Hore

Sony ILCE-6000

Keď Sony uviedlo fotoaparát Sony NEX-6, splnil sa sen mnohých fotografov. Nižšie modely mali zlú ergonómiu ovládania a boli bez hľadáčika, najvyšší model NEX-7 je zase príliš drahý. NEX-6 bol výborným kompromisom. Máme tu jeho nástupcu. Papierovo je na tom lepšie, a ak v Sony niečo nepomrvili, môžem sa tešiť na test najlepšieho CSC fotoaparátu Sony so snímačom veľkosti APS-C. Hlavnými benefitmi sú nový snímač a rýchlejšie zaostrovanie.

Prvý dojem

Sony A6000 mi bol od začiatku najsympatickejší z NEX-ov, aj keď je to vlastne už Alfa. Oficiálne označenie je ILCE-6000. ILC = interchangeable lens camera - fotoaparát s vymeniteľnými objektívmi. Je to už x-té označenie CSC/mirrorless fotoaparátov. Písmenko E poukazuje na bajonet fotoaparátu. Na testovanie som dostal strieborný kus. A, že je to fešák. Povrchová úprava sa mi veľmi páči, je v štýle fotoaparátov Leica, či Contax. Retro vzhľad modernizuje len výrazný grip. Inak je modelu NEX-6 podobný, ako mladší brat staršiemu.

Nenašiel som na prvý pohľad nič, v čom by A6000 bol horší ako jeho predchodca. A reklamné tvrdenia o rýchlejšom AF sa mi okamžite potvrdzujú. Zároveň zisťujem aj absenciu dotykového ovládania. Prvý dojem je preto za 1-.


Základné parametre

Sony ILC-A6000 je fotoaparát typu CSC, čiže bezzrkadlovka. Podporuje objektívy s bajonetom Sony E, cez redukcie aj iné. 24,3MPx snímač typu CMOS je veľkosti APS-C s faktorom orezu 1,5x. Snímač nie je stabilizovaný, stabilizované sú vybrané objektívy. Fotoaparát môžeme zaradiť do strednej triedy, určený je pre pokročilejších fotografov. Tomu zodpovedá funkčná výbava a ergonómia ovládania. S jeho ovládaním nebudú mať problém ani začiatočníci.

A6000 sa vyznačuje vysokou rýchlosťou zaostrovania. Hybridný AF využíva až 179 zaostrovacích bodov. Za rýchlosťou AF nezaostáva ani rýchlosť snímania. Tá je až 11 obr./s.

Nikoho už neprekvapí, že je fotoaparát vybavený WiFi a NFC. 3” LCD displej je výklopný, nemá ale dotykové ovládanie. Okrem displeja je prístroj osadený aj elektronickým hľadáčikom.

  • 24,3 Mpx CMOS snímač veľkosti APS-C
  • procesor BIONZ X
  • E-Mout bajonet
  • WiFi, NFC
  • hybridné zaostrovanie 179 bodov s detekciou fázového rozdielu, 25 bodov s detekciou kontrastu
  • 1200 -zónové meranie expozície
  • 11 obr./s,
  • Full HD video 50p/60p (AVCHD, MP4)
  • uzávierka 1/4000 - 30 s., B, X-sync 1/160 s.
  • výklopný 3” LCD 921 600 bodov
  • EVF hľadáčik OLED Tru-Finder 1 440 000 bodov
  • ISO 100 - 25600
  • vstavaný blesk
  • SD: SD / SDHC / SDXC, Memory Stick: Memory Stick Pro Duo / Pro Duo HG / Duo XC-HG
  • rozmery: 120 x 66,9 x 45,1 mm
  • hmotnosť: 344 g


http://www.sony.sk/electronics/fotoaparaty-s-vymenitelnym-objektivom/ilce-6000-body-kit




Dizajn a ergonómia





Fotoaparát je kombináciou dizajnu modelov NEX-6 a NEX7. Na jednoduché hranaté telo je pripojený pomerne robustný grip, ktorý je pogumovaný. Predná časť je bez ovládacích prvkov. Pod logom je malá dióda pomocného svetla automatického zaostrovania a na gripe je senzor IR ovládania. Pri pohľade zhora pôsobí fotoaparát čistým dojmom. Rovnú plochu nerušia žiadne výstupky. Na gripe je spúšť s otočným prepínačom ON/OFF a vedľa nej programovateľné funkčné tlačidlo C1. V osi objektívu sú multifunkčné sánky nového typu, napravo od nich je výklopný vstavaný blesk. Ďalej sú tu už len dva otočné ovládače. Prvým je volič programov, druhým roller pre nastavovanie hodnôt. Ich obvod je drážkovaný. Keďže sú zapustené, ovládajú sa palcom zo zadnej strany.


Pozrime sa na zadnú stranu fotoaparátu. V ľavom hornom rohu je elektronický hľadáčik s dioptrickou korekciou a senzorom priblíženia oka. K fotoaparátu sa dodáva aj odnímateľná očnica. Nad výklopným displejom je tlačidlo vyklopenia blesku a tlačidlo pre vstup do menu. Na dosah palca je tlačidlo pamäte expozície AEL. Na hrane gripu je červené tlačidlo Record. Po pravej strane displeja je roller fungujúci aj ako smerový volič (režim obrazovky, režim snímania, ISO, korekcia expozície) s potvrdzovacím tlačidlom uprostred.

Nad rollerom je tlačidlo Fn pre prístup k najpoužívanejším nastaveniam. Nie je to programovateľné tlačidlo, tie Sony označuje písmenom C (Custom). Pod rollerom sú ešte tlačidlá Play a Delete. Tým sme vyčerpali všetky ovládacie prvky.

Na bočnej strane gripu je senzor NFC. Na protiľahlej strane je dvojica konektorov USB a HDMI, ukrytá pod výklopnou krytkou. Prístup k priestoru pre batériu a pamäťovú kartu je zospodu. Závit pre pripevnenie k statívu je v osi objektívu.




Vychytávky

Snímač a procesor

Vďaka 24,3 Mpx snímaču sa rozlíšením vyrovná najvyššiemu modelu NEX-7 ale aj SLT zrkadlovkám Alfa 77 a 77 Mark II, ktoré majú tiež snímače veľkosti APS-C. Nárast rozlíšenia ocenia najmä krajinkári. Vďaka procesoru BIONZ X je fotoaparát aj rýchly. Na takto vysoké rozlíšenie je 11 obr./s. úctyhodným parametrom.


Zaostrovanie

Ak by som mal vypichnúť jedinú vychytávku, bolo by to automatické zaostrovanie. Sony urobilo veľký krok dopredu. Ukazuje, že aj u CSC s APS-C snímačom môže byť zaostrovanie rýchle. U Olympusu som na rýchle zaostrovanie zvyknutý, ale u fotoaparátov Fujifilm je to stále dôvod mojej nespokojnosti. Sony bolo kdesi uprostred. Týmto modelom sa dotiahlo na najrýchlejšie modely na trhu. A nie je to len o rýchlosti. Senzory s fázovou detekciou pokrývajú veľkú plochu, čo nebýva pravidlom. Je ich až 179. Pri výbere konkrétneho bodu by pomohlo dotykové ovládanie. Konečne tu máme aj zaostrovanie na oči. Vychytávku, ktorú tak obľubujem u Olympusu. Zlepšená je detekcia pohybujúcich sa objektov, konečne aj s zvýraznením bodov, ktoré sú aktívne.

Uzávierka a sériové snímanie

Najkratší čas uzávierky 1/4000 s. a synchronizácia s bleskom pri 1/160 s. naznačujú, že toto nie je Top model v ponuke, ale že je to predstaviteľ strednej triedy. Ostatné parametre poukazujú skôr na vyššiu triedu. 11 obrázkov za sekundu je veľmi slušná guľometná paľba. Škoda, že buffer nie je väčší a a rýchlo sa zaplní. Pri snímaní do RAW, za necelé dve sekundy už je buffer plný.

WiFi a NFC

Spolu so Samsungom je Sony priekopníkom WiFi vo fotoaparátoch. Vďaka NFC je spárovanie s chytrými zariadeniami (ak majú NFC) rýchle a bezproblémové. Ak je fotoaparát v režime prehrávania, nastaví sa chytré zariadenie na príjem nasnímaných fotografií. Aplikáciu PlayMemories sme vám predstavili už v predchádzajúcich recenziách. Už v základe umožňuje ovládať fotoaparát z chytrého zariadenia a sťahovať fotografie z neho. Všetko rýchlo a intuitívne, aj vďaka NFC. Funkcionalita sa dá rozšíriť stiahnutím bezplatných aj platených aplikácií.



Displej a hľadáčik

3” LCD displej je výklopný smerom nahor a nadol. V špeciálnom režime sa dá zvýšiť podsvietenie displeja, čím sa výrazne zlepší pozorovateľnosť na slnku. Displej nie je vybavený dotykovým ovládaním, čo je škoda, pretože u nižšieho modelu dotykové ovládanie nájdete.

Hľadáčik je typu OLED s rozlíšením 1 440 000 bodov. Na trhu sú fotoaparáty aj s vyšším rozlíšením, ale ten v A6000 je natoľko kvalitný, aby vám to nemuselo vadiť.


Programová výbava

CSC fotoaparáty sú charakteristické tým, že mávajú bohatú funkčnú výbavu. Sony a Olympus patri v tomto ohľade k lídrom na trhu. Oproti modelu NEX-6 sa programová výbava zmenila minimálne, preto vás na tomto mieste odkážem na recenziu Sony NEX-6. Pre tých lenivejších aspoň stručne: fotoaparát je vybavený plnou automatikou, scénickými programami a pokročilými programami P/A/S/M. Nechýba samostatný režim pre video, sweep panoráma a obrazové efekty.

Fotoaparát v praxi

Sony A6000 je zatiaľ najkrajší a najlepšie navrhnutý CSC Sony. Vďaka dostatočne veľkému gripu je úchop bezpečný. Samozrejme fotoaparát nie je vysoký a tak ho držíte tromi prstami. Ak ho porovnám s mojím NEX-5, ktorý som kedysi vlastnil, je ergonómia ovládania o niekoľko tried lepšia. K tomu štandardné sánky, vstavaný blesk, EVF hľadáčik, rýchle zaostrovanie, rýchle sériové snímanie a kvalitnejší snímač. Sony od svojho prvého CSC urazilo veľký kus cesty. Toto je fotoaparát, ktorý vďaka svojej konštrukcii a rýchlosti neznervózňuje fotografa. Ten sa môže sústrediť na fotografovanie a nemusí riešiť problémy s nastavovaním, či zaostrovaním. Pár chybičiek sa nájde, ale nekazia celkový výborný dojem z prístroja. Fotoaparát sa môže smelo postaviť do radu k premiantom, akými sú Panasonic GX7, Olympus PEN E-P5, či Fujifilm X-E2. Zaostrovane NEX-ov nebolo nikdy zúfalo pomalé, ale rýchlosti nie je nikdy dosť. A6000 je o triedu rýchlejší ako ostatné CSC Sony. Vyrovnáva sa najrýchlejším konkurenčným modelom. Skutočná rýchlosť sa ukázala, keď som si na chvíľu odskúšal objektív Sony SEL FE 70-200/4G OSS. S ním zaostruje fotoaparát rovnako rýchlo ako akákoľvek pokročilá zrkadlovka.

Ergonómia ovládania je veľmi dobrá. Zásluhu ma na tom aj dvojica funkčných tlačidiel. Komu sa máli, môže preprogramovať ešte ďalšie 4 tlačidla. Menu je podobné tomu v SLT fotoaparátoch Sony. Preč sú ikonky z prvých generácii NEX-ov. Možnosti nastavenia fotoaparátu sa vyrovnajú najvyšším modelom zrkadloviek. Z ovládacích tlačidiel mi vadilo len umiestnenie tlačidla RECORD, ktoré je na zadnej hrane gripu.

Absolútne nepochopiteľné je pre mňa nastavenie kreatívnych efektov (picture styles). Tie by mali byť rýchlo dostupné, ale nie sú. Formát záberov musí byť nastavený do JPG a potom absolvujete sériu klikaní, kým si konečne zvolíte niektorý z efektov. Olympus už dávno umožňuje používať efekty aj pri nastavenom formáte RAW, zároveň uloží neupravený RAW a upravený JPG.

Z technických vychytáviek mi najviac chýba dotykové ovládanie. Prečo ho ma nižší model a tento nie? Pre výber zaostrovacích bodov neexistuje nič šikovnejšie ako ukázať na miesto na displeji a vybrať tým AF senzor.

Výdrž batérie je tradičnou slabinou Sony CSC fotoaparátov, ani A6000 na tom nič nezmenila. Niečo málo cez 300 obrázkov na jedno nabitie je málo. Jedna-dve náhradné batérie sú nutnosťou. Nepochopiteľné je to, že k fotoaparátu sa nedodáva samostatná externá nabíjačka, ale len adaptér na nabíjanie cez USB. Nabíjanie cez USB je šikovné, pretože si môžete fotoaparát nabiť aj z počítača, alebo nabíjačky k telefónu. Lenže počas toho nemôžete fotoaparát používať.

Opäť musí skritizovať objektív Sony SEL 16-50, ktorý robí tomuto skvelému fotoaparátu hanbu. Na 16 mm ohnisku je sférické skreslenie veľmi výrazné a niektorí by ho mohli takmer považovať za efekt rybieho oka. Naviac objektív silne vinetuje, myslím že zaberá aj vlastnú filtrovú obrubu.

Nevyznamenal sa ani SEL 18-200 v prevedení Powerzoom, na dlhších ohniskách, ak ho nepricloníte, je veľmi mäkký. 24 Mpx snímač si pýta kvalitnejšie objektívy. Inak je to mrhanie potenciálom fotoaparátu.

Sony A6000 v Izzinových rukách

Ešte predtým, než som dostal fotoaparát na testovanie, kúpil si Izzino svoj vlastný. Má už slušnú zbierku kvalitných objektívov, redukciu na objektívy s A-bajonetom a naviac už dlhšie fotí so Sony NEX-6. Fotoaparát pretestoval oveľa viac a lepšie ako ja. Dávam mu preto slovo:

Mojím najnovším prírastkom vo výbave je model SONY A6000. Jedná sa o fotoaparát, ktorý nahrádza úspešný NEX-6 s prvkami najvyššieho z NEX-ov a to 7-čky. Ergonómia a rozmiestnenie tlačidiel takpovediac združuje to najlepšie z oboch fotoaparátov a tým pádom vám práca s týmto modelom príde takpovediac od ruky. Ak ste niektorý zo spomínaných modelov už pred tým používali budete mať z fotoaparátu ešte lepší pocit. Jedná sa o model bez zrkadla označovaný anglickým slovom mirrorless. Pre tých, ktorý SONY modely moc neovládajú sa jedná o menší model fotoaparátov s absenciou zrkadla, kde je možné na základe týchto faktov vyrobiť model o polovicu menšej veľkosti, ale pri zachovaní snímaču veľkosti APS-C. Špecifikáciou je však rozdielny bajonet označovaný písmenom E a škála objektívov špeciálne navrhnutá pre tento systém. Pri rozlíšení 24 Mpx snímač APS-C ponúka 1,6 – násobok plochy 4/3 snímačov a 13 – násobok 1/2,3 snímačov typických kompaktných digitálnych fotoaparátov, čím je vo výsledku zaručená jedinečná obrazová kvalita.

Už po oficiálnom predstavení A6000 ma fotoaparát veľmi zaujal a bol som zvedavý hlavne na jeho nový prepracovaný ostriaci systém, ktorý využíva okrem krížových aj 179 ostriacich bodov cez celé pole snímača. Nový procesor BIONZ X s až trojnásobnou rýchlosťou spracovania v porovnaní s predchádzajúcimi modelmi je schopný presne zachytiť štruktúru a znižuje rozmazanie detailov a obrazový šum v určitých oblastiach pri snímaní fotografií aj videa. Už po prvých videách, ktoré som uvidel na Youtube som vedel, že toto je fotoaparát, ktorý chcem vlastniť a nie čakať na testovací kus. Pravdepodobne prvým predaným kusom na Slovensku je práve ten môj.

Po mesačnom testovaní a fotení môžem len potvrdiť kvalitu a spracovanie fotoaparátu, ako aj výstupnú obrazovú kvalitu, ktorá je naozaj zase o triedu vyššie, ako u predchádzajúcich modelov. Hlavnými pozitívnymi zmenami je pre mňa rýchlosť ostrenia, kvalita optického hľadáčika a citlivosť ISO. Všetky tri spomínané kvality dostali naozaj nový rozmer a je u nich vidieť zlepšenie hneď na prvý pohľad.

A6000 je pre mňa osobne najlepším fotoaparátom s bajonetom E, aký som kedy mal, alebo aký som kedy testoval. Model má skvelé rozlíšenie 24 Mpx a (vraj) najrýchlejšie automatické zaostrovanie na svete. Meranie sa robí za veľmi špecifických podmienok, kde sa 10x preostrí na predmet vzdialený do jedného metra a na predmet vzdialený viac ako 5 metrov a čas, za ktorý sa toto ostrenie stihne sa videlí a tak dostávame reálny čas, pri ktorom fotoaparát ostrí. Pri A6000 je čas, za ktorý dokážete urobiť fotku 0.06 s. Na rozdiel od iných konkurentov rýchle hybridné automatické zaostrovanie fotoaparátu A6000 spája výhody detekcie fázového rozdielu aj kontrastu. Toto hybridné ostrenie ma za následok aj to, že umožňuje snímanie série záberov s rýchlosťou 11 snímok/s., ale aj vysoko presné sledovanie pohybu pri fotografovaní aj snímaní videa. Uvádzaná výdrž batiérie pri fotení je približne 310 snímok.

Ďalšími vynikajúcimi vlastnosťami sú nastaviteľné tlačidlá na fotoaparáte, možnosť použiť blesk ako bounce a taktiež scénické režimy, ktoré mám veľmi rád. Kompaktná veľkosť a nízka hmotnosť sú obrovským pozitívom pri nosení výbavy. Zvykne sa hovoriť, že najlepší fotoaparát je ten, ktorý máte so sebou. Kompaktný fotoaparát A6000 je plne porovnateľný s väčšími digitálnymi zrkadlovkami. Vymeniteľné objektívy, manuálne ovládanie a ďalšie funkcie zachovajú široké možnosti tvorivosti. Tiež som veľmi rád, že fotoaparát disponuje technológiou Wi-Fi a NFC (Near Field Communication), ktorá vám uľahčuje prezentáciu a zdielanie vašich výsledkov. Nevyžaduje žiadne zložité nastavenia a jedným krokom prenesie fotografie alebo videá do televízorov kompatibilných s technológiou NFC a smartfónov alebo tabletov so systémom Android. Taktiež je možné fotoaparát spojiť s iPhonom, ale chce to pár klikov navyše.

Jedinými mínusom pre mňa je absencia dotykového ovládania.

ISO

Za svoj testovací model som si vybral Karola a zámerne volil tmavšie prostredie kaviarne vo vnútorných priestoroch obchodného centra bez priepustu akéhokoľvek vonkajšieho osvetlenia kvôli tomu, aby som mohol otestovať práve výsledok ISO na A6000. Už po pár testovacích záberoch bolo jednoznačne jasné, že sa jedná o obrovský progres v jeho výsledku. Bolo by zbytočné robiť testovaciu tabuľku hodnôt a názorné ukážky aranžovanej scény, ktorých je na internete možné nájsť už dostatok. Osobne mám radšej reálne fotografie a ich použitie za daných svetelných podmienok. Výsledok si môžete pozrieť na fotkách v galérii a vlastný názor si už urobí každý sám. Ja som však s výsledkom nadmieru spokojný a Sony A6000 je prvým fotoaparátom v mojej brašni, kde od prvého dňa mam ISO hodnotu nastavenú na AUTO, nakoľko som s výsledkom nadmieru spokojný.


Objektívy pre A-bajonet

Nakoľko nevlastním dostatočné množstvo objektívov pre bajonet-E a z ekonomického hladiska by to ani nemalo príliš veľký zmysel, mám medzi svojimi "hračkami" prevodník LA-EA2, za pomoci ktorého je možné objektívy z bajonetu A používať na bajonete E. Pri bežnom fotení: portrét, krajinka, produkt je použitie tohto zariadenia bezproblémové a všetko funguje tak ako má. Ak však prichádzame k niektorému z akčnejších žánrov a porovnám zostavy: a99+400mm 4.5, a6000+70200 F4, alebo a6000+LA-EA2+300mm F2.8 posledná kombinácia zo zmieňovaných je skôr veľkým kompromisom, ako výhodou kombinácie rýchleho autofokusu na novom fotoaparáte a vysokorýchlostného svetelného objektívu. Neviem, možno časom príde na trh prevodník s updatom, ktorý bude vedieť aj na sklách DSLR či starých Minoltach využiť nové zdokonalené ostrenie. Dovtedy však určite radšej odporúčam kombináciu s profesionálnym teleobjektívom SEL-70-200 F4 G OSS.



Pomocou adaptéra som na fotoaparáte vyskúšal aj objektívy s A-bajonetom, určené pre zrkadlovky. Akčná fotografia je pre túto kombináciu trápením, statické žánre nie sú problémom.



AF

Pravdepodobne najväčším rozruchom okolo A6000 vyvolal práve nový autofocus zo 179 ostriacimi bodmi cez celé pole snímača. Po mesačnej skúsenosti môžem len potvrdiť, že funguje naozaj skvele a fotenie je naozaj zábavou. Pred nedávnom som mal možnosť si vyskúšať aj iný nový mirrorless model od konkurenčnej značky a pravdepodobne tam kde fotograf ostrí na predmet, či akciu ktorú chce zachytiť, ja odchádzam už aj so zbaleným fotoaparátom v brašni. Aj voči predchodcovi NEX6-ke je rozdiel v rýchlosti a presnosti o triedu ďalej. Na školení v Budapešti nám odborník z Tokya vysvetľoval, že pokročilé hybridné ostrenie funguje na kombinácií fázovej detekcie a kontrastu, ktoré spolu s väčším počtom bodov sú v tomto smere revolúciou. V jednoduchosti by som napísal, že najdôležitejším faktorom je funkčnosť ostrenia, ktoré je navrhnuté tak, aby neprechádzalo tam a späť cez celé pole ostrenia, ale aby ostrenie zastavilo presne tam kde fotograf ostrí. Toto zaručí maximálnu možnú rýchlosť a úspech na perfektne ostrú fotku.

Sony SEL FE 70-200/4G OSS

Mojim ostatným testovaným kusom od Sony je profesionálny telezoom s rozsahom 70-200mm a svetelnosťou F4. Označenie FE na tele objektívu znamená, že je nadizajnovaný aj pre full frame zrkadlovky s bajonetom E, ako sú momentálne A7, A7R, A7S. Objektívy radu G sú známe svojou dokonalou kresbou tým, že dokážu skvele zachovať vlastnosti periférneho osvetlenia a maximálny kontrast dokonca aj na okraji záberu. Krásna biela rúra s ideálnou svetelnosťou v celom rozsahu je veľkým prínosom do portfólia SONY objektívov. I keď už dávno mal tento objektív byť k dispozícii pre bajonet A, dočkali sme sa ho až teraz.


Jedná sa naozaj o profesionálny objektív, so všetkými vymoženosťami, ktoré objektívy takejto kvality a kategórie majú. Avšak prvý krát sa takéto vymoženosti objavujú na objektíve určenom pre mirrorless fotoaparáty. Osobne si myslím, že je to vynikajúci krok dopredu a tento trend bude v budúcnosti pokračovať. Jeho veľkosť je veľmi príjemná a pri váhe 840 g nemáte pocit ani po celodennom fotení, že sa ťaháte s nejakou ťažkou technikou. Práve naopak, po dlhoročných skúsenostiach s fotografovaním s veľkými zrkadlovkami a veľkými svetelnými objektívmi si používanie tohto “fešáka” naozaj vychutnávam.



Na tele objektívu je možné nájsť 3x focus hold button, čo ja hodnotím asi najpozitívnejšie. Ďalšími vymoženosťami sú prepínač medzi AF/MF, vypínanie a zapínanie stabilizátora objektívu, prepínač na volenie, či má objektív zaostrovať od 3 m po nekonečno alebo v celom rozsahu a posledné tlačidlo s označením 1/2 je tu hlavne kvôli paningu.

Ako prvé vás zaujme kvalitné spracovanie a vynikajúci dizajn tohto objektívu. Pogumovanie na ostriacom a zoomovom prstenci je výborné a ich otáčanie ide veľmi ľahko a príjemne. Tiež sa mi páči veľkosť statívovej nožičky, ktorú je možné naozaj za pár sekúnd odstrániť, ak ju požívateľ nechce stále nosiť nasadenú na objektíve, napríklad v prípade veľkosti brašne, kde môže trošku odstávať.

Model SEL70200G ako je označovaný v katalógovej verzii je ako doma pri snímaní športu, či života v prírode, ale aj pri portrétoch, detailoch, alebo v krajine. Najčastejšie využívaný rozsah 70-200mm sa spája so špičkovou optikou radu G a zabudovanou stabilizáciou obrazu. Konštrukcia odolná voči prachu a vode obsahuje aj vrstvu Sony Nano AR potláčajúcu nežiadúce odlesky a zdvojovanie obrazu. V spojení s fotoaparátom značky Sony a formátom Full Frame a objímkou E-mount, prináša tento objektív výkon veľkého fotoaparátu v úžasne kompaktnom a praktickom balení.

Obrazová kvalita

A tu už sa k slovu opäť hlásim ja. Oproti predchodcovi Sony NEX-6 krajinkári ocenia nárast rozlíšenia, ktoré je teraz rovnaké ako u NEX-7. Dynamický rozsah fotoaparátu patrí k miernemu nadpriemeru a pri spracovaní RAW máte dostatok obrazových informácií pre intenzívne úpravy expozície. Na rozdiel od APS-C snímačov v zrkadlovkách Canon, nedochádza pri “vyťahovaní” kresby v tieňoch k výraznému zvýšeniu šumu. Charakterom obrazu má najbližšie k Nikonom D3300/D5300/D7100, aj keď oproti ním má o niečo menší dynamický rozsah. V každom prípade je obrazovo vo vedúcej skupine.

Šum je pozorovateľný už od najnižšieho ISO, kedy sa ale ľahko potlačí príslušnou odšumovaciou funkciou. Pomerne skoro vidno v šume farebnú zložku. Samotným šumom má zmysel zaoberať sa od ISO 800, kedy začína byť výraznejší. Pri tlači do formátu 50x70 na fotografiách zaznamenáte šum až od ISO 3200. To je druhá zlomová hranica. Pri ISO 6400 šum ešte skokovo narastie. Prekrytie jemných detailov je výraznejšie. Vďaka vysokému rozlíšeniu na výtlačkoch stále nepôsobí veľmi rušivo. Ak prevediete fotografie do ČB, sú publikovateľné aj tie s ISO nastaveným na 12 800. Najvyššia hodnota ISO je 25 600 a tu už neodporúčam používať. Ak radi používate Auto ISO, odporúčam nastaviť ako hornú hranicu ISO 3200.


Laboratórne porovnanie snímačov CSC fotoaparátov Sony. Zdroj: DxoLabs.


Video

CSC fotoaparáty Sony NEX bývali vždy dobre hodnotené ohľadom videa. Veď z nich sú dokonca odvodené poloprofesionálne a profesionálne kamery. Bolesťou všetkých CSC fotoaparátov je kontinuálne zaostrovanie, ktoré sa pri snímaní videa používa. A6000 prináša lepší AF nielen po stránke rýchlosti. Je tu aj lepšie rozloženie bodov a lepšia detekcia objektov a tvári. Preto sa s A6000 lepšie nielen fotí, ale aj točí. Úplne zázraky nečakajte, najnáročnejší aj tak siahnu často po manuálnom zaostrovaní. Výborou pomôckou je pri ňom funkcia Peaking level - zvýraznenie zaostrených hrán. Funguje aj pri použití neoriginálnych manuálnych objektívov, čo napr. fotoaparáty Olympus nedokážu.

Väčšinou som snímal video bez statívu spoliehajúc sa na objektív 18-200 mm, ktorý je optimalizovaný práve pre video. Sklamaný som bol účinnosťou stabilizátora. Akokoľvek je videopotenciál dobrý, potvrdilo sa mi, že bez precíznej práce sa želaný cinemalook nedostaví. To však nie je chyba fotoaparátu. Pre kvalitné amatérske video bez námahy, je zatiaľ stále mojou jednotkou Canon EOS 70D. Testovacie video je tentokrát o niečo dlhšie, nájdete v ňom aj zábery zo zákulisia pripravovanej videoškoly.




Sony A6000 a konkurecia

Sony A6000 môžeme zaradiť do strednej triedy CSC fotoaparátov, v ktorej nájdeme Fujifilm X-E2, Olympus OM-D E-M10, Panasonic GX7, Nikon 1 V3. Koncepčne má najbližšie k Panasonicu GX7. Nikon z boja vypadáva prakticky ihneď pre rádovo menší 1” snímač. Pri nižších hodnotách ISO je prakticky jedno, s ktorým z fotoaparátov fotografujete, všetky majú veľmi kvalitný obrazový výstup. Sony predbieha m43 fotoaparáty v mierne vyššom dynamickom rozsahu. Prekvapujúco mu viac než slušne konkurujú v úrovni šumu. Nedávno testovaný Olympus OM-D E-M10 má porovnateľný šum a naviac menší farebný šum.


Tu mu konkuruje len Fujifilm. Pre svoj špecifický obrazový výstup sa so Sony ťažšie porovnáva. Ak máte radi čistý digitálny obraz, poskytne vám ho Sony. Ak dávate prednosť filmovému vzhľadu obrazu, zamerajte pozornosť na Fujifilm.

Sony A6000 je prvý CSC od Sony, ktorý dohnal konkurenciu, čo sa týka rýchlosti AF. Za celým pelotónom zaostáva Fujifilm. Tam si na rýchlejšie zaostrovanie u radu X-E ešte počkáme.

Ku konkurentom môžeme, po výraznom znížení cien, pripojiť aj Olympusy OM-D E-M5 a PEN E-P5.


Laboratórne porovnanie snímačov Sony A6000 a konkurencie. Zdroj: DxoLabs.


Plusy a mínusy

+  funkčná výbava
+  ergonómia
+  kvalita spracovania
+  obrazová kvalita
+  kvalitný hľadáčik
+  automatické zaostrovanie
+  11 obr./s.
+  WiFi s NFC
+  sweep panoráma
+  samostatný video režim

-  nemá dotykový displej
-  očnica zle drží
-  slabá výdrž batérie
-  citlivý senzor hľadáčika
-  ťažšie prístupné tlačidlo Record
-  menší buffer
-  chýba plnohodnotná nabíjačka




Záver

Sony A6000 je najlepší CSC od Sony so snímačom APS-C. Veľmi dobre kombinuje to najlepšie z modelov NEX-6 a NEX-7. Ďalej posúva obrazovú kvalitu, ale hlavne radikálne zlepuje kritizované automatické zaostrovanie. Rýchlosť, to je hlavný prívlastok tohto fototoaparátu. Sony A6000 je výnimočný aj svojim prevedením, najmä v striebornej farbe máte pocit, že sa pozeráte na fotoaparát skôr od Leica alebo Contaxu. K dokonalosti by ho priblížil dotykový displej a pridaný predný roller. Ak by uzávierka zvládala aj 1/8000 s., mohli by sme ho zaradiť do profesionálnej kategórie.

Prednosti fotoaparátu oceníte len s kvalitnými objektívmi, seťák SEL 16-50 k ním nepatrí. Práve portfólio objektívov je príčinou, že niektorí fotografi nad kúpou Sony CSC fotoaparátov váhajú. Nie žeby nebolo z čoho vyberať, kvalitné objektívy sú však drahé. Ale keď fotoaparát vyskúšate s takým FE 70-200/4G OIS, zistíte čo dokáže a fotenie sa stáva takmer rozkošou. Tu sa ukáže plný potenciál CSC Sony.

Fotoaparát sa nezľakne ani konkurencie, práve naopak, kolená sa majú triasť u nej. Sony v podobe modelu A6000 prináša vyspelý fotoaparát, ktorý patrí k tým najlepším a tým nemyslím len CSC fotoaparáty. Máme tu o jeden dôvod naviac, prečo zvažovať, či zrkadlovka je jediná správna možnosť pre náročného fotografa.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
duves
2014-07-02 07:03:22
ako retro to teda nevyzera
 
bobo222
2014-07-02 07:42:13
Na tých objektívoch by malo sony fakt zamakať. Je síce fajn mať čo mesiac kvalitné telo, ale keď na to je len pár skiel v rozumnej kvalite a hlavne aj cene, tak zbohom.
 
duves
2014-07-02 08:50:15
Na stranke Sony Slovakia je reklamny slogan, len neviem, kto im napísal to jedno slovko v češtine?
 
thunder rider
2014-07-02 10:02:48
Tak na fuji X-M1 je zaostrovanie neskutočne pomalé, nič na akčnejšie zábery. Olympus je bleskovka. Uvidím ako na tom bude X-E1 so setákmi.
 
Seemann Martin
2014-07-02 10:26:31
fajná mašinka.. fajnová recenzia.. testovacie zábery, z ktorých vidno to podstatné.
Terazky sa len teším, ked sa vám do rúk dostane A77 II a otestujete ju čo najpodrobnejšie
 
rumpeak
2014-07-02 10:30:22
Sakra, kdy už konečně něco takového přivede na trh Nikon. Konečně bych mohl odpálit záložní tělo D7000, na které se jen práší. tohel bych jakou záložák s redukcí mohl nosit kamkoliv a vůbec bych to nepoznal. Navíc bych to s nějakým šikovným pevným sklem (ideálně nějakým 24/1,4) mohl nosit jako reportážní nádobíčko pořád u sebe...
 
IO-NR
2014-07-02 10:55:10
A77 II je zasa špička medzi súčasnými APSC veľkými foťákmi - AF aj rýchlosťou prekonal staručké 7D/D300s alebo aj nový Pentax K3 (ten im je podobný, no s modernejším snímačom). Tam už má Sony aj dobrú ponuku objektívov,... A99 II bude asi podobne zaujímavý fotoaparát.
 
MagickVamp
2014-07-02 11:37:10
príspevok od: rumpeak
Sakra, kdy už konečně něco takového přivede na trh Nikon. Konečně bych mohl odpálit záložní tělo D7000, na které se jen práší. tohel bych jakou záložák s redukcí mohl nosit kamkoliv a vůbec bych to nepoznal. Navíc bych to s nějakým šikovným pevným sklem (ideálně nějakým 24/1,4) mohl nosit jako reportážní nádobíčko pořád u sebe...
Nikon aj Canon v tomto smere akosi spia...
 
MagickVamp
2014-07-02 11:43:48
príspevok od: IO-NR
A77 II je zasa špička medzi súčasnými APSC veľkými foťákmi - AF aj rýchlosťou prekonal staručké 7D/D300s alebo aj nový Pentax K3 (ten im je podobný, no s modernejším snímačom). Tam už má Sony aj dobrú ponuku objektívov,... A99 II bude asi podobne zaujímavý fotoaparát.
Pri tom co Sony teraz pusta akosi Nikon ani Canon nestiha, ale chyba im prave FF co bude seriozne konkurovat a A99 II mam pocit ze bude mala revolucia....
 
sadeep
2014-07-02 11:45:39
V porovnaniach tejto kategórie fotoaparátov, nejako ... pravidelne zabúdate na radu Samsung NX.
 
Marcel Rebro
2014-07-02 11:45:47
príspevok od: MagickVamp
Nikon aj Canon v tomto smere akosi spia...
Nespia. Ale zjavne nemajú potrebu kanibalizovať si DSLR trh uvedením APS-C a/alebo FF mirrorlessu, kým sa ich DSLR predávajú ...
 
MagickVamp
2014-07-02 11:52:51
príspevok od: Marcel Rebro
Nespia. Ale zjavne nemajú potrebu kanibalizovať si DSLR trh uvedením APS-C a/alebo FF mirrorlessu, kým sa ich DSLR predávajú ...
Z casti chapem ich obavy, aj ked si skvor myslim, ze by ziskali novu klientelu. Zrkadlovky budu stale pouzivat profici, lebo sa s nimi lepsie manipuluje. Mne by sa pacilo take zalozne telo ako je A6000 a ak sa canon nezobudi, tak budem si ho musiet kupit u Sony...
 
Igor Šaffo
2014-07-02 12:13:24
príspevok od: MagickVamp
Z casti chapem ich obavy, aj ked si skvor myslim, ze by ziskali novu klientelu. Zrkadlovky budu stale pouzivat profici, lebo sa s nimi lepsie manipuluje. Mne by sa pacilo take zalozne telo ako je A6000 a ak sa canon nezobudi, tak budem si ho musiet kupit u Sony...
canon eos m + 18-55 + pevna 22 f2 za cenu 460eur
http://objektivy.heureka.sk/canon-ef-m-22mm-f-2-stm/
http://digitalne-fotoaparaty.heureka.sk/canon-eos-m/

nema hladacik, ovladanie mizerné, ale ked zahodis 18-55 von oknom a nasadis pevnu 22 si APS-C-kompaktny a zostavas verny CANONu
 
duves
2014-07-02 12:30:28
príspevok od: MagickVamp
Z casti chapem ich obavy, aj ked si skvor myslim, ze by ziskali novu klientelu. Zrkadlovky budu stale pouzivat profici, lebo sa s nimi lepsie manipuluje. Mne by sa pacilo take zalozne telo ako je A6000 a ak sa canon nezobudi, tak budem si ho musiet kupit u Sony...
ak alternatívu, tak koli velkosti a tam vyhravajú Olympus PEN-y
 
MagickVamp
2014-07-02 13:13:30
príspevok od: duves
ak alternatívu, tak koli velkosti a tam vyhravajú Olympus PEN-y
A6000 ak dobre pozeram tak vazi 285g. Olympus E-m10 vazi 396g a Olympus E-P5 vazi 420g. Ale ano, kazdy pen vazi inak, aky si myslel? Ktory je mu vahou a kvalitou konkurencia teda?
 
MagickVamp
2014-07-02 13:17:05
príspevok od: Igor Šaffo
canon eos m + 18-55 + pevna 22 f2 za cenu 460eur
http://objektivy.heureka.sk/canon-ef-m-22mm-f-2-stm/
http://digitalne-fotoaparaty.heureka.sk/canon-eos-m/

nema hladacik, ovladanie mizerné, ale ked zahodis 18-55 von oknom a nasadis pevnu 22 si APS-C-kompaktny a zostavas verny CANONu
Ved to, ze presne ako pises, nema hladacik (viem da sa primontovat), ovladanie mizerne a este si zabudol, ze je strasne pomaly a nie len ostrenim. Vylepsili to m2 ale ten sa tu vobec nepredava a vylepsili tam len rychlost myslim. Zatial sa to nechyta na Sony ani Olympus.
 
marcus_labeo
2014-07-02 13:18:20
Malý problémik tohto foťáku (resp. i ostatných CSC Sony) sú objektívy. Ako písal Karol, keď chcem aspoň z časti využiť potenciál tohto snímača, musím zabudnúť na otrasný seťák. Čo ale potom? Ak nechcem chodiť so sadou pevných skiel (z ktorých viaceré sú opticky slabé, napr. 16mm), zostáva mi fakticky jediná voľba v tzv. normálnom, štandardnom rozsahu: 16-70/4. Odmysliac od faktu, že f4 by mi bolo málo svetelné, v testoch moc nepresvedčil, hlavne keď sa zohľadní jeho vysoká cena cca. 1000 eur, čo je za nesvetelné sklo sakra veľa.
 
MagickVamp
2014-07-02 13:32:43
Olympus ma lepsie skla?
 
Valibuk
2014-07-02 13:43:02
Mam A 6000ku spolu so setovym 16-50 + uwa 10-18. Nemozem suhlasit s neustale opakovanou mantrou ohladom nekvality setaku. Tmave rohy sa daju jednym klikom korigovat, rovnako ako aj sfericke skreslenie. Dnes v totmo rezime uz funguje viac skiel. Co sa ale ostrosti aj prenosu kontrastu tyka je to podla mna velmi kvalitny kusok. Plne porovnatelny s inymi setakmi.
Sirocina je ale samozrejme trosku inde. 10-18ku som si hned zamiloval a s tymto sklom a nasadenou slnencou clnou nex, ehm, pardon A6000ka naozaj vizera tak akurat retro. Tak ako ja nezastanca retra dokazem a v tomto pripade rad akceptovat.
Sony maju uzasne gripy na tak male telo a preto si dovolim nesuhlasit, ze oly ako mensi kusok je lepsi. Nedzal som PEN, priznavam sa, no neviem si predstavit, ze bez pridavneho gripu by sa drzali lepsie ako sony, kde je grip neskutocne dobry.
Co som si vsimol a aj na webe som o tom uz cital, trosicku je problem s pruzinkou na sachte pre kartu a bateriu. Ta po case prestane "stacit" na automaticke okamzite otvorenie dvierok. Pytal som sa sam seba, cim to, slaba pruzinka? mozno, no potom som si vsimol, ze okraj okolo sachty je trosicku inu, hlbsi a viac don dvierka akoby zapadaju. Je to teda skor trenim a zrejme dlhsim pouzivanim sa tvar jemne upravi tak, ze dochadza k vacsiemu treniu, zrejme...
Som s nim velmi spokojny zatial a nelutujem ani v najmensom jeho kupu
 
PeCh
2014-07-02 14:37:25
príspevok od: marcus_labeo
Malý problémik tohto foťáku (resp. i ostatných CSC Sony) sú objektívy. Ako písal Karol, keď chcem aspoň z časti využiť potenciál tohto snímača, musím zabudnúť na otrasný seťák. Čo ale potom? Ak nechcem chodiť so sadou pevných skiel (z ktorých viaceré sú opticky slabé, napr. 16mm), zostáva mi fakticky jediná voľba v tzv. normálnom, štandardnom rozsahu: 16-70/4. Odmysliac od faktu, že f4 by mi bolo málo svetelné, v testoch moc nepresvedčil, hlavne keď sa zohľadní jeho vysoká cena cca. 1000 eur, čo je za nesvetelné sklo sakra veľa.
S tými objektívmi je to naozaj nemastné-neslané. V tomto prípade by som siahol najskôr na SEL1855, predchádzajúci seťák. Na seťák v pohode. 16-70/4 by mi maximálne vyhovovala. Praktický rozsah, svetelnosť by mi tiež vyhovovala, no cena nezodpovedá kvalite (najmä v porovnaní s 18-55). Čo sa týka pevných skiel, tak 24/1.8, 35/1.8 a 50/1.8 sú celkom dobré a cenovo (až na prvý z nich) dobre nastavené.
 
smart
2014-07-02 15:23:41
Ja som dnes ku nemu prave kupil 50mm f1.8 za 200,- Euro - maju ho v jednom slovenskom e-shope v zlave do vypredania zasob
 
pxls.jpg
2014-07-02 15:45:03
príspevok od: MagickVamp
Ved to, ze presne ako pises, nema hladacik (viem da sa primontovat), ovladanie mizerne a este si zabudol, ze je strasne pomaly a nie len ostrenim. Vylepsili to m2 ale ten sa tu vobec nepredava a vylepsili tam len rychlost myslim. Zatial sa to nechyta na Sony ani Olympus.
ostrenie v M1 vylepsili novym firmwarom.
 
duves
2014-07-02 16:07:29
príspevok od: MagickVamp
A6000 ak dobre pozeram tak vazi 285g. Olympus E-m10 vazi 396g a Olympus E-P5 vazi 420g. Ale ano, kazdy pen vazi inak, aky si myslel? Ktory je mu vahou a kvalitou konkurencia teda?
nepísal som koli hmotnosti, ale koli velkosti. Ten Sony je plasťáček?
 
Valibuk
2014-07-02 16:52:08
Ano,je plastovy, ako bol aj nex 6. Sprvu sa mi vizorovo viac pacila 6ka, no 6000ka mi velmi rychlo zmenila nazor. A6000ka je velmi pekna vizorovo, je prakticky tvarovana a celkovo je super foti sa mi s nou velmi prijemne a ta 10-18 je genialna
 
jozkovicz
2014-07-02 17:11:37
tiez si myslim, ze canon nespi .. skor na csc kasle .. zatial .. maju najsirsiu ponuku objektivov na apsc, ci ff .. urcite to len tak nezahodia .. vrabce cvirikaju , ze chystaju nejaky novy prelomovy cip .. urcite nespia, ale vyvijaju ..
 
MagickVamp
2014-07-02 18:46:43
príspevok od: jozkovicz
tiez si myslim, ze canon nespi .. skor na csc kasle .. zatial .. maju najsirsiu ponuku objektivov na apsc, ci ff .. urcite to len tak nezahodia .. vrabce cvirikaju , ze chystaju nejaky novy prelomovy cip .. urcite nespia, ale vyvijaju ..
Tak nato sa tesim
 
Lukáš Podracký
2014-07-02 19:36:55
Ja ho mám doma tiež a poviem vám, neľutujem parádna mašinka ale siahol som radšej po staršom seťáku 18-55 ..... dúfam, že časom zapracujú aj na väčšom výbere objektívov, ale aj cenovo rovné kvalite. Ale pokukujem aj po alternatívach ako sú sigma 19/2.8 , 30/2.8 , 60/2.8 čo sú cenovo dostupné a ževraj s kresbou sú natom celkom slušne
 
smart
2014-07-02 19:54:03
príspevok od: Lukáš Podracký
Ja ho mám doma tiež a poviem vám, neľutujem parádna mašinka ale siahol som radšej po staršom seťáku 18-55 ..... dúfam, že časom zapracujú aj na väčšom výbere objektívov, ale aj cenovo rovné kvalite. Ale pokukujem aj po alternatívach ako sú sigma 19/2.8 , 30/2.8 , 60/2.8 čo sú cenovo dostupné a ževraj s kresbou sú natom celkom slušne
moje skusenosti - http://www.ikt.sk/blog/digi-foto/sony-a6000-skusenosti.html
 
Marcel Rebro
2014-07-02 20:24:52
príspevok od: MagickVamp
Olympus ma lepsie skla?
Olympus ma poprdeli skvelych skiel. Hlavne pevne (12/2, 17/1.8, 45/1.8, 75/1.8). A co nema (zoomy) ma Panasonic (7-14/4, 12-35/2.8, 35-100/2.8)
 
josseee
2014-07-02 20:27:12
juj, fajnovo vypada...len teraz chrobak v hlave: A6000 alebo RX100 III...alebo oba dva?
 
Marcel Rebro
2014-07-02 20:32:36
príspevok od: josseee
juj, fajnovo vypada...len teraz chrobak v hlave: A6000 alebo RX100 III...alebo oba dva?
obi tri. plus Nikon D4s
 
josseee
2014-07-02 21:34:40
príspevok od: Marcel Rebro
obi tri. plus Nikon D4s
...a fakturu vystavyme na pana Rebra
 
izzino
2014-07-02 22:03:27
príspevok od: josseee
juj, fajnovo vypada...len teraz chrobak v hlave: A6000 alebo RX100 III...alebo oba dva?
RX100 III asi nebude podla mna tak uspesny model ako RX100 II. Vyskakujuci opticky hladacik ma teda vobec neoslovil a absencia hot shoe je skor na škodu.
 
Kejval
2014-07-02 22:24:57
príspevok od: PeCh
S tými objektívmi je to naozaj nemastné-neslané. V tomto prípade by som siahol najskôr na SEL1855, predchádzajúci seťák. Na seťák v pohode. 16-70/4 by mi maximálne vyhovovala. Praktický rozsah, svetelnosť by mi tiež vyhovovala, no cena nezodpovedá kvalite (najmä v porovnaní s 18-55). Čo sa týka pevných skiel, tak 24/1.8, 35/1.8 a 50/1.8 sú celkom dobré a cenovo (až na prvý z nich) dobre nastavené.
Na sonacke skla E aj kompakty som cital nazory aj od recenzentov, ze su kolisavej kvality. Kupil som 3518 a potvrdilo sa mi to. Objektiv je decentrovany. 400 € za aberujuci, vinetujuci , nie extra ostry(ale ujde) a decentrovany objektiv sa mi zda vela.
 
Kejval
2014-07-02 22:28:26
príspevok od: Lukáš Podracký
Ja ho mám doma tiež a poviem vám, neľutujem parádna mašinka ale siahol som radšej po staršom seťáku 18-55 ..... dúfam, že časom zapracujú aj na väčšom výbere objektívov, ale aj cenovo rovné kvalite. Ale pokukujem aj po alternatívach ako sú sigma 19/2.8 , 30/2.8 , 60/2.8 čo sú cenovo dostupné a ževraj s kresbou sú natom celkom slušne
Sigmu 19 mam a ako amater som s nou plne spokojny. Nema sice stabilizaciu, co mi vadi hlavne u videa a trocha trpi odleskami, ale za tu cenu......
 
Kejval
2014-07-02 22:34:31
príspevok od: smart
moje skusenosti - http://www.ikt.sk/blog/digi-foto/sony-a6000-skusenosti.html
Mne sa zo Sigmy 19 zpociatku ozyvali dost hlasne skripave zvuky. A to nielen pri videu. Potom ako keby sa to zabehlo a teraz to preostrovanie prakticky nepocut.
 
josseee
2014-07-03 00:04:50
príspevok od: izzino
RX100 III asi nebude podla mna tak uspesny model ako RX100 II. Vyskakujuci opticky hladacik ma teda vobec neoslovil a absencia hot shoe je skor na škodu.
nuz zalezi od vkusu asi, ja osobne som presne na to kukatko cakal... Ale cim dalej rozmyslam tym ma to jaksi viac taha k tej 6000ke. Akurat ma trosku zarazilo ze AF cez LA-EA2 je dost bieda, ako vravis. Predpokladal som ze ten prevodnik ma v sebe vlastne zabudovanu SLT technologiu, takze teoreticky by nemal byt rozdiel v ostreni ked pouzijem povedzme moj CZ24-70/2.8 na regulernom SLT fotaku vs mirrorless+adapter.
 
stancok
2014-07-03 01:23:45
v prvom rade velka vdaka za dlhoocakavanu paradnu recenziu sony a6000 Karolovi, sony s tymto modelom viacmenej splnil ocakavania, je to fakt asi to naj z aps-c mirrorlessov ak neratame pomerne drahe fujiny x-t1 ci x-e2(ale s vlastnymi jedinecnymi trans x-cmos cipmi), u sony chyba uz len zlepsene portfolio objektivov, co verim ze sa casom spravi, uz teraz co sa tyka pevnych skiel je tu sigma-seria art a verim ze v blizkej buducnosti spravi alebo aspon chysta aj nejaky kvalitnejsi a cenovo dostupnejsi univerzal zoom ,kazdopadne bude to este csc dilema ci ist do sony alebo do 4/3 olyho omd e-m10 pre olyho vravia jednoznacne skla, pre sony zas komplexnost, aps-c a video ,gx7 od panaku zatial pre stale vysoku cenu za telo na nasom trhu vyradujem z hry
 
Valibuk
2014-07-03 05:51:29
príspevok od: stancok
v prvom rade velka vdaka za dlhoocakavanu paradnu recenziu sony a6000 Karolovi, sony s tymto modelom viacmenej splnil ocakavania, je to fakt asi to naj z aps-c mirrorlessov ak neratame pomerne drahe fujiny x-t1 ci x-e2(ale s vlastnymi jedinecnymi trans x-cmos cipmi), u sony chyba uz len zlepsene portfolio objektivov, co verim ze sa casom spravi, uz teraz co sa tyka pevnych skiel je tu sigma-seria art a verim ze v blizkej buducnosti spravi alebo aspon chysta aj nejaky kvalitnejsi a cenovo dostupnejsi univerzal zoom ,kazdopadne bude to este csc dilema ci ist do sony alebo do 4/3 olyho omd e-m10 pre olyho vravia jednoznacne skla, pre sony zas komplexnost, aps-c a video ,gx7 od panaku zatial pre stale vysoku cenu za telo na nasom trhu vyradujem z hry
Stancok, x-trans nie je ziaden fuji senzor ale sonacky s nalepenou fuji x-trans maskou miesto bezneho bayera.
Tesil som sa na prispevok od teba. Je leto a ja uz fotim. Medzitym som si kupil tuto a6000ku ao sirokacom a setakom a som brutal spokojny. Tebe ujde leto a budes sa zaneprazdnovat nezmyselnymi uvahami. Bol si si skusit uz tie fotaky z ktorych si aj tak ziaden nekupis? Asi nie,zasadna chyba! Nerozhodneho cloveka ako ty by som vo firme mat nechcel... To sa takto nedokazes rozhodnut aj inokedy v zivote? Fakt uz nepis pls tvoje apsc vs 4/3 trapenie. V kazdom vlakne to riesis a stale to iste. Potrebujes rodica co ta povedie za rucicku a povie ktora hracka je naj pre teba? Realne si k.tomu aj tak ziaden cz a pod objektiv nekupis tak nepozeraj na portfolio skiel, to je je info pre ludi co realne aj fotia a pripadne si skla aj kupia. Prepac ale si fakt uz smiesny ak nie trapny tym co predvadzas. Si dospely muz,spravaj sa tak, nie rozmaznane decko co nevie co chce. Kup si jeden z nich a hotovo. Ujde ti leto a co budes fotit cez sychravu jesen a zimu? Mas vobec na to peniaze alebo tu len chces "zapadnut" medzi ludi co fotia?
 
Kejval
2014-07-03 08:24:08
príspevok od: Valibuk
Stancok, x-trans nie je ziaden fuji senzor ale sonacky s nalepenou fuji x-trans maskou miesto bezneho bayera.
Tesil som sa na prispevok od teba. Je leto a ja uz fotim. Medzitym som si kupil tuto a6000ku ao sirokacom a setakom a som brutal spokojny. Tebe ujde leto a budes sa zaneprazdnovat nezmyselnymi uvahami. Bol si si skusit uz tie fotaky z ktorych si aj tak ziaden nekupis? Asi nie,zasadna chyba! Nerozhodneho cloveka ako ty by som vo firme mat nechcel... To sa takto nedokazes rozhodnut aj inokedy v zivote? Fakt uz nepis pls tvoje apsc vs 4/3 trapenie. V kazdom vlakne to riesis a stale to iste. Potrebujes rodica co ta povedie za rucicku a povie ktora hracka je naj pre teba? Realne si k.tomu aj tak ziaden cz a pod objektiv nekupis tak nepozeraj na portfolio skiel, to je je info pre ludi co realne aj fotia a pripadne si skla aj kupia. Prepac ale si fakt uz smiesny ak nie trapny tym co predvadzas. Si dospely muz,spravaj sa tak, nie rozmaznane decko co nevie co chce. Kup si jeden z nich a hotovo. Ujde ti leto a co budes fotit cez sychravu jesen a zimu? Mas vobec na to peniaze alebo tu len chces "zapadnut" medzi ludi co fotia?
To ja by som ho do firmy chcel. Na vymyslanie reklamnych clankov . A nechaj ho tak. Nepochopil si, ze pre neho je cesta cielom. Mne nevadi . Vzdy si radsej precitam jeden jeho zabavny prispevok, nez desat od narcisov.
 
Kejval
2014-07-03 08:25:45
príspevok od: stancok
v prvom rade velka vdaka za dlhoocakavanu paradnu recenziu sony a6000 Karolovi, sony s tymto modelom viacmenej splnil ocakavania, je to fakt asi to naj z aps-c mirrorlessov ak neratame pomerne drahe fujiny x-t1 ci x-e2(ale s vlastnymi jedinecnymi trans x-cmos cipmi), u sony chyba uz len zlepsene portfolio objektivov, co verim ze sa casom spravi, uz teraz co sa tyka pevnych skiel je tu sigma-seria art a verim ze v blizkej buducnosti spravi alebo aspon chysta aj nejaky kvalitnejsi a cenovo dostupnejsi univerzal zoom ,kazdopadne bude to este csc dilema ci ist do sony alebo do 4/3 olyho omd e-m10 pre olyho vravia jednoznacne skla, pre sony zas komplexnost, aps-c a video ,gx7 od panaku zatial pre stale vysoku cenu za telo na nasom trhu vyradujem z hry
Zabudol si Karolovi napisat, ze Ruky bozkavam.
 
yarekk14
2014-07-03 09:55:06
príspevok od: smart
Ja som dnes ku nemu prave kupil 50mm f1.8 za 200,- Euro - maju ho v jednom slovenskom e-shope v zlave do vypredania zasob
Zdravím ťa, vedel by si prezradiť meno toho eshopu hoc aj v správe dik
 
izzino
2014-07-03 10:21:49
príspevok od: josseee
nuz zalezi od vkusu asi, ja osobne som presne na to kukatko cakal... Ale cim dalej rozmyslam tym ma to jaksi viac taha k tej 6000ke. Akurat ma trosku zarazilo ze AF cez LA-EA2 je dost bieda, ako vravis. Predpokladal som ze ten prevodnik ma v sebe vlastne zabudovanu SLT technologiu, takze teoreticky by nemal byt rozdiel v ostreni ked pouzijem povedzme moj CZ24-70/2.8 na regulernom SLT fotaku vs mirrorless+adapter.
Ako som napisal. Pri beznych sklach je to takpovediac nepostrehnutelne. Normalne to pouzivam a da sa s tym fotit aj sport. Pri vysokorychlostnych zaberoch to nefunguje tak ako som zvyknuty, neznamena to vsak ze to nejde. Napisal som to preto aby si niekto nemyslel, ze zoberie 300mm f2.8 na to supne cez prevodnik a6000 a ma nikon d4s. Bol som fotit Dominiku Cibulkovu s a6000 + 135mm preve pre tento test a vysledok je super. Pozri www.izzino.sk ak chces je tam.
 
MagickVamp
2014-07-03 10:40:22
príspevok od: Marcel Rebro
Olympus ma poprdeli skvelych skiel. Hlavne pevne (12/2, 17/1.8, 45/1.8, 75/1.8). A co nema (zoomy) ma Panasonic (7-14/4, 12-35/2.8, 35-100/2.8)
Taky fotak si chcem kupit cisto len pre radost, teda ked nemam v plane fotit nic dvolezite, ale niky nevies na co cestou narazis... A to pre mna znamena ze chcem aj zoom. Vystup z panasonic si mi zda horsi ako ma Sony a tak som naspat u Sony.
 
fatality
2014-07-03 12:51:24
príspevok od: izzino
RX100 III asi nebude podla mna tak uspesny model ako RX100 II. Vyskakujuci opticky hladacik ma teda vobec neoslovil a absencia hot shoe je skor na škodu.
pre pokrocileho uzivatela so specifickymi poziadavkami moze byt absencia hot shoe problem,ale pre vacsiu cast cielovej skupiny(tj. ludi co potrebuju co najmensie a co najkvalitnejsie cvakatko do vacku) to problem nebude..a vyhodou a lakadlom oproti RX100 II je svetlejsi a sirsi objektiv+hladacik(ktory ked niekomu nebude vyhovovat,necha ho skryty v tele ..
 
smart
2014-07-05 23:46:02
Minuly vikend som nahraval s A6000 videa na festivale a zistil som, ze vstavany mikrofon dobre snima basy. Objednal som si ku este nemu z nemeckeho e-shopu externy rekorder Ninja Star za 255,- Euro, takze este porovnam nekomprimovany surovy obraz + audio vstup z profi mikrofonu Rode...
 
vilkoo
2014-07-07 10:18:44
Som novopecenym vlastnikom tohto fotaku krasavec prediel som nikonu z D90 velky skok pytam sa v niektorej recenzii som cital od Karola ine objektivy nan okrem 70-200 ktora bola v rcenzii. Za boha si neviem spomenut ake to boli -pomozete ? Lebo obj.16-50 je strasna hroza. Dakujem .
 
josseee
2014-07-07 10:28:01
príspevok od: vilkoo
Som novopecenym vlastnikom tohto fotaku krasavec prediel som nikonu z D90 velky skok pytam sa v niektorej recenzii som cital od Karola ine objektivy nan okrem 70-200 ktora bola v rcenzii. Za boha si neviem spomenut ake to boli -pomozete ? Lebo obj.16-50 je strasna hroza. Dakujem .
tak urcite sa daju odporucit 10-18/4 a pevna 50/1.8
 
vilkoo
2014-07-07 10:38:32
príspevok od: josseee
tak urcite sa daju odporucit 10-18/4 a pevna 50/1.8
Dakujem pekne za odpoved .
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2014-07-07 10:51:06
Ak by som mal A6000, tak urobim to co Izzino. Kupim si v akcii objektivy Zeiss 12 a 35 mm (nechal si ich doviest z USA) K tom do tretice pevny 55/1,8. Co by mi chybalo je dlhsi makroobjektiv. Kede neviem zit bez teleobjektivu, kupil by som si FE 70-200/4G.
 
smart
2014-07-07 11:09:00
Z vlastnej skusenosti mozem porovnat ten 50mm f1.8 so Sigmou 60mm f2.8. Okrem toho, ze Sony je svetelnejsi, tak ma dost ucinnu stabilizaciu, ktora sa zide okrem zhorseneho svetla hlavne vo videu. Zistil som vsak, ze dost vyrazne zoomuje pri automatickom ostreni - hlavne mimo rozsahu clon 3,2-6,3 a prstenec manualneho ostrenia ide dost ztuha. Na Sigme ho dokazem tocit aj jednym prstom, navyse Sigma ma podla dxomark najostrejsi obraz zo vsetkych e-mount objektivov (na 2. mieste za nim je Zeiss za vyse 1000 Euro...). Ale stativ sa mi so Sigmou nechce vsade vlacit, takze je najlepsie mat oba tieto objektivy (co odporucaju aj niektore zahranicne recenzie).
 
smart
2014-07-07 11:15:41
Inak skusal som ten HDMI vystup na monitore a teda video nie je ziadna slava. Ked to porovnam s fotkou, tak to je jedno blato. Takze som zrusil spominanu objednavku na externy recorder a rozhodol som sa, ze pojdem do 4K.

Pozn - offtopic: som ale zvedavy, ci Sony a7000 bude uz 4K, urcite by som siel do toho, lebo gh4 ma maly snimac a nemienim tam cpat kvoli tomu metabones speedbooster a canikon objektivy a ani kupovat fullframe a7s, ktory je jednak drahy a jednak kvoli velkemu snimacu ma velky rolling shutter. Urcite si teda pockam na nejaky cenovo vyhodny apsc 4k fotak, rozmer apsc je zlata stredna cesta a najlepsi kompromis, osobne to vidim najskor na ten sony, kedze ten ma jednak najnizsie ceny a jednak su najinovativnejsi. Inak cital som na eoshd.com ze ten novy xavc-s kodek od Sony nie je ziadna velka slava - ma sice 2-nasobny bitrate (50mb/s) nez predosly avchd, ale stale obsahuje komprimovane makrorobloky v obraze, takze ked neimplementuju nejaky cudzi mp4/mov kodek, budu musiet spravit aspon plnohodnotny 10bit 422 hdmi videoout (ako to spravili v A7s) a k tomu bude treba prikupit nejaky 4k externy rekorder, ktory zatial ale nie je na trhu - lebo vraj novy Atomos Shogun v skutocnosti nahrava ten prores v 8bit.
 
smart
2014-07-07 11:59:10
Este upresnim, ze ten efekt zoomovania je patrny, ak rychlost AF nastaveny na hodnotu rychla a hlavne doba sledovania na vysoka. Ak su ponechane obe hodnoty na normalna, tento nedostatok sa neprejavuje.
 
josseee
2014-07-07 13:50:15
príspevok od: Karol Srnec
Ak by som mal A6000, tak urobim to co Izzino. Kupim si v akcii objektivy Zeiss 12 a 35 mm (nechal si ich doviest z USA) K tom do tretice pevny 55/1,8. Co by mi chybalo je dlhsi makroobjektiv. Kede neviem zit bez teleobjektivu, kupil by som si FE 70-200/4G.
Asi myslis 32ku... jj, bola akcia na toto kombo v americkych obchodoch (dva za cenu jedneho)
http://www.sonyalpharumors.com/back-in-stock-800-off-double-zeiss-touit-kit-nex-5t-with-lens-and-flash-for-399-150-off-on-rokinon-lenses/
Bohuzial uz skoncila, ale nie je vylucene ze sa nebude opakovat (uz bola myslim druhy krat)
takze Vilko, ak ta tato akcna kombinacia zaujala, sleduj www.sonyalpharumors.com, MOZNO sa este objavi
 
Valibuk
2014-07-09 13:46:24
Sonacku 10-18/F4 fakt odporucam kazdemu kto ma rad tieto ohniska. Velmi pekne kresli. Ked som pozeral recenziu s fotkami Canonackej 10-18 na digineffe tak sonacka mi pride, ze ma citelne lepsi obraz.
 
PeCh
2014-07-09 21:36:40
príspevok od: Valibuk
Sonacku 10-18/F4 fakt odporucam kazdemu kto ma rad tieto ohniska. Velmi pekne kresli. Ked som pozeral recenziu s fotkami Canonackej 10-18 na digineffe tak sonacka mi pride, ze ma citelne lepsi obraz.
Čo si myslíš, prečo má ten Canon takú cenu? Alebo žeby ten výstup bol taký, aby si mohli podržať aj 10-22 ako skryté eLko.
 
vilkoo
2014-07-16 17:46:18
príspevok od: josseee
Asi myslis 32ku... jj, bola akcia na toto kombo v americkych obchodoch (dva za cenu jedneho)
http://www.sonyalpharumors.com/back-in-stock-800-off-double-zeiss-touit-kit-nex-5t-with-lens-and-flash-for-399-150-off-on-rokinon-lenses/
Bohuzial uz skoncila, ale nie je vylucene ze sa nebude opakovat (uz bola myslim druhy krat)
takze Vilko, ak ta tato akcna kombinacia zaujala, sleduj www.sonyalpharumors.com, MOZNO sa este objavi
este raz ti dakujem pekne .
 
rudiPB
2014-07-17 07:35:45
Aky je rozdiel medzi a6000 a ILCE 6000? dakujem
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2014-07-17 07:44:54
príspevok od: rudiPB
Aky je rozdiel medzi a6000 a ILCE 6000? dakujem
Ziaden. Pouzivaju sa obidva nazvy. A je skratka pre Alfa, ILCE znamena fotoaparat s vymennymi objektimi a bajonetom E. Sony nam komplikuje oznacovanie fotoaparatov. Zrusil oznacenie NEX a bsetky sa volaju Alfa, ci je to SLT alebo ILCE.
 
stefanm
2014-07-18 18:42:58
príspevok od: Valibuk
Stancok, x-trans nie je ziaden fuji senzor ale sonacky s nalepenou fuji x-trans maskou miesto bezneho bayera.
Tesil som sa na prispevok od teba. Je leto a ja uz fotim. Medzitym som si kupil tuto a6000ku ao sirokacom a setakom a som brutal spokojny. Tebe ujde leto a budes sa zaneprazdnovat nezmyselnymi uvahami. Bol si si skusit uz tie fotaky z ktorych si aj tak ziaden nekupis? Asi nie,zasadna chyba! Nerozhodneho cloveka ako ty by som vo firme mat nechcel... To sa takto nedokazes rozhodnut aj inokedy v zivote? Fakt uz nepis pls tvoje apsc vs 4/3 trapenie. V kazdom vlakne to riesis a stale to iste. Potrebujes rodica co ta povedie za rucicku a povie ktora hracka je naj pre teba? Realne si k.tomu aj tak ziaden cz a pod objektiv nekupis tak nepozeraj na portfolio skiel, to je je info pre ludi co realne aj fotia a pripadne si skla aj kupia. Prepac ale si fakt uz smiesny ak nie trapny tym co predvadzas. Si dospely muz,spravaj sa tak, nie rozmaznane decko co nevie co chce. Kup si jeden z nich a hotovo. Ujde ti leto a co budes fotit cez sychravu jesen a zimu? Mas vobec na to peniaze alebo tu len chces "zapadnut" medzi ludi co fotia?
Nerozumiem čo Ťa tak vzalo. Myslím si, že si stancoka nepochopil. On má rád techniku. To je všetko. Na fotenie sa Ti môže vykašľať. Je nás takých viac. Ja mám tiež rád foto-techniku, rád sledujem kam idú trendy, kto v sektore hraje prvé husle, kto prináša najviac inovácií, čo je výhodné z hľadiska cena/výkon. A napriek tomu si žiaden z tých foťákov nekúpim. Mám svoj starý kompakt P300, ktorý má krásnych f1,8 na širokom ohnisku a všetko čo potrebujem s ním odfotím. Fotím rodinné príležitosti, oslavy, dovolenku - všetko pre osobnú potrebu. Poznám iba úplne elementárne zásady kompozície. A nikdy sa mi nestalo, žeby niekto povedal, že nemám pekné fotky. Lebo ich nikdy žiaden profesionál nevidel. Aj keď som na svadbe, tak fotím veci preto, aby som si v budúcnosti fotkou pripomenul jak tam bolo. A veselo tam fotím na ISO 1600 a nikto mi nehovorí, že tam mám veľa šumu, lebo keď tie fotky tlačím na 10x15 cm, tak tam žiaden šum nie je /ktorý by prekážal/. Ak by sme my - teoretici, neexistovali, tak pre koho by sa vyrábali tie katalógy motoriek či áut, kto by odoberal časopisy stereovideo? Stancok je v pohode, má rad techniku, baví ho to, rád to sleduje a chce byť v obraze. A fotenie nechá na tých, ktorých baví fotenie.
 
smart
2014-07-19 09:15:13
príspevok od: stancok
v prvom rade velka vdaka za dlhoocakavanu paradnu recenziu sony a6000 Karolovi, sony s tymto modelom viacmenej splnil ocakavania, je to fakt asi to naj z aps-c mirrorlessov ak neratame pomerne drahe fujiny x-t1 ci x-e2(ale s vlastnymi jedinecnymi trans x-cmos cipmi), u sony chyba uz len zlepsene portfolio objektivov, co verim ze sa casom spravi, uz teraz co sa tyka pevnych skiel je tu sigma-seria art a verim ze v blizkej buducnosti spravi alebo aspon chysta aj nejaky kvalitnejsi a cenovo dostupnejsi univerzal zoom ,kazdopadne bude to este csc dilema ci ist do sony alebo do 4/3 olyho omd e-m10 pre olyho vravia jednoznacne skla, pre sony zas komplexnost, aps-c a video ,gx7 od panaku zatial pre stale vysoku cenu za telo na nasom trhu vyradujem z hry
Ceny GX7 a GH3 sli na zapade (podla vsetkeho vdaka GH4) rapidne dole. Na nemeckych e-shopoch stoji nova GH3 necelych 800,- Euro (pouzita okolo 580,-) a nedavno klesla konecne aj GX7 - nova sa da zohnat na britskych eshopoch za necelych 520,- Euro (v Amerike dokonca za 460,-)
 
smart
2014-07-19 09:25:43
príspevok od: smart
Ceny GX7 a GH3 sli na zapade (podla vsetkeho vdaka GH4) rapidne dole. Na nemeckych e-shopoch stoji nova GH3 necelych 800,- Euro (pouzita okolo 580,-) a nedavno klesla konecne aj GX7 - nova sa da zohnat na britskych eshopoch za necelych 520,- Euro (v Amerike dokonca za 460,-)
No a samozrejme aby som nezabudol, etse je tu aj vynikajuca G6, ktora sa da zohnat z nemecka nova uz od 330,- Euro (v aukcii pouzita dokonca len okolo 200,- Euro)
 
smart
2014-07-19 09:41:49
Oprava - za 330 slo o vybalene demo kusy, nerozbalene stoja od 370,-.
 
SK_8er
2014-07-27 19:25:27
zdravim, prosim vas ake oznacenie objektivov mam hladat k tejto a6000ke ? kamarat chce kupit a ja sa v tychto mirrorlessoch vobec nevyznam, nedokazem mu vobec poradit, fotak to vyzera byt fajn tak mu odkyvnem ze je to ok, ale nechcem aby skoncil so setakom... tak ma trosku prosim nakopnite, popripade dake pevne skla, popripade v pohode zoom tak okolo 500e, ak bude aj lacnejsie pevne tak sa potesim, niekto tu pisal o dakej lacnej 50tke

diky moc
 
blahoslav J B Art
2014-07-27 19:45:18
príspevok od: SK_8er
zdravim, prosim vas ake oznacenie objektivov mam hladat k tejto a6000ke ? kamarat chce kupit a ja sa v tychto mirrorlessoch vobec nevyznam, nedokazem mu vobec poradit, fotak to vyzera byt fajn tak mu odkyvnem ze je to ok, ale nechcem aby skoncil so setakom... tak ma trosku prosim nakopnite, popripade dake pevne skla, popripade v pohode zoom tak okolo 500e, ak bude aj lacnejsie pevne tak sa potesim, niekto tu pisal o dakej lacnej 50tke

diky moc
pevne skla sigma 19mm, 30mm, 60mm, vsetky f/2.8, bajonet E
 
SK_8er
2014-07-27 20:23:34
príspevok od: blahoslav J B Art
pevne skla sigma 19mm, 30mm, 60mm, vsetky f/2.8, bajonet E
netusim som ze sigma robi aj na tieto male srandy objektivy
idem to popozerat

diky moc
 
juven
2014-08-06 20:27:05
Je divné že nemá stabilizovaný snímač ako všetky sony, tým pádom sa nedajú požívat objektívy A ,ktoré nemajú stabilizátor....!!!
 
josseee
2014-08-06 20:37:46
príspevok od: juven
Je divné že nemá stabilizovaný snímač ako všetky sony, tým pádom sa nedajú požívat objektívy A ,ktoré nemajú stabilizátor....!!!
ziadny E-mount sony nema stabilizator... pocnuc nex5, konciac A7r...
samozrejme ze sa daju pouzivat stabilizator neni predsa svaty gral
 
total empty
2014-08-06 20:41:09
príspevok od: juven
Je divné že nemá stabilizovaný snímač ako všetky sony, tým pádom sa nedajú požívat objektívy A ,ktoré nemajú stabilizátor....!!!
šak stabilizátor si môžeš vypnúť alebo zapnúť na objektíve, zálež čo fotíš a v akom nastavení. takže ich kľudne použi,možno to nebude mať nejaký veľky-zreteľný dopad.
 
tomasqo
2014-10-01 12:34:03
k tomuto fotoaparatu davam do pozornosti tieto objektivy
http://www.zeiss.com/camera-lenses/en_de/camera_lenses/touit/touit2812.html

Cenovo vysoko, no ked si spocitate cenu zostavy, bude daleko nizsia ako cena DSLR zostavy s rovnakym vystupom. Zatial mam osobnu skusenost len s touit 32mm F/1,8 - balada
 
Lukáš Podracký
2014-11-20 12:54:55
Zdravím,

ja mám tiež Sony A6000 zatial iba so setakom 18-55 čítal som, že je dobrý objektív 10-18 F4 a chcem sa spýtať kto ho má čo naň vravíte, dobre kreslí ? Máte nejaké fotky s ním pofotené, že by ste mi poslali na ukážku lebo nad ním rozmýšlam a nie je zas najlacnejši tak či sa oplatí
S porovnaním sony 10-18 F4 so sigmou 19 F2.8 a sony 16 F2.8 je na tom ako kvalita kresby viem, že svetelnost je kdesi inde ale aj tak, keďže niečo hladam na krajinky a chcem využiť konečne ten rozsah tela a nezostat len pri seťaku.

ďakujem velmi pekne
 
josseee
2014-11-21 00:23:35
príspevok od: Lukáš Podracký
Zdravím,

ja mám tiež Sony A6000 zatial iba so setakom 18-55 čítal som, že je dobrý objektív 10-18 F4 a chcem sa spýtať kto ho má čo naň vravíte, dobre kreslí ? Máte nejaké fotky s ním pofotené, že by ste mi poslali na ukážku lebo nad ním rozmýšlam a nie je zas najlacnejši tak či sa oplatí
S porovnaním sony 10-18 F4 so sigmou 19 F2.8 a sony 16 F2.8 je na tom ako kvalita kresby viem, že svetelnost je kdesi inde ale aj tak, keďže niečo hladam na krajinky a chcem využiť konečne ten rozsah tela a nezostat len pri seťaku.

ďakujem velmi pekne
co som skusal tak sa mi 10-18/4 velmo pacil. Bohuzial ho nemam, kedze som preskocil na A mount. Ale myslim ze by si nelutoval. mrk sem: https://www.flickr.com/groups/2163099@N22/pool/
 
Roman Point
2014-11-21 01:01:28
Zdravím.
Prečítal som si článok, prezrel fotky a mám jednu otázku.. Neviem síce aké svetelné podmienky boli v tej kaviarni keď sa testovalo ISO. Otázka teda znie: ten výsledok na tých fotkách je v poriadku alebo je to až príliš zašumené?
 
vilkoo
2015-01-22 19:38:02
Z tychto vsetko odporucani na vhodny objektiv pre sony A6000 je nejednotnost a vseobecne frazy ze ten alebo ten je dobry vychydza mi len jedno a to objektiv 10/18F4 skoda ze nie je tu spomenuty objektiv sony 18/200.
 
Lukáš Podracký
2015-01-31 18:32:39
Čo vravíte na objektív SONY CARL ZEISS VARIO-TESSAR T* E 16-70MM F4 ZA OSS ? Máte ktosi s ním skúseností, je aj vôbec nejaký íný v podobnom rozmedzí ohniska (môže byť aj alternatíva)
dik
 
majkyke
2015-03-15 20:39:11
Ubehol uz nejaky cas,ako je to s ponukou objektivovo pre tuto triedu fotakov Sony?
Zmenilo sa nieco,je z coho vyberat?
Dakujem
 
Iygor
2015-03-16 21:58:25
príspevok od: majkyke
Ubehol uz nejaky cas,ako je to s ponukou objektivovo pre tuto triedu fotakov Sony?
Zmenilo sa nieco,je z coho vyberat?
Dakujem
Aktuálne dostupné objektívy:

E-mount:
Sony 16/2,8
Sony VCL-ECU1
Sony VCL-ECF1
Sony 20/2,8
Sony 30/3,5 Macro
Sony 35/1,8 OSS
Sony 50/1,8 OSS
Sony 10-18/4 OSS
Sony PZ 16-50/3,5-5,6 OSS
Sony 18-55/3,5-5,6 OSS
Sony PZ 18-105/4 G OSS
Sony 18-200/3,5-6,3 OSS
Sony PZ 18-200/3,5-6,3 OSS
Sony 18-200/3,5-6,3 OSS LE
Sony 55-210/4,5-5,6 OSS
Zeiss Touit 12/2,8
Zeiss Touit 32/1,8
Zeiss Sonnar 24/1,8
Zeiss Vario-Tessar 16-70/4 OSS
Sigma DN 19/2,8
Sigma DN 30/2,8
Sigma DN 60/2,8
Samyang 8/2,8 UMC -Fisheye
Samyang 10/2,8 ED AS NCS CS
Samyang 12/2 NCS CS
Samyang 16/2 ED AS UMC CS
Samyang 300/6,3 Reflex ED UMC CS

FE-mount: (vhodné aj pre použitie na APS-C)
Sony FE 28-70/3,5-5,6 OSS
Zeiss Vario-Tessar FE 24-70/4 OSS
Sony FE 70-200/4 G OSS
Zeiss Sonnar FE 35/2,8
Zeiss Sonnar FE 55/1,8
Zeiss Vario-Tessar FE 16-35/4 OSS
Sony FE PZ 28-135/4 G OSS
Sony FE 24-240/3,5-6,3 OSS
Sony FE 28/2
Zeiss Distagon FE 35/1,4
Sony FE 90/2,8 Macro G OSS
Samyang 14mm f/2.8 ED AS IF UMC
Samyang 24mm f/1.4 ED AS IF UMC
Samyang T-S 24mm f/3.5 ED AS UMC
Samyang 35mm f/1.4 AS UMC
Samyang 85mm f/1.4 AS IF UMC

Ak by nestačilo, redukcia na A-mount funguje spoľahlivo.
 
Lukáš Podracký
2015-06-27 13:55:52
Sony vydáva aktualizáciu firmvéru pre vybraný E-mount výmennými objektívmi kamier zvýšiť start-up rýchlosť a umožňuje vysoké prenosové rýchlosti nahrávania videosekvencie

• Aktualizácia firmvéru pre α7, α7R, α7S a α6000
• Aktualizácia prináša 30% nárast rýchlosti Start-Up
• Umožňuje vysoké prenosové rýchlosti filmu snímanie pri 50p / 25p (PAL režim), 60p / 30p / 24p (NTSC) v XAVC S

Sony dnes vydala aktualizáciu firmvéru pre α7, α7R, α7S a α6000 výmennými objektívmi kamier.

Teraz k dispozícii ako voľne k stiahnutiu z webových stránok spoločnosti Sony, aktualizácie firmware znižuje čas medzi zapnutí fotoaparátu do sledovania obrazu na LCD obrazovke alebo v hľadáčiku OLED o 30%.

Aktualizácie takisto umožňuje vysoké prenosové rýchlosti záznam videa v 50p / 25p v PAL a 60p / 30p / 24p v NTSC na vysoko efektívny formát XAVC S

Je použiteľná pre všetky kvalifikačné modely, ktoré majú softvér verzie 1.21 alebo starší a všetky nové modely budú teraz dodávať s aktualizovaným firmvérom.

Už som si urobil update odkaz pre A6000: http://www.sony.sk/support/sk/product/ILCE-6000
 
Mattus1990
2015-06-27 14:21:17
príspevok od: Lukáš Podracký
Sony vydáva aktualizáciu firmvéru pre vybraný E-mount výmennými objektívmi kamier zvýšiť start-up rýchlosť a umožňuje vysoké prenosové rýchlosti nahrávania videosekvencie

• Aktualizácia firmvéru pre α7, α7R, α7S a α6000
• Aktualizácia prináša 30% nárast rýchlosti Start-Up
• Umožňuje vysoké prenosové rýchlosti filmu snímanie pri 50p / 25p (PAL režim), 60p / 30p / 24p (NTSC) v XAVC S

Sony dnes vydala aktualizáciu firmvéru pre α7, α7R, α7S a α6000 výmennými objektívmi kamier.

Teraz k dispozícii ako voľne k stiahnutiu z webových stránok spoločnosti Sony, aktualizácie firmware znižuje čas medzi zapnutí fotoaparátu do sledovania obrazu na LCD obrazovke alebo v hľadáčiku OLED o 30%.

Aktualizácie takisto umožňuje vysoké prenosové rýchlosti záznam videa v 50p / 25p v PAL a 60p / 30p / 24p v NTSC na vysoko efektívny formát XAVC S

Je použiteľná pre všetky kvalifikačné modely, ktoré majú softvér verzie 1.21 alebo starší a všetky nové modely budú teraz dodávať s aktualizovaným firmvérom.

Už som si urobil update odkaz pre A6000: http://www.sony.sk/support/sk/product/ILCE-6000
treba sledovať sonyaplharumors.com . firmware je dostupnú už pár týždňov
 
Lukáš Podracký
2015-06-27 14:23:23
príspevok od: Mattus1990
treba sledovať sonyaplharumors.com . firmware je dostupnú už pár týždňov
ok dik, no ja som si to všimol cca 17.júna, ale teraz ma to napadlo sem pridať pre ostatných čo o tom nevedia
 
duffs
2016-04-02 18:35:20
Zdravím páni potrebujem poradiť. Chcem zachytiť timelaps ale aplikácia s playmamories či jak sa volá sa mi nedá kúpiť nakoľko to nepodporuje Slovensko. Dáke nápady?
 
j.matrix
2016-04-02 20:17:32
niekde sa nieco pisalo ze treba si vybrat inu krajinu a potom to funguje. kedze nemam ten fotak tak som to ale len niekto zhliadol, skus utfg
 
duffs
2016-04-06 00:10:45
No dočítal som sa, že si treba vytvoriť učet s krajinou kde podpora je, ale platiť za tie apky sa musí z učtu z tej krajiny a tu sa to dosť komplikuje. Priklad : V nemecku podpora je, treba sa zaregistrovat a uviesť ,že som z nemecka, otvorit si nemecky učet a stade musí odísť platba do sony. Ak s tým má niekto skúsenosti prosím napíšte mi.
 
duffs
2016-04-06 01:31:54
Už to mám, spravil som to podla http://www.sesulak.skiinfo.sk/2014/04/ako-si-do-fotoaparatu-sony-nainstalovat-v-slovenskej-republike-nedostupne-aplikacie-playmemories/#comment-387219
dakujem autorovi
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia