie pohybu budete potrebovať krátke expozičné časy, väčšina amatérov vlastní menej svetelné objektívy a zrkadlovky, ktoré ťažšie zvládajú šum pri vyššich citlivostiach ISO.

Fotografovanie vtákov môžeme rozdeliť na dve hlavné disciplíny, portrét a letovky. Prv ako sa budeme venovať fotografovaniu, máme tu pre vás niekoľko rád, ktoré súvisia s fotografovaním v zime.

Príprava

Ak budete fotografovať v zime, nezabudnite s teplo obliecť, aj keď aj na zimnom slniečku býva teplo, pri vode býva chladnejšie. Nezabudnite hlavne na rukavice a pokrývku hlavy. Rovnako aj nohy udržujte v teple. Odporúčam aj skladaciu karimatku.

Zabezpečte sa dostatočnou kapacitou pamäťových kariet, pri fotografovaní vtákov urobíte stovky záberov. Nezabudnite ani na plne dobité batérie.

Je vhodné ak máte so sebou pomocníka s plnou igelitkou starého pečiva. Tým dokážete k sebe vtáky nielen prilákať, ale vyvoláte medzi nimi spory o jedlo, čím vnesiete do záberov akciu. Nespoliehajte sa na to, že vám vtáky priláka nejaký dôchodca.






Aj samotné kŕmenie môže byť pre fotografa zaujímavé.

Technické vybavenie

Wildlife je náročná disciplína vyžadujúca drahé technické vybavenie, vy si však vystačíte aj s niekoľkonásobne lacnejšou výbavou. Odpadu bude viac, ale určite sa vám podarí niekoľko výborných záberov. Okrem zrkadlovky budete potrebovať teleobjektív. Postačuje bežný telezoom s ohniskom 200 - 300 mm a svetelnosťou F5,6. Samozrejme lepšia výbava je výhodou. Okrem toho už nebudete potrebovať nič. Aj keď môžete vyskúšať použiť externý systémový blesk, najmä ak budete fotografovať v protisvetle.


Minimálny výbava: amatérska zrkadlovka so zoomovým teleobjektívom.

Vtáči portrét

Tip č. 1: Fotografujte z čo najmenšej výšky, minimálne pokľaknite alebo ešte lepšie, ľahnite si (tá karimatka sa vám teraz zíde). Rovnako ako pri portrétovaní ľudí by ste mali fotografovať z výšky očí fotografovaného objektu. Neznámena to  ale, že toto pravidlo nemôžete porušiť, zaujímavé môžu byť zábery z nadhľadu, napríklad z mosta.

Tip č. 2: Postupujte z diaľky bližšie k fotografovanému objektu a pravidelne exponujte. Vtáky majú svoju únikovú vzdialenosť, ak ju prekročíte odletia alebo odbehnú.

Tip č. 3: Druhou možnosťou je zostať na mieste a trpezlivo čakať. Niektoré vtáky sa osmelia a prídu aj bližšie ako v prípade, keby ste sa k ním plížili.

Tip č. 4: Zaostrujte na oko!

Tip č. 5: Neustále sledujte pozadie, či nemáte za hlavným objektom niečo rušivé. Niekedy stačí zmeniť polohu o pár centimetrov a má to výrazný vplyv na pozadie.


Zaostrené je na oko čajky. Objektív Tamron SP 70-300 som nastavil na najdlhšie ohnisko 300 mm a odclonil na F5,6. Tým som dosiahol výrazné rozostrenie pozadia, na ktorom čajka pekne vynikne.


Biele perie labute na priamom slnku, pri nesprávnom nastavení fotoaparátu sa nevyhnete prepalom. Ja snímam do formátu RAW, ktorý ma väčší dynamický rozsah a väčšie možnosti zachrániť expozičné nedostatky.


Snažte sa snímať v polohe z “očí do očí”. Ak je treba, ľahnite si (preto tá odporúčaná karimatka).


Výnimka potvrdzuje pravidlo. Netradičný pohľad zhora.

Nastavenie fotoaparátu

Pri portrétovaní chceme, aby fotografovaný objekt vynikol na rozmazanom pozadí. Využijeme preto vlastnosť teleobjektívu, že má malú hĺbku ostrosti. Fotografovať budeme najmä pri otvorenej clone. Zvoľte na fotoaparáte program predvoľby clony (A, Av) a nastavte nízke clonové číslo. U menej svetelných objektívov je to typicky okolo F4 - 6,7. Pri týchto clonových číslach je hĺbka ostrosti najmenšia. Nepríjemným dôsledkom malej hĺbky ostrosti je, že ak nezaostríte presne, bude fotografia nepoužiteľná. Pri vtákoch, ktoré sa hýbu, to býva problém. Berte to ale športovo, donúti vás to rýchlo pracovať s fotoaparátom. Výborný tréning!

Pri snímaní s teleobjektívom hrozí riziko roztrasenia záberov. Statív je nepraktický a preto sa musíte spoliehať na kratšie expozičné časy a stabilizátor obrazu. Aj keď má váš objektív alebo fotoaparát stabilizáciu obrazu, snažte sa udržať expozičný čas nad 1/250 s. Pri horších svetelných podmienkach preto nastavte vyššiu citlivosť ISO alebo ju nechajte na automatike. Väčšou chybou sú rozmazané zábery, ako šum v obraze.

AF majte nastavený na zaostrovanie nepohyblivých objektov (AF-S, One Shot). Použite stredový bod a prekomponovanie, alebo vyberte ručne niektorý z AF bodov, ktorý máte k dispozícii. Nepoužívajte automatický výber ostriacých bodov. Automatika zvykne ostriť na najbližšiu časť fotografovaného objektu. Vy musíte ostriť na oko.


V takejto situácii využijete aj sériové snímanie, aby ste trafili ten správny moment.

V niektorých situáciach odporúčam aj pri portrétovaní nastaviť sériove snímanie. Napríklad keď vtáky hľadajú potravu pod vodou a po vynorení hlavy im z nej steká voda.


Ak chcete snímať siluetu musíte si vybrať vhodný uhol záberu, aby ste zachytili typickú siluetu, z ktorej bude zrejmé, čo ste fotili.

Pri snímaní v protisvetle, ak nechcete fotiť siluetu, použite bodové meranie expozície alebo korekciu expozície do plusu. Využiť môžete aj prisvetlujúci blesk.

Snímajte do formátu RAW, má väčší dynamický rozsah, ktorý vám pomôže zachrániť expozičné nedostatky, akými sú prepaly, či podexpozícia. Najmä svetlé perie býva na slniečku expozične problematické. Ak si netrúfate na RAW, ale uprednostňujete JPG, nastavte si farebný priestor Neutral (má najväčší dynamický rozsah) a zapnite si funkciu zväčšenia dynamického rozsahu (najčastejšie označovaná ako digitálny blesk, napr. u Nikonu je to D-Lightning). Fotografie budú šedivšie, ale to v počítači ľahko napravíte pridaním kontrastu a saturácie.

Letovky

Letovky najviac preveria technické schopnosti vášho fotoaparátu. Amatérske fotoaparáty v kombinácii s menej svetelnými objektívmi majú pomalšie zaostrovanie a veľkému odpadu sa preto nevyhnete. Nenechajte sa tým ale odradiť. Jeden vydarený záber vynahradí sto nevydarených. Ani majitelia profitechniky nemajú istotu, že domov prinesú dobré zábery.

Tip č. 1: Buďte trpezlivý a sledujte správanie vtákov. Zaujímavé sú aj štarty a pristánia. Na tie môžete byť pripravený.

Tip č. 2: Využite oblohu a vodu ako pozadie.

Tip č. 3: Využite protisvetlo

Tip č. 4: Letiaci vták/vtáky nemusia byť na fotografii veľkí. Využite zaujímavú kompozíciu s veľkým negatívnym priestorom.

Tip č. 5: Pri kŕmení čajok hádzaním potravy do vzduchu, sledujte ako sa správajú. Majú vo zvyku nalietavať v kruhoch, prípadne “stáť” vo vzduchu. Takto si môžete vyhliadnúť a sledovať vybratého jedinca, ktorý opakuje svoje správanie.

Tip č. 6: Ak už máte nafotené dobré zábery vyskúšajte použiť dlhšie expozičné časy okolo 1/15 - 1/60 s. Ak budete mať šťastie, podarí sa vám zachytiť vtáka v lete s ostrou hlavou a rozmazanými krídlami.


Letiací vták nemusí vypĺňať celú plochu fotografie. Vtedy je ale dôležité, aby bol záber dobre kompozične vyvážený.


Nebojte sa fotografiu dotvoriť orezom, napríklad aj na panoramatický formát.

Nastavenie fotoaparátu

Rovnako ako pri portrétovaní využijeme malú hĺbku ostrosti a pracovať budeme s malými clonovými číslami. To nám zabezpečí aj skrátenie expozičného času, potrebného na to, aby ste pohyb zachytili ostro. Expozičný čas by nemal byť dlhší ako 1/500 s., lepšie však aspoň 1/1000 s.

Vyberte si preto z expozičných režimov program predvoľby času (S, Tv) a nastavte expozíciu podľa potreby. Aby sa vám nestalo, že vás automatika merania bude upozorňovať na nedostatok svetla, nastavte citlivosť ISO na automatiku. Môžete ale fotoaparát nastaviť aj iným spôsobom. Zvoľte režim predvoľby clony a nastavte clonu na hodnoty F4 - 6,7 (podľa svetelnosti objektívu), citlivosť nastavte ručne tak, aby vám automatika priradila odporučený expozičný čas.


Čajky prilietajú za jedlom. Čas na akčné fotografovanie.

Veľmi dôležité je nastavenie automatického zaostrovania. Viac ako v iných prípadoch budete musieť zveriť zaostrovanie automatike fotoaparátu. Pri snímaní pohybu je nutné prepnúť na kontinuálne zaostrovanie (AF-C, All Servo) a nastavte, aby automatika využívala všetky senzory, ktoré má k dispozícii.

Určite nastavte sériove snímanie. Vaše šance na zachytenie ostrého a zaujímavého záberu sa tým výrazne zväčšia. Pozor, niektoré funkcie môžu ovplyvniť rýchlosť snímania, je to najmä funkcia odstránenia šumu, preto ju radšej vypnite.

Ak budete fotografovať v protisvetle použite bodové merania alebo korekciu expozície do plusu. Väčšinou je nutné použiť korekciu aspoň +1 EV, najmä ak snímate proti “mliečnej” oblohe.

Pár tipov na koniec

Tip č. 1: Pozor pri krmení labutí, dokážu byť veľmi dotieravá. Preto ich nekŕmte blízko seba.

Tip č. 2: Chcete mať pekné zábery kačíc, ako mávajú krídlami? Viem, že chcete. Keď sa kačice vo vode čistia a tri krát sa rýchlo za sebou omyjú pod vodou, buďte pripravení. O chvíľu na to budú striasať vodu mávaním krídiel.

Tip č. 3: Pri fotografovaní letoviek, čím ste ďalej, tým ľahšie dokáže automatické zaostrovanie pracovať.

Tip č. 4: Aj keď najviac využijete teleobjektív, skúste fotografovať aj širokouhejším ohniskom. Pri kŕmení čajok dostanete do obrazu desiatky vtákov a aj osobu, ktorá ich kŕmi. Niekedy lietajú dostatočne blízko, aby ste ich zachytili aj kratším teleobjektívom s ohniskom okolo 100 mm.

Tip č. 5: Využite protisvetlo, dokáže pekne presvietiť perie. Fotografovať môžete aj siluety.

Tip č. 6: Využite vysoké rozlíšenie súčasných zrkadloviek na výrezy. V počítači dolaďte orezom kompozíciu, komponovanie živých zvierat nie je jednoduché a niekedy je potrebné pomôcť si dodatočným orezom.

Skúsenosti z takéhoto fotografovania využijete aj na jazerách, pri mori alebo v zoologických záhradách.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
hyperon
2011-03-21 09:34:05
uplne suprovy clanok
 
viazo
2011-03-21 09:50:44
k tomu prikrmovaniu pecivom. http://bratislava.sme.sk/c/785102/labute-neodletia-na-juh-ak-ich-ludia-krmia.html
 
DuFFi
2011-03-21 10:01:39
Normalne som dostal chut ist k dunaju fotit cajky Super clanok aj fotky.
 
VonXxX
2011-03-21 10:41:35
super clanok..
no mam problem, viem ze nemam este ruku zvyknutu ale nedokazal som mat ostru ani jednu fotku vtakov....
furt mi tam dava dlhsi expo cas kua""
skusal som aj v rezime S ale tam to mam zase silne tmave
dal som iso na 500 a stale mi to je tmave...
co mozem robit zle?
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-03-21 11:07:53
príspevok od: VonXxX
super clanok..
no mam problem, viem ze nemam este ruku zvyknutu ale nedokazal som mat ostru ani jednu fotku vtakov....
furt mi tam dava dlhsi expo cas kua""
skusal som aj v rezime S ale tam to mam zase silne tmave
dal som iso na 500 a stale mi to je tmave...
co mozem robit zle?
Musis mat expozicny trojuholnik (cas, clona, ISO) v poriadku. Nemozes dat len tak nejaky expozicny cas a nekontrolovat ostatne expozicne parametre. Zaciatocnici by si mali dat ISO na automatiku, pokial nestiha sledovat cas a clonu.
 
VonXxX
2011-03-21 11:15:26
príspevok od: Karol Srnec
Musis mat expozicny trojuholnik (cas, clona, ISO) v poriadku. Nemozes dat len tak nejaky expozicny cas a nekontrolovat ostatne expozicne parametre. Zaciatocnici by si mali dat ISO na automatiku, pokial nestiha sledovat cas a clonu.
chce to vela treningu. prave sa hrabem v nastaveniach a skusim to. velka vdaka
 
PeCh
2011-03-21 12:32:13
príspevok od: VonXxX
super clanok..
no mam problem, viem ze nemam este ruku zvyknutu ale nedokazal som mat ostru ani jednu fotku vtakov....
furt mi tam dava dlhsi expo cas kua""
skusal som aj v rezime S ale tam to mam zase silne tmave
dal som iso na 500 a stale mi to je tmave...
co mozem robit zle?
Tak skús zdvihnúť ISO napríklad na 1600 a ešte lepšie nechať ho na automatike.
 
kaokao
2011-03-21 12:39:36
Zbytocny clanokl
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-03-21 12:47:07
príspevok od: kaokao
Zbytocny clanokl
Prinosny koment od anonymneho uzivatela
 
VonXxX
2011-03-21 13:26:12
kakao, prejdi na granko, bude ti to slapat lepsie!!
do statusu si napis zbytocny komentator!

no skusal som teraz to iso na automatike a skusal som fotit cokolvek a fakt je to lepsie.
len niekde som cital ze iso by nemalo byt auto. alebo v inej suvislosti to bolo?
joj vela toh mi ide do tej hlavy hehe
 
FURBO
2011-03-21 13:56:57
uzitocny clanok, konkretne rady, ziadne omacky
 
jan.zitniak
2011-03-21 15:25:39
Pekný článok. Opäť som sa dozvedel zaujímavé a užitočné informácie. Teším sa na ďalšie autorové články.
 
bonifacko
2011-03-21 18:24:18
Vdaka za článok
 
mirage
2011-03-21 18:36:49
Dakujem za super clanok a motivaciu, ze to ide aj s "normalnymi" sklami
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-03-21 19:04:42
príspevok od: VonXxX
kakao, prejdi na granko, bude ti to slapat lepsie!!
do statusu si napis zbytocny komentator!

no skusal som teraz to iso na automatike a skusal som fotit cokolvek a fakt je to lepsie.
len niekde som cital ze iso by nemalo byt auto. alebo v inej suvislosti to bolo?
joj vela toh mi ide do tej hlavy hehe
V automatike mozes mat co chces, pokial si sledujes, ake udaje ti dava a ked je treba, tak to skorigujes alebo zvolis ine riesenie. Zle je ak to nechas na automatiku a nebudes to kontrolovat, napr. ti da ISO 3200, budes to mat zasumene a ty by si volil ine riesenie, napr. stativ, nizke ISO, dlhsi cas.
 
Shantii
2011-03-21 19:14:07
super článok, ďakujem pekne za zaujímavé infošky
 
lion
2011-03-21 19:33:51
Fajn článok
 
Nico 1
2011-03-21 21:12:35
Hm,perfektný článok,práve mi padol vhod.Moc ďakujem
 
viking81
2011-03-21 22:15:53
pekny clanok...so vsetkym co je napisane suhlasim dva ci tri tyzdne dozadu som bol tiez takto fotit prikladam par ukazkovych foto
 
Dude
2011-03-21 23:37:25
Fakt, toto prišlo ako na zavolanie díky za skvelý článok aj fotky
 
dekarbon
2011-04-15 07:27:12
príspevok od: Karol Srnec
Musis mat expozicny trojuholnik (cas, clona, ISO) v poriadku. Nemozes dat len tak nejaky expozicny cas a nekontrolovat ostatne expozicne parametre. Zaciatocnici by si mali dat ISO na automatiku, pokial nestiha sledovat cas a clonu.
takto pokial ide o ISO čím nižžsie osvetlenie footgrafovanej scény tým by malo byť ISO vyssie a zas naopak
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-04-15 08:55:36
príspevok od: dekarbon
takto pokial ide o ISO čím nižžsie osvetlenie footgrafovanej scény tým by malo byť ISO vyssie a zas naopak
Velky OMYL! Iso by malo byt vzdy, co najnizsie a jedine, ked nejde pouzit stativ, musi ist hore.
 
dekarbon
2011-05-02 11:12:23
príspevok od: Karol Srnec
Velky OMYL! Iso by malo byt vzdy, co najnizsie a jedine, ked nejde pouzit stativ, musi ist hore.
aha doobre tak somsa sekol teraz mi to je už jasné ďakujem za opravu
 
Plesnik
2011-05-02 13:11:18
Veľmi dobrý článok. Človek sa učí vždy až do smrti a ak si niekto myslí, že už všetko vie, je buď mŕtvy alebo hlupák.
 
Adula
2011-09-23 13:15:19
Naozaj velmi dobry clanok aj rady, vdaka za ne
 
lowenature
2012-01-04 10:12:21
Záleží asi hlavne na svetelných podmienkach a podla toho si zvolí foták expo. čas . Ja volím väčšinou prioritu clony kde aj pri dobrom svetle pod iso 400 popr. 200 nejdem.Mám to odsledované aj z exifu wildlife fotografov .Je lepšie to mať takto prednastavené ako sa zaoberať každou expozíciou zvlášť. Pravdaže toto sa týka len teleobjektívov kde treba rátať aj s IS a tripod alebo monopod.
 
koriblik
2012-01-04 10:46:02
Zaujimavy dokument o foteni vtakov bezal/bude bezat na Spektrume: http://www.spektrumtv.cz/TitleDetail.aspx?ScheduleId=566910.
 
becsi
2012-01-04 11:26:11
príspevok od: koriblik
Zaujimavy dokument o foteni vtakov bezal/bude bezat na Spektrume: http://www.spektrumtv.cz/TitleDetail.aspx?ScheduleId=566910.
Mam nahrane vsetky tri casti. Je to pan fotograf! Doposial cely svoj zivot venoval vytvaraniu pozorovatelni a foteniu vtactva a tie zabery su uzasne.
 
Eriček123
2012-01-04 12:15:09
Fajný článok

Moja fotka je fotená objektívom Canon 50mm F/1,8 mk II
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2012-01-04 12:34:03
príspevok od: Eriček123
Fajný článok

Moja fotka je fotená objektívom Canon 50mm F/1,8 mk II
Tohto vtaka poznam, druhove oznacenie je: Sparrow McDonald. Zivi sa prevazne hranolkami.
 
Eriček123
2012-01-04 13:24:33
príspevok od: Karol Srnec
Tohto vtaka poznam, druhove oznacenie je: Sparrow McDonald. Zivi sa prevazne hranolkami.
Presne Karol mal som tú česť v BA na námestí ich stretnúť no tenot je z Piešťan Sparrow Popcorn , kde na Sklennom (Kolnádnom) moste rád kradne popcron ďeťom
 
hugoba
2012-01-04 15:41:38
príspevok od: kaokao
Zbytocny clanokl
az ked napises lepsi clanok,tak potom davaj taketo zbytocne komentare!
 
marekking
2012-01-04 19:15:09
akym objektivom to bolo fotene?
 
brki
2012-01-04 19:54:41
príspevok od: kaokao
Zbytocny clanokl
pre majstrov sveta možno, pre nás ostatných, ktorí sa nehanbíme, že sa učíme celý život - nie
 
brki
2012-01-04 20:17:55
fajn článok...
 
rasto.tn
2012-01-04 20:48:59
Niektoré vtáctvo ostáva v mestách (pri riekach) aj v zime a dá sa to ako-tak nafotiť.
 
samophoto
2012-01-04 21:10:17
príspevok od: viking81
pekny clanok...so vsetkym co je napisane suhlasim dva ci tri tyzdne dozadu som bol tiez takto fotit prikladam par ukazkovych foto
dobré sú
 
janphoto
2012-01-04 21:16:38
príspevok od: koriblik
Zaujimavy dokument o foteni vtakov bezal/bude bezat na Spektrume: http://www.spektrumtv.cz/TitleDetail.aspx?ScheduleId=566910.
k príspevku kolegu koriblika prikladam praktické linky k tématu pre inšpiráciu / i keď je to v maďarčine film hovorí za seba /
http://www.youtube.com/watch?v=Uit8pntnPiA&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=HsXW9rSN5YE&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=W2tpicak2mM&feature=related

 
lacoslav
2012-01-06 11:29:44
príspevok od: janphoto
k príspevku kolegu koriblika prikladam praktické linky k tématu pre inšpiráciu / i keď je to v maďarčine film hovorí za seba /
http://www.youtube.com/watch?v=Uit8pntnPiA&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=HsXW9rSN5YE&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=W2tpicak2mM&feature=related

nedá sa , chellomedia si nárokuje autorské práva.
 
seifi
2012-01-06 18:08:00
fajn článok; som prekvapený, koľko sa dá o tom napísať o fotení vtákov v meste
 
Anena
2012-01-06 21:50:27
Super clanok, krasne fotky.
 
Marek Bučko
2012-01-09 17:32:47
Dobrý deň. Tento výborný článok ma inšpiroval ku pripojeniu mojich pár fotgrafií na voľnú recenziu. Som amatér, Canon EOS 1100D je môj prvý foťák (po kompakte Canon IXUS 115 HS), mám ho asi 2 mesiace. Fotky som robil s Tamronom SP 70-300 USD VC. Neboli zatiaľ nijako upravované.
 
Marek Bučko
2012-01-09 17:35:21
a ešte posledné 2...
 
mirec_bc
2012-01-13 11:47:06
Parádny článok akurát mi prišiel vhod lebo plánujem v blízkej budúcnosti kúpiť nejaký teleobjektív a potreboval by som poradiť niečo dobre za rozumnú cenu na nikon D7000.
 
marekmach
2012-06-24 16:55:12
super článok už viem čo mám fotiť.
 
Mgr. art.  Zdenko Dendis
2023-09-13 07:18:35
Možno by bolo dobré túto tému spracovať po 12 rokoch ešte raz a dať tu aktuálne fotografie. Ja som sa aj potešil, ale článok z roku 2011? Lacnú výbavu dnes predstavuje i profesionálna technika zrkadloviek, pretože do popredia sa dostávajú bezzrkadlovky. Na tento vývoj bolo dobré myslieť pri publikovaný tohto článku.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia