Hore

Hľadáčik

Z histórie

Primárnou funkciou hľadáčika je to, aby sme vedeli nakomponovať fotografovanú scénu. U prvých fotoaparátov hľadáčik ani neexistoval, záber sa komponoval na matnici, ktorá sa potom vymenila za dosku so svetlocitlivým materiálom. Takýto postup bol nepraktický, v čase, kedy expozícia trvala sekundy až minúty, to ale až tak nevadilo. Paradoxne ale bol tento spôsob veľmi presný. Ale aby ste niečo videli, museli ste sa schovať pod tmavú plentu.

Veľký štúdiový fotoaparát. Obraz sa premietal priamo na veľkú matnicu, po zaostrení a nakomponovaní sa vymenila matnica za svetlocitlivý materiál.

Keď sa fotoaparáty zmenšili a expozičné časy skrátili, hľadali sa nové spôsoby komponovania. Na fotoaparátoch sa objavili externé hranolové hľadáčiky a drôtené zameriavače. Oboje veľmi nepresné, čo sa týka vymedzenia formátu.

Konštruktéri napokon vynašli niekoľko spôsobov, ako urobiť hľadáčiky presnejšie, použiteľnejšie a aby fotografom pomáhali nielen s komponovaním, ale aj zaostrovaním a neskôr dokázali zobrazovať rôzne užitočné informácie. Tie už musíte poznať, aj keby ste na film nikdy nefotografovali.

Malý mechový fotoaparát. Obraz sa komponuje pomocou malého skleneného hranola nad objektívom, v ktorom takmer nič nevidíte. Pri akčnom fotení ste mohli vyklopiť jednoduchý drôtený rámik, ktorý veľmi hrubo vytyčoval, čo fotíte.

Dvojoká zrkadlovka - využíva systém prenášania obrazu cez objektív, zrkadlo a matnicu. Objektív ale nie je ten, cez ktorý sa fotí. Matnica je umiestená v šachte, do ktorej sa pozerá zhora obidvomi očami. Obraz je stranovo prevrátený, čo sťažuje komponovanie. K niektorým fotoaparátom ste mohli dokúpiť prevracací hranol, ktorý sa nasadil nad matnicu a do fotoaparátu ste sa pozerali, ako u jednookej zrkadlovky. Tento systém sa používal na stredoformátových fotoaparátoch, napríklad u nás známom Flexarete. Dodnes má svoje čaro, ale nie je tak praktický, aby z dvojokej zrkadlovky urobil univerzálny fotoaparát.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Harold
2020-07-29 11:23:11
Pěkné shrnutí a připomenutí vývoje...Díky.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované