Hore

Fujifilm X100T

Na trhu máme už niekoľko mesiacov tretiu generáciu, svojho času pomerne revolučnej X100. Prvotina mala svoje muchy, ale napriek tomu to bol obľúbený fotoaparát. Bola to nová samostatná kategória, ktorej mnohí fotografi neodolali. Dnes je v ponuke rôznych výrobcov viac drahých kompaktov s veľkými senzormi – no hybridný hľadáčik a skutočný, funkčný retro dizajn majú stále len Fujifilmy. Model X100s priniesol X-Trans CMOS II senzor so 16Mpx rozlíšením a procesor EXR II a rovnaké obrazové vybavenie má aj novinka X100T. Zachovaný zostal aj 23mm objektív so svetelnosťou F2. Ak rovnaký senzor a objektív aký bol v predošlom modeli nájdeme aj vo vizuálne mierne odlišnej novinke, tak v čom sú potom rozdiely?


Ovládanie

Tretia generácia má veľmi pohodlné ovládanie. Zmizol zadný otočný krúžok, ktorý bol malý a jeho pohyb príliš jemný. Namiesto toho, podľa vzoru X-E2, X-Pro1 a X-T1, je vzadu štvorsmerný ovládač so stredným potvrdzovacím tlačidlom. Tlačidlá sú pomerne malé, s tými na X-Pro1 sa nedajú veru ani porovnať, ale ovládajú sa pomerne dobre. Pokiaľ máte doma X100s a chystáte sa prejsť na X100T čaká vás zase zmena tlačidiel v okolí displeja a upravené menu. Zmenila sa poloha „Q“ tlačidla, „Wiew Mode“ aj „Drive“ tlačidlá sú úplne inde.


Kolískový ovládač vzadu hore - pod palcom, nahradilo stlačiteľné koliesko, podobne ako na iných modeloch Fujifilmu. Toto nové má bohužiaľ veľmi nevýrazné kliky a ľahký chod. Oproti X-Pro1 a X-T1 či X-E2, s ktorými som v ostatnom čase dosť veľa fotil je to menej praktické. Užitočné je nové nastavovanie kompenzácie expozície v rozsahu +/- 3 EV. Nech už je to akokoľvek, nové tlačidlá sú lepšie, no treba si na ich rozmiestnenie chvíľku zvykať.


Konštrukcia a dizajn

Novinka má odlišný, lepší „grip“ a jednoduchšie tvary. Materiálové spracovanie je rovnaké ako pri modeli X100/X100s. Zaostrovací prstenec, otočný ovládač expozičných časov aj koliesko korekcie expozície majú odlišne štruktúrované zdrsnenie. Inak sú zmeny vo vzhľade len minimálne.


LCD - OVF – EVF – EVF - DR

Zmena nastala v prípade LCD monitora z pôvodných 2,8 palca a 460 000 bodov, ktoré mala X100S, je v novinke rovno 3 palcový displej s 1 040 000 bodmi. Nový monitor menej vyčnieva do priestoru ako pri staršom modeli.

Inovovaný je aj hybridný hľadáčik a po novom má tri režimy fungovania. Páčkový prepínač vpredu je obojsmerný. Pri predošlých modeloch (a aj X-Pro1) je prepínač len jednosmerný.  V EVF režime má hľadáčik rýchle obnovovanie (refresh rate), takže sa sním fotí podobne pohodlne ako s X-T1. Treba povedať, že je (aspoň podľa mňa) o niečo väčší ako pri X100S. EVF hľadáčik má dobré rozlíšenie 2,360,000 bodov a zväčšenie 0,5x.

OVF režim hľadáčika má teraz dva režimy. Prvý je klasický priehľadový, v ktorom si nastavíte zobrazenia podľa chuti (digitálna vodováha, korekciu paralaxy, rôzne stupnice a pod.). Druhý režim je doplnený o maličký kúsok EVF displeja, ktorý sa vysunie napravo dole a zobrazuje stred obrazu. Má slúžiť na presnejšiu kontrolu zaostrenia a ako pomôcka pri manuálnom zaostrení (v rámčeku si môžete zväčšiť obraz na 100% podobne ako pri normálnom EVF zobrazení a potom presne zaostriť). Ťažko sa mi o tom takto píše, ale v praxi je to jednoduché a prehľadné. Fujifilm to nazval Digital Rangefinder. Pre mňa osobne to nie je až taká potrebná funkcia, no v niektorých prípadoch bude šikovné ju mať k dispozícii.


Funkcionalita

Listová závierka, tichý chod a ďalšie užitočné funkcie zostali zachované. Pribudla elektronická závierka s najkratším časom 1/32 000s a najdlhšou možnou expozíciou 1s. Fotoaparát má stále zabudovaný 3 EV ND filter, ktorý možno aktivovať cez funkčné tlačidlo. Vzhľadom k základnej citlivosti senzora ISO 200 a objektívu s F2 svetelnosťou je to veľmi potrebná funkcia. Oceňujem aj možnosť meniť hodnotu clony po 1/3 EV priamo na prstenci okolo objektívu. Pribudla nám aj možnosť pripojenia fotoaparátu cez WiFi so smartfónmi a tabletmi. Novinka podporuje rýchle SDXC (UHS-I) karty. Dobrá správa je, že obe kvalitné predsádky 28mm (WCL-X100) aj 50mm (TCL-X100) sú plne kompatibilné s novinkou.


Zaostrovanie

Napriek tomu, že by X100T mal mať papierovo rovnaký AF ako X100S, nie je tomu tak. Téčko rýchlejšie zaostruje v slabšom svetle. Podľa mňa je tam rozdiel triedy. Novinka zaostrí takmer vždy rýchlo a presne aj v naozaj mizivom osvetlení. X100S sa občas trápi a hľadá správne zaostrenie dlhšie. Mne osobne už autofokus v modeli X100T vyhovuje a to aj z pohľadu rýchlosti a presnosti zaostrenia.

Rovnako aj manuálne zaostrovanie prstencom okolo objektívu je pohodlnejšie. V porovnaní so staršími aparátmi je konečne aj zvýraznenie obrysov farebne nastaviteľné podľa chuti fotografa a nie sme odkázaní len na biele žiariace obrysy alebo ak chcete „Focus Peak highlight“ .


Kontinuálne zaostrovanie stále nie je ako na Canon 5D Mk III alebo Nikone D700. No je použiteľnejšie ako pri X100s, ale stále to nie je dokonalé. Rád by som toto porovnal aj s niečím ako Nikon D5100, ale bohužiaľ takú zrkadlovku doma nemám. Kontinuálny AF jednoducho pri X100vkovej rade stále potrebuje dotiahnuť.

Rýchlosť a operácie

Novinka sníma rýchlosťou 6 snímok za sekundu a je dobré si uvedomiť, že fotoaparát na začiatku odmeria expozíciu a použije ju na celú sériu záberov. Takže toto nie je vhodné využívať pri objektoch pohybujúcich sa v meniacich svetlených podmienkach.


JPEG priamo z fotoaparátu v režime Classic Chrome.

Obraz

Obrazová kvalita je totožná s Fujifilmom X100S. Pridaná bola len nová možnosť simulácie filmu. Je označená ako „Classic Chrome“, čo je zaujímavé najmä pre vyznávačov fotenia rovno do JPEG. Prípadne aj pre tých fotografov, ktorí v Lightroome využívajú farebné profily Fujifilmu. Pre lepšiu predstavu o obrazovej kvalite Fujifilmu X100T si pozrite aj recenziu Fujifilmu X100S.


Upozornenia a zistenia

  • Fotoaparát je vybavený tichým „silent“ režimom, v ktorom sa vypínajú zvuky menu, potvrdenie AF pípnutím a deaktivuje sa aj blesk.
  • Sánky pre externý (iný ako Fuji blesk) je potrebné zapnúť/aktivovať v menu. Ja používam blesky Canon (najradšej menší 430 EX II) a aj rádiové odpaľovače Yongnuo pre Canon. Samozrejme len v manuálnom režime, kedy fungujú bez problémov. Akýkoľvek externý štandardne veľký blesk (napr. Canon 600 EX, Nikon SB 910) je na X100vke ozrutný a zhoršuje držanie prístroja (posúva ťažisko).
  • Batéria vydržala pri reálnom fotení cez hľadáčik a kombinovane (OVF+EVF) približne 400 až 450 záberov. Výrobca udáva 330 záberov.
  • Pokiaľ chcete naozaj ostrý obraz v celej ploche, je vhodnejšie objektív pricloniť na F2,8. Obraz na F2 je však dostatočne ostrý a veľmi dobre použiteľný na portréty a podobne. No pokiaľ očakávate exaktnú ostrosť, najmä pri menej kontrastných detailoch priclonenie evidentne pomáha. Pri snímaní makro záberov je dobré pricloniť aspoň na F4-5,6.
  • Ak chcete použiť 1/4000s v režime priority clony je potrebné pricloniť aspoň na F8, 1/2000s – F4 a 1/1000s funguje pri všetkých clonách. Je to daň za bezhlučnú listovú závierku. V manuálnom režime nastavíte aj 1/4000 a F2 no bokeh a ani expozícia nemusí byť podľa Fujifilmu úplne v poriadku (osobne som nič negatívne v obraze nespozoroval).
  • Pri fotení v ateliéri na clone F11 a viacej dochádzalo k stmaveniu displeja aj napriek vypnutej simulácii obrazu manuálnej expozície. Možno sme mali v redakcii predprodukčný kus, neviem. Žiadny iný Fujifilm to doposiaľ nerobil.
  • Režim „T“ (Time)  je na nastavenie časov 2-30 sekúnd. Režim „B“ (Bulb) dovoľuje maximálny čas exponovania 60 minút.
  • Wi –Fi je oveľa užitočnejšia funkcia ako by sa mohlo zdať. Prenos dát funguje pomerne rýchlo. Nahradí diaľkovú spúšť a konečne nie je potrebné používať Eye-Fi karty.
  • Fujifilm ešte v čase písania recenzie nedoriešil fotenie priamo do Lightroomu (tethered shooting plugin
  • 35mm ohnisko nemusí každému vyhovovať, no v ponuke sú aktuálne dve predsádky (28mm a 50mm ekvivalent kinofilmu). Tieto nedegradujú kvalitu obrazu a ani neuberajú objektívu svetelnosť.


Ktorý je ten pravý X100T alebo X100S?

Oplatí sa prejsť z X100s na X100T? Na túto otázku si musí každý odpovedať sám najmä podľa žánrov, ktoré prevažne fotografuje. Pokiaľ fotíte veľmi často v slabšom svetle a Eye-Fi karty už nemôžete ani cítiť, tak zmena a rozdiel v cene za to stojí. Sám som podľa špecifikácie výrobcu nepredpokladal až také markantné rozdiely medzi týmito dvoma modelmi, ale novinka je podstatným vylepšením predošlej generácie X100s. A nad X100S už po tomto vyskúšaní X100T, najmä kvôli rýchlosti AF a pridanej Wi- Fi, ani neuvažujem. Ak kupujete nový fotoaparát a váhate medzi „S“ a „T“ verziu (alebo máte ešte prvú X100) tak novinka je určite najlepšou voľbou.


Pokiaľ nie ste vlastníkom Fujifilmu X100S a uvažujete o zakúpení novinky, prečítajte si prosím aj moju podrobnú recenziu na X100S. Nájdete v nej podrobnejšie popísané vlastnosti pevného 23mm ohniska (35mm ekv.) ako aj určenie a vhodnosť celkovej koncepcie aparátu pre rôzne typy fotografov.


Kus poctivej práce

Fujifilm urobil v aktuálnom modeli X100T výrazné vylepšenia funkcionality. No obrazový procesor a objektív zostali rovnaké. To dobré zostalo zachované a čo sa dalo vylepšiť bolo vylepšené. Jednoducho evolúcia. Na revolúciu si asi ešte chvíľku počkáme. Je potom tiež otázne či potrebujeme v takomto type fotoaparátu napríklad 24 Mpx. rozlíšenie alebo 4K video. Potešilo by ma však napríklad percentuálne ukazovanie stavu batérie, lepšie kontinuálne zaostrovanie, fotenie priamo do Lightroomu alebo do iného programu, alebo aj základné ISO 100. Ešte stále je tu priestor na vylepšenia.

Tento produkt si môžete zakúpiť aj v ephotoshop.sk a podporiť tak svoj obľúbený portál ePhoto.sk. Neprehliadnite akciové ponuky!

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Alien
2015-03-23 07:08:30
Ďakovala za článok, Fuji je fajn .... Inak kto má X-E2 po upgrade na najnovší firmware sa dá foták ovládať z telefónu má timelapse a Classic Chrome.
 
JohnNewton
2015-03-23 08:29:00
Predražená hračka s množstvom obmedzení.
 
kakadu
2015-03-23 09:28:40
príspevok od: JohnNewton
Predražená hračka s množstvom obmedzení.
ale musis uznat, ze to vedia predavat. A trafili ten retro styl do spravnej doby, ked ludom viacej zalezi na tom ako veci vyzeraju voci tomu ako funguju.
 
Demikát
2015-03-23 09:51:40
Klenot!
Fujifilm nielen že vyzerá skvele.
Je to funkčná technika s obrazovou kvalitou, ktorá nemá v apsc obdoby. Pre mňa ani ff keď beriem do úvahy pomer cena váha kvalita.
Ďakujem za recenziu.
 
smarek
2015-03-23 10:24:39
Skvele
 
JohnNewton
2015-03-23 11:43:04
príspevok od: kakadu
ale musis uznat, ze to vedia predavat. A trafili ten retro styl do spravnej doby, ked ludom viacej zalezi na tom ako veci vyzeraju voci tomu ako funguju.
Neviem či to vedia predávať, v Japonsku podiel Fuji ku Sony 7% vs 40 %. Snažil som sa tomu prísť na chuť, po dvoch rokoch som to vzdal. U Fuji neide o logiku, ale o citový vzťah Ja som celkom vytriezvel ....
 
blahoslav J B Art
2015-03-23 12:38:53
zatial tu boli napisane len same nepodstatne nazory ... uvidime, co na to nas mirorlesovokompaktovy guru Stancok
 
nehemah
2015-03-23 13:16:15
akože, wifi je fajn, ale aby som to kvôli tomu upgradoval, to nie. Takže x100 mi úplne stačí , ale vďaka za tieto inovácie, ako X100S alebo X100T, pretože vďaka nim som si X100 vedel kúpiť o 400 eur lacnejšie a to sa vyplatíí .
 
JohnNewton
2015-03-23 13:27:21
príspevok od: blahoslav J B Art
zatial tu boli napisane len same nepodstatne nazory ... uvidime, co na to nas mirorlesovokompaktovy guru Stancok
No, ale nejako si dáva na čas
 
kynes
2015-03-23 15:36:47
1. Dodatocne gratulujem autorovi k zisku "X photographer".
2. Slovenska recenzia od cloveka, ktory veci rozumie urcite potencialnych kupcov potesi.
3. Sam mam cca 2 mesiace (cierny) ku 5D MkIII. Ten som nikdy nenosil so sebou vzdy a vsade. I ked snaha bola. A to ho mam v kombinacii s EF35mm f/2 IS USM. Teraz, ked mam X100T, mam pri sebe fotak, ktory sa nezlakne nicoho z toho, co rad fotim (hlavne street). Zatial si na seba zvykame. Vedel som, ze AF z 5D MkIII mat nebude, ale som milo prekvapeny a spokojny.
4. Mne osobne chyba asi len utesnenie proti prachu a vode a stupnica hlbky ostrosti na objektive.
5. 16 mega je fajn a nuti to cloveka ist blizsie, aby nemusel dodatocne robit velky vyrez.
6. Spravanie ludi na ulici v porovnani s 5D MkIII sa zlepsilo o 95%. Kvalita vystupu sa mozno ani nezhorsila. Faktor zabavy stupol x00 nasobne
 
Igor Šaffo
2015-03-23 16:05:16
Neviete čo je zo Stancokom?
Mám záujem o ten foťák a čakám na jeho vyjadrenie.
 
Mikon
2015-03-23 16:30:57
príspevok od: Igor Šaffo
Neviete čo je zo Stancokom?
Mám záujem o ten foťák a čakám na jeho vyjadrenie.
Kruto premyšla ako to zhrnie
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2015-03-23 17:39:31
príspevok od: kynes
1. Dodatocne gratulujem autorovi k zisku "X photographer".
2. Slovenska recenzia od cloveka, ktory veci rozumie urcite potencialnych kupcov potesi.
3. Sam mam cca 2 mesiace (cierny) ku 5D MkIII. Ten som nikdy nenosil so sebou vzdy a vsade. I ked snaha bola. A to ho mam v kombinacii s EF35mm f/2 IS USM. Teraz, ked mam X100T, mam pri sebe fotak, ktory sa nezlakne nicoho z toho, co rad fotim (hlavne street). Zatial si na seba zvykame. Vedel som, ze AF z 5D MkIII mat nebude, ale som milo prekvapeny a spokojny.
4. Mne osobne chyba asi len utesnenie proti prachu a vode a stupnica hlbky ostrosti na objektive.
5. 16 mega je fajn a nuti to cloveka ist blizsie, aby nemusel dodatocne robit velky vyrez.
6. Spravanie ludi na ulici v porovnani s 5D MkIII sa zlepsilo o 95%. Kvalita vystupu sa mozno ani nezhorsila. Faktor zabavy stupol x00 nasobne
dakujem za feedback aj minirecenziu
 
JohnNewton
2015-03-23 19:52:24
príspevok od: kynes
1. Dodatocne gratulujem autorovi k zisku "X photographer".
2. Slovenska recenzia od cloveka, ktory veci rozumie urcite potencialnych kupcov potesi.
3. Sam mam cca 2 mesiace (cierny) ku 5D MkIII. Ten som nikdy nenosil so sebou vzdy a vsade. I ked snaha bola. A to ho mam v kombinacii s EF35mm f/2 IS USM. Teraz, ked mam X100T, mam pri sebe fotak, ktory sa nezlakne nicoho z toho, co rad fotim (hlavne street). Zatial si na seba zvykame. Vedel som, ze AF z 5D MkIII mat nebude, ale som milo prekvapeny a spokojny.
4. Mne osobne chyba asi len utesnenie proti prachu a vode a stupnica hlbky ostrosti na objektive.
5. 16 mega je fajn a nuti to cloveka ist blizsie, aby nemusel dodatocne robit velky vyrez.
6. Spravanie ludi na ulici v porovnani s 5D MkIII sa zlepsilo o 95%. Kvalita vystupu sa mozno ani nezhorsila. Faktor zabavy stupol x00 nasobne
Neskutočné, Ty si sen každého marketingového oddelenia, 16 mega ma núti , ničoho sa nezľakne, čistá telenovela . Zoom ťa netrápi, o stabalizácii si nepočul, a použiteľné video je utópia. a to všetko bratu za 1100 €. Správanie ľudí na ulici sa zmenilo, to ani nechcem komentovať, ale musím. Používaj mobil, zmení sa ešte viac .....
 
dajopajo
2015-03-23 20:03:06
Nepochybujem o kvalite fuji a sam som sa pohral so 100s, ale pre mna je lakavejsi a prijatelnejsi sony rx100iii, ma sice len menší senzor, ale ma kvalitny svetelny zoom objektív, ktorým sa clovek viac vyhrá
 
kynes
2015-03-24 06:51:50
príspevok od: JohnNewton
Neskutočné, Ty si sen každého marketingového oddelenia, 16 mega ma núti , ničoho sa nezľakne, čistá telenovela . Zoom ťa netrápi, o stabalizácii si nepočul, a použiteľné video je utópia. a to všetko bratu za 1100 €. Správanie ľudí na ulici sa zmenilo, to ani nechcem komentovať, ale musím. Používaj mobil, zmení sa ešte viac .....
Nuz bratu...presne ako vravis, som sen kazdeho marketera A?
 
Anton Kmeť
2015-03-24 07:48:53
Je to fotoaparát, ktorý chcem. M4/3 mám a nie len preto s ním nafotím viac. A nie len ja.
 
ombreus
2015-03-24 09:05:36
mno doma sme mali prirastok a kedze draha uz nemala chut vlacit vsade este aj zrkadlovku, tak som zacal pozerat nieco male jednoduche, a pre nas ludi zdeformovanych fotakmi v mobiloch dostupne...
musim povedat, ze rozhodujuce slovo mal lighroom po malom audite vyslo, ze 80% fotiek je v rozsahu 25-35,12 % je 77, zvysok bol sirokac 8-16 a 70-250.. takze som predal sirokac a mam x100t v 35mm rozsahu, ktory je fakt cista radost, a 77 a zrkadlo, ktory beriem len ked treba.. obrazova kvalita, a iso je radost. a fakt je, ze ked idem fotit ludi, tak sa proste nejak neboja a necukaju.. ps. fotak mam skoro stale pri sebe, a uz riesime, ze treba este jeden pre polovicku..
 
kakadu
2015-03-24 22:48:16
príspevok od: kynes
Nuz bratu...presne ako vravis, som sen kazdeho marketera A?
niekde som cital, ze hlupak nikdy nepride na to, ze je hlupy. Dokonca je casto presvedceny o tom ze je najmudrejsi a vsetko co robi je najlepsie a vsetky rady su hlupejsie ako to o com je presvedceny on. No a nie je to stastie takto zit ?
 
kakadu
2015-03-24 22:59:14
príspevok od: ombreus
mno doma sme mali prirastok a kedze draha uz nemala chut vlacit vsade este aj zrkadlovku, tak som zacal pozerat nieco male jednoduche, a pre nas ludi zdeformovanych fotakmi v mobiloch dostupne...
musim povedat, ze rozhodujuce slovo mal lighroom po malom audite vyslo, ze 80% fotiek je v rozsahu 25-35,12 % je 77, zvysok bol sirokac 8-16 a 70-250.. takze som predal sirokac a mam x100t v 35mm rozsahu, ktory je fakt cista radost, a 77 a zrkadlo, ktory beriem len ked treba.. obrazova kvalita, a iso je radost. a fakt je, ze ked idem fotit ludi, tak sa proste nejak neboja a necukaju.. ps. fotak mam skoro stale pri sebe, a uz riesime, ze treba este jeden pre polovicku..
fuji x100 je velky kompakt velmi velky -- rozdiel oproti zrkadlovke je na dlzku len asi 1cm a vysku cca 2-3cm, takze to nebude tou velkostou. To je proste preto, ze je to pekne a ked drzis v ruke fuji vyzeras menej debilne ako ked drzis zrkadlovku. Ja to chapem mne sa ten fotak tiez paci, len mam este aj kus zdraveho rozumu a nemusim mat vsetko, len preto ze to je teraz in.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2015-03-25 07:34:23
príspevok od: kakadu
fuji x100 je velky kompakt velmi velky -- rozdiel oproti zrkadlovke je na dlzku len asi 1cm a vysku cca 2-3cm, takze to nebude tou velkostou. To je proste preto, ze je to pekne a ked drzis v ruke fuji vyzeras menej debilne ako ked drzis zrkadlovku. Ja to chapem mne sa ten fotak tiez paci, len mam este aj kus zdraveho rozumu a nemusim mat vsetko, len preto ze to je teraz in.
Naco si kupovat motorku? Ved je len o trošku menšia ako mestské auto a odvezieme sa horko ťažko dvaja, no a keď prší ... Zn: Nemám zatiaľ motorku, ale páči sa mi
 
ombreus
2015-03-25 08:14:16
príspevok od: kakadu
fuji x100 je velky kompakt velmi velky -- rozdiel oproti zrkadlovke je na dlzku len asi 1cm a vysku cca 2-3cm, takze to nebude tou velkostou. To je proste preto, ze je to pekne a ked drzis v ruke fuji vyzeras menej debilne ako ked drzis zrkadlovku. Ja to chapem mne sa ten fotak tiez paci, len mam este aj kus zdraveho rozumu a nemusim mat vsetko, len preto ze to je teraz in.
ja ti neviem, ale si troska mimo.. pentax k-7 ktory mam a patri medzi mensie zrkadlovky ma s 35mm sklom cca 11cm sirku vs fuji 5 cm..hmotnost je polovicna, co mne tak moc nevadi, ale draha to ocenila dost podstatne.. ps. tiez nekupujem vsetko hned ale doslova po sklamani x100s - hlavne ovladania, so si pockal
 
Kejval
2015-03-25 13:42:39
príspevok od: Jozef Peniak
Naco si kupovat motorku? Ved je len o trošku menšia ako mestské auto a odvezieme sa horko ťažko dvaja, no a keď prší ... Zn: Nemám zatiaľ motorku, ale páči sa mi
Okrem toho pomerne veľa žerie a padá sa na nej. Neexistuje jeden racionálny dôvod mať motorku. Zmokol som,popadal som,napriek tomu jazdím. Je to ako s Kofolou. Ale. X100 nemám. Človek nemôže mať predsa všetko. Do dôchodku snáď naň našetrím. Ak sa teda dovtedy nezabijem na tej motorke.
 
Valibuk
2015-03-25 23:45:40
príspevok od: Jozef Peniak
Naco si kupovat motorku? Ved je len o trošku menšia ako mestské auto a odvezieme sa horko ťažko dvaja, no a keď prší ... Zn: Nemám zatiaľ motorku, ale páči sa mi
motorku si nekupim ked nemam este auto. az potom,cisto ako emocionalnu zalezitost.
ja mam sony a6000 a som nadmieru spokojny. je to prakticky a navyse aj pekny fotacik.
urcite aj fuji 100ka je fajn,ale nemat iny,hlavny fotak,nechcel by som ju.hipster nie som a inak by som si nevedel odovodnit jej kupu pri sucasne existujucej konkurencnej ponuke.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2015-03-26 09:46:35
Tie obmedzenia nie su na škodu niekedy. Neviem či ho poznáte, pre mňa je to pán fotograf, všetko už fotí s X100: http://www.zajacphoto.com/en/Matus-Zajac.html

A nie je to o fotáku... - je to len jeden Človek, ktorému X100 vyhovuje na to čo fotí viac ako čokoľvek iné.
 
zloduch
2015-03-26 10:39:23
matus zajac - neuveritelne uveritelne fotografie
 
JohnNewton
2015-03-26 11:41:12
príspevok od: Jozef Peniak
Tie obmedzenia nie su na škodu niekedy. Neviem či ho poznáte, pre mňa je to pán fotograf, všetko už fotí s X100: http://www.zajacphoto.com/en/Matus-Zajac.html

A nie je to o fotáku... - je to len jeden Človek, ktorému X100 vyhovuje na to čo fotí viac ako čokoľvek iné.
Ale áno, talentu to je jedno, ale my čo nevieme fotografovať, nemáme radi obmedzenia, teda aspoň nie za 1100 €
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2015-03-26 11:53:24
príspevok od: JohnNewton
Ale áno, talentu to je jedno, ale my čo nevieme fotografovať, nemáme radi obmedzenia, teda aspoň nie za 1100 €
ide o to že Matúš má takmer všetko čo sa dá kúpiť na Canon, ale to dokumentárne fotí s X100 lebo mu to najviac vyhovuje, proste nestraší ľudí s veľkým foťákom...
 
JohnNewton
2015-03-26 12:01:29
príspevok od: Jozef Peniak
ide o to že Matúš má takmer všetko čo sa dá kúpiť na Canon, ale to dokumentárne fotí s X100 lebo mu to najviac vyhovuje, proste nestraší ľudí s veľkým foťákom...
Ja tomu rozumiem, ale keď niekto má jeden foťák na všetko a rád cvaká rôzne žánre, tak pre toho to nie je. Okrem toho majú súdruhovia z fuji problémy s technickými riešeniami, s ktorými iný výrobcovia nezápasia. (clona 8 s 1/4000 sec, biedne synchro s bleskom, x-trans nevie slušné video atď...) Pre mňa veľa peňazí a málo muziky. Špecifický fotoaparát pre užšiu skupinu užívateľov, ktorý vedia na čo im bude.
 
sharkyyy
2015-03-26 12:51:42
Co sa tyka obrazovej kvality, v cenovej kategorii x100 a x100s nenajdete lepsi fotak s lepsim obrazovym vystupom. Focus je trochu pomalsi pri sere. Vobec to nie je o citovom vztahu k fuji.
 
JohnNewton
2015-03-26 14:06:14
príspevok od: sharkyyy
Co sa tyka obrazovej kvality, v cenovej kategorii x100 a x100s nenajdete lepsi fotak s lepsim obrazovym vystupom. Focus je trochu pomalsi pri sere. Vobec to nie je o citovom vztahu k fuji.
Budem Ti trochu oponovať, u prírodných motívov, je mazanie jemných detailov u x trans už dostatočne známe a popísané. Na to ale tento fotoaparát nie je primárne určený. Zasahovanie softom do výsledného obrazu je agresívnejšie, ako by si mnohí želali. Ten citový vzťah je k retro štýlu, poznám to, vyrástol som na tom. A najlepší obrazový výstup v danej cenovej relácii ma Sigma Quattro. Okrem toho F XE 2 je lacnejšia a minimálne v možnosti použiť množstvo objektívov aj ďaleko lepšia. Tak že ja neviem nájsť dôvod....
 
nehemah
2015-03-27 10:30:24
príspevok od: JohnNewton
Ale áno, talentu to je jedno, ale my čo nevieme fotografovať, nemáme radi obmedzenia, teda aspoň nie za 1100 €
X100 už stojí iba 699, ak ju ešte zoženieš, ja som tak kupoval, a to už musíš uznať, zase až taká drahá hračka nie je, ale páči sa mi, ako proti nej bojuješ , musela Ti riadne nesadnúť
 
JohnNewton
2015-03-27 14:24:15
príspevok od: nehemah
X100 už stojí iba 699, ak ju ešte zoženieš, ja som tak kupoval, a to už musíš uznať, zase až taká drahá hračka nie je, ale páči sa mi, ako proti nej bojuješ , musela Ti riadne nesadnúť
Ale bavíme sa o X100T Ono treba občas tie marketingové reči Fuji uviesť na pravú mieru, keď všetko ohlasujú s hrdosťou alebo radosťou . Nikon tiež nikto nešetril za jeho prešľapy A pre čo aj, veď žijú z našich peňazí.....
 
nehemah
2015-03-27 14:32:14
príspevok od: JohnNewton
Ale bavíme sa o X100T Ono treba občas tie marketingové reči Fuji uviesť na pravú mieru, keď všetko ohlasujú s hrdosťou alebo radosťou . Nikon tiež nikto nešetril za jeho prešľapy A pre čo aj, veď žijú z našich peňazí.....
áno 1100 je určite dosť, sám by som toľko nedal, ale reagoval som k tomuto a tam sa bavilo iba o X100

"A nie je to o fotáku... - je to len jeden Človek, ktorému X100 vyhovuje na to čo fotí viac ako čokoľvek iné.

Ale áno, talentu to je jedno, ale my čo nevieme fotografovať, nemáme radi obmedzenia, teda aspoň nie za 1100 € "

ale, inak to máš pravdu, marketing je jedna vec, realita druhá ... ja som už napríklad dobre vedel, že pevné sklo mi nebude vôbec vadiť, lebo na zrkadle som skončil v móde, že viac menej stále nasadená pevná 1,8 f 35-tka, no a to bolo v prepočte až 50, tak som hľadal iné pevné sklo so širším ohniskom, lenže ceny boli také, že rovno som mohol za spomínanú cenu zobrať X100, lebo má nepomerne lepší obraz ako môj starší typ Nikonu D3000. Väčšinou však fotím dokument, architektúru a krajinku a tam mi to úplne vyhovuje, ešte rozmýšľam, že prikúpim širokouhlú predsádku a budem už asi totalne spokojný. Keď vybehnem na plazy, alebo vtáky, tak jasné, berem zrkadlo, telkáč a makropredsádku
 
Neil
2015-03-27 16:20:36
príspevok od: JohnNewton
Ja tomu rozumiem, ale keď niekto má jeden foťák na všetko a rád cvaká rôzne žánre, tak pre toho to nie je. Okrem toho majú súdruhovia z fuji problémy s technickými riešeniami, s ktorými iný výrobcovia nezápasia. (clona 8 s 1/4000 sec, biedne synchro s bleskom, x-trans nevie slušné video atď...) Pre mňa veľa peňazí a málo muziky. Špecifický fotoaparát pre užšiu skupinu užívateľov, ktorý vedia na čo im bude.
presne specificky, pokial nemas nasadenu slnecnu clonu, das ho vrecka budny alebo mikiny, nikto nevie ze mas fotak pri sebe, uz keby ten objektiv bol vacsi do vrecka ho nedas, je to detail ale na niektore specificke temy dolezity..jasne ze das do vrecka aj ine male fotaky len nemaju taky snezor, hladacik..atd..retro pomoze tiez ked si drviva vacsina ludi fakt mysli ze to je iba stara hracka, je lahky, ma super manualne ostrenie ked uz je clovek nebodaj v sere bez nejakeho svetelneho bodu zufaly..inak s tym akoze pomalsim ostrenim sa da tiez zit. je to dobry fotak, ked si komplexne vezmes ten balik co v nom je myslim ze stoji za tie prachy niekomu kto vie naco ho pouzije, mne spravil velku sluzbu
 
JohnNewton
2015-03-27 16:47:57
príspevok od: Neil
presne specificky, pokial nemas nasadenu slnecnu clonu, das ho vrecka budny alebo mikiny, nikto nevie ze mas fotak pri sebe, uz keby ten objektiv bol vacsi do vrecka ho nedas, je to detail ale na niektore specificke temy dolezity..jasne ze das do vrecka aj ine male fotaky len nemaju taky snezor, hladacik..atd..retro pomoze tiez ked si drviva vacsina ludi fakt mysli ze to je iba stara hracka, je lahky, ma super manualne ostrenie ked uz je clovek nebodaj v sere bez nejakeho svetelneho bodu zufaly..inak s tym akoze pomalsim ostrenim sa da tiez zit. je to dobry fotak, ked si komplexne vezmes ten balik co v nom je myslim ze stoji za tie prachy niekomu kto vie naco ho pouzije, mne spravil velku sluzbu
Takmer rovnaký rozmer má XE-2, a minimálne v použitom objektíve nemá obmedzenie. Pevný, zoom, stabilizovaný, placka, tele ......wide zoom, čo len chceš, tak že znovu opakujem, nevidím logický dôvod. A telo stojí cca 620 €.
 
kakadu
2015-03-29 19:17:20
príspevok od: JohnNewton
Takmer rovnaký rozmer má XE-2, a minimálne v použitom objektíve nemá obmedzenie. Pevný, zoom, stabilizovaný, placka, tele ......wide zoom, čo len chceš, tak že znovu opakujem, nevidím logický dôvod. A telo stojí cca 620 €.
dobry marketing je dobry matketing, cele to okolo fuji x100 je o tom, ze neustale sa masiruje mienka v zmysle, ma ho ten a ten profi fotograf a staci mu, robi s nim paradne fotky atd.
Aj tu uz sa s tym pomasirovalo, a ako to urobilo hned dobre zopar majitelom. Ved co je lepsie ako pocit, ze mam tu istu techniku ako profik.
No a tak ako kazdy povie, ze ja nemam talent a pritom si mysli v kutiku duse, ze ho ma, len to nebude pisat na net lebo by bol za vola.
Tak si ludia myslia, ze ked uz nic ine mozno ked budu fotit s fuji x100, tak ziskaju nejake kuzlo co ich privedie k lepsim fotkam. Cele to je len o tom pocite. Fuji to urobilo paradne. Dalo ludom nieco neuchopitelne, nieco co dostanu naviac ked si kupia ich fotak. Samozrejme, ak tento pocit nemas tak ako ty, okamzite zacnes vnimat ten fotak, len ako kus techniky, prekuknes to a nastane problem, ktory je skoro na urovni znameho - cisar je nahy.

 
Kejval
2015-03-29 23:38:26
Vy to chlapci stale nechapete.?To sa cely svoj zivot spravate len pragmaticky? Lepsi priklad ako s tou motorkou sa uz asi ani vymysliet neda. A vobec to nemusi byt o tom,ze je fotak prave v mode,maju ho znami profici,nauci ma lepsie fotit atd. Jednoducho moze niekto chciet ten fotak napriklad len na take bezne rodinne fotenie, vylety,dovolenky ked vie,ze si s takym ohniskom vystaci. Dobre foti, skvelo vyzera(pre niekoho). Ze je na taky ucel az moc drahy? No a co? Kazdy mame pre nieco slabost a sme za to ochotni utratit viac, nez by sa patrilo.Zvlast ked to pripomina detstvo a cas straveny s otcom v tmavej komore(kupelni).
A teraz cisto pragmaricky: XE 2 =619€(casovo obmedzena akcia) + XF 28/2,8(najtensi)459€=1078€
X 100T + kozenne puzdro+64gb karta=1190€
Rozdiel je teda 112€ v neprospech X 100 T, ale dostanes za ne puzdro, kartu,svetelnejsi a sirokouhlejsi objektiv. Pre mna je jasna volba X 100T.
Ceny sa mozno daju najst aj ine, ale velmi sa od tych mojich lisit asi nebudu.
 
Mamarcel
2015-03-30 11:25:29
Nerozumiem preco sa tu riesia taketo blbosti - vsak je to tak so vsetkymi fotakmi, proste kazdemu sadne/ paci sa nieco ine. Tak preco to rozoberat prave pri X100T ? Kazdy si ajtak urci priority a financne moznosti a kto chce si ho kupi... a je mi uplne jedno ci ho pouzivaju aj profici, ci s nim budem robit najlepsie fotky na svete alebo je to teraz skratka IN atd. a marketing tiez neriesim, kupim si ho lebo ho proste CHCEM a co si myslia ostatny ma vobec netrapi. Mozem za seba uviest tisic dovod preco ho kupt, no rovnako aj tisic preco ho nekupit, ale kazdy si to ajtak zvazi sam...

PS: Uvital by som radsej keby sa tu pisalo viac o skusenostiach s tymto fotakom, nejake tipy alebo porovnania s predchodcami a podobne, lebo toto nekonecne natahovanie sa tu, ajtak nikam nevedie.
 
JohnNewton
2015-03-30 19:43:39
príspevok od: Kejval
Vy to chlapci stale nechapete.?To sa cely svoj zivot spravate len pragmaticky? Lepsi priklad ako s tou motorkou sa uz asi ani vymysliet neda. A vobec to nemusi byt o tom,ze je fotak prave v mode,maju ho znami profici,nauci ma lepsie fotit atd. Jednoducho moze niekto chciet ten fotak napriklad len na take bezne rodinne fotenie, vylety,dovolenky ked vie,ze si s takym ohniskom vystaci. Dobre foti, skvelo vyzera(pre niekoho). Ze je na taky ucel az moc drahy? No a co? Kazdy mame pre nieco slabost a sme za to ochotni utratit viac, nez by sa patrilo.Zvlast ked to pripomina detstvo a cas straveny s otcom v tmavej komore(kupelni).
A teraz cisto pragmaricky: XE 2 =619€(casovo obmedzena akcia) + XF 28/2,8(najtensi)459€=1078€
X 100T + kozenne puzdro+64gb karta=1190€
Rozdiel je teda 112€ v neprospech X 100 T, ale dostanes za ne puzdro, kartu,svetelnejsi a sirokouhlejsi objektiv. Pre mna je jasna volba X 100T.
Ceny sa mozno daju najst aj ine, ale velmi sa od tych mojich lisit asi nebudu.
Veru pragmaticky, až na tú skúsenosť z Fuji, ale sľubujem, že to sa už nebude opakovať. A pohnútky som mal podobné, retro, tmavá komora....atď... A to že po 47 rokoch s množstvom fotoaparátov to bola moja najkratšia a najhoršia skúsenosť si predsa môžem dovoliť napísať....
 
tomas2009
2015-03-31 16:24:08
Samozrejme že na Fuji nadávajú ľudia čo na neho nemajú peniaze...Ľudia ćo zgrlošia pár korún aby si mohly kúpiť nejakú trápnu Nikon/Canon apsc zrkadlovku a sekať frajerov. Aj tak si k nej poriadne svetelné objektívy nekúpia, fotia setákom hlavne že sú cool. Aj na Leica foto nadávajú ľudia ćo ju v živote nemali v ruke. Alebo Carolko Zeiss co robí objektívy, taký Otus 55mm f/1.4. Tak sú už zo zásady zlé a škaredé lebo sú drahé. Ale zas moji, niekto ide aj po kvalite a pocite srdca, bohužial. Nehľadí na parameter cena/výkon. To by sa asi ani BMW nesmeli predávať. Napríklad taký Canon mark II. a objektív 85 1,2mm, super svetelnosť a kvalita najlepšia čo sa dá asi kúpiť. A pri tom nefotím svadby a nevystavujem svoje fotky na obdiv na stránkach ako dáky trool. Samozrejme tahať na dovolenky taký veľký foták otrava. Preto už nie Canon mark III. ale Panasonic gx7 plus pár lacných a úplne šmejdových sklíčok...Leica 25 1,4, olympus 75, nejaký ten zoom a kľudne by som si aj tento Fuji kúpil...Lebo pocit... ...xixi
 
Marcel Rebro
2015-03-31 19:59:09
príspevok od: tomas2009
Samozrejme že na Fuji nadávajú ľudia čo na neho nemajú peniaze...Ľudia ćo zgrlošia pár korún aby si mohly kúpiť nejakú trápnu Nikon/Canon apsc zrkadlovku a sekať frajerov. Aj tak si k nej poriadne svetelné objektívy nekúpia, fotia setákom hlavne že sú cool. Aj na Leica foto nadávajú ľudia ćo ju v živote nemali v ruke. Alebo Carolko Zeiss co robí objektívy, taký Otus 55mm f/1.4. Tak sú už zo zásady zlé a škaredé lebo sú drahé. Ale zas moji, niekto ide aj po kvalite a pocite srdca, bohužial. Nehľadí na parameter cena/výkon. To by sa asi ani BMW nesmeli predávať. Napríklad taký Canon mark II. a objektív 85 1,2mm, super svetelnosť a kvalita najlepšia čo sa dá asi kúpiť. A pri tom nefotím svadby a nevystavujem svoje fotky na obdiv na stránkach ako dáky trool. Samozrejme tahať na dovolenky taký veľký foták otrava. Preto už nie Canon mark III. ale Panasonic gx7 plus pár lacných a úplne šmejdových sklíčok...Leica 25 1,4, olympus 75, nejaký ten zoom a kľudne by som si aj tento Fuji kúpil...Lebo pocit... ...xixi
Takže to zhrniem :
- majitelia APS-C zrkadloviek sú nímandi čo nemajú peniaze, ale chcú sekať frajerov
- správňavci jazdia na BMW a fotia s Canon MK II a 85/1.2
- Canon MK II a 85/1.2 je to najlepšie čo sa dá lúpiť
- svadby fotia troolovia
- fotky dávajú na stránky tieže len troolovia
- Leica 25/1.4 a Olympus 75/1.8 sú úplne lacné a šmejdové sklíčka

Fantastické koľko hodnotných informácií v jednom jedinom príspevku.

Prosím Ťa a ako to bolo s JFK neprezradíš? A čo Elvis? Žije ešte? A Malaysia Airlines MH17 zostrelili rusi alebo ukrajinci? Alebo nebodaj UFÓni?
 
tomas2009
2015-04-01 18:12:10
Tak takto prekrutenú a domotanú reakciu som už dávno nečítal. D, Že JFK, Ufóni, zostrelené lietadlá, heh. Tak poporiadku; ,..veľa trolov tu písalo že Fuji urobilo jeden zbytočný a predražený foták..ktorý treba zahrabať pod zem,..lebo za tie peniaze by si kúpili niečo lepšie, pomer cena/výkon..a že ich marketingová kampaň je hnusná, podlá, zlá...ten kto na to nemá peniaze alebo závidí, neh nekupuje a nevylieva si tu svoje zranené ego či srdce D, keď nemá k veci fotáku čo viac iné povedať. Nie každý stíska korunu a kupuje len to najvýhodnejšie a najlepišie, niekto nehľadí na peniaze, chce niečo malé, dobre svetelné, berie ten foták ako súčasť image,...je jeho srdcovou záležitosťou. Po druhé: Tak isto ako vädč. priemern. ľudí nadáva napr. na BMW, FERRARI, atď.. lebo je podľa nich predražené, malé, nemôže v kufry odviesť policu, alebo viac nákupu,..niekto si dá doviesť nákup až pred dvere, alebo si na policu objedná veľké auto, ktoré mu ju dovezie, pingel donesie až domov a zmontuje mu ju. To je celé. Netreba vyplakávať na internete..Po tretie: napríklad ľudia ako Stančok hľadajú svoj vysnívaný fotoaparát už pár rokov, trolujú, spamujú, zahlcujú svojimi negat. celý internet a aj tak si žiadny nikdy nekúpia..
Po štvrté: Keď vyšla Mark II. rozmýšlal som čo kúpiť na rekreačné fotenie...zvýtazilo vtedy asi to najlepšie čo sa dalo kúpiť, pár skiel a bolo. Pofotil som známych, dovolenky, pár výstav a keďže sa mi už nechcelo takú opachu von ťahať posunul som ju dalej a kupil gx7 od Panáka, podľa mnohých predražený šmejd...a tie lejkácke objektívy, alebo svetelný telezoom sú neskutočne hnusné drahé sra..a robia úplne hnusné fotky DD. Proste som chcel len povedať že nie každý je neinteligentný dement vypisujúci na internete, ktorý si v živote nekúpi poriadny foták a fotí na základné APSC napríklad, D3200 a celý čas používa setový objektív.
 
tomas2009
2015-04-01 18:31:49
PS: Tak ako priemerný svadobný fotograf na Slovensku: nedám si predsa odfotiť svadbu alebo akciu fotákom ktorý som ja ako amatér používal pred pár rokmi na fotenie dovoleniek, alebo neprídem niekde do fotoštúdia niekto do polorozpadnutej budovy Cvernovky niekte v spodine Bratislavy aby mi pohodený klinec prederavil napríklad topánku. Trošku sebakr. by nezaškodilo, že páni superfotograf.. , niekto ale zas môže namietať že drahý fotoaparát ešte nerobí dobrého fotografa ale..treba trošku sledovať trendy: fotenie na film Hazzelbladom, či Kontaxom časť svadbyje na Slovensku ako snívajte snami D, alebo odfotenie časti akcie na stredoformát. Je to to isté ako keď jeden nemenovaný fotograf povie na námietku: že všetky svadobné fotky nefotí z 5D mark III. na max raw kvalitu, lebo by mu vraj nestíhal počítač.. , len jeb. Fotoaparátom po hlave a v živote vy nezískal ani jednu robotu.. ((.
 
tomas2009
2015-04-01 18:40:19
Dobrý den, schválně jsem nepsal, že je stredoformát levný... Nicméně ceny jdou dolů, což je pro fotografy dobrým signálem. Třeba se za pár let dostanou na takovou úroveň, že si středoformáty budou moci dovolit i ti, které focení neživí. Ti, kterým focení dokonce vydělává, ti už digitální středoformáty dávno mají.
Luděk Bouška - Megapixel, Šéfredaktor magazínu, Lektor fotografických kurzů,
HAHAHAHAHA!!!!
 
JohnNewton
2015-04-01 18:45:27
príspevok od: tomas2009
Dobrý den, schválně jsem nepsal, že je stredoformát levný... Nicméně ceny jdou dolů, což je pro fotografy dobrým signálem. Třeba se za pár let dostanou na takovou úroveň, že si středoformáty budou moci dovolit i ti, které focení neživí. Ti, kterým focení dokonce vydělává, ti už digitální středoformáty dávno mají.
Luděk Bouška - Megapixel, Šéfredaktor magazínu, Lektor fotografických kurzů,
HAHAHAHAHA!!!!
Bože, to je drístov, no hlavne že Ti to pomáha ...... Ušetríš na terapiách. Alebo nemáš na ne peniaze ?
 
tomas2009
2015-04-01 18:49:54
Leica 25/1.4 a Olympus 75/1.8 sú úplne lacné a šmejdové sklíčka
Samozrejme na toto doplním že som to myslel ako iróniu, nadavajú na nich ľudia čo si ich nemôžu dovoliť.
Práve kvôli tomuto som tú Mark II dal preč .
Tak ako známy fotí na nikon1, lebo je malý sklo: 35 1,2, zas to predražené a hnusné sklo DDDD,
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2015-04-02 10:24:41
beštiálna debata
 
Marcel Rebro
2015-04-02 10:36:25
príspevok od: Jozef Peniak
beštiálna debata
Dabata? Ten záver mi pripadá skôr ako monológ ...
 
kakadu
2015-04-02 13:21:04
tomas 2009 - hmm 2009 si zacal chodit na zakladku hej ? Takze teraz mas tak cca 12 rokov, tomu aj zodpoveda tvoj pisomny prejav a logicke konstrukcie. V pohode, neboj ono sa to po puberte nejak otrase a za par rokov sa na tom zasmejes s nami.

 
Mamarcel
2015-04-08 09:36:07
Neviete mi prosim niekto poradit ako zapnem na T-ecku vstavany blesk? Nech nastavujem sako nastavujem stale mam moznost len presktnuteho blesku a neda sa to zmenit... Je to niekde v menu zahrabane alebo ako ho zapnut? vdaka
 
Y535
2015-04-08 13:09:30
príspevok od: Mamarcel
Neviete mi prosim niekto poradit ako zapnem na T-ecku vstavany blesk? Nech nastavujem sako nastavujem stale mam moznost len presktnuteho blesku a neda sa to zmenit... Je to niekde v menu zahrabane alebo ako ho zapnut? vdaka
Možno máš zapnutý tichý režim , vtedy je blesk nefunkčný
 
Mamarcel
2015-04-08 19:51:14
Aha no nesmiem mat aj mechanicku aj elektronicku zavierku spolu, blesk ide len na mechanickej.
 
tomas2009
2015-04-15 12:29:40
Skor by som doplnil, bestialny Jozef , debata je v pohode. Nie kazdy sa zivy fotografiou a musi si kupovat len fotaky z rozumu a presne ratat kazdu korunu ktora sa mu odkial vrati, niekto pouziva fotak na hoby fotenie ako netuziasta a preto si kupi leica full frame, alebo tento fujji ...rozmysla totiz srdcom.
 
marijn
2015-04-23 23:21:26
a kde je to akože popísané, vieš uviezť aj zdroj?

Však Fuji si práve zakladá na tom, že na senzore zamenili štandardnú, pravidelnú Bayerovu mriežku za náhodne usporiadanú, vďaka čomu sa zaobídu bez AntiAlias filtra, s cieľom dosiahnuť maximálnu ostrosť a rozlíšenie detailov. Načo by teda financovali všetky tie výskumy na novú patentovanú mriežku, ak by chceli "mazať jemné detaily"?
 
marijn
2015-04-23 23:24:55
príspevok od: JohnNewton
Budem Ti trochu oponovať, u prírodných motívov, je mazanie jemných detailov u x trans už dostatočne známe a popísané. Na to ale tento fotoaparát nie je primárne určený. Zasahovanie softom do výsledného obrazu je agresívnejšie, ako by si mnohí želali. Ten citový vzťah je k retro štýlu, poznám to, vyrástol som na tom. A najlepší obrazový výstup v danej cenovej relácii ma Sigma Quattro. Okrem toho F XE 2 je lacnejšia a minimálne v možnosti použiť množstvo objektívov aj ďaleko lepšia. Tak že ja neviem nájsť dôvod....
a kde je to akože popísané, vieš uviezť aj zdroj?

Však Fuji si práve zakladá na tom, že na senzore zamenili štandardnú, pravidelnú Bayerovu mriežku za náhodne usporiadanú, vďaka čomu sa zaobídu bez AntiAlias filtra, s cieľom dosiahnuť maximálnu ostrosť a rozlíšenie detailov. Načo by teda financovali všetky tie výskumy na novú patentovanú mriežku, ak by chceli "mazať jemné detaily"?
 
JohnNewton
2015-04-24 14:47:04
príspevok od: marijn
a kde je to akože popísané, vieš uviezť aj zdroj?

Však Fuji si práve zakladá na tom, že na senzore zamenili štandardnú, pravidelnú Bayerovu mriežku za náhodne usporiadanú, vďaka čomu sa zaobídu bez AntiAlias filtra, s cieľom dosiahnuť maximálnu ostrosť a rozlíšenie detailov. Načo by teda financovali všetky tie výskumy na novú patentovanú mriežku, ak by chceli "mazať jemné detaily"?
To sa musíš opýtať vo Fuji . AA fiter odstránili výrobcovia aj bez rozhádzania bayrovej masky a bez problémov v spracovani RAWu v konvertoroch tretích strán . Fuji dosiahlo problematické spracovanie a žalostné video. A aby som nezabudol, ISO tiež nezodpovedá realite.
 
Peter1111
2015-04-25 11:28:01
príspevok od: tomas2009
Skor by som doplnil, bestialny Jozef , debata je v pohode. Nie kazdy sa zivy fotografiou a musi si kupovat len fotaky z rozumu a presne ratat kazdu korunu ktora sa mu odkial vrati, niekto pouziva fotak na hoby fotenie ako netuziasta a preto si kupi leica full frame, alebo tento fujji ...rozmysla totiz srdcom.
Prepáč s teba mám pocit , že nehovorí srdce ale ego aj keď ti možno dáva pocit že to je zo srdca.
 
Point
2015-04-25 20:57:33
príspevok od: JohnNewton
No, ale nejako si dáva na čas
Som asi jediný čo som si všimol medzi ním a tým iksriderom podobnosť v myslení a komentovani že? Asi v posledných troch článkoch/ddebatách som to chcel už napísať len som sa nechcel pripraviť o tie teoretické žvásty ako boli pri predchádzajúcich užívateľov na ktorých som nazalovoval že obaja sú stančok na 100%
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2015-04-26 10:05:46
príspevok od: JohnNewton
To sa musíš opýtať vo Fuji . AA fiter odstránili výrobcovia aj bez rozhádzania bayrovej masky a bez problémov v spracovani RAWu v konvertoroch tretích strán . Fuji dosiahlo problematické spracovanie a žalostné video. A aby som nezabudol, ISO tiež nezodpovedá realite.
Máš pravdu, ale vždy je niečo za niečo, ostatní výrobcovia majú bez AA filtra moiré ako sviňa. Navyše ked Fuji zistí že X-Tans CMOS je slepá ulička a sú stým fakt len problémy, nie je problém použiť štandardný senzor Sony.

Objektívy už majú predstavené podľa mňa v najlepšej koncepcii spomedzi všetkých firiem čo robia CSC. A potom je tu Capture One, kde ten RAW spracovať už naozaj ide ako len človek chce. Nový Lightroom tiež to už vie celkom dobre. S tým ISO je to problematické a súvisí s celkovým podaním senzora Sony, tiež pozorujem o nejaké mínus -1/2 EV tmavšie výsledky pri fuji ako pri Canone. Dodať treba, že Fuji má o niečo menej kresby vo svetlách možno o 1/2 EV ako Canon, ale zato asi tak do + 4 EV až + 5EV viac vytiahnutelných detailov v porovnaní s Canonmi v tieňoch. Canon začína pri zosvetlení o +2EV robiť banding ako svina. Ale rozdiely boli aj medzi Nikonmi a Canonmi čo sa týka ISO aj v rámci modelov jednej značky. Nikon sa podľa DXO mark tvári že je TOP senzor, ale tie prašivé farby bez kontrastu ani pánboh nevie niekedy upraviť, najmä pri zmiešanom svetle je fakt náročné. A nestojí to aspon pre mňa na to čo fotím, za to trápenie. A nie vždy chcem zo svadby alebo reportu výstup jak z instagramu alebo od amerických VSCO fotografov. Jednoducho treba povedať že žiaden systém nie je ideálny. Mne sa napríklad páči celkom Sony A6000 aj A7 II ale tie objektívy, ktoré by som chcel buď nemajú alebo sú fakt biedne. To ale neznamená, že inému fotografovi nemôže vyhovovať A6000/ A7 II práve tak ako je, lebo proste fotí niečo iné a má iné požiadavky.

V poslednom čase čo predvádzajú Fuji a Oly na poli objektívov je neuveriteľné, kto s tým reálne fotí popri FF DSLR asi vie o čom hovorím. Canon Nikon Sony majú čo robiť aby to nejako dobiehali vôbec
 
JohnNewton
2015-04-26 12:00:36
No mne tak trochu vadí Tá Fuji gloriola ktorú Fuji marketing (s hrdosťou a radosťou ), rozširuje, samozrejme za výdatnej asistencie ich fan klubu. Veci sú málokedy len biele alebo čierne. Nedávno sa tu kritizoval zeiss 24 -70 hlavne za sférické skreslenie a zrejme oprávnene. Ale napr. Fujinon 18-55 má percentuálne vyššie skreslenie na širokom konci (čo je v prepočte 27 mm) a menšom rozsahu zoomu ako tu kritizovaný zeiss na 24 mm. Obaja doháňajú nedostatky objektívov v softe, čo je samozrejme najlacnejšie riešenie. Nekritické pohľady ešte nikoho nikam neposunuli. Ja poznám aj tie dobré, ale aj tie menej dobré vlastnosti Fuji. Prečo inak dobré sklo Fujinon 10-24 s konštantnou svetelnosťou nemá clonový krúžok na objektíve, kde sa podel proklamovaný retro štýl ?. Vôľu objektívov vo Fuji bajonete sa mi už ani nechce spomínať. atď....samozrejme moje subjektívne skúsenosti, sa vôbec nemusia zhodovať s inými subjektívnymi názormi. Môžu ale prispieť ku komplexnejšiemu pohľadu na vec.
 
JohnNewton
2015-04-26 13:21:29
príspevok od: Jozef Peniak
Máš pravdu, ale vždy je niečo za niečo, ostatní výrobcovia majú bez AA filtra moiré ako sviňa. Navyše ked Fuji zistí že X-Tans CMOS je slepá ulička a sú stým fakt len problémy, nie je problém použiť štandardný senzor Sony.

Objektívy už majú predstavené podľa mňa v najlepšej koncepcii spomedzi všetkých firiem čo robia CSC. A potom je tu Capture One, kde ten RAW spracovať už naozaj ide ako len človek chce. Nový Lightroom tiež to už vie celkom dobre. S tým ISO je to problematické a súvisí s celkovým podaním senzora Sony, tiež pozorujem o nejaké mínus -1/2 EV tmavšie výsledky pri fuji ako pri Canone. Dodať treba, že Fuji má o niečo menej kresby vo svetlách možno o 1/2 EV ako Canon, ale zato asi tak do + 4 EV až + 5EV viac vytiahnutelných detailov v porovnaní s Canonmi v tieňoch. Canon začína pri zosvetlení o +2EV robiť banding ako svina. Ale rozdiely boli aj medzi Nikonmi a Canonmi čo sa týka ISO aj v rámci modelov jednej značky. Nikon sa podľa DXO mark tvári že je TOP senzor, ale tie prašivé farby bez kontrastu ani pánboh nevie niekedy upraviť, najmä pri zmiešanom svetle je fakt náročné. A nestojí to aspon pre mňa na to čo fotím, za to trápenie. A nie vždy chcem zo svadby alebo reportu výstup jak z instagramu alebo od amerických VSCO fotografov. Jednoducho treba povedať že žiaden systém nie je ideálny. Mne sa napríklad páči celkom Sony A6000 aj A7 II ale tie objektívy, ktoré by som chcel buď nemajú alebo sú fakt biedne. To ale neznamená, že inému fotografovi nemôže vyhovovať A6000/ A7 II práve tak ako je, lebo proste fotí niečo iné a má iné požiadavky.

V poslednom čase čo predvádzajú Fuji a Oly na poli objektívov je neuveriteľné, kto s tým reálne fotí popri FF DSLR asi vie o čom hovorím. Canon Nikon Sony majú čo robiť aby to nejako dobiehali vôbec
Ak má Canon banding a Nikon prašivé farby, presne o tom treba častejšie hovoriť, lebo tie negatíva sú rozhodujúce, pozitíva nikoho obmedzovať nebudú. . Akosi to u nás ale nie je zvykom, sme nekritickí užívatelia. Kde sú tie časy, keď najväčšou vadu zrkadlovky bol odlepujúci sa gumený polep.....
 
PeterMarek
2015-04-26 14:03:45
príspevok od: JohnNewton
No mne tak trochu vadí Tá Fuji gloriola ktorú Fuji marketing (s hrdosťou a radosťou ), rozširuje, samozrejme za výdatnej asistencie ich fan klubu. Veci sú málokedy len biele alebo čierne. Nedávno sa tu kritizoval zeiss 24 -70 hlavne za sférické skreslenie a zrejme oprávnene. Ale napr. Fujinon 18-55 má percentuálne vyššie skreslenie na širokom konci (čo je v prepočte 27 mm) a menšom rozsahu zoomu ako tu kritizovaný zeiss na 24 mm. Obaja doháňajú nedostatky objektívov v softe, čo je samozrejme najlacnejšie riešenie. Nekritické pohľady ešte nikoho nikam neposunuli. Ja poznám aj tie dobré, ale aj tie menej dobré vlastnosti Fuji. Prečo inak dobré sklo Fujinon 10-24 s konštantnou svetelnosťou nemá clonový krúžok na objektíve, kde sa podel proklamovaný retro štýl ?. Vôľu objektívov vo Fuji bajonete sa mi už ani nechce spomínať. atď....samozrejme moje subjektívne skúsenosti, sa vôbec nemusia zhodovať s inými subjektívnymi názormi. Môžu ale prispieť ku komplexnejšiemu pohľadu na vec.
Hmm... Ale... Fujinon 10-24/4 má clonový krúžok na objektíve!

Len nemá popisky a točí sa dokoločka dokola, indikáciu clony je treba odčítať v hľadáčiku alebo na displeji, čo ale nie je až taká katastrofa. Každopádne ovládanie clony cez objektív funguje. Je tam dokonca čudlík, ktorým sa to dá prepnúť medzi A - a clonový krúžok. To A som ešte ani raz nepoužil, rovnako ako predný a zadný roler. Či je to "retro" to neviem ale tak som zvyknutý z analógu a vyhovuje mi to. Navyše je to veľmi dobré sklo na to, že je to zoom.

Vôľa objektívov v bajonete? Na ktorých objektívoch ste to pozorovali?

 
JohnNewton
2015-04-26 14:24:48
príspevok od: PeterMarek
Hmm... Ale... Fujinon 10-24/4 má clonový krúžok na objektíve!

Len nemá popisky a točí sa dokoločka dokola, indikáciu clony je treba odčítať v hľadáčiku alebo na displeji, čo ale nie je až taká katastrofa. Každopádne ovládanie clony cez objektív funguje. Je tam dokonca čudlík, ktorým sa to dá prepnúť medzi A - a clonový krúžok. To A som ešte ani raz nepoužil, rovnako ako predný a zadný roler. Či je to "retro" to neviem ale tak som zvyknutý z analógu a vyhovuje mi to. Navyše je to veľmi dobré sklo na to, že je to zoom.

Vôľa objektívov v bajonete? Na ktorých objektívoch ste to pozorovali?

Bezpochyby dobré sklo, len nerozumiem absencii tej clonovej stupnice (to som tým myslel). Voľu v bajonete malo každé sklo , ale pri tých s ľahkým chodom zoomovacieho prstenca si to človek neuvedomí, za to na 55-200 ktorá chodila ťažšie sa to nedá prehliadnúť. A bolo to aj na XE1 aj na XT1, a hrkotajúcu slnečnú clonu som videl tiež .... a chyba bola na bajonete objektívu. Dosť veľa mechanických nepresností na môj vkus.
 
PeterMarek
2015-04-26 14:42:48
príspevok od: JohnNewton
Bezpochyby dobré sklo, len nerozumiem absencii tej clonovej stupnice (to som tým myslel). Voľu v bajonete malo každé sklo , ale pri tých s ľahkým chodom zoomovacieho prstenca si to človek neuvedomí, za to na 55-200 ktorá chodila ťažšie sa to nedá prehliadnúť. A bolo to aj na XE1 aj na XT1, a hrkotajúcu slnečnú clonu som videl tiež .... a chyba bola na bajonete objektívu. Dosť veľa mechanických nepresností na môj vkus.
Vôľu v bajonete som si nevšimol. Je pravda, že zatiaľ mám len 3 objektívy a všetky sú XF.

55-200 je XC, čo ak som správne pochopil je taká "ľudová voľba" a veľmi ma to netrápi - nemám ho (žiadny XC) v pláne. Aj keď za tú cenu - isto kopa radosti...

Z Fuji aparátmi mám veľmi dobré skúsenosti a mechanické nepresnosti som nezaznamenal. Tieto ich nové X CSC aparáty sú +/- rovnako dobre urobené ako ich stredoformátové digitály alebo staršie stredoformátové analógy. Objektívy XF detto.

Obraz z toho všetkého lezie veľmi dobrý.
 
JohnNewton
2015-04-26 17:45:21
príspevok od: PeterMarek
Vôľu v bajonete som si nevšimol. Je pravda, že zatiaľ mám len 3 objektívy a všetky sú XF.

55-200 je XC, čo ak som správne pochopil je taká "ľudová voľba" a veľmi ma to netrápi - nemám ho (žiadny XC) v pláne. Aj keď za tú cenu - isto kopa radosti...

Z Fuji aparátmi mám veľmi dobré skúsenosti a mechanické nepresnosti som nezaznamenal. Tieto ich nové X CSC aparáty sú +/- rovnako dobre urobené ako ich stredoformátové digitály alebo staršie stredoformátové analógy. Objektívy XF detto.

Obraz z toho všetkého lezie veľmi dobrý.
55-200 je XF, ( a vydržal bez poruchy cca 1 rok ) tak že žiadna ľudová voľba, pletieš si to s XC 55-230 Len tak mimochodom, skús uchopiť objektív v jeho pevnom mieste a pootočiť v bajonete .....
Ja som mal všetky XF a všetky mali vôľu.
 
PeterMarek
2015-04-26 18:13:48
príspevok od: JohnNewton
55-200 je XF, ( a vydržal bez poruchy cca 1 rok ) tak že žiadna ľudová voľba, pletieš si to s XC 55-230 Len tak mimochodom, skús uchopiť objektív v jeho pevnom mieste a pootočiť v bajonete .....
Ja som mal všetky XF a všetky mali vôľu.
Tak asi silné ruky

Kaviarenský povaľač ako ja má objektívy bez vôle
 
JohnNewton
2015-04-26 18:17:43
príspevok od: PeterMarek
Tak asi silné ruky

Kaviarenský povaľač ako ja má objektívy bez vôle
Congratulation
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2015-04-26 23:26:57
príspevok od: JohnNewton
No mne tak trochu vadí Tá Fuji gloriola ktorú Fuji marketing (s hrdosťou a radosťou ), rozširuje, samozrejme za výdatnej asistencie ich fan klubu. Veci sú málokedy len biele alebo čierne. Nedávno sa tu kritizoval zeiss 24 -70 hlavne za sférické skreslenie a zrejme oprávnene. Ale napr. Fujinon 18-55 má percentuálne vyššie skreslenie na širokom konci (čo je v prepočte 27 mm) a menšom rozsahu zoomu ako tu kritizovaný zeiss na 24 mm. Obaja doháňajú nedostatky objektívov v softe, čo je samozrejme najlacnejšie riešenie. Nekritické pohľady ešte nikoho nikam neposunuli. Ja poznám aj tie dobré, ale aj tie menej dobré vlastnosti Fuji. Prečo inak dobré sklo Fujinon 10-24 s konštantnou svetelnosťou nemá clonový krúžok na objektíve, kde sa podel proklamovaný retro štýl ?. Vôľu objektívov vo Fuji bajonete sa mi už ani nechce spomínať. atď....samozrejme moje subjektívne skúsenosti, sa vôbec nemusia zhodovať s inými subjektívnymi názormi. Môžu ale prispieť ku komplexnejšiemu pohľadu na vec.
Tá vôľa je trochu aj potrebná, zas rvať dole objektívy to nie je ono. Mal som OMD EM10 a tam som bál že urvem niečo na 14-42 EZ a Pana 201,7 tak to išlo ťažko dole. Fakt jak zaseknuté a nebolo to dobre vôbec. Na 70-200 F2,8 L mám takú vôľu na mojom 5D III akú som ešte nevidel. Všetky ostanté objektívy sú o.k. Na kamarátovom 6D je tá moja 70-200 takmer bez vôľe. netuším od čoho to závisí.

55-200 prstenec ide ztuha.

24-70 sony je prúser za tú cenu, priplatíš si za 24mm a nemáš ich. Prúser je, že na Sony nič iné nie je, to mal byť ich základný dobrý zoom. XF18-55 je taký lepší štandard, - pozri si testy na photozone.de, akurát sú tam tie dva objektíy. 18-55 (3,05x) a 24-70 (2,91x) su dosť podobné rozsahy zoomu aj ked presne opačne ako píšeš. Ja tú XF 18-55 mám a okrem svetelnosti a samozrejme rozsahu tam oproti 24-70 L II je rozdiel minimálny - čo sa týka kresby. Za tu cenu je to proste neuveriteľný objektív pri tých rozmeroch. Rovnako aj 35 F1,4 alebo 60mm F2,4

http://www.photozone.de/sonyalphaff/867-zeiss2470f4oss?start=2
http://www.photozone.de/fuji_x/783-fuji1855f284?start=2

A s čím teraz fotíš? A otázka je aj čo fotíš, lebo na to ti Fuji akurát nemusí vyhovovať. Mne to pripadá, že si z Fuji sklamaný jak ja z Nikonu.
 
JohnNewton
2015-04-27 06:33:19
príspevok od: Jozef Peniak
Tá vôľa je trochu aj potrebná, zas rvať dole objektívy to nie je ono. Mal som OMD EM10 a tam som bál že urvem niečo na 14-42 EZ a Pana 201,7 tak to išlo ťažko dole. Fakt jak zaseknuté a nebolo to dobre vôbec. Na 70-200 F2,8 L mám takú vôľu na mojom 5D III akú som ešte nevidel. Všetky ostanté objektívy sú o.k. Na kamarátovom 6D je tá moja 70-200 takmer bez vôľe. netuším od čoho to závisí.

55-200 prstenec ide ztuha.

24-70 sony je prúser za tú cenu, priplatíš si za 24mm a nemáš ich. Prúser je, že na Sony nič iné nie je, to mal byť ich základný dobrý zoom. XF18-55 je taký lepší štandard, - pozri si testy na photozone.de, akurát sú tam tie dva objektíy. 18-55 (3,05x) a 24-70 (2,91x) su dosť podobné rozsahy zoomu aj ked presne opačne ako píšeš. Ja tú XF 18-55 mám a okrem svetelnosti a samozrejme rozsahu tam oproti 24-70 L II je rozdiel minimálny - čo sa týka kresby. Za tu cenu je to proste neuveriteľný objektív pri tých rozmeroch. Rovnako aj 35 F1,4 alebo 60mm F2,4

http://www.photozone.de/sonyalphaff/867-zeiss2470f4oss?start=2
http://www.photozone.de/fuji_x/783-fuji1855f284?start=2

A s čím teraz fotíš? A otázka je aj čo fotíš, lebo na to ti Fuji akurát nemusí vyhovovať. Mne to pripadá, že si z Fuji sklamaný jak ja z Nikonu.
Ja len hovorím, že 18-55 na fuji má na dolnom konci väčšie skreslenie ako ten kritizovaný sony.( ten rozsah som samozrejme doplietol). Inak to je nadštandardné sklo. Ale tiež nie je isté či máš tých 18 mm. Keď Raw otvoríš v Rawtherapy, pribudne Ti ešte kus obrazu a to aj v počte pixelov. No a s tou vôľou som sa za veľa rokov stretol prvý krát ako aj s vadou objektívu. . A vôľa sa bude pravdepodobne časom zväčšovať. Pre mňa to bolo celkovo sklamanie po N D300, chcel som malý, ľahký a retro. Už nechcem. No ale keby som bol mal N D600, tak to by som si asi kvôli oleju hodil slučku Sklamanie Nikoňákov chápem .Tak že do budúcna by som si Nikon preklepol z každej strany, keby som ho znovu chcel.
V súčasnosti potrebujem aj slušné video, tak že zatiaľ P FZ 1000.
 
Ajax2
2015-07-29 22:44:08
Ako študent som sa náhodou dostal koncom 6O-tich rokoch k Leice M3. Predal mi ho francúzsky študent za babku. Vtedy bol nenahraditeľný na street foto. Závideli mi ho mnohí profesionálny fotoreportéri ktorí vtedy väčšinou fotografovali HASSELBLADOM 6x6, prípadne Nikonom na kinofilm. Ani neviem, prečo som ju neskôr predal. Fujifilm X 100 mi ho najviac vzhľadove pripomína.



 
Lubitto
2015-07-29 23:10:00
príspevok od: JohnNewton
55-200 je XF, ( a vydržal bez poruchy cca 1 rok ) tak že žiadna ľudová voľba, pletieš si to s XC 55-230 Len tak mimochodom, skús uchopiť objektív v jeho pevnom mieste a pootočiť v bajonete .....
Ja som mal všetky XF a všetky mali vôľu.
Mam taku ist skusenost s volou v pripade Fuji.
 
simak
2015-08-01 14:58:00
Ahoj, alebo "dobry den, stara mama"! Mal som moznost vyskusat T-cko a ostal som v soku! Kombinacia sonysenzoru a fujinon a softver je absolutna spica na svete, len niektorim to ani nemoze prist. Sony asi pred 10-timi rokmi ohlasil vyvoj superrychlu elektronicku uzavierku pre vedecke ucely! A preco asi maju TV kamery fujinon objkt? V 1984 som v atelieri portr priatela a hlasil som sa na FAMU. Na konzultaciu k Birgusovi som priniesol tu fotku(Minolta 8000-prvy skutocny AF na svete/4.0/80-200) Pane,musel se splest, to je z formatu 66! DEBIL! Takze takyto clovek ma nema co naucit! Je potrebne mat chemicke,matematicke a fyzikalne VEDOMOSTI. Ved prvi fotografi boli vacsinou lekarnici..Fotil som N aj C a robil testy pre inych profi fotografov. Aj na summicron vz nikkor. Kombinacie neg a poz vyvojky pri roznych tepl. a Ph. V reali boli dve rozhodujuce krit.: tvar fotaku a zvuk uzavierky. Vyber techniky samozrejme zalezi na teme. S Banom sme spravili experiment:raz sme si nalozili z red vsetko [16-300] a druhy krat on 35,ja 90. Vysledok? druhykrat sme urobili lepsie foto. Nebohy Karoll mi ukazal,cim fotil Manhatan. Cumel som ako puk! Malou Cortinou! Puul miesto nie je vzdy vyhra,na Papezovi som bol 5 hod bez vody na slnku pri 45 C! Na zaver: na zaklade mojich skusenosti som T vystavil vrazednym techn. podm. Priame slnko do obj a kresba v tieni, samo kontr na full HD V Zoneri. Toto nie je masinka pre lookerov, nezvladnu ju ako ti z babety Yamahu 1000. Prajem Vam dobre svetlo!
Simak
 
scoty
2015-12-04 11:12:16
iba jedna vytka pre fuji- hadzu dlhsie casy ako zrkadlovky..

 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2015-12-12 13:20:15
príspevok od: simak
Ahoj, alebo "dobry den, stara mama"! Mal som moznost vyskusat T-cko a ostal som v soku! Kombinacia sonysenzoru a fujinon a softver je absolutna spica na svete, len niektorim to ani nemoze prist. Sony asi pred 10-timi rokmi ohlasil vyvoj superrychlu elektronicku uzavierku pre vedecke ucely! A preco asi maju TV kamery fujinon objkt? V 1984 som v atelieri portr priatela a hlasil som sa na FAMU. Na konzultaciu k Birgusovi som priniesol tu fotku(Minolta 8000-prvy skutocny AF na svete/4.0/80-200) Pane,musel se splest, to je z formatu 66! DEBIL! Takze takyto clovek ma nema co naucit! Je potrebne mat chemicke,matematicke a fyzikalne VEDOMOSTI. Ved prvi fotografi boli vacsinou lekarnici..Fotil som N aj C a robil testy pre inych profi fotografov. Aj na summicron vz nikkor. Kombinacie neg a poz vyvojky pri roznych tepl. a Ph. V reali boli dve rozhodujuce krit.: tvar fotaku a zvuk uzavierky. Vyber techniky samozrejme zalezi na teme. S Banom sme spravili experiment:raz sme si nalozili z red vsetko [16-300] a druhy krat on 35,ja 90. Vysledok? druhykrat sme urobili lepsie foto. Nebohy Karoll mi ukazal,cim fotil Manhatan. Cumel som ako puk! Malou Cortinou! Puul miesto nie je vzdy vyhra,na Papezovi som bol 5 hod bez vody na slnku pri 45 C! Na zaver: na zaklade mojich skusenosti som T vystavil vrazednym techn. podm. Priame slnko do obj a kresba v tieni, samo kontr na full HD V Zoneri. Toto nie je masinka pre lookerov, nezvladnu ju ako ti z babety Yamahu 1000. Prajem Vam dobre svetlo!
Simak
Ďakujem za bomba názor Som rád že som z neho nie sám hotový
 
landov
2015-12-12 14:39:37
príspevok od: Jozef Peniak
Ďakujem za bomba názor Som rád že som z neho nie sám hotový
.
 
JSP070
2015-12-14 14:47:47
príspevok od: scoty
iba jedna vytka pre fuji- hadzu dlhsie casy ako zrkadlovky..

X100T v porovnaní s D7200 podľa
https://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
takmer 1 EV. Predpokladám, že to majú nasvietené rovnako. Pritom podľa DXO aj Nikon D7200 klame s citlivosťou cca. o 0,5 EV. Ale npr. X-T1 tým netrpí, rsp. expozičné hodnoty sa od D7200 až tak dramaticky nelíšia.
Ale Fuji X100 DXO namerali pri nastavenom ISO 6400, iba 1076. To už mi príde dosť divné.
http://www.dxomark.com/Cameras/Fujifilm/FinePix-X100---Measurements
 
JohnNewton
2015-12-14 19:50:44
príspevok od: JSP070
X100T v porovnaní s D7200 podľa
https://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
takmer 1 EV. Predpokladám, že to majú nasvietené rovnako. Pritom podľa DXO aj Nikon D7200 klame s citlivosťou cca. o 0,5 EV. Ale npr. X-T1 tým netrpí, rsp. expozičné hodnoty sa od D7200 až tak dramaticky nelíšia.
Ale Fuji X100 DXO namerali pri nastavenom ISO 6400, iba 1076. To už mi príde dosť divné.
http://www.dxomark.com/Cameras/Fujifilm/FinePix-X100---Measurements
U Fuji a Volkswagenu je všetko možné. A klamať sa oplatí .... olympus tiež ani brvou nepohne keď drží deklarované ISO o 1EV vyššie ako namerané. A zákazník sa teší, že to nešumí ....
 
JohnNewton
2015-12-16 08:49:34
príspevok od: simak
Ahoj, alebo "dobry den, stara mama"! Mal som moznost vyskusat T-cko a ostal som v soku! Kombinacia sonysenzoru a fujinon a softver je absolutna spica na svete, len niektorim to ani nemoze prist. Sony asi pred 10-timi rokmi ohlasil vyvoj superrychlu elektronicku uzavierku pre vedecke ucely! A preco asi maju TV kamery fujinon objkt? V 1984 som v atelieri portr priatela a hlasil som sa na FAMU. Na konzultaciu k Birgusovi som priniesol tu fotku(Minolta 8000-prvy skutocny AF na svete/4.0/80-200) Pane,musel se splest, to je z formatu 66! DEBIL! Takze takyto clovek ma nema co naucit! Je potrebne mat chemicke,matematicke a fyzikalne VEDOMOSTI. Ved prvi fotografi boli vacsinou lekarnici..Fotil som N aj C a robil testy pre inych profi fotografov. Aj na summicron vz nikkor. Kombinacie neg a poz vyvojky pri roznych tepl. a Ph. V reali boli dve rozhodujuce krit.: tvar fotaku a zvuk uzavierky. Vyber techniky samozrejme zalezi na teme. S Banom sme spravili experiment:raz sme si nalozili z red vsetko [16-300] a druhy krat on 35,ja 90. Vysledok? druhykrat sme urobili lepsie foto. Nebohy Karoll mi ukazal,cim fotil Manhatan. Cumel som ako puk! Malou Cortinou! Puul miesto nie je vzdy vyhra,na Papezovi som bol 5 hod bez vody na slnku pri 45 C! Na zaver: na zaklade mojich skusenosti som T vystavil vrazednym techn. podm. Priame slnko do obj a kresba v tieni, samo kontr na full HD V Zoneri. Toto nie je masinka pre lookerov, nezvladnu ju ako ti z babety Yamahu 1000. Prajem Vam dobre svetlo!
Simak
5 hodín na slnku bez vody Ti zrejme uškodilo
 
tomis.ales
2015-12-16 10:13:13
príspevok od: simak
Ahoj, alebo "dobry den, stara mama"! Mal som moznost vyskusat T-cko a ostal som v soku! Kombinacia sonysenzoru a fujinon a softver je absolutna spica na svete, len niektorim to ani nemoze prist. Sony asi pred 10-timi rokmi ohlasil vyvoj superrychlu elektronicku uzavierku pre vedecke ucely! A preco asi maju TV kamery fujinon objkt? V 1984 som v atelieri portr priatela a hlasil som sa na FAMU. Na konzultaciu k Birgusovi som priniesol tu fotku(Minolta 8000-prvy skutocny AF na svete/4.0/80-200) Pane,musel se splest, to je z formatu 66! DEBIL! Takze takyto clovek ma nema co naucit! Je potrebne mat chemicke,matematicke a fyzikalne VEDOMOSTI. Ved prvi fotografi boli vacsinou lekarnici..Fotil som N aj C a robil testy pre inych profi fotografov. Aj na summicron vz nikkor. Kombinacie neg a poz vyvojky pri roznych tepl. a Ph. V reali boli dve rozhodujuce krit.: tvar fotaku a zvuk uzavierky. Vyber techniky samozrejme zalezi na teme. S Banom sme spravili experiment:raz sme si nalozili z red vsetko [16-300] a druhy krat on 35,ja 90. Vysledok? druhykrat sme urobili lepsie foto. Nebohy Karoll mi ukazal,cim fotil Manhatan. Cumel som ako puk! Malou Cortinou! Puul miesto nie je vzdy vyhra,na Papezovi som bol 5 hod bez vody na slnku pri 45 C! Na zaver: na zaklade mojich skusenosti som T vystavil vrazednym techn. podm. Priame slnko do obj a kresba v tieni, samo kontr na full HD V Zoneri. Toto nie je masinka pre lookerov, nezvladnu ju ako ti z babety Yamahu 1000. Prajem Vam dobre svetlo!
Simak
Keď čítam tvoj text, akoby som počul RTVS reláciu Pálenica s Borisom Filanom
 
šoška
2016-03-02 11:15:40
Ale ako jeden dobrý foťák v rodine úplne stačí ,však?.....Hlavne ,keď fotoaparát bude používať aj ,teraz mi prepáčte dámy : ŽENA ,napríklad to je aj môj prípad .Zoberie ,zapne ,stlačí spúšť a dúfa,že aj dačo odfotí .naučím ju používať prenos fotiek do jej mobilu a je to .A mne osobne tento fotoaparát tak vyhovuje že cena za neho nie je tak veľká ,lebo nie som taký bohatý, aby som si kúpil lacnú vec. S pozdrav a prianím pekného dňa milí čitatelia a recezenti dovidenia
 
zloduch
2016-10-15 21:41:50
ahojte, chcem sa opytat na alternativny sposob filtrov pre radu x100. existuje filter, ktory sa nesroubuje, teda nepotrebuje adapter a rovno sa "nalepi" na objektiv? (podobne ako ochranne sklicko na lcd)
 
simak
2017-01-28 08:44:03
príspevok od: tomis.ales
Keď čítam tvoj text, akoby som počul RTVS reláciu Pálenica s Borisom Filanom
Ďakujem za kompl, ak to nebolo myslene ironicky. Takze: practica VLC , NIKON FM2, F3, F4, F5, YASHICA 124, ROLLEIFLEX 66 SLX
Objektivy 1.8\28, 2.5\105, 2.8\80-200 (sklo) 2.8\300 a samo 1.8\50
Testy na Siemensovu hviezdu a Barandov certifikovanu tabulu sedych a farebnych ploch
Objektiv na zvacsovaku: Shneider Componon 2.8\50, 90, Anaret 2,8\50, Meogon 2,8\90 Anaret S 4,5\50
Laptop kalibrovana full HD obrazovka, Nikon capture, Zooner.
Neviem sa vyjadrit k videu na fotoaparate, ako kameraman som tocil na betacam a Sony, s fotakom mi to akosi nejde...☺
A aby som potesil "vreckarov", vybral som sa s doskacom a tazkym stativom fotit krajinu. Druhy Ansel Adams! zo mna bude!😀 vratil som sa do atelieru uplne zniceny zalozil planfilmy do stojanu a vyvojky a zaspal som. 14nast hod vyvolavania tomu nepomohlo, ale A49 mala tu vyhodu, ze viac nevyvolavala Katastrofa bola ze som sa trasucimi rukami netrafil do drazok a planfilmy sa zlepili.
No ale spat k 100vke- lahky a dokonaly technicky je lepsi ako nabuchana fotobrasna s podpriemernymi sklami. Este raz: dobre svetlo!
Simak
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia