Hore

Spúšť

Takmer každý fotoaparát ju má (áno, aj tu existujú výnimky). Je to najdôležitejší ovládací prvok, pri najjednoduchších fotoaparátoch dokonca jediný ovládací prvok. Ak ju nestlačíte, žiadnu fotografiu nespravíte. Ak ju stlačíte v správnej chvíli, môžete zachytiť výnimočný moment a vaša fotografia bude mať úspech.


Spúšť je na niektorých fotoaparátoch jediné,
no na všetkých to najdôležitejšie tlačidlo.

Pri úplne najprimitívnejších fotoaparátoch (foto-mobily a jednorazové filmové kompakty) je spúšť len bežné tlačidlo, ktorým vyhotovíte snímok, keď ho stlačíte. Bežné fotoaparáty majú spúšť dvojpolohovú. V prvej polohe pri jemnom zatlačení fotoaparát zvyčajne zaostrí, vypočíta expozičné hodnoty a je pripravený exponovať. Exponuje až vtedy, keď spúšť dotlačíte do druhej polohy - na doraz.

Ak je aktivované kontinuálne zaostrovanie, fotoaparát sleduje vybraný zaostrovací bod, alebo zastrený objekt (podľa nastavenia) až do stlačenia spúšte.

Pri pokročilejších fotoaparátoch je možné definovať, ktoré funkcie sa majú aktivovať pri jemnom zatlačení spúšte (meranie expozície - AEL, zaostrovanie - AFL).

AEL

V polohe 1 sa zmeria expozícia, po dotlačení spúšte sa zaostrí a exponuje snímok. Podrobnejšie funkciu AEL rozobral Karol v článku Šedá tabuľka, vyváženie bielej.

AFL

Pri jemnom stlačení spúšte sa aktivuje zaostrovanie a po dosiahnutí zaostrenia sa zaostrenie zamkne (AF_ - AF Lock). Po dotlačení sa ihneď exponuje bez oneskorenia. Toto je výhodné najmä pri kompaktných a mirrorless fotoaparátoch, kde je zaostrovanie pomalšie a predostrením na miesto, kde očakávam akciu výrazne zníži oneskorenie spúšte.

Základy zaostrovania statických scén popísal Julo v článku Zaostrovanie a Dominik to rozšíril o ostrenie na pohybujúce objekty v článku Zaostrené.

Externé spúšte

Externé spúšte nahrádzajú tlačidlo spúšte na fotoaparáte. Dôvodov, aby ste nechceli používať spúšť na vašom prístroji, môže byť niekoľko. Najčastejším je to, že pri fotografovaní zo statívu pri dlhších expozíciách nechcete rukou roztriasť statív a fotoaparát. Použitím externej spúšte vyhotovíte ostrejšiu fotografiu. Ďalším dôvodom môže byť fotografovanie „na diaľku". Vaša prítomnosť pri fotoaparáte by mohla byť nechcená, napríklad pri fotografovaní divej zveri, a tak použijete externú diaľkovú spúšť. Mnohé externé spúšte ponúkajú aj ďalšie funkcie, ktoré si pri jednotlivých typoch pripomenieme.


Konektor káblovej spúšte.

Káblová spúšť

K väčšine fotoaparátov ide pripojiť externá káblová spúšť, ktorá slúži rovnako, ako spúšť na fotoaparáte, ale pri práci na statíve má tú výhodu, že sa fotoaparátu nedotýkate a eliminuje sa tým riziko rozmazania záberu pohybom fotoaparátu. Ďalšou funkciu býva zámok spúšte pre BULB režim, kde môžete nechať spúšť zatlačenú ľubovoľne dlho až do uvoľnenia zámku. Konektor pre pripojenie káblovej spúšte má 3 kontakty. Nazvime si ich 1,2 a 3. Prepojenie kontaktov 1 a 2 aktivuje prvú polohu spúšte a spojenie všetkých 3 kontaktov predstavuje plné zatlačenie spúšte. Ak má fotoaparát klasický konektor (veľa fotoaparátov používa na káblovú spúšť štandardný 2.5mm jack), môžete si jednoduchú káblovú spúšť vyrobiť aj doma na kolene (problém môže byť zohnať dvojpolohovú spúšť - na to môžete použiť 2 tlačidlá).


Káblová časovacia spúšť.

Časovacia spúšť

Niektoré káblové spúšte ponúkajú pokročilé funkcie. Je možné nastaviť oneskorenie, počet záberov, časový interval medzi zábermi a ak je fotoaparát v BULB režime, dokonca aj čas expozície jedného záberu. Praktické použitie takejto spúšte:
Skupinové fotky

Nastavíte fotoaparát na statív s oneskorením 8 sekúnd, aby ste sa stihli premiestniť na scénu, nastavíte 3-8 fotografií v časovom intervale 1s. Keďže pri skupinových fotkách má vždy niekto zavreté oči, alebo je inak indisponovaný, otvoríte cez seba v editore všetky vrstvy a ak je niekto „nepoužiteľný" zmažete ho a použije sa iný záber z nižšej vrstvy.

Časozberné snímanie

Pri sledovaní pomalých procesov (pohyb oblakov, rast rastlín, vädnutie kvetu, výstavba budov), nastavíte fotoaparát s časovou spúšťou a z výsledných fotiek poskladáte pútavé video so zrýchleným pohybom.

Nočná fotografia

Fotoaparáty v manuálnom režime väčšinou dokážu nastaviť čas expozície maximálne 30 sekúnd. Na časovacej spúšti môžeme nastaviť ľubovoľný čas a exponovať dlhšie procesy (pohyb hviezd na nočnej oblohe).

Infračervená spúšť

Niektoré fotoaparáty sú vybavené senzorom pre infračervené diaľkové ovládanie (podobné tomu, ktoré sa používa pri TV). Infračervené diaľkové ovládanie je vhodné skôr pre použitie v interiéri (na dennom svetle je jeho dosah veľmi limitovaný). Niektoré infračervené spúšte nepodporujú BULB režim, ale môžu poskytnúť 2s oneskorenie spúšte (aby v zábere nebolo vidieť jej svetlo). Iné majú BULB riešený na dve stlačenia - pri prvom sa otvorí závierka a pri druhom sa zatvorí.

Infračervené diaľkové ovládania niektorých fotoaparátov poskytujú okrem diaľkovej spúšte aj pokročilejšie funkcie pri prehliadaní obrázkov, čo je praktické v prípade, že fotoaparát prepojíte priamo s TV. Môžete fotografie posúvať a zväčšovať pohodlne usadení v kresle prostredníctvom diaľkového ovládania.

Nevýhodou infračervenej diaľkovej spúšte je nutná priama viditeľnosť medzi ovládaním a senzorom na fotoaparáte (väčšinou sa nachádza na prednej strane fotoaparátu). Ak váš fotoaparát infračervenú diaľkovú spúšť nepodporuje,
je šanca ho o túto funkciu rozšíriť pomocou niektorých battery gripov od alternatívnych výrobcov.


Rádiová spúšť má prijímač a vysielač.
Oba sú napájané vlastným zdrojom energie - pre funkčnosť vyžadujú batérie. 

Rádiová spúšť

Rádiová spúšť má výhodu, že nevyžaduje priamu viditeľnosť a má väčší dosah (niektoré spúšte majú dosah až 100m). Má vysielač aj prijímač a oba potrebujú vlastnú batériu. Prijímač často obsahuje aj vlastnú dvojpolohovú spúšť, takže poslúži aj ako jednoduchá káblová spúšť. Podľa typu spúšte môže aj nemusí byť na vysielači, alebo prijímači integrovaná podpora pre BULB režim. Najlacnejšie spúšte majú dosah do 30m, tie lepšie okolo 100m a poskytujú spätnú väzbu, že prijímač zachytil signál z vysielača (aby ste nefotili a neriskovali zbytočne fotoaparát ako ja, pozri Parkúr zo žabej perspektívy


Timer grip môžete časovať ako časovač externej spúšte a tiež vám nahradí či rozšíri funkcie spúšte fotoaparátu.

Timer grip

Má rovnaké funkcie ako časovacia spúšť, ale je integrovaný v battery gripe. Displej časovacej spúšte funguje počas bežného používania aj ako hodinky. Niektoré fotoaparáty majú funkcie timer gripu zabudované v tele (Nikon).

Spúšť aktivovaná pohybom, zvukom

Ak chcete, môžete spúšť aktivovať pohybom, zvukom, svetlom. Existujú špeciálne spúšte s externými senzormi (IR, laser, pohybové senzory, zvukové, tlakové...), ktoré dokážu aktivovať fotoaparát, prípadne aj externé záblesky, v naprogramovaných časových oneskoreniach. Takéto spúšte zvyčajne stoja stovky eur, ale priemerne zručný rádioamatér si ich dokáže vyrobiť sám. Pomocou takejto spúšte môžete fotografovať unikátne zábery letiacich nábojov, zvierat v ich prirodzenom prostredí, rozlietavajúcich sa črepín a podobne. To už je ale na špeciálny článok pre úzku skupinu  potenciálnych záujemcov.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
majster333
2010-05-13 14:21:50
Iba mierne popravím časť: ´Infračervená spúšť nepodporuje BULB režim´ - podporuje prečo by nepodporavala? Jedine to nie je tak pohodlné ako keď máte káblovú spúš s aretáciou. (Pentax K10D -určite bežne to používam)
 
julo kotus
2010-05-13 15:14:32
Áno, niektoré IR spúšte podporujú aj režim snímania BULB, niektoré nie. Ďakujeme za upozornenie.
 
MartinH
2010-05-13 22:31:46
jj, mne to tiez fici na d90 s infra.. a to nemam ani orig. nikon, ale vyzera tak isto.. :)
inak ta posledna foto je prevedena do hdr? ci sa mi to len zda? lebo je dost zasumena..
 
lacoslav
2010-05-14 19:52:40
Infračervená spúšť:... iné majú BULB riešený na dve stlačenia-...Je to ešte BULB, alebo T-timer? Na starších analógoch bol ´T-timer´ skoro na všetkých. Dnes to nejako nevidno, alebo sa mýlim?
 
miroslav.valasek
2010-08-19 11:43:32
ahojte,
kupil som si panasonic fz38 no nema moznost pripojenia dialkovej spuste(teda nie ze by som to dako extra potreboval ale v buducnosti mozno...), chcel by som sa spytat ci neexistuje nejaka ina moznost ako autospust ako fotit bez toho aby som stlacil spust na fotaku...diky
 
zlate.slnko
2013-03-02 15:46:21
celkom by ma zaujímalo, ako sa dá pokaziť obyčajná nedigitálna drôtená spúšť nemeckej výroby .... lebo mne sa to stalo . Miesto cca 1 cm drôtu sa po stlačení vysunie len chabých pár mm (asi 2) a to na ovládanie nestačí. Dá sa to nejako opraviť?

Vopred ďakujem za rady.
 
Bobo2sk
2013-03-03 11:53:26
Bulb na nikonoch pri pouziti IR spuste nieje vlastne B ale T. Prvy krat treba bliknut pre zaciatok a druhy krat pre koniec. Nevyhodou je ale nemoznost dlhsich casov ako 30min. Na kablovej spusti to ale ze vraj ide
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia