Hore

Canon EOS-1D mark IV

Športoví, wildlife a reportážni fotografi sú väčšinou veľmi nároční, čo sa týka techniky. Potrebujú odolný a rýchly aparát s dobrou ovládateľnosťou, ktorý poskytuje obrazový výstup na vysokej kvalitatívnej úrovni. Nemajú totiž radi kompromisy. Často pracujú v náročných podmienkach a potrebujú, aby ich technika čo najmenej obmedzovala. Spoločnosť Canon si v rámci tejto cieľovej skupiny už dávno vydobyla veľmi dobrú pozíciu a dlhodobo patrí medzi (dve) najobľúbenejšie značky profesionálov. Držať sa v tejto elitnej skupine znamená neľahký boj s konkurenciou, intenzívny vývoj a viac-menej pravidelné uvádzanie nových, ešte lepších modelov.

 

V našom redakčnom teste sme sa zamerali na profesionálnu digitálnu zrkadlovku EOS-1D mark IV, ktorá  je novou vlajkovou loďou Canonu v týchto vodách. Keďže ide o špičkový prístroj a mali sme tú možnosť, výnimočne sme si ho zobrali na mušku hneď dvaja - jeden z pohľadu skúseností s ostatnými aparátmi značky Canon (Michal Lindner), a druhý z pohľadu športového fotografa a praktického použitia v náročnom nasadení, ktorý štandardne fotí Nikonmi (Dominik Bugár).

 

Porovnanie veľkosti Canon 550D, 5D mark II, 1D mark IV

 

 

Canon EOS-1D mark IV očami Miša

 

Telo

Veľmi pohodlný úchop vo vertikálnej aj horizontálnej polohe (oveľa pohodlnejšie ako menšie telo s prídavným battery gripom). Ovládacie prvky sú v porovnaní s nižšími modelmi o niečo kvalitnejšie. Dlho som bol presvedčený, že telo s integrovaným gripom je skôr na obtiaž. Keď som si kúpil grip na 5D, trochu to zlepšilo držanie, ale fotografovanie vo vertikálnej polohe bolo nepohodlné, fotoaparát ,,nesedel" dobre v ruke. Keď som prvýkrát chytil do ruky 1D, veľmi rýchlo som zistil, že moje predsudky voči integrovanému batériovému gripu boli neopodstatnené a bol som veľmi príjemne prekvapený. Vertikálny aj horizontálny grip majú pohodlný úchop a pri jeho používaní som mal konečne na väčšine fotografií rovný horizont aj pri fotografovaní z ruky. Testoval som 1D súčasne s 550D a rozdiel niekoľkých tried je cítiť aj na dotyk a aj napriek trojnásobnej váhe sa 1D drží pohodlnejšie.

 

Rýchlosť

Nekompromisná. Rýchla uzávierka umožňuje fotografovať s bleskom s časmi X-sync 1/300s. Sériové snímanie rýchlosťou 10 obrázkov za sekundu funguje aj pri 14-bitovom snímaní a aktivovanom automatickom zaostrovaní. Výpadok obrazu v hľadáčiku je veľmi krátky a pri rýchlosti 10 fps som takmer pri každom, aj krátkom stlačení spúšte spravil 2-3 obrázky. Ak niečo nestihnete odfotiť, chyba pravdepodobne nebude vo fotoaparáte.

 

Ergonómia

Nastaviť je možné takmer všetko a zo začiatku si široká ponuka funkcií vyžiada dosť času pre správne prispôsobenie fotoaparátu. Pre zrýchlenie prístupu k často používaným funkciám pomáha okrem praktického „my menu" aj možnosť namapovať si vybrané funkcie na tlačidlo set, alebo func. Veľmi som si obľúbil najmä možnosť zvoliť rôzne AF body pre vertikálnu a horizontálnu polohu fotoaparátu (pre rôzne horizontálne polohy môžu byť nastavené iné body). 

 

Objektív Canon EF 100-400/4.5-5.6L IS USM

1/250 s, F 5.66, ISO 800

Fotografované cez pletivo.

Objektív Canon EF 200/1.8L USM

1/1250 s, F 5.66, ISO 400

Záber cez špinavé sklo v ZOO.

Objektív Canon EF 200/1.8L USM

1/100 s, F 1.76, ISO 400

Fotografované taktiež cez sklo.

Objektív Canon EF 200/1.8L USM

1/500 s, F1.76, ISO 200

 

Aj napriek foteniu cez rôzne prírodné prekážky a relatívne slabému rannému svetlu

som bol so zaostrením spokojný. Objektív Canon EF 100-400/4.5-5.6L IS USM + TC Kenko Pro300 1.4x

1/1250 s, F 9.11, ISO 1600

 

Senzor APS-H

 

Rad 1D od Canonu má nezvyčajnú veľkosť senzora, ktorú nepoužíva žiadny iný výrobca. Jeho rozmery sú 27,9 x 18,6 mm, čo predstavuje crop 1,3 a označuje sa aj ako APS-H. Pri rozlíšení 16,1 MPx je hustota obrazových bodov 3,1 MPx/cm² (ako pri modeloch Canon 1000D, 400D, alebo 40D). Vďaka použitiu modernejších technológií je ale úroveň digitálneho šumu oveľa nižšia a aj charakter šumu je na pohľad menej rušivý (je viac náhodný bez „šumových čiar" - bandingu). Predstaviteľ Canonu minulý rok pripustil (http://news.cnet.com/8301-13580_3-9865553-39.html), že cena je momentálne jediný dôvod, prečo má význam formát APS-H. Žiaľ, je to len výrobná cena, koncový používateľ zaplatí cenu ako za profesionálny full frame fotoaparát.

 

Výhody APS-H

 

Rýchlosť

Menšie zrkadlo je možné sklopiť rýchlejšie, čo skráti čas, kedy cez hľadáčik nič nevidíme, poskytne AF systému viac času na sledovanie objektu. Vďaka rýchlejšej práci zrkadla môže 1D snímať rýchlosťou 10 obr./sec. aj pri aktivovanom AF.

 

Väčší dosah teleobjektívov

Teleobjektívy majú vďaka orezu väčší dosah. Pre rozlíšenie detailov v diaľke je pri rovnakom ohnisku dôležitá hustota bodov a nie crop faktor (za predpokladu, že objektív má dostatočné rozlíšenie).

 

Orez optických chýb objektívov

Väčšina optických chýb objektívov sa najviac prejavuje v rohoch fotografií. Jedná sa najmä o ostrosť, vinetáciu a chromatické chyby. Tieto najproblematickejšie miesta sú pri formáte APS-H mimo senzora, a preto je ich vplyv menší, často úplne eliminovaný. Overil som si to na Canon EF 15mm fisheye a Canon 17-40/4L USM, ktoré na fullframe snímači podávajú v rohoch slabší výkon a pre zlepšenie kresby je potrebné ich cloniť až na hranicu difrakcie. Na APS-H bol obraz výborný až do rohov aj pri odclonenom objektíve.

 

 

Nevýhody crop 1.3

 

Absencia ultra-wide objektívov

Canon nevyrába žiadne ultraširokouhlé objektívy pre crop 1,3. Najširší 14 mm objektív bude ekvivalent 18,2 mm a objektív Canon 16-35 mm bude ekvivalent 20,8-45,5 mm. Ak vám to nestačí, môžete siahnuť po Sigme 12-24 mm (ekvivalent 15,6-31,2). Pokiaľ hľadáte rybie oko, Canon 15mm je síce pre moje použitie dostatočne širokouhlý, ak to nestačí, pomôcť môže Tokina 10-17 mm fisheye, alebo niektorý z objektívov typu rybie oko, určených pre APS-C, ktoré ale budú vyžadovať následný orez.

 

Šum

Nejde o to, že by 1D mal vysoký šum. Šumí menej, alebo podobne, ako najlepšie full frame senzory staršej generácie. Momentálne jediný fotoaparát, ktorý má menší šum, je Nikon D3s, ale má väčší senzor a nižšie rozlíšenie. Ak by mal 1D full frame senzor pri rovnakej technológii, šum by bol nižší, ale možno by utrpela rýchlosť.

 

Objektív Canon EF 135/2L USM; 1/50 s, F 2.0, ISO 6400

Objektív Canon EF 35mm/1.4L USM

1/640 s, F 1.76, ISO 1600

 

Objektív Canon EF 70-200/4L IS USM; 1/1000 s, F 8.0, ISO 400

šum pri ISO 1600
(po kliknutí sa zobrazí výrez 1:1),
objektív Canon EF 200/1.8L USM

 

Autofokus

 

45 zaostrovacích bodov pekne rozmiestnených po veľkej ploche umožňuje komponovať takmer bez obmedzení. Rýchlosť a presnosť zaostrovania je veľmi dobrá. Nemal som problém ani so svetelnými objektívmi s malou hĺbkou ostrosti (pri EOS 5D mark II je to dosť problém).

 

Zaostrovanie som testoval v rôznych podmienkach, pri fotení za dobrého svetla, umelého osvetlenia, fotení cez sklo, cez ploty, prírodné prekážky, s telekonvertorom a rôznymi objektívmi. Pri väčšine objektívov som dosiahol optimálne výsledky až po nastavení microfocus adjustment (cez Live View sa to dá pri objektívoch s USM zaostrovaním urobiť aj v teréne za 1-2 minúty aj bez pomocného zaostrovacieho terča).

 

Treba spomenúť, že citlivá oblasť zaostrovacích bodov je v skutočnosti o dosť väčšia, ako je naznačené v hľadáčiku a niekedy sa chytia objektov v pozadí, ak majú lepší kontrast. Tento problém rieši funkcia Spot AF, ale žiaľ nie je možné ju použiť pri bežných objektívoch (dá sa namapovať len na tlačidlo Stop AF, ktoré nájdeme len na veľmi drahých super telefoto objektívoch). Na Canon 7D je možné Spot AF aktivovať aj pri bežnom objektíve, tak snáď Canon príde s aktualizáciou firmware pre 1D, ktorá to vyrieši.

 

Pri veľmi nízkej hladine osvetlenia (F2, ISO 3200, 1/30s) sa autofokus často nevie chytiť. Pomôže manuálne približne zaostriť a potom sa už automatika chytá. V horších svetelných podmienkach sa dajú dosiahnuť lepšie výsledky použitím ONE SHOT režimu zaostrovania, ak to nestačí, použiť citlivejší stredový bod a ak fotografujete vo veľmi zlých svetelných podmienkach, tak použiť externý blesk, alebo Canon ST-E2 s pomocným AF svetlom (tiež sa aktivuje len v AF režime ONE SHOT).

 

Objektív Canon EF 135/2L USM

1/500 s, F 2.48, ISO 1600

Objektív Canon EF 135/2L USM

1/500 s, F 2.48, ISO 1600

Objektív Canon EF 135/2L USM

1/500 s, F 2.48, ISO 1600

Objektív Canon EF 135/2L USM

1/1600 s, F 2.48, ISO 1600*

Objektív Canon EF 135/2L USM

1/1600 s, F 2.48, ISO 1600*

 

* podexponované pri ISO 1600 v rámci postprocesu pridaná expozícia +1,5 EV ("push" efekt)

 

Canon EOS-1D mark IV očami Dominika

 

Továrenské spracovanie fotoaparátu je bezchybné. Robustné, utesnené odolné telo je vyváženým spoločníkom profesionálnych objektívov. S integrovaným batériovým gripom, rozmerným hranolom a svojou hmotnosťou patrí naozaj do kategórie „veľkých" fotoaparátov. To, že je pomerne veľký a ťažký, sa v tejto triede nepovažuje za nevýhodu, skôr naopak. Úchop je príjemný a držanie isté. Tento fotoaparát mi z tohto pohľadu veľmi rýchlo prirástol ku srdcu. Je však možné, že by „nesadol" ideálne do ruky jedincom s menšími dlaňami, prípadne tým, ktorí sú až priveľmi zvyknutí na malé a ľahké aparáty.

 

Ovládanie je spoľahlivé, dôležité funkcie sú už tradične priamo spriahnuté s tlačidlami na tele. Výborný je tzv. nekonečný otočný ovládač na zadnej strane, najmä pre rýchle posuny v zozname fotografií jedným prstom. Funkčnosť ovládacích tlačidiel je bezproblémová, ale pre príjemnejší pocit a istejšie stláčanie by mohli byť aj trochu väčšie. Hlavný vypínač je pákový a nachádza sa na zadnej strane tela. Jeho umiestnenie znemožňuje uchopiť fotoaparát jednou rukou a zároveň ho aj rýchlo zapnúť - potrebujete na to aj druhú ruku. Otváranie dvierok pamäťových slotov je chránené poistkou, ktorá sa musí vyklopiť a otočiť.

 

K spôsobu ovládania by som mal len dve zásadnejšie pripomienky. Prvá sa týka nemožnosti zväčšiť okamžitý náhľad fotografie ihneď po expozícii. Je to možné až po opätovnom aktivovaní prezerania. V podstate jediná funkcia, ktorá je dostupná okamžite po automatickom zobrazení náhľadu, je zmazanie fotografie (aspoň, že tak). Na jeho realizáciu však potrebujete dve ruky a tri úkony - ľavou rukou stlačíte tlačidlo mazania, pravou otočíte koliesko na výber kladnej odpovede na bezpečnostnú otázku a následne potvrdíte váš úmysel tlačidlom SET. Preto moja druhá pripomienka sa týka tohto mierneho zdržovania pri odstraňovaní nepotrebných záberov. Dá sa samozrejme na obe spomínané vlastnosti zvyknúť, ale v prípade fotoaparátu, určeného na rýchlu reportážnu prácu, je to trochu mrzuté.

 

Ako sa dalo predpokladať, fotoaparát má košaté menu s najrozmanitejšími nastaveniami a voľbami, a trochu vám potrvá, kým si ho plne prispôsobíte svojim predstavám. Treba pritom uznať, že také množstvo nastaviteľných vlastností robí tento model naozaj prispôsobivým spoločníkom.

 

Telo ukrýva obrazový snímač trochu neštandardnej veľkosti APS-H, ktorý sa svojimi rozmermi radí medzi full frame a APS-C. Je to zaujímavý kompromis z pohľadu rozlíšenia, šumu a crop-faktoru. Keby bolo 16,1 MPx nahustených na APS-C snímači, hranica prakticky použiteľnej maximálnej citlivosti by bola určite posunutá nižšie. Vďaka väčšej ploche APS-H a z toho vyplývajúcej nižšej hustoty svetlocitlivých buniek je zvládanie šumu citeľne lepšie, než v prípade APS-C fotoaparátov. Predlžovací faktor 1,3 je príjemným dôsledkom veľkosti snímača, čo prichádza vhod napríklad pri športovej fotografii, kde sa stávajú ohniskové vzdialenosti takmer o tretinu väčšími (oproti Full Frame).

 

Najväčším plusom tohto fotoaparátu je jeho rýchlosť. 10 fps pri snímaní s rozlíšením 16 MPx do formátu RAW je bezpochyby excelentný výkon. Samozrejme, nie je to všeliek, ale sú situácie, kedy rýchlosť pohybu objektu spojená s jeho nepredvídateľnosťou vytvára také podmienky, že táto vymoženosť môže značne zvýšiť šance na úspešné zachytenie toho najatraktívnejšieho, jedinečného momentu.

 

1/1000 s, F 2.8, ISO 100 1/2500 s, F 3.2, ISO 100
1/2000 s, F 2.8, ISO 100 1/1000 s, F 2.8, ISO 100

1/1250 s, F 3.5, ISO 100
1/100 s, F 14, ISO 100

 

Keďže som chcel dať fotoaparátu riadne „zabrať" (v dobrom), zobral som ho na karting (majstrovské motokárové preteky), kde som mohol byť pomerne blízko objektov pohybujúcich sa vysokými rýchlosťami a tiež na basketbal, kde sú typické podmienky halového športu (pohyb a nedostatok svetla). Musím priznať, že som sa na to vyslovene tešil, lebo som mal z tohto stroja veľmi dobrý prvotný dojem.

 

1/640 s, F 2.8, ISO 100 1/800 s, F 2.8, ISO 100 1/400 s, F 2.8, ISO 100
 

V praxi boli pohotovosť a rýchlosť fotoaparátu veľmi dobrými sluhami. Naozaj mi neuniklo nič, čo som chcel vyfotografovať. Expozícia bola takmer v každej situácii presná a spoľahlivá. Jedným z kritických bodov pri športovej fotografii je rýchlosť, presnosť a spoľahlivosť autofokusu. Podiel odpadu v podobe neostrých fotiek je silne závislý na jeho kvalitách. Používal som objektív Canon EF 70-200/2,8 L USM. Čo sa presnosti týka, nebadal som známky back/front focusu, takže som nemusel vo fotoaparáte použiť žiadnu korekciu. Pole zaostrovacích bodov je dostatočne rozmerné, takže nie je problém ani v prípade odvážnejších kompozičných riešení (s hlavným objektom blízko kraja záberu).

Najskôr som skúšal fotografovanie statických scén. Rýchlosť ostrenia sa mi javila dobrá. Keďže preferujem nezávislosť závierky od stavu zaostrenia, toto nastavenie som používal aj v prípade tohto fotoaparátu. Nedostatočná ostrosť sa vyskytla len sporadicky, keď som bol príliš rýchly, t.j. náhle som zaostril a skoro súčasne aj exponoval (teda aparát mal príliš krátky čas na zaostrenie, najmä ak bol objektív pri predchádzajúcom zábere zaostrený „na opačný koniec").

 

Potom už prišlo na rad akčné fotenie, čiže kontinuálne zaostrovanie (AI Servo). Používal som dva spôsoby: s pevným zaostrovacím bodom a s dynamickým (kedy poloha aktívneho zaostrovacieho bodu automaticky „nasleduje" objekt, na ktorý sa na začiatku namieri). Trochu ma prekvapila veľmi vysoká rýchlosť „preskakovania" zaostrovacích bodov v druhom spomínanom prípade. Dalo by sa povedať, že boli tak „neposedné", že aj keď sa nič nehýbalo, aj tak sem-tam „uskakovali" do bokov a späť. Aj táto vlastnosť naznačovala, že tento fotoaparát je predurčený na rýchlosť a na akciu.

 

Asi po hodine fotografovania som si sadol a začal skúmať výsledky (zatiaľ na monitore fotoaparátu). Už tam bolo cítiť (a neskôr na počítači sa to potvrdilo), že pri správnom zaostrení je obrazové podanie vynikajúce. Ostrosť, detaily, kontrast a farby dávali v súhrne vysoko kvalitné výstupy, aké sa od aparátu tohto kalibru dajú očakávať. Na druhej strane sa nedalo prehliadnuť, že podiel nedostatočne ostrých záberov bol o niečo vyšší, než na aký som bol zvyknutý. Pri približovaní sa motokár k fotoaparátu strednou rýchlosťou (v zákrute) sa stávalo, že zo záberov fotografovaných sekvenčne bol iba jeden dokonale ostrý. Na niektorých sekvenciách jasne vidieť, že rovina ostrosti mierne „zaostáva" za pretekárom. Je veľmi ťažko jednoznačne povedať, či je to spôsobené rýchlosťou zmien v optickej sústave, alebo v rýchlosti „rozhodovania" fotoaparátu, kedy už začať preostrovať. Skúšal som rôzne nastavenia, ale výrazné zmeny som tým nedosiahol.

 

Ukážka prípadu, kedy ostrenie nestíha.

Prvý záber v sekvencii je ostrý.

1/2500 s, F 2.8, ISO 100

Druhý záber v sekvencii v režime AI Servo -

rovina ostrosti už zaostáva (na asfalte je vidieť,

kde sa nachádza)

1/2500 s, F 2.8, ISO 100

 

Je samozrejmé, že ak sa auto rúti obrovskou rýchlosťou a jeho vzdialenosť od fotoaparátu sa extrémne rýchlo mení, môže to byť problém pre akýkoľvek prístroj. Nie je možné urobiť jednoznačný, nespochybniteľný a stopercentne objektívny záver, ale očakával som v týchto konkrétnych situáciách trochu menší počet neostrých záberov. Pre úplnosť treba podotknúť, že ostrosť je všeobecne výslednicou súhry mnohých faktorov - okrem zaostrovacieho mechanizmu samotného fotoaparátu je to otázka objektívu, osvetlenia, kontrastu a tiež spôsobu ostrenia, ktorý fotograf používa.

 

1/500 s, F 3.2, ISO 2500 1/500 s, F 3.2, ISO 2500 1/640 s, F 2.8, ISO 2000
1/500 s, F 3.2, ISO 2500 1/500 s, F 3.2, ISO 2500 1/500 s, F 3.2, ISO 2500

1/500 s, F 3.2, ISO 2500 1/500 s, F 3.2, ISO 2500
1/500 s, F 3.2, ISO 2500

 

Pri fotografovaní basketbalu sa ukázala reálna schopnosť fotoaparátu pracovať v situáciách s nedostatkom svetla. Keďže sa jedná o dynamický šport a svetelnosť objektívu je daná (v prípade telezoomu je jej maximálna hodnota 2,8), tu nepomôže nič iné, ako zvyšovanie citlivosti ISO. Hodnota 1600 sa tu dá považovať za minimum, ale častejšie sa pohybujeme na úrovni 2000-2500 ISO, niekedy aj 3200. Fotoaparát sa s týmito podmienkami popasoval veľmi dobre. Obrazová kvalita je pri týchto hodnotách citlivosti vynikajúca. Nedosahuje síce brilantnosť full frame aparátov, ale vzhľadom na vysoké rozlíšenie a operačnú rýchlosť sú výsledky veľmi presvedčivé.

 

Crop faktor vyplývajúci z veľkosti snímača s hodnotou 1,3 tu prišiel tiež vhod. Pri športovej fotografii sa niektoré vrcholové momenty odohrávajú veľmi rýchlo a nepredvídateľne, preto sa dodatočný výrez používa na optimalizáciu kompozície pomerne často.

 

Vysoké rozlíšenie tohto fotoaparátu poskytuje možnosť zachytiť dostatok detailov, ale v prípade potreby dáva priestor aj na výrezy s dostatočným „zbytkovým" rozlíšením. Toto všetko sú samé pozitívne vlastnosti pre športovú, akčnú a reportážnu fotografiu. Z tohto pohľadu je tento fotoaparát skutočne vynikajúcim nástrojom. Pravdou je, že autofokus má občas problémy so scénami s nedostatkom svetla (to je všeobecný jav), ale keď sa „mieri na" kontrastnejší fragment, dá sa to ľahko prekonať.

 

Žiarovkové osvetlenie; WB - auto

Žiarovkové osvetlenie; WB - žiarovka

Žiarivkové osvetlenie; WB - auto Žiarivkové osvetlenie; WB - žiarivka

 

Záver z testovania fotoaparátu by som zhrnul nasledovne: aj keď zaostrovací mechanizmus funguje inak než na Nikonoch tejto triedy a mal som o niečo vyšší podiel neostrých záberov v náročných podmienkach, fotoaparát je svojou rýchlosťou, robustnosťou, rozlíšením a zvládaním vysokých citlivostí výborným strojom pre akčnú fotografiu. Tu už záleží hlavne na schopnostiach fotografa, čo z neho vie vyťažiť.

 

Základné technické údaje

 

Obrazový snímač a procesor

16,1 MPx CMOS APS-H s rozmermi 27,9 x 18,6 mm;
Dual DIGIC 4 Image Processors

Konštrukcia

Magnéziová zliatina, utesnená proti vniknutiu prachu a vody;

životnosť závierky 300000 cyklov

Autofokus

45 zaostrovacích bodov; 39 krížových pri manuálnom výbere zaostrovacieho bodu (19 pri automatickom výbere)

Zaostrovanie

jednorazové
prediktívne kontinuálne (AI Servo)

manuálne

Meranie expozície

63-zónový TTL systém s režimami:

celoplošné

so zdôrazneným stredom (cca. 13,5% plochy)

bodové (cca. 3,8% plochy)

Citlivosť ISO

100 - 12800; v rozšírenom móde 50 - 102400

Rýchlosť závierky

1/8000 - 30 sec.; X-sync 1/300 sec.

Sériové snímanie

10 obr./sec. (max. 121 JPG, resp. 28 RAW v jednej sérii s UDMA CF-kartou)

Monitor

3-palcový, farebný ClearView II LCD s 920000 bodmi,

Live View

Hľadáčik

približne 100% pokrytie; zväčšenie cca 0,76 (pri 50mm)

Zvukové poznámky

max. do 30 sec.

Video

HD 1080 (30 fps)

Podpora pamäťových kariet

Compact Flash I/II; SD/SDHC

Konektivita

USB, PictBridge, NTSC/PAL

Rozmery (š/v/h)

156 x 156,6 x 79,9 mm

Hmotnosť

cca. 1180 g

 

 

Canon EOS-1D mark IV si môžete zakúpiť v ephotoshope

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
valec86
2010-05-17 13:50:04
mozno raz :)
 
FilipMino
2010-05-17 14:03:23
páradna mašinka....len došetriť na ňu.....
 
pe3k
2010-05-17 14:05:22
mna by skor zaujimalo porovnanie s D3s -kom aj ked nie su si celkom porovnatelne ale dajme tomu, ze rychlost by sa porovnat dala... na druhej strane asi rozdiel tam nie je postrehnutelny... sam som porovnaval D3 a 1D mark III a v realnom zivote rozdiel nebol :P aky je na to vas nazor?
 
maRmaRko
2010-05-17 14:12:23
pekná recenzia .. slušný fotoaparát..
 
Cako
ocenenie redakciou 2010-05-17 14:26:34
Fotky su velmi pekne, take ostre, plne detailov...
Akurat sa mi vidi ze fakt trosku viac sumi. Hlavne to ISO 1600 je uz dost vidno. Cakal som ze to bude o nieco menej...
 
Emkoo
2010-05-17 14:28:12
Pekný článok len by som ešte rád videl aké iso to produkuje na čísle 102400 a tiež aj na 6400.
 
julo kotus
2010-05-17 14:29:06
príspevok od: pe3k
mna by skor zaujimalo porovnanie s D3s -kom aj ked nie su si celkom porovnatelne ale dajme tomu, ze rychlost by sa porovnat dala... na druhej strane asi rozdiel tam nie je postrehnutelny... sam som porovnaval D3 a 1D mark III a v realnom zivote rozdiel nebol :P aky je na to vas nazor?
Nikon D3/D3s je full frame a šumí menej pri vysokých citlivostiach ISO. AF u Nikonov D3/D3s je podľa mňa osobne o málo spoľahlivejší ako u Canonov 1D IV. Podobnú skúsenosť majú kamaráti reportéri z viacerých médií.
 
Dominik Bugár
redakcia ephoto.sk 2010-05-17 14:31:18
príspevok od: pe3k
mna by skor zaujimalo porovnanie s D3s -kom aj ked nie su si celkom porovnatelne ale dajme tomu, ze rychlost by sa porovnat dala... na druhej strane asi rozdiel tam nie je postrehnutelny... sam som porovnaval D3 a 1D mark III a v realnom zivote rozdiel nebol :P aky je na to vas nazor?
Nechcem sa veľmi opakovať, keďže sa o tom píše v článku, takže iba heslovite.
Hlavné rozdiely oproti D3s sú:
- full frame vs. APS-H, čiže šum a crop faktor
- zaostrovanie
- trochu iný štýl ovládania
 
bear
2010-05-17 14:33:03
Niektore tie basketbalove fotky som omylom podexponoval (tie co su 1/1600s) a musel som ich prisvetlovat (1.5EV v PP), takze realne ISO bolo okolo 5000. Moje fotky su export z RAW bez zapnutej redukcie sumu.
 
Dominik Bugár
redakcia ephoto.sk 2010-05-17 14:33:22
príspevok od: Emkoo
Pekný článok len by som ešte rád videl aké iso to produkuje na čísle 102400 a tiež aj na 6400.
Tak na 102400 som si netrúfol...

6400 je ten portrét tej dievčiny v článku.
 
Cako
ocenenie redakciou 2010-05-17 14:38:31
príspevok od: bear
Niektore tie basketbalove fotky som omylom podexponoval (tie co su 1/1600s) a musel som ich prisvetlovat (1.5EV v PP), takze realne ISO bolo okolo 5000. Moje fotky su export z RAW bez zapnutej redukcie sumu.
Presne tie som myslel :) ze su nejake moc zasumene... dakujem za objasnenie :)
 
bear
2010-05-17 14:40:07
príspevok od: Emkoo
Pekný článok len by som ešte rád videl aké iso to produkuje na čísle 102400 a tiež aj na 6400.
Pri halovych sportoch, ani pri nocnych teratiach v ZOO som viac ako ISO 12800 nepotreboval. Nepredpokladam, ze by niekto isiel s takymto fotoaparatom fotit halovy sport a nasadil by na to objektiv so svetelnostou 5.6.
Podla mna je ISO 12800 este na tlac do A4 pouzitelne.
 
pe3k
2010-05-17 14:53:39
príspevok od: julo kotus
Nikon D3/D3s je full frame a šumí menej pri vysokých citlivostiach ISO. AF u Nikonov D3/D3s je podľa mňa osobne o málo spoľahlivejší ako u Canonov 1D IV. Podobnú skúsenosť majú kamaráti reportéri z viacerých médií.
o tom sume to viem... zavidim nikonakom... preto som sa pytal len na ostrenie...
tak vdaka za odpoved ;)
 
jake
2010-05-17 18:05:59
dobry stroj, ale mam nazor aktiez ze D3s je spolahlivejsia a sumi menej. Mal som moznost skusit, je to parada. Buduci tyzden idem na prezentaciu canonu poskusat osobne tuto nadheru tak tu dopisem svoje dojmy. Uz sa na to tesim, som zvedavy.
 
bear
2010-05-17 18:21:23
Oproti 1D mark III sa mi zdalo ostrenie o kusok lepsie. Ale to je len subjektivne porovnanie z rychlika (s mark 3 som fotil 2 dni a s mark 4 asi 5 dni).
 
zelovoc
2010-05-17 20:20:50
neviem, ale uz aj ta srnka je brutalne zasumena. nepaci sa mi ten sum. ale mne to moze byt jedno :)
 
Strhak
2010-05-17 20:42:45
príspevok od: jake
dobry stroj, ale mam nazor aktiez ze D3s je spolahlivejsia a sumi menej. Mal som moznost skusit, je to parada. Buduci tyzden idem na prezentaciu canonu poskusat osobne tuto nadheru tak tu dopisem svoje dojmy. Uz sa na to tesim, som zvedavy.
a kam ideš, vary ku nám???? Nie do Žiliny, to máš bližšie ;-)))
 
bluesman
2010-05-17 21:04:40
aj ked je to 1.3 crop ocakaval som mensi sum...sumi naozaj prilis vela na moj vkus uz aj na iso 1600...nedivim sa ze fotografi menia bielu za ciernu a to bez ohladu na to ze pouzivam nikon...nedrzim ziadnej strane a viem si predstavit fotit canonom tak ako fotim teraz nikonom...
 
bluesman
2010-05-17 21:08:27
a este jedna vec...ten orol skalny na iso 800 bol tiez podexponovany a vytiahnuty v PP? pretoze to vyzera ze na iso 800 moj nikon d300 sumi menej ako mk4...ak sa tu davaju fotky v plnom rozliseni aby si citatel spravil nazor na kvalitu fotiek z mk4, fotky by mali byt tip top exponovane uz vo fotoaparate pretoze je jasne ze ked sa expozicia upravuje vo photoshope zvysuje sa sum...potom to co vidime tu, nie je objektivne...moj nazor
 
valec86
2010-05-17 21:33:30
neviem preco ale sa mi zda ze dost sumi len som sa trosku bal napisat. neviem fotim bezne 3200 na 5d aj 7D ale toto sumi mocc
 
duroslav
2010-05-17 21:43:54
V jednom nemeckom časopise pred dvoma mesiacmi robili porovnávací test 1D MkIV vs. D3s. Konkrétne AF testovali tak, že v noci fotili približujúceho sa cyklistu idúceho po ulici. Výsledok bol nasledovný

Canon: 110 záberov zo 145 bolo dobre zaostrených (75.8%)
Nikon: 182 záberov zo 199 bolo dobre zaostrených (94.5%)

To asi nepotrebuje žiaden ďalší komentár
 
pe3k
2010-05-17 21:53:54
super vysledok pre nikon.... D3s je proste spica ;)
 
bear
2010-05-17 22:01:35
príspevok od: bluesman
a este jedna vec...ten orol skalny na iso 800 bol tiez podexponovany a vytiahnuty v PP? pretoze to vyzera ze na iso 800 moj nikon d300 sumi menej ako mk4...ak sa tu davaju fotky v plnom rozliseni aby si citatel spravil nazor na kvalitu fotiek z mk4, fotky by mali byt tip top exponovane uz vo fotoaparate pretoze je jasne ze ked sa expozicia upravuje vo photoshope zvysuje sa sum...potom to co vidime tu, nie je objektivne...moj nazor
Expozicia nie, ale Canon 100-400 je objektiv so slabsim kontrastom a a zvysenie kontrastu v PP zvysuje sum. Telekonvertor pri tej fotke srnky bol len pre test zaostrovania - za normalnych okolnosti by som na taketo tmave zoom sklo TC nedaval. Viac foto co som spravil pre recenziu je na mojej stranke (vsetky su bez redukcie sumu a bez doostrovania).
 
NefroniK
2010-05-17 22:03:09
príspevok od: bluesman
a este jedna vec...ten orol skalny na iso 800 bol tiez podexponovany a vytiahnuty v PP? pretoze to vyzera ze na iso 800 moj nikon d300 sumi menej ako mk4...ak sa tu davaju fotky v plnom rozliseni aby si citatel spravil nazor na kvalitu fotiek z mk4, fotky by mali byt tip top exponovane uz vo fotoaparate pretoze je jasne ze ked sa expozicia upravuje vo photoshope zvysuje sa sum...potom to co vidime tu, nie je objektivne...moj nazor
Aj ked som nemal moznost osobneho vyskusania, sumi to teda poriadne. Ked to porovnam s ukazkovymi fotkami z Nikonu D3s tak je to ´odpad´, dokonca pri ISO 200 je to takmer horsie ako moj Nikon D80. Nie som zaujaty ani voci jednej znacke, Nikon som si vybral kvoli cene, kedze ked som kupoval D80 (leto 2008) nebolo od Canonu nic co by ma zaujalo no som viac nakloneny Nikonu a konkretne D3s, pretoze jeho cip (do rozmeru kinofilmu) je bezkonkurencny.
 
bear
2010-05-17 22:04:39
príspevok od: valec86
neviem preco ale sa mi zda ze dost sumi len som sa trosku bal napisat. neviem fotim bezne 3200 na 5d aj 7D ale toto sumi mocc
Sum je porovnatelny, alebo mensi ako 5D mark II (v rovnakom RAW konvertore). Na 1D mark IV je krajsi (nema banding).
 
IO-NR
2010-05-17 22:39:52
Ja som videl presne opacny clanok,..ale to je skor vec testerov a preferencii spolahlivych web-stranok. Rozdiel D3s/1D pri mojom sposobe zaostrovania je mozno tak 1% (za svetla trocha lepsi Canon, za tmy zas Nikon - netrufnem si povedat, ktory je lepsi jednoznacne). Ja som mal s 1D na hokeji (NR, ISO 3200, 1/800s) zo 703 fotiek zaostrenych 700(!) z toho cez 600 rezavo ostrych... podla mna super vysledok. Nedavno som si ho aj kupil a som velmi spokojny - funguje spolahlivo a nikdy nezdrzuje,...no pri takychto fotakoch idu detske spory C/N z for troska bokom - funkcnost je az na prvom mieste a je uplne vyrovnana. ...akurat mi chyba teleobjektiv, lebo z 70-200 toho moc neodfotim... :/
 
sparks05
2010-05-17 22:49:35
mne osobne pride ten sum strasny,moja 450ka sumi menej pri ise 1600 ;-)
 
IO-NR
2010-05-17 23:06:51
príspevok od: sparks05
mne osobne pride ten sum strasny,moja 450ka sumi menej pri ise 1600 ;-)
uz bolo napisane: ISO 1600 je vytiehnute o 1,5EV (=ISO 5000) a je uplne bez redukcia sumu,...
 
maTTo_corp
2010-05-17 23:23:08
...Ak fotíte fotky na recenziu, tak na kieho tam vyťahujete EV, kontrast a podobne?...ak nie sú fotky exponované ok tak nemá zmysel ich sem dávať....je to neobjektívne a navyše trochu antireklama (netvrdím že úmyselná)
 
soulfly
2010-05-17 23:34:41
príspevok od: maTTo_corp
...Ak fotíte fotky na recenziu, tak na kieho tam vyťahujete EV, kontrast a podobne?...ak nie sú fotky exponované ok tak nemá zmysel ich sem dávať....je to neobjektívne a navyše trochu antireklama (netvrdím že úmyselná)
100% suhlas..Ked to ´trochu´ prezeniem, tak to uz je len krocik od toho, aby sa v recenziach objavili kolaze a to uz hadam nie...
 
sparks05
2010-05-17 23:39:53
akoze vazne,toto maju byt fotky ktore reprezentuju top model????
 
soulfly
2010-05-17 23:48:45
príspevok od: sparks05
akoze vazne,toto maju byt fotky ktore reprezentuju top model????
ako fotky ok, pacia sa mi niektore a na tych motokarach to vyzera zaujimavo..a ak je niekde velky sum, treba ukazat ze je velky, ak je maly tak detto..len bez PP zasahov, pripadne to napisat rovno pod fotku aby sa predislo zbytocnym nedorozumeniam. Inac clanok fajn samozrejme aj ked ako nikonista o tomto stroji nemam dovod uvazovat
 
sparks05
2010-05-17 23:50:37
príspevok od: soulfly
ako fotky ok, pacia sa mi niektore a na tych motokarach to vyzera zaujimavo..a ak je niekde velky sum, treba ukazat ze je velky, ak je maly tak detto..len bez PP zasahov, pripadne to napisat rovno pod fotku aby sa predislo zbytocnym nedorozumeniam. Inac clanok fajn samozrejme aj ked ako nikonista o tomto stroji nemam dovod uvazovat
ja som narazal na ten sum
 
IO-NR
2010-05-17 23:51:38
príspevok od: sparks05
akoze vazne,toto maju byt fotky ktore reprezentuju top model????
ja mam napr. v mensom tu:
volejbal: http://pokec.azet.sk/io-nr/fotoalbumy#/io-nr/fotoalbumy/ziar-nad-hronom-cop-nitra-0-3

FIN-SVK (MS) http://www.hokejportal.sk/?q=clanok/slovaci-po-prehre-s-finskom-stale-so-sancou-na-stvrtfinale/27458

GER-RUS (MS) http://www.hokejportal.sk/?q=clanok/nemci-potrapili-rusov-ale-ti-zostali-bez-straty/27409

GER-USA (MS! http://www.hokejportal.sk/?q=clanok/na-futbalovom-stadione-hokejovy-rekord-plus-foto/27175

...atd....
 
Strhak
2010-05-18 00:58:25
nechcel som reagovať, ale čo už, nedá mi. Na jednom nemenovanom servery ktorý robí aj lab. testy skúšali toto telo. Čo sa tíka šumu je na tom tak dobre ak nie ešte o kus lepšie ako FF od Nikonu D3. Na D3s v tých extrémnych hodnotách však nemá, no v čom je lepší tak v podaní detailov. Inak v tejto triede sú tak zanedbateľné rozdieli že je v podstate jedno ktorý systém. Tu sa už nedá vyhovárať na aparát že on to nezvládol ;-)
K fotkám daktoré sú strašne dorobené a ako to tu už bolo spomínané malo sa to napísať pod tie zábery lebo takto to vyznelo ako keby to ten aparát tak fotil bežne čo rozhodne nieje tak. Rozhodne by som si na to dal pozor pri recenziách. Inak na obranu autorov recenzia je pekne napísaná a ak by ste si vytlačili tie fotky trebárs aj na A4 tak ten šum tam nemáte šancu zbadať. Je veľký rozdiel monitor a papier.
 
romrut
2010-05-18 01:56:37
sorry za nazor, ale toto je totalne amaterska recenzia profesionalneho pristroja...
 
bear
2010-05-18 07:08:13
Uplna recenzia takehoto fotoaparatu by si vyzadovala viac casu, zial mali sme ho pomerne kratko.
Tu je moj vyber fotiek pre recenziu: http://temp.maxo.sk/ephoto/1D/
 
marcelfilo
2010-05-18 07:30:40
Strašne sa mi páči, ako tu poniektorí ´chytráci´ kritizujú prístroje, ktoré videli iba na obrázku. Ako tu už niekto napísal predo mňou - v tejto triede je jedno, či C alebo N, oba stroje podajú perfektné výsledky, keď človek vie. A také chujoviny, ako že ´moja 450D alebo môj D80 šumí menej´ - ale chlapci, to je iba váš mokrý sen.
 
beejay
2010-05-18 07:54:57
:))) Suhlas! Nech si majitelia fotoaparatov (myslim napr. 450D, D80..), ktore sumia menej ako 1D najprv uplne vypnu redukciu sumu. Mali sa sem pridat nejake skusobne fotky na roznych ISO - jpeg, odsumeny RAW a neodsumeny RAW. Pretoze takto si mnoho ludi urobi mylny nazor.
 
Kamil Škvarka
2010-05-18 08:23:47
Ja som tak isto sklamany,velmi zmateny z toho sumu. najprv som myslel,ze mi blbne pocitac. ALE urcite je to pecka,brutal, mega fotak,ale ten sum je HNUS. sorry
 
Dominik Bugár
redakcia ephoto.sk 2010-05-18 08:43:51
príspevok od: bluesman
a este jedna vec...ten orol skalny na iso 800 bol tiez podexponovany a vytiahnuty v PP? pretoze to vyzera ze na iso 800 moj nikon d300 sumi menej ako mk4...ak sa tu davaju fotky v plnom rozliseni aby si citatel spravil nazor na kvalitu fotiek z mk4, fotky by mali byt tip top exponovane uz vo fotoaparate pretoze je jasne ze ked sa expozicia upravuje vo photoshope zvysuje sa sum...potom to co vidime tu, nie je objektivne...moj nazor
Vďaka za tvoj názor.
Je tu množstvo fotiek, s rôznymi objektívmi, takže si myslím, že pozorný čitateľ si dokáže z toho urobiť veľmi dobrý názor na ten fotoaparát. ´Push´-nuté boli dve fotky a aj to je zaujímavá informácia, ako to dopadne. Ano, mali sme to tam napísať priamo do, to je pravda - už som to doplnil.
 
Dominik Bugár
redakcia ephoto.sk 2010-05-18 08:46:34
príspevok od: maTTo_corp
...Ak fotíte fotky na recenziu, tak na kieho tam vyťahujete EV, kontrast a podobne?...ak nie sú fotky exponované ok tak nemá zmysel ich sem dávať....je to neobjektívne a navyše trochu antireklama (netvrdím že úmyselná)
Išlo o dve ´push´-nuté fotky, už je táto informácia do článku doplnená. Pre niekoho aj to môže byť cenná informácia, čo sa z toho dá vytiahnuť. V článku je množstvo ďalších fotografií v rôznych podmienkach a s rôznymi objektívmi. Myslím si, že pozorný čitateľ si z toho urobí dosť komplexný obraz o tomto aparáte.
 
sparks05
2010-05-18 08:47:40
príspevok od: beejay
:))) Suhlas! Nech si majitelia fotoaparatov (myslim napr. 450D, D80..), ktore sumia menej ako 1D najprv uplne vypnu redukciu sumu. Mali sa sem pridat nejake skusobne fotky na roznych ISO - jpeg, odsumeny RAW a neodsumeny RAW. Pretoze takto si mnoho ludi urobi mylny nazor.
no podla prezentovanych fotiek tomu tak je ;-)
kebyze recenzujete nikon,tak by ste si taketo nieco nedovolili,dalej uz nekomentujem
 
Dominik Bugár
redakcia ephoto.sk 2010-05-18 08:55:42
príspevok od: romrut
sorry za nazor, ale toto je totalne amaterska recenzia profesionalneho pristroja...
Vďaka za názor. Aj keby sme boli veľmi radi, asi všetkým nedokážeme vyhovieť. Tak ako napríklad nevyhovuje mne, keď renomovaný portál, ktorý sa venuje len recenzii, na foťák podobného kalibru napíše niečo v tom zmysle, že ´je to super, ale my nie sme športoví fotografi, takže to nevieme overiť v praxi´.
Každá redakcia má svoj štýl a spôsoby. My sa snažíme napísať skúsenosti a naše dojmy z praktického používania, nepočítame napr. počet čiar rozlíšenia a nerobíme laboratórne merania, ale testujeme stroje v podmienkach, v ktorých to väčšina majiteľov bude asi používať. Myslím si, že v článku je mnoho dôležitých poznatkov, informácií a skúseností, a ešte k tomu od dvoch rôznych ľudí nezávisle.
 
Dominik Bugár
redakcia ephoto.sk 2010-05-18 09:22:47
Pri všetkej úcte a v dobrom... mýliš sa.
 
maTTo_corp
2010-05-18 09:40:10
...že je to doplnené je fajn, škoda že nebolo od začiatku...už to tu stihlo medzi užívateľmi napáchať riadnu ´škodu´ ;)...
 
Dominik Bugár
redakcia ephoto.sk 2010-05-18 09:53:44
príspevok od: maTTo_corp
...že je to doplnené je fajn, škoda že nebolo od začiatku...už to tu stihlo medzi užívateľmi napáchať riadnu ´škodu´ ;)...
Ešte je zaujímavé, že všetkým ušlo, že

1/500 s, F 2.48, ISO 1600
a
1/1600 s, F 2.48, ISO 1600

nemôžu byť rovnako naexponované.
 
maTTo_corp
2010-05-18 10:03:49
príspevok od: Dominik Bugár
Ešte je zaujímavé, že všetkým ušlo, že

1/500 s, F 2.48, ISO 1600
a
1/1600 s, F 2.48, ISO 1600

nemôžu byť rovnako naexponované.
tak asi sa v hale výrazne zmenili svetelné podmienky ;)))))
 
bear
2010-05-18 10:10:53
príspevok od: maTTo_corp
tak asi sa v hale výrazne zmenili svetelné podmienky ;)))))
Hral som sa s nastavenim, skusal rozne objektivy a nevsimol som si, ze som pootocil kolieskom a zmenil si cas:-( Tie fotky v mojom vybere neboli. Dominikovi sa asi aj napriek tomu pacili fotky z basketu viac, ako lietajuce dravce, alebo fotky z tanecnej sutaze.
 
Dominik Bugár
redakcia ephoto.sk 2010-05-18 10:13:52
príspevok od: maTTo_corp
tak asi sa v hale výrazne zmenili svetelné podmienky ;)))))
Jaaaj... zabudol som... áno, počas tretej štvrtiny dorazili fotografi z
Getty Images, s tromi kamiónmi, s 20 asistentami, ktorí rozmietnili a zapli desať obrovských gigawattových reflektorov :-)))
 
maTTo_corp
2010-05-18 10:20:55
príspevok od: Dominik Bugár
Jaaaj... zabudol som... áno, počas tretej štvrtiny dorazili fotografi z
Getty Images, s tromi kamiónmi, s 20 asistentami, ktorí rozmietnili a zapli desať obrovských gigawattových reflektorov :-)))
..aaa tak a je odhalené :)))))...mohli ste ich sfotiť ako to tam inštalovali ;))))....

....ale rád som si recenziu prečítal, ja osobne som ten šum neriešil, šlo mi len o tú objektivitu aby sme sa rozumeli, taká malá pripomienka možno aj do budúcna :))..teraz keď je tam už doplnené info tak je to ok,samozrejme nie ste stroje, chybička se vloudí a tak podobne - to sa chápe :)....takže vďaka vám obom za recenziu ;)
 
romrut
2010-05-18 10:54:45
´Je veľmi ťažko jednoznačne povedať, či je to spôsobené rýchlosťou zmien v optickej sústave, alebo v rýchlosti „rozhodovania´ fotoaparátu, kedy už začať preostrovať´
toto je vec co by asi potencionalnych zaujemcov zaujimalo, ako sa to meni v zavislosti od nastavenia Custom functions, ako ostria ine ako stredove body, o tom tu nie je ani zmienky. Prestavovali ste vobec tuto funkciu???
 
bear
2010-05-18 11:18:26
AF funguje aj na inych ako stredovych bodoch velmi dobre (so svetelnymi pevnymi sklami aj tmavsimi zoom objektivmi). Vacsine objektivov ale bolo potrebne nastavit microadjustment. Na detailnejsi test, by som musel mat ten fotoaparat dlhsie, ale aj za tych par dni mi nasadil chrobaka do hlavy. Ak by sa mi uz auto nerozpadavalo, tak by som uz rozmyslal v ktorom batohu sa mi bude najlepsie nosit:-)
 
jasdfree
2010-05-18 12:13:48
´Keďže preferujem nezávislosť závierky od stavu zaostrenia´ - mohli by ste prosim tuto techniku blizsie specifikovat? Dakujem ;)
 
IO-NR
2010-05-18 12:15:05
Vsetky zaostrovacie body funguju vyborne - ja pouzivam castejsie body mimo stredu a neregistrujem ziadne vyznamne rozdiely. Akurat som si vsimol, ze pri uplne automatickom zaostrovani (fotak si sam vybera aj sleduje) je fps troska rychlejsie. Zaostrovanie na rucne vybrany bod moze spomalit seriove snimanie (mam prioritu zaostrenia, nie spuste)
 
IO-NR
2010-05-18 12:17:39
Da sa vybrat, ci ma fotak pri stlaceni spuste pockat na zaostrenie, alebo ihned cvaknut (bez ohladu na to, ci je zaostrene)...ale takych ´drobnosti´ je v menu plno,..konkretne pracovanie a nastavenie AF je na samostatny clanok dlhy ako tento preview:D
 
Dominik Bugár
redakcia ephoto.sk 2010-05-18 13:45:57
príspevok od: IO-NR
Da sa vybrat, ci ma fotak pri stlaceni spuste pockat na zaostrenie, alebo ihned cvaknut (bez ohladu na to, ci je zaostrene)...ale takych ´drobnosti´ je v menu plno,..konkretne pracovanie a nastavenie AF je na samostatny clanok dlhy ako tento preview:D
Tak, tak. Le by som málinko upresnil: ´cvakne bez ohľadu na to, či je v mieste aktívneho zaostrovacieho bodu práve zaostrené´. To je aj dôvod, prečo preferujem prioritu spúšte v kombinácii s ostrením výlučne tlačítkom AF (nie spúšťou) - umožňuje to okamžité prerušenie ostrenia a prekomponovanie aj v prípade kontinuálneho zaostrovania.
 
Jozef Sádecký
ocenenie redakciou 2010-05-18 14:06:32
Bože to je stroj =))) take niečo mat no mal som sa lepšie učit =))))
 
beejay
2010-05-18 14:14:38
Hm.... zaujimave tvrdenie... Avsak treba povedat, ze cast recenzie robil bear, ktory foti Canonom, takze to nie je celkom pravda. Hadam by Canonu nechcel uskodit. Avsak musim velice diplomaticky uznat (aby ma tu potom neukamenovali), ze ja osobne mam niekedy pocit, ze na ephoto.sk je dost ´tlaceny´ dopredu Nikon. Nic v zlom..:)
 
marcelfilo
2010-05-18 14:29:31
príspevok od: beejay
Hm.... zaujimave tvrdenie... Avsak treba povedat, ze cast recenzie robil bear, ktory foti Canonom, takze to nie je celkom pravda. Hadam by Canonu nechcel uskodit. Avsak musim velice diplomaticky uznat (aby ma tu potom neukamenovali), ze ja osobne mam niekedy pocit, ze na ephoto.sk je dost ´tlaceny´ dopredu Nikon. Nic v zlom..:)
Ja mám inak rovnaký pocit a je to to jediné, čo mi na tomto portáli trošku vadí. Všeobecne tu platí, že všetko, čo je od N je božie a čo je od C, je polofunkčný pološmejd. Nie že by mi na tom nejako záležalo, ale príde mi to trochu amatérske. Ja som začal s C a som spokojný. Keby som začal s N, bol by som tiež spokojný. V koncovom dôsledku je to aj tak jedno, lebo najslabší článok mojej výbavy vždy budem aj tak ja :)
 
bear
2010-05-18 14:30:49
Ak si chce niekto vyskusat sum vlastnymi postupmi vo svojom RAW konvertore:
Tu su 2 RAW subory (ISO 1600 a 6400).
http://michal.lindner.sk/raw1Dmark4.zip
 
Dominik Bugár
redakcia ephoto.sk 2010-05-18 14:43:16
Do článku doplnená fotka od Miša - ukážka 1600 ISO v JPG aj RAW, bez a s redukciou šumu (vedľa fotky s vodákmi).
 
Dominik Bugár
redakcia ephoto.sk 2010-05-18 14:51:33
príspevok od: marcelfilo
Ja mám inak rovnaký pocit a je to to jediné, čo mi na tomto portáli trošku vadí. Všeobecne tu platí, že všetko, čo je od N je božie a čo je od C, je polofunkčný pološmejd. Nie že by mi na tom nejako záležalo, ale príde mi to trochu amatérske. Ja som začal s C a som spokojný. Keby som začal s N, bol by som tiež spokojný. V koncovom dôsledku je to aj tak jedno, lebo najslabší článok mojej výbavy vždy budem aj tak ja :)
Ok, je pravda, že fotíme najmä Nikonmi. Sme s nimi spokojní. Ale to neznamená, že zaznávame iné značky. Ale to, čo píšeš je odveci.
Takéto recenzie máme snahu robiť poctivo a objektívne. Ja osobne nie som zaujatý voči žiadnej značke. Ak sa aj zistí niečo negatívne, preverujeme to, aby sme mali istotu a vždy o tom píšeme diplomaticky a korektne. Môžeš uviesť konkrétne, kde je tvrdenie, že je to (citujem) ´polofunkčný pološmejd´?!
Prečítal si si to dokonca?
 
beejay
2010-05-18 14:56:49
príspevok od: Dominik Bugár
Do článku doplnená fotka od Miša - ukážka 1600 ISO v JPG aj RAW, bez a s redukciou šumu (vedľa fotky s vodákmi).
Diky!
 
julo kotus
2010-05-18 15:10:10
príspevok od: marcelfilo
Ja mám inak rovnaký pocit a je to to jediné, čo mi na tomto portáli trošku vadí. Všeobecne tu platí, že všetko, čo je od N je božie a čo je od C, je polofunkčný pološmejd. Nie že by mi na tom nejako záležalo, ale príde mi to trochu amatérske. Ja som začal s C a som spokojný. Keby som začal s N, bol by som tiež spokojný. V koncovom dôsledku je to aj tak jedno, lebo najslabší článok mojej výbavy vždy budem aj tak ja :)
Je fajn si priznať, že najslabším článkom je fotograf, platí to pre väčšinu z nás. Nedá mi ale, ako šéfredaktorovi, nezareagovať na nepravdivé obvinenia o nadŕžani jednej značke a o potieraní iných. 1D IV zožala v recenzii veľmi kladné hodnotenie obidvoch recenzentov a to, že podľa nášho názoru je viac odpadu pri extrémnom zaťažení AF u Canonu ako Nikonu je fakt, ktorý sme si overovali a z našich skúsenosti. Mám mnohoročné skúsenosti aj s profi prístrojmi Canon radu 1D aj s profi strojmi Nikon (rad D3) a myslím si, že viem pomerne dobre zhodnotiť veci. A samotný trh tiež o niečom hovorí. Od čias, čo boli uvedené prístroje rady D3 sa počet prístrojov používaných na profi športovú a reportážnu fotografiu medzi týmito značkami vyrovnal. Predtým patrila dlhé roky prvá méta stále Canonu. Myslím si, že teraz je stav medzi dvoma rivalmi taký, že ´každý chvilku tahá pilku´. Rozpravy o nedŕžani recenzentov jednej strane nemajú opodstatnenie. Obidva nejvyššie rady sú vynikajúce a dá sa s nimi profesionálne pracovať. Prax a zručnosť fotografa urobí omnoho väčší rozdiel ako zlomky zlomkov sekúnd či pár čiar na mm. Preto budú naše testy vždy o fotografovaní, nie o meraní pixelov. Odpusťte si poznámky o polofunkčných šmejdoch a nadŕžaní, sú nezmyselné.
 
beejay
2010-05-18 15:10:14
príspevok od: marcelfilo
Ja mám inak rovnaký pocit a je to to jediné, čo mi na tomto portáli trošku vadí. Všeobecne tu platí, že všetko, čo je od N je božie a čo je od C, je polofunkčný pološmejd. Nie že by mi na tom nejako záležalo, ale príde mi to trochu amatérske. Ja som začal s C a som spokojný. Keby som začal s N, bol by som tiež spokojný. V koncovom dôsledku je to aj tak jedno, lebo najslabší článok mojej výbavy vždy budem aj tak ja :)
Musime ale uznat, ze recenzie sa snazia byt objektivne... Niekedy sa dari viac, niekedy menej. Clovek ma z toho mozno preto taky pocit, lebo je tu mozno viac uzivatelov s Nikonmi a vo forach to je potom citit:) Hlavne v tych typu ´Aku zrkadlovku?´:) Raz som cital clanok tu na e-phote, ze ci sa oplati ist do entry level zrkadiel - kvoli zlej ergonimii ovladania v tejto kategorii. Nejak sa ale zabudlo, ze v tejto kategorii ma zle ovladanie mozno jedine Nikon (D40, D50, D60, D3000, D5000), pretoze napr. Canony maju vsetky funkcne tlacitka vyvedene na tele, co je ohromna vyhoda pre uzivatela. To sa vsak nespomenulo.
Pre mna osobne je Nikon etalonom vynikajucich fotakov. Sam som bol pevne rozhodnuty pre D60, ale na poslednu chvilu som si kupil 450D, pretoze som mal moznost ho kupit v Madarsku za cca 500EUR, ked boli slabe Hufnagle kvoli krize...:) A veru ta ergonomia ovladania by mi bola chybala u D60ky... ale to je jedno..toto je uz offtopic, takze koncim.
Samozrejme je tu VELA uzivatelov, ktori neobhajuju za kazdu cenu svoju znacku, a to je dobre.
 
marcelfilo
2010-05-18 15:11:10
Ja nenarážam na konkrétnu stať v tomto článku a ani netvrdím, že si to niekam konkrétne napísal. A nejedná sa len o tento článok. Proste mám z niektorých vyjadrení redakcie taký pocit, že ste o tom vnútorne presvedčení. Nemusíš sa hneď urážať, vôbec o tom tu nechcem polemizovať, lebo mi to je v globále jedno. Pre mňa sú dôležité všetky značky lebo konkurenica = pokrok + nižšie ceny (aj keď v poslednom čase o tých cenách nie som až tak presvedčený)
 
Dominik Bugár
redakcia ephoto.sk 2010-05-18 15:35:45
príspevok od: marcelfilo
Ja nenarážam na konkrétnu stať v tomto článku a ani netvrdím, že si to niekam konkrétne napísal. A nejedná sa len o tento článok. Proste mám z niektorých vyjadrení redakcie taký pocit, že ste o tom vnútorne presvedčení. Nemusíš sa hneď urážať, vôbec o tom tu nechcem polemizovať, lebo mi to je v globále jedno. Pre mňa sú dôležité všetky značky lebo konkurenica = pokrok + nižšie ceny (aj keď v poslednom čase o tých cenách nie som až tak presvedčený)
Ja sa neurážam.
Ak si myslíš o recenziách to, čo si napísal, tak to je dosť vážne a chcel som len vedieť, čo konkrétne ťa k tomu vedie. To, že máš napr. z diskusií nejaký pocit, to je iná záležitosť. Chápeš dúfam rozdiel. Ja tiež nechcem polemizovať, ale ty si začal, tak prepáč, tiež nič voči tebe, ale nešlo to, aby som sa neozval. Je to o mojom zodpovednom prístupe voči tomu, čo napíšem - len aby si chápal.
 
soulfly
2010-05-18 17:11:31
Nestacim sa divit nad reakciami spochybnujucimi objektivnost recenzii canon vs nikon. Mozno citam zle, ale podla mna vysiel tento pristroj z recenzie viac nez pozitivne a neviem, co by redakcia mohla ziskat kydanim na jednu, alebo druhu znacku. Jeden z recenzentov foti Nikonom, druhy Canonom, o to vyvazenejsie recenzia posobi...Takisto ma vie pobavit, ako osobne sa niekoho vie dotknut hocijaka nepatrna vytka na tu ´jeho´ znacku..
 
marcelfilo
2010-05-18 18:20:17
príspevok od: soulfly
Nestacim sa divit nad reakciami spochybnujucimi objektivnost recenzii canon vs nikon. Mozno citam zle, ale podla mna vysiel tento pristroj z recenzie viac nez pozitivne a neviem, co by redakcia mohla ziskat kydanim na jednu, alebo druhu znacku. Jeden z recenzentov foti Nikonom, druhy Canonom, o to vyvazenejsie recenzia posobi...Takisto ma vie pobavit, ako osobne sa niekoho vie dotknut hocijaka nepatrna vytka na tu ´jeho´ znacku..
Chlape, zle si to pochopil. Mňa sa takéto veci nemôžu dotknúť, lebo mi to je totálne jedno. Len som vyjadril svoje pocity, ktoré mám už dlho. Možno sú nesprávne, nechcel som sa nikoho dotknúť, už sme si to s adminmi vyjasnili. Vojna medzi značkami je totálne infantilná a nemienim sa do nej zapájať.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-05-18 19:35:59
Pekna a dlha recenzia dali ste si kopec roboty s testovaním - všetka česť. Jedna vec ešte - otazka v čom ste spracovali RAWy? - ten šum nie je sice rovno hrozný ale až taký som nečakal:) 5DII ma šum hnusný a farby nejaké divné najma z PSCS4 (nechcelo sa mi čítať celú diskusiu, pardon ak niekoho opakujem).
Spomenul by som že to jeden z mála Canonov, ktoré normálne fotia s bleskom a normálne merajú expozíciu (napr o mojom 5D II bych to nepovedal:). A že oproti 1D III je to obrovský krok vpred (aj keď í čo majú 1D III budu tvrdiť že nie). Neviem či sa to spomenulo, ale treba povedať že je to fasa prístroj pre niekoho kto fotí uplne všetko, svadby, produkty, modelky, macro, promocie škvôlky a pod. Lebo má už fakt vysoké rozlíšenie dobré farby, AF body pokrývajú celú plochu, moc dobrý výstup do JPEG (5DII ma priam hrozny) a pod. Proste nástroj pre taku obyčajnú komunálnu fotku. Aspoň ja som mal pocit že z toho lezu dobre fotky a dobre/rýchlo sa upravuju.

A Nikon D3s je ešte o trochu lepší to nie je o čom, Canonisti nepaprčme sa, ale je to Nikon a Canon skla na to nenasadime, Canon niečo vymyslí možno už v modeli 1Ds IV a dufajme, že predstaví aj nový 24-70L, no a budeme zase všetci spokojní:D
 
Dominik Bugár
redakcia ephoto.sk 2010-05-18 20:29:12
Moje fotky sú Lightroom-u, Mišo používa Bibble Pro.
 
jake
2010-05-18 21:44:10
príspevok od: Strhak
a kam ideš, vary ku nám???? Nie do Žiliny, to máš bližšie ;-)))
v Ziline je 24.maja prezentacia tak sa tam idem mrknut
 
Strhak
2010-05-18 21:54:44
príspevok od: jake
v Ziline je 24.maja prezentacia tak sa tam idem mrknut
tak to nejdeš na Canon prezentáciu ale na F..C... prezentáciu ;-)))
 
Strhak
2010-05-18 22:00:15
príspevok od: Dominik Bugár
Moje fotky sú Lightroom-u, Mišo používa Bibble Pro.
u Canon je jedno pravidlo a to že základnú úpravu je najlepšie robiť priamo v Digital Photo Professional od Canonu. Canon tvrdí že on si najlepšie pozná vlastný RAW a je na tom niečo pravdy. Mám to potvrdené priamo od nich, ale aj z reálneho života. Tak ako Nikon má vlastný soft ktorý počúvam že je dobrý tak isto ho má aj Canon. Minimálne ostrosť a šum je v ňom najlepšie nastavovať. Samozrejme sa bavíme o RAW formáte :-)
 
soulfly
2010-05-18 22:13:52
príspevok od: marcelfilo
Chlape, zle si to pochopil. Mňa sa takéto veci nemôžu dotknúť, lebo mi to je totálne jedno. Len som vyjadril svoje pocity, ktoré mám už dlho. Možno sú nesprávne, nechcel som sa nikoho dotknúť, už sme si to s adminmi vyjasnili. Vojna medzi značkami je totálne infantilná a nemienim sa do nej zapájať.
Vpohode, mieril som to skor vseobecne, preto som to nedaval ako reakciu na niektory konkretny prispevok konkretneho jedinca..Hlavne ta cast o tej nedotklivosti nebola spojena len s reakciami pod tymto clankom, ale vseobecne. Tvoju poslednu vetu dvakrat podciarkujem a pridavam vykricnik:)
 
bear
2010-05-18 22:18:03
príspevok od: Strhak
u Canon je jedno pravidlo a to že základnú úpravu je najlepšie robiť priamo v Digital Photo Professional od Canonu. Canon tvrdí že on si najlepšie pozná vlastný RAW a je na tom niečo pravdy. Mám to potvrdené priamo od nich, ale aj z reálneho života. Tak ako Nikon má vlastný soft ktorý počúvam že je dobrý tak isto ho má aj Canon. Minimálne ostrosť a šum je v ňom najlepšie nastavovať. Samozrejme sa bavíme o RAW formáte :-)
Pozivam Linux. Canon nedodava SW pre Linux, takze moj RAW konvertor je BibblePro a vyhovuje mi (skusal som aj Lightroom na Apple, ale bol pomalsi a nevyhovoval mi aj z inych dovodov).
 
bear
2010-05-18 22:22:41
Ale po tejto diskusii do recenzie 550D asi pridam aj porovnanie vystupu Lightroom, BibblePro, dcraw a RawTherapee, mozno aj DPP sa mi ho podari nainstalovat na Apple.
 
Strhak
2010-05-18 22:24:43
príspevok od: bear
Pozivam Linux. Canon nedodava SW pre Linux, takze moj RAW konvertor je BibblePro a vyhovuje mi (skusal som aj Lightroom na Apple, ale bol pomalsi a nevyhovoval mi aj z inych dovodov).
o Lightroome som už tiež počul svoje, no a s linuxom je to žiaľ poslabšie čo sa tíka podpory
 
Strhak
2010-05-18 22:29:11
príspevok od: bear
Ale po tejto diskusii do recenzie 550D asi pridam aj porovnanie vystupu Lightroom, BibblePro, dcraw a RawTherapee, mozno aj DPP sa mi ho podari nainstalovat na Apple.
apple má podporu takže by nemal, podotýkam nemal, nepíšem že nebude problém, mať problém ;-)))
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-05-18 22:54:37
príspevok od: Dominik Bugár
Moje fotky sú Lightroom-u, Mišo používa Bibble Pro.
no a je to tu - napr foto z 5DII je najlepšie vyvolať v DPP, možno to iste bude aj s 1DIV. Ja som skušal aj poslednej verzii RAW Therapee - tu mi pekne sedia farby a da sa lepšie doostriť o niečo, ale je to desne pomalé a padá mi to. PS mi rozhadzoval mierne farby a čo dokázal so šumom urobiť na ISO 100 bolo hrozné.
 
Strhak
2010-05-18 22:58:09
príspevok od: Jozef Peniak
no a je to tu - napr foto z 5DII je najlepšie vyvolať v DPP, možno to iste bude aj s 1DIV. Ja som skušal aj poslednej verzii RAW Therapee - tu mi pekne sedia farby a da sa lepšie doostriť o niečo, ale je to desne pomalé a padá mi to. PS mi rozhadzoval mierne farby a čo dokázal so šumom urobiť na ISO 100 bolo hrozné.
DPP je program pre canoňáka na nezaplatenie. Veď vravím Canon najlepšie pozná svoj vlastný RAW. Inak tuším že tu už na túto tému bola diskusia kde sme tento konkrétny problém preberali
 
autocord
2010-05-18 23:00:08
ja sa nemozem ubranit pocitu, ze Canon EOS 1D Mark IV vysiel v tomto pripade ako vitaz. Nad oboma recenzentami. Fotky z terenu ukazuju ze aj BMW v rukach amatera moze prehrat suboj s Trabantom. Ak je zaujem, napisem aj preco.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-05-18 23:01:36
príspevok od: autocord
ja sa nemozem ubranit pocitu, ze Canon EOS 1D Mark IV vysiel v tomto pripade ako vitaz. Nad oboma recenzentami. Fotky z terenu ukazuju ze aj BMW v rukach amatera moze prehrat suboj s Trabantom. Ak je zaujem, napisem aj preco.
no daj, som zvedavy!
 
Strhak
2010-05-18 23:03:57
príspevok od: autocord
ja sa nemozem ubranit pocitu, ze Canon EOS 1D Mark IV vysiel v tomto pripade ako vitaz. Nad oboma recenzentami. Fotky z terenu ukazuju ze aj BMW v rukach amatera moze prehrat suboj s Trabantom. Ak je zaujem, napisem aj preco.
aj jaajajajaja som zvedavý, povedz prečo?????
 
maTTo_corp
2010-05-18 23:06:18
príspevok od: Jozef Peniak
no a je to tu - napr foto z 5DII je najlepšie vyvolať v DPP, možno to iste bude aj s 1DIV. Ja som skušal aj poslednej verzii RAW Therapee - tu mi pekne sedia farby a da sa lepšie doostriť o niečo, ale je to desne pomalé a padá mi to. PS mi rozhadzoval mierne farby a čo dokázal so šumom urobiť na ISO 100 bolo hrozné.
platí to asi všeobecne....ja mám 450d a tak isto mi acr v ps rozhadzoval farby, najmä odtiene žltej, oranžovej, červenej....dpp nemá problém....ale tak ps je univerzál takže asi preto to bude, dpp má iný prevodník a je priamo na mieru...
 
Strhak
2010-05-18 23:08:19
začínam mať pocit že autocord ide napísať paralelnu recenziu tejto ;-)
Ale priznám sa strašne ma pobavil ( v dobrom ) ´´ ako víťaz nad oboma recenzentmi ´´ :-DDD
 
autocord
2010-05-18 23:13:26
1. Aky ma zmysel robit do recenzie fotky v spinavej bratislavskej ZOO cez sklo ?
2. Davat vytahovane zle exponovane fotky do recenzie ?
3. Pouzivat alternativny RAW software na Linuxe ?
4. Sportovu Canon zrkadlovku dat do ruky Nikonistovi ? Ved robit dobre sportove fotky je o tom byt zohraty s telom. A to nemoze zvladnut clovek ktory je zvyknuty na uplne iny system.
5. Lightroom ma tiez svoje muchy, az teraz nedavno vysiel Camera RAW 5.7 ktory konecne celkom schopne zvlada sum, ale skutocne zaujimavy bude az 6.0 ktory je momentalne dostupny len pre CS5 a v Lightroome bdue az od v 3.0
6. Ak chces vytiahnut max. kvalitu ktoru dokaze tato zrkadlovka, musis vyvolavat v DPP. To plati samozrejme pre vsetky Canon zrkadlovky.

Pekny vecer.
 
Strhak
2010-05-18 23:16:14
príspevok od: maTTo_corp
platí to asi všeobecne....ja mám 450d a tak isto mi acr v ps rozhadzoval farby, najmä odtiene žltej, oranžovej, červenej....dpp nemá problém....ale tak ps je univerzál takže asi preto to bude, dpp má iný prevodník a je priamo na mieru...
a prečo myslíš že ho Canon dáva zadarmo k svojim aparátom??? Asi preto že je si tohto vedomý a že chce pre svojich zákazníkov to najlepšie ;-)))
PS. držal som v ruke nový Canon IXUS 300 HS malé mydlo ale jak to zvláda vysoké ISO tak sánka dole. Pri plnom rozlíšení max 3600 a pri 2,5 Mpix až 6400 inak fotky s isom 1200 a pri f/2 sú také že sa pomaly kolená klepú od údivu. No keĎ začneš natáčať video pri rýchlosti 240sn/s tak už pomaly rozum začína stáť. Na fotenie ti musí stačiť ´´len´´ 8,4sn/s. Ozaj aby sme nezabudli bavíme sa o kompakte nie o profi stroji za 3500€ ;-))))
 
Strhak
2010-05-18 23:21:09
príspevok od: autocord
1. Aky ma zmysel robit do recenzie fotky v spinavej bratislavskej ZOO cez sklo ?
2. Davat vytahovane zle exponovane fotky do recenzie ?
3. Pouzivat alternativny RAW software na Linuxe ?
4. Sportovu Canon zrkadlovku dat do ruky Nikonistovi ? Ved robit dobre sportove fotky je o tom byt zohraty s telom. A to nemoze zvladnut clovek ktory je zvyknuty na uplne iny system.
5. Lightroom ma tiez svoje muchy, az teraz nedavno vysiel Camera RAW 5.7 ktory konecne celkom schopne zvlada sum, ale skutocne zaujimavy bude az 6.0 ktory je momentalne dostupny len pre CS5 a v Lightroome bdue az od v 3.0
6. Ak chces vytiahnut max. kvalitu ktoru dokaze tato zrkadlovka, musis vyvolavat v DPP. To plati samozrejme pre vsetky Canon zrkadlovky.

Pekny vecer.
1. si zabil, smejem sa
2. no bomba, pomaly padám zo stoličky
3. chytajú ma kŕče :-D
4. už ďalej nemôžem
5. bez komentára
6. suseda od vedľa búcha na stenu aby som sa prestal rehotať
Tak toto bol komentár, si tomu dal :-DDDDDD
žiaľ zabil si klinec po hlavičke
 
Strhak
2010-05-18 23:22:42
musel som si spraviť PrtScn toto si dám ako pozadie na plochu ;-))))
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-05-18 23:34:39
príspevok od: bear
Ale po tejto diskusii do recenzie 550D asi pridam aj porovnanie vystupu Lightroom, BibblePro, dcraw a RawTherapee, mozno aj DPP sa mi ho podari nainstalovat na Apple.
Prosím???? DPP nejde na Apple - to si robia prdeľ ? - no schválne mám v redakcii najnovší Macbook Pro 17´ tak to skúsim, a ja debil som rozmýšlal že si kupim pre seba Mac. Inak na Canon je fajn aj taký ten ich program na automatické sťahovanie foto a katalogizovanie - fasa vec - len pripojím kliknem a už sa to všetko pomenuje a roztriedi podľa toho kedy bolo nafotené. A potom cool je aj fotenie priamo do PC -no ak by mi to na Macbooku neslo asi by rozhodilo - boli by to čisto vyhodene peniaze..
 
Strhak
2010-05-18 23:44:37
príspevok od: Jozef Peniak
Prosím???? DPP nejde na Apple - to si robia prdeľ ? - no schválne mám v redakcii najnovší Macbook Pro 17´ tak to skúsim, a ja debil som rozmýšlal že si kupim pre seba Mac. Inak na Canon je fajn aj taký ten ich program na automatické sťahovanie foto a katalogizovanie - fasa vec - len pripojím kliknem a už sa to všetko pomenuje a roztriedi podľa toho kedy bolo nafotené. A potom cool je aj fotenie priamo do PC -no ak by mi to na Macbooku neslo asi by rozhodilo - boli by to čisto vyhodene peniaze..
na Macu ti to pôjde pokiaľ to nieje dáka stará rachotina. Myslíš ZoomBrowerEX, ano ten je fajn. Aj ja cez neho sťahujem dáta s aparátu. No a úplná čerešnička na torte je EOS Utility, raz som tak cez neho fotil a je to bomba, dokonca aj na macro vrelo odporúčam, alebo produktovku. Keď kočku fotíš a ona hneť vidí fotku po odfotení na veľkom monitore je tiež super vec
 
maTTo_corp
2010-05-18 23:44:41
príspevok od: Strhak
a prečo myslíš že ho Canon dáva zadarmo k svojim aparátom??? Asi preto že je si tohto vedomý a že chce pre svojich zákazníkov to najlepšie ;-)))
PS. držal som v ruke nový Canon IXUS 300 HS malé mydlo ale jak to zvláda vysoké ISO tak sánka dole. Pri plnom rozlíšení max 3600 a pri 2,5 Mpix až 6400 inak fotky s isom 1200 a pri f/2 sú také že sa pomaly kolená klepú od údivu. No keĎ začneš natáčať video pri rýchlosti 240sn/s tak už pomaly rozum začína stáť. Na fotenie ti musí stačiť ´´len´´ 8,4sn/s. Ozaj aby sme nezabudli bavíme sa o kompakte nie o profi stroji za 3500€ ;-))))
viem viem Pali, už si mu tu párkrát robil promo ;))
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-05-18 23:45:19
príspevok od: autocord
1. Aky ma zmysel robit do recenzie fotky v spinavej bratislavskej ZOO cez sklo ?
2. Davat vytahovane zle exponovane fotky do recenzie ?
3. Pouzivat alternativny RAW software na Linuxe ?
4. Sportovu Canon zrkadlovku dat do ruky Nikonistovi ? Ved robit dobre sportove fotky je o tom byt zohraty s telom. A to nemoze zvladnut clovek ktory je zvyknuty na uplne iny system.
5. Lightroom ma tiez svoje muchy, az teraz nedavno vysiel Camera RAW 5.7 ktory konecne celkom schopne zvlada sum, ale skutocne zaujimavy bude az 6.0 ktory je momentalne dostupny len pre CS5 a v Lightroome bdue az od v 3.0
6. Ak chces vytiahnut max. kvalitu ktoru dokaze tato zrkadlovka, musis vyvolavat v DPP. To plati samozrejme pre vsetky Canon zrkadlovky.

Pekny vecer.
niečo na tom je, lebo mne to 1DIV fotilo fakt dobre, (ale ja nefotím šport lebo ma to vobec ale vobec nebaví...)
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-05-18 23:48:03
príspevok od: Strhak
na Macu ti to pôjde pokiaľ to nieje dáka stará rachotina. Myslíš ZoomBrowerEX, ano ten je fajn. Aj ja cez neho sťahujem dáta s aparátu. No a úplná čerešnička na torte je EOS Utility, raz som tak cez neho fotil a je to bomba, dokonca aj na macro vrelo odporúčam, alebo produktovku. Keď kočku fotíš a ona hneť vidí fotku po odfotení na veľkom monitore je tiež super vec
u mňa je EOS utility dobré hlavne na nervy - ak pre niekoho náročného fotím a je pri fotení, odklepne to a hotovo, je to dobre? - je - ideme na dalšiu scénu, outfit a pod. len trochu pozor na kábela musím davať ale mám 4m USB predlžovačku...
 
Strhak
2010-05-18 23:50:47
príspevok od: maTTo_corp
viem viem Pali, už si mu tu párkrát robil promo ;))
tomuto nie, to bol Ixus 210. Toto je novinka, ešte si kus počkáme no nie dlho a začne sa predávať ;-)
210ka tá ide vraj ako teplé rožky, keď ju dáš človeku do ruky už ty ja nevráti hneť beží na pokladňu s kreditkou ;-)))
Ale fakt, ja by som dnes keď pozerám čo lezie z iných kompaktov tiež ani trochu neváhal. Ak by som predal Panasonic LX2 tak hneť kupujem jeden s týchto dvoch modelov
 
Strhak
2010-05-18 23:53:22
príspevok od: Jozef Peniak
u mňa je EOS utility dobré hlavne na nervy - ak pre niekoho náročného fotím a je pri fotení, odklepne to a hotovo, je to dobre? - je - ideme na dalšiu scénu, outfit a pod. len trochu pozor na kábela musím davať ale mám 4m USB predlžovačku...
radšej pozor na kábel ako na nekresťansky drahé WIFI ;-)))
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-05-19 00:01:40
príspevok od: Strhak
radšej pozor na kábel ako na nekresťansky drahé WIFI ;-)))
no v podstate ked mám tu predlžovačku a zakopnem tak sa to rozpojí v strede a níč sa nedeje , a fotímm duplicitne na kartu aj do PC takže o foto neprídem, je to fajn.
 
bear
2010-05-19 07:32:29
1) aj sport sa casto foti cez sklo, pletivo ... s fotakom som mohol fotit len cca 5 dni a sportove podujatia su vacsinou len cez vikend, ked som si cez tyzden vybral nahradne volno, tak som isiel do ZOO a na cerveny kamen fotit dravce
2) V mojom vybere neboli, obcas sa stane, ze fotku v tetene pokazis a treba to zachranovat v PP, podla mna tie fotky aj napriek tomu vysli dobre, 5D mark 2 by pri nich mala uz dost vyrazny banding
3,5,6) Moje pracovne prostredie je Linux a Canon SW pre Linux nedodava
4) Vela ludi zaujima porovnanie systemov. Ak je clovek zvyknuty na jeden system, na druhom mozno nevyuzije 100%, ale ruku na srdce, kolko fotografov pozna svoju techniku tak dobre, aby z nej dostalo maximum.

P.S. - Fotak som mal pozicany len na par dni s tym, aby som napisal svoj nazor. Viem, ze za ten kratky cas sa mi z neho este nepodarilo dostat maximum, ale bol som s nim maximalne spokojny a ak by som teraz isiel kupovat fotak, bol by to urcite 1D mark IV.
 
marcelfilo
2010-05-19 07:35:54
No ja neviem, ja mám z DPP dosť rozpačité pocity a najlepšie sa mi robí práve s ACR. Už som to s DPP skúšal niekoľko krát a vždy sa mi nakoniec výstup z ACR páčil viac, ale možno to je tým, že ACR mám viacej namakané.
 
Dominik Bugár
redakcia ephoto.sk 2010-05-19 08:26:59
1. Aby sme ukázali, ako bravúrne foťák zvláda túto situáciu. V ZOO sa cez sklo bežne fotí. Napr. hokej sa fotí aj na profesionálnej úrovni často cez špinavé, poškriabané a ofŕkané sklo. A boli tam AJ iné fotky, nie LEN tieto, takže to bolo ukázanie AJ výsledkov v týchto podmienkach (ktoré sú podľa mňa skvelé).
2. Pre niekoho to môže byť hodnotná informácia. A znovu: boli to dve takéto fotky medzi ostatnými.
3. Niekto používa Linux a Canon súčasne.
4. Foťák som si nastavil tak, ako aby sa s ním pracovalo spôsobom, ako som zvyknutý. Fotil som s ním pár dní. Čo sa týka komponovania a ostrenia (keďže som ostril tlačítkom AF, ako to robím aj na Nikone) sa mi zas až taký rozdiel vo fotení nezdá. Jediné zásadné je, že sa zoom točí opačným smerom. Alebo je niečo na tých mojich fotkách basketu a kartingu zlé, čo prezrádza, že som Nikonista? V redakcii máme a bežne používame 5DmkII.
5. a 6.: Je možné, že z natívny soft z toho RAW-u vymačká viac. Rozdiely môžu model od modelu iné, každý foťák má v LR svoj vlastný modul. Ale pri vypnutej redukcii šumu by to hádam až taký rozdiel nemal byť z pohľadu šumu, čo sa tu rieši (LR tam šum nepridá). Aj fotky do recenzie D3s som robil pomocou LR. Aj pre iné foťáky bežne používame LR.

Ešte taká malá poznámka. Pre športovú fotografiu je typické, že sa nafotí kvantum záberov, ktoré treba rýchlo spracovať (pretriediť, urobiť základné úpravy a konvertovať). V tomto je LR podľa mňa kráľom - poskytuje nesmiernu efektivitu a osobne si myslím, že veľa športových a reportážnych fotografov ho práve preto používa. Výstupy z neho sú zrejme pre ich účely plne vyhovujúce.

A na záver ešte mi nedá nenapísať (už to bolo v recenzii, takže sa budem opakovať, ale zdá sa mi, že to niektorým stále uniká). Ak už to porovnávame, tak napr. oproti D3s to má menší čip s vyšším rozlíšením. Podľa mňa ten šum je tomu adekvátny, jednoducho fyzikálne zákony a súčasný stav technológií nejde oklamať. A znovu opakujem, že je to kompromis, ktorý si Canon zvolil. A podľa mňa celkom dobrý kompromis.
 
autocord
2010-05-19 09:49:36
1. Nepodarilo sa, ale nie vinou fotoaparatu.
2. V com ? Ze ked neviem exponovat, zachrani to za mna softver ?
3. Ano, niekto sa tiez pusta po holom zadku dole kopcom v zime :)
4. V ziadnom pripade netvrdim ze su fotky zle. Pisal som o tom ze Nikon ma svoje finesy, tak isto ako Canon, a kedze pri sporte musis predvidat pohyb, tak sa inak chova Nikon a inak Canon.
5 a 6. RAW su ciste obrazove data, ktore vsak RAW konvertor musi nejakym sposobom vyrendrovat. Preto je velmi zasadne aky RAW konvertor pouzijes. Minimalne by bolo preto vhodne to pri fotke priamo uvadzat.

Samozrejme ze pre sport, reportaz, je Lightroom vyborny, tiez ho pouzivame. Ako som pisal 5.7 RAW je ovela lepsi, ale aj tak nedosahuje DPP.

Na posledny odstavec zareagujem asi takto:

Kto chce vidiet fotografie z Canon EOS 1D Mark IV, tu je link:

http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/albums/canon-eos-1d-mark-iv-review-samples/slideshow
 
Dominik Bugár
redakcia ephoto.sk 2010-05-19 10:59:02
Ok, dalo by sa dlho polemizovať aj o jednotlivých bodoch aj o odšumených fotkách, ale budem taký galantný, že už nebudem k tomu nič písať a nechám ti tu výsadu, že si mal posledné slovo ty.
 
autocord
2010-05-19 11:08:36
príspevok od: Dominik Bugár
Ok, dalo by sa dlho polemizovať aj o jednotlivých bodoch aj o odšumených fotkách, ale budem taký galantný, že už nebudem k tomu nič písať a nechám ti tu výsadu, že si mal posledné slovo ty.
Rovnako zelam vsetko dobre ! :)
 
Robert Simeg
2010-05-21 14:35:21
Zaujimal by ma nazor redakcie, ci sa na fotenie portretnej a modnej fotografie hodi viac model 5D alebo 1D, dakujem.
 
Dominik Bugár
redakcia ephoto.sk 2010-05-21 14:49:37
príspevok od: Robert Simeg
Zaujimal by ma nazor redakcie, ci sa na fotenie portretnej a modnej fotografie hodi viac model 5D alebo 1D, dakujem.
Podľa môjho názoru 5D. Má väčšie rozlíšenie, čiže viac detailov (v móde to môže byť kritické pre zachytenie jemných štruktúr látok a pod). Na tieto žánre netreba nevyhnutne až taký rýchly foťák ako 1D. Pričom 5D stojí menej ako polovicu.
 
bear
2010-05-21 15:09:06
Ja mam 5D a pri portretoch s malou hlbkou ostrosti by som uprednostnil 1D mark IV koli rozlozeniu AF bodov. Pri 5D je pouzitelny len stredovy bod. Rozdiel rozlisenia nie je taky velky (pri 5D musim casto orezat viac, koli tomu, ze sa neda spolahnut na iny ako stredovy bod).
 
marcels
2010-05-21 16:11:32
príspevok od: bear
Ja mam 5D a pri portretoch s malou hlbkou ostrosti by som uprednostnil 1D mark IV koli rozlozeniu AF bodov. Pri 5D je pouzitelny len stredovy bod. Rozdiel rozlisenia nie je taky velky (pri 5D musim casto orezat viac, koli tomu, ze sa neda spolahnut na iny ako stredovy bod).
Btw. preco sa neda spolahnut na ostatne body? Ja mam 5D classic a nepozorujem ziadny rozdiel v presnosti alebo rychlosti ostrenia krajnych a stredneho bodu (s vynimkou toho, ze stredny je krizovy a teda reaguje na vsetko, krajne len na horiz., resp. vert. linie).
 
bear
2010-05-21 16:21:19
príspevok od: marcels
Btw. preco sa neda spolahnut na ostatne body? Ja mam 5D classic a nepozorujem ziadny rozdiel v presnosti alebo rychlosti ostrenia krajnych a stredneho bodu (s vynimkou toho, ze stredny je krizovy a teda reaguje na vsetko, krajne len na horiz., resp. vert. linie).
Pri pouziti svetelnych objektivov F1.4-F2 a otvorenej clone mam pri 5D a pouziti inych ostriacich bodov ako stredoveho velmi malu uspesnost presneho zaostrenia (pod 50%). Pri AF servo je to este horsie. Predpokladam, ze AF system ma problem presne ostrit s objektivmi co maju pozdlznu chromaticku chybu, lebo zoom objektivy s nizsou svetelnostou ostria ovela presnejsie (tam sa to mozno sktyje do hlbky ostrosti).
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-05-22 23:17:17
príspevok od: bear
Pri pouziti svetelnych objektivov F1.4-F2 a otvorenej clone mam pri 5D a pouziti inych ostriacich bodov ako stredoveho velmi malu uspesnost presneho zaostrenia (pod 50%). Pri AF servo je to este horsie. Predpokladam, ze AF system ma problem presne ostrit s objektivmi co maju pozdlznu chromaticku chybu, lebo zoom objektivy s nizsou svetelnostou ostria ovela presnejsie (tam sa to mozno sktyje do hlbky ostrosti).
neviem možno, každopádne ked som skúsil 50mm F1,4 na 5D tak som ju už viac nechcel, 85/f1,8 mi funguje cool čo som skušal 135tku tak to celkom šlo odpad pri fotení ľudí mám cca 30% s tou 85tkou na F1,8.
 
Xuliganka
2010-05-23 13:10:37
príspevok od: bear
Ja mam 5D a pri portretoch s malou hlbkou ostrosti by som uprednostnil 1D mark IV koli rozlozeniu AF bodov. Pri 5D je pouzitelny len stredovy bod. Rozdiel rozlisenia nie je taky velky (pri 5D musim casto orezat viac, koli tomu, ze sa neda spolahnut na iny ako stredovy bod).
Sledujem tuto debatu od zaciatku, ale tento tvoj prispevok ma uz dostal. Mam 5D, fotila som snim hokej, svadbu, portret.... Ostri perfektne aj na inom bode ako stredovom. Ty mozes kludne orezavat, ale prosim ta nedavaj zle info ludom....

Prepac, ale nemyslim si ze si ten pravy ktory by mal robit recenzie alebo davat niekomu radu...
 
romrut
2010-05-23 14:33:14
príspevok od: Xuliganka
Sledujem tuto debatu od zaciatku, ale tento tvoj prispevok ma uz dostal. Mam 5D, fotila som snim hokej, svadbu, portret.... Ostri perfektne aj na inom bode ako stredovom. Ty mozes kludne orezavat, ale prosim ta nedavaj zle info ludom....

Prepac, ale nemyslim si ze si ten pravy ktory by mal robit recenzie alebo davat niekomu radu...
diana cernakova, ty si fotila hokej s 5D a inym ako stredovym bodom? Maslis tie fotky co mas na stranke? Sak aj tak vyzeraju... mas pravdu, recenzenti co skusali 1D nie su koser, zato ty si odbornicka ako vysita. nechces napisat daky clanok o foteni hokeja s 5D inymi ako stredovymi bodmi?
 
Strhak
2010-05-23 15:03:14
nejdem tu nijak obhajovať 5D mark II a jeho AF systém, len ma zaráža ako daktorý naň strašne frflú. Napríklad taká Yuliya tu nás chlapci všetkých preciká čo sa tíka portrétnej fotografie a ak sa nemýlim a myslím že nemýlim, tak ona fotí práve s tou 85kou f/1,2. Na jej fotkách som si nevšimol dáky problém s AF. Ja fotografov delím na technofilov a tích čo to naozaj vedia. Jedny sa stále vyhovárajú na fotoaparáty a hľadajú chyby v nich a tí druhý zas tvoria niečo naozaj hodnotné. Nariekate tu, to mi vadí, hen to je zlé na tej 5D, tamto mi prekáža, namiesto toho aby ste boli vďačný že vám vyrobil dakto aparát s takým obrazovým výstupom ktorý je pri aparátoch za tri krát väčšiu sumu bežne k dostaniu. Mám pocit že ak by ste si tu všetci pokúpili 1Ds alebo D3x po čase by tu boli na ne výhovorky tipu: a prečo je to tak a prečo to nieje inak???
Ale celá tato debata je už dakde mimo a namiesto toho aby ste hľadali možnosti ako sa reálne posunúť tu frflete na techniku. Tí najlepší spravia špičkovú fotku aj so starou EOS 350kou, D80kou alebo obyčajným kompaktom a nebudú vravieť veci tipu AF mi to nedovolil
 
Xuliganka
2010-05-23 15:19:50
príspevok od: romrut
diana cernakova, ty si fotila hokej s 5D a inym ako stredovym bodom? Maslis tie fotky co mas na stranke? Sak aj tak vyzeraju... mas pravdu, recenzenti co skusali 1D nie su koser, zato ty si odbornicka ako vysita. nechces napisat daky clanok o foteni hokeja s 5D inymi ako stredovymi bodmi?
No jasne :) presne toto som cakala... Nemam pocit ze by som nieco urazajuceho napisala, tak nechame preco ma urazas ty. Nehnevaj sa, ale vobec nechapem preco na mna utocis. To ze sa ti nepacia moje fotky to ma mrzi...

Ak mas nejake pripomienky k fotkam ktore som robila ja, budem rada ak mi napises, mail uz vies. Myslim to vazne, mozno mi das dobru kritiku.

A nabuduce prosim bez slov ´odbornicka´ na nic take sa nehram. A ani nechcem pisat ziaden clanok, na to nemam, iba som povedala svoj nazor. Co ma zase presvedcilo o tom ze to uz radsej neurobim.
 
Matúš Koprda
2010-05-23 15:29:47
Nemyslíš vážne toto...
Vyjadruj názor aj ďalej. Toto Ťa predsa nemôže odradiť...
Ja osobne som si tvoju stránku pozrel práve kôli hentej nafúkanej odpovedi. Vzbudila vo mne záujem, ako vyzerá zle nafotený hokej(: A - čudujsasvete, hokej sa mi dosť pozdáva, fajn momenty tam máš. --> Len tak ďalej, nenechaj sa znechutiť.
 
marcelfilo
2010-05-23 21:05:25
príspevok od: Strhak
nejdem tu nijak obhajovať 5D mark II a jeho AF systém, len ma zaráža ako daktorý naň strašne frflú. Napríklad taká Yuliya tu nás chlapci všetkých preciká čo sa tíka portrétnej fotografie a ak sa nemýlim a myslím že nemýlim, tak ona fotí práve s tou 85kou f/1,2. Na jej fotkách som si nevšimol dáky problém s AF. Ja fotografov delím na technofilov a tích čo to naozaj vedia. Jedny sa stále vyhovárajú na fotoaparáty a hľadajú chyby v nich a tí druhý zas tvoria niečo naozaj hodnotné. Nariekate tu, to mi vadí, hen to je zlé na tej 5D, tamto mi prekáža, namiesto toho aby ste boli vďačný že vám vyrobil dakto aparát s takým obrazovým výstupom ktorý je pri aparátoch za tri krát väčšiu sumu bežne k dostaniu. Mám pocit že ak by ste si tu všetci pokúpili 1Ds alebo D3x po čase by tu boli na ne výhovorky tipu: a prečo je to tak a prečo to nieje inak???
Ale celá tato debata je už dakde mimo a namiesto toho aby ste hľadali možnosti ako sa reálne posunúť tu frflete na techniku. Tí najlepší spravia špičkovú fotku aj so starou EOS 350kou, D80kou alebo obyčajným kompaktom a nebudú vravieť veci tipu AF mi to nedovolil
Yuliya fotí nehybné modelky pri dobrom svetle, tam sa chytajú na 5D aj krajné body. Skúšal si s ním však fotiť hocičo, čo sa len trochu hýbe, na clone f2,8 a nižšej? Ja hej, mám s tým nafotených pár tisíc záberov a okrem stredového bodu je to naozaj bieda. Tým nepindám na 5D, práve naopak, je to super skvelý foťák, ale je to od Canonu smutné, že tam za tú cenu nedali aspoň všetky body krížové.
 
Strhak
2010-05-23 21:23:10
príspevok od: marcelfilo
Yuliya fotí nehybné modelky pri dobrom svetle, tam sa chytajú na 5D aj krajné body. Skúšal si s ním však fotiť hocičo, čo sa len trochu hýbe, na clone f2,8 a nižšej? Ja hej, mám s tým nafotených pár tisíc záberov a okrem stredového bodu je to naozaj bieda. Tým nepindám na 5D, práve naopak, je to super skvelý foťák, ale je to od Canonu smutné, že tam za tú cenu nedali aspoň všetky body krížové.
za tú cenu??? Ja neviem ale 21Mpix fotoaparát s FF senzorom ako má Dsko a v podtate aj s obrazovým výstupom na tej úrovni za tretinovú cenu??? Prosím ťa čo od neho viacej chceš??? Canon ho jasne definoval a predurčil jeho použitie a ak ti nevyhovuje na fotenie tvojho štýlu tak si si žiaľ vybral nesprávnu triedu. Neviem čo je na tom nezrozumiteľné keď sám výrobca ho určí pre portrétnych fotografov. Canon ho nikdy neradil medzi športové aparáty ani prírodopisné. Ak ti nevyhovuje máš na výber kopec iných. Ja som si vedomí že nieje taký univerzál ako je Nikon D700 ale on sa naň ani nikdy nehral. Inak stále to nerieši to čo som napísal. Dobrého fotografa nepoznáš podľa techniky ale podľa výsledkov. Keď pozerám fotografie z päťdesiatich rokov keď o AF ani šajnu nemali a všetko fungovalo aj s MF, keď si pozerám fotky z Leica fotoaparátov ktoré dlho boli len MF a vidím tú tvorbu tak prepáč ale príde mi to ako výhovorky keď sa snažíme svoju neschopnosť skrývať za techniku.
PS. ak by Canon dal do 5D ten istý AF systém ako do jednotkovej rady čo myslíš čo by stálo to 5Dečko??? Malo by potom ešte zmysel vyrábať 1Ds???
 
marcelfilo
2010-05-23 21:54:22
príspevok od: Strhak
za tú cenu??? Ja neviem ale 21Mpix fotoaparát s FF senzorom ako má Dsko a v podtate aj s obrazovým výstupom na tej úrovni za tretinovú cenu??? Prosím ťa čo od neho viacej chceš??? Canon ho jasne definoval a predurčil jeho použitie a ak ti nevyhovuje na fotenie tvojho štýlu tak si si žiaľ vybral nesprávnu triedu. Neviem čo je na tom nezrozumiteľné keď sám výrobca ho určí pre portrétnych fotografov. Canon ho nikdy neradil medzi športové aparáty ani prírodopisné. Ak ti nevyhovuje máš na výber kopec iných. Ja som si vedomí že nieje taký univerzál ako je Nikon D700 ale on sa naň ani nikdy nehral. Inak stále to nerieši to čo som napísal. Dobrého fotografa nepoznáš podľa techniky ale podľa výsledkov. Keď pozerám fotografie z päťdesiatich rokov keď o AF ani šajnu nemali a všetko fungovalo aj s MF, keď si pozerám fotky z Leica fotoaparátov ktoré dlho boli len MF a vidím tú tvorbu tak prepáč ale príde mi to ako výhovorky keď sa snažíme svoju neschopnosť skrývať za techniku.
PS. ak by Canon dal do 5D ten istý AF systém ako do jednotkovej rady čo myslíš čo by stálo to 5Dečko??? Malo by potom ešte zmysel vyrábať 1Ds???
Sry, ale až trošku príliš zaslepene obhajuješ Canon. Porovnaj si to s Tebou spomenutou D700 - za rovnakú cenu má takmer dokonalý AF. A vyrobiť 12MPx FF senzor podľa mňa nestojí oveľa menej ako vyrobiť 21 MPx FF - stále je to rovnako veľký kus kremíku. Čo sa týka Tebou spomenutého výberu triedy, tak Canon mi bohužiaľ nič iné neponúka, keď chcem FF. Bohate by mi stačilo aj 16 MPx, ale aspoň o trochu lepší AF. Preto som bol nútený ísť do 1Ds mkII - je to síce prehistorický aparát, ale okrem váhy som konečne po dlhej dobe dosť spokojný. A ver, že keby do 5D dali lepší AF, tak by to Canon o veľa viac nestálo - všetko je to len marketing. A k Tvojmu PS - medzi Nikonom D3 a D700 nie je až taký veľký technologický rozdiel, pritom cena je diametrálne odlišná. A predsa sa D3 predáva.
 
Strhak
2010-05-23 23:38:13
príspevok od: marcelfilo
Sry, ale až trošku príliš zaslepene obhajuješ Canon. Porovnaj si to s Tebou spomenutou D700 - za rovnakú cenu má takmer dokonalý AF. A vyrobiť 12MPx FF senzor podľa mňa nestojí oveľa menej ako vyrobiť 21 MPx FF - stále je to rovnako veľký kus kremíku. Čo sa týka Tebou spomenutého výberu triedy, tak Canon mi bohužiaľ nič iné neponúka, keď chcem FF. Bohate by mi stačilo aj 16 MPx, ale aspoň o trochu lepší AF. Preto som bol nútený ísť do 1Ds mkII - je to síce prehistorický aparát, ale okrem váhy som konečne po dlhej dobe dosť spokojný. A ver, že keby do 5D dali lepší AF, tak by to Canon o veľa viac nestálo - všetko je to len marketing. A k Tvojmu PS - medzi Nikonom D3 a D700 nie je až taký veľký technologický rozdiel, pritom cena je diametrálne odlišná. A predsa sa D3 predáva.
vyrobiť 12 a 21 Mpix senzor je teda veľký rozdiel čo sa tíka miniaturizácie. A nejde len o tích 21Mpix ktoré má, ale aj o dáta ktoré ten snímač produkuje a následne musí aparát spracovať a tam už je teda poriadny rozdiel 12 verzus 21Mpix. Inak ak sa nemýlim tak tieto čipy vyrábajú pre DSLR len dve firmy, takže vyrobiť niečo také je asi hodne náročné keď to dokážu spraviť len taký giganti ako je Canon a Sony. Ak keď už porovnávaš D3 a D700 ozaj skvelí ťah, len škoda že len čisto pre ľudí. Firme sa podarilo spraviť náramne úspešní marketingový ťah, až tak úspešný že minulí rok vyprodukovali stratu. Takže sa super predáva ich D3 keď sa tak ponáhľali s D3s aby bol dôvod ísť do trojkovej rady a neostať pri D700. A predsa sa predáva, len nie asi tak ako čakali. Inak aparát je to super
 
Strhak
2010-05-23 23:44:04
a už keď sa bavíme o cene, tak dakedy boli tie aparáty podstatne drahšie. Za to čo som dal dakedy dávno za 350D by som mal dnes 7D možno aj 5D a to nehovorím aká bola vtedy kúpyschopnosť slovákov a aká je teraz. Mne dnes prídu tie aparáty podstatne dostupnejšie ako cca 5-6 rokou do zadu. A vidno to aj na predaji zrkadloviek medzi ľuďmi
 
marcelfilo
2010-05-24 07:22:51
príspevok od: Strhak
vyrobiť 12 a 21 Mpix senzor je teda veľký rozdiel čo sa tíka miniaturizácie. A nejde len o tích 21Mpix ktoré má, ale aj o dáta ktoré ten snímač produkuje a následne musí aparát spracovať a tam už je teda poriadny rozdiel 12 verzus 21Mpix. Inak ak sa nemýlim tak tieto čipy vyrábajú pre DSLR len dve firmy, takže vyrobiť niečo také je asi hodne náročné keď to dokážu spraviť len taký giganti ako je Canon a Sony. Ak keď už porovnávaš D3 a D700 ozaj skvelí ťah, len škoda že len čisto pre ľudí. Firme sa podarilo spraviť náramne úspešní marketingový ťah, až tak úspešný že minulí rok vyprodukovali stratu. Takže sa super predáva ich D3 keď sa tak ponáhľali s D3s aby bol dôvod ísť do trojkovej rady a neostať pri D700. A predsa sa predáva, len nie asi tak ako čakali. Inak aparát je to super
Čipy vyrába aj Kodak, nie len Sony a Canon. Canon sa čiastočne vyhol strate aj preto, že nevyrába len fototechniku, ale aj iné veci.
 
Strhak
2010-05-24 08:01:45
príspevok od: marcelfilo
Čipy vyrába aj Kodak, nie len Sony a Canon. Canon sa čiastočne vyhol strate aj preto, že nevyrába len fototechniku, ale aj iné veci.
kodak sa mi zdá že robí už len väčšie formáty. Neviem či ešte dodáva pre dakoho senzory do zrkadloviek
 
marcelfilo
2010-05-24 08:45:03
príspevok od: Strhak
kodak sa mi zdá že robí už len väčšie formáty. Neviem či ešte dodáva pre dakoho senzory do zrkadloviek
Nie som si istý, či Pentax neberie čipy od Kodaku.
 
Dominik Bugár
redakcia ephoto.sk 2010-05-24 08:46:54
Nechcem naozaj liať olej do ohňa, ale Bear je teraz na týždeň preč a pokiaľ dobre viem, nemá tam prístup k internetu, tak pravdepodobne nebude môcť reagovať.
Bez toho, aby som chcel polarizovať, alebo oponovať, chcem len jednu poznámku. Bear je človek, ktorý je technicky veľmi zdatný a patrí medzi ľudí, ktorí aj keď fotia Canonom, dokáže povedať aj pozitíva a negatíva a nebude 5DmkII obhajovať do krvi len preto, že ho má (čo mnoho ľudí má problém). Nikto z nás nie je dokonalý, a opakujem, nechcem polemizovať s tvojim názorom, len trochu sa ho musím zastať (bez toho, aby som ti opnoval), lebo ho poznám a myslím si, že má skúseností dosť, aby mohol vysloviť svoj názor. On napísal svoju vlastnú skúsenosť v porovnaní s iným aparátmi (a nie je jediný, kto to sa podobne vyslovil). Možno to tu napísal veľmi skrátene a vyznelo to možno príliš ostro, ale myslím si, že viem, ako to myslel, lebo sme sa o to rozprávali (chcel len povedať, že stredový bod je najcitlivejší a použitie tých ostatných môže byť v sťažených situáciách problematické).

To neznamená, že by sa s 5DmkII nedal nafotiť hokej. Nie je to síce športový foťák, ale určite sa to dá. Človek musí poznať svoju techniku, vedieť jej silné a slabé stránky a určite sa to dá urobiť pekne. Je to už hlavne o fotografovi, nie až tak o technike. Takmer všetko sa fotilo aj pred 20 rokmi, kde sme o dnešnej technike ani nesnívali. Iste boli iné nároky a očakávania, viac odpadu a pod., ale tí čo boli dobrí, to vedeli už vtedy (a platí to aj dnes).

 
Xuliganka
2010-05-24 09:21:13
Ahoj, pekne si to napisal.

Moj prispevok bol hlavne o tom, ze ked som sa rozhodovala ci kupim alebo nekupim 5D, na internete som narazila presne na taketo reci a mala som hlavu v smutku. Nakoniec som nedala na tie reci a kupila som si ju, som spokojna... :)


 
lu_boss
2010-05-24 12:07:06
...je to vyborny fotak. Faktom ostava, ze AF je slaba stranka tohto stroja. Mam ho, takze vlastna skusenost. Napriek tomu, aj ja som s nim spokojny :-)
 
marcelfilo
2010-05-24 13:58:00
Tak tak. O kvalite 5D tu nikto nepochybuje, akurát označiť jeho okrajové body za bezproblémové je trochu silná káva.
 
Strhak
2010-05-24 20:26:55
príspevok od: marcelfilo
Nie som si istý, či Pentax neberie čipy od Kodaku.
netuším, ja som nikdy moc pentax neriešil a potom informácií o tej značke je tak málo že ma to ani nikdy netrápilo. Žiaľ a to je ich smola
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-05-24 20:45:06
príspevok od: marcelfilo
Yuliya fotí nehybné modelky pri dobrom svetle, tam sa chytajú na 5D aj krajné body. Skúšal si s ním však fotiť hocičo, čo sa len trochu hýbe, na clone f2,8 a nižšej? Ja hej, mám s tým nafotených pár tisíc záberov a okrem stredového bodu je to naozaj bieda. Tým nepindám na 5D, práve naopak, je to super skvelý foťák, ale je to od Canonu smutné, že tam za tú cenu nedali aspoň všetky body krížové.
Takto to vyzerá ked si reportér kúpi foťák do aťasu:D Ale povedal som si, ked Nachtwey zvláda fotiť s 5DII tak hádam to nejako zvládnem aj ja. Zatiaľ to ide. A tie modelky su často aj pohyblivé. V slabom svetle napr. 1/160s F2,8 ISO 6400 napr. su krajne body uplne naprd, kým sa chytia tak stokrát stihnem na stredový a prekomponovať. Fakt 5Dčko treba kupovať s tým že má blbý AF - aby človek nebol sklamaný...
 
jake
2010-05-24 20:46:54
tak som konecne dnes mal tuto masinku s par objektivmy a vcelku to ide - vyborny stroj, rychly, vyborny opticky vystup, dobre ovladanie, fajn sa to drzi v rukach, ... moj nazor, ze spickovy profesionalny fotoaparat co foti bez zavahania. nemal som moznost vyskusat extremy - tam by to bolo ´natvrdo´ ale zle podmienky zvladol bez problemov - sklo som mal canon 70-200/2,8 II, 85/1,2 a novy 105/2,8 IS
 
autocord
2010-05-24 21:22:23
príspevok od: Jozef Peniak
Takto to vyzerá ked si reportér kúpi foťák do aťasu:D Ale povedal som si, ked Nachtwey zvláda fotiť s 5DII tak hádam to nejako zvládnem aj ja. Zatiaľ to ide. A tie modelky su často aj pohyblivé. V slabom svetle napr. 1/160s F2,8 ISO 6400 napr. su krajne body uplne naprd, kým sa chytia tak stokrát stihnem na stredový a prekomponovať. Fakt 5Dčko treba kupovať s tým že má blbý AF - aby človek nebol sklamaný...
Aj take extremne situacie ako si napisal sa daju zvladnut celkom elegantne :)
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-05-24 22:28:49
príspevok od: autocord
Aj take extremne situacie ako si napisal sa daju zvladnut celkom elegantne :)
kazdopadne som rad ze 5D mam a ze som sa dokopal k zmene celeho systemu , bol to obrovský krok vpred premna.
 
BRODOZZ
2010-06-16 16:54:27
potencionalny zaujemca o toto telo si najde na webe aspon 5.dalsich recenzi,a panovi S z faxcopy to moze byt ukradnute,ten je zavodou.co sa tyka sumu aps-h pri 16mpx zakonite sumi vic nez ff z 12mpx
 
valec86
2010-07-16 21:00:41
taaakze v piatok by mal dorazit mozno aj vyskusame rozdiely oproti D3s iked sa bojim ze uz teraz som prehral....
 
markato1
2010-07-17 09:39:02
príspevok od: valec86
taaakze v piatok by mal dorazit mozno aj vyskusame rozdiely oproti D3s iked sa bojim ze uz teraz som prehral....
prehras v com?..myslim ze ak v niecom zbadas rozdiel tak to bude v sume..nic ine,ale to su fyzikalne vlastnosti,danne velkostou snimaca,tie neoklames..inak su to rovnocenne stroje,v niecom ma navrch jeden v niecom druhy..
 
valec86
2010-07-17 09:50:43
som zaryty canonista ale stale casom zistujem v com ma nikon navrh. canon akoby zaspal dobu. ale tak teraz prechadzat by bola samovrazda
 
Kaiman81
2010-09-08 11:01:41
Ja si kúpim Nikon až keď tie kolečká umistnia tak ako má Canon a urobia poriadne Grip,lebo Nikon sa drží na 2 veci... nehovoriac o tom ak ho držím vertikálne tak prstom zavadzia výbežok pod bajonetom,to potom ten Grip stráca zmysel...
 
bear
2010-11-03 19:55:40
Tu je pekny manual k moznosiam nastavenia AF:
http://www.canon.co.uk/Images/EOS%201D%20MK%20IV%20AF%20guide_tcm14-721275.pdf
 
valec86
2011-05-08 13:46:05
bear manual potesil stale ale neviem ako sa da vybrat viacero ostracich bodov ( skupina podobne ako tomu je na 7D
 
bear
2011-05-08 13:58:23
príspevok od: valec86
bear manual potesil stale ale neviem ako sa da vybrat viacero ostracich bodov ( skupina podobne ako tomu je na 7D
1D mark IV som uz rok v rukach nemal. Na dpreview som nasiel vo vypise menu, ze by to mala byt C.Fn. III-8 a vyber zon sa da napodobnit s doplnenim o C.Fn. III-10.
 
valec86
2011-05-08 14:03:28
bear dakujem pressne to funguje. skoda len ze ich aj nezobrazuje.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované